REPREZENTANŢII COMISIEI EUROPENE: Intervenţiile distorsionate pe piaţa gazelor naturale - pericol pentru investiţii

T.T.
Internaţional / 23 decembrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Intervenţiile distorsionate şi inadecvate pe piaţa gazelor naturale pot pune în pericol investiţiile şi pot amâna dezvoltarea producţiei de gaze din zăcămintele offshore din Marea Neagră afectând, totodată, dezvoltarea infrastructurii relevante pentru siguranţa aprovizionării şi solidaritatea în Uniunea Energetică, arată Comisia Europeană, precizând că a luat notă de proiectul ordonanţei de urgenţă referitor la preţul gazelor, prezentat în 18 decembrie, şi că o va evalua în mod amănunţit, în special compatibilitatea sa cu Tratatul, Directiva privind gazele naturale şi Directivei privind electricitatea.

"Comisia a subliniat întotdeauna importanţa de a permite tuturor producătorilor români de gaze naturale să concureze pe piaţa internă şi pe piaţa externă şi, în acest context, şi-a exprimat îngrijorări cu privire la aşa-numita Central Market Obligation (CMO), potrivit căreia toţi participanţii în piaţă trebuie să vândă cel puţin 50% din producţia anuală pe una din cele două burse româneşti. Din cauza acestor obligaţii CMO, la care se adaugă prevederile din proiectul Ordonanţei de Urgenţă (prezentat în 18 decembrie, n.r.), există riscul ca tranzacţiile derulate în afara acestor platforme centralizate să devină, cel puţin, neprofitabile. Mai mult, ele pot crea discriminări faţă de producătorii locali şi pot limita comercializarea gazelor naturale produse în România ceea ce ar fi în detrimentul producţiei la nivel naţional. Intervenţiile distorsionate şi inadecvate pe piaţa gazelor naturale pot pune în pericol investiţiile şi pot amâna dezvoltarea producţiei offshore de gaze din Marea Neagră, afectând, totodată, dezvoltarea infrastructurii relevante pentru siguranţa aprovizionării şi solidaritatea în Uniunea Energetică (cum este de exemplu faza II a proiectului BRUA de interes comun)", au precizat, pentru Agerpres, reprezentanţii Comisiei Europene.

Aceştia subliniază, totodată, că ţara noastră are un potenţial foarte mare pentru a juca un rol important în dezvoltarea pieţei europene de gaze naturale datorită producţiei sale onshore şi offshore de gaze naturale. În acest context, este de importanţă capitală ca "România să dezvolte infrastructura adecvată şi să aplice un cadru legislativ coerent, implementând în totalitate regulile pieţei interne", comentează CE.

Experţii Executivului comunitar menţionează, în plus, faptul că "un cadru legislativ stabil, aşa cum este asigurat de regulile UE, este de asemenea vital pentru a genera investiţiile necesare".

CE reaminteşte, în context, că UE a susţinut eforturile în acest sens garantând statutul de proiect de interes comun (PCI) gazoductului BRUA şi susţinând faza 1 a construcţiei în România cu o alocare financiară de 181 milioane de euro de la Facilitatea Connecting Europe.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Poate cineva sa ma lamureasca cum o sa se aplice aceasta taxa de 2 % la Cifra de Afaceri din punct de vedere contabil/financiar. adica 1.)Odata aplicata aceasta taxa se renunta la impozitul de 16 % pe profit ?? 2.) Aceasta taxa aplicata (valoarea ei ) se va deduce din profitul brut,iar diferenta va fi impozitata cu 16% ??? sau ????. Cert este un lucru....dau un exemplu de o Societate care are o rentabilitate (profit/Cifra de Afaceri) de 10% si alta de %% Primei societati cu rentabilitate de 10% daca i se scade taxa de 2 % este echivalent (matematic) cu un impozit pe profit de 20%., in loc de 16% cat platea pana acum. Cazul societati cu rentabilitate de 5% prin aplicarea taxei de 2% este echivalentul a impozita profitul cu 40% fata de 16% cat era pana in prezent.. Ca si o concluzie (matematico/contabil/financiar ) toate societatile care au o rentabilitate de sub 12,5% vor pierde proportional fata de situatia cand plateau impozit de 16 %. Aceste calcule sunt facute in conditiile primei variante ,fara impozitul de 16%.Deoarece in varianta a 2.a situatia este si mai grava.

    1. erata societate cu o rentabilitate de 10% si alta de 5 %....

    Eu cred ca taxa pe profit ramane si ni se amesteca cu cealalta!

    1. Facem un calcul. O societate are Cifra de Afaceri 3 mld.lei cu un randament de 10% > deci un profit brut de 300 mil.lei. Sa vedem cu ce mai ramane : 2% taxa >la CA > 60 mil. Diferenta de 300-60 mil=240 mil. se impoziteaza cu 16% ,deci 38.4 milioane. In final adunand 60+38.4 =98.4 mil lei total taxe din profitul de 300 mil.lei, reprezentand 32.8 %.fata de ce era inainte 300 x16%=40 milioane lei .deci 98.4-40 =58.4 milioane mai mult.. ABERATII si JECMANEALA..totala. Sigur eu am dat un ex. de societate cu randament de 10%. Se poate calcula la orce randament si sa vedeti ce aberatii pot sa iasa ( ex la 5% randament). La aceeasi CA din 150 mil profit taxeler sunt 74.4 mil. deci 49.6% din profit. etc....

      Cat priveste stoparea PRETULUI la gaze si energie...,...... e un POPULISM pentru populatie. Nu se poate aplica intr-o economie de piata unde s-au liberalizat preturile. Noi stim cate interventii s-au facut din partea UE pe aceasta tema. Asa ca de moment PROSTESTE populatia. Defapt nici Guvernul nu vrea aceasta stopare de pret...Mai tarziu o sa vina cu argumente...ca vezi doamne UE nu vrea (hai sa iesim din UE) Concluzia mea e ca o sa "fie pusa la sertar aceasta OUG (sub forma aceasta). Vad ca inca nici nu s-au grabit sa o publice in Mon.Of.

      Libertatea de a impune un pret oricat de mare in cazul oligopolului este limitata prin lege.

      ....???Adica..limitez pretul ...si-l jecmanesti si de profit ...Atunci cum poate el sa faca investitii si dezvolta ??. Cred ca nici in Comunism nu era acest sistem.In comunism iti dadea bani si te obliga sa faci investitii...

    P.S.D., prin aceasta ordonanta a devenit vectorul urii impotriva propriului popor. Dragnea infractorul, dezaxatul de Valcov si nulitatea Teodorovici, impreuna cu analfabeta Dancila trebuie arestati, URGENT!!!!!

    1. Poporul e lacom, uraste OUG-ul impotriva lacomiei.

    Se gandesc la noi sau la ei?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb