Federaţia Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS) va susţine mâine, în faţa sediului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un protest împotriva autorizării abuzive a folosirii unor pesticide de mare risc pentru albine, arată un comunicat remis redacţiei.
Protestul se desfăşoară cu ocazia unei conferinţe organizate de ELO (organizaţia Europeană a Proprietarilor de Pământ), în colaborare cu LAPAR şi Syngenta - una dintre cele mai mari companii producătoare a substanţelor neonicotinoide interzise pe teritoriul Uniunii Europene.
În 24.05.2013 Comisia Europeană a emis Regulamentul (EU) 485/2013 prin care se interzice utilizarea în UE a 3 pesticide folosite la tratarea seminţelor unor culturi agricole datorită riscului de a afecta albinele şi alţi polenizatori. Interdicţia, valabilă pe o perioadă de 2, ani începând cu 1 decembrie 2013 a fost anulată pe teritoriul României prin decizia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care a emis în anul 2014 două derogări succesive de la aceste prevederi, la presiunea unor asociaţii ale fermierilor, permiţând comercializarea în continuare a seminţelor impregnate cu aceste substanţe.
Pesticidele aparţin unei noi clase de pesticide numite neonicotinoide introduse pe piaţa europeană la începutul anilor 2000. Apicultorii au constatat efecte negative asupra albinelor prin nectarul şi polenul toxic al plantelor crescute din sămânţa tratată sau prin praful care se ridică la însămânţare. Neonicotinoidele provoacă intoxicaţii acute şi cronice, ducând la depopulările masive ale coloniilor de albine. Un recent studiu al Agenţiei Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) publicat în 2013, confirmă cele de mai sus, stand la baza interdicţiei neonicotinoidelor în discuţie.
Potrivit documentului transmis de ROMAPIS, Federaţia solicită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să înceteze practica emiterii unor asemenea derogări pe parcursul anului 2015, care sunt considerate abuzive nu numai la adresa apiculturii, dar şi a mediului şi sănătăţii umane.