Resetarea NATO: prezenţă militară permanentă la frontiera sa estică, inclusiv în România

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 aprilie 2022

Colaj de MAKE

Colaj de MAKE

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: "Le-am cerut comandanţilor noştri militari să ofere opţiuni pentru o resetare, o adaptare pe termen mai lung a Alianţei" Admiterea Ucrainei în UE, pe repede înainte Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, promite că va pregăti raportul privind candidatura Ucrainei la UE "în câteva săptămâni", după ce va avea răspunsul la chestionarul înmânat în acest sens liderului ţării Colecta pentru sprijinirea Ucrainei - peste 10 miliarde de euro

Comandanţii militari ai NATO elaborează planuri de desfăşurare a unei forţe militare permanente de amploare pe flancul estic al alianţei, care ar fi capabilă să înfrunte o armată invadatoare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru Sunday Telegraph, transmit DPA şi Reuters.

Stoltenberg a afirmat, citat de ziarul britanic, că alianţa se află "în mijlocul unei transformări fundamentale" care va reflecta "consecinţele pe termen lung" ale acţiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin.

"Indiferent când, cum, se termină războiul din Ucraina, acesta a avut deja consecinţe pe termen lung pentru securitatea noastră", a spus şeful NATO, menţionând: "Alianţa trebuie să se adapteze la această nouă realitate şi exact asta facem".

Stoltenberg a precizat că mica forţă a alianţei de la graniţa de Est va fi transformată într-o prezenţă majoră ca parte a unei "resetări", conform Agerpres. "Trebuie să ne asigurăm că vom continua să fim capabili, într-o lume mai periculoasă, să protejăm şi să apărăm toţi aliaţii NATO", a declarat oficialul Alianţei, subliniind că resetarea trebuie să fie însoţită de creşterea cheltuielilor naţionale de apărare ale membrilor NATO.

"Ceea ce vedem acum este o nouă realitate, o nouă normalitate pentru securitatea europeană. Prin urmare, le-am cerut acum comandanţilor noştri militari să ofere opţiuni pentru ceea ce numim o resetare, o adaptare pe termen mai lung a NATO", a mai declarat Stoltenberg.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, care a anunţat recent că îşi va prelungi cu un an mandatul în fruntea organizaţiei, a precizat că deciziile privind resetarea vor fi luate la un summit al NATO care va avea loc la Madrid, în iunie.

Recent, şi ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu declara: "Un nou concept strategic al NATO trebuie să menţioneze explicit că Rusia este principala ameninţare a securităţii Alianţei. Trebuie să reflectăm asupra consolidării posturii de descurajare şi apărare de pe Flancul estic, şi nu numai, în Alianţă. Trebuie să reflectăm cu claritate la faptul că apărarea colectivă este sarcina esenţială a Alianţei. De asemenea, trebuie să ne concentrăm pe mai multe probleme, precum consolidarea rezilienţei aliaţilor şi o nouă agendă strategică, inovatoare, a relaţiilor cu partenerii Alianţei".

În opinia oficialului român, este nevoie de crearea "cât mai rapidă" a Grupului de Luptă în România, aprobat de NATO în a doua parte a lunii martie. Domnul Aurescu a informat că o reuniune a miniştrilor de resort din ţările NATO va avea loc la Bucureşti, pe 29 şi 30 noiembrie.

Şi preşedintele ţării, Klaus Iohannis, consideră că întărirea prezenţei aliate în România, la Marea Neagră şi pe întreg Flancul Estic, reprezintă un obiectiv strategic al ţării noastre. Potrivit liderului de la Bucureşti, România va continua să îşi îndeplinească în totalitate angajamentele care îi revin ca furnizor de securitate în regiune, urmând să îşi majoreze cheltuielile de apărare de la 2% la 2,5% din PIB începând cu anul 2023 şi să continue investiţiile în capacităţile naţionale.

Ca parte a consolidării prezenţei aliate pe flancul estic al NATO, peste 650 de militari francezi din Forţa de Răspuns NATO (NRF) au ajuns în România, conform Ministerului Apărării Naţionale de la Bucureşti.

Campania mondială a donatorilor "Susţinem Ucraina" a atras angajamente de 9,1 miliarde de euro

Conferinţa şi campania mondială a donatorilor "Susţinem Ucraina", desfăşurată sâmbătă, la Varşovia, a atras suma de 9,1 miliarde de euro, incluzând un miliard din partea Comisiei Europene, pentru sprijinul persoanelor care fug din calea invaziei ruse (aflate în Ucraina sau în străinătate), informează Comisia Europeană. Pe lângă aceşti bani, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat o sumă suplimentară de un miliard de euro sub formă de împrumut menit să răspundă nevoilor persoanelor strămutate din cauza invaziei.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la evenimentul menţionat: "Solidaritatea ţărilor, a întreprinderilor şi a cetăţenilor din întreaga lume aduce o rază de lumină în aceste momente întunecate. În cadrul campaniei «Susţinem Ucraina» s-au strâns 9,1 miliarde de euro pentru persoanele care fug din calea bombelor, aflate în interiorul sau în afara Ucrainei, iar BERD s-a angajat să ofere un miliard de euro suplimentar. Această sumă va creşte şi vom oferi în continuare sprijin. După ce bombele vor înceta să cadă, vom ajuta poporul ucrainean să îşi reconstruiască ţara şi vom continua să susţinem Ucraina".

La rândul său, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a afirmat: "Am strâns peste 12,4 miliarde dolari canadieni ca să sprijinim în continuare poporul ucrainean care a fost strămutat ca urmare a războiului nejustificat declanşat de Putin. Indiferent dacă este vorba despre mâncare, apă, adăpost sau ajutor medical, vom continua să vă sprijinim şi să vă oferim asistenţa de care aveţi nevoie în aceste momente".

Din suma de 10,1 miliarde de euro sub formă de angajamente şi finanţare BERD, 1,8 miliarde sunt destinate persoanelor strămutate în interiorul ţării, iar 8,3 miliarde de euro - refugiaţilor din statele membre ale UE şi ţări din prima linie, precum Moldova.

Suma de 9,1 miliarde de euro este alcătuită din 4,1 miliarde de euro - contribuţii financiare şi donaţii în natură pentru persoanele strămutate în interiorul Ucrainei şi pentru refugiaţi, promise de guverne, întreprinderi şi cetăţeni din întreaga lume; 5 miliarde - împrumuturi şi granturi din partea instituţiilor financiare publice europene (Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei).

Sumele donate de guverne pentru persoanele strămutate în interiorul Ucrainei vor fi direcţionate în mare parte prin intermediul autorităţilor ucrainene, la nivel central şi local. Donaţiile din partea sectorului privat şi a persoanelor fizice pentru persoanele strămutate în interiorul ţării vor fi distribuite în principal prin intermediul agenţiilor ONU, potrivit Executivului comunitar.

Comisia Europeană precizează că pentru cele peste 4 milioane de persoane care şi-au găsit deja adăpost în UE şi pentru cele care, probabil, urmează să sosească, fondurile vor fi utilizate pentru nevoile lor pe termen scurt şi mediu în statele membre ale UE, de la alimente, locuinţe şi asistenţă medicală, la educaţie şi locuri de muncă.

Din fonduri şi donaţii li se va furniza îngrijire umanitară vitală celor 6,5 milioane de persoane, dintre care 2,5 milioane de copii, care au trebuit să îşi părăsească locuinţele, dar au rămas în Ucraina şi sunt în prezent strămutate în interiorul ţării.

Conferinţa online a donatorilor "Susţinem Ucraina" a încheiat o campanie mai amplă, lansată de Comisia Europeană şi guvernul Canadei în 26 martie, în parteneriat cu organizaţia Global Citizen. Campania răspunde unei cereri de sprijin lansate de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Scopul campaniei este colectarea de fonduri, resprectiv obţinerea de sprijin necesar persoanelor care fug din calea invaziei, aflate în interiorul şi în afara Ucrainei.

Ursula von der Leyen, Comisia Europeană: "Începe drumul Ucrainei spre UE"

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a promis vineri, şefului statului ucrainean, Volodimir Zelenski, că Executivul de la Bruxelles va pregăti raportul privind candidatura Ucrainei la UE "în câteva săptămâni", după ce va primi răspunsul la întrebările din raportul pe care i l-a înmânat oficialului de la Kiev.

Ursula von der Leyen a menţionat: "Acesta este un pas important către UE. De aici începe drumul Ucrainei spre UE". Liderul european i-a dat asigurări lui Zelenski că examinarea dosarului de către Comisia Euroepană nu va fi o chestiune de ani, ca de obicei, ci "de săptămâni".

Astfel, este posibil ca Volodimir Zelenski, ajuns preşedinte în 2019, să le demonstreze celor care nu văd în persoana sa decât un actor de comedie, că va integra rapid Ucraina în blocul european.

Zelenski a declarat vineri seara, într-o intervenţie video, că intenţionează să răspundă în termen de o săptămână la chestionarul Uniunii Europene ce va sta la baza discuţiilor. Domnia sa a precizat: "Guvernul nostru va pregăti răspunsurile foarte rapid, cred că într-o săptămână. Sunt convins că ne aflăm, în sfârşit, aproape de realizarea obiectivului nostru de lungă durată şi că Ucraina va deveni parte a UE".

Amintim că Ucraina a solicitat aderarea la UE în 28 februarie, la câteva zile după începerea invaziei ruse. Comisia Europeană examinează această cerere după ce, luna trecută, a fost mandatată de Consiliu să pregătească un raport privind îndeplinirea criteriilor de aderare de către Ucraina.

Printre criteriile care trebuie confirmate în raport înainte de acordarea statutului de ţară candidată se numără respectarea valorilor fundamentale ale UE, existenţa unor instituţii care să garanteze democraţia şi o economie de piaţă.

Ursula von der Leyen: "Rusia se va scufunda în decădere economică, financiară şi tehnologică"

Rusia este ameninţată cu "descompunerea" din cauza sancţiunilor tot mai dure, în timp ce Ucraina are un "viitor european", a declarat vineri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei efectuate la Kiev, transmite AFP.

"Rusia se va scufunda în decădere economică, financiară şi tehnologică, în timp ce Ucraina se îndreaptă spre un viitor european", a afirmat von der Leyen în timpul unei conferinţe de presă comune cu şeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski. Domnia sa a menţionat, conform Agerpres: "Lupta voastră este şi lupta noastră. Sunt aici la Kiev, cu dumneavoastră, ca să transmit un mesaj foarte puternic: "UE este de partea dumneavoastră. Ne mobilizăm puterea economică pentru a-l face pe Putin să plătească un preţ foarte, foarte mare".

La rândul său, preşedintele Zelenski a declarat că, deşi "personal îi este recunoscător" doamnei von der Leyen pentru cele cinci serii de sancţiuni ale UE impuse Rusiei, acestea "nu sunt suficiente".

Însoţită de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi de premierul slovac Eduard Heger, Ursula von der Leyen s-a deplasat vineri la Bucea, care a devenit un simbol al atrocităţilor războiului din Ucraina. Cei trei lideri au mers să vadă gropile comune săpate în această localitate pentru a îngropa zecile de civili ucişi în lupte.

Ursula von der Leyen este primul lider occidental care a vizitat Bucea, suburbie a Kievului. Domnia sa a subliniat: "A fost important să încep vizita mea la Bucea. Pentru că la Bucea umanitatea noastră a fost spulberată. Mesajul meu pentru poporul ucrainean este: Cei responsabili de atrocităţi vor fi aduşi în faţa justiţiei".

Ucraina acuză trupele ruseşti de masacrarea a sute de locuitori. Moscova neagă implicarea şi susţine că imaginile apărute sunt o înscenare, dar nu a prezentat vreo dovadă în acest sens.

Zelenski: "Ucraina - pregătită pentru convorbiri cu Rusia"

Ucraina este "totuşi pregătită" să poarte convorbiri cu Rusia, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, menţionând că discuţiile sunt "într-un punct mort" după descoperirea atrocităţilor din oraşele ucrainene eliberate.

"Ucraina a spus întotdeauna că este pregătită pentru negocieri şi caută orice posibilitate pentru oprirea războiului", a spus liderul de la Kiev, potrivit AFP, adăugând: "În paralel vedem, din păcate, pregătiri pentru lupte importante, unii spun decisive, în Est. Suntem pregătiţi să luptăm şi, totodată, să căutăm căi diplomatice pentru oprirea acestui război. Avem în vedere un dialog".

Cea mai recentă rundă de negocieri directe ruso-ucrainene a avut loc în 29 martie, la Istanbul. La acel moment, Ucraina a detaliat principalele sale propuneri în vederea unui acord cu Moscova, printre care "neutralitatea" sa în schimbul unui acord internaţional menit să îi garanteze securitatea.

La finele săptămânii trecute, un oficial turc a declarat, citat de AFP, că Rusia şi Ucraina sunt în continuare de acord să se reîntâlnească în Turcia pentru negocierea unui acord de pace.

Totuşi, Rusia şi-a exprimat nemulţumirea faţă de Turcia în urma livrării de drone Bayraktar TB2 către Ucraina, dar Ankara a răspuns că aceste drone sunt produse şi livrate de o companie privată.

Uniunea Europeană îşi va relua prezenţa diplomatică la Kiev, după ce a mutat-o temporar în Polonia, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, anunţă Reuters.

----------------------

Ţările UE au îngheţat active de circa 30 de miliarde de euro care au legătură cu oligarhii şi alte persoane sancţionate de Occident, în cadrul sancţiunilor adoptate din cauza războiului din Ucraina, potrivit Comisiei Europene, informează Reuters.

Activele includ ambarcaţiuni, elicoptere, bunuri imobiliare, opere de artă.

----------------------

Ucraina a interzis toate importurile din Rusia, care înainte de război era unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai săi (cu importuri de aproximativ şase miliarde de dolari pe an), şi de asemenea le-a cerut şi altor state să urmeze acest exemplu, respectiv să impună sancţiuni economice mai dure regimului de la Moscova, informează Reuters.

"Astăzi am anunţat în mod oficial încetarea completă a oricăror schimburi de bunuri cu statul agresor. De acum înainte, produsele din Federaţia Rusă nu vor mai putea fi importate pe teritoriul nostru", a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Economiei din Ucraina, Iulia Sviridenko, notează Agerpres.

De la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, la 24 februarie, schimburile de bunuri şi servicii între cele două ţări au fost practic inexistente, însă decizia de sâmbătă face legală încetarea importurilor.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Cu alte cuvinte, vom fi o Colonie sub ocupatie permanenta a trupelor NATO, situatie pe care n-am mai intalnit-o niciodata in Istorie, nici macar sub Imperiile Roman sau Otoman! Vai de capul nostru de iobagi legati de pamant!

    1. Ai omis ocupatia rusa, care a fost cea mai daunatoare din toate punctele de vedere (social, economic, politic etc.). A fost un cosmar.

      După ce mai multe instituții media ale statului rus au fost interzise în Europa și penalizate pe rețelele sociale, Moscova a început să se bazeze pe diplomați și alți reprezentanți guvernamentali pentru a-și promova propaganda agresivă despre războiul din Ucraina.

      Înainte de invazia Ucrainei, oficialii ruși au lăsat tacticile de dezinformare posturilor media precum RT și Sputnik, ale căror operațiuni internaționale au ajutat Kremlinul să își răspândească mesajele false unei audiențe mari, din America Latină și până în Africa. 

      După ce Uniunea Europeană și cele mai mari rețele sociale au luat măsuri împotriva campaniei de dezinformare a Kremlinului pentru a opri răspândirea informațiilor false despre războiul din Ucraina, Moscova s-a adaptat și se folosește acum de diplomați, purtători de cuvânt și miniștri pentru a-și transmite mesajul, potrivit unor oficiali europeni și americani. 

      Diplomații ruși din toată lumea au preluat din atribuțiile mass-mediei finanțate de Kremlin  

      Ambasada Rusiei în Spania a postat un videoclip preluat de la RT, postul rusesc sancționat, în care rușii prezentau presupuse atacuri ale ucrainenilor asupra civililor din cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei.  

      Misiunile diplomatice ale rușilor de la Paris și Geneva au promovat informații false despre execuția civililor din Bucha, suburbia Kievului. Contul oficial al Ministerului de Externe al Moscovei a distribuit în repetate rânduri linkuri către un canal de Telegram în limba rusă și un site asociat pin intermediul cărora rușii spuneau că ar fi demascat „minciunile” ucrainenilor despre conflictul în desfășurare. 

      De când Rusia și-a invadat vecinul de la vest, pe data de 24 februarie, conturile diplomaților ruși au făcut cu 26% mai multe postări pe Twitter decât în perioada dinainte de război. Dar, numărul de like-uri și share-uri, elemente care arată cât de mult interacționează utilizatorii rețelelor sociale cu postările în cauză, s-a mărit cu până la 200% de când a izbucnit războiul, potrivit datelor celor de la German Marshall Fund. 

      Aceste conturi oficiale au devenit mult mai agresive în modul în care răspândesc dezinformarea. „Atâta timp cât presa de stat a Rusiei va rămâne interzisă, penalizată sau impactată în vreun fel de război, ei vor dori să umple acel gol de informare”, a spus Bret Schafer, șeful unei echipe de analiști care monitorizează dezinformarea promovată de stat. 

      „Cea mai bună metodă de a face asta, de a controla narațiunea, este prin conturile lor diplomatice”, a explicat Schafer. 

      În vreme de război, nu este nicio surpriză că oficialii și diplomații ruși se vor alătura eforturilor Kremlinului. Nivelul dezinformării, însă, inclusiv promovarea mediei de stat și a unor poze care ar putea fi manipulate, care sunt acum distribuite de conturile oficiale ale Moscovei, reprezintă o schimbare de paradigmă a felului în care Rusia își răspândește mesajele false, potrivit oficialilor occidentali. 

      Un grup mare de utilizatori de Twitter, care interacționează cu conținutul postat de ruși și le distribuie mesajele, și-a început activitatea dintr-o dată în luna februarie, un semn că aceste conturi sunt ori false, ori au fost create pentru o operațiune de influențare mai extinsă, potrivit unui raport al UE despre dezinformarea rusească obținut de Politico. 

      Un astfel de cont creat recent a făcut aproape 100 de postări de la începutul războiului, folosind hashtag-ul „#See4Yourself” promovat de Kremlin, în timp ce un alt utilizator a distribuit 41 dintre cele mai populare postări scrise de oficiali ruși – aproape toate sunt informații false despre Ucraina. 

      Numărul de oameni vizați de aceste postări nu este la fel de mare ca audiența pe care o avea media de stat rusească, „dar ei încearcă să recreeze ceea ce RT și Sputnik au făcut”, a spus un oficial UE care monitorizează încercările de dezinformare ale Rusiei. „Este un efort coordonat care merge dincolo de rețelele sociale și implică site-uri specifice”. 

      La baza eforturilor de dezinformare ale Rusiei stă canalul de Telegram Warfakes și site-ul afiliat contului. De la începutul conflictului, canalul a strâns peste 725.000 de membri și distribuie în mod repetat așa-zise investigații menite să demaște relatările ucrainenilor, folosind un limbaj similar cu cel al canalelor occidentale care verifică informațiile postate pe internet. 

      Diplomații ruși sunt unii dintre cei mai mari distribuitori ai acestui tip de conținut, inclusiv a mesajelor care dezmint acuzațiile de crime de război și cele care acuză Ucraina de dezinformare, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Amsterdam. 

      Printre oficialii de rang înalt care au distribuit postările canalului Warfakes se numără și Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia. În plus, 23 dintre ambasadele țării, din Bulgaria până în Kazahstan, și cel puțin 10 „case de cultură” rusești, majoritatea din Europa, i-au urmat exemplul Zaharovei. 

      Încercările deliberate de a redistribui conținutul canalului Warfakes ar putea reprezenta un semn al sponsorizării din partea statului, potrivit lui Marc Tuters, profesor la Universitatea din Amsterdam. „Pare să fie mai mult decât o coincidență că toate aceste conturi promovează același mesaj”. 

    Ce termen la moda aceasta resetare. Ca sa încep ziua cu o gluma, parcă i-a învățat Klaus Schwab pe toți.

    Marea resetare e compusa din mici resetarî. Scurte și dese - cheia marilor succese.  

    1. ...

      Resetare, rezilienta, echitabil.. toate fac parte din limbajul de lemn al Kabalei Mondiale care-i pusa pe fapte mari fara acordul democratic al popoarelor.

      Kabala sau Kamala Harris ?

      DE PARCA VOI DOI ATI STI CEEA CE ESTE KABALA...

    ne vor tine in stare de razboi tot timpul cu consecintele de rigoare . vor fi cheltuieli de inarmare care ne vor baga in pamant , saracie , si toate alea .

    1. Resetare va dura 2-3 ani cand,teatrul animozitatilor actuale se va tra nsfera in Asia-Pacific.Atunci va urma o noua resetare,apoi alta resetare,pana la victoria finala.intrebarea e cine va fi cel cel ce va inpune PAX UNIVERSALIS ? cine ne va permite sau obliga sa trimitem armamentul la furnal,cum auzeam in urma cu 50 ani ?Nu cred ca Rusia si banuiesc ca nici UE atunci ghici cine.Politicienii asiatici vorbesc deja despre secolul asiatic .Oare?

      Admiterea ucrainei in UE va fi calul troian al DESTABILIZARII.Micile state incomode Ungaria si Polonia sunt mici copii fata de pretentiile viitoarei puteri care NICIODATA.DAR NICODATA nu se vasupune umile directivelor UE .Ucrainienii nu sunt romani lasi si oportunisti.Orbi sa fie europenii sa primeasaca ucraina fara indeplinirea tuturor conditiilor.Priviti la Turcia doreste in UE dar cu conditii.Ucraina va pune conditiile dupa admitere.

      Nu romanii sunt lasi ci rusii care sunt sub cizma unui dictator, fara libertati, fara economie, fara perspective, fara sa cracneasca, dar muschii lor bombardeaza locuinte, omoara civilii, isi trag gloante in picioare si isi abandoneaza echipamentul (mareata natiune!).

      uraaaaaa ! mareata natiune !

      Nu e corect ceea ce se intampla,turcii vor face gat si ne vor trimite toti refugiatii!

      si petre roman face gat !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb