Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter s-a produs în Marea Egee în jurul orei 12:25 şi a fost resimţit şi în sudul ţării noastre, inclusiv în Capitală, a declarat directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, la un post de televiziune.
Cutremurul a fost resimţit pe o arie largă în insulele greceşti din Marea Egee, în vestul Turciei, în diverse ţări balcanice, precum şi în sudul României. În ţara noastră, mişcarea seismică a fost resimţită în sudul Olteniei şi al Munteniei, în Craiova şi în alte oraşe, inclusiv în Bucureşti.
Directorul INFP a explicat: "Cutremurul nu este din România. Este din Marea Egee şi s-a resimţit şi în România, în partea sudică mai ales". Domnia sa a adăugat că seismul s-a produs la o adâncime de 80 km.
De la începutul lunii mai, ţara noastră s-a confruntat cu 10 cutremure: 8 în Vrancea, unul în Timiş, iar altul în judeţul Hunedoara, cu magnitudinile între 2,5 şi 3,8 grade pe Richter. În plus, pe 8 mai a avut loc un seism de 3,6 grade în Serbia, resimţit şi la noi.
Cel mai recent seism, de 3,2 grade pe scara Richter, s-a petrecut ieri, la ora 09:34, informează INFP.
Evenimentul s-a produs la adâncimea de 140 km, în zona seismică Vrancea, în judeţul cu acelaşi nume. Oraşele cele mai apropiate au fost: Focşani (39 km), Covasna (43km), Mărăşeşti (46km), Râmnicu Sărat (47km) şi Târgu Secuiesc (53km).
Tot în Marea Egee, au avut loc două cutremure luna trecută.
Cel mai recent s-a petrecut pe 30 aprilie, cu o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter, în apropiere de insula grecească Andros, şi a fost resimţit şi în Atena. Nu au fost raportate persoane rănite sau pagube materiale. Evenimentul s-a produs în jurul orei 06:03 (ora României) în Marea Egee, la 126 km est de Atena.
Anterior, alt seism avusese loc pe 5 aprilie, cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter, la ora 23:08 (ora României), la 29 km sud-est de oraşul Hydra şi la 89 km sud de Atena. Cutremurul nu a provocat victime, iar pagubele au fost minime. Cutremurul, produs la o adâncime de 100 km, a fost resimţit în nord, până la Atena, şi în sud, până în Insula Creta.
Cutremurele sunt frecvente în Grecia. La sfârşitul lui ianuarie şi începutul lunii februarie, mii de persoane au rămas fără adăpost pe Insula Kefalonia, în Marea Ionică (în vestul ţării), în urma a două seisme, de 5,8, respectiv 6,1 grade pe scara Richter.