Reţele Electrice România, operatorul de distribuţie a energiei electrice parte din grupul PPC în România, a investit în 2024 aproximativ 1,2 miliarde de lei, din care 950 milioane lei din fonduri proprii şi diferenţa din alte surse, în proiectele de modernizare din aria sa de responsabilitate, cu scopul de a creşte rezilienţa reţelei de distribuţie, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Proiectele-cheie au fost implementate în regiunile Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea şi au presupus modernizarea şi construcţia de noi staţii de transformare, alături de lucrări pentru modernizarea şi extinderea liniilor electrice subterane şi aeriene.
Investiţiile au impact direct asupra creşterii calităţii şi siguranţei serviciilor de alimentare cu energie electrică a consumatorilor, extinderea capacităţilor de racordare a noilor consumatori şi digitalizarea infrastructurii pentru gestionarea eficientă a întreruperilor neplanificate.
"Derulăm proiecte de amploare în întreaga infrastructură de distribuţie a energiei electrice, cu investiţii care anul trecut au depăşit pragul de 1,2 miliarde de lei, investind cu 27% mai mult decât în anul precedent. Proiectele desfăşurate pe parcursul anului 2024 au vizat investiţii în infrastructura reţelelor de înaltă, medie şi joasă tensiune, cu scopul de a aduce beneficii clienţilor noştri pe termen lung. Continuăm să facem paşi relevanţi spre a construi reţele inteligente, reziliente, care să vină în întâmpinarea consumatorilor cu soluţii adaptate la noile realităţi ale tranziţiei energetice." a declarat Mihai Peşte, Director General al Reţele Electrice România.
Pe scurt, în cifre, anul 2024 a însemnat - o staţie nou construită, 5 staţii modernizate, 4 linii de înaltă tensiune nou construite, 14 linii de înaltă tensiune modernizate, 92 de linii de medie tensiune noi, 408 linii de medie tensiune modernizate, 18 posturi de transformare noi, 18 posturi modernizate, 15 linii noi de joasă tensiune, 326 linii de joasă tensiune modernizate. În procesul de digitalizare al reţelei au fost adăugate 84 de puncte de telecontrol noi. În 2024 au fost instalate 260.000 de contoare inteligente în urma unei investiţii în valoare de 67,6 milioane de lei, astfel, numărul total de contoare inteligente instalate de Reţele Electrice România a ajuns la aproximativ 1,7 milioane, cel mai mare volum atins în sistemul de distribuţie de energie electrică din România.
În municipiul Bucureşti, cele mai importante proiecte au avut în vedere modernizarea staţiilor electrice de transformare 110/20/10 kV Filaret şi Obor, ceea ce va duce la creşterea siguranţei în alimentare şi a capacităţii de racordare în zonă, şi modernizarea reţelelor electrice de medie şi joasă tensiune din zonele Scărlătescu şi Caracas, precum şi înlocuirea cablurilor subterane din zona staţiilor Filaret şi Vulcan, cu valori care se ridică la peste 82 milioane lei.
În judeţul Ilfov au fost realizate proiecte în valoare de peste 9.1 milioane lei pentru amplificarea staţiei de transformare 110/20/6 kV Solex de la 25 MVA la 40 MVA, împreună cu finalizarea lucrărilor de modernizare a reţelelor electrice de medie şi joasă tensiune din strada Leordeni, localitatea Popeşti Leordeni. S-au finalizat lucrările de trecere din linie aeriană în linie subterană a liniilor electrice de 110 kV Fundeni-Afumaţi şi Fundeni-CET Brazi, în valoare de aproximativ 31 milioane lei. De asemenea, au fost demarate lucrările pentru execuţia unei noi linii de înaltă tensiune din Otopeni până în zona Baloteşti, unde va fi racordată o nouă staţie de transformare.
În judeţul Giurgiu au fost finalizate lucrările de centralizare măsură şi modernizare reţele electrice de joasă tensiune în localităţile Clejani, Isvoarele, Valea Dragului şi Stoeneşti. De asemenea au fost demarate şi finalizate parţial lucrările de modernizare reţea de joasă tensiune din localitatea Vedea, lucrări în valoare de aproximativ 18.2 milioane lei. A fost demarat şi un proiect care vizează îmbunătăţirea siguranţei personalului operativ, cât şi a siguranţei publice în general prin înlocuirea stâlpilor de lemn din perimetrul judeţului Giurgiu, proiect care va fi continuat şi în anii următori.
În judeţul Constanţa, principalele lucrări din 2024 privind infrastructura de înaltă tensiune s-au ridicat la valori de peste 46 milioane lei şi au avut în vedere lucrări aferente construirii şi racordării unei noi staţii de transformare în zona Mamaia Nord din judeţul Constanţa, împreună cu finalizarea lucrărilor de modernizare pentru staţia de transformare 110/20 kV Cobadin.
Totodată, au fost finalizate lucrări de modernizare a reţelelor electrice de joasă tensiune în valoare de aproximativ 2 milioane lei, pentru localităţile Vasilaţi, Şoldanu din judeţul Călăraşi şi localitatea Greci din judeţul Tulcea, împreună cu modernizarea liniilor electrice de medie tensiune aferente localităţii Slobozia, judeţul Ialomiţa în valoare de 1.7 milioane lei. În judeţul Călăraşi au fost realizate primele volume de modernizare a liniei electrice de medie tensiune Mănăstirea, în valoare de aproximativ 8 milioane de lei.
În judeţul Timiş, două proiecte importante pentru reţeaua de înaltă tensiune, cu o valoare totală de peste 16.3 milioane lei, au avut în vedere finalizarea lucrărilor de modernizare a staţiei de transformare 110/20 kV IRUM şi integrarea staţiei 110/20/10 kV Dumbrăviţa în sistemele de telecontrol.
În judeţul Arad au fost realizate investiţii în valoare de 5.2 milioane lei pentru modernizarea liniei de 110 kV CET Arad - CFR Şofronea, împreună cu lucrări de modernizare a reţelelor electrice de joasă tensiune în zona a două posturi de transformare, în valoare de aproximativ 2.4 milioane lei.
Pentru judeţul Caraş-Severin au fost finalizate lucrări în valoare de 7.5 milioane lei pentru modernizarea reţelelor electrice din localitatea Bănia şi Bautar şi s-a încheiat modernizarea liniei electrice de medie tensiune Văliug în valoare de 2 milioane de lei.
Totodată, au fost finalizate lucrări de modernizare a reţelelor electrice de joasă tensiune în valoare de 3.7 milioane lei în localităţile Uricani, Petroşani, Petrila, judeţul Hunedoara. A fost demarat şi un proiect care vizează îmbunătăţirea siguranţei personalului operativ, cât şi a siguranţei publice în general prin înlocuirea stâlpilor de lemn din perimetrul judeţului Hunedoara, proiect care va fi continuat şi în anii următori.
Reţele Electrice România continuă planul de investiţii în 2025 pentru aria sa de responsabilitate, cu obiectivul de a construi o reţea de distribuţie a energiei electrice modernă, digitalizată şi pregătită să răspundă consumatorilor săi cu soluţii adaptate la noile realităţi ale tranziţiei energetice. În 2025 vor fi demarate proiecte cu finanţare atrasă din programele POIM şi Fondul pentru Modernizare în cele trei zone, Banat, Dobrogea si Muntenia Sud, care se vor finaliza în perioada 2026-2029 în valoare de 1.4 miliarde lei, din care aprox. 340 milioane lei vor fi suportate din fonduri proprii.
Opinia Cititorului