Reţelele de transport şi distribuţie trebuie consolidate pentru ca România să devină hub energetic la nivel regional

R.S.
Miscellanea / 26 iunie

Reţelele de transport şi distribuţie trebuie consolidate pentru ca România să devină hub energetic la nivel regional

Investiţiile în energie sunt necesare pentru dezvoltarea pe termen lung a economiei, iar acest lucru înseamnă atât mărirea capacităţii de producţie, cât şi de distribuţie, au susţinut reprezentanţii industriei şi ai instituţiilor statului din domeniu, cu prilejul mesei rotunde "Energie în România 2.0. Oportunităţi în contextul geopolitic actual", organizate de AHK România, în colaborare cu Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft (Comitetul Economiei Germane pentru Europa de Est), conform unui comunicat transmis redacţiei.

Mărirea capacităţii de distribuţie şi transport este o prioritate, pentru a nu bloca reţeaua cu fluxuri mari de energie verde, a explicat directorul general E.ON România, Volker Raffel. Compania doreşte să investească în dezvoltarea reţelei energetice din România şi poartă discuţii cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) privind cadrul de reglementare pe cinci ani al acestor investiţii. Reglementările privesc atât volumul investiţiilor, cât şi tariful de distribuţie. Investiţiile mai mari vor permite reţelelor să preia o cantitate mai mare de energie, inclusiv regenerabilă, ceea ce va conduce în cele din urmă la scăderea preţului acesteia, potrivit comunicatului.

"Vestea buna este că, dacă vom putea investi la nivelul aşteptat, aceasta va fi cea mai ieftina soluţie pentru România. Un motiv este că ceea ce vom construi azi va fi refinanţat in următorii 40 de ani, deci impactul în facturile consumatorilor va fi unul limitat. De asemenea, în prezent avem cele mai bune şanse să absorbim fonduri europene, care nu vor fi disponibile la nesfârşit, dar care vor reduce şi mai mult povara pentru consumatori. Nu în ultimul rând, a construi acum înseamnă şi a reduce la minim a blocajele din reţele. Apariţia acestor blocaje înseamnă mai puţină energie regenerabilă care ajunge la consumatori, din cauza pierderilor, şi vorbim de energie în valoare de milioane de euro", a explicat Raffel.

Aşteptările sunt ca tarifele sa fie ajustate astfel încât să permită realizarea acestor investiţii majore în reţele de distribuţie. Costurile vor fi ulterior amortizate prin dublarea volumelor de energie care alimentează reţeaua şi de stabilizarea tarifelor de reţea per kilowatt/oră.

Reprezentanţii E.ON au mai solicitat şi redeschiderea pieţei de energie după perioada de plafonare. Din cauza actualelor incertitudini privind tarifele pe piaţa de energie, este greu pentru un potenţial investitor să-şi stabilească un plan de afaceri pentru următorii ani şi să ia decizii privind o viitoare investiţie. "Actorii economici vor acţiona la semnalul pieţelor, iar în acest sector liberalizarea pieţei este o precondiţie" a spus Volker Raffel, se menţionează în comunicat.

În contextul geopolitic actual, în care Europa se străduieşte să-şi menţină competitivitatea pe pieţele globale, România poate juca un rol importat.

"România are multe avantaje legate de poziţia sa geografică. Atractivitatea ţării creşte în continuare, datorită resurselor mari din sectorul energetic şi oportunităţilor excelente pentru energiile regenerabile. Ne aşteptăm la noi investiţii semnificative în sectoarele energetic şi industrial. Acest lucru va genera o creştere suplimentară, iar ţara va contribui, de asemenea, la îmbunătăţirea competitivităţii UE", a declarat Andreas Lier, preşedintele AHK România. El a precizat că pe lângă oportunităţi, există şi unele provocări legate de stocarea, transportul şi utilizarea energiei electrice produse în regiunea Dobrogea.

România devine un hub energetic, atât în ceea ce înseamnă producţie şi furnizare, dar devine şi o ţară de tranzit a energiei, lucru care implică multe oportunităţi de afaceri, a spus şi ambasadorul Republicii Federale Germania în România, dr. Peer Gebauer. "Energia nu este doar o chestiune de business, dar şi una de supravieţuire, daca îmi permiteţi să folosesc un cuvânt dramatic. Atacul Rusiei asupra Europei a început nu neapărat în sens militar, ci într-o formă hibridă şi dacă vrem să supravieţuim acestui atac trebuie să fim rezilienţi şi competitivi. Iar energia furnizată la preţuri accesibile pentru industria noastră este cheia apărării noastre", a completat el.

La masa rotundă, moderată de directorul general al AHK România, Sebastian Metz şi directoarea în cadrul Comitetului Economiei Germane pentru Europa de Est, Anja Quiring, au participat reprezentanţi ai companiilor, ministerelor de resort din România şi Germania, ai Camerei Deputaţilor, ai cancelariei primului ministru (între care Florin Spătaru, consilier de stat) şi ai organizaţiilor non guvernamentale. "Mă bucur să constat că suntem cu toţii în aceeaşi barcă, suntem pentru dialog şi cooperare şi dorim cu toţii să creăm bunăstare . Vă mulţumim pentru deschidere, împreună vom pune barca în mişcare", a conchis Sebastian Metz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb