Reţeta statului pentru industria farmaceutică

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 martie 2010

Reţeta statului pentru industria farmaceutică

Viitoarea Companie Farmaceutică, construită pe scheletul Antibiotice Iaşi, are numeroase necunoscute cu privire la situaţia acţionarilor şi păstrarea societăţii pe bursă

Miile de acţionari minoritari ai companiei Antibiotice Iaşi, lis-tată la Bursa de Valori Bucureşti, aşteaptă să vadă ce reţetă va aplica Guvernul în realizarea Companiei Farmaceutice Române, structură de interes strategic naţional.

Noua companie naţională va fi formată pe scheletul producătorului ieşean de medicamente, "Antibiotice" SA, şi va mai include, deocamdată, societatea "Unifarm" (aflată sub autoritatea Ministerului Sănătăţii) şi Oficiul Central de Stocare pentru Situaţii Speciale (din subordinea Ministerului Sănătăţii).

Cristian Duţescu, avocat specializat în piaţa de capital, atrage atenţia că integrarea companiei "Antibiotice" în noua companie naţională riscă să genereze numeroase litigii cu actualii acţionari minoritari ai companiei ieşene: "Totul va depinde de oferirea dreptului de retragere pentru ceilalţi acţionari, de către stat. Altfel, dacă lor nu li se va da un preţ de retragere pe care aceştia să-l accepte , atunci, mai mult ca sigur, vor apărea litigii".

Avocatul Duţescu susţine că, tehnic, fuziunea celor trei entităţi, din care una este listată, poate fi realizată fie prin absorbţia de către "Antibiotice" a celorlalte două structuri, fie prin înfiinţarea unei noi companii. În această ultimă variantă, care pare că va fi şi cea proiectată de Guvern, Cristian Duţescu susţine că este greu de anticipat acum dacă noua companie va mai fi listată la bursă.

Tudor Ciurezu, director general adjunct al SIF Oltenia, care deţine 10%, din "Antibiotice", ne-a declarat că la nivelul SIF nu s-a luat încă o decizie cu privire la prezenţa acesteia în noua companie:"Urmează să vedem ce companii vor intra în noua societate naţională".

Proiectul demarat încă de anul trecut, includea şi compania "Sanevit" Arad, dar şi departamentele de vaccinuri din cadrul Institutului Cantacuzino, de la Bucureşti şi Iaşi.

Fostul director al societăţii Sanevit Arad, Mircea Roman, susţine că a militat pentru includerea companiei de seringi în acest nou proiect, pentru revigorarea acestei industrii: "Am discutat cu domnul Ioan Nani, directorul < Antibiotice >, pentru ca < Sanevit > să participe alături de < Antibiotice > la acest proiect, pe modelul occidental, în care seringile sunt vândute odată cu antibioticele, astfel încât preţul să fie comun, iar fabrica de seringi să aibă un flux constant de producţie".

La rândul său, Ioan Nani, directorul "Antibiotice", ne-a declarat că, personal, susţine integrarea societăţii pe care o conduce în Compania Farmaceutică Română, dar că o decizie în acest sens va fi luată în Adunarea Generală a Acţionarilor: "AGA se va reuni pe 29 aprilie, dar subiectul fuziunii nu figurează pe ordinea de zi. Nu cred că va mai fi introdus ca să fie analizat în proxima AGA. Eu, personal, susţin acest proiect, dar este necesar ca el să fie acceptat de către acţionarul majoritar, Ministerul Sănătăţii, dar, mai ales, de către cei minoritari, care sunt foarte importanţi pentru noi."

Ioan Nani mai spune că nu ştie, deocamdată dacă viitoarea companie va fi sau nu listată pe bursă.

Acţiunile "Antibiotice" se tranzacţionau, ieri, la 0,6950 lei/titlu, cu 12% mai mult decât în prima şedinţă a anului.

Evoluţia cotaţiei producătorului de medicamente a fost, totuşi, sub cea a indicelui BET (n.r.- al celor mai lichide acţiuni listate), care a cunoscut o apreciere de 24% de la începutul anului.

Maximul anului pentru "Antibiotice" a fost de 0,71 lei/acţiune, de aproape patru ori sub maximul istoric, de 2,71 lei/titlu, consemnat la 10 iulie 2007, în perioada de glorie a bursei bucureştene.

Compania dispune de un capital social de 45.489.729 lei, divizat în acţiuni cu valoare nominală de 0,1 lei/unitate. Potrivit ultimelor tranzacţii bursiere, "Antibiotice" are o valoare de piaţă de 318,4 milioane lei, respectiv 77,65 milioane euro.

Ministerul Sănătăţii deţine 53,01% din titlurile ATB, care valorează 41,1 milioane de euro, la preţul pieţei, în timp ce SIF Oltenia controlează 10,09% din emitent. Restul de 36,8% este deţinut de persoane fizice şi juridice, care deţine pachete nesemnificative, dar care, în total, valorează aproape 28 de milioane de euro.

Salariaţii acceptă condiţionat noua companie

Salariaţii din sistemul sanitar agreează propunerea Guvernului pentru înfiinţarea Companiei Farmaceutice, dar cu condiţia ca scopul ei să fie acela de a furniza servicii şi preţuri mai bune, nicidecum să devină un monopol pe piaţă, susţine Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară. Domnia sa ne-a precizat că aşteaptă ca proiectul de hotărâre de Guvern, prin care urmează să fie înfiinţată noua companie naţională, să fie lansat în dezbatere publică. Viorel Rotilă mai consideră oportun ca statul să aibă companii cu care să-şi promoveze politicile publice în domeniul sănătăţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. bravo Deacu! un articol bun!

    AVAS propunea un pret de vanzare de 2 lei/actiune cand ATB era scoasa la vanzare.Sa dea statul macar pretul asta micilor actionari si apoi poate sa se spele pe cap cu ATB.Altfel cred ca e un abuz si se va lasa cu procese.ATB e listata si drepturile micilor actionari ar fi incalcate grosolan ei fiind captivi si investind cu incredere intr-o societate listata.

    Statul sa faca o oferta publica de cumparare cum i-a obligat pe kazahi la Rompetrol si sa dea un pret corect de minim 2 lei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb