Reuters: Investitorii încep să-l ia în serios pe Trump

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 martie

Reuters: Investitorii încep să-l ia în serios pe Trump

Pieţele nu mai cred că Donald Trump face doar paradă şi se ajustează rapid, anticipând o încetinire a creşterii economice în Statele Unite şi la nivel global, pe măsură ce preşedintele american ridică un zid de tarife în jurul celei mai mari economii a lumii, iar partenerii săi comerciali încep să răspundă cu aceeaşi monedă, scrie Reuters.

După doar şase săptămâni de la începutul celui de-al doilea său mandat, Trump a impus taxe de 25% asupra importurilor din Mexic şi Canada, a aplicat un tarif suplimentar de 20% pe bunurile provenite din China, a anunţat alte tarife şi a oprit ajutorul militar pentru Ucraina.

Însă, în loc ca randamentele titlurilor de stat să crească şi dolarul să se întărească - evoluţii pe care investitorii le anticipaseră în noiembrie - aşa-numitul "Trump trade" merge în direcţia opusă.

Războiul comercial a început cu adevărat, iar dolarul scade în timp ce randamentele obligaţiunilor se diminuează, potrivit Reuters.

Analiştii Goldman Sachs scriu că rata medie a tarifelor pentru importurile din China este acum de 34%, iar creşterea actuală este deja de aproximativ două ori mai mare decât cea din primul mandat al lui Trump. În aceste condiţii, nimeni nu mai mizează pe compromisuri sau acorduri rapide.

"Este dificil ca pieţele să adopte o poziţionare agresivă, având în vedere riscul ca politicile tarifare ale SUA să se schimbe brusc", a declarat Chang Wei Liang, strateg de credit şi valutar la DBS. "În pieţele de credit, marjele par prea mici, având în vedere schimbările legate de risc şi un context comercial mai nefavorabil şi incert".

Acţiunile din sectorul apărării cresc, în timp ce acţiunile companiilor de tehnologie scad. În acelaşi timp, deoarece China a anunţat represalii, iar Mexic şi Canada au anunţat că vor răspunde tot cu tarife, investitorii anticipează încetinirea creşterii economice globale şi îşi ajustează estimările privind reducerile de dobândă din Statele Unite.

Pieţele futures anticipează reduceri ale dobânzii de 75 de puncte de bază în acest an, faţă de 50 de puncte de bază în urmă cu două săptămâni, în vreme ce randamentele titlurilor de stat pe zece ani au atins minimul ultimelor patru luni şi jumătate, de 4,115%, scrie Reuters.

Conform trustului media, viitorul este incert, iar investitorii caută siguranţă în sectoare defensive, precum imobiliarele sau sănătatea. Deşi companiile protejate, precum producătorii americani de oţel, pot prospera, creşterea preţurilor se va resimţi de-a lungul lanţurilor de aprovizionare, având efecte imprevizibile.

"Discut mult cu directori executivi de companii care încearcă să înţeleagă cu adevărat consecinţele acestor schimbări", a declarat CEO-ul Goldman Sachs, David Solomon, la o conferinţă în Australia. "Cred că vom trăi cu un nivel uşor mai ridicat de volatilitate. Cred că Trump are o anumită direcţie pe care o urmăreşte şi ar trebui să-l credem pe cuvânt că va merge în acea direcţie."

Declinul dolarului a fost una dintre cele mai remarcabile răsturnări de situaţie, pe măsură ce încrederea se transformă în confuzie în pieţele valutare, potrivit Reuters.

Ceea ce, în ianuarie, fusese cel mai mare pariu "long" (n.r. pe creştere) pe dolar al speculatorilor din aproape ultimul deceniu s-a inversat rapid, schimbarea fiind atât de puternică încât, săptămâna trecută, speculatorii erau "short" (n.r. mizau pe scădere) pe dolar faţă de monedele pieţelor emergente şi deţineau o poziţie record "long" pe yen, mai notează sursa menţionată.

La Casa Albă, Trump a criticat China şi Japonia pentru menţinerea monedelor lor la un nivel prea scăzut. De fapt, yuanul, raportat la un coş de valute ale partenerilor comerciali, este puternic din punct de vedere istoric, iar Japonia a intervenit în ultimii ani pentru a cumpăra yenul.

Ieri, pe măsură ce dolarul scădea, directorul global al fluxurilor de schimb valutar al Nomura a afirmat că mişcarea părea "lovitura finală" pentru cei care încă sperau la un dolar mai puternic.

De menţionat că oscilaţiile pieţelor nu au fost enorme şi mulţi analişti încă văd posibilitatea unor negocieri comerciale şi a evitării escaladării conflictului. Totuşi, schimbările bruşte de politică au slăbit speranţele investitorilor într-un acord decisiv.

"Ameninţarea tarifelor şi-a epuizat efectul pentru moment, aşa că următoarea etapă este să le suportăm. Pieţele trebuie să reflecte această realitate, iar ceea ce vedem este roşu", a declarat Jamie Cox, managing partner la Harris Financial Group din Richmond, Virginia, scrie Reuters.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Fiecare pasare pe limba ei piere

    1. da, KrasnovTrump:ul lucrează cu îndârjire la Make Ruzzia Great Again !

      Măcar nu e Blood.imir Zelenski

      de fapt e Blood.imir putin! ;)

    Poate marele război va fi cel…economic

    1. nha, totdeauna RESET:ul se face cu tunul !

    ...

    Pana acum Putin era Satana/criminalul/tradatorul/p enalul....

    apoi Georgescu era Satana/criminalul/tradatorul/p enalul.... 

    acum Trump este Satana/criminalul/tradatorul/p enalul.... 

    dar fratilor , asa poporul nu mai pricepe nimic , 

    trebuie hotarat cine trebuie demonizat,

    la prea multi aplicati reteta tip, se pierde efectul scontat 

    1. exakt! iată triada „Satana/criminalul/tradatoru l/p enalul”

      cei trei limbrici îs pe aceași menire: să căpușeze ! 

      Sunt aceiași propagandiste, tot ce ține de criminalul Putler, marioneta lui Putler sau bufonul lui Putler... nu bun.

    go trump :)

    1. ww|||

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5116
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2235
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9419
Gram de aur (XAU)Gram de aur453.3570

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb