
Excedentul comercial al Germaniei în relaţia bilaterală cu Statele Unite a fost de 70 de miliarde de euro în 2024, iar deficitul SUA în relaţia cu Uniunea Europeană a fost de circa 235 de miliarde de dolari.
Preşedintele Donald Trump a anunţat că astfel de dezechilibre comerciale, nu doar faţă de partenerii europeni, trebuie corectate, iar tarifele reprezintă una dintre mijloacele utilizate.
În ciuda criticilor, care susţin că vor exista numeroase efecte negative asupra comerţului mondial, este posibil ca efectele pozitive pentru economia americană să fie predominante. Acesta este şi singurul lucru care contează pentru o administraţie care urmează o politică "America First". Ceilalţi trebuie să se adapteze, să moară sau să devină vasali pentru o bucată de pâine mucegăită, pentru că lumea nu poate evolua altfel.
Susţinătorii tarifelor argumentează că acestea pot proteja sectoarele economice naţionale, vor încuraja producţia internă şi vor contribui la menţinerea şi crearea locurilor de muncă.
Stimularea producţiei interne va conduce la refacerea şi consolidarea lanţurilor de aprovizionare, un aspect deosebit de important din punct de vedere al securităţii naţionale.
Bineînţeles că doar impunerea unor tarife nu va fi suficientă, ci va fi nevoie şi de alte măsuri drastice pentru creşterea competitivităţii, care trebuie să pornească de la asigurarea energiei la preţuri scăzute, un alt aspect prioritar pentru administraţia Trump. Preţurile scăzute ale energiei sunt esenţiale pentru construirea lanţurile de aprovizionare de la primul nivel, respectiv extragerea şi prelucrarea materiilor prime.
În plus, tarifele pot genera venituri bugetare suplimentare, care, odată cu aplicarea măsurilor de eliminare a cheltuielilor nejustificate, vor conduce la corectarea puternică a dezechilibrului fiscal, unul dintre principalii factori care generează inflaţie într-o economie.
Având în vedere semnalele transmise până acum de la Washington, tarifele par să fie utilizate pentru obţinerea unor avantaje consistente în negocierile comerciale cu vecinii Mexic şi Canada, dar şi pentru stabilirea unor noi baze în relaţiile cu China.
În ceea ce priveşte relaţiile cu partenerii de peste Ocean, The Telegraph scrie că "un război comercial va zdrobi economia Europei", în condiţiile în care "birocraţii de la Bruxelles trăiesc într-o lume a fanteziei".
Citeşte Confruntarea taxelor vamale
Iar vina pentru aceste efecte "zdrobitoare" aparţine exclusiv autorităţilor europene. Chiar Mario Draghi, fostul preşedinte al BCE, a scris recent în Financial Times că autorităţile europene trebuie să adopte măsuri drastice pentru eliminarea barierelor comerciale interne din UE, unul dintre factorii care ar putea sprijini creşterea cererii.
Draghi afirmă că Europa îşi impune singură tarife vamale mult mai mari decât cele propuse recent de administraţia Trump, iar aceasta reprezintă una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale sale. Afirmaţiile sale sunt susţinute cu date de la FMI, conform cărora "barierele interne ale Europei sunt echivalente cu un tarif de 45 % pentru industria prelucrătoare şi de 110 % pentru servicii".
Fostul preşedinte al BCE mai accentuează în FT că aceste bariere restrâng piaţa pe care operează întreprinderile europene, iar schimburile comerciale între ţările UE sunt mai puţin de jumătate din nivelul schimburilor comerciale între statele americane.
Soluţiile sunt evidente, însă este puţin probabilă adoptarea lor de autorităţile europene, care vor continua să-l promoveze agresiv pe Donald Trump în rolul de ţap ispăşitor.
Efectele negative cel mai des amintite pentru tarifarea importurilor sunt creşterea preţurilor de consum şi a potenţialului pentru instabilitatea economică.
În ceea ce priveşte efectul tarifelor asupra creşterii preţurilor de consum din SUA, economistul spaniol Daniel Lacalle afirmă că "inflaţia nu are nimic de-a face cu tarifele" şi "are totul de-a face cu politica Federal Reserve şi cu cheltuielile necontrolate ale Trezoreriei".
Lacalle subliniază că Fed-ul a crescut masa monetară cu cel mai rapid ritm din ultimele decenii după 2020, în 2024 a amânat procesul de restricţionare cantitativă pentru reducerea bilanţului, iar apoi a trecut şi la reducerea dobânzilor. Toate aceste măsuri au avut ca scop "ascunderea lipsei sustenabilităţii cheltuielilor guvernamentale" şi au perpetuat inflaţia, reflectată de o creştere cumulată a preţurilor de consum de aproape 25% în ultimii patru ani.
În condiţiile în care Departamentul Eficienţei Guvernamentale de la Washington identifică zilnic cheltuieli bugetare inutile, care apoi sunt eliminate, sunt create condiţiile pentru reducerea puternică a deficitului bugetar şi a necesarului său de finanţare, ceea ce poate contribui la atenuarea presiunilor inflaţioniste.
"Tarifele pot duce la creşteri ale unor preţuri individuale în cazul în care bunurile afectate sunt produse în întregime în străinătate, iar cererea este inelastică, dar acestea nu cresc preţurile agregate, cu atât mai puţin să creeze o creştere anualizată şi constantă", subliniază Lacalle, iar apoi mai afirmă că "numai politicile fiscale şi monetare agresive provoacă inflaţie".
Pe de altă parte, în ce măsură este instabilitatea economică generată de tarifele impuse de administraţia Trump un motiv de îngrijorare?
De fapt, nu este vorba despre generarea unei instabilităţi economice, ci de scoaterea la lumină a structurii instabile determinate de financializarea agresivă a economiei globale în ultimele decenii, în special a economiilor occidentale.
Donald Trump nu este, nici pe departe, responsabil pentru această evoluţie. Sau poate că este vorba despre o involuţie care trebuie oprită?
Tânguielile sau urletele isterice venite din Europa nu fac decât să confirme faptul că politica tarifară a preşedintelui american este cea corectă.
Iar când Europa va avea din nou lideri demni de acest nume, îi va putea mulţumi lui Donald Trump că a scos economiile occidentale de pe traiectoria nesustenabilă a financializării.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2025, 08:53)
isi distruge singur resursele . economia e treaba grea
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2025, 11:24)
Dar distrugerea economiei Europene,
de gasca Ursula Pfitzer, nu e o problema si mai mare ?!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2025, 12:40)
dar daca venea un rus sa stea la tine in casa nu era o problema si mai mare?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2025, 13:57)
Buget NATO=1 300 miliard $/anual(USA 900 miliar$/anual!!!) Rusia buget militar anual 2021 era de 50 miliarde $,pe anul 2024 spera sa ajunga la 100 miliarde $,de unde MAREA frica de Rusia ?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2025, 14:25)
Un desculț zăbăuc, chiar dacă e de 1000 de ori mai sărac decât tine, tot îți poate da foc la casă. :
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2025, 14:32)
Unde ai fost in ultimii 3 ani ?Rusia a aracat Ucraina si înaintează pasa cu pas si occidentalii inca ju au luat măsuri coerente si eficiente pt apărare...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2025, 08:55)
intreaga lume se va imbogati pe spinarea SUA. evaziunea fiscala si ocolirea sanctiunilor vor deveni capete de pod . vor plati amerticanii cit nu face pentreu un ou .epoca de aur al rarei sfirsit il cunoaste va avea alt vector de imagine . ceausescu zimbeste usor .
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2025, 10:21)
Americanul de rând află pe pielea lui ce-i servește propaganda sovietică. Bufonul a făcut-o de oaie încă din prima lună. Tot ce vine de acum înainte e bonus. :
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2025, 10:40)
Din pacate toti vom suferi!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2025, 10:46)
doar prostii
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 05.03.2025, 18:56)
doar redneck:și din Kentucky (alegătorii Trump:ului)
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2025, 15:02)
incepeti si strangeti dolari... taierea cheltuielilor federale, influxul de bani din partea membrilor nato, taxele vamale, vor corecta deficitul sua si vor contribui la un dolar din ce in ce mai puternic.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 05.03.2025, 18:57)
mai bine schimbă USD cu SHIBA INU.coin !
ieși mai câștigat !
6. Europa este un club economic
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 05.03.2025, 16:28)
Prin definitie nu poate sa aiba lideri. Are manageri. Asta-i tot.
7. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 05.03.2025, 16:54)
Interesanta modalitatea de gindire a actualului presedinte Trump .Dincolo de ceea ce politica inseamna o vesnica razbunare (se vede cu usurinta asta in toate deciziile luate de Trump si in atit de repetativul discurs impotriva lui Biden ce i-a furat 4 ani din viata 4 ani in care s-a pregatit extrem de mult si asta se vede abia acum chiar in recentul discurs de la Capitoliu) ) Trump nu face altceva decit sa incerce si sa aduca toate relatiile cu toate natiunile lumii la zero spre a-si putea apoi satisface imensul sa orgoliu . Toti , cu mic cu mare , aveti nevoie de mine si eu sunt „ unicul” stapin al planetei pamint mai ceva ca Alexandru Machedon devenit „Faraonul si „zeul RA ”al Egiptului de alta data .Toate actiunile lui Trump trebuiesc gindite in aceasta cheie .Exemplul cu Zelenski este edificator .Te aduc la zero pentru a te intoarce in genunchi sa imi juri credinta vesnica .Nu Biden te-a ajutat ci Trump . Va incerca la fel si cu NATO chiar daca aici lucrurile vor fi mai complicate .Trump are nevoie de NATO spre a-si proteja in viitor investitia in paminturile rare ale Ucrainei el neputind lasa Rusia sa faca o pasarela peste Ucraina si sa ocupe alte tari din estul Europei .Ar fi ramas între ciocan si nicovala .
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2025, 17:37)
NATO este o piedica in calea lui Trump. America trebuie sa aleaga alt drum, altfel il aleg altii pentru ea.
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de esop în data de 05.03.2025, 17:49)
Trump nu are un control exclusiv asupra deciziilor NATO asa cum este in cazurile interne de felul FBI sau CIA. A retrage America din NATO implica multe necunoscute juridice si multe alte reactii ce nu pot fi pravazute chiar daca o parte din ele ar putea fi anticipate .NATO este un colos militar imposibil de destructurat .Pagubele ar fi cu mult mai mari decit beneficiile si Trump se loveste acum de impotrivirea natiunilor lumii pe alte paliere incepind cu taxele si terminind cu razboiul din Ucraina .Trump nu are timpul necesar sa rezolve toate aceste dorinte chiar daca pare bine pregatit timp de 4 ani .Consumul energetic este foarte mare si nemultumirile vin din toate partile .Nu poti fi dusman cu toti indiferent cit de grozav te crezi .Politica este arta de a armoniza si asta chiar daca unii cred contrariul