Reuters: "Ascensiunea Nvidia influenţează tot mai mult creşterea de pe Wall Street"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iunie

Reuters: "Ascensiunea Nvidia influenţează tot mai mult creşterea de pe Wall Street"

English Version

Michael O'Rourke, JonesTrading: "Este un risc pentru că, dacă apare o corecţie pe acest nume ... , va fi resimţită în piaţă"

Peter Tuz, Chase Investment Counsel: "Marile nume supraperformează deoarece rezultatele şi perspectivele lor sunt puternice"

Creşterea care a propulsat acţiunile din Statele Unite la noi recorduri istorice, ce se bazează din ce în ce mai mult pe evoluţia producătorului de cipuri Nvidia şi a câtorva acţiuni ale unor giganţi tehnologici, reaprinde îngrijorările legate de faptul că performanţa pieţei americane depinde doar de o mână de companii, scrie Reuters.

Circa 60% din randamentul total al S&P 500 de peste 12% din acest an a fost dat de evoluţia a cinci companii ale căror acţiuni au printre cele mai mari ponderi din indice: Nvidia, Microsoft, Meta Platforms (fostul Facebook), Alphabet (compania mamă a Google) şi Amazon, conform datelor S&P Dow Jones Indices.

Nvidia - care miercuri a devenit a doua cea mai valoroasă companie din lume după o creştere a preţului acţiunilor de 147% în acest an - a furnizat circa o treime din întreaga creştere a indicelui, mai notează Reuters.

Pe măsură ce preţurile acţiunilor companiilor au crescut, ponderile lor în S&P 500 s-au majorat, astfel încât acestea au o influenţă tot mai mare asupra indicelui. La finele lunii mai, Microsoft, Apple, Nvidia şi Alphabet reprezentau aproape 24% din S&P 500, cea mai mare pondere cumulată pentru patru acţiuni din ultimii 60 de ani, potrivit datelor Bianco Research.

În opinia multor investitori, ascensiunea preţurilor companiilor este meritată, având în vedere profiturile robuste, poziţiile competitive dominante şi aşteptările privind valorificarea beneficiilor oferite de inteligenţa artificială. Dar unii sunt îngrijoraţi de faptul că structura concentrată a câştigurilor pieţei prezintă riscuri pentru evoluţia indicilor, mai scrie Reuters.

"Dacă aceste nume vor înceta să mai performeze ... şi nu vedem ca restul pieţei să ofere acest sprijin, ei bine acest lucru poate fi o sursă de vulnerabilitate", a declarat Angelo Kourkafas, strateg senior de investiţii la Edward Jones.

Howard Silverblatt, analist senior de indici la S&P Dow Jones Indices, a punctat că, ponderea celor mai mari zece acţiuni din S&P 500 crescuse la 34,1%, la finele lunii mai, cea mai mare înregistrată vreodată la sfârşitul unei luni.

De altfel, îngrijorări privind concentrarea creşterii pieţei au apărut repetat în ultimii ani. Aprecierea indicelui S&P 500 din 2023 - când îngrijorările privind o posibilă recesiune au atras investitori către companii mari, mai puţin expuse la fluctuaţiile economiei - a fost propulsată de ascensiunea spectaculoasă a unui grup de giganţi tehnologici, ce au căpătat numele de "Cei şapte magnifici". Astfel, în vreme ce preţurile acţiunilor acestor companii au crescut, alte zone mari ale pieţei nu au avut aceeaşi evoluţie, chiar dacă recesiunea nu a apărut.

Semne că mai multe domenii participă la creşterea generală a pieţei au apărut în primul trimestru al acestui an, când sectorul financiar, sectorul energetic şi cel industrial au avut o performanţă superioară indicelui S&P 500. Dar, în trimestrul al doilea, performanţa acestor grupuri s-a depreciat, chiar dacă indicele a crescut.

Indicele S&P 500 cu ponderei egale, ce reflectă mai bine performanţa acţiunilor de talie medie din indice, avea la mijlocul săptămânii o creştere de doar 4,5% pentru acest an, faţă de o apreciere de 12% în cazul S&P 500 standard.

"Eram cu toţii încântaţi de această extindere", a spus Jack Manley, strateg la JP Morgan Asset Management. "Dar se pare că s-a oprit, cel puţin în prima jumătate a anului".

Conform analiştilor, printre motivele ce pot explica faptul că aprecierea pieţei este condusă de doar câteva acţiuni se numără profiturile raportate de giganţii din tehnologie pentru primul trimestru al anului şi entuziasmul pentru companiile care beneficiază de inteligenţa artificială. Îngrijorările privind o schimbare a dinamicii economiei - reflectată de pildă recent prin raportul mai slab privind producţia din Statele Unite - poate fi un alt factor.

Pe fondul poziţiei sale de producător dominant de cipuri utilizate în aplicaţii de inteligenţă artificială, valoarea de piaţă a Nvidia a depăşit, miercuri, 3.000 miliarde de dolari, devenind a doua cea mai mare compania după capitalizare bursieră, după Microsoft.

De când compania şi-a prezentat rezultatele în data de 22 mai şi până la mijlocul acestei săptămâni, preţul acţiunii crescuse cu 29%, în vreme ce aprecierea S&P 500 a fost de numai 0,9%.

"Nvidia a susţinut mişcarea", a declarat Michael O'Rourke, strateg-şef de piaţă la JonesTrading. "Este un risc pentru că, dacă apare o corecţie pe acest nume ... va fi resimţită în piaţă".

Pe de altă parte, în opinia altor investitori, concentrarea reflectă pur şi simplu robusteţea economică a companiilor şi nu reprezintă în sine un motiv de alarmă.

"Marile nume supraperformează deoarece rezultatele şi perspectivele lor sunt puternice", a spus Peter Tuz, preşedintele Chase Investment Counsel, adăugând că, totuşi, este de preferat ca la aprecierea pieţei să participe un grup mai mare de acţiuni, deoarece asta reflectă o putere economică mai amplă.

Conform unor opinii, profiturile companiilor din S&P 500 excluzând marile nume din tehnologie se vor îmbunătăţi, astfel încât mai multe companii vor participa din nou la creşterea pieţei. "Diferenţa de performanţă a profiturilor va începe să se reducă", a spus Kourkafas de la Edward Jones Investments, citat de Reuters.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Merita cumparate actiunile Nvidia si apoi celelalte .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb