Reuters: Producătorii de petrol şi gaze din Marea Nordului critică decizia Marii Britanii de a majora o taxă excepţională pentru susţinerea energiei regenerabile

A.F.
Internaţional / 2 august

Reuters: Producătorii de petrol şi gaze din Marea Nordului critică decizia Marii Britanii de a majora o taxă excepţională pentru susţinerea energiei regenerabile

Decizia Marii Britanii de a majora o taxă excepţională impusă producătorilor de petrol şi gaze pentru a ajuta la finanţarea eforturilor sale de a creşte sursele regenerabile de energie va duce la o scădere bruscă a veniturilor şi va accelera declinul îmbătrânirii bazinului, au declarat companiile care efectuează foraje în Marea Nordului, transmite Reuters.

Noul guvern laburist a anunţat luni că va creşte taxa pe profitul din energie (EPL) cu 3 puncte procentuale, până la 38%, începând cu 1 noiembrie, ducând cota principală a impozitului pe activităţile din petrol şi gaze la 78%, printre cele mai mari din lume.

De asemenea, va anula alocaţia pentru investiţii de 29% a taxei, care permite companiilor să compenseze impozitul din capitalul care este reinvestit.

Durata de aplicare a taxei a fost, de asemenea, prelungită până în martie 2030.

Măsurile "vor asigura că producătorii de petrol şi gaze contribuie mai mult la tranziţia noastră către energie curată", a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei pentru Reuters.

Guvernul a înfiinţat o companie de electricitate susţinută de stat, GB Energy, pentru a ajuta la creşterea semnificativă a capacităţii sale de energie regenerabilă şi la decarbonizarea sectorului energetic până în 2030.

Francesco Mazzagatti, CEO al producătorului de petrol Viaro Energy, a declarat că noua propunere nu este favorabilă obiectivelor de zero net declarate.

"Rapoartele din industrie demonstrează în mod covârşitor că va fi necesară dependenţa de petrol şi gaze în deceniile următoare, iar importurile sunt mult mai intense în emisii decât aprovizionarea locală", a spus Mazzagatti.

Firma de consultanţă Wood Mackenzie a spus că EPL ar putea strânge 1,2 miliarde de lire sterline (1,54 miliarde de dolari) pe an, sau 6 miliarde de lire sterline în următorul mandat al parlamentului, dar a avertizat că va duce, de asemenea, la "o încetinire prematură a investiţiilor" în sector.

Directorii companiilor au spus că măsurile vor seca investiţiile în bazin.

"Sper că guvernul va face ceva sensibil în loc să arunce o minge de demolare peste Marea Nordului", a declarat David Latin, preşedintele producătorului Serica Energy din Marea Nordului, pentru Reuters.

"Riscul este că vor încerca să reducă alocaţia de capital şi asta va însemna că nu vom investi. Pe măsură ce bazinul nu mai investeşte, producţia începe să scadă mult mai repede şi veniturile scad", a spus Latin.

Prima taxă excepţională, de 25%, a fost impusă în 2022, după o creştere a preţurilor energiei care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina. Ulterior a fost ridicată la 35%.

Taxa excepţională a şters cel mai mare profit pentru producători anul trecut.

Producătorii, printre care Serica, Ithaca Energy şi Harbour Energy, cel mai mare producător al bazinului, intenţionează, de asemenea, să îşi mute operaţiunile în străinătate.

Producţia Marii Britanii în Marea Nordului este de aproximativ 1,3 milioane de barili echivalent petrol pe zi (boed), potrivit autorităţii de reglementare a Autorităţii de Tranziţie a Mării Nordului (NSTA). Aceasta este în scădere faţă de aproximativ 4,4 milioane de boed - mai mult decât cea a Irakului, stat membru al OPEC, la începutul mileniului.

Se estimează că producţia va scădea la mai puţin de 200.000 boed până în 2050, spune NSTA.

Noile măsuri guvernamentale vor creşte dependenţa Marii Britanii de importurile de petrol şi gaze, a adăugat Mazzagatti.

"Mai devreme sau mai târziu, guvernul va fi obligat să abordeze îngrijorarea foarte serioasă pentru securitatea energetică a Regatului Unit, deoarece nu par să ţină cont de riscurile energetice la care expun ţara", a spus Mazzagatti într-o declaraţie pentru Reuters.

Viaro a anunţat marţi că va cumpăra câmpuri petroliere şi active din sudul Mării Nordului de la Shell şi Exxon Mobil.

CEO-ul Shell, Wael Sawan, a spus că stabilitatea fiscală a fost crucială pentru ca guvernul să-şi atingă obiectivele de tranziţie energetică.

David Whitehouse, şeful grupului industrial Offshore Energies UK, a criticat guvernul pentru că nu a consultat sectorul înainte de anunţul său.

"Acesta nu este un parteneriat între guvern şi industrie. Aceste anunţuri au fost făcute fără un angajament semnificativ cu acest sector", a spus el.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In situația asta nu apar diplomați neprieteni care să-i amenințe că susțin autonomii teritoriale, așa cum a pățit Romania?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb