Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat astăzi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.
''NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană'', a declarat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, la care a avut o intervenţie prin videoconferinţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
''În plus faţă de Patriot, există alte arme pe care aliaţii le pot livra, printre care (sistemul francez) SAMP/T şi mulţi alţii, care nu au sisteme disponibile, au promis să furnizeze sprijin financiar pentru a le achiziţiona pentru Ucraina'', a adăugat Stoltenberg în faţa presei la Bruxelles, conform Reuters.
Săptămâna trecută, Germania a promis să îi livreze Kievului o a treia baterie de rachete Patriot din stocurile armatei sale.
Statele Unite are cele mai multe sisteme Patriot în dotarea forţelor lor armate. În Europa, ţări precum Spania şi Grecia deţin baterii Patriot.
Înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările G7 desfăşurate joi în insula italiană Capri, Jens Stoltenberg a insistat că Ucraina are o ''nevoie urgentă şi importantă de apărare antiaeriană suplimentară'', potrivit sursei citate.
''Sunt încurajat de angajamentul şi hotărârea aliaţilor NATO de a apăra Ucraina'', a spus Jens Stoltenberg, care a evocat votul prevăzut pentru sâmbătă în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA în legătură cu un pachet de asistenţă pentru Kiev în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari.
Potrivit secretarului general al NATO, ''este de o importanţă vitală ca membrii Alianţei să-şi menţină şi consolideze sprijinul'' pentru Kiev, în contextul în care situaţia din teren este ''dificilă'' din cauza bombardamentelor ruse asupra oraşelor şi infrastructurii energetice ucrainene, precizează Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2024, 19:10)
Momentul este extrem de bine ales .Desigur exista deja si militari ucrainieni pregatiti de multa vreme pentru a utiliza aceste capacitati si este forte clar ca si NATO va oferi si alte echipamente o data cu militarii ce vor asigura procedurile dislocind astfel un numar important de militari ucrainieni aflati „ in linia a doua”Este evident dar inca necunoscut si numarul de militari ucrainieni antrenati de peste doi ani in Occident .Numai M.B. a recunoscut un numar de 30000 de mii de militari .Minimal numarul despaseste 100 de mii . Rusia sta insa „la cutie” nu iese in contraofensiva .Stiu si ei foarte bine ce ar insemna asta .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2024, 21:38)
Oare populatia ce parere are despre scaderea continua a nivelului de trai,
ptr. a alimenta industria de armament,
scuze de intrebarea incorect politica si probabil putinist
2.1. Mda (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Captain în data de 20.04.2024, 04:38)
Nivelul de trai scade din cauza acestui razboi. Productia de armament are un efect economic pozitiv.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2024, 08:34)
Si acest razboi a fost inceput de putin, iar singurul care-l poate opri e putin. sau noi, dar se pare ca numai cu forta.
Sa nu uitam niciodata ce ar vrea rusnacii sa uitam: al doilea razboi mondial a fost inceput de Hitler si Stalin, ca aliati, cand au invadat impreuna Polonia, Hitler din vest si rusii din est. Deci in 1939 cima rosie urss si ciuma nazista au fost aliati.