Statele Unite au împiedicat joi Naţiunile Unite să recunoască un stat palestinian, exercitând-şi dreptului de veto în Consiliul de Securitate pentru a refuza Autorităţii Palestiniene calitatea de membru cu drepturi depline în organismul mondial, relatează Reuters.
Acordarea statutului de membru cu drepturi depline al Naţiunilor Unite ar fi echivalat cu recunoaşterea existenţei unui stat palestinian.
Proiectul de rezoluţie, prezentat de Algeria, recomanda Adunării Generale a ONU, formată din 193 de membri, ca "statul Palestina să fie admis ca membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite", în condiţiile în care, din 2012, palestinienii au statutul de "stat observator nemembru".
Marea Britanie şi Elveţia s-au abţinut de la vot, iar restul celor 12 membri ai Consiliului de Securitate au votat "da".
Washingtonul, aliat de lungă durată al Israelului, consideră că recunoaşterea unui stat palestinian independent ar trebui să rezulte din negocieri directe cu Israelul şi nu să fie pusă în aplicare la ONU. Palestinienii au în prezent statutul de observator la ONU - ceea ce reprezintă o recunoaştere de facto a existenţei unui stat palestinian. Acest statut a fost acordat de Adunarea Generală a ONU în 2012. Cu toate acestea, statutul de membru cu drepturi depline este acordat numai dacă este aprobat de Consiliul de Securitate şi apoi de două treimi din Adunarea Generală a ONU.
Pentru a fi adoptat, orice text trebuie să fie aprobat de cel puţin nouă din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate şi niciunul dintre cei cinci membri permanenţi - Statele Unite, Regatul Unit, Franţa, Rusia şi China - să nu-şi exercite dreptul de veto.
Aceste noi eforturi de a aduce Palestina pe deplin în cadrul ONU vin în timp ce războiul din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamas intră în a şaptea lună. De asemenea, statul israelian continuă să îşi extindă coloniile în Cisiordania ocupată.
"Acordarea statutului de membru cu drepturi depline al Naţiunilor Unite pentru Palestina ar atenua o parte din nedreptatea istorică suferită de generaţii de palestinieni", a pledat joi, în faţa Consiliului de Securitate, Ziad Abu Amr, înalt oficial al Autorităţii Palestiniene.
"Recentele escaladări fac şi mai importantă susţinerea eforturilor de bună-credinţă pentru a găsi o pace durabilă între Israel şi un stat palestinian pe deplin independent, viabil şi suveran", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în faţa Consiliului. "Eşecul de a face progrese către o soluţie cu două state nu va face decât să sporească volatilitatea şi riscurile pentru sute de milioane de oameni din întreaga regiune, care vor continua să trăiască sub ameninţarea constantă a violenţei", a arătat el.
"Un eşec în a acţiona ar fi o greşeală gravă şi de neiertat. A nu ne trezi astăzi ar însemna să permitem ca nedreptatea şi impunitatea să continue, o ruşine eternă", a declarat şi ambasadorul algerian Amar Bendjama chiar înainte de vot.
Ultima dată când un stat a fost împiedicat prin veto să adere la ONU a fost în 1976, când americanii au blocat intrarea Vietnamului.
Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că palestinienii nu au reuşit să îndeplinească criteriile pentru a deveni un membru cu drepturi depline al ONU, pe care le-a prezentat astfel: o populaţie permanentă, un teritoriu definit, un guvern şi capacitatea de a intra în relaţii cu alte state. "Pe cine votează Consiliul pentru a "recunoaşte" şi a acorda statutul de membru cu drepturi depline? Pe Hamas din Gaza? Pe Jihadul Islamic palestinian din Nablus? Pe cine?" a întrebat retoric Erdan în Consiliul de Securitate. El a spus că acordarea pentru palestinieni a statutului de membru cu drepturi depline la ONU "va avea un impact pozitiv zero pentru oricare parte, va cauza doar distrugere pentru anii următori şi va afecta orice şansă de dialog viitor".
Consiliul de Securitate al ONU a susţinut de mult timp viziunea a două state care trăiesc unul lângă altul în cadrul unor graniţe sigure şi recunoscute. Palestinienii doresc un stat în Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza, toate fiind teritorii capturate de Israel în 1967.
Autoritatea Palestiniană, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, exercită o autonomie limitată în Cisiordania. Hamas a înlăturat Autoritatea Palestiniană de la putere în Gaza în 2007.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2024, 08:36)
Palestinienii nu sunt in stare decat de razbunari.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2024, 10:07)
Votantii pro-palestina din USA in delir,
toti vor vota pe Trump ?!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2024, 20:19)
in text =
"Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că palestinienii nu au reuşit să îndeplinească criteriile pentru a deveni un membru cu drepturi depline al ONU, pe care le-a prezentat astfel: o populaţie permanentă, un teritoriu definit, un guvern şi capacitatea de a intra în relaţii cu alte state. "
Palestina NU are un teritoriu definit pentru ca evrei colonisti intra in cisiordania si fura pamantul de la palestinieni si apoi cheama armata israeliana sa ii apere de proprietarii de drept ( palestinienii) cand acestia incearca sa isi recupereze bunurile furate de evrei
Palestina NU are o populatie pemanenta pentru ca armata isreliana si colonistii evrei au grija sa omoare si sa alunge palestinienii din tara lor
se cheama etnic cleansing , curatenie etnica
si america care lupta pentru drepturile tuturor minoritatilor ( religioase , etnice , sexuale ...etc ) la ei acasa = se prefac ca nu vad si ca nu stiu ce se intimpla in palestina