Revin cazurile de Covid-19 în Buzău, după două săptămâni fără nicio confirmare

Ana Felea
Miscellanea / 7 iulie 2021

Revin cazurile de Covid-19 în Buzău, după două săptămâni fără nicio confirmare

După două săptămâni în care Buzăul a fost printre puţinele judeţe din ţară unde nu a mai fost înregistrat niciun caz nou cu infecţia SARS-CoV-2, judeţul revine astăzi, 7 iulie, cu cinci noi confirmări COVID-19. Situaţia este una îngrijorătoare, pentru că două dintre persoanele confrmate sunt cetăţeni care au venit din străinătate, iar ancheta epidemiologică urmează să confirme cu ce tulpină a virusului sunt infectate. Noile cazuri vin după ce, în weekend, prefectul Silviu Iordache făcea pe pagina de Facebook un apel către toţi buzoienii să se vaccineze chiar dacă Buzăul înregistra, la acel moment, o rata de incidenţă de 0 cazuri la mia de locuitori. Acelaşi apel a venit şi de la autorităţile de sănătate publică care recomandă în continuare păstrarea măsurilor de protecţie, mai ales în spaţiile aglomerate, chiar şi purtarea măştii de protecţie dar şi a distanţării fizice.

Buzăul a ajuns la 12.585 cazuri COVID-19 de la debutul pandemiei de coronavirus, iar ultimele cinci cazuri au fost confirmate în ultimele 24 de ore, deşi în ultimele 14 zile judeţul nu a mai înregistrat nicio confirmare cu infecţia cu SARS-CoV-2. Raportul trimis de Direcţia de Sănătate Publică arată că, în ultimele 24 de ore, în judeţul Buzău, s-au înregistrat trei cazuri noi de infectare cu noul coronavirus (din care 1 pacient testat la un laborator privat). Pacienţii au vârste cuprinse între 54 de ani şi 78 de ani, anchetele epidemiologice fiind în desfasurare.De asemenea, în afara celor trei cazuri, au mai fost înregistrate două cazuri noi de infecare la doi pacienţi reveniţi în România din Marea Britanie.

"Cei doi pacienţi, au intrat pe teritoriul României cu rezultate negative ale unor teste RT-PCR, pentru o perioadă de 72 de ore având excepţie de la carantină, iar la efectuarea testelor pentru întoarcerea în Marea Britanie, rezultatele acestora au fost pozitive. Având în vedere timpul scurt petrecut în România, locul de infectare a fost în Marea Britanie, astfel că cele două cazuri nu au fost alocate judeţului Buzău. Cei doi pacienţi sunt izolaţi iar anchetele epidemiologice sunt în desfăşurare", se arată în comunicatul trimis de Prefectura Buzău.

Cum cele două persoane au fost infectate când au ajuns în ţară, potrivit datelor emise în comunicatul de presă al Prefecturii Buzău, momentan nu se poate spune cu exactitate varianta de virus cu care au fost infectaţi cei doi cetăţeni. Astfel că, în cursul zilei de mâine, 8 iulie, urmează să fie trimise probe în vederea secvenţierii.

"Pacienţii au fost confirmaţi cu virusul SARS-COV-2 prin test rapid antigenic efectuat într-un laborator privat, şi ulterior au fost recoltate probe RT PCR în vederea confirmării diagnosticului. În cursul zilei de joi o8.07.2O2i, probele vor fi trimise la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale "Victor Babeş" din Bucureşti, în vederea confirmării şi secvenţierii. Pacienţii se află în carantină, anchetele epidemiologice fiind în desfăşurare" spun reprezentanţii DSP Buzău.

Vestea confirmării acestor persoane nu este una bună, mai ales că de la 1 iulie a întrat în vigoare un nou set de măsuri de relaxare şi care permite organizarea evenimentelor cu un număr mult mai mare de persoane. Practic, de la 1 iulie, este prevăzut un număr mai mare de participanţi la concerte, evenimente publice şi private, respectiv până la 2500 de persoane vaccinate, iar cluburile şi restaurantele vor rămâne deschise până la 2 noaptea. De asemenea, numărul persoanelor care pot participa la evenimente private - nunţi, botezuri - a fost mărit la maximum 150 în exterior sau 100 în interior. Pe de altă parte, în spaţiile deschise sau închise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu spectatori până la 50 la sută din capacitatea spaţiului în anumite condiţii. Totodată, au fost redeschise şi târgurile, bâlciurile şi talciocurile precum şi sălile de fitness. Cu alte cuvinte, sunt permise, în anumite condiţii mai relaxate, aglomerările, iar acestea au fost, în plină pandemie, principalele surse de transmitere ale virusului.

În acest context, medicii epidemiologi recomandă prudenţă în ceea ce priveşte spaţiile aglomerate mai ales după aceste noi confirmări şi nu exclud şi un al patrulea val al pandemiei de coronavirus.

"Poate că experienţa pe care o avem acum ne învaţă cum să ne comportăm şi de acum înainte într-o aglomeraţie. Este bine să rămânem cu persoanele pe care le cunoaştem, să încercăm să stăm în spaţiu deschis atunci când socializăm cu alte persoane , să dăm doar mâna şi să avem grija la igiena mâinii, fără a apela la gesturi mai intime cum ar fi îmbrăţişările. Putem să purtăm masca de protecţie în zonele foarte aglomerate sau în spaţiile închise şi să ne adresăm unui personal medical autorizat dacă avem cel mai mic semn de boală", ne sfătuieşte Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP.

În plus, nici acoperirea vaccinală nu este foarte bună în judeţul Buzău, ceea ce îi determină pe epidemiologi să recomande prudenţă maximă în continuare. La Buzău, doar câteva comune au atins o acoperire vaccinală de 20%, în timp ce în restul localităţilor numărul persoanelor imunizate este foarte mic.

"Rata de vaccinare nu a scăzut, nu a stagnat dar creşte aproape la picătură. Din 82 de comune, doar patru-cinci se detaşează la o rată de peste 20% acoperire vaccinală, majoritatea având acoperire vaccinală sub 10%. Unii au început vaccinarea care presupune imunizarea prin două doze şi au abandonat-o. Pe aceştia nu pot să-i consider că protejează comunitatea, că intră în populaţia care va asigura imunitatea colectivă. Alţii sunt protejaţi corect cu două doze, în timp ce alţii au amânat mult a doua doză. Una peste alta, acoperirea vaccinală este foarte mică în judeţul Buzău, respectiv aproape 20%", a spus Carmen Scântei.

Nici municipiul Buzău nu stă foarte bine. Aici, startul campaniei a fost unul bun, însă, odată ce numărul cazurilor COVID-19 a scăzut, mulţi dintre cei care aveau deja o doză de vaccin au renunţat la imunizare.

" În municipiul Buzău acoperirea vaccinală este de 25,94% cu două doze, iar cu o singură doză de 52% ", a explicat Scântei.

Acelaşi îndemn la vaccinare îl face şi prefectul Silviu Iordache care, în weekend, când Buzăul atingea rata de incidenţă 0, adică judeţul nu mai avea niciun caz de boală activ, mulţumea public buzoienilor care au înţeles să păstreze măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus şi recomanda în continuarea vaccinarea anti COVID-19..

" Multumesc buzoienilor pentru eforturile depuse in combatarea pandemiei din ultimile 14 luni. Astăzi, pentru prima data de la aparitia primelor cazuri de infectare cu Sars-Cov-2 in judetul Buzau, avem o rata de incidenta nula raportata în ultimele 14 zile. Astăzi, 4 iulie, conform datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, au fost raportate ZERO cazuri de persoane infectate. Acest lucru ne arată că suntem pe drumul cel bun, că putem reveni la viaţa de dinaintea pandemiei, când nu trebuia să stăm departe de cei dragi, când ne puteam mişca liber, fără mască, fără restricţii. Mulţumesc tuturor buzoienilor pentru responsabilitatea de care au dat dovadă! Eforturile pe care le-am depus împreună nu au fost în zadar, motiv pentru care începem să revenim la normalitatea pe care ne-o dorim cu toţii. Putem renunţa la restricţii dacă cei care nu s-au vaccinat încă, aleg imunizarea. Este necesar să dăm în continuare dovadă de vigilenţă şi coordonare. Trebuie să fim solidari şi încrezători, să ne mobilizăm în scopul promovării informaţiilor reale, să înţelegem şi să valorificăm feedback-ul oferit de comunitate, să prevenim dezinformarea şi să asigurăm diseminarea informaţiilor corecte. Efectele vaccinării sunt vizibile şi, astfel, putem evita un posibil nou val de infectări cu virusul Covid-19, sau apariţia şi răspândirea unor mutatii ale virusului care suscită îngrijorare. De asemenea, vaccinarea rămâne soluţia eficientă şi sigură pentru a învinge pandemia cu care ne luptăm de un an şi jumătate!", scria pe Facebook, în urmă cu trei zile, Silviu Iordache, prefectul Buzăului.

Direcţia de Sănătate Publică face în continuare teste pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, iar astăzi au fost efectuate peste 200 de teste. Pe de altă parte, anunţă că se fac pregătiri pentru valul 4 al pandemiei, iar în acest sens a participat la o întâlnire cu toţi managerii unităţilor medicale din judeţ, la invitaţia Prefecturii Buzău. În cadrul acestei întâlnirii au fost analizate capacităţile de preluare ale pacienţilor pentru fiecare spital în parte precum şi nevoile urgente pentru îmbunătăţirea modului de tratare şi au fost stabilite o serie de activităţi care urmează a fi implementate la nivelul unităţilor sanitare până la data de 15 septembrie.

Astfel, la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat se urmăreşte extinderea reţelei de oxigen în mai multe saloane, precum şi identificarea şi angajarea de medici pentru secţia A.T.I. La Spitalul CFR Buzău se urmăreşte creşterea capacităţii de stocare prin montarea mai multor butelii de oxigen care să permită o autonomie mai mare.

De asemenea, la Spitalul de Boli Cronice Smeeni se urmăreşte dotarea spitalului cu cinci concentratoare de oxigen cu o capacitate de 10LPM, la Spitalul Orăşenesc Nehoiu se urmăreşte proiectarea şi execuţia unei instalaţii de oxigen pentru secţia de terapie intensivă precum şi repararea liftului defect în vederea realizării unor circuite separate pentru pacienţii Covid şi non-Covid.

Îndeplinirea acestor măsuri va fi monitorizată de reprezentanţii Prefecturii Buzău.

Buzăul are în prezent 12585 de cazuri COVID-19, dintre care 12143 de persoane vindecate. În perioada pandemiei au fost înregistrate 439 de decese. În prezent sunt în izolare 2 persoane, iar în carantină la domiciliu 352 de persoane. Buzăul are 150.416 persoane vaccinate cu o doză.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Vai dar vai.. cand avea lumea gripa, diabet, boli cardiovasculare, cancer, etc, tot asa stateati "cu ochii geana" pe ei? Cati oameni au suferit in spitalele mizerabile din Romania si au murit cu zile fara sa scrie nimeni despre ei?

    Nu va pute ipocrizia ??? 

    1. Lumea inca mai are ce ai enumerat tu si grija pentru ei este redusa si mai mult.

    britanicii cer carantina indiferent daca esti vaccinat sau nu

    asa trebuie sa facem si noi 

    1. Au fost aseara pe Wembley 65.000 de spectatori care au stat nas in nas, fara masca.. A drku virus, a luat o pauza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb