REVISTA PRESEI 01.02.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 februarie 2016

ADEVARUL

Parlamentarii se întorc luni la muncă. Ce îi aşteaptă

Senatorii şi deputaţii se întorc la muncă după o pauză de cinci săptămâni. În sesiunea de primăvară a Parlamentului, aleşii vor avea pe agendă câteva proiecte restante: modificarea Codului Penal, majorarea salariilor celor 48 de demnitari şi pensiile speciale pentru aleşii locali. În plus, politicienii pregătesc alte legi sensibile, cum ar fi suspendarea datoriilor partidelor pe timpul campaniei electorale sau scoaterea preşedintelui din procesul de numire a procurorilor. În prima săptămână din noua sesiune, senatorii vor trebui să voteze solicitarea procurorilor DNA pentru ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea. Toate partidele au declarat că nu vor pune beţe în roată Justiţiei, însă, potrivit unor surse politice, liderul UNPR a început să contacteze fiecare senator în parte pentru a -şi negocia salvarea. Deci rezultatul rămâne deschis.

Marea mascaradă de la pompă: benzinarii ţin cu dinţii de preţul carburanţilor

Preţul benzinei a scăzut cu numai 5,4% în Europa în ultimul an, deşi cotaţia barilului de ţiţei a cunoscut un declin de 46%. Petroliştii obţin acum carburanţi de 142 de dolari dintr-un baril de 30-35 de dolari. În România, benzina s-a ieftinit cu doar 3,74% în ultimele 12 luni, iar în Polonia scăderea a fost de 18%. Petroliştii dau vina pe stat pentru taxele mari incluse în preţul carburanţilor, în vreme ce autorităţile se bucură deoarece, în cazul unor scăderi foarte accentuate, ar încasa mai puţini bani la buget din TVA şi accize. Un baril de ţiţei are 159 de litri. În mod normal, dintr-un baril de petrol se obţin între 80 şi 90 de litri de benzină. De asemenea, din acelaşi baril se mai obţin şi circa 40-45 de litri de motorină. În fine, pe lângă acestea mai ies din instalaţiile de rafinare şi alte produse secundare, precum gaz petrolier lichefiat (GPL), mici cantităţi de kerosen, dar şi uleiuri pentru motor. Aceste date pot varia de la rafinărie la rafinărie, dar şi în funcţie de tipul ţiţeiului folosit.

Cum a creat mass-media rusă falsul privind exproprierea moldovenilor în cazul Unirii cu România

Presa rusă a scris că cetăţenii moldoveni vor fi expropriaţi în cazul în care se va săvârşi Unirea Republicii Moldova cu România. Aceste ştiri au fost preluate de pe site-urile propagandei ruse care au scris despre exproprierea cetăţenilor ucraineni în favoarea polonezilor. În articolele preluate de presa rusească de la Chişinău, cuvântul "Ucraina" a fost pur şi simplu înlocuit cu "Republica Moldova", iar "Polonia" - cu "România". Presa prorusă din Republica Moldova a distribuit în ultimul timp mai multe ştiri despre retrocedarea pământurilor "istorice" Poloniei, dar şi a proprietăţilor cetăţenilor Ucrainei. Presa rusă a mai scris că cetăţenii moldoveni vor fi, la fel, expropriaţi în cazul unirii Republicii Moldova cu România.

Filosofia lui Marian Vanghelie: "Nu puteţi să conduceţi ţara cu oameni săraci şi cinstiţi" 11

Ieşit din arest, fostul primar al Sectorului 5 nu crede în curentul de schimbare al clasei politice din România. Într-o vreme în care politicienii din generaţia sa fac un pas în spate, Vanghelie e hotărât să reziste: "Mă descurc şi în arest, şi în perioade de război, şi cu DNA, şi fără DNA, şi dacă vin ruşii. Sunt sigur pe mine". "Deviza «săraci şi cinstiţi» a fost greşită şi proastă". În iunie 2016 vor avea loc alegeri locale, iar spre sfârşitul anului vom vota un nou Parlament. Ne aflăm în faţa unui an electoral considerat decisiv în procesul de transformare a României după 25 de ani de corupţie endemică şi tranziţie eşuată. Iar pentru a nu repeta greşelile trecutului, e nevoie să le cunoaştem. Cu patru luni înaintea alegerilor locale din vara acestui an, "Adevărul" demarează campania "Primarii noştri", în care va prezenta cele mai cunoscute tipologii de primar din România zilelor noastre.

Alina Gorghiu s-a căsătorit în secret

Tace şi face! Alina Gorghiu (38 de ani) a devenit recent soţia lui Lucian Isar. Cel puţin aşa au povestit pentru Click! apropiaţii unuia dintre cele mai discrete cupluri din politică. "Alina şi Lucian şi-au dorit să facă acest pas important pentru viaţa lor în mare discreţie. La cununia civilă au participat doar apropiaţii", ne-au dezvăluit surse din anturajul cuplului. Preşedintele PNL şi-a oficializat astfel relaţia pe care o are de aproape trei ani cu economistul Lucian Isar (39 de ani), fost ministru delegat pentru relaţia cu mediul de afaceri în Guvernul Ponta. Cei doi nu au dorit niciodată să vorbească prea mult despre relaţia lor, însă în vara trecută, când au fost fotografiaţi împreună de paparazzi, nu au negat că formează un cuplu. În aceeaşi notă discretă a avut loc la începutul acestui an şi ceremonia de la primărie. Mândră de noul statut, Alina Gorghiu poartă de atunci pe mâna stângă verigheta.

Corporatiştii din Iaşi şi-au făcut partid şi vor să câştige Primăria

Formaţiunea politică "Pentru Iaşi" a anunţat în cursul zilei de duminică participarea la alegerile locale din acest an, desemnând un manager din piaţa IT, reprezentant de-a lungul anilor în mai multe companii multinaţionale, candidat pentru funcţia de primar. Un grup de persoane din domeniul privat s-au constituit la Iaşi într-un partid şi anunţă că încearcă să câştige Primăria Iaşi printr-o altfel de politică. A apărut ca formaţiune civică din toamna anului trecut şi, în momentul de faţă, are pe rolul instanţelor din Bucureşti o solicitare de înregistrare ca partid politic, este formată din specialişti în diferite domenii de activitate, în special corporatişti, Andrei Postolache, manager în domeniul IT, este propunerea formaţiunii pentru funcţia de primar. În vârstă de 36 de ani, Postolache susţine că partidul pe care îl conduce va încerca să impună un nou tip de politică la Iaşi, aplicată mai mult înspre interesul cetăţenesc decât spre bunăstarea membrilor partidului.

Europol: Peste 10.000 de copii migranţi au dispărut în Europa

Peste 10.000 de copii migranţi neînsoţiţi au dispărut în Europa în ultimele 18-24 de luni, estimează agenţia de poliţie Europol, exprimându-şi temerea că mulţi dintre ei ar putea fi exploataţi - inclusiv sexual - de bande criminale organizate, relatează AFP online. Acest număr, dezvăluit de săptămânalul britanic The Observer, a fost confirmat pentru AFP, duminică, de către serviciul de presă al Europol. Potrivit lui Brian Donald, un reprezentant al Europol citat de The Observer, acest număr se referă la copii ale căror urme au fost pierdute după ce au fost înregistraţi de către autorităţile europene. Aproximativ jumătate dintre ei au "dispărut" în Italia. "Nu este nerezonabil să estimăm că vorbim, în total, de peste 10.000 de copii", a declarat reprezentantul Europol. "Însă nu toţi ar fi exploataţi în scopuri infracţionale. Unii dintre ei s-ar fi putut alătura unor membri ai familiilor lor. Doar că nu ştim unde sunt, ce fac şi cu cine", a adăugat el.

Marea Britanie face presiuni la Comisia Europeană să nu includă Insulele Bermude pe lista paradisurilor fiscale pentru a proteja Google

Marea Britanie face lobby la Bruxelles pentru ca Insulele Bermude să nu fie incluse pe lista neagră a paradisurilor fiscale, scrie publicaţia britanică The Observer, care citează documente ale europarlamentarilor englezi din Partidul Conservator, al premierului David Cameron. Comisia Europeană intenţionează să includă 30 de jurisdicţii fiscale pe o listă de sancţiuni, dar mai mulţi oficiali se opun acestei măsuri. Google îşi va prezenta luni rezultatele financiare, iar analiştii se aşteaptă ca gigantul internetului să fi acumulat 43 de miliarde de dolari, adică 30 de miliarde de lire sterline în conturile din afara SUA, dosite prin Olanda, Irlanda şi Insulele Bermude. Informaţiile vin în contextul în care Fiscul din Marea Britanie a ajuns la un acord cu Google pentru plata retroactivă a unei sume de doar 130 de milioane de lire sterline pentru profituri estimate la 7,2miliarde de lire sterline câştigate în ultimul deceniu în Marea Britanie.

BANCHERUL

Care este strategia de investiţii a BERD in Romania pentru următorii patru ani

In contextul vizitei in Romania, luni si marţi, a preşedintelui Băncii Europene pentru Reconstrucţie si Dezvoltare (BERD), Sir Suma Chakrabarti, strategia pentru Romania a băncii cu sediul la Londra, este elaborata intr-un document publicat in toamna anului trecut, in care sunt definite trei direcţii strategice pe care instituţia le va urmări pe parcursul următorilor patru ani, si anume: 1. Lărgirea accesului la finanţare al companiilor, prin stimularea creditării si dezvoltarea pieţei de capital; 2. Reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni si creşterea incluziunii sociale, prin dezvoltarea infrastructurii; 3. Creşterea competitivităţii sectorului privat, prin investiţii prioritare. BERD deţinea in Romania un portofoliu de investiţii in valoare de 2 miliarde de euro la finalul lunii septembrie 2015, cele mai multe in industrie, comerţ si agribusiness (31%), infrastructura (27%), energie (27%) si instituţii financiare (15%). In 2014, volumul de investitii al BERD in Romania s-a ridicat la 592 milioane euro.

Noua tendinţă pe piaţa bancara: conturi si carduri fără comisioane de utilizare

BCR devine a doua mare banca, după Banca Transilvania, care lansează o oferta de cont curent cu card ataşat fără comisioane de administrare sau pentru depunerea si retragerea banilor la ATM-urile proprii. Pe de alta parte, BCR a majorat comisioanele de administrare pentru pachetele de cont curent: de la 4,5 lei la 5,5 lei pentru ClasiCont si de la 8,5 lei la 15 lei pentru TotalCont, pachete care include serviciul de internet si mobile banking, precum si alerte prin SMS. Recent, o alta banca importanta, UniCredit, a lansat o oferta de cont cu card ataşat, online banking si retrageri gratuite de la ATM-uri, toate fără comisioane, dar cu condiţia încasării unor venituri lunare de 700 de lei, oferta existenta si la ING. Cele doua mari bănci, BCR si BT, nu condiţionează însă clienţii de încasarea veniturilor pentru a le oferi un cont si un card ataşat, fără comisioane de administrare. Singurele costuri sunt cele aferente emiterii cardurilor tip contactless, de 10 lei la BCR, respectiv 15 lei la BT.

CAPITAL

Adamescu a cerut ajutor Congresului SUA pentru salvarea Astra

Degringoladă pe piaţa asigurărilor. Doi milionari români, care deţin cele mai mari companii de asigurări RCA au căutat cu disperare ajutor în străinătate, pentru a-şi salva firmele de la faliment. Dan Adamescu a cerut Congresului american să intervină pentru Astra, iar Ilie Carabulea caută acul în carul cu fân, respectiv investitorul care să aducă 90 de milioane de euro la Carpatica Asig. Falimentul Astra a ajuns subiect de îngrijorare pentru oamenii de afaceri din Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a Congresului SUA. Revista Capital a intrat în posesia unui document trimis de oficialii americani la Bucureşti prin care aceştia cereau explicaţii cu privire la problemele companiei de asigurări. Asta după ce Dan Adamescu s-a plâns că firma sa este hărţuită politic.

Sportul, un business subfinanţat şi netransparent

Mândrie, cinste, recunoştinţă! Cuvinte mari şi demne pentru toţi sportivii României, indiferent că practică sporturi de echipă sau individuale. Olimpici sau medaliaţi în alte competiţii sportive, astfel de persoane care reprezintă cu onoare România ne aduc beneficii uriaşe, dar nu sunt recompensaţi pe măsură. Ceea ce este şi mai dureros este că sportul este un sector subfinanţat. Indiferent că vorbim de fotbal, handbal, gimnastică, rugby, tenis sau orice altceva, sportul din România este şi rămâne un business. O afacere care îţi poate aduce profit. Dar numai dacă ştii să-l manageriezi. Iar statul, cel care contribuie cel mai mult la finanţarea acestui sector, s-a dovedit întotdeauna un prost manager. Din câte se pare, tot statul este cel de la care se aşteaptă şi mai mult. Cam asta este pe scurt concluzia unei dezbateri organizate, săptămâna trecută, de Fundaţia Alexandrion, la care au participat sportivi, oameni de sport, ziarişti, precum şi reprezentanţi ai statului.

ANT şi ANAT vor să aducă în România cei aproape 6 mil. de turişti ruşi care mergeau în Turcia şi Egipt

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) au ca prioritate, începând din acest an, atragerea turiştilor ruşi, considerând că România poate fi o alternativă la Turcia şi Egipt, două destinaţii pe care ei nu le mai pot vizita, reiese dintr-un comunicat de presă. Astfel, 2,6 milioane de cetăţeni ruşi care au vizitat Egiptul în 2014 şi 3,3 milioane care au ales Turcia, în acelaşi an, sunt potenţiali turişti pentru România. "Există mare interes pentru România, a reieşit din discuţiile pe care le-am avut, la Moscova, nu numai cu turoperatori ruşi, ci şi cu omologii noştri, patronat şi minister. Dacă ne dorim turiştii ruşi în România, şi acum este momentul potrivit să îi atragem, trebuie investit urgent în promovarea României în Federaţia Rusă. Cu o acţiune singulară, participarea la târgul de turism de la Moscova, nu vom reuşi să atragem fluxul de turişti ruşi în România", declară Aurelian Marin, preşedintele ANAT.

CURENTUL

Fostă vânzătoare la aprozar ajunsă deputat PSD ne-a dăruit cea mai dură lege anti-fumat din UE

La jumătatea lunii martie, legea anti-fumat în forma imaginată de deputata PSD Aurelia Cristea va intra în vigoare. În afară de puşcării şi aeroporturi nu se va mai putea fuma în niciun spaţiu public şi nici afară, în apropierea locurilor de joacă. Principala problemă a legii este că spaţiul public nu are şi o definiţie, aşa că în unele minţi orice ar putea fi spaţiu public închis, cum ar fi scara blocului unde tu ai deschis uşa de la apartamentul în care fumezi. Dar ce să ceri de la o fostă vânzătoare de aprozar, după cum dezvăluia colegul său de partid, senatorul PSD Valer Marian. Din CVul oficial al actualei deputate lipsesc informaţiile despre perioada 1986-1995, respectiv când Cristea avea între 18 şi 27 de ani când potrivit lui Valer Marian aceasta a fost vânzătoare de aprozar. La vârsta de 30 de ani, fosta vânzătoare se înscrie la facultate, la 40 de ani face un master la Bioterra, apoi se dă profesoară universitară dar se dovedeşte că minte, Ponta o pune ministru şi acum ne trânteşte legea anti-fumat cea mai dură din UE.

Poze - de Tia Şerbănescu

Partidele mari se bat în tururi, partidele mici şi mijlocii fac galerie: "Iohannis şi PNL cred că au o baghetă magică cu care pot optimiza şansele la alegeri" a zis Tăriceanu care vrea două tururi ca PNL dar face un tur cu PSD. Oprea nu vrea nici el schimbarea legii. A preferat întotdeauna încălcarea ei - de preferinţă cu girofar. Şi cu imagini: un senator UNPR a propus ca buletinele de vot să aibă şi pozele candidaţilor pentru ca alegătorii să-l vadă măcar o dată-n viaţă pe cel pe care-l votează. S-ar putea însă ca pozele unor candidaţi să apară chiar înainte de alegeri căci există o întreagă arhivă foto plus filmuleţe care aşteaptă vernisajul. Supărat pe cei care-i aduceau pălincă, ouă şi brânză în loc de bani, Pleşa a izbucnit: "de-aia nu mai avansează ţara asta!". Aşa e, domnule, cum să avanseze când nici după decenii de şpagă unii nu ştiu ce trebuie să dea? Iar alţii (întrebaţi de TVR) nu ştiu nici "care este jumătatea lui zero?". Răspunsul e simplu: un ministru tehnocrat. Cealaltă jumătate e un ministru politic. Întâlnire de gradul zero. Cioloş şi partidele: ce-i facem, domnule? mai facem alte alegeri sau le păstrăm pe cele vechi, modificăm data şi schimbăm comisioanele?

EVENIMENTUL ZILEI

Scandal în lumea culturală. Nouă reviste literare şi-au suspendat apariţia

Uniunea Scriitorilor din România a luat hotărârea să suspende apariţia celor nouă reviste ale sale pentru că Ministerul Culturii nu ştie sau nu vrea să aplice legea care permite subvenţionarea acestora. Anul a început cu scandalul legat de felul cum va fi numit managerul instituţiilor de cultură din România. Cele mai afectate instituţii se pare că vor fi teatrele, pentru că, aşa cum prevede Ordonanţa pregătită de Ministerul Culturii, ar putea să conducă un teatru, inclusiv Teatrul Naţional, oricine are studii de management. Acum, Cultura este lovită din nou. De data aceasta este vorba de Legea 136/2015, în care se stabilesc termenii subvenţionării de către stat a publicaţiilor culturale. Legea a fost promulgată în toamna anului trecut. S-a aplicat o perioadă, dar acum Ministerul Culturii spune că nu se mai poate aplica. Urmarea: Uniunea Scriitorilor a luat hotărârea de a suspenda apariţia celor nouă reviste ale sale, timp de două luni, până când actualul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu va găsi modalitatea de a aplica legea.

Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale, a petrecut cot la cot cu Mihai Gâdea, directorul Antenei 3, la Balul Saşilor de la Munchen

Şoc şi groază la Balul Saşilor, desfăşurat aseară în restaurantul Hofbräukeller din München! Cei 300 de participanţi, majoritatea membri ai Asociaţiei Saşilor din Transilvania, emigraţi în Germania de Vest înainte de 1989, au descoperit la o masă două personaje nedorite: Dan Mihalache şi Mihai Gâdea. Şeful Administraţiei Prezidenţiale a fost trimisul lui Klaus Iohannis la sărbătoarea saşilor ardeleni din Bavaria. Este însă neclar cum a ajuns acolo directorul Antenei 3: pe cont propriu sau invitat de Mihalache, în delegaţia Administraţiei Prezidenţiale? Prezenţa celor doi a provocat rumoare printre participanţi. Majoritatea considerau că Iohannis ar fi putut trimite pe oricine altcineva, dar nu pe "USL-isul Mihalache". În privinţa lui Gâdea, revolta era totală. Agitat, nervos, directorul Antenei 3 a stat mai mult în afara restaurantului, butonând telefonul, vorbind şi gesticulând.

Metroul, o afacere bănoasă

"Atenţie, se închid uşile! Urmează staţia Piaţa Victoriei, cu peronul pe partea dreaptă". Vă este cunoscută fraza, nu? La zeci de metri sub Bucureştiul animat de aglomeraţia de maşini, trotuare pline de zăpadă şi semafoare defecte "există" un alt oraş. Exact ca la suprafaţă. Cu centre comerciale, brutării, cafenele, săli de fitness şi baruri aflate în măruntaiele Capitalei. O afacere extrem de bănoasă. Cine beneficiază de pe urma acestor spaţii?

Grecia, lăsată singură în faţa valului de imigranţi

Două până la trei mii de imigranţi debarcă zilnic pe ţărmurile Greciei, potrivit Frontex, Agenţia de Supraveghere a Frontierelor Externe ale Europei. Numărul lor total a fost în ianuarie de 55.568, adică de 35 de ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Tot Frontex estimează că în 2016, un milion de imigranţi vor intra în Grecia din Turcia, pentru a încerca apoi să ajungă în Vestul Europei. În faţa acestei invazii, pe care nici iarna nu poate să o încetinească, Grecia pare copleşită, sufocată, şi se plânge că Uniunea Europeană o lasă singură şi nu face mare lucru pentru a apăra nişte graniţe care sunt şi ale ei. Ioannis Mouzalas, ministrul grec al Imigraţiei a acuzat Bruxellesul că nu trimite personal şi nave suficiente şi nici nu îşi respectă promisiunea de a-i transfera pe imigranţi în alte ţări. Mai mult, oficialul grec susţine că ţara sa ar fi fost îndemnată de Belgia, pe 25 ianuarie la Amsterdam, "să-i arunce pe imigranţi în mare".

JURNALUL NATIONAL

Legea românească ucide din nou

O femeie a fost ucisă joia trecută, la Constanţa, de un criminal recidivist, eliberat condiţionat pentru bună purtare. Cea mai mare parte a vinovăţiei o are şi de această dată legislaţia din România. Dreptul la libertate acordat criminalilor încalcă flagrant dreptul la viaţă al victimelor, iar protejarea prin lege a infractorilor de presupuse abuzuri din partea organelor de ordine încalcă dreptul la protecţie pe care ar trebui să-l aibă cei atacaţi, ameninţaţi, apoi ucişi, fără nicio posibilitate de apărare. În România, legislaţia este adaptată în primul rând nevoii de a veni în ajutorul infractorilor, în detrimentul victimelor. Sub pretextul unei presupuse posibilităţi de reinserţie a acestora în societate, după o perioadă de detenţie, legea permite diminuarea drastică a pedepselor cu închisoarea pentru criminali.

Dr. Adrian Streinu Cercel, despre virusul gripei AH1N1 în România

Virusul gripei AH1N1 este în România. 16 cazuri de gripă sezonieră, cu tulpina AH1N1, au fost confirmate în Bucureşti. Medicii spun că este foarte probabil ca numărul cazurilor să fie mai mare, dar în cazul celorlalte persoane suspectate că au contactat virusul se aşteaptă rezultatul analizelor de laborator. Adrian Streinu Cercel, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Matei Balş, a explicat, într-o intervenţie telefonică în emisiunea Punctul de Întâlnire, realizată de Radu Tudor, ce trebuie să ştie românii în aceste condiţii: "În acest moment sunt până în 20 de cazuri, înregistrate şi diagnosticate, pentru că nu orice gripă este investigată. Aş vrea să menţionez că nu vorbim despre virusul pandemic din 2009, ci de un virus gripal sezonier. Cei care s-au vaccinat nu au niciun fel de problemă, iar cei care nu s-au vaccinat, evident sunt expuşi riscului", a explicat Streinu-Cercel.

Premierul Dacian Cioloş discută, luni, cu liderii partidelor pe tema modificării legii alegerilor locale

Premierul Dacian Cioloş va avea luni întâlniri succesive cu liderii partidelor parlamentare pentru a discuta pe tema modificării legii alegerilor locale, au precizat surse oficiale pentru AGERPRES. Discuţiile vor avea loc începând de luni dimineaţă, la Vila Lac. De asemenea, au mai spus sursele citate, premierul Cioloş va avea în cursul după amiezii de luni întâlnirea săptămânală de lucru cu preşedintele Klaus Iohannis. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, la începutul săptămânii, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, că varianta unei ordonanţe de urgenţă pe tema modificării legislaţiei privind alegerea primarului este cea mai bună soluţie. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi, la Sinaia, că dacă prin mijloace "abuzive" se va schimba legea alegerilor locale, atunci PSD nu va participa la alegeri.

Cum ar putea refugiaţii să scumpească benzina şi motorina din UE, inclusiv în România

Benzina şi motorina s-ar putea scumpi, din cauza unei taxe impuse de la Bruxelles. Este vorba de o taxă europeană pe benzină, care ar putea fi impusă de Comisia Europeana pentru a acoperi sumele uriaşe cheltuite cu refugiaţii. Ideea a pornit de la ministrul german de Finanţe şi a fost repede îmbrăţişată de Comisia Europenă. "O taxa pe carburanţi, la nivel natţional sau european, ar putea reprezenta o posibilă sursă de finanţare, mai ales dacă ţinem cont de faptul că preţul petrolului este la un minim istoric", a spus un vicepreşedinte al Comisiei Europene. Asta ar însemna că propunerea sa se referă la toate cele 28 de state membre ale UE, implicit România.

NATIONAL

Iohannis baga romanilor pumnul in gura!

După cum "National" dezvăluia in exclusivitate zilele trecute, americanii si-au cam luat deja mana protectoare de pe şeful statului. Si, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia redacţiei, printre motivele "răcelii" intervenite intre administraţia SUA si Palatul Cotroceni s-ar numără si un ordin de-a dreptul uluitor dat de către Iohannis structurilor care ii asigura protecţia prin lege. Lăsându-se prada unei incredibile crize de nervi pentru simplul motiv ca a fost luat cu "huo", el a cerut intempestiv tuturor celor implicaţi in buna organizarea a evenimentelor la care urmează sa participe, indiferent de structura din care fac parte, ca, pur si simplu, sa nu mai fie huiduit! O misiune extrem de greu de îndeplinit de către cei însărcinaţi cu securitatea preşedintelui, indiferent ca este vorba despre ofiţeri de protecţie, cei de informaţii sau jandarmii de pe traseu.

Miliardarul Adamescu fuge de DNA sub fusta SIE!

2016-01-31 19:15:44 | Autor: Toni Matei

La data când l-au înhăţat oamenii Laurei Codruţa Kovesi, Dan Adamescu era desemnat cel mai bogat roman. Miliardarul Adamescu, implicat nu doar in dosare pentru săvârşirea a diverse fapte de corupţie, cu toate că, in urma unei sentinţe care nu este definitivă, magnatul care se prezintă in fata instanţelor de judecata intr-un cărucior cu rotile a fost condamnat de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la patru ani si patru luni de închisoare, deja se nasc tot mai multe "legende" privind misterul prin care finalizarea acestui caz se tot prelungeşte. Ceea ce nu face decât sa întărească si mai mult informaţiile care circula tot mai insistent in anumite cercuri extrem de influente si care susţin că, aidoma si altor importanţi oameni de afaceri romani, Dan Adamescu ar fi crescut "la umbra" Serviciului de Informaţii Externe. Lucru care, de altfel, a fost lăsat sa se înţeleagă, fie si in mod tacit, si de către anturajul fostului gestionar care a ajuns sa conducă unul dintre cele mai mari imperii financiare din Romania.

Dragnea scapă frâiele PSD

Deja înghesuit intre Victor Ponta si "baroni", Liviu Dragnea este lovit mai nou si de o migraţie a pesediştilor către PNL. Cu un Klaus Iohannis proptit la Cotroceni încă patru ani, un preşedinte pasibil de puşcărie, un DNA veşnic la panda si o strada gata sa se reverse din te miri ce motiv, pesediştii care au stat strâmb si au judecat drept au decis ca nu mai e de ei in partidul condus de Liviu Dragnea. Considerând (ei ştiu de ce) mai roza perspectiva PNL-ului, mai mulţi social-democraţi au tăiat-o deja la liberali. Operaţiune desfăşurata nu en detail ci en gros, conform presei locale hunedorene si vâlcene. Concret, este vorba despre Organizaţia PSD din Mirco 5, municipiul Hunedoara, "cea mai mare dintre cele şapte de la nivel local", despre care se spune ca "a trecut in bloc la PNL" si de doisprezece (ba chiar paisprezece după unele surse) primari vâlceni care vor candida pentru liberali, unii dintre ei semnând deja adeziuni la partidul condus de duetul Blaga-Gorghiu.

PUTEREA

România, în alertă din cauza gripei porcine

Epidemia de gripă din Ucraina, care a făcut până acum mai mult de 120 de victime, a alertat şi autorităţile din România. Potrivit informaţiilor care vin de la Kiev, citate de Euronews, începând din octombire 2015 mai mult de 2,6 milioane de persoane au fost infectate cu virusul care conţine şi tulpina gripei porcine. Medicii români recomandă vaccinarea populaţiei, în special a persoanelor din grupa de risc. Statistica arată că nu avem încă motive de îngrijorare, dar Direcţiile de Sănătate Publică sunt obligate să raporteze zilnic orice caz cu evoluţie şi simptomatologie asemănătoare gripei. Până acum, în România sunt 31 de cazuri de gripă, dar nu s-a înregistrat nici un deces. Numai în Bucureşti, la Institutul Matei Balş sunt 16 oameni internaţi, având diagnosticul de "gripă porcină".

Scandal între producătorii de ţigări şi Guvern

Fumătorii s-au găsit prinşi la mijloc din cauza scandalului dintre autorităţi şi companii. Industria îi cere insistent premierului Dacian Cioloş transpunerea cât mai rapidă a Directivei tutunului, care prevede modificări importante pornind de la forma pachetelor şi mergând până la ingredientele ţigaretelor. Producătorii de ţigarete semnalează că absenţa legii de transpunere a Directivei tutunului şi a specificaţiilor tehnice pentru producţie şi comercializare va bloca funcţionarea pieţei legale. "Autorităţile nu au adoptat legea şi normele de aplicare, deci nu avem la ce să ne conformăm. Nu ştim nici măcar ce număr de telefon să scriem pe pachete pentru renunţarea la fumat", au declarat, pentru PUTEREA, reprezentanţii producătorilor de ţigarete. "Proiectul amintit, pe lângă întârzierea cu care a fost redactat şi postat, are carenţe grave, care îl fac imposibil de aplicat", subliniază companiile.

Rusia şi Turcia, din nou la cuţite

Ankara a ameninţat duminică Moscova că va suporta consecinţe, după ce a anunţat că un avion rusesc de tip Su-34 i-a încălcat din nou spaţiul aerian în pofida unor avertismente radar, tensionând şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări implicate în războiul din Siria. Într-un incident similar, în noiembrie, Turcia a doborât un bombardier rusesc despre care a afirmat că i-a încălcat spaţiul aerian, declanşând o ruptură diplomatică în cadrul căreia Rusia i-a impus sancţiuni economice, relatează Reuters, citată de Mediafax. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Rusia că va fi "obligată să suporte consecinţe", dacă va continua să încalce spaţiul aerian al Turciei. El a acuzat Moscova de acţiuni "iresponsabile", care afectează pacea mondială. Şeful statului turc a declarat că vrea să îl întâlnească pe omologul său rus, Vladimir Putin, în urma acestui nou incident. Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit de la incidentul din luna noiembrie.

ROMANIA LIBERA

Londra: discuţii cruciale pentru menţinerea Marii Britanii în UE

Donald Tusk a sosit duminica după-amiaza la Londra împreună cu echipa sa de negociere: şeful său de cabinet, Piotr Serafin, secretarul general al Consiliului, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, şi directorul general al serviciului juridic, Hubert Legal. Negocierile se concentrează pe o soluţie alternativă propusă de Bruxelles la dorinţa Londrei de a impune un moratoriu de patru ani înainte de orice plată de ajutoare sociale către imigranţii din UE care vin să lucreze în Marea Britanie. O solicitare considerată 'discriminatorie' şi care încalcă libera circulaţie a bunurilor şi persoanelor, un principiu fondator al UE. Londra a formulat în total patru cerinţe pentru a menţine Marea Britanie în blocul celor 28: să nu se facă discriminare faţă de ţările care nu sunt membre ale zonei euro, să se pună accent pe competitivitate, restabilirea suveranităţii ţărilor (de exemplu, prin acordarea de drept de veto parlamentelor naţionale), precum şi limitarea imigraţiei europene.

Sfârşitul "recreaţiei" fiscale pentru multinaţionale

Google, Apple, Facebook, Amazon şi alte mari multinaţionale sunt în atenţia Uniunii Europene, decisă să declanşeze războiul contra celor care nu îşi plătesc impozitele şi lipsesc statele membre de zeci de miliarde de euro în fiecare an. Google, de exemplu, este în vizorul mai multor state europene şi Roma cere gigantului american al Internetului impozite restante de peste 200 milioane euro. Ofensiva a fost lansată joia trecută, Europa dorind taxarea profiturilor acolo unde sunt realizate. "Pentru evitarea taxării, unele companii abuzează de faliile din cele 28 state naţionale ale UE. Potrivit unui studiu recent al Parlamentului European, suma care ar urma să fie câştigată ar fi cuprinsă între 50 şi 70 miliarde euro pe an. Pierre Moscovici a precizat că această sumă reprezintă echivalentul bugetului public al Bulgariei. "Sunt banii spitalelor noastre, ai şcolilor, transporturilor şi ai tuturor altor servicii sociale vitale. Acest deficit de încasări de impozite apasă asupra contribuabililor europeni".

ZIARUL FINANCIAR

Nu este vina clienţilor că au ajuns să aibă încredere mai mult în Piperea şi Zamfir decât în bancheri

Criza a născut monştri. Zeci de mii de antreprenori s-au refugiat în insolvenţă pentru a scăpa de bănci, de creditori, de stat. Persoanele fizice s-au aliat împotriva băncilor pentru că nu mai puteau sau nu mai are sens să plătească ratele la bancă după creşterea cursului valutar al francului elveţian sau al euro. Confruntaţi cu mânia clienţilor de toate tipurile, bancherii s-au baricadat în birouri, în speranţa că tonele de documente pe care debitorii le-au semnat ca primarul îi vor apăra în instanţă. Încrederea în băncile româneşti este la pământ, conform unui studiu făcut nu de BNR, ci de Banca Naţională a Austriei şi citat de Hotnews. Legea dării în plată redeschide rănile şi mânia persoanelor fizice, pe care băncile au încercat să le închidă prin reducerea soldului creditelor în franci elveţieni şi euro sau ştergerea comisioanelor abuzive.

IKEA cumpără mobilă şi decoraţiuni de peste 400 mil. euro de la producătorii români

Suedezii de la IKEA pot fi consideraţi cel mai important producător de mobilă din România în ultimii ani, în condiţiile în care pentru grupul creat de Ingvar Kamprad lucrează cele mai mari fabrici de mobilă de pe plan local. Grupul suedez IKEA, liderul retailului de mobilă şi decoraţiuni de la nivel global, a ajuns să cumpere produse "made in Romania" în valoare de peste 400 de milioane de euro pe an, a spus pentru ZF Stefan Vanoverbeke, retail manager al IKEA pentru Europa de Sud-Est (Croaţia, România, Serbia şi Slovenia). Suma reprezintă aproape 20% din valoarea totală de 2,1 mld. euro a producţiei de mobilă de pe plan local, conform calculelor ZF. "IKEA Group lucrează împreună cu peste 20 de furnizori în România, care oferă locuri de muncă pentru mai mult de 14.000 de persoane, iar valoarea produselor achiziţionate din România a crescut la peste 400 mil. euro pe an", precizează Stefan Vanoverbeke.

Petrom se îndreaptă spre pierderi. "Întrebarea nu este dacă, ci cât de mari vor fi"

În 2013, Petrom făcea istorie fiind prima companie din România care înregistra un profit de peste 1 mld. euro. Acum situaţia s-a inversat dramatic. Activele din zona de explorare şi producţie au fost depreciate cu 400 mil. euro în T4. Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, ar putea încheia anul 2015 pe pierderi, prăbuşirea barilului forţând compania la două serii de deprecieri succesive aplicate activelor din zona de explorare şi producţie. Cea mai recentă, realizată în ultimul trimestru din 2015, este în valoare de 400 de milioane de euro (1,8 miliarde de lei) şi ar putea anula câştigul de 223 de milioane de euro (991 de milioane de lei) raportat în primele nouă luni în contextul în care analiştii spun că rezultatul nu poate fi echilibrat prin aportul celorlalte divizii. Dacă aşteptările analiştilor, care la unison văd compania intrând pe pierderi în 2015, se vor adeveri, acesta va fi primul an de la privatizarea din 2004 pe care Petrom îl va încheia pe minus. Compania îşi va anunţa rezultatele pentru 2015 pe 18 februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb