REVISTA PRESEI 01.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 1 februarie 2017

REVISTA PRESEI 01.02.2017

ADEVARUL

Guvernul a modificat Codurile penale

Guvernul a dezincriminat, printr-o Ordonanţă de Urgenţa (OUG) care nu a fost pe ordinea de zi, abuzul în serviciu, infracţiune de care este acuzat, printre mulţi alţi politicieni, şi Liviu Dragnea. OUG a fost publicată în Monitorul Oficial la ora 01.20. Potrivit textului, o parte a ordonanţei îşi face deja efectele, iar o altă parte se va aplica peste 10 zile. 15.000 de oameni au protestat în faţa Guvernului şi alte câteva mii în ţară. În mod ironic, OUG a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 13. 15.000 de oameni au protestat în faţa Guvernului şi alte câteva mii în ţară. Potrivit unor participanţi la protest, oamenii s-au înţeles să iasă din nou în stradă în această dimineaţă la ora 09.00. 15.000 de oameni au protestat în faţa Guvernului şi alte câteva mii în ţară.

Pacea de la Cotroceni: avem buget

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Sorin Grindeanu au ajuns la un acord, în CSAT, pe tema finanţării serviciilor secrete, măsură ce a deblocat întregul buget al României şi a evitat un scandal surd între Palate. În ciuda criticilor, şeful statului şi-a dat girul pe noul buget, însă cu o condiţie: Guvernul să vireze sume mai mari către instituţiile de securitate la rectificarea bugetară de la mijlocul anului. "CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate naţională. Guvernul s-a angajat ca la rectificarea bugetară să vină în completarea acestor sume acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului", a spus Klaus Iohannis.

Noua versiune a ordonanţei de urgenţă privind Codul penal

Noutatea absolută este faptul că Guvernul a inclus un articol prin care exclude explicit de la inculparea pentru abuz în serviciu emiterea, elaborarea şi adoptarea de acte normative. Guvernul s-a asigurat că nu va putea fi acuzat pentru abuz în serviciu pentru maniera în care a emis aceste ordonanţe, întrucât a adugat la definirea acestei infracţiuni următoarea excepţie: "Dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative". O excepţie identică ca la abuzul în serviciu a fost adăugată şi la articolul care defineşte infracţiunea de favorizare a făptuitorului.

PNL ia în calcul o demisie în bloc din Parlament, pentru a se ajunge la alegerile anticipate

PNL ia în calcul o demisie în bloc din Parlament, pentru declanşarea alegerilor anticipate. Liderii partidului au discutat posibilitatea ca toţi cei 99 de senatori şi deputaţi liberali să demisioneze din Parlament în semn de protest faţă de adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale, pentru a provoca alegeri anticipate. Semnalul l-a dat, marţi noaptea, deputatul PNL Adriana Săftoiu. Ea a scris pe Facebook următorul mesaj: "Cred că doar alte alegeri mai pot restabili situaţia! Partidele care nu sunt de acord cu acest gest incalificabil al PSD, care domină Parlamentul, trebuie să demisioneze ducând la alegeri anticipate! PNL are mâine de decis parcursul!".

Dragnea, despre proteste: Nu am înţeles exact care este supărarea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi, referitor la protestele care au avut loc în întreaga ţară, că el "nu a înţeles exact care este supărarea", iar un act guvernamental "nu se poate desfăşura în felul acesta". "Dacă nici deciziile Curţii nu mai sunt importante, trebuie să decidem asta, dar împreună cu Curtea Constituţională", a spus el. Întrebat în ce decizie a CCR spune că trebuie limitat abuzul în serviciu doar la un anumit prag cu prejudiciu de 200.000 lei sau oricare prejudiciu, Liviu Dragnea a spus că în România nu mai există pedeapsă administrativă. "Toată lumea vorbeşte pentru orice greşeală, la închisoare. Din ce am înţeles de la nişte jurişti care au analizat acest proiect, până la acea sumă nu înseamnă că nu păţeşte nimic. Înseamnă că acea sumă se recuperează, dar pe cale civilă", a completat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Klaus Iohannis critică dur modificarea codului penal

Klaus Iohannis a criticat vehement adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului Penal, susţinând că PSD şi ALDE au profitat de electoratul care dorea un trai mai bun pentru a slăbi legislaţia anticorupţie. Într-o postare pe contul său oficial de Facebook, preşedintele Klaus Iohannis afirmă că astăzi este zi de doliu pentru statutul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei. Preşedintele spune că sfidarea PSD la adresa poporului este deplină, iar de astăzi misiunea sa este să restabilească statului de drept, pentru care se va bate până în ultima zi a mandatului său.

Ce schimbări aduce 1 februarie în buzunarele românilor

De la 1 februarie intră în vigoare o serie de măsuri economico-fiscale care vin în sprijinul românilor cu venituri mici şi medii, dar îi afectează pe cei care obţin salarii cu mult peste medie. Salariul minim urcă la 1.450 de lei. Executivul a aprobat o Hotărâre de Guvern prin care salariul minim brut se majorează cu 200 de lei (16%), de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, începând cu 1 februarie. De această majorare urmând să beneficieze aproximativ 2,1 milioane de angajaţi, dintre care peste 30.000 lucrează în sectorul bugetar. Cresc amenzile rutiere. Odată cu majorarea salariului minim pe economie creşte şi cuantumul amenzilor de circulaţie. Salarii majorate în administraţia locală. Guvernul a mai decis să majoreze, de la 1 februarie, cu 20% salariile şi sporurile încasate de personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale.

Traian Băsescu: "Voi renunţa la şefia PMP"

Traian Băsescu a anunţat, marţi, pe Facebook, că intenţionează să părăsească funcţia de preşedinte al PMP şi că va declanşa procedurile de "predare a ştafetei", el afirmând că şi-a atins obiectivul de a crea un partid nou care să acceadă în Parlamentul European şi în Parlamentul României. El a anunţat că va renunţa la şefia partidului, iar procedura de desemnare a unui nou preşedinte al PMP va fi declanşată imediat.

Scrisoarea lui Dorin Cioabă către Donald Trump: Romii vor să lucreze la zidul dintre SUA şi Mexic

Autointitulatul rege al romilor din România, Dorin Cioabă, i-a transmis o scrisoare preşedintelui american Donald Trump în care precizează că romii vor să muncească la construirea zidului dintre SUA şi Mexic, deoarece aceştia nu au de lucru şi situaţia lor financiară este "foarte precară". Mai mult, "oferta de execuţie e la un preţ scăzut". Preşedintele american Donald Trump a semnat pe 25 ianuarie ordinul executiv privind construcţia unui zid la graniţa dintre Statele Unite ale Americii şi Mexic, care are o lungime de aproximativ 3.200 de kilometri. Preşedintele SUA a afirmat, într-un interviu difuzat de televiziunea ABC News, că lucrările la zidul de la frontieră vor începe în următoarele şase luni, iar planificarea acestora va demara imediat.

Lupte grele în estul Ucrainei. Kievul a instituit stare de urgenţă la Avdiivka

Cel puţin 13 persoane au fost ucise în ultimele trei zile în estul separatist al Ucrainei, unde schimburile de focuri dintre trupele guvernamentale şi insurgenţii proruşi s-au intensificat începând de duminică dimineaţă. Estul Ucrainei se confruntă cu cele mai sângeroase schimburi de focuri de la anunţarea ultimului armistiţiu, la 29 decembrie anul trecut. Schimburi de focuri răzleţe au avut loc în cursul săptămânii trecute, dar situaţia s-a înrăutăţit duminică dimineaţă, a doua zi de la discuţia telefonică dintre noul preşedinte american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin. Luptele se dau în principal la Avdiivka, un oraş industrial aflat sub controlul forţelor guvernamentale şi situat la 17 kilometri nord de Doneţk, fieful rebelilor.

BANCHERUL

Băncile au acordat in 2016 mai multe credite in lei decât in anii de euforie dinaintea crizei din 2008

Febra consumului, stimulată de scăderea preturilor si creşterea salariilor, i-a determinat pe români să se împrumute, in 2016, mai mult chiar decât o făceau in 2007 si 2008, primii ani de euforie după aderarea la UE, urmaţi de dusul rece al crizei izbucnite la finalul lui 2008. Băncile au acordat populaţiei si firmelor credite noi in lei in valoare de 55,5 miliarde lei in 2016, cu 13,4% (6,6 miliarde lei) mai multe decât in 2015 si in creştere semnificativa, cu 47% (17,8 miliarde lei) fata de 2014, arata ultimele statistici publicate de BNR. In 2007, volumul de credite noi in lei se ridica la 47,3 miliarde lei, mai puţine decât in 2015 si 2016, însă atunci băncile dădeau si multe credite in valuta, euro si franci elveţieni (CHF), care aveau dobânzi semnificativ mai mici decât cele in lei.

BCR câştigă procesul cu SIF Oltenia, care a contestat fuziunea băncii cu subsidiarele imobiliare

Tribunalul Bucureşti a respins cererea SIF Oltenia, acţionarul minoritar al Băncii Comerciale Romane (BCR), de a nu aproba fuziunea băncii cu subsidiarele sale, BCR Real Estate Managenent SRL (REM) si Bucharest Financial Plazza SRL (BFP), firme care deţin in proprietate sediul central al BCR, clădirea din Piaţa Victoriei, de lângă Palatul CEC, precum si majoritatea unităţilor BCR din toata tara. Decizia nu este definitiva, putând fi atacată cu apel la instanţa superioară, Curtea de Apel Bucureşti.

COTIDIANUL

Modificarea Codurilor. Reacţia lui Kovesi: un proiect mai rău decât cel iniţial

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat pentru Agerpres că nu poate să comenteze efectele actelor normative adoptate marţi seară de Guvern, deoarece nu cunoaşte conţinutul acestora, însă a precizat că proiectul transmis în cursul aceleiaşi zile spre avizare CSM este mai rău decât cel iniţial şi lipseşte de relevanţă lupta împotriva corupţiei în România. "Am fost surprinsă să văd că acest proiect nu conţine observaţiile pe care sistemul judiciar, în special DNA, le-a făcut la proiectul iniţial. Mai mult decât atât, nu înţelegem de ce este aşa de mare urgenţă pentru a sta noaptea şi a da un punct de vedere pe legi atât de importante cum sunt Codul penal şi Codul de procedură penală. (...) Pot să spun că acest proiect nou este mai rău decât proiectul iniţial din perspectiva luptei anticorupţie, practic lipseşte de relevanţă lupta împotriva corupţiei în România", a spus ea.

Ludovic Orban, achitat de ÎCCJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus marţi achitarea fostului deputat Ludovic Orban pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, într-un dosar în care este acuzat că ar fi cerut bani omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru campania electorală la alegerile locale din vara anului 2016, potrivit Agerpres. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Hotărârea de achitare a fost luată în majoritate, cu două voturi pentru şi unul împotrivă. Unul dintre cei trei judecători a făcut opinie separată, în sensul condamnării lui Orban la un an închisoare, cu amânarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani.

CURIERUL NATIONAL

6.400 de imobile date în plată în 2016

La sfârşitul anului trecut se înregistraseră, la nivel naţional, aproximativ 6.400 de notificări de dare în plată, volumul creditelor notificate ridicându-se la 1,8 - 1,9 miliarde de lei, a afirmat Florian Neagu, directorul adjunct al Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR. BNR se aştepta la 300.000 de notificări, pentru o valoare totală a creditelor de 42 - 43 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că notificările depuse până acum reprezintă doar 2% Ritmul în care aceste notificări se depun a scăzut sensibil, de la circa 1.000 de notificări lunar la 100 - 150 de notificări. Florian Neagu, BNR: Există peste 500 de notificări de dare în plată pentru 2, 3 sau mai multe imobile, care, potrivit deciziei CCR, nu pot fi admise.

Curtea de Conturi a descoperit prejudicii de 410 mil. euro

Curtea de Conturi a descoperit prejudicii totale de 410 mil. euro, în cadrul verificărilor efectuate în anul 2015, se arată în Raportul de activitate al Curţii, abia dat publicităţii, potrivit căruia a formulat 158 de sesizări către organele de urmărire penală, din care 124 de sesizări la solicitarea camerelor de conturi. Misiunile de audit financiar şi de conformitate, efectuate de Curtea de Conturi în anul 2016, au identificat cazuri de nerespectare a reglementărilor legale, constatându-se abateri care au condus fie la nestabilirea, neurmărirea şi neîncasarea unor venituri bugetare, fie la producerea unor prejudicii ori denaturarea unor date şi informaţii din situaţiile financiare.

Fără vaccin anti-hepatită B până în 2018

Vaccinul împotriva hepatitei B va lipsi din România până în ianuarie 2018. Lipsesc şi alte vaccinuri şi peste trei sute de medicamente. Companiile farmaceutice au anunţat că vor retrage de tot de pe piaţă aproape 100 de produse. Şi avertizează că încă 800 de mii de bolnavi pot rămâne fără tratament, dacă se aplică ieftinirea de 35% promisă de guvern. Producătorii nu mai pot aduce în România vaccinul împotriva hepatitei B. Invocă motive care ţin de producţie şi au notificat Agenţia Naţională a Medicamentului. La noi, mai sunt doar 22.500 de doze, în toată ţara. Autorităţile vor asigura imunizarea la vârsta de şase luni cu vaccin hexavalent, care include şi protecţia împotriva hepatitei B.

TVR s-a lăsat prejudiciată cu 25 mil. lei

Auditul financiar realizat de Curtea de Conturi asupra SRTv a scos la iveală faptul că, în perioada 2009 - 2011, societatea a vândut spaţiu publicitar către SC Splendid Media, acceptând includerea unor clauze defavorabile acesteia, prin acte adiţionale succesive, şi "nu a exercitat clauzele contractuale sancţionatorii, la care avea dreptul în condiţiile nerealizării obiectivelor de etapă, a răspuns favorabil tergiversărilor şi compromisului propuse de comisionar şi a reziliat, cu mare întârziere, contractul, în condiţiile în care obiectivele nu au fost îndeplinite, cu consecinţa prejudicierii SRTv cu suma de 24.858 mii lei". Alte prejudicii, de aproape 10 mil. lei, au fost provocate în urma contestării în instanţă a deciziilor de concediere, dispuse în anul 2013, moment după care SRTV a achitat despăgubiri persoanelor reintegrate.

EVENIMENTUL ZILEI

Formularul 088 a dispărut! Cum obţii cod de TVA!

Formularul 088 pentru obţinerea codului de TVA a dispărut de astăzi. Firmele care vor să fie plătitoare de TVA trebuie doar să completeze o cerere. Cererea se depune la ANAF şi codul este primit automat. Însă verificările nu dispar, spune fostul şef al ANAF, Dragoş Doroş. De la 1 februarie, codul de TVA se obţine direct, pe baza unei cereri. Formularul era un filtru care evalua întâi contribuabilul, şi cei care nu ofereau suficiente garanţii pentru intenţia şi capacitatea lor de a desfăşura activităţi economice taxate cu TVA, nu primeau codul.

Asediu: SPP a izolat clădirea guvernului, jurnaliştii au fost evacuaţi prin spate

Mai mulţi jurnalişti care au participat la conferinţa de presă de aseara de la Guvern au fost blocaţi aproape două ore în Palatul Victoria, din cauza protestului spontan organizat în în faţa sediului Guvernului. După anunţul privind adoptarea OUG de modificare a Codurilor penale şi după ce oamenii au venit în faţa Guvernului pentru a protesta, angajaţii SPP au primit ordin să nu lase pe nimeni să mai intre sau să iasă din Palatul Victoria. Ziariştii acreditaţi la Guvern au rămas blocaţi în Palatul Victoria, nefiindu-le permis să părăsească Guvernul, anunţă observator.tv. Premierul şi miniştrii au plecat din Palatul Victoria imediat după şedinţa de Guvern, mai scrie portalul stiripesurse.ro.

Şedinţă de URGENŢĂ la Consiliul Superior al Magistraturii pe modificările din Codurile PENALE

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va reuni, miercuri, pentru a aviza proiectul de Ordonanţă de Urgenţă adoptat marţi de Guvern pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Iniţial, şedinţa CSM era programată pentru joi, 2 februarie. Solicitarea a fost făcută în cursul zilei de marţi, de către ministrul Justiţiei Florin Iordache.

JURNALUL NATIONAL

ANRM a stabilit incorect preţul de referinţă al gazelor, iar redevenţele au fost mai mici cu 4,6 miliarde de lei

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a stabilit în mod incorect preţul de referinţă al gazelor naturale, prin urmare redevenţele cuvenite bugetului de stat au fost mai mici cu circa 4,6 miliarde de lei, se arată în raportul pe 2015 al Curţii de Conturi, publicat marţi pe site-ul instituţiei. În ceea ce priveşte domeniul petrolier, s-a constatat că în inventarul bunurilor din domeniul public nu au fost incluse toate zăcămintele confirmate, existând zăcăminte care nu au fost inventariate. De asemenea, ANRM nu a descalificat unii participanţi la apelul public de ofertă, în condiţiile în care documentele prezentate de aceştia fie erau incomplete, fie nu îndeplineau condiţiile legale privind perioada de utilizare.

Magistrala 6 de metrou, prioritară pentru Executiv; terenurile din zonă,expropriate după adoptarea unei Hotărâri de Guvern

Terenurile din zona vizată de proiectul Magistralei 6 de metrou, Secţiunea 1 Mai - Otopeni, vor fi expropriate după adoptarea unei Hotărâri de Guvern în acest sens, informează Ministerul Transporturilor. Potrivit unui comunicat al MT, remis marţi seara AGERPRES, ministrul de resort, Răzvan Cuc, s-a întâlnit, cu ambasadorul Japoniei în România, Kisaburo Ishii, pe tema Magistralei de metrou 6 - Secţiunea 1 Mai - Otopeni.

NATIONAL

Vlad Moisescu vrea din nou la şefia PNL!

In timp ce clamează "pe persoana fizică", pe la "plimbaricile" de duminica seara, resetarea clasei politice, liberalii tocmai ce s-au avântat intr-un "dat la gioale" generalizat in sânul partidului. Si, odată cu apropierea alegerilor interne in PNL, tocmai ce au scos capul si încearcă să revină din nou la butoane tot vechii "baroni" care au dus partidul la nişte scoruri electorale dezastruoase. Iar după ce Marian Petrache încearcă o metoda de învăluire, băgându-l la înaintare pe Dan Motreanu, pentru a se putea ocupa in linişte de pregătirea subterana a propriei candidaturi la preşedinţia partidului, a venit rândul unui alt "nemuritor" sa joace o carte mare. Este vorba despre Vlad Moisescu, cel care încearcă sa acapareze din nou filiala Sector 1 a PNL, pana nu de mult una dintre cele mai puternice din tara.

Valvis ii cere lui Maior sa ridice telefonul pentru el

Brandul miliardarului Jean Valvis, Aqua Carpatica, nu se simte prea bine pe piaţa din America. Consumatori exigenţi si având la îndemână o oferta extrem de generoasă, americanii au zis mai întâi "wow", ca mai apoi sa exclame "bau" după ce au mai cercetat si ei si au văzut că "cea mai pură apa din lume" nu e chiar atât de pură. Surse din cadrul Ministerului de Externe au declarat pentru "National" ca, in ultima vreme, omul de afaceri Jean Valvis bombardează pur si simplu misiunile diplomatice ale României de pe teritoriul SUA si nu numai pentru a interveni pentru businessul elveţianului grec. Ce ataşaţi, ce consilieri, ce ambasadori...direct agenţi de vânzări!

Primăria Capitalei si-a tras firmă de construcţii!

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat rapid(36 voturi "pentru", doar 4 "împotriva" si o abţinere) un proiect privind înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni cu scopul construirii, vânzării si închirierii de locuinţe. Pentru cine? Pentru tineri, anunţa primăriţa Gabriela Firea: "SC Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA va construi locuinţe sociale si pentru tineri". De unde vin banii? De la bugetul local, fireşte: pentru acest proiect Primăria Capitalei vrea sa aloce 12 milioane de lei. Fondatorii si acţionarii noii societăţi sunt doi la număr: CGMB va deţine 99,9% din capitalul social(119.880 de acţiuni), si SC Service Ciclop SA, cu 0,1%(120 de acţiuni), iar valoarea unei acţiuni este 100.000 de lei. Societatea Service Ciclop este deţinută, integral, de Consiliul General, din 1990.

PUTEREA

Guvern infractor. Dovada: ordonanţa care schimbă Codul Penal a fost publicată NOAPTEA

După ora 01.00, cei de la Monitorul Oficial au publicat Ordonanţa de Guvern privind modificarea Codului Penal, adoptată marţi seara în şedinţa executivului. Monitorul Oficial nr. 0092 din 2017 Actul nr. 13 din 31 Ianuarie 2017 Emitent: Guvernul României Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Prevederile din Codul Penal intră în vigoare în 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, în timp ce prevederile din Codul de procedură penală intră în vigoare imediat. Liviu Avram, de la Adevărul, a remarcat că Guvernul s-a asigurat că nu va putea fi acuzat pentru abuz în serviciu pentru maniera în care a emis aceste ordonanţe, întrucât a adugat la definirea acestei infracţiuni următoarea excepţie: "Dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".

PNL, mutare împotriva Guvernului GRINDEANU, în Parlament

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat că liberalii vor depune miercuri moţiune de cenzură împotriva Guvernului, cu privire la proiectele referitoare la justiţie adoptate de Guvern. "Mâine depunem moţiunea de cenzură. Textul este aproape finalizat, avem semnăturile strânse", a declarat Raluca Turcan, marţi seara, pentru Agerpres. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, spune că România se află într-un moment de cotitură, subliniind că un partid care a câştigat alegerile "guvernează pentru hoţi". "Ca hoţii, noaptea, l-au albit pe Liviu Dragnea. România se află într-un moment de cotitură. La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana şi aproape 100 de ani de la Marea Unire, un partid câştigă alegerile şi guvernează fără pic de ruşine, pentru hoţi", a scris marţi Raluca Turcan pe Facebook.

Curtea de CONTURI dă de pământ cu Ministerul SĂNĂTĂŢII

Aparatură medicală pentru spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, în valoare de peste 55 de milioane de lei, nu a fost pusă în funcţiune sau nu a fost utilizată în scopul pentru care a fost achiziţionată, au fost realizate plăţi nejustificate şi nelegale pentru anumite contracte şi servicii de analiză şi au fost acordate sporuri salariale care nu respectă prevederile legale pentru personalul din instituţiile publice aflate în subordinea ministerului, se arată în raportul Curţii de Conturi pe 2015, publicat marţi, informează News.ro. În raport se menţionează că, în vederea construirii şi dotării a 28 de spitale de urgenţă şi a 15 spitale judeţene de urgenţă din subordinea Ministerului Sănătăţii, nu au fost valorificate studii de prefezabilitate şi fezabilitate, ghiduri arhitecturale, proiecte tehnice şi servicii de expertiză, în valoare totală de aproximativ 114,8 milioane de lei.

ROMANIA LIBERA

Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbuşită!

PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Graţierea în crucea nopţii, mişeleşte, a unor fapte penale şi redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzaţi sau condamnaţi pentru corupţie, este o sfidare fără drept de apel a majorităţii românilor. Este foarte posibil ca acest gest nesăbuit, nedemocratic, demn de o ţară bananieră, să genereze o reacţie masivă de respingere în sânul societăţii. Fără îndoială, PSD riscă să trezească din adormire majoritatea tăcută a electoratului, care nu s-a prezentat la vot pe 11 decembrie 2016 şi care a făcut posibilă victoria social-democraţilor în alegerile parlamentare. Dacă această majoritate tăcută a electoratului va paraliza, prin proteste de stradă, România în zilele următoare, toate soluţiile politice vor fi puse din nou pe masă. Inclusiv alegerile parlamentare anticipate.

O lecţie şocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată

Aseară, România a primit o lecţie dură. Poate cea mai dură lecţie, de la Mineriade încoace. A învăţat ce se întâmplă când puterea ajunge la un infractor. Infractorul Liviu Dragnea a mers până la capăt. În ciuda protestelor fără precedent din ultimele două săptămâni. În ciuda normelor elementare de Drept şi chiar în ciuda bunului-simţ, infractorul Liviu Dragnea a dispus să fie emise ordonanţele penale care îl scapă pe el şi pe alte câteva mii de politicieni penali de Justiţie. Livid la faţă, cu o mină cadaverică, ministrul Justiţiei a anunţat marţi seara că mafia e oficial legiferată în România. Pentru că aşa a vrut un condamnat penal care e şeful PSD şi pentru că acest partid are cei mai mulţi politicieni cu probleme penale, Iordache a anunţat că a emis ordonanţele de urgenţă care satisfac pretenţiile lui Dragnea.

Dictatura lui Dragnea a început de azi. Marţea neagră împotriva Justiţiei a devenit realitate

Dispreţul complet pe care PSD-ul condus de Liviu Dragnea îl arată pentru România este absolut şocant. Politicianul teleormănean a intrat de marţi, 31 ianuarie 2017, în galeria conducătorilor discreţionari care sperie în prezent Europa, din care mai fac parte figuri sinistre precum preşedintele turc Recep Tayyip Erdongan sau premierul ungar Viktor Orban. Comparaţia nu este exagerată. Numai un lider cu nestăpânite pulsiuni dictatoriale este capabil să treacă cu limuzina cu geamuri fumurii a corupţiei peste opoziţia a 100.000 de oameni care au ieşit în stradă, pe ger, tocmai pentru a cere Guvernului să nu aprobe mişeleşte două acte normative care încalcă toate regulile democraţiei, două ordonanţe care favorizează bandistimul de stat şi care dau o lovitură uriaşă dată tot mai şubredei lupte anticorupţie din România.

ZIARUL FINANCIAR

Hoţii la miezul nopţii: guvernul a denunţat unilateral contractul social

Pare ireal. O aşa batjocoră nu i s-a mai întâmplat ţării asteia de 27 de ani. Miniştrii guvernului au acţionat asemenea unui grup infracţional. Nu au lăsat să vină ziua măcar. În plină noapte, pe furiş ca hoţii, au adoptat legislaţia care-i absolvă pe apropiaţii lor de acuzaţiile de corupţie pentru care ar fi trebuit să răspundă, mai mult, le lasă mână liberă pentru jaful pe care-l pregătesc în viitor. Toate argumentele de bun simţ împotriva relaxării legislaţiei privind abuzul în serviciu au fost aduse. Mai fac o observaţie doar. Actuala putere nu mai are nicio legitimitate. A scuipat pe contractul social pe care l-a încheiat când a ajuns la putere. În democraţiile reprezenative ca a noastra, puterea aleasă reprezintă poporul. În aceasta seară, guvernul - dacă mai poate fi numit astfel - nu a reprezentat poporul, ci un grup de infractori. Asta nu trebuie tolerat, nici de popor, nici de Justiţie.

În cifre, economia zonei euro stă din ce în ce mai sigur pe picioare. Politica este cea care ar putea s-o împingă în jos

Creşterea economică a zonei euro a accelerat spre sfârşitul anului trecut, permiţând regiunii să evolueze în 2016 mai bine decât Statele Unite, rata şomajului a ajuns în decembrie la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani, iar inflaţia s-a apropiat în ianuarie de ţinta BCE. Economia zonei euro pare, în sfârşit, că merge în direcţia cea bună, însă alte detalii nu lasă loc de prea mult optimism. Economia Franţei, una dintre cele mai mari din UE, şi-a mai revenit, dar a rămas anemică, crescând mai lent decât a estimat guvernul. Lumea, încă şocată de rezultatul alegerilor din SUA, se întreabă ce şanse are să câştige alegerile preşedinţiale din Franţa din primăvara aceasta Marine Le Pen, liderul unui partid antieuro şi antiimigranţi despre care nu există îndoială că ar provoca destrămarea zonei euro dacă ar avea ocazia. Iar Grecia s-ar putea îndrepta către un nou bailout.

EBA cere crearea unei "bănci rele" în UE pentru eliminarea creditelor toxice din sistem

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) cere Bruxelles-ului să creeze un fond care să achiziţioneze credite toxice de miliarde de euro de la bănci în încercarea de a ieşi din cercul vicios al profiturilor în scădere, creditării slabe şi creşterii economice reduse, scrie Financial Times. Andrea Enria, preşedinte al EBA, arată că problema creditelor neperformante din Europa, care ia amploare, necesită măsuri urgente, băncile resimţind povara unor credite toxice de peste 1.000 miliarde de euro. Enria crede că UE riscă o soluţionare mult mai lentă a problemei comparativ cu Japonia, deşi europenii au identificat problema mult mai rapid decât japonezii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb