REVISTA PRESEI 01.03.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 martie 2016

ADEVARUL

Uniunea Europeană se sfărâmă ca Turnul Babel

Criza refugiaţilor şi problemele interne din statele membre ale blocului comunitar pun în pericol Uniunea Europeană, care riscă să se prăbuşească asemenea Turnului Babel din Biblie. Într-o analiză pe această temă, agenţia Reuters notează că ambiţioasa construcţie europeană este în pericol, întrucât liderii săi nu vorbesc aceeaşi limbă la nivel politic. Fiecare stat se concentrează pe propriile probleme interne, divergenţe în privinţa modalităţii de abordare a situaţiilor dificile oricum există, astfel că, de multe ori, atunci când se întâlnesc la Bruxelles, liderii statelor membre nici măcar nu reuşesc să se pună de acord cu privire la ce ar trebui să discute. În Germania, de pildă, se duce o dezbatere aprigă privind modalităţile, dar şi posibilităţile de integrare a refugiaţilor care continuă să ia ţara cu asalt. Tonul Franţei este cel al unei ţări care pare să fie în război, starea de urgenţă fiind încă în vigoare ca urmare a atentatelor teroriste ce au zguduit Parisul în noiembrie, acestea soldându-se cu 130 de morţi.

Pe Dan Voiculescu nu-l mai cred nici prietenii: "O carte de înaltă ţinută cere timp"

Ilie Şerbănescu şi Dumitru Miron, doi dintre economiştii care au girat cărţile scrise de Dan Voiculescu în penitenciar, nu văd cum e posibil ca cineva să scrie o lucrare ştiinţifică în decurs de 100 de ore. Această productivitate nemaiîntâlnită a lui Dan Voiculescu nu are credibilitate nici măcar în ochii celor care i-au girat cărţile scrise în închisoare. Opera de penitenciar a lui Voiculescu este dedicată aproape în întregime economiei. Economist şi el, fiind totodată şi autor de cărţi pe această temă, Ilie Şerbănescu este sceptic: "Am 74 de ani şi am scris 20 de cărţi de economie în 50 de ani.Nu ştiam că Voiculescu a scris atât de mult la închisoare, acum aflu şi eu. Nu am citit decât una din aceste cărţi şi nu mă pot pronunţa. Pentru asta pe care am citit-o i-am scris o prefaţă pentru că am fost rugat. Eu n-am fost de acord cu ideile pe care el le vehicula acolo şi mi s-a părut incitant să scriu prefaţa şi să spun acest lucru, că nu sunt de acord", afirmă Ilie Şerbănescu.

Bacteria E. coli care i-a ţintuit la pat pe bebeluşii din Argeş a fost găsită în 25 de kilograme de brânză proaspătă

Începe să se facă lumină în cazul bebeluşilor din Argeş, ţintuiţi la pat de bacteria ucigaşă E. coli. La mai bine de trei săptămâni de la raportarea primelor cazuri, autorităţile reuşesc să obţină răspunsuri şi să le spună părinţilor prăbuşiţi de disperare ce a stat la baza valului de îmbolnăviri cu sindrom hemolitic uremic şi cu boală diareică acută. Concret, bacteria a fost depistată în 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci care aparţinea producătorului Lactate Brădet din Curtea de Argeş, care comercializează şi produse tradiţionale. Însă, E. coli a fost depistată şi în probe de carne de pui dintr-o gospodărie din Bacău. Cel puţin aşa arată rezultatele parţiale ale anchetei comune făcută de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA) în colaborare cu Ministerul Sănătăţii (MS).

Brexit. Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană poate afecta milioane de oameni

Producţia de autovehicule, agricultura, serviciile financiare şi vieţile a milioane de britanici care trăiesc în Europa vor fi toate afectate dacă Marea Britanie iese din UE, se arată într-un document al Guvernului britanic, dat publicităţii luni. Ieşirea Regatului Unit din comunitatea europeană ar putea duce la zece sau mai mulţi ani de incertitudine în timp ce este renegociată o relaţie nouă cu statele din blocul european, mai avertizează executivul de la Londra, citat de "The Guardian". În plus, nu le mai pot fi garantate drepturile de acces la pensii şi asistenţă medical a două milioane de expaţi britanici care muncesc în ţările membre. Dacă va ieşi din UE, Marea Britanie va pierde acces la piaţa unică care permite liberul-schimb al bunurilor, serviciilor, investiţiilor şi libera circulaţie în toate statele membre.

Ce salarii încasează angajaţii IKEA şi ce beneficii li se oferă

Retailerul de mobilier şi decoraţiuni IKEA are un singur magazin în România, în zona Băneasa, însă prospectează piaţa pentru deschiderea unor noi unităţi. Compania a anunţat luni că va creşte salariul minim oferit angajaţilor, majorarea fiind de 47% din decembrie 2015 până în mai 2016. Astfel, IKEA România va creşte în etape salariul minim brut pentru angajaţii full time din România de la 1.353 de lei la 2.000 de lei. Din ianuarie 2016, salariul minim este de 1.700 de lei, iar în luna mai 2016 va creşte la 2.000 de lei. Astfel, salariul minim brut la nivelul companiei se va majora cu 47% în intervalul decembrie 2015 - mai 2016. Un salariul brut de 2.000 de lei înseamnă un salariu net (în mână) de aproximativ 1.435 de lei. Angajaţii IKEA mai beneficiază de asigurare medicală, asigurare de risc, mese subvenţionate în restaurantul angajaţilor, discount de angajat, petreceri anuale, cadouri pentru copii.

Dobânda ROBOR a scăzut la noi minime istorice

Începând din luna martie, împrumuturile în lei cu dobândă variabilă s-ar putea ieftini vizibil, pentru că indicatorul ROBOR la 3 luni - componentă a costului de rambursare - a scăzut la minime istorice. Dobânda interbancară ROBOR la 3 luni este una dintre principalele componente ale costurilor de creditare, care de regulă se adaugă dobânzii comerciale oferite de finanţatori în contractele de împrumuturi în lei. Această dobândă a scăzut continuu de la începutul anului, evoluând sub 1% şi ajungând ieri la 0,76%, astfel că s-au creat condiţiile pentru ieftinirea împrumuturilor, în special a celor în lei la care dobânda este variabilă. Cât se câştigă, concret, din scăderea ROBOR? Răspunsul la această întrebare depinde de valoarea creditului. Spre exemplu, la 1.000 de lei împrumutaţi anul trecut, rata va scădea doar cu câţiva lei, dar la un credit mai mare diferenţa dintre rata actuală şi cele din martie încolo urcă spre 30-40 de lei.

Şereş a primit 4 ani de închisoare pentru favorizarea "Băieţilor deştepţi"

Sentinţă Codruţ Şereş - fost senator, fost ministru, fostă tânără speranţă a partidului controlat de Dan Voiculescu - a fost condamnat definitiv în dosarul "Hidroelectrica". Prejudiciul în acest caz este unul uriaş: 100 de milioane de euro. Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş (46 de ani) a fost condamnat ieri la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul "Hidroelectrica". Decizia a fost dată de Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă. Şereş se află însă în penitenciar după ce în ianuarie 2015 a fost condamnat la patru ani şi opt luni de închisoare în dosarul "Privatizărilor strategice". La pedepse mult mai mari au fost condamnaţi însă trei dintre membrii fostei conduceri a Hidroelectrica. Mai exact, Eugen Pena (director general), Traian Oprea (director general) şi George Asan (director Direcţia furnizare) au primit câte 7 ani de închisoare. Asta în condiţiile în care instanţa de fond îi condamnase la câte 5 ani închisoare.

BANCHERUL

Legea privind darea in plată, votată in unanimitate la Senat

Legea privind darea in plată a caselor ipotecate in vederea stingerii datoriilor la credite a fost votată in unanimitate in plenul Senatului, cu 119 voturi pentru si niciunul împotrivă, in ciuda opiniilor divergente dintre PNL si PSD apărute recent pe tema anumitor articole din lege si a amendamentelor propuse in comisii de către senatorii PSD, dar respinse de parlamentarii PNL. Senatorii PSD au votat pentru chiar dacă iniţial s-au întâlnit cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, un fost oficial al PSD, care i-a avertizat că legea ar putea pune in pericol stabilitatea sistemului financiar, de aceea trebuie aplicată doar in cazuri sociale, celor care nu-si pot rambursa creditele, nu pentru toţi, cum prevede legea in actuala forma. BNR a obţinut însă o concesie la Senat, si anume votarea amendamentului privind stabilirea unui plafon de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor ce pot fi returnate băncilor.

Băncile au acordat credite noi in lei de aproape 3 miliarde lei in ianuarie

Băncile au acordat in luna ianuarie credite noi in lei populaţiei si companiei in valoare totala de 2,885 miliarde lei, cu 766 milioane lei (36%) peste nivelul din aceeaşi luna a anului precedent, când se ridicau la 2,119 miliarde lei, conform datelor statistice publicate ieri de Banca Naţională a României (BNR). Faţă de ianuarie 2014, creditele noi au fost mai multe cu 51% in prima lună din acest an, iar faţă de ianuarie 2013, creşterea a fost de 87%. Volumele de credite noi au fost distribuite aproape egal intre populaţie (1,342 miliarde lei) si firme (1,543 miliarde lei).

CURENTUL

SANITAS şi MS au semnat: ZERO majorări salariale în 2016

Deşi în 23 februarie Marius Sepi declara cu emfază pentru Mediafax:"Conform negocierilor cu Guvernul, ne aşteptăm să primim a doua tranşă de măriri salariale de 25%. Dacă sistemul doreşte să-şi păstreze medicii, solicităm să ni se dea măririle promise. Guvernanţii ar trebui să ia act de asta dacă doresc să-şi păstreze medicii, asistenţii medicali, personalul de specialitate, întregul personal din sistemul de sănătate. Aşteptăm un răspuns urgent pentru a rezolva inechităţile salariale existente la cei 40.000 de angajaţi ai sistemului sanitar", două zile mai târziu, conducerea Sanitas a semnat acordul care nu prevede nicio mărire salarială în sistem şi totodată prevede angajamentul federaţiei că nu va organiza proteste în anul 2016 (punctul 17).

Mărţişor - de Tia Şerbănescu

A venit Mărţişorul. A trecut astfel şi prima noastră iarnă tehnocrată: mult mai uşoară decât celelalte. N-am prea avut nămeţi, poate şi fiindcă tehnocraţii ştiau că stăm prost cu deszăpezirea aşa că marile viscole au fost evitate. Acum adie a campanie electorală. De când PNL şi-a schimbat candidatul la Primăria Capitalei punându-l pe Ludovic Orban, dna Gorghiu a răsuflat uşurată: "avem un candidat bărbat care iubeşte femeile". Şi el pe ele. Să înţelegem că Buşoi nu era bărbat? La rândul său, Orban a confirmat: "voi conduce Bucureştiul aşa cum l-ar conduce o femeie". Mă rog, despre femei se spune că sunt emotive la condus şi impulsive în trafic. Mai rămâne ca dna Firea să ne asigure că va conduce Bucureştiul ca un bărbat. Înjurând la volan şi schimbând banda fără să semnalizeze. Se spune că Orban a fost la Iohannis să-i ceară sprijinul dar acesta nu i l-a dat. Nici nu-l mai avea, apucase să i-l dea lui Buşoi luându-l în câteva vizite.

EVENIMENTUL ZILEI

2,2 milioane de români vor să schimbe Constituţia ca să ferească ţara de căsătorii homosexuale

"Coaliţia pentru Familie" a ajuns la jumătatea campaniei sale de strângere de semnături pentru ca în Constituţie să se precizeze că familia este alcătuită dintr-un bărbat şi o femeie. Parlamentarii vor să vadă întâi iniţiativa pe masa lor şi vor hotărî ce fac cu ea. Între timp, deputatul Remus Cernea, sub umbrela "parteneriatului civil", încearcă să legalizeze căsătoriile gay. Coaliţia pentru Familie a anunţat că a depăşit 2,2 milioane de semnături strânse şi continuă acţiunea pentru modificarea Constituţiei. Ei cer înlocuirea termenului "soţi" cu "bărbat şi femeie". Iniţiativa vine pe fondul recunoaşterii de către tot mai multe state a legalităţii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Pentru ca o iniţiativă de modificare a Constituţiei să fie validă este nevoie de 500.000 de semnături. Campania de revizuire a art. 48, alin. 1 din Constituţie a început legal pe 25 noiembrie 2015 şi are o durată de şase luni.

Ne întoarcem la scenariul din 2007: Importăm mai mult decât exportăm

Revenirea economică din ultimii ani şi reducerea cotei de TVA au impulsionat consumul. Inevitabil, a urcat şi importul, care începe să creeze deficit comercial tot mai mare şi probleme pentru contul curent. Stimularea consumului în detrimentul producţiei poate genera probleme precum creşterea datoriei publice sau reaprinderea inflaţiei pentru o economie cum este cea a României, care va trece în trimestrul trei al acestui an de la deficit de cerere la exces de cerere, susţine economistul-şef al Băncii Naţionale a Românie, Valentin Lazea. În 2007, când am intrat în Uniunea Europeană, deficitul a explodat pe seama majorării importurilor, impulsionate puternic de consum. Ne-am trezit astfel cu deficit comercial de peste 20 miliarde euro, care a urcat deficitul de cont curent la 12,6% din PIB în 2008, faţă de 10,1% în 2007 şi de 8,2% în 2002. În fapt, deficitul comercial a fost şi rămâne şi acum principala noastră problemă la nivelul indicatorilor macro.

Moartea vine prin poştă. Un drog extrem de periculos a împânzit România

Filaţi de mai multă vreme de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Covasna, membrii unei reţele care au introdus în România un nou tip de drog au fost prinşi de oamenii legii. Stupefiantele extrem de periculoase au ucis, până acum, consumatori din SUA, Anglia şi Japonia, iar în România mai mulţi adolescenţi au fost spitalizaţi. Descoperit pentru prima dată în Japonia Traficanţii cumpărau substanţe folosite la experimente chimice şi le amestecau cu etnobotanicele. Drogurile erau, apoi, vândute prin colete poştale, în toată ţara. "Evenimentul zilei" a aflat că un astfel de drog a ucis cel puţin zece persoane în Japonia, acolo unde a fost descoperit pentru prima oară, în noiembrie 2014. De asemenea, substanţa a ajuns în Penitenciarul Brăila, unde a fost depistată de gardieni.

Viitorul primar al Bucureştiului se va muta în casă de peste 171 de milioane de lei

Lucrările la noul sediu al Primăriei Capitalei de lângă Cişmigiu ar trebui să fie gata în luna mai. După mai bine de şase ani de când a intrat în reparaţii de consolidare şi modernizare, vechiul sediu al Primăriei Capitalei din Bulevardul Regina Elisabeta arată impecabil. Muncitorii trag tare să termine lucrările în trei luni. Sediul Primăriei Capitalei, reconsolidat cu peste 171 de milioane de lei, arată destul de bine, însă, rămâne întrebarea: va fi gata până în luna mai? În 2007, clădirea din Bulevardul Regina Elisabeta, numărul 47, a fost încadrată în clasa I de risc seismic. Consolidarea a început în anul 2010, iar în proiect a fost prevăzută tăierea bazei clădirii şi amplasarea ei pe 260 de izolatori seismici şi folosirea a 36 de amortizoare seismice. Potrivit constructorilor, clădirea este un adevărat buncăr, Poate rezista la cutremure de 9 - 9,2 grade pe scara Richter.

Cristian PÎRVULESCU: Fiecare bănuţ care se duce spre BISERICĂ are ROLUL său ELECTORAL

Analistul politic Cristian Pîrvulescu este de părere că hotărârea consilierilor generali de a acorda 10 milioane de lei bisericilor din bugetul Capitalei, dintre care două milioane destinate construcţiei Catedralei Mântuirii Neamului este o decizie electorală. "Pentru că, nu-i aşa, Guvernul n-a mai contribuit anul acesta, pentru că în bugetul de stat nu a mai fost prevăzută nicio sumă. A fost prevăzută o sumă pentru plata serviciilor religioase, aşa cum se întâmpla până acum şi cum susţine biserica că ar exista o înţelegere încă din 1864, de la reforma lui Cuza. Autorităţile locale din mai multe părţi au luat decizia să compenseze această situaţie. Vorbim la alegerile locale de sute de voturi care fac diferenţa în Bucureşti, mai ales într-un singur tur. Ne aşteptăm la o prezenţă redusă la vot, deci fiecare vot contează, deci fiecare bănuţ care se duce spre biserică are rolul său electoral", a precizat Cristian Pîrvulescu.

JURNALUL NATIONAL

Cu facturile plătite la zi, statul tot ne taie curentul

Companiile energetice, unde statul este acţionar majoritar, traversează în această perioadă una dintre cele mai grave crize. Complexul Energetic Hunedoara şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare sunt în insolvenţă, Complexul Energetic Oltenia a anunţat pentru anul trecut pierderi record, iar Compania Naţională a Uraniului este în colaps. Noua strategie energetică, pe care ministerul de resort promite că o va prezenta în toamnă, se va adresa unui sistem aflat pe marginea prăpastiei. Managementul defectos, interferenţele puternice ale politicului în administrarea acestor companii şi devalizarea lor sunt motivele care au generat situaţia de astăzi. Controalele făcute de către inspectorii Curţii de Conturi au surprins dimensiunea jafului care se practică. Ce au făcut în tot acest timp reprezentanţii statului în Consiliile de Administraţie pentru a curma această situaţie? Nimic, doar şi-au rotunjit conturile cu mii de euro.

Jumătate din investitori au peste 60 de ani

Persoanele trecute de vârsta a doua sunt cei mai activi investitori, în timp ce tinerii nici nu se gândesc să-şi plaseze banii în fondurile de obligaţiuni sau de acţiuni. Majoritatea au devenit acţionari la fondurile băncilor unde-şi ţin economiile. Clienţii care au mai puţin de 30 de ani au plasamente de 175 de milioane de lei în fondu-rile de investiţii, în timp ce oamenii între 59-74 de ani au 2,2 miliarde de lei în fonduri, iar cei de peste 74 de ani au peste 600 de milioane de lei, dintr-un total al fondurilor administrate de aproape 8 miliarde de lei, potrivit lui Mihnea Bărbulescu, directorul de vânzări al Erste Asset Management, liderul pieţei locale. Managerii care conduc fondurile de investiţii spun că majoritatea investitorilor fac plasamente conservatoare.

NATIONAL

Iohannis, patru dintr-o lovitura: SPP, STS, DGIA si SIE!

Apropiata vizita oficiala a lui Klaus Iohannis in Israel are o importanta istorica, urmând sa reprezinte o adevărată borna. Dar nu pentru politica externa a tarii, ci pentru viitorul sistemului, pentru ca preşedintele s-a decis in sfârşit sa mute, după efectuarea acestei vizite. Si după cum reiese din informaţiile de ultima ora intrate in posesia National, ar putea fi vorba de o încercare "blitzkrieg" de a da un adevărat şah mat la vârful serviciilor, urmând a se opera schimbări majore la conducerea a nu mai puţin de patru structuri: Serviciul de Protecţie si Paza, Serviciul de Transmisiuni Speciale, Direcţia Generala de Informaţii a Armatei si chiar Serviciul de Informaţii Externe.

Zmeii Chiliman si Tăriceanu se bat in Cosânzene

Deşi romanii sunt recunoscuţi prin misoginismul lor, alegerile locale din acest an excelează prin prezenta doamnelor-candidat. Concret, după ce PSD a băgat-o la înaintare pe Gabriela Firea, PNL a decis sa meargă pe mana Dianei Tusa in sectorul 1 - alegere binecuvântată si de "baronul" zonei, Andrei Chiliman. Mai nou, nici ALDE nu se lasă mai prejos si vrea sa o arunce in lupta, tot pentru Primăria Sectorului 1, pe Laura Chiriac - o fosta jurnalista.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor nu mai deschide dosare de daună clienţilor Astra după 4 martie

"Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) informează potenţialii creditori de asigurări ai companiei de Asigurare Reasigurare Astra SA asupra faptului că, pentru evenimente produse aferente poliţelor de asigurare ale societăţii Astra, după data de 4 martie 2016, FGA nu mai poate proceda la deschiderea dosarelor de daună, respectiv la constatarea tehnica a avariilor", se arată intr-un comunicat al Fondului. Pentru evenimente produse după aceasta data, potenţialii creditori de asigurări ai Astra se pot adresa lichidatorului judiciar al Astra, KPMG Restructuring SPRL, pentru a fi îndrumaţi cu privire la demersurile pe care trebuie sa le facă. FGA primeşte in continuare cereri de plata din partea potenţialilor creditori de asigurări ai Astra, pentru încasarea de la Fond a indemnizaţiilor/despăgubirilor cuvenite.

Citigroup prevesteşte o nouă recesiune mondială

Riscul unei noi recesiuni mondiale este real si se va menţine in ciuda unor ani de creştere stabilă si a unui calm relativ pe pieţe. "In opinia noastră, creşterea economiei mondiale se află într-o situaţie foarte precară, după doi sau trei ani de calm relativ", estimează economiştii Citigroup conduşi de Willem Buiter, citaţi de agenţia Bloomberg. "Slăbiciunea persistentă in economia mondială tine de încetinirea ciclică si structurală din China si de instabilitatea monedei ţării, precum si de o îndatorire nemăsurată in mai multe ţări si in mai multe sectoare, dar si de o incertitudine geopolitică si regională", arata economiştii Citigroup. Bloomberg menţionează că specialiştii Citigroup au retrogradat previziunile lor de creştere economică pentru 2016 in ţările dezvoltate, conform Ria Novosti.

PUTEREA

Băncile se vor "răzbuna" pentru darea în plată

Proiectul Legii dării în plată continuă să işte zilnic controverse. Analiştii financiari, consultaţi de ziarul PUTEREA, spun că dacă legea va fi aplicată, băncile se vor "răzbuna" pe clienţi şi vor mări avansul la credite, astfel că foarte puţini vor mai putea lua un credit cu ipotecă. Soluţia, spun analiştii, ar fi creditele pentru companii. De altfel, Banca Centrală Europeană a transmis, la solicitarea BNR, o opinie privind legea dării în plată, în care a avertizat că aceasta compromite siguranţa juridică, poate naşte probleme privind disciplina la plată, dar poate afecta şi încrederea investitorilor străini şi stabilitatea sistemului bancar. Aprobarea Legii dării în plată, retrimisă de preşedintele Iohannis pentru a fi rediscutată în Parlament, urmează să întâmple chiar în aceste zile, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Bugetul Capitalei, criticat, discutat, dar votat. PNL şi-a autoamendat proiectul de buget

Discuţii şi critici la adresa liberalilor pe tema bugetului Primăriei Capitalei. PSD a invocat nemulţumirile sindicatelor din RADET şi RATB, grupul ALDE a reluat tema ajutoarelor de stat, după cum sunt denumite subvenţiile. Punctual. Unii consilieri au criticat sumele acordate punctual pentru unele proiecte. Intervenţiile consilierilor PSD au fost spumoase şi numeroase atâta vreme cât şefa PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a asistat la şedinţă. Populismul a fost maxim când s-a pus problema nemulţumirilor sindicale faţă de sumele alocate celor două regii ale Capitalei. după achitarea datoriilor. Cele peste 20 de amendamente făcute de liberali la bugetul Capitalei au fost alte motive pentru PSD să ceară amânarea votării bugetului. Preşedinta de şedinţă, Mirela Dinu, a refuzat să-i lase pe sindicalişti să-ţi expună problemele înainte de votarea bugetului. În cele din urmă bugetul a fost votat.

Merkel merge mai departe cu primirea imigranţilor

În timp ce în Macedonia au avut loc ciocniri între imigranţii blocaţi în Grecia şi forţele de ordine macedonene, cancelarul german Angela Merkel a respins luni ideea oricărei limitări a numărului de refugiaţi care intră pe teritoriul Germaniei. Într-un interviu acordat ARD, Merkel şi-a apărat politica de deschidere faţă de migranţi, deşi aceasta provoacă o tot mai mare divizare în guvernului său, a transmis Reuters. "Există atât de multă violenţă şi suferinţă la porţile noastre. Ce este corect pentru Germania pe termen lung? Este, cred eu, să ţinem Europa unită şi să dăm dovadă de omenie", a afirmat cancelarul german. Angela Merkel a avertizat că nu există un ''plan B'' pentru obiectivul său de reducere a fluxului de migranţi prin intermediul cooperării cu Turcia. "Uneori sunt chiar disperată. Unele lucruri merg atât de încet. Există multe interese conflictuale în Europa. (...) Dar este datoria mea să fac tot ce pot pentru ca Europa să găsească o cale comună", a adăugat ea.

ROMANIA LIBERA

PSD, prins între Tăriceanu şi Oprea

Partidul Social Democrat încearcă să îşi pregătească strategia pentru Primăria Capitalei, după ce Partidul Naţional Liberal l-a desemnat candidat pe Ludovic Orban, dar misiunea este îngreunată de neînţelegerile dintre ALDE şi UNPR. Social-democraţii par să opteze pentru o alianţă cu ALDE. PSD comunicase că vor anunţa candidaţii pentru Primăria Capitalei şi pentru sectoarele din Bucureşti la începutul lunii martie, însă la vârful partidului lucrurile sunt departe de a fi clare. Astfel, Partidul Social Democrat pare să amâne decizia, în condiţiile în care liberalii l-au înlocuit pe europarlamentarul Cristian Buşoi cu prim-vicepreşedintele Ludovic Orban. Liderii social-democraţi au decis să comande un nou sondaj de opinie, care să măsoare şansele Gabrielei Vrânceanu Firea ­într-o confruntare cu noul candidat liberal.

Putin luptă în Siria pentru ridicarea sancţiunilor economice impuse Rusiei

Acordul între SUA şi Rusia pentru o încetare parţială a ostilităţilor în Siria este extrem de fragil şi plafonează succesul în politica externă a preşedintelui rus, Vladimir Putin, care a orientat Kremlinul spre un rol-pivot în Orientul Mijlociu, spre o Ucraină rămasă într-un conflict îngheţat şi spre o Uniune Europeană în care a produs fisuri importante spre propriile interese. Foreign Policy apreciază că dincolo de ceea ce ar putea fi un moment forte pentru Putin, analiştii evocă întrebări privind faza finală a Rusiei în cele trei direcţii. În Siria, Moscova şi-a atins obiectivul principal de consolidare a guvernului preşedintelui Bashar al-Assad, aliat de multă vreme al Kremlinului. Totuşi, obiectivele sale ultime rămân tulburi, ca şi ieşirea onorabilă din conflictul încă nerezolvat. În Ucraina, Rusia menţine un angajament public de punere în operă a acordului de pace de la Minsk. Numai că reluarea susţinută a luptelor în regiunile separatiste ruse sugerează că Vladimir Putin caută să destabilizeze guvernul de la Kiev, deja afectat de lupte interne.

Preoţii, obligaţi să semneze un act de onestitate şi fidelitate faţă de BOR

Tot personalul Bisericii Ortodoxe Române, inclusiv preoţii, vor semna un Jurământ sau "Act de onestitate şi fidelitate" faţă de BOR. Prin acest document, se angajează că nu îşi vor însuşi venituri necuvenite şi că vor păstra "cu sfinţenie" confidenţialitatea sarcinilor de serviciu, relatează hotnews.ro. Câteva documente care circulă pe internet de săptămâna trecută arată că Patriarhia Română ar intenţiona să introducă un "Jurământ sau Act de onestitate şi fidelitate faţă de Biserică", document care va fi semnat şi depus de întregul personal cu funcţii de conducere sau execuţie de la Patriarhia Română, de la Centrele eparhiale, protopopiate, parohii, mănăstiri, asociaţii şi fundaţii bisericeşti, precum şi de persoanele nesalarizate care utilizează sau administrează bunuri bisericeşti (epitropii şi consilierii parohiali şi voluntari).

ZIARUL FINANCIAR

Un jucător surpriză. Netopia atacă piaţa băncilor

Antonio Eram, director general Netopia Systems: Dăm microcredite în Mexic pe baza profilului de Facebook, cu o rată de default de doar 6-7%. Generaţia nouă e fluidă, nu are casă sau maşină, nu vrea credite pe termen lung. Instituţiile financiare trebuie să se adapteze la noua generaţie de clienţi, care au alte obiceiuri de consum şi care au nevoie de alte criterii de evaluare a bonităţii, o variantă fiind analiza profilului de Facebook şi al conturilor de pe alte reţele de socializare, precum Twitter şi Instagram. "Contextul de piaţă e diferit. Generaţia nouă e fluidă, nu are casă sau maşină, nu vrea credite pe termen lung. Tinerii vor ceva rapid, personalizat. Pe ei îi găseşti pe Twitter, pe Instagram, pe Facebook", a spus la ZF Live Antonio Eram, director general Netopia Systems. Firma a înfiinţat anul trecut un IFN în Mexic şi acordă microcredite, de maximum 150 de dolari, pentru o perioadă de zece zile, la o dobândă de 1% pe zi. Firma are un rulaj de credite de 500-600.000 dolari pe lună.

România, faţă în faţă cu fonduri de investiţii de 4.500 mld. $: stabilitatea macro este punctul forte, legea dării în plată este marea necunoscută

Stabilitatea macroeconomică, eliminarea taxei pe stâlp, o strategie energetică naţio­nală şi o nouă lege a redevenţelor în petrol şi gaze care va sprijini investiţiile sunt atuurile cu care România se laudă la Londra în faţa fondurilor de investiţii internaţionale cu mii de miliarde de dolari în administrare. Marele necunoscute pentru investitori sunt legea dării în plată şi cine va fi la guvernare în toamnă, după alegerile parlamentare. Cu o creştere economică de 3,7% anul trecut şi prognoze de 4,2% pentru acest an, alături de îndeplinirea criteriilor de la Maastricht deşi nu este membră a zonei euro, România speră să atragă cât mai mult capital de la investitorii internaţionali care au participat ieri la Romania Investor Days, conferinţă organizată la Londra de Fondul Proprietatea şi firma de brokeraj Wood & Co. Evenimentul a atras peste 100 de participanţi din partea a 56 de fonduri de investiţii, care administrează active cu o valoare cumulată de peste 4.500 miliarde de dolari.

BNR a rămas pe plus anul trecut, veniturile nete fiind de circa jumătate de miliard de lei

"Vărsămintele din venituri nete ale BNR au fost de 400.310.106 lei în anul 2015", a transmis Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, ceea ce înseamnă că veniturile nete totale ale BNR s-au ridicat la 500 mil. lei. BNR a obţinut anul trecut venituri nete de circa 500 mil. lei, potrivit estimărilor bazate pe sumele virate la buget, în timp ce băncile comerciale au raportat profit record de 4,9 mld. lei. Banca centrală este obligată, potrivit legii, să vireze către bugetul de stat 80% din veniturile nete înregistrate. BNR a virat anul trecut la buget 400,3 mil. lei, iar dintr-un simplu calcul reiese că a obţinut venituri nete de circa 500 mil. lei. "Vărsămintele din venituri nete ale BNR au fost de 400.310.106 lei în anul 2015", a transmis Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la solicitarea ZF. Banca centrală a fost anul trecut în poziţia de debitor faţă de sistemul bancar, ceea ce indică faptul că a existat suficientă lichiditate pe piaţă, ce a permis băncilor să păstreze la BNR sume mari şi în acelaşi timp să nu aibă nevoie de împrumuturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb