REVISTA PRESEI 01.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 1 aprilie 2013

ADEVARUL

Antonescu: "Dacă Ponta o desemnează pe Kovesi, ce facem? Rupem USL? Poate e şi asta o variantă"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că, în cazul în care premierul Victor Ponta o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, se pune întrebarea ce se întâmplă în continuare, adică dacă se rupe USL, el spunând că "poate e şi asta o variantă", deşi are îndoieli. El a subliniat că, dacă premierul Victor Ponta, ca ministru interimar al Justiţiei, o propune pe Codruţa Kovesi pentru şefia DNA, "categoric acest lucru nu va fi susţinut de PNL, va fi în dezacord cu PNL". "Teama mea cea mai mare nu e nici măcar aceea că premierul Ponta o poate numi pe Kovesi, teama mea e că putem continua să o ducem aşa", a mai spus Antonescu, susţinând că nu trebuie făcute compromisuri cu Traian Băsescu.

BMW nu vine în Banat. Premierul a negat posibilitatea dechiderii unei fabrici a constructorului german în România

Săptămâna trecută, Victor Ponta a declarat că una dintre marile companii din industria auto germană va deschide o fabrică în România. Zvonurile apărute toamna trecută, privind un ipotetic interes al BMW pentru terenuri în zona Lugoj, s-au dovedit a fi neadevărate. Varianta a fost negată acum de premier. Acesta nu a dezvăluit numele producătorului german care se pregăteşte să vină în România, însă a ţinut să precizeze că nu este BMW . "Sincer să fiu, mi-a părut chiar rău că am apucat să spun acel lucru. Noi nu avem un memorandum cu BMW", a spus Ponta la Antena 3.

Pacepa, anti-ceauşist sau anti-român?

Subiectul apartenenţei lui Ion Mihai Pacepa (85 de ani) la KGB precum şi cel al acţiunilor lui după ce a fugit din România, în 1978, continuă să suscite dezbateri şi controverse între "actorii" şi observatorii perioadei comuniste. În timp ce toţi cei intervievaţi de "Adevărul" sunt de acord că fuga lui Pacepa a dat o lovitură grea regimului Ceauşescu, teoriile se despart radical în privinţa celorlalte consecinţe. Pe de-o parte, istoricul american Larry Watts şi fostul şef al SIE Ioan Talpeş consideră că Pacepa a continuat să lucreze pentru KGB şi din SUA, prin înveninarea relaţiilor româno-americane dincolo de ceea ce reprezenta Ceauşescu, în timp ce senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu şi fostul consilier prezidenţial Zoe Petre exclud acest scenariu.

Un conflict mai vechi izbucneşte violent » Gheară, atac dur la Becali: "Nenorocit! Oier! Bulă de România!"

Nicu Gheară şi Gigi Becali. Două personaje controversate din interiorul şi din anturajul fotbalului românesc. Pînă în urmă cu 8-10 ani nu erau nici certaţi, dar nici apropiaţi. În ultima perioadă însă, relaţiile nu numai că s-au răcit, dar între cei doi şi între apropiaţii lor s-a deschis un front de război. Legea tăcerii, care a existat între cele două tabere, a fost spartă de Nicu Gheară. Prin intermediul site-ului său personal, acesta nu numai că a făcut primele acuzaţii în mod direct la adresa lui Gigi Becali, dar foloseşte termeni extrem de duri la adresa patronului Stelei.

TVA la pâine nu poate fi redusă

Reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi "cel puţin teoretic" poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate. Identificarea altor surse de venit care să compenseze sumele neîncasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesară pentru a menţine echilibrul bugetar şi ţinta de deficit asumată cu instituţiile financiare internaţionale, relevă un document redactat săptămâna trecută de Ministerul Finanţelor, transmite Mediafax.

Chiţoiu: "Posibil să fie o notă internă a Finanţelor; TVA scade la pâine de la 1 iulie"

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, afirmă că taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la pâine începând cu luna iulie, conform proiectului anunţat anterior de Guvern, şi că documentul în care se arată că nu există venituri de compensare pentru o astfel de măsură este probabil "o notă internă".

Michelin nu pleacă din Grecia, dar creează o nouă zonă cu sediul la Bucureşti

Compania Michelin, primul producător de anvelope din lume, contrazice oficial zvonurile recente potrivit cărora intenţionează să-şi închidă filiala din Grecia, potrivit unei informaţii publicate sâmbătă pe site-ul news.pathfinder.gr. Michelin, explică David Jean, îşi propune să creeze o zonă comercială nouă. Această nouă zonă comercială este denumită "Europe Centrale Sud" şi include, împreună cu Grecia ce are o poziţie dominantă, Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, FYROM /Macedonia n.r/, Croaţia, Cipru, Ungaria, Muntenegru, România, Serbia şi Slovenia. Administraţia centrală a zonei comerciale va avea sediul la Bucureşti.

CAPITAL

CRIZA DEPOZITELOR: Prima undă de şoc s-a transmis deja din Cipru în România

Depozite bancare sparte de români care se tem să ţină prea mulţi bani într-o singură bancă, investiţii cu viitor incert, oameni de afaceri care îşi reconsideră destinaţiile offshore. Criza din Cipru a început deja să îşi transmită efectele în România. Deponenţii dau semne de panică şi în România, după măsurile din Cipru. Reacţiile nu au fost de mare amploare, dar au fost suficiente pentru ca guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să iasă cu mesaje de lămurire a situaţiei şi cu asigurări că nu există motive de teamă. "Am primit ştiri că unii au început să spargă depozite. Dacă au peste 100.000 de euro, treaba lor", a declarat Isărescu.

ArcelorMittal Galaţi: Schemele pentru energia verde pun în pericol industria

Producătorul de oţel ArcelorMittal Galaţi îşi reafirmă îngrijorarea cu privire la efectele negative generate de schema de sprijin acordată proiectelor de energie regenerabilă dezvoltate în România. Actualul sistem - care nu este aliniat celor din alte state membre ale Uniunii Europene - nu ia în considerare impactul asupra principalilor consumatori de energie şi i-ar putea împinge pe aceştia dincolo de limita sustenabilităţii", susţine ArcelorMittal Galaţi. "Suntem susţinătorii energiei regenerabile, însă aceste proiecte nu au o contribuţie proprie similară cu cea pe care o au marii consumatori de electricitate prin schemele suport. Aceşti producători de energie regenerabilă nu sunt suficient de competitivi pentru a se susţine exclusiv din veniturile avute pe bursa de electricitate. În plus, nivelul necesar de investiţii, precum şi perioada limitată de funcţionare (o treime dintr-un an) obligă ţările să implementeze mecanisme de sprijin care să le asigure rentabilitatea", spun reprezentanţii producătorului de oţel.

Imobilele "fantomă" ale Bucureştiului: Topul celor mai goale clădiri de birouri

Considerat vedeta pieţei imobiliare, pentru că a avut cel mai puţin de suferit de pe urma crizei, sectorul birourilor nu a fost ocolit de proiecte păguboase. La sfârşitul anului trecut, circa 29 de hectare de spaţii de birouri erau goale, ceea ce reprezintă 15,2% din stocul total de 1,93 mil. mp existent la nivel de piaţă. Primele zece clădiri, cu cele mai mari spaţii disponibile la închiriere, au o pondere de 62% din această suprafaţă. Cu excepţia Sky Tower, care a fost pus pe piaţă abia la sfârşitul anului trecut şi în care Raiffeisen Bank va ocupa şase etaje din luna mai, construcţia celorlalte nouă proiecte de birouri a fost începută înainte de criză, iar cinci dintre acestea trag ponoasele zonei imobiliare cu probleme, Pipera.

CURIERUL NATIONAL

Cifrele dezastrului din agricultură

Producţia de porumb şi grâu a României a scăzut anul trecut cu 52%, respectiv 28,4%, iar randamentul a fost cel mai redus din UE şi departe de media înregistrată la nivelul Uniunii, deşi suprafeţele cultivate au fost printre cele mai mari. Astfel, la porumb boabe producţia a scăzut la 5,92 mil. tone, de pe o suprafaţă de 2,72 mil. hectare, rezultând un randament de 2.170 kg/ha, de aproape trei ori mai redus faţă de media înregistrată la nivelul UE, de 6.150 kg/ha. Şi în ceea ce priveşte grâul randamentul obţinut de România este cel mai mic din UE şi la jumătate din media la nivelul blocului comunitar (2.624 kg/ha, faţă de 5.434 kg/ha). Producţia a fost de 5,19 mil. tone, de pe o suprafaţă de 1,98 mil. hectare.

Am produs degeaba 2.000 tone de apă grea

Criza financiară şi incapacitatea autorităţilor române de a gestiona dezvoltarea sectorului nuclear creionează un scenariu sumbru: reactoarele 3 şi 4 nu se vor mai construi din cauza lipsei investitorilor şi a faptului că România nu poate suporta costurile de 7,7 miliarde euro estimate în ultimul studiu de fezabilitate, ceea ce face ca cele peste 2.000 tone de apă grea deja produse de Romag - Prod (sucursala Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare - RAAN), a căror valoare depăşeşte 1,2 miliarde euro, să nu poată fi folosite. Comparând cele două sume, putem spune că eventuala decizie a Guvernului de renunţare la construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi avantajoasă României, dar pierderile tot rămân. Pentru că pe lângă imposibilitatea valorificării miilor de tone de apă grea, pierderile legate de costurile de producţie sunt uriaşe.

CNAS, prinsă pe picior greşit de Înalta Curte

Justiţia a arătat că pacienţii nu sunt obligaţi să plătească retroactiv contribuţia la sănătate, după ce un avocat din Timişoara a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că aceasta nu poate fi asigurată cu forţa. Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat pentru Curierul Naţional că precedentul creat de avocatul timişorean este un lucru bun pentru pacienţi, dar este destul de periculos pentru sistem.

Şefii de la BVB se schimbă mai repede decât cotaţiile

Victor Cionga a fost revocat din funcţia de director general al Bursei, la sfârşitul săptămânii trecute, după numai şapte luni de mandat. Demiterea survine după alte şapte luni de interimat şi un mandat de un an al lui Valentin Ionescu. Deşi spun că obiectivele lor sunt pe termen lung, reprezentanţii Consiliului Bursei imprimă conducerii executive a instituţiei o volatilitate mai mare decât a acţiunilor rămase în uitare. Conform surselor Curierului National, actuala conducere (şi cei care acţionează concertat, BCR, Franklin Templeton, Florin Pogonaru) a reuşit să concentreze numărul de acţiuni care să le asigure majoritate în AGA, însă au pierdut poziţia în Consiliul de Administraţie. Nu este exclus, în aceste condiţii, ca cealaltă tabără să forţeze lucrurile pentru a grăbi debarcarea lui Lucian Anghel.

Ponta: I-am spus lui Băsescu că nu îl iert pentru acuzaţia de plagiat

Premierul Victor Ponta a declarat că i-a spus preşedintelui Traian Băsescu, în discuţii avute cu acesta, că nu îi poate ierta acuzaţia de plagiat care i s-a adus în vara anului trecut şi că şeful statului i-a replicat că "aşa e în politică" şi ar trebui să se obişnuiască. La întrebarea moderatorului cum este posibil, în aceste condiţii, să coabiteze cu un preşedinte care îl acuză de plagiat, premierul a arătat că nici el nu a fost întotdeauna cel mai delicat în exprimare cu preşedintele. "După cum vedeţi, n-avem ce face. Încă un an de zile nu o să moară nici el, nici eu", a conchis Ponta.

Oprescu: Sunt primar general, am planuri pentru 10 ani

Întrebat dacă va candida pentru preşedinţie anul viitor, Oprescu a răspuns: "Dom'ne, eu sunt primar general. Am planuri nu pentru trei ani şi jumătate, cât au mai rămas, ci pentru zece ani de zile. Vreau să-i văd pe oamenii ăştia (bucureştenii - n.r.) că se simt bine (...) Şi eu, ca şi dumneavoastră, iubesc oraşul ăsta. După 18 ani de zile de promisiuni, de discuţii...". De asemenea, întrebat dacă a fost solicitat din PSD pentru o candidatură la Cotroceni, Oprescu a arătat că au existat membri ai partidului care au "cochetat" cu ideea înscrierii sale în cursa pentru şefia statului.

CURENTUL

Nu e păcăleală! 1 aprilie vine cu scumpiri şi taxe noi

În lipsa unei strategii coerente care să producă mult aşteptata creştere economică , guvernul Ponta II ne oferă drept alternativă scumpiri pe bandă rulantă şi taxe noi, toate asezonate cu disponibilizări şi concedieri masive. Astfel, după valul de scumpiri de la începutul anului, românii sunt obligaţi de guvern să bage din nou mâna adânc în buzunar pentru a face faţă noilor majorări de preţuri şi taxelor care se aplică începând de luni, 1 aprilie. Şi aceasta nu e o păcăleală. Este politica guvernului Ponta. Cei mai afectaţi de noile scumpiri sunt fumătorii, având în vedere că vorbim de o creştere de preţ de aproape 40 de bani pentru un pachet de ţigări. Preţul mediu al unui pachet de ţigări va urca astfel de la 11,93 lei până la 12,32 lei din cauza majorării accizelor impuse de stat pentru tutun.

Ura de vara de Tia Serbanescu

România a trecut la ura de vară - ceea ce pentru postul tv al dlui Ponta (RTV) s-a dovedit "un pericol de infarct şi de sinucideri". Poftim! Nici să schimbi ora (darămite moravurile) nu e lipsit de riscuri în guvernarea Ponta. Dacă e să-l crezi pe ministrul Fenechiu guvernul însuşi se află sub riscul neîncrederii FMI care "nu mai are încredere în guvernul României". Această indispoziţie politică (un fel de autodenunţ) l-a indispus pe dl Ponta care a găsit că tot presa e vinovată: "I-am spus dlui Fenechiu că e vânat de presă şi în perioada asta să facă mai puţine declaraţii, să mă lase pe mine, că explic mai bine". Respectiv, ciocu" mic! Că acum sun­tem la putere! "Mentorul meu Tony Blair spunea că opoziţia e poezie, puterea e proză", a explicat dl. Ponta cum e cu beletristica politică. La noi, opoziţia este elegie, iar puterea e prozaică: "poate mai tace şi preşedintele cu Justiţia, că spune numai trasnăi", a zis premierul cerând linişte. Silenzio!

Flota Rusă îşi arată muşchii în Marea Neagră

Preşedintele Vladimir Putin nu se dezminte de consacrata sa imagine de Superstar al istoriei de la început de secol XXI. Şeful statului rus a ţinut să supervizeze personal, la faţa locului, începerea marilor manevre militare ruse în zona Marii Negre. În acelaşi răstimp, ministrul rus al Apărării, Serghei Soigu a anunţat o "prezenţă permanentă a navelor militare ruseşti" în Marea Mediterană iar amiralul Viktor Cirkov, comandantul şef al marinei militare ruse a anunţat că aceasta prezenţa permanentă va fi asigurată de un număr de cinci-şase nave care se vor afla sub comanda Flotei Marii Negre a Rusiei. Flotă care-şi află baza în portul ucrainean Sevastopol şi a cărei prezenţă acolo este garantată, până în 2042 în orice caz, de un acord ferm între Moscova şi Kiev.

EVENIMENTUL ZILEI

Comerţul cu arme, un alt mister din viaţa ministrului Sănătăţii

După ce Uniunea Sovietică a invadat Cehoslovacia, în august 1968, preşedintele Nicolae Ceauşescu a decis să creeze o industrie naţională de apărare relativ independentă de Moscova. Fiecare minister important şi-a creat departamente militare, coordonate de o Regie de Tehnică Militară, denumită RATMIL. Între 1991 şi 1994, Nicolăescu a fost şef Serviciu buget şi analize economice la RATMIL. În 1994, devine director economic, iar în 1997 ajunge director general. Cariera sa la RATMIL se încheie în 1999. De atunci, Nicolăescu a lucrat o perioadă pentru o firmă legată de celebrul traficant de armament de origine israeliană, Shimon Naor.

PSD l-a lăsat pe Vosganian cu coada şoricelului

La propunerea Guvernului, Parlamentul a modificat Ordonanţa de Urgenţă privind reorganizarea Executivului astfel încât toate companiile energetice trec din coordonarea liberalului în subordinea pesedistului Niţă. Atribuţiile ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD), erau destul de neclare la momentul apariţiei guvernului Ponta II. El avea doar sarcina de a "coordona" activităţile din acest domeniu dar, de jure, companiile energetice erau controlate de ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

CRIZA DEPOZITELOR: Ce e putred în sistem

Cristian Păun, conf. univ. dr. la Academia de Studii Economice (ASE): Băncile sunt un sector cu privilegii enorme şi nenaturale prin comparaţie cu alte sectoare (faliment dificil, refinanţare cu costuri derizorii, capitalizare redusă). În plus, au dreptul de a crea monedă, acordat de băncile centrale, care le permit să opereze cu rezervă fracţionară. Adică să păstreze doar o mică parte (10%-15%) din depozitele la vedere în depozitele lor. Restul îl pot da cu credit, de câteva ori. Contractele bancare bulversează pe toată lumea. Toate aceste privilegii alimentează un imens hazard moral şi un haos monetar ce face tot mai dificil orice calcul economic. Sunt create stimulente negative, care îndepărtează potenţialii antreprenori de crearea de lucruri reale în economie (e mult mai profitabil să produci bani din nimic decât cartofi). Nu există, din păcate, valute sigure. Orice activ care poate fi cu greu multiplicat din nimic e soluţia pe termen lung (terenuri, aur).

Ameninţările Coreei de Nord, doar jocuri de imagine

Prin comportamentul său agresiv, liderul de la Phenian speră să forţeze SUA să vină la masa negocierilor pentru a le convinge să îşi retragă trupele din sud. Regimul de la Phenian nu intenţionează să declanşeze un nou război în Peninsula Coreeană, ci speră ca, prin valul de ameninţări lansate în ultima perioadă împotriva guvernului de la Seul şi administraţiei de la Washington, să îi aducă pe rivalii sud-coreeni şi americani la masa negocierilor. La Phenian, de la mic la mare, fiecare este perfect conştient că un atac cu rachete asupra intereselor americane din Coreea de Sud, Japonia sau mai departe, chiar pe teritoriul SUA, ar fi o manevră sinucigaşă pentru regimul comunist.

JURNALUL NATIONAL

Kovesi, firman de la Bruxelles

Săptămână decisivă pentru desemnarea şefilor la Parchetul General şi DNA. Subiectul se află pe tapet de mai bine de o jumătate de an şi a devenit o problemă crucială în primul rând pentru Traian Băsescu. Preşedintele a desfăşurat o amplă acţiune pentru a impune în aceste posturi două nume: Daniel Morar la Parchetul General şi Laura Codruţa Kovesi la DNA. Rocada propusă de Băsescu Traian a fost privită de la început cu reticenţă de majoritatea factorilor politici de decizie şi considerată de mulţi analişti ca o perpetuare a băsismului în Justiţie. Tema independenţ ei Justiţiei a fost folosită în campania electorală, şi sloganul lansat de PDL că USL vrea să "ocupe" Parchetele pentru a-i salva pe puşcăriabili a primit răspuns la urne: o înfrângere catastrofală. Prin manevre politice abile, folosirea relaţiilor de la Bruxelles şi a structurii băsiste din CSM, propunerile făcute de Mona Pivniceru au fost blocate.

Sorin Oprescu: "O să fac pe dracu-n patru să trec autostrada suspendată prin Mihăileanu"

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că va face "pe dracu-n patru" să treacă autostrada suspendată prin strada Mihăileanu, unde preşedintele Traian Băsescu deţine un apartament. întrebat la emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV, despre proiectele edilitare majore, cu referire la cel al autostrăzii suspendate, Oprescu a răspuns: "Lasă, dom'ne, că o să vadă dom' Băsescu şi aia (autostrada - n.r.). Şi dacă n-o să fac pe dracu-n patru s-o trec prin Mihăileanu (...) Uite aşa, de-al naibii, aşa, s-o trec p-acolo...

Dezvăluirea lui Şiman într-o discuţie cu jucătorii Sportului: "Gigi Becali lua bani de la Nuţu Cămătaru"

Vasile Şiman a fost înregistrat de jucătorii Sportului Studenţesc în urmă cu cîteva luni, iar într-una dintre discuţii, patronul "studenţilor" dezvăluie că Gigi Becali lua bani de la Nuţu Cămătaru ca să-i plătească pe jucătorii stelişti. "Ce, vreţi să fac cum făcea Gigi Becali pe timpuri, cînd era la început? Cînd îl aşteptau jucătorii noaptea pe la stadion, cu Rădoi, cam prin 2000, de se ducea la Nuţu Cămătaru, lua bani şi pe urmă îi ducea la jucători?", spune Şiman.

Oprescu anunţă începerea lucrărilor la pasajul subteran de la Piaţa Presei

Primarul general Sorin Oprescu a declarat că lucrările pentru construirea pasajului subteran de la Piaţa Presei vor începe în aproximativ două luni, după aprobarea Planului Urbanistic Zonal, şi vor dura aproape un an şi jumătate. "Pasajul începe după fântâna Mioriţa, la vreo 50-60 de metri, pe partea dreaptă, fără să deranjez pomii şi toate astea. Va avea un braţ în direcţia de mers către Mărăşti şi Bulevardul Expoziţiei, va avea un braţ care va ieşi în Kiseleff, fără să deranjeze, undeva la 250-300 de metri de colţ, adică chiar din Piaţă, mergând în direcţia Arcul de Triumf, şi încercăm noi să-i mai dăm o dimensiune, aceea de Jiului (strada Jiului - n.r.)", a spus edilul şef al Capitalei la emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV.

Gazele româneşti pot fi exportate în Moldova

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis un ordin prin care se dă undă verde exportului de gaze, însă posibilitatea este condiţionată de necesitatea existenţei unor puncte de interconectare între sistemele naţionale de transport. Ordinul a fost dat având în vedere declanşarea de către Comisia Europeană, în noiembrie 2012, a procedurii de infringement împotriva României, pentru neîndeplinirea obligaţiilor care îi revin privind normele legate de piaţa internă în sectorul gazelor naturale.

RAAN va fi spartă în bucăţi. Regia va ceda termocentrala Halânga către Complexul Oltenia în contul datoriilor

Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) va fi spartă în bucăţi, urmând ca termocentrala de la Halânga să fie cedată Complexului Energetic Oltenia în contul datoriei de 110 milioane de lei pentru lignitul achiziţionat. Potrivit sindicatelor, la Guvern se află un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, care prevede intrarea în conservare a uneia din cele două linii tehnologice care produc acum apă grea, fapt care va duce la disponibilizarea unui număr de angajaţi de la Romag Prod. Concomitent, documentul prevede şi ca Sucursala Cercetări Nucleare (SCN) Piteşti şi Sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (SITON) Bucureşti să se comaseze într-o regie separată de cercetare şi proiectare.

NATIONAL

Hrebenciuc, intalniri de taina cu tamaie si lumanari!

Iesirile sale publice din ultima vreme sunt atat de rare, incat ai putea crede ca pe Viorel Hrebenciuc l-au atins nostalgiile specifice pensionarilor si se multumeste sa vegeteze, aidoma atator alti colegi, prin bancile Parlamentului. Si totusi, Hrebenciuc nu a renuntat la ceea ce se pricepe cel mai bine sa faca, si anume organizarea intalnirilor de taina. Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, dupa ce USL s-a instalat confortabil la guvernare, "misionarul" Viorel Hrebenciuc a inceput sa racoleze pe banda rulanta cohorte de "pocaiti" portocalii. Care, dupa ce capatau indulgenta acestuia, reuseau in mod miraculos sa-si pastreze posturile de conducere pe care fusesera numiti de fosta guvernare.

Victor Ponta spala trecutul magistratilor!

In incercarea de a mai salva ce se poate din razboiul deja pierdut pe frontul Justitiei, Mona Pivniceru i-a facut un pustiu de bine premierului. Si, in ultima sa zi de mandat, i-a ridicat acestuia mingea la fileu, initiind un proiect care prevede declasificarea arhivei SIPA. Numai ca Victor Ponta, in loc sa profite de faptul ca va putea sa-si bage nasul in cele mai ascunse secrete ale magistratilor, vrea sa le stearga pur si simplu cu buretele! Asa ca, spre stupefactia colegilor din USL, a decis sa arda toate documentele privind viata privata a magistratilor. O parte insemnata din arhiva SIPA s-a aflat, ani buni de zile, in custodia Directiei Generale de Informatii a Armatei. Serviciu secret recunoscut tocmai pentru buna sa colaborare cu Palatul Cotroceni...

Mai putina puscarie, mai multi bani la buget

Agentia Nationala de Administrare Nationala (ANAF) a gasit o solutie pentru a-i determina pe evazionisti sa-si achite datoriile catre bugetul statului. Presedintele ANAF, Serban Pop, afirma ca filosofia Fiscului va viza promovarea masurilor care sa mute greutatea actiunii de combatere a evaziunii fiscale catre cresterea incasarilor la bugetul de stat. Practic, ANAF se va axa pe recuperarea prejudiciului si scurtarea circuitului penal. Cu alte cuvinte, mai putina puscarie si mai multi bani la bugetul statului. In acest mod, ANAF a incasat in ultimele sase luni peste opt milioane de euro, in echivalent lei, de la evazionistii care au vrut sa-si reduca pedepsele.

PUTEREA

HIPARION, ŢEAPĂ DE 15 MILIOANE DE EURO. Firma de insolvenţă VALOR SPRL vrea să-l salveze pe Dan Vasile, varanul ziarelor

Pentru presa noastră calvarul "Rodipet" se repetă în aceste zile prin tentativa patronilor de la Hiparion Distribution SA de a băga în faliment gigantul distribuitor de ziare şi reviste. Prin această manevră, patronii Dan Vasile, Cătălin Turcu, Lucian Vegheş şi Radu Vlas vor să scape de plata celor 15 milioane de euro cât însumează datoriile Hiparion către redacţii. Deşi, în primă fază, Hiparion a solicitat insolvenţa, prin intermediul administratorului judicar Valor SPRL a încercat să păcălească creditorii chiar în prima şedinţă. În loc să supună aprobării un plan de redresare aşa cum Hiparion a solicitat iniţial la tribunal, Valor a propus... falimentul. Planul malefic conceput de Dan Vasile - patron Hiparion şi Ştefan Burtică - reprezentant Valor a fost dejucat de creditori.

Avioanele multirol, miza lui Antonescu în numirea şefilor DNA şi PÎCCJ

Antonescu, Băsescu, Ponta şi UE joacă un poker politic cu o singură carte: toţi au în mână câte o clonă cu Laura Codruţa Kovesi. Astfel, prin numirea lui Kovesi la şefia DNA, UE primeşte satisfacţie, Ponta obţine îmbrăţişarea mult dorită de la liderii europeni, Băsescu dobândeşte pentru sine liniştea penală şi faţă de duşmanii politici argumentul dosarelor, iar Antonescu, deşi pare marele perdant de serviciu, va pune mâna pe o afacere uriaşă din averea statului. Antonescu vrea Ministerul Apărării în schimbul Justiţiei, iar până la sfârşitul anului, să fie aleasă compania care va furniza avioanele multirol pentru a intra în rândul lumii NATO.

Dinu Patriciu, executat de Peter Imre

Dinu Patriciu este executat silit şi de Peter Imre, directorul general al Adevărul Holding şi un apropiat al omului de afaceri, până de curând. Conform unui dosar înregistrat la Judecătoria Sectorului 1, pe 23 ianuarie 2013, Peter Imre îi cere lui Dinu Patriciu suma de 80.000 de euro. Instanţa a admis, fără cale de atac, executarea silită a afaceristului. Patriciu se reface în acest moment după un transplant de ficat fiind executat silit şi de alţi foşti parteneri de afaceri, dar şi de o bancă. El va trebui să-şi împartă averea cu soţia sa, care a cerut partajul. În urma procesului de divorţ şi de partaj, Dana Patriciu ar urma să primească o sumă în valoare de 1,15 miliarde de euro.

ROMANIA LIBERA

De ce s-a dezlănţuit Voiculescu împotriva lui Ponta

Cel mai probabil, Ponta şi Băsescu au ajuns la un compromis, fiecare urmând să desemneze câte un şef şi poate chiar câte un adjunct, preşedintelui revenindu-i, după toate aparenţele, alegerea pentru DNA. Problema de fond pentru toţi adversarii lui Ponta din USL este, însă, exact aceasta. Că, în ciuda retoricii belicoase, el şi Băsescu au intrat într-o rutină a compromisurilor instituţionale, supervizate şi agreate de partenerii noştri strategici. Ceea ce este, evident, departe de ideal - după cum se va vedea, probabil, în numirile de la parchete -, dar pe de altă parte îngustează semnificativ marja de manevră pentru marile golănii la care visau Voiculescu şi cei ca el - cum ar fi blocarea procesului în care este judecat pentru corupţie sau tergiversarea oficializării trecutului său securist.

Paradisul bancar din Cipru s-a închis

Un decret al Băncii Centrale publicat sâmbătă indică o situaţie mult mai dramatică pentru proprietarii depozitelor mai mari de 100.000 de euro decât se prevăzuse. Astfel, pierderile acestora s-ar putea ridica până la 60%, fără perspective clare de recuperare. Vineri se vorbea cu oarecare speranţă despre pierderi cuprinse între 30% şi 40% pentru depozitele mai mari de 100.000 de euro - limita europeană până la care se oferă garanţii de stat - dar speranţele au fost curmate a doua zi de Banca Naţională, care a anunţat că numai 37,5% din depozitele de peste 100.000 euro ale celei mai importante bănci cipriote, Bank of Cyprus, vor fi convertite în acţiuni speciale destinate recapitalizării băncii, ceea ce înseamnă că, teoretic, depo­nenţii vor primi dobândă, dar nu o vor putea ridica până când banca nu îşi va fi revenit.

ZIARUL FINANCIAR

Ponta mai are puţin şi scapă de Băsescu, dar economia reală îl ajunge ameninţător din urmă. În loc să iasă la suprafaţă, premierul se afundă într-o mlaştină a politicului, care nu duce nicăieri

Din păcate, premierul Ponta, în loc să iasă la suprafaţă şi să indice un drum coerent de creştere pentru economie, se afundă într-o mlaştină a politicului, a discuţiilor interminabile care nu duc nicăieri. Cele 100 de zile de guvernare ale celui de-al doilea mandat au trecut, iar economia cu actorii şi jucătorii ei, nu Băsescu, Videanu, Blaga sau Udrea, încep să-l întrebe ce a făcut şi când se vor vedea rezultatele. În economia reală, cea care asigură cea mai mare parte a banilor de la buget, pe care liderii politici îi împart, iar clientela de partid abia îi aşteaptă, s-a instalat o oarecare teamă pentru viitor, plus că a venit peste noapte şi Ciprul, aşa că toată lumea preferă să se pună puţin la adăpost, ceea ce înseamnă că motoarele încep să se gripeze.

"Nu am crezut niciodată că România mi se va părea un loc atât de sigur pentru economiile personale"

Cu business prin Cipru, omul de afaceri Radu Florescu, şeful Centrade Saatchi&Saatchi, vede dintr-o dată cu alţi ochi sistemul financiar de la Bucureşti după ce criza din insulă a impus taxarea dură a depozitelor mari. Situaţia dramatică din Cipru, unde cei care aveau peste 100.000 de euro în bancă pot să piardă până la 60% din bani, naşte foarte multe întrebări legate de sistemele bancare din fiecare ţară şi de modul cum funcţionează Fondul de Garantare a Depozitelor din România în cazul în care s-ar pune aceleaşi probleme. Eugen Dijmărescu, şeful Fondului de Garantare, nu vede niciun efect de con­tagiune dinspre Cipru spre România pentru că la nivel de relaţii inter­bancare din punctul de vedere al transfe­rurilor de capital aceastea sunt reduse.

Germanul Nikolai Beckers începe cel mai mare proces din telecom: integrarea Cosmote cu Romtelecom

Germanul Nikolai Beckers, care şi-a început cariera în 1989 la Deutsche Bank, iar în ultimii 18 ani a ocupat diferite poziţii de management în mai multe colţuri ale lumii pentru Deutsche Telekom, îşi va prelua astăzi oficial mandatul de director general al Cosmote România şi Romtelecom. Beckers, care vine la Bucureşti după aproape doi ani petrecuţi la Paris ca şef al diviziei de servicii IT din Franţa a grupului, are ca prioritate numărul unu în timpul mandatului realizarea celei mai mari fuziuni de pe piaţa locală de comunicaţii, care va crea o companie cu venituri de peste un miliard de euro şi 10.000 de angajaţi.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb