REVISTA PRESEI 01.07.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 iulie 2011

ADEVARUL

Rusia reacţionează dur la afirmaţiile lui Traian Băsescu: Este o sfidare neruşinată care justifică agresiunea fascistă!

Reprezentanţii ministerul rus de externe au declarat că sunt contrariaţi de declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căruia şi el le-ar fi ordonat trupelor să treacă Prutul pentru a ataca URSS în 1941. Rusia este revoltată de recentele declaraţii ale preşedintelui României Traian Băsescu, după ce acesta a menţionat că dacă "ar fi în locul mareşalului I. Antonescu în 1941, la fel ar trimite soldaţii români peste Prut", pentru a participa la agresiunea hitleristă a Germaniei împotriva Uniunii Sovietice. "Este clar că este vorba de o sfidare neruşinată, care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria a milioane de victime ale nazismului. Acest lucru este nepermis şi trebuie să fie urmat de o reacţie adecvată din partea Europei civilizate", se arată în documentul eliberat de purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe.

Dunărea poate deveni autostradă europeană

Calea navigabilă va fi îmbunătăţită, iar pe traseele vapoarelor vor fi instalate sisteme de semnalizare. Strategia pentru regiunea Dunării a intrat în linie dreaptă şi prevede pentru România dezvoltarea unor proiecte de peste trei miliarde de euro. Dunărea va fi transformată dintr-o barieră naturală într-o autostradă care va crea oportunităţi de afaceri pentru mai mult de 100 de milioane de locuitori, au arătat ieri oficialităţile prezente la conferinţa de lansare a implementării Strategiei UE pentru regiunea Dunării, desfăşurată la Tulcea. Una dintre cele mai importante obiective ale Strategiei Dunării se referă la amenajarea bătrânului fluviu ca o cale de transport alternativă la căile rutiere, care deţin în prezent o proporţie de 70% din piaţa regională de profil.

Vasilescu: "Grecia prezintă risc de contagiune. România are şi ea o boală gravă, PIB-ul"

"Noi trebuie să ne uităm la ce se-ntâmplă în Grecia ca într-o oglindă. Nu e vorba de cifre, ci de atitudine. Grecii au fost obişnuiţi să cheltuiască şi banii pe care nu îi aveau. Numai datoria statului elen este de 140% din PIB (Produsul Intern Brut), cea mai mare din Europa, 340 de miliarde de euro. Grecii cred că şi-au câştigat nişte drepturi şi ies în stradă, dar cifrele arată că nu au câştigat de fapt aceste drepturi. Societatea lor s-a îmbolnăvit şi acum trebuie să treacă la o dietă. Aproape peste noapte, ei vor trebui să strângă cureaua şi să o strângă drastic", declară Vasilescu. Avem şi noi însă o problemă: din 2007 până în 2010 datoria publică s-a triplat. Asta înseamnă că suntem şi noi în pericol. Într-un fel suntem şi noi bolnavi, iar la noi este mai complicat. Grecii sunt un popor inventiv, cu un PIB ridicat. Tocmai asta este boala noastră: la 21 de milioane împăţim un PIB de numai 120 de miliarde de euro. Este foarte puţin, suntem pe ultimul loc din Europa. Boala noastră se numeşte încetineală, muncă în dorul lelii.

Dan Diaconescu implicat într-un imens scandal politic în Timiş

Membrii filialei se acuză reciproc de conspiraţie şi înşelătorii. Scandalul a ajuns să fie prezent şi într-un cotidian local, la rubrica de decese, însă conflictul e departe de rezolvare. Beneficiind de o reclamă puternică la televizor, un partid care nu există în acte, ci doar pe buzele lui Dan Diaconescu, a ajuns să fie implicat într-o serie de scandaluri care par departe de final. "Vrăjiţi" cu şansa unei experienţe unice în politică, zeci de bătrâni din Timişoara au decis să se uite mai puţin la OTV şi să pună bazele filialei locale, dar şi a celei judeţene a Partidului Poporului - Dan Diaconescu.

Horia Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român: "Nu poţi să începi discuţia prin < ba pe-a mă-tii! >"

Horia Roman Patapievici critică presa pentru că îi mobilizează pe români în jurul unei agende emoţionale, "incitându-i" în loc să-i invite la dezbatere. Neputinţa de a asculta cu calm punctele de vedere cu care nu suntem de acord menţine societatea într-o permanentă stare de tensiune. Cu alte cuvinte suntem mai mereu "cu capsa pusă", constată Horia Roman Patapievici, el însuşi uneori o "ţintă" a nervozităţii din spaţiul public.

Escroci în slujba statului

Funcţionari publici care săvârşesc fraude, medici care pensionează doar pe şpagă sunt doar două exemple care duc la pierderea respectului cetăţeanului faţă de autorităţi. Directorul Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Marius Cîrpean, a contractat ilegal credite de două milioane de euro pe numele a peste 200 de angajaţi. Sute de oameni din Caraş-Severin au ajuns în pragul disperării după ce firmele de recuperare a creanţelor îi sufocă în permanenţă cu notificări şi sms-uri prin care-i anunţă că au de plătit zeci de mii de euro. Altfel, ar urma să le fie pus sechestru pe locuinţe, maşini şi alte bunuri de valoare. Totul li se trage din perioada 2005-2008, când au fost angajaţi ai firmelor lui Marius Cîrpean, în prezent directorul Gărzii de Mediu Caraş-Severin.

Doru Iuga, directorul OTV, a fost reţinut pentru sex cu minori

Subalternul lui Dan Diaconescu împreună cu alţi trei suspecţi implicaţi în scandal au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Alături de Doru Iuga a fost reţinut şi un om de afaceri german. În această noapte toţi cei patru suspecţi vor dormi în arestul Poliţiei Capitalei, urmând ca în cursul zilei de mâine să fie duşi la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă de 29 de zile. Doru Iuga, directorul OTV, a primit în această seară mandat de reţinere pentru 24 de ore. Procurorii îl acuză de sex cu minori.

Perle ale elevilor din Alba la BAC: "Poliţaiul turmentat" şi "Trahanache, traficant de droguri" personaje în "Scrisoarea de omor"

Confuziile făcute de absolvenţii de liceu din Alba la proba de Limba şi literatura română a examenului de Bacalaureat au dus la apariţia unor veritabile perle. Basmul "Povestea lui Harap Alb", al lui Ion Creangă, s-a transformat fie în operă scrisă de Ion Luca Caragiale, fie de Camil Petrescu. Mai mult, Felix, studentul la medicină din romanul "Enigma Otiliei", a ajuns personaj principal în comedia "O scrisoare pierdută".Perle ale elevilor din Alba la testarea naţională:"Pe plajă era multe fete dezbrăcate indecent" şi "Primăvara înverzesc toate vieţuitoarele". Unul dintre elevi a dat o explicaţie cât se poate de originală pentru titlul dramei "Iona": "Io=eu" şi "na=poftim".

Pod-gigant peste Marea Chinei

China a inaugurat cel mai lung pod din lume peste apă. Construcţia, care face legătura între oraşul Qingdao şi districtul Huangdao, a fost finalizată în doar patru ani. Podul gigant, care are o lungime de 42 de kilometri, cât o cursă de maraton, a fost dat ieri în folosinţă. Autorităţile chineze estimează că în fiecare zi 30.000 de maşini vor circula pe el. Podul Qingdao-Haiwan este cu aproape 5 kilometri mai mare decât Lake Pontchartrain Causeway, din Louisiana, care deţinea precedentul record mondial.

CURENTUL

Confiscarea extinsă a averii ar putea fi legiferată de Guvern

Primul-ministru, Emil Boc, a declarat că observaţiile Curţii Constituţionale privind eliminarea prezumării caracterului licit din Constituţie nu blochează posibilitatea legiferării confiscării extinse pentru averile ce nu pot fi justificate. Prezent la dezbaterea "Intrarea în vigoare a noului Cod civil: realităţi şi provocări legislative ale modernizării societăţii româneşti", Boc a ţinut să-i dea replica preşedintelui CSM, Horaţiu Dumbravă, care a susţinut că eliminarea prezumţiei caracterului licit al averii constituie un atentat la dreptul de proprietate. Primul-ministru a argumentat că această prevedere este depăşită din perspectiva interesului public, chiar dacă era necesară în 1991, după 50 de ani de regim comunist, în care dreptul la proprietate era ignorat.

Populaţia României, în declin continuu

Starea demografică a României îşi păstrează şi în anul 2011 cele două caracteristici majore care o definesc de mai multă vreme: continuarea scăderii numărului populaţiei, atât prin componenta naturală, cât şi prin migraţie externă negativă, şi o accelerare a procesului de îmbătrânire demografică. Datele pe ultimele luni ale anului 2010 şi din această primă jumătate a anului 2011 indică o majorare a dimensiunii scăderii naturale a populaţiei, prin apariţia unei tendinţe de reducere a natalităţii şi de recrudescenţă a mortalităţii. Reducerea natalităţii nu poate fi desprinsă de reculul dramatic al numărului de căsătorii şi este de aşteptat ca efectele să se amplifice.

CURIERUL NATIONAL

Cât mai costă o casă de vacanţă în România

Preţurile acestor vile s-au înjumătăţit faţă de perioada de boom imobiliar. Corecţia de preţ a apartamentelor din zonele turistice a fost însă mai mică. Preţurile variază între 15.000 de euro pentru o casă la ţară şi peste 500.000 de euro pentru o vilă pe Valea Prahovei. Criza a ajustat preţurile caselor de vacanţă cu până la 52%, iar cele mai mari reduceri s-au înregistrat în Braşov, judeţ care se află pe locul trei din punct de vedere al numărului ofertelor, conform unei analize imobiliare.ro, pe baza unui număr de 492 de oferte care fac referire la locuinţe secundare (case şi apartamente de vacanţă).

România poate deveni punctul de pornire în extinderea companiile IT&C chineze

Ambasadorul Chinei la Bucureşti: România are produse de IT competitive şi în afara ţării. Ministrul Comunicaţiilor: Ţara noastră este importantă şi prin pieţele din jurul nostru. România poate deveni un punct important din care companiile chineze din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (IT&C) să-şi înceapă expansiunea în celelalte pieţe din jurul ei şi din Europa. De asemenea, industria IT&C din România ea însăşi reprezintă o piaţă cu potenţial pentru companiile din Republica Populară Chineză, este de părere Excelenţa Sa Ambasadorul Chinei la Bucureşti, Liu Zengwen.

Comisia Europeană vrea să introducă noi taxe în bugetul UE

Proiectul propune introducerea unei taxe pe valoarea adăugată (TVA) de 1% şi a unui impozit pe tranzacţiile financiare la nivelul Uniunii Europene. CE urmăreşte să crească bugetul pe 7 ani al Uniunii la aproape 1 trilion de euro, reducând în acelaşi timp contribuţiile Guvernelor. Cheltuielile viitoare ale UE sunt programate să crească, concentrându-se mai puţin pe domeniul agriculturii şi mai mult pe cercetare, educaţie şi transport, conform propunerilor Comisiei Europene pentru următorii şapte ani (2014-2020), transmite EUobserver.

Lloyds Bank va concedia 15.000 de angajaţi, renunţând la o parte din operaţiuni

Grupul bancar britanic Lloyds va concedia 15.000 de angajaţi şi va renunţa la jumătate dintre operaţiunile internaţionale, măsuri prin care noul director general al băncii, Antonio Horta-Osorio, speră să economisească 1,5 miliarde de lire sterline pe an până în 2014, transmite Reuters. Horta-Osorio a prezentat joi planul de restructurare a băncii, la circa 100 de zile după învestirea sa. Noul CEO speră să revigoreze astfel grupul, reducând numărul de posturi din middle management, odată cu simplificarea operaţiunilor. Lloyds a concediat deja 27.000 de angajaţi de la începutul crizei financiare, din 2008, şi are în prezent circa 103.000 de salariaţi.

Fed a dublat plafonul pe comisioanele percepute de bănci de la retaileri pe tranzacţiile cu cardul

Industria financiară americană a reuşit să determine modificarea unei propuneri a Guvernului de a plafona comisioanele percepute de bănci retailerilor pentru procesarea achiziţiilor cu carduri de debit, care ar fi redus puternic sumele de ordinul miliardelor de dolari încasate astfel. După o campanie "viguroasă" a grupurilor de lobby ale băncilor, Federal Reserve, banca centrală a Statelor Unite, a votat revizuirea propunerii iniţiale, aproape dublând plafonul propus anterior pe aceste comisioane, transmite Reuters.

EVENIMENTUL ZILEI

Omagiu Conducătorului iubit: Dan Voiculescu oferă românilor "decenii de împliniri măreţe"

Cu ocazia împlinirii a şase ani de la deschiderea postului de televiziune Antena 3, angajaţii i-au oferit patronului Dan Voiculescu un veritabil omagiu ceauşist. La şase ani de la deschiderea postului de televiziune Antena 3, angajaţii s-a strâns într-un studiou şi s-au sărbătorit. Pentru fanii acestui post de televiziune, emisiunea ar fi dispărut repede din memorie, ea având şi multe momente destul de plictisitoare. Ea a intrat însă în antologia mediilor din perioada contemporană printr-un film care îl omagiază pe Dan Voiculescu. Acest film durează cinci minute şi este parcă rupt din "Epoca Ceauşescu".

Pedofilie cu mâna dreaptă a lui Dan Diaconescu, în direct şi în reluare la Televiziunea Poporului

Cea mai mare reţea de prostituţie infantilă, cu ramificaţii în aproape toată România, este organizată de un neamţ. Directorul OTV, Doru Iuga, e unul dintre clienţii ei. El a fost reţinut pentru 24 de ore. Zeci de copii au căzut victime reţelei cetăţeanului german Zander Klaus, în vârstă de 60 de ani. Neamţul este venit în România din anul 2.000 şi are firme de transport, dar face şi afaceri cu lemne. Potrivit anchetatorilor, Klaus şi omul de afaceri Andrei Staicovici conduceau reţeaua care oferea servicii sexuale exclusiv bărbaţilor. Ei, ca şi alte 24 de persoane, au fost reţinuţi, ieri dimineaţă, în jurul orei 06.00, în urma unei acţiuni desfăşurate în Capitală şi Ilfov. Ceva mai târziu, în alte locuri din ţară, precum Maramureş, Constanţa şi Giurgiu au avut loc alte descinderi. Anchetatorii susţin că, până în prezent, 16 minori au fost folosiţi de capii reţelei pentru a întreţine relaţii sexuale cu diferiţi clienţi.

Un afacerist elen avertizează: "Nu faceţi la fel în România! Iată unde a ajuns Grecia populistă!"

Afaceristul elen Ilias Papageorgiadis explică pentru "Evenimentul zilei" criza statului grec: prea mulţi funcţionari, evaziunea, lenea şi eterna aşteptare: să pice ceva din cer. Ca şi la noi. Grecia din care a plecat trebuie să rezolve acum problemele pe care le are de 37 de ani. Diagnosticul e simplu, chiar dacă sună ciudat: "În Grecia, avem un complex: avem un capitalism sovietic". O spune Ilias Papageorgiadis, un om de afaceri grec, care a venit să investească în România acum şapte ani. Credea că ţara lui va avea mari probleme încă din 2004 şi se aştepta să cadă imediat după Jocurile Olimpice, organizate la Atena în acel an. Acesta a fost şi motivul pentru care a luat cele câteva zeci de mii de euro din conturile din Grecia şi a venit să le investească la noi, în special în imobiliare.

Inspecţia muncii s-a dus peste Roibu-împărat în urma sesizărilor EVZ

Organele de control verifică neregulile sesizate de EVZ: directorul Oltchim a plătit publicitate în presa locală din banii pentru persoanele cu handicap. Inspecţia Muncii a demarat un amplu control de verificare a modului în care combinatul Oltchim a utilizat banii destinaţi pentru plata persoanelor cu handicap în scopul de a plăti publicitate în presa locală. "Verificarea a început, efectiv, miercuri, 29 iunie, şi este vorba despre un control încrucişat atât la Oltchim, cât şi la SC Atlas Tour SRL", ne-au declarat surse din Ministerul Muncii.

Dinescu, cea mai bine plătită vedetă Realitatea TV -

Mircea Dinescu câştigă lunar 33.835 de lei net, în timp ce Mihai Tatulici şi Emil Hurezeanu primesc în mână, în fiecare lună, câte 32.250 de lei. Nu toate vedetele postului Realitatea TV sunt plătite însă la fel de bine. Spre exemplu, Carmen Brumă, iubita antenistului Mircea Badea, are un salariu lunar de 4.837 de lei (brut), mult mai mic decât cel pe care îl încasează şoferul lui Mihai Tatulici: 5.970 de lei (net). Iată ce salarii au şi alte vedete ale Realităţii TV: Stelian Tănase - 21.500 lei (net); Sorin Enache (director RTV) - 19.620 lei (brut); Andreea Creţulescu - 18.922 (brut); Cătălin Striblea - 17.558 de lei (brut); Radu Soviani - 15.550 de lei (net); Cristian Coman (şef Ştirile RTV) - 12.000 de lei (net); Cornel Nistorescu - 4.666 de lei (brut); Emma Zeicescu - 7.000 de lei (brut).

FINANCIARUL

Un an de la majorarea TVA: Veniturile la buget au crescut, economia s-a prabusit

Majorarea impozitului pe consum, de la 19% la 24%, a condus la intarzierea iesirii din recesiune a economiei romanesti Anul trecut, aproape toate bunurile si serviciile s-au scumpit, cele mai afectate fiind alimentele si combustibilii. Astazi se implineste un an de cand Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) a fost ma­jorata cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%, masura ale carei efecte negative inca se resimt in economie si care, probabil, vor persista pe termen mediu.

RCS&RDS a ramas fara calificative din partea agentiilor de rating Standard&Poor"s si Moody"s

Dupa esecul negocierilor de preluare a UPC si a incercarii de preluare ostila a pachetului de actiuni detinut de statul roman la Romtelecom, au venit si deciziile Standard&Poor"s si Moody"s de a retrage ratingul de credit al RCS&RDS. Cele doua agentii au facut anunturile la doua zile distanta. Standard&Poor"s (S&P) a retras ieri ratingul de credit pe termen lung al RCS&RDS la cererea companiei, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. La momentul retragerii, ratingul RCS&RDS avea perspectiva stabila, iar compania nu avea datorii evaluate de S&P. . De asemenea, Moody"s a retras marti ratin­gul de credit "Ba3" acordat RCS&RDS "din moti­ve de business". Perspectiva ratingului atribuit de Moody"s era negativa la data retragerii. RCS&RDS a incheiat anul trecut pe pierdere.

Pepenii de Dabuleni din rasaduri grecesti, o afacere de 40 mil. euro

Cei mai castigati din business ies samsarii, care aplica adaosuri de 200% la pretul de la producator pana la piata. Mitul renumitilor pepeni de Dabuleni, cunoscuti in toata Romania pentru gustul lor deosebit, a fost spulberat de intrarea in UE. Pentru a putea fi competitivi, agricultorii din Dabuleni s-au adaptat la cererea pietei si cauta productii cat mai mari la hectar. Din afacerea pepenilor de Dabuleni, cei mai castigati ies samsarii care aprovizioneaza comerciantii din piete. Acestia tripleaza pretul de la producator pana la taraba. Profitul mic, dar sigur, ii multumeste pe agricultori.

Guvernul promite FMI 7.000 de disponibilizari si management privat

Executivul recunoaste in Scrisoarea de intentie ca inflatia e mai mare decat s-a asteptat, din cauza cresterii preturilor la alimente si energie. Fondul Monetar International a dat publicitatii Scrisoarea de intentie a guvernului roman si Memorandumul tehnic de intelegere. Astfel, din document reiese ca disponibilizarile din sectorul de stat vor continua, dar si ca, pana la 1 ianuarie 2012, majoritatea companiilor si regiilor autonome vor avea manageri privati. Mai mult decat atat, toate companiile din subordinea statului vor fi privatizate in totalitate sau in parte.

Evolutia BVB nu va surpinde nici in semestrul II

Piata are potential de crestere, dar indicele BET poate castiga maxim 15%. Bursa de Valori Bucuresti a avut o crestere modesta in primul semestru al acestui an, dar au existat si companii care, alese in momentul potrivit, au adus castiguri surprin­zatoare. Oltchim, Carbochim sau Azomures sunt actiunile-vedeta ale primei jumatati din 2011, in timp ce perdandele au fost Electroarges, Contor Group si COMCM Constanta. Pentru semestrul II analistii estimeaza o crestere modesta pentru Bursa, cu influente majori din plan extern.

Turul Frantei, un eveniment planetar cu buget de 120 milioane euro

Campionatul Mondial al ciclistilor este transmis in 160 de tari si vizionat de 2 mld. de oameni. Depasindu-si conditia de competitie sportiva, Marea Bucla a devenit odata cu trecerea anilor un eveniment planetar, metamorfozat intr-o frumoasa poveste despre tot ceea ce Franta provinciala are de oferit. Organizatorii au pregatit pentru editia de anul acesta, a 98-a, un traseu de 3.371 km, impartit in 21 de etape dedicate in mare parte Alpilor si Pirineilor. Iata deci o propunere de nerefuzat: 21 de felii ale unei Frante pe care putini turisti au ocazia sa o vada, sa o cunoasca si sa-i guste farmecul.

JURNALUL NATIONAL

Rusia, revoltată de "bravada neruşinată" a lui Băsescu. Preşedintele României nu e impresionat: "Dacă vouă vi s-a părut reacţie ţeapănă...".

Preşedintele României a provocat o furtună de indignare în cadrul Ministerului Rus de Externe, afirmând că în 1941 şi el ar fi trimis, de asemenea soldaţi români să lupte împotriva Uniunii Sovietice. Ministerul rus de Externe consideră, într-un comunicat referitor la declaraţiile preşedintelui Băsescu privind trecerea Prutului, că "astfel de bravade neruşinate care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de jertfiţi ai nazimului este inadmisibilă şi merită o apreciere adecvată din partea Europei".

MAE: Reacţia publică cu o violenţă de limbaj inacceptabilă în numele MAE rus e regretabilă

MAE a anunţat că a luat notă cu surprindere de declaraţia exprimată în numele MAE rus referitoare la comentariile preşedintelui Băsescu, partea română apreciind regretabilă şi lipsită de temei lansarea unei asemenea reacţii publice cu o violenţă de limbaj inacceptabilă, fără informare completă. "Ministerul Afacerilor Externe al României a luat notă cu surprindere de declaraţia exprimată în numele Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, care se referă la unele comentarii ale Preşedintelui României pe teme istorice", precizează MAE. Ministerul mai spune că este "complet nepotrivit limbajul folosit în declaraţia oficialului rus pe acest subiect şi dezavuează utilizarea unor comentarii privind evenimente tragice, atât pentru poporul român, cât şi pentru cel rus, de acum 70 de ani, dându-le o semnificaţie în actualitatea politică".

Funeriu, ministrul Educaţiei JIGNEŞTE 20 de generaţii de profesori şi elevi: "România ar fi arătat altfel dacă cei care au între 38 şi 18 ani nu ar fi fraudat bacalaureatul"

Aflat, azi, la Craiova, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că examenul de bacalaureat din 2011 este "cel mai corect" din ultimii 20 ani, apreciind că dacă ultimele "20 de generaţii", adică "cei care au între 38 şi 18 ani", nu ar fi "fraudat" examenul, atunci România ar fi arătat altfel. "Cum ar arăta România azi dacă 20 de generaţii care au dat bacalaureatul nu ar şti ce este şpaga, nu ar şti ce este frauda? Dacă 20 de generaţii, adică toţi cei care au între 38 şi 18 ani, nu ar fi fraudat. Dacă pentru ei frauda ar fi ceva inexistent, România arăta altfel", a declarat ministrul Funeriu. El a susţinut că în mandatul său de ministru al Educaţiei s-a schimbat percepţia la Bruxelles despre învăţământul şi cercetarea din România.

Tunelul secret din Bucegi

Început în 1913, ar fi scurtat distanţa dintre Braşov şi Târgovişte cu 100 de km. 2011 Nemţii au avut ambiţii mari în România, în perioada lor de ocupaţie. Ei au contribuit - şi iar nu se ştie foarte bine, sau nu este pe deplin reliefat - din plin la îmbunătăţirea infrastructurii noastre naţionale. Drumuri şi şosele, dar şi destule poduri, ba chiar şi tuneluri, pot fi admirate şi azi, în diverse locuri din ţară. Unul dintre ele este cel al tunelului dintre Sinaia şi Moroieni, care leagă judeţele Prahova şi Dâmboviţa pe sub muntele Păduchiosul. Obiectiv strategic, care, dacă ar fi fost terminat, ar fi scurtat distanţa dintre Braşov şi Târgovişte cu 100 de km, iar legătura ar fi fost directă.

NATIONAL

Miza unui razboi intre Biserica si stat: 20 miliarde dolari

"National" a intrat in posesia documentelor care atata litigiul dintre Biserica si Statul Roman! Prin exploatarea normala pe timp de10 ani a celor 167.000 de hectare solicitate de Arhiepiscopia Bucovinei de la ROMSILVA se acopera lejer intreaga datorie externa a tarii noastre catre Fondul Monetar International. In momentul de fata, Biserica Ortodoxa detine 16.244 ha de padure in Bucovina. Iar in urma unei hotarari definitive, dar nu si irevocabile a Curtii de Apel Timisoara, fundatia infiintata de Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a mai fost proprietarita cu fabuloasa suprafata de inca 166.813 alte hectare.

Basescu a creionat portretul viitorului presedinte: Sebastian Lazaroiu

Gura pacatosului adevar graieste. Traian Basescu spune ca romanii nu mai vor un presedinte ca el, Iliescu sau Constantinescu, ci unul "cu greutate culturala". Presedintele in exercitiu si-a creionat urmasul miercuri seara, in direct la TV. Unde, chestionat fiind pe tema, a subliniat de doua ori ca romanii nu mai vor sa auda de presedinti asemanatori cu cei trei "crai" cotrocenisti postdecembristi: "Este clar ca, dupa Ion Iliescu, Emil Constantinescu, dupa mine, romanii vor vrea un alt tip de presedinte decat cei trei", "Sunt convins ca nu vor mai vrea un presedinte jucator, care sa preseze Guvernul.

Misterul vizitei presedintelui elen la Bucuresti

Exact in momentul in care Grecia urma sa ia poate cea mai importanta decizie, din istoria sa moderna, presedintele acestei tari, Karolos Papoulias a facut o vizita surpinzatoare la Bucuresti! Explicatia acestei miscari, pe care nici presedintele Basescu nu o prevedea, dovada fiind chiar declaratia prin care-i spunea omolugului elen ca ar fi inteles daca acesta, in conditiile de fata, si-ar fi amanat vizita, este ca Grecia are mare nevoie si de sprijinul Romaniei. Numarul mare de banci cu capital grecesc, din Romania, care detin 27% din piata noastra bancara, se afla in pericolul de-a fi decapitalizate daca s-ar crea un sentiment de nesiguranta fata de stabilitatea acestora. O serie de analisti invitati la canalele de stiri romanesti, afirmau ca ei personal daca ar avea bani la banci cu capital elen si-ar retrage rapid banii, pentru ca sunt acumularile lor cinstite si ca nu ar vrea sa riste.

PUTEREA

Idei de vacanţă parlamentară. O nouă temă de la preşedinte: votul obligatoriu

Preşedintele Traian Băsescu a lansat, în cadrul unei emisiuni la 10 TV, propunerea ca alegătorii să voteze pe baza unei înscrieri pe liste. Argumentul său a fost că în acest fel mai mulţi oameni ar fi atraşi la vot. Modelul invocat, cel francez, ar însemna, finalizarea uninominalului în două tururi, care, întâmplător, ar avantaja PDL.

Primăria scoate RADET pe piaţa liberă. Consilierii generali au hotărât ca Regia să devină societate comercială

Consilierii generali ai Municipiului Bucureşti au discutat, în şedinţa de ieri, planul de redresare financiară al RADET, care prevede, printre altele, transformarea regiei în societate comercială şi delegarea gestiunii, cel mai probabil către o companie privată. Proiectul de hotărâre privind aprobarea acestui plan a fost adoptat la scurt timp de la începerea şedinţei.

Streinu-Cercel: Etnobotanicele sunt ""o nenorocire totală"", mult peste moartea prin substanţă albă

El a explicat că la trei luni după ce începe să consume substanţe etnobotanice o persoană are crize comiţiale, iar la doi ani de la debutul consumului acestor substanţe poate muri. "Un individ care începe să consume etnbotanice, după trei luni de zile are 10 la sută din creier ars. După primele trei luni începe să facă crize comiţiale, crize de epilepsie, iar la doi ani moare cu tot creierul ars, prăjit, aşa se cheamă în limbaj uzual", a spus Streinu-Cercel.

ROMANIA LIBERA

Cum arată două STAŢII DE METROU din BUCUREŞTI care au costat 100 de milioane de dolari

Noile staţiile de metrou - Jiului şi Parc Bazilescu - se află pe magistrala 4 (M4) care începea de la Gara de Nord şi se termina la "1 Mai". În fiecare zi, între 5.000 şi 10.000 de noi călători din cartierul Bucureştii Noi vor folosi un mijloc de transport care până astăzi le era "interzis". Pentru construcţia acestora s-au folosit materiale şi finisajele de bună calitate alese cu bun gust. De asemenea, în aceste staţii persoanele cu handicap locomotor au posibilitatea de a folosi mai multe lifturi pentru a ajunge la peron. Şi tot, în premieră pentru metroul bucureştean, staţiile au fost dotate cu grupuri sanitare.

Salarii de mii de euro pentru directorii de la stat

Actualii executivii din companiile de stat vor fi schimbaţi de la 1 ianuarie 2012. Recrutarea noilor manageri începe din august.Pentru a recruta şi angaja noi manageri şi directori în întreprinderile de stat, potrivit prevederilor scrisorii de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional, guvernanţii vor trebui să modifice legislaţia. Mai precis Ordonanţa de Urgenţă nr. 3 din 2011, ce stabileşte anumite "plafoane privind indemnizaţiilor conducătorilor de unităţi de stat". Nu de alta, dar remunerarea managerilor care vor fi recrutaţi şi aduşi la conducerea companiilor de stat se face în funcţie de cifra de afaceri a companiei. Pentru marile companii, pentru fiecare 10 milioane de euro din cifra de afaceri se are în vedere un salariu de 1.000 de euro, la care se adaugă şi alte facilităţi, cu unele diferenţe, în funcţie de situaţie. De exemplu, dacă o compnaie are cifră de afaceri de 50 milioane euro, un salariu fix poate fi de 5.000 euro lunar.

De ce este Moscova frustrată de Băsescu

Reacţia Moscovei la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind trecerea Prutului de către armata română la 22 iunie 1941 este un gest inacceptabil de intimidare a României. Declaraţia liderului Opoziţiei, Victor Ponta, care a declarat reacţia rusă drept "corectă"" arată adevăratele culori anti-naţionale ale liderului PSD şi îl descalifică în calitatea de aspirant la o funcţie de conducere în statul român. Dacă există cineva care este responsabil de declanşarea celui de-al doilea război mondial şi de milioanele de victime ale acestei conflagraţii acela este Stalin, care i-a lăsat mână liberă lui Hitler în Europa.

ANALIZĂ. Rata de absorbţie a fondurilor europene, criteriu pentru evaluarea miniştrilor. Premier, caut remaniabili

Cifrele privind gradul de atragere a banilor europeni până la data de 30 iunie, prezentate lunar de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, sunt aşteptate cu mare interes. În funcţie de acestea, premierul Emil Boc ar trebui să scrie lista miniştrilor remaniabili, aşa cum spunea preşedintele Traian Băsescu.Oprivire pe Stadiul absorbţiei instrumentelor structurale la data de 31 mai 2011 arată că cele mai mari emoţii ar trebui să le aibă Anca Boagiu, Gheorghe Ialomiţianu şi Laszlo Borbely. 2,61% este proporţia care apare în statistica absorbţiei fondurilor în dreptul Ministerului Transporturilor.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu îi avertizează pe bancheri că va urma o lume plină de restricţii şi reguli

Perioada de acordare uşoară a creditelor va deveni o amintire, iar macroprudenţialitatea va deveni o alternativă la reintroducerea controlului capitalului. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, i-a avertizat ieri pe bancheri, pentru prima dată public, că va urma o perioadă lungă de restricţii în ceea ce priveşte activitatea bancară, respectiv creditarea şi vor apărea reguli mai dure ca rezultat al crizei financiare. Asta înseamnă că perioada de acordare uşoară a creditelor va deveni o amintire, iar restricţiile pe care vrea să le introducă BNR vor deveni o realitate.

Axa: Vom investi în compania din România cel puţin cinci ani

România este ţara care va avea în următorii ani cea mai mare dezvoltare a pieţei de asi­gurări din Europa de Est, ţinând cont de ponderea redusă a pieţei asigurărilor în PIB în prezent şi de faptul că economia îşi va reveni în perioada următoare, a spus ieri Jacques de Vaucleroy, directorul Axa Norcee, divizia care include ţările din nordul şi estul Europei din cadrul companiei franceze. "România este viitoarea Polonie, chiar dacă acum a trecut prin criză. Aşteptăm o creştere a PIB de peste 4-5% peste cea a Europei de Vest în anii următori. În primii cinci-şase ani vom susţine compania. Asigurările de viaţă sunt o investiţie pe termen lung", a spus ieri De Vaucleroy,

Topul celor mai profitabile fonduri mutuale la şase luni

Fondul OTP Obligaţiuni (fost Balansis) a vândut toate acţiunile din portofoliu înainte ca Bursa să înceapă corecţiile şi a devenit cel mai performant fond mutual cu un randament de 10,8% în primele şase luni. În primăvara acestui an, când Bursa creştea cu 15%, administratorul OTP Asset Management a decis schimbarea strategiei de investiţii şi transformarea fondului diversifi­cat OTP Balansis în fond de obligaţiuni, astfel că din martie a început treptat să lichideze deţinerile de acţiuni din portofoliul fondului.

Finanţele nu vând certificate pe şase luni nici în iulie

Ministerul Finanţelor a anunţat că intenţionează să împrumute 4 miliarde de lei (aproape un miliard de euro) de pe piaţa interbancară în iulie, însă pentru a doua lună consecutiv nu va pune în vânzare certificate pe şase luni, concentrându-se în schimb pe maturităţi mai lungi. "Măsura ar trebui să aducă o presiune de cumpărare pentru titlurile de stat pe termen scurt şi, într-o măsură limitată, să fie benefică şi pentru obligaţiunile cu termene mai lungi", spune Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank. Luna aceasta vor fi trei emisiuni de certificate pe un an în valoare totală de 2,65 mld. lei, dar şi câte o emisiune de obliga­ţi­uni pe trei, cinci şi zece ani, care cumulează 1,35 mld. lei. Volumul este comparabil cu cel din lunile precedente. În iunie, statul a atras 4,3 mld. lei.

Rezerva Federală a SUA are în seifuri peste un miliard de dolari pe care nu-i vrea nimeni

Politicienii americani se plâng fără încetare de problemele bugetare ale Statelor Unite, însă în mod surprinzător în seifurile Rezervei Federale (Fed) se află peste un miliard de dolari, în monede de un dolar, pe care nu-i vrea aproape nimeni, potrivit site-ului NPR, informează Mediafax. Monedele s-au adunat în seifurile Fed în cantităţi impresionante, ca urmare a unui program guvernamental care a impus producţia acestora de către Monetărie începând cu anul 2007. Chiar dacă "muntele de bani" a depăşit recent un miliard de dolari, Monetăria va continua să bată în continuare astfel de monede, în cadrul unui program aprobat de Congres.

Băsescu: Dacă USL are în sondaje peste 50%, cum să câştige din reorganizare PDL, care are 20-22%?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la 10TV, că USL minte spunând că reorganizarea are ca scop favorizarea politică a PDL, el precizând că, în realitate, opoziţia nu poate accepta această idee în interior din cauza propriilor baroni. "Ia spuneţi-mi din regiunile acestea (n.red. regiuni propuse în varianta de reorganizare) unde câştigă PDL-ul? Dacă ei (n.red. opoziţia) au o alianţă care cel puţin în sondaje are peste 50%, unde să câştige PDL, că PDL are 20,22, 23% acum", a comentat preşedintele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb