REVISTA PRESEI 01.08.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 august 2016

ADEVARUL

Ce schimbări aduce 1 august în economie

Prima zi a lunii august a fost stabilită ca dată de intrare în aplicare a unor măsuri menite să aşeze salarizarea bugetarilor pe baze noi, să reducă presiunea fiscală ori a procedurilor fiscale şi să accelereze vânzările unor comercianţi. Guvernul a decis ca de la 1 august 2016 să scadă TVA la serviciile din agricultură, să demareze prima etapă în reforma salariilor plătite angajaţilor din sectorul public şi să se simplifice procedurile de înscriere la Fisc a plătitorilor de TVA. Iar intervalul 1 august - 31 octombrie este, în mod deja tradiţional, perioada soldărilor de vară.

Miting pro şi anti-Erdogan, la Koln

Aproximativ 20.000 de persoane, potrivit poliţiei, s-au adunat duminică la Koln, în Germania, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, după tentativa de lovitură de stat eşuată. Paralel, mai multe mici contramanifestaţii distincte aveau loc, la iniţiativa mişcărilor germane de stânga şi ale unui grup de extremă-dreaptă local islamofob. Reuniţi pe malul drept al Rinului, susţinătorii preşedintelui islamo-conservator turc au agitat drapele turceşti şi au intonat imnul turc, apoi pe cel german, păstrând un minut de reculegere în memoria victimelor loviturii de stat eşuate din 15 iulie, notează AFP, preluată de agerpres.ro. Cu puţin timp înaintea începerii manifestaţiei, preşedinţia turcă a calificat drept "inacceptabilă" decizia celei mai înalte instanţe juridice germane, Curtea Constituţională, de a interzice intervenţia în direct în cursul acestei manifestaţii printr-o legătură video a preşedintelui Erdogan.

Angajaţii fug din economia cu cea mai mare creştere din UE

România are cea mai mare creştere economică din Europa: 4,3% în trimestrul I, dar 90 000 de români au aplicat pentru un loc de muncă în străinătate doar în ultimele trei luni. Odată cu ei, ţara a pierdut 1 miliard de euro. În România există multe poziţii deschise în producţie sau retail dar salariile sunt de 4-5 ori mai mici decât în străinătate. Mai mult, între 23-25 de ani au majoritatea românilor care îşi caută un job în afară, potrivit ZF. Astfel, tinerii cu studii superioare preferă să fie ospătari, barmani, şoferi de taxi sau tir în străinătate decât să aibă un loc de muncă specializat în România. 464 euro pe lună este suma medie câştigată de un român în timp ce salariul mediu la nivelul ţărilor din UE depăşeşte 2300 de euro, adică de 5 ori mai mult.

Militarii dezertează din războiul antiplagiat

Şase dintre cei şapte membri ai Comisiei de Ştiinţe Militare din cadrul CNATDCU şi-au anunţat retragerea, pe motive de incompatibilitate sau conflict de interese, din procedura de evaluare a doctoratelor suspectate de plagiat obţinute de Petre Tobă, Neculai Onţanu, Bogdan Licu sau Mihai Stănişoară. Preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, şi preşedintele Comisiei de Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică, Ştefan Prună, nu au vrut să comenteze despre incompatibilitatea membrilor în relaţie cu soluţionarea suspiciunilor de plagiat în cazul unor dosare care aparţin lui Mihai Stănişoară, Bogdan Licu, Neculai Onţanu, Petre Tobă, Loredana Popescu, Loredana Radu şi Dumitru Pârvu.

Şpagă la cel mai mare show aerian din România

Bucharest International Air Show (BIAS) este cel mai mare show aerian din România, aflat deja la cea de-a opta ediţie. Sub ochii îngăduitori ai organizatorilor, o echipă de militari străini a început să ceară bani vizitatorilor, pentru a le permite acestora accesul în interiorul unuia dintre cele mai populare avioane de luptă din lume. Puţin după ora prânzului, standul ucrainenilor era arhiplin. Coada kilometrică se întindea mult după gardul de fier din jurul perimetrului dedicat vecinilor noştri. Motivul: la defilare se află celebrul Suhoi 35, un avion de luptă extrem de popular în rândul celor pasionaţi de aeronautică şi mai ales pentru cei interesaţi de avioane de luptă. Mulţimea îşi aşteaptă cuminte rândul, înmânează "taxa" de acces în avion şi sunt ajutaţi să urce pe scara înaltă spre carliga avionului. În schimbul spăgii, militarii sunt ghizi muţi şi fotografi oficiali.

Ţigănia de la "Partida Romilor"

Cândva prieteni la cataramă, Nicu Păun şi Mădălin Voicu au ajuns să se urască de moarte. Supărat că doar el a fost arestat în dosarul deturnării de fonduri europene, Păun l-a denunţat pe Voicu la DNA că se folosea de fondurile Partidei Romilor după bunul plac şi că şi-a băgat nevasta în mai multe proiecte europene. Relaţiile de prietenie dintre deputatul Nicolae Păun (Partida Romilor) şi Mădălin Voicu (PSD) s-au deteriorat iremediabil după ce Camera Deputaţilor a avizat favorabil, în februarie 2016, arestarea doar a primului. Cei doi erau cercetaţi pentru mai multe fapte de corupţie, în dosarul deturnării fondurilor europene de la "Partida Romilor".

De ce vrea Vladimir Putin ca Donald Trump să ajungă şeful Casei Albe

Liderul Federaţiei Ruse îşi doreşte ca parteneri de discuţie la nivel internaţional politicieni cu care să poată ajunge rapid la o înţelegere şi care să nu pună prea mare preţ pe valorile democratice. În viziunea Kremlinului, candidatul republicanilor la şefia Casei Albe, miliardarul Donald Trump, este un individ foarte pragmatic, fără principii şi chiar cinic. În acest context, Moscova consideră că ar putea ajunge mai uşor la o înţelegere cu magnatul din domeniul imobiliarelor, scrie politico.eu într-o analiză pe această temă. În plus, spre deosebire de candidata democraţilor la prezidenţiale, Hillary Clinton, Donald Trump şi-a exprimat de mai multe ori admiraţia şi simpatia pentru şeful Federaţiei Ruse.

Şeful Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Terorismului a SRI: ISIS pregăteşte un atac de proporţii

Şeful Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul SRI, Sorin Gabriel Cozma, a susţinut în cadrul unei prelegeri de la Râşnov, că DAESH acţionează cu o violenţă nejustificată, nediscriminand între cei vizaţi de atentate, şi că pregăteşte un atac de proporţii. "Se trece, treptat, de la Radicalizare Islamica la Islamizarea Radicalizarii. Un posibil subiect de studiu pentru sociologi. Indiciile arata cu DAESH pregateste un atac de mari proportii, inedit", a spus, potrivit Hotnews, oficialul SRI. Totodată, acesta a făcut şi o comparaţie între Al-Qaeda şi DAESH. "Al-Qaeda îşi conduce franşizele de la distanţă, practica un management pasiv. DAESH se implică în viaţa de zi cu zi, face transfer de know-how si resursa umana către franşiză, practic management activ. Al-Qaeda încearcă, în ultima vreme, să evite atentatele ce pot conduce la victime musulmane sau civile.

BANCHERUL

Băncile străine cu subsidiare in Romania au obţinut rezultate slabe la testele de stres ale EBA

Autoritatea Bancara Europeană (ABE) a publicat rezultatele testelor de stres realizate in acest an, care evaluează nivelul de capitalizare (solvabilitate) al celor mai mari bănci europene in cazul unui scenariu advers in care economia europeană se va confrunta cu o scădere economică in următorii trei ani. Au fost testate un număr de 51 de bănci din zona euro, precum si din Danemarca, Ungaria, Norvegia, Polonia, Suedia si Marea Britanie. In privinţa rezultatelor obţinute de băncile europene prezente in Romania, cel mai bun rezultat, dintre băncile mari, a fost obţinut de Erste Bank, acţionarul BCR, cu o rata de capitalizare (CET 1 capital ratio) de 8,02% in 2018 in scenariul advers, comparativ cu 7,5% pentru Societe Generale, care deţine BRD, in timp ce UniCredit a obţinut 7,1%. Cel mai slab rezultat l-a avut Raiffeisen, cu CET 1 capital ratio de doar 6,12%, cu aproape doua puncte sub Erste Bank. Rezultatele celor patru bănci sunt, aşadar, sub nivelul mediu european, deci, băncile româneşti sunt subcapitalizate comparativ cu media europeana, conform rezultatelor testelor de stres.

Bogdan Olteanu era sărac si plin de datorii in 2008, când a luat mita de 1 milion de euro

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, era sărac si plin de datorii in anul 2008, când in calitate de deputat PNL si preşedinte al Camerei Deputaţilor ar fi cerut si primit mita de 1 milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Cel puţin aşa rezulta din declaraţia de avere a lui Olteanu, semnată de acesta in 19 octombrie 2009, la preluarea mandatului de viceguvernator BNR. Astfel, Olteanu nu a declarat ca ar fi deţinut in 2008 bunuri imobile (case sau terenuri) sau mobile (maşini, metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă) cu valori de peste 5.000 de euro. Singura avere a lui Olteanu a constat in trei conturi bancare, doua in lei, echivalentul a sub 7.000 de euro in total, si altul in lire sterline (GBP), cu o valoare simbolică, de doar 19 lire, deschis in 2009, probabil in contextul vreunei vizite la Londra in calitate de oficial al BNR.

CAPITAL

Primele efecte ale legii hipermarketurilor: Produsele româneşti se răresc pe rafturi

Legea care impune ca hipermarketurile să vândă mai multe produse româneşti are un efect de bumerang şi ameninţă chiar prezenţa acestora pe rafturi. Problemele neprevăzute de iniţiatori apar acum în renegocierea contractelor dintre producători şi comercianţi. Primele probleme de care se lovesc producătorii dar şi comercianţii se referă la încheierea unor noi contracte, conforme cu noua legislaţie. Actul normativ lasă loc de multe interpretări motiv pentru care ambele tabere stau la masa negocierilor cu avocaţii lângă ei. "S-a creat un blocaj. Există riscul să scadă comenzile hipermarketurilor, în condiţiile în care trebuie să factureze toată marfa la recepţie. Iar majorarea costurilor de logistică nu va fi rentabilă pentru comercianţi, dacă livrarea se face mai des. Legea nu are norme de aplicare şi nu reglementează aceste probleme. Riscăm să vedem exact efectul contrar al legii, respectiv ca rafturile să se golească", a explicat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

Statul pierde pe bandă rulantă procesele de arbitraj

Încă un proces de un miliard de euro a pierdut statul român la Curtea de arbitraj de la Paris în favoarea Enel. Până la finele anului, România ar putea pierde încă un proces cu italienii, iar kazahii au început şi ei procedurile. Din lista proceselor de arbitraj în care statul este parte, numărul celor câştigate de România poate fi numărat pe degete. Mai grav este că statul a pierdut "pe barba lui" mare parte dintre ele. Adică, el a fost cel care s-a adresat instanţelor de arbitraj, cerând daune de sute de milioane, şi nu doar că nu a primit niciun ban, dar a fost obligat să achite şi cheltuielile de judecată ale părţii incriminate.

Foştii parlamentari primesc pensii speciale de la 1 august: 20 milioane de lei pentru 2016

Sute de foşti parlamentari îşi vor încasa pensiile speciale începând din 1 august, o astfel de pensie ajungând la aproximativ 1.550 de lei pentru un mandat încheiat, 3.100 de lei pentru cei cu două mandate şi 4.600 de lei pentru cei cu trei. Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de activitate parlamentară.

Oradea reuşit să obţină sute de milioane de euro din fonduri europene

Trei parcuri industriale cu investiţii de 200 de milioane de euro au creat în Oradea mii de noi locuri de muncă în IT, automotive, farma, industrie, scrie BusinessMagazin, potrivit Mediafax. Peste 60 de companii sunt găzduite în cele două parcuri industriale, iar managerii de la stat au mizat pe strategia facilităţilor fiscale şi a colaborării strânse cu investitorii, deopotrivă străini şi locali. Zeci de milioane de euro au fost investiţi şi în turism, iar Oradea mizează pe o creştere de peste 10% a numărului de turişti anul acesta. Treaba managerilor, de la stat şi de la privat, nu este nici pe departe terminată, iar dezvoltarea accelerată a oraşului nu are doar plusuri, ci şi minusuri care trebuie gestionate, informează Business Magazin, potrivit Mediafax. Una dintre cele mai noi "vedete" din oraş, un aquaparc, deţine recordul, în România, ca valoare a investiţiei în domeniu (20 de milioane de euro).

CURENTUL

Cine sunt jurnaliştii pe care Vîntu regretă că i-a plătit "cu mult peste valoarea lor"

"Lista lui Vântu în structurile publice are în jur de 150 de nume" era anunţul grandoman făcut în martie 2009 chiar de către SOV. Astăzi, Vîntu, îngenunchiat de statul întărit la cererea sa, regretă banii daţi inclusiv jurnaliştilor plătiţi "cu mult peste valoarea lor profesională sau umană, creându-le o imagine falsă vizavi de propriile persoane, astfel încât răzbunarea lor, perfect legitimă, a căpătat aspectul unei exorcizari în masă a unui corp cu sute de capete cuprins de convulsii epileptice şi cu bale la guri", după cum a scris SOV pe facebook din închisoare. Dan Turturică 10.780 EURO lunar, Emiliei Şercan - 8500 EURO lunar, CTP peste 2000 EURO lunar, Andreea Creţulescu 10.000 Euro lunar, Corina Drăgotescu, 3000 de EURO lunar, sunt cateva exemple de ziarişti plătiţi de Vântu.

Băsescu: nu cred că ţinta în dosarul numirii lui Mihaiu este Tăriceanu

Întrebat într-o emisiune a postului România TV dacă ţinta în dosarul lui Bogdan Olteanu este Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu a răspuns: "'Nu cred. (...) Îl ştiu pe Tăriceanu, Tăriceanu e un om cu bani. El n-a avut nevoie să ia o mită de un milion, de asta n-am crezut-o de la bun început. Deci indiferent care e părerea mea despre el, din acest punct de vedere, la cât îl cunosc, nu cred că Tăriceanu este omul care să condiţioneze o numire pe bani". Traian Băsescu a mai spus că ţinta în acest caz este "primitorul banilor". "Cred că în acest caz, ţinta este primitorul banilor, pentru că a fost la schimb, şi Bogdan Olteanu a şi făcut greşeala să anunţe el, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, (...) cine va fi noul guvernator al Deltei Dunării. N-a anunţat-o Executivul, n-a anunţat-o Tăriceanu, deci ceva e în neregulă. (...) Ce treabă avea preşedintele Camerei Deputaţilor să anunţe cu două zile înainte de numire că Liviu Mihaiu va deveni guvernatorul Deltei?", a spus Băsescu.

CURIERUL NATIONAL

De ce-au primit 9 ministere 4,5 mld. lei în plus

MFP vrea să suplimenteze bugetele Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii cu 265 mil. lei, respectiv 297,6 mil. lei, în principal, pentru creşterile salariale, iar pe cel al Muncii, cu 2,8 mld. lei pentru asistenţă socială. Internele şi Autoritatea Electorală Permanentă au primit bani în contul cheltuielilor efectuate cu alegerile locale, în timp ce SRI şi Ministerul de Externe primesc fonduri pentru achiziţii, respectiv "Facilitatea Turcia". Bugetele Transporturilor, Culturii, Agriculturii, Dezvoltării Rurale şi Finanţelor au fost însă diminuate cu 924 mil. lei, în special din cauza proiectelor de investiţii cu fonduri nerambursabile

CEO, amendat drastic de ITM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a amendat Complexul Energetic Oltenia (CEO) cu 120.000 de lei pentru abateri de la legislaţia în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Inspectorii instituţiei au derulat mai multe controale la CEO, în urma decesului a doi salariaţi. Au fost vizate nouă cariere de exploatare a cărbunelui ce aparţin de Complexul Energetic Oltenia SA şi Sucursalele Electrocentrale Turceni şi Rovinari. În acest sens, s-a verificat respectarea prevederilor legale şi modul de aplicare a măsurilor din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Cu ocazia celor 11 controale finalizate, s-a constatat un număr total de 22 deficienţe. Au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale, din care 18 amenzi în valoare totală de 120.000 de lei şi patru avertismente. Inspectorii de muncă au depistat abateri grave în timpul controalelor, acesta fiind şi motivul aplicării celor 18 amenzi. Amintim că unul dintre angajaţii CEO şi-a pierdut viaţa, după ce s-a electrocutat.

1,4 miliarde lei, cifra de afaceri din turism în 2016

Vara anului 2016 se anunţă a fi cea mai profitabilă din ultimii 10 ani pentru turismul românesc. Pe fondul situaţiei internaţionale, mulţi dintre turiştii români, dar şi străini, s-au reorientat către Litoralul românesc şi Delta Dunării, arată o analiză realizată de Keysfin. Peste 4 milioane de turişti ar urma să cheltuiască, în acest an, în sezonul estival, peste 1,4 miliarde de lei pe servicii de cazare şi masă. Potrivit datelor Keysfin, numărul turiştilor care au vizitat Dobrogea (Litoral şi Delta Dunării) a crescut semnificativ în ultimii ani, pe fondul dezvoltării ofertei de servicii de calitate. Dacă, în 2010, erau înregistraţi oficial 3,04 milioane de turişti români, numărul acestora a crescut susţinut în următorii ani, la 3,23 milioane în 2011, 3,57 milioane în 2012, 3,27 milioane în 2013, 3,37 milioane în 2014 respectiv 3,80 milioane de turişti în 2015.

Comisia Europeană nu aplică amenzi Spaniei şi Portugaliei pentru derapajele bugetare

O decizie aşteptată cu emoţie în cele două capitale. În opinia comisarului european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, impunerea de sancţiuni de acest fel nu ar fi înţelese în favoarea Brexit şi "nu ar fi cea mai bună decizie" în acest moment. Bruxellesul a anunţat recomandarea de a nu se aplica amenzi Spaniei şi Portugaliei din cauza neatingerii obiectivului impus de tratatatele europene de a-şi diminua deficitul până la limita admisă de 3% din PIB. Astfel de sancţiuni ar fi fost o premieră în Europa zguduită de votul britanicilor în favoarea ieşirii din UE. "Sancţiuni fie şi simbolice nu ar permite celor două ţări să repare deficienţele trecutului şi nici nu ar fi înţelese de popoarele spaniol şi portughez", a explicat comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici. El a subliniat de asemenea că aplicarea unor amenzi "nu ar fi cea mai bună decizie în acest moment în care Europa este pradă îndoielilor provocate de votul britanicilor în favoarea Brexit".

EVENIMENTUL ZILEI

Alina Gorghiu îl condamnă cu mînie de proletăriţă pe Bogdan Olteanu, fostul ei amant şi mentor! - de Ion Cristoiu

Alina Gorghiu a reacţionat astfel pentru că la atîta o duce capul. Toate faptele şi vorbele ei ţin de o prestaţie de şcolăriţă corectă, harnică, cuminte, care nu iese din vorba Doamnei Învăţătoare, chiar şi cînd această vorbă e a unei neroade. Printre clişeele de comportament învăţate de ea pe de rost e şi cel că în România de azi un politician trebuie să condamne cu mînie proletară orice alt politician acuzat de DNA de corupţie. Chiar şi cînd acel cineva i-a fost amant, partener de firmă de avocatură, Pigmalyon, într-un cuvînt. Luînd seama la reacţia-clişeu a Alinei Gorghiu vom înţelege de ce PNL a pierdut în chip catastrofal localele: Partidul e condus de Alina Gorghiu. O persoană altfel curăţică, aşa cum ar zice nemuritorul Caragiale, dar atît - o persoană. De la ea pînă la lideri politic autentic e distanţa de la Klaus Iohannis la preşedinte de adevăratelea, şi nu Raţa mecanică, trasă de coadă să măcăne din cînd în cînd de Băieţii deştepţii din Sistem.

Factorul cheie care va PRĂBUŞI din nou preţul petrolului!

După ce se s-au bucurat de o urcare vertiginoasă, contractele futures pe petrol se îndreaptă din nou în jos, situându-se la minimele ultimelor 3 luni. Cu toate acestea, fundamentele cererii şi ofertei nu pot fi motivul cheie din spatele recentei slăbiciuni în contracte futures ale petrolului, scrie MarketWatch. Morgan Stanley subliniază faptul că una dintre problemele-cheie în ce priveşte petrolul este oferta excedentară severă de produse rafinate, şi anume benzină, în timp ce cererea este în scădere. "Supraabundenţa produselor rafinate şi bătălia de pe piaţă vor cântări în ce priveşte petrolul brut. Este necesară o corecţie a cererii cererii de petrol pentru a goli surplusul produselor", sunt de părere cercetatorii de la Morgan Stanley, conduşi de economistul Adam Longson.

Sebastian Ghiţă face dezvăluiri ŞOC despre SOV

"Acest personaj, acest om, Sorin Ovidiu Vîntu a reuşit să marcheze o bună parte din aceşti 20-25 ani, în bine sau în rău. Mulţi l-au lăudat pe Vîntu pentru ceea ce a făcut cu Realitatea, pentru factul că l-a atacat pe Adrian Năstase, PSD-ul, că a participat la îndepărtarea lor de la putere. Astăzi, societatea nu mai priveşte un om de afaceri care deţine puteri media şi care are relaţii cu politicienii, la fel ca acum 10 ani sau 20 de ani. Pe Vîntu trebuie să îl luăm aşa cum a fost, chiar dacă astăzi 20 de milioane de oameni află ce noi am aflat acum 10 ani" a spus Sebastian Ghiţă la B1 TV. "Cineva care deţine mult prea multă forţă, după cum ştim toţi, chiar şi eu pe pielea mea, începe să aibă probleme. Iar Vîntu cred că depăşea imaginaţia multor oameni din România" a afirmat deputatul PSD.

JURNALUL NATIONAL

Ciprian Nastasiu, despre Băsescu: "Ofiţer, nebun. Sper că ofiţer român"

Ciprian Nastasiu. Anchetatorul lui Omar Hayssam. Procurorul care l-a înfruntat pe Băsescu spunându-i că la Cotroceni îşi fac veacul personaje implicate în reţele de crimă organizată. Cel care a declarat public că "profesorul" din stenogramele răpirii este chiar şeful statului. Procurorul dat afară de la DIICOT central pe motiv că a vorbit prea mult despre corupţie la nivel înalt. Nastasiu revine. De pe tuşă, unde s-a retras de "nevoie", direct în linia întâi. Un interviu în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional.

Credite pentru studenţii care nu au venituri

Toţi românii care vor să-şi continue studiile universitare sau postuniversitare în ţară sau în străinătate, dar nu au suficienţi bani, pot să se împrumute de la bănci. Şase instituţii bancare au produse dedicate special pentru aceste persoane. Există diferenţe majore între acest tip de credite şi cele de nevoi personale. Solicitantul nu trebuie să fie neapărat angajat să iau în calcul veniturile părinţilor sau tutorelui legal şi se acordă o perioadă de graţie în care se plăteşte doar dobânda, comisioanele şi prima de asigurare. Această perioadă variază de la bancă la bancă, dar este cuprinsă între minim şase luni şi maxim doi ani, iar în cazuri excepţionale se poate întinde pe toată perioada studiilor. În plus, suma contractată va fi alocată în tranşe periodice, pe întreaga durată a anilor de studii.

Franţa ar putea importa grâu din România, din cauza recoltei slabe din acest an

Cea mai mică recoltă de grâu înregistrată de Franţa în ultimul deceniu a dat naştere la speculaţii conform cărora cel mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană va fi nevoit să recurgă la importuri pentru a face faţă necesarului intern şi cererilor la export, transmite Bloomberg. Potrivit unui trader din apropierea discuţiilor, cel puţin o companie franceză negociază achiziţionarea de grâu din România, după ce ploile abundente din lunile mai şi iunie i-au afectat recolta. Fermierii francezi vor strânge în acest an cea mai mică recoltă la grâu de după 2003, susţin analiştii de la Offre & Demande Agricole. La bursa Euronext de la Paris, cotaţiile futures la grâu francez cu livrare în luna decembrie au crescut cu peste 7% după ce la 1 iulie au atins cea mai scăzută valoare din acest an. Creşterea din ultima lună a majorat decalajul faţă de preţurile la grâu din alte ţări, inclusiv Ucraina şi România, ceea ce a crescut atractivitatea importurilor pentru traderii care vor să profite de diferenţele de preţ.

NATIONAL

PSD îşi trage premier "stranier"!

După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, inevitabila adâncire a faliei dintre grupările Dragnea si Ponta, care macină deja partidul, ar putea fi compensată de o mişcare năucitoare, care să-i prindă pe picior greşit pe liberali. A apărut ideea că doar un premier tehnocrat susţinut de pesedişti îl poate "anihila" pe premierul tehnocrat Dacian Ciolos, susţinut de către liberali. Adică, altfel spus, cui pe cui se scoate...Iar prima opţiune pentru un astfel de premier care să corespundă "fisei postului" întocmit de către adepţii "celei de-a treia căi" din cadrul Partidului Social Democrat este, fără putinţa de tăgadă, George Maior. Mai ales ca astfel pesediştii ar putea juca, fie si doar de impresie electorală, "cartea americana" in fata celei europene, daca liberalii vor merge tot pe măna "bruxelezului" Dacian Ciolos.

Sacrificiu prezidenţial: Iohannis renunţă in acest an la destinaţiile exotice

Conform unor surse din zona prezidenţiala, Klaus Iohannis a renunţat la intenţia de a-si respecta obiceiul de a petrece vacanta pe malul unor oceane de peste mări si ţări. După cum se spune mai nou, şeful statului va sta in tara si va lucra in continuare, urmând ca, la un moment dat in august, sa onoreze litoralul românesc cu prezenta sa, la vila prezidenţiala de la Neptun. Iar daca tot a rămas sa tacă la 40 de grade in Romania, Iohannis vrea ca măcar sa beneficieze de un aer condiţionat performant, după cum zic gurile rele cu antene la Cotroceni. Motiv pentru care preşedintele a si cerut sa se instaleze urgent noi aparate de aer condiţionat, au precizat autorii zvonului.

Politia Locală sună pe şestache la 112!

Teama unora dintre poliţiştii locali fata de infractori este in unele cazuri atât de mare încât, atunci când sunt apelaţi sa intervină la vreun caz de forţa majora, "gardienii" recurg la un subterfugiu pentru a nu-i înfrunta singuri pe potenţialii cetăţeni violenţi. Aşa că unii dintre ei si-au luat cartele prepay si, când sunt trimişi in misiuni care li se par periculoase, suna "pe şestache", de pe număr ascuns, la 112! Ca sa fie astfel siguri ca vor ajunge acolo si adevăraţii poliţişti, cărora le vor oferi "întâietatea" intervenţiei. Totul in condiţiile in care, in nenumărate cazuri, bugetele alocate acestor Politii Locale depăşesc cu mult pe cele ale structurilor teritoriale ale Politiei Romane...

PUTEREA

Şoc după şoc în sistemul de transfuzie al sângelui din România

Viruşi mortali pot fi inoculaţi pacienţilor cărora li se transfuzează sânge în spitalele Româneşti. "Este foarte posibil ca un sânge infectat cu HIV sau Hepatita C să treacă de noi şi să ajungă la pacient, deşi noi ne facem treaba ca la carte", a declarat o sursă din Institutul Naţional de Transfuzie Sangvină, citată de jurnalistul Ioana Răduca (sofanews.ro). Situaţia este cauzată tot de sărăcia în care este lăsată să se zbată această instituţie vitală pentru sănătatea românească. Pentru verificarea sângelui transfuzabil, în ţara noastră, se foloseşte o metodă veche, numită ELISA. Adică, se testează doar anticorpii din sânge, nu şi prezenţa viruşilor. Corpul uman produce anticorpi şi poate manifesta simptomele bolii în cazul unor infecţii cu Hepatită sau HIV după luni bune de la infecţie, uneori chiar după o jumătate de an. Asta înseamnă că un donator poate avea infecţia fără să ştie şi declară acest lucru, de bună credinţă. Iar testele realizate în România nu îl pot contrazice. Aşa că, infecţia se transmite pacientului care primeşte sângele.

Michael Moore e sigur că Trump va fi preşedintele SUA

Profeţii vin şi se duc, dar moda profeţiilor rămâne. După profeţii din vremurile biblice, Nostradamus şi Silviu Brucan (vă mai amintiţi ("Profeţiile despre trecut" făcute de acesta la ProTV în calitate de invitat al lui Lucian Mândruţă?), a venit acum rândul ultrastângistului regizor şi realizator american de filme documentar-politice Michael Moore să preia ştafeta. Timp de câteva luni bune, l-a susţinut deschis pe Bernie Sandres, contracandidatul lui Hillary Clinton, la alegerile interne ale Partidului Democrat. În luna mai, chiar a promis că o să-l "dea jos" pe Trump. Şi promisiunea ferfeniţă se făcu: acum, Moore iese la rampă cu o profeţie care, în opinia lui, este poate chiar mai apocaliptică decât cea a sfântului Ioan Teologul: cel de-al 45-lea preşedinte american va fi Donald Trump.

ROMANIA LIBERA

PMP+ALDE. Care sunt ţintele tandemului Băsescu-Tăriceanu

Fostul preşedinte al României, Tra­­ian Bă­sescu, şi preşedintele Senatului, Călin Po­pescu Tăriceanu, cândva adversari ireconciliabili, se reevaluează reciproc. Primul pas a fost făcut de Tăriceanu. "Băsescu are defectele lui, dar nu poţi să spui că este prost. (...) Are experienţă, este foarte mobil intelectual, are multe calităţi pentru politică. El este un tip redutabil în politică, are priză, are încredere", l-a portretizat Tăriceanu pe Băsescu. În contrapartidă, fostul şef al statului i-a luat apărarea fostului premier în dosarul legat de mita oferită de Sorin Ovidiu Vîntu. "Oricât război am avut cu el, nu cred că Tăriceanu ar putea lua un milion", a comentat Traian Băsescu. Liderul PMP a lansat chiar o altă ipoteză, afirmând că "este altceva" dacă banii ar fi fost o sponsorizare pentru partid. "Nu cred că Tăriceanu este omul care să condiţioneze o numire pe bani", a insistat Băsescu. Pe cei doi îi mai uneşte însă ceva în ultima vreme: criticile la adresa SRI sau DNA.

Misterele din declaraţiile de avere ale viceguvernatorului BNR, acuzat de luare de mită

Conturile viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu au crescut cu peste 10.000 de euro lunar, timp de trei ani, după presupusa încasare a mitei de la Sorin Ovidiu Vîntu. Astfel, între 2009 şi jumătatea lui 2012, Bogdan Oltea­nu a depus în conturi personale 980.000 lei şi 100.000 euro. În tot acest timp însă, Olteanu şi-a cumpărat o maşină de lux (Lexus), a plătit pensie alimentară de 1.500 euro lunar şi a trebuit să-şi acopere şi cheltuielile personale. Sursa tuturor acestor venituri este neclară, dacă nu de-a dreptul misterioasă.

ZIARUL FINANCIAR

Cum ar trebui să fie aleasă conducerea BNR

Isărescu, alături de actuala conducere a BNR îşi termină mandatul în 2019, iar atunci va fi o luptă în culise cumplită. Pe lângă bani, pentru că salariul nu este tocmai de neglijat (peste 15.000 euro/ lună), prestigiul de a fi guvernator este extrem de ridicat, având în vedere încrederea de care se bucură banca şi istoria ei. Olteanu viza şi el funcţia de guvernator, dar a fost scos din decor. Oricum, numirea noului viceguvernator după demisia lui Olteanu va fi extrem de urmărită, la fel ca şi oamenii care vizează acest post liber. Cei care ar putea avea un trecut neclar, ar trebui să renunţe din timp. România nu are încă o istorie economică şi de business extrem de puternică care să livreze oameni de prestigiu pentru poziţiile publice şi din acest motiv se găsesc greu independenţi care să nu fie obligaţi faţă de cei care i-au numit. Poate că este de studiat modelul de la Consiliul Concurenţei, unde un grup de experţi validează pe cei care vor să ajungă în conducere înainte ca aceştia să fie numiţi.

Exporturile din agrobusiness sunt ţinute în spate de cereale şi ţigări

Exporturile de cereale, alimente, băuturi şi tutun ale României s-au apropiat anul trecut de 5 miliarde de euro, după un avans de 8% comparativ cu anul precedent, însă 60% din acest rulaj este asigurat de cereale şi produse din tutun, conform calculelor ZF pe baza datelor institutului european de statistică Eurostat. Produsele procesate, care au o valoare adăugată brută mai mare (VAB), respectiv alimentele sau mezelurile şi alte produse din carne, sunt încă aproape inexistente în totalul exporturilor României. Anul trecut, România a exportat produse din carne şi carne în valoare de 345 de milioane de euro, doar 7,2% din totalul exporturilor de bunuri alimentare, băuturi şi tutun.

Peste 21.000 de români şi-au luat locuinţe prin programul Prima casă în S1

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat peste 21.000 de garanţii Prima casă în primul semestru al acestui an, cu 40% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor transmise de instituţie la cererea ZF. Creşterea accelerată a numărului de garanţii din prima parte a acestui an a fost determinată de incertitudiile pri­vind creditarea ipotecară ca urmare a dezbaterilor şi a introducerii legii dării în plată. "Incertitudinile generate de dezbaterile publice şi ulterior de adoptarea dării în plată au contribuit în mare măsură la creşterea semni­fica­tivă de la începutul aces­tui an a numărului de soli­citări de ga­rantare în cadrul programului Prima casă. În con­tinuare, potrivit solici­tărilor formulate de către finanţatori, necesarul de garantare în cadrul progra­mului rămâne la un nivel foarte ridicat", au comentat reprezentanţii FNGCIMM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb