REVISTA PRESEI 01.09.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 septembrie 2015

ADEVARUL

Va creşte RCA din 2016? Dispariţia Astra este doar primul cutremur din asigurări

Închiderea Societăţii de asigurări Astra va fi resimţită în piaţă în perioada ce urmează. În primul rînd, analiştii se aşteaptă la creşterea poliţei RCA, pe motiv că ASTRA a fost compania care a dat tonul la asigurări subevaluate şi şi-a concentrat chiar afacerea pe acest produs. În plus, din luna aprilie a acestui an orice companie nou înfiinţată în domeniul intermedierii asigurărilor trebuie să aibă un capital minim de 150.000 de lei. Asta este cerinţa Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), prin care vrea să reglementeze piaţa brokerajului în asigurări. Dacă în aprilie 2015, la publicarea noii legi în Monitorul Oficial, decizia a creat nemulţumire, acum, jucătorii mici, care sunt deja pe piaţă şi au ca termen de majorare a capitalului 31 decembrie 2015, sunt îngrijoraţi că până la sfârşitul anului nu reuşesc să asigure această sumă. Astfel unii pot dispărea, iar piaţa să rămână la discreţia brokerilor mari.

COD ROSU in pădurile din 28 de judeţe ale tarii

Este Cod Roşu de tăieri ilegale de păduri in 28 de judeţe ale României. Specialiştii organizaţiei ''World Wide Fund for Nature'' si Ministerul Mediului au făcut harta zonelor de risc pentru defrişări fără autorizaţie. Si au descoperit ca nu exista judeţ in care pădurile sa nu fi fost tăiate ilegal. Iar de multe ori, hoţii, care nu se mai tem de lege, sunt mana in mana cu pădurarii plătiţi sa apere copacii. Cel mai mare pericol este in Dâmboviţa, Argeş si Olt. Practic, autorităţile sunt obligate de acum încolo sa meargă in controale, in special in aceste zone de risc, unde copacii dispar de la o zi la alta. In plus, rapoartele de ancheta vor fi publicate obligatoriu pe site-ul Gărzii Forestiere, supranumita noul ANAF al pădurilor. Graniţa dintre judeţele Prahova si Dâmboviţa: o pădure întreagă de stejar a fost furata de sub ochii autorităţilor. Hoţii au ascuns pana si cioatele.

Cardul sau banii!

Începând de marţi, cardul de sănătate este obligatoriu. Dacă nu-l vor avea asupra lor atunci când merg la medic, asiguraţii care nu reprezintă o urgenţă medicală vor fi reprogramaţi. Sau mai au o altă alternativă: aceea de a scoate bani din buzunar şi a plăti serviciul medical de care au nevoie. Deşi au avut la dispoziţie nouă luni pentru a intra în posesia cardului de sănătate, cei 300.000 de români care nu au primit documentul electronic prin serviciile poştale şi nici prin intermediul medicilor de familie nu s-au înghesuit nici în aceste zile la ghişee, cu toate că autorităţile au prelungit programul şi au suplimentat personalul. Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat într-un interviu acordat ziarului "Adevărul" că asiguraţii care au card beneficiază, în baza acestuia, de serviciile prevăzute de pachetul de bază şi a punctat că persoanele care au până în 18 ani primesc servicii medicale gratuite, fără ca părintele să prezinte propriul card de sănătate, o variantă vehiculată până nu demult.

Valul de refugiaţi a răvăşit un oraş de graniţă din Macedonia

Localnicii din Gevgelija, mica localitate de la graniţa Macedoniei cu Grecia, trăiesc sub asediul migranţilor. În oraş a fost decretată starea de urgenţă, pentru că autorităţile s-au văzut puse dintr-odată în situaţia de a face faţă valului de refugiaţi. Iar situaţia a scăpat de sub control. Orăşelul de frontieră, în care trăiesc 20.000 locuitori, nu s-a mai confruntat niciodată cu asemenea invazie a străinilor. Oamenii din Gevgelija s-au trezit peste noapte cu noi vecini, care se instalează unde nimeresc şi dorm pe unde apucă. Localnicii au găsit în curţile lor familii întregi de refugiaţi, care n-aveau altundeva unde să se ducă. "Problema este că ne-am simţit oarecum ameninţaţi, pentru că refugiaţii dormeau în curţile oamenilor, în intrările blocurilor şi oriunde găseau un spaţiu unde să se întindă. Venirea lor a adus haosul total pe străzi, deoarece oraşul era «ocupat» de imigranţi şi pe unde treceau aceştia, lăsau în urmă mizerie.

Românii, corigenţi la simţul civic

Românii apreciază civilizaţia din Occident, dar nu sunt dispuşi să respecte reguli elementare acasă, precum liniştea publică, regulile de circulaţie sau păstrarea curăţeniei. De cealaltă parte, nici statul nu reuşeşte să dezvolte programe de încurajare a spiritului civic, deşi Europa oferă numeroase exemple de succes. Simţul civic reprezintă sarea şi piperul care lipsesc societăţii româneşti, relevă un studiu comparativ la nivel european. Pierdut undeva în ceaţa regimului comunist, românii sunt şi astăzi la fel de dezinteresaţi de binele comun şi de implicarea benevolă în dezvoltarea comunităţii, deşi laudă adesea stilul de viaţă "civilizat" al occidentalilor. Chiar şi aşa, când se întorc din străinătate, discriminarea şi abuzul revin la ordinea zilei, deşi atât legislaţia din România cât şi cea europeană condamnă aceste practici. Marea problemă a societăţii noastre este reprezentată de lipsa de respect faţă de ceilalţi, care se traduce adesea prin dispreţul faţă de reguli, relevă studiul întocmit de Asociaţia "Voluntar pentru cetăţenie activă".

Transilvania, recomandată în presa străină ca destinaţia perfectă pentru "detoxifiere digitală"

Urmând exemplul prinţului Charles, care a cumpărat o casă tradiţională în satul Zalanpatak, o jurnalistă de la Daily Mail a testat şi ea farmecul unui concediu la ţară, în inima Transilvaniei. Wendy Driver consideră că în zona rurală din Transilvania poate fi organizat un concediu ideal, o adevărată "cură de detoxifiere digitală" şi de întoarcere la frumuseţea naturii. Jurnalista a experimentat cu plăcere viaţa simplă, complet diferită de cea trăită într-o metropolă occidentală. A locuit într-o casă veche, amenajată pentru turişti, dar fără dotări moderne, prin urmare fără televizor, acces la internet şi fără semnal la telefonul mobil. A cules flori, zmeură delicioasă şi a gustat brânză tradiţională, preparată chiar de săteni, iar prânzul l-a mâncat alături de alţi călători, în aer liber, în timp ce urmăreau veveriţele care alergau de colo-colo, foarte aproape de turişti. În Marea Britanie există mai multe agenţii de turism care oferă circuite în satele din Transilvania. Pentru o excursie de 9 zile, care include zbor cu avionul, cazări în Bucureşti, în Sighişoara, în satele Miklosvar şi în Zalanpatak, turiştii plătesc peste 1.500 de lire sterline de persoană.

Studiu: Costul de producere a energiei solare şi eoliene a scăzut semnificativ în ultimii cinci ani şi a crescut pentru gaze, cărbune

Costul de producere a electricităţii din surse regenerabile, precum cea solară şi eoliană, a scăzut semnificativ în ultimii cinci ani, dar a crescut în cazul celei obţinute din gaze naturale, cărbune şi au stagnat ]n domeniul nuclear, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), relatează Bloomberg. În raportul Projected Costs of Generating Electricity realizat de agenţie se arată că pentru producerea unui megawatt oră de energie utilizând gaze, cărbune şi combustibil nuclear costul este de 100 de dolari în 2015, comparativ cu circa 200 de dolari în cazul energiei solare, care a scăzut însă de la 500 de dolari în 2010. Costurile iau în calcul investiţiile, carburanţii şi întreţinerea instalaţiilor şi variază semnificativ între ţări şi centralele energetice. Concluziile AIE au venit în condiţiile în care peste 190 de state intenţionează ca în decembrie să încheie un nou acord, la Paris, pentru limitarea emisiilor generate de combustibilii fosili.

Zeci de sirieni au intrat în Europa prin Arctica

Zeci de sirieni care fug de războiul din ţara lor au găsit în Arctica o poartă de intrare în Europa, trecând în unele cazuri pe bicicletă frontiera dintre Rusia şi Norvegia, relatează AFP în pagina electronică. "Aproximativ 150 de persoane au traversat frontiera până în prezent, anul acesta, majoritatea sirieni", a declarat luni pentru AFP Hans Møllebakken, şeful poliţiei din Kirkenes, în apropiere de postul de frontieră Storskog, în Marele Nord, la peste 4.000 de kilometri distanţă de Damasc. "Numărul lor a crescut puternic anul acesta", a spus el. Doar aproximativ 12 solicitanţi au folosit, în 2014, această rută care a fost, pe vremea Războiului Rece, una dintre singurele zone de frontieră directe dintre fosta Uniune Sovietică şi NATO. Dintre imigranţii sirieni, "o parte trăia în Rusia de ani de zile, iar alţii au luat avionul din Orientu Mijlociu până la Moscova, apoi au călătorit până la Murmansk (un oraş important din nord-vestul Rusiei), pentru a ajunge la Kirkenes", a declarat Hans Møllebakken.

BANCHERUL

Sindicatul FNGCIMM cere demisia şefei fondului, Silvia Ciornei, acuzata de incompetenta

Sindicatul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIM), instituţie care s-a remarcat in ultimii ani prin derularea programului Prima Casa pentru creditele ipotecare si mai puţin in susţinerea IMM-urilor, cere demisia preşedintei instituţiei, Silvia Ciornei, pe care o acuza de incompetenta, întrucât a fost numita la conducerea fondului pe criterii politice. Motiv pentru care sindicaliştii solicita depolitizarea instituţiei si aplicarea legislaţiei privind guvernanta corporativa a întreprinderilor publice, susţinuta de FMI. "Ca şi în cazul Romatsa, FNGCIMM SA IFN este o societate cu capital de stat al cărei manager a fost numit pe criterii politice începând cu luna noiembrie 2013. La aproape 2 ani de la această numire, s-a demonstrat că un manager numit politic, care nu deţine experienţa necesară pentru a face faţă provocărilor mediului în care acţionează societatea pe care o conduce, nu aduce nicio contribuţie pozitivă la dezvoltarea acesteia", se arata intr-un comunicat al Sindicatului salariaţilor FNGCIMM.

De ce creditarea rămâne încă in teritoriu negativ

Băncile au acordat in luna iulie a acestui an credite noi in lei pentru populaţie in valoare de 2,6 miliarde lei, ceea ce a dus la majorarea cu 1,5 miliarde lei a stocului de împrumuturi in moneda naţională acordate de bănci persoanelor fizice, la un total de 47,5 miliarde lei. Însă in acelaşi timp soldul de credite in euro a scăzut aproape cu aceeaşi valoare, respectiv 2,3 miliarde euro, arata ultimele date ale BNR. Stocul de credite in euro se subţiază din doua motive principale. In primul rând pentru ca împrumuturile mai vechi ajung la scadenta, iar noile credite nu se mai acorda decât in lei, ca urmare a restricţiilor impuse de BNR acordării de noi credite in valuta. In al doilea rând, este vorba de creditele neperformante pe care băncile le scot in afara bilanţurilor sau le vând recuperatorilor de creanţe. Exista si un al treilea motiv, dar cu impact mai redus, si anume conversia creditelor din euro in lei, însă când vorbim de conversie ne gândim in principal la creditele in franci elveţieni (CHF).

CURENTUL

200 milioane de EURO de la METROREX pentru prietenul generalului Oprea, Tiberiu Urdăreanu

Tiberiu Urdareanu a ştiut exact ce a făcut atunci când s-a înscris in partidul lui Gabriel Oprea, cel mai bun prieten al lui. Deşi mulţi oameni de afaceri s-au arătat surprinşi, Tiberiu a ştiut exact ce face si de ce face. Pe site-ul UNPR, Tiberiu Urdareanu este prezentat ca ocupând funcţia de preşedinte al Departamentului de energie, resurse si politici industriale al partidului condus de Gabriel Oprea. Tiberiu Urdareanu este maior in rezerva si fiul generalului Tiberiu S. Urdareanu, fost şef al Comandamentului Trupelor de Tancuri si Auto in vremea regimului Ceauşescu. In ultimii 5 ani, pe primul loc in topul firmelor IT la număr de proiecte câştigate cu statul roman, cu sau fără licitaţii, se afla UTI , firma lui Tiberiu Urdareanu. In mod surprinzător a întrecut numărul si valoarea proiectelor firmelor lui Sebastian Ghiţă, Asesoft, Teamnet, s.a.m.d. Deci, avem pe cineva mult mai bun, mai tare ca Ghiţă. Unic!! Si cel mai puternic!! Si daca adunam toate aceste informaţii vom ajunge la aproape 100 de contracte si 200 milioane de euro in doar ultimii 3 ani.

Muzica - de Tia Şerbănescu

A început Festivalul "Enescu": 22 de zile de muzică, 2500 de artişti, printre care şi orchestra din Berlin, "cea mai scumpă orchestră din lume". În prima seară a participat şi dl. Iohannis, cel mai scump (la vedere) preşedinte. La sosirea sa împreună cu prima doamnă (care nu şi-a dezminţit apariţiile spectaculoase nici cu această ocazie), preşedintele (în smoking) a fost întâmpinat de un grup vocal care l-a huiduit (în primă audiţie) şi i-a strigat: ruşine! Ca să evite ruşinea, premierul s-a strecurat în sală pe o intrare laterală şi într-o ţinută lejeră. Fără cravată. Ca la meci. Venea direct de la şedinţa grupului PSD de la Senat unde a fost ales noul lider de grup în locul lui Ilie Sârbu care vizează un post de vicepreşedinte la Curtea de Conturi. E specialist în reglarea de conturi. Cel care a câştigat preşedinţia grupului senatorial al PSD e Mihai Fifor. Întrebat în ce calitate a venit la Senat dacă nu-i senator, Ponta s-a cam enervat: cum, ce caut? asta-i întrebare de duminică, sunt prim-ministru, am participat la toate şedinţele grupurilor parlamentare ale PSD.

Salariile uriaşe ale sindicaliştilor din sănătate, plătite din cotizaţii reţinute ilegal

Angajaţilor din domeniul sanitar li se reţin ilegal de către spitale, cotizaţii pe statul de plată pentru sindicatele la care nu sunt membri. Motivul, comunicat verbal la înmânarea fluturaşului de salariu, a fost că sindicatele au negociat creşterea de salarii de 25% de la 1 octombrie şi în numele nemembrilor de sindicat. Medicii s-au revoltat şi au început să-şi posteze fluturaşii de salarii. Nesimţirea sindicaliştilor a ajuns să nu mai aibă limite: pur şi simplu nişte agramaţi care se cred lideri, care ling paşii politicienilor, în special ai PSD au ajuns să bage mâna în buzunarele cadrelor sanitare plătite cu salarii de mizerie, în timp ce ei încasează multe mii de euro pe lună, venituri din salarii. Şefii Sanitas au salarii lunare de 28.105 RON şi 12.680 RON. Câţiva manageri de spital cu creiere au întrebat la Ministerul Muncii dacă e voie să se reţină pe statul de plată aceste sume nemembrilor de sindicat. Răspunsul a fost categoric NU. Nu se pot reţine bani pentru sindicat fără acordul scris al persoanelor membre sau nemembre de sindicat, a răspuns Ministerul Muncii prin Ministerul pentru Dialog Social.

EVENIMENTUL ZILEI

Păgubiţii români, cetăţeni de rangul doi. Cazul Astra scoate la iveală marea ţeapă din Asigurări |

Victimele accidentelor rutiere din România, discriminate în raport cu cele ale coliziunilor de pe şoselele din străinătate. În timp ce despăgubirile pe RCA sunt limitate la 100.000 de euro, cele în baza Cărţii Verzi nu pot fi plafonate. CNADNR riscă să nu-şi poată recupera toate cele peste 30 de milioane de euro, asigurarea pentru lucrările de la Transalpina abandonate de firma lui Nelu Iordache, după arestarea lui.

Fermierii irigă doar un sfert din culturi, dar aşteaptă despăgubiri

Fermierii se plâng că seceta le-a calamitat culturile şi cer despăgubiri, însă asociaţiile spun că nu folosesc sistemul de irigaţii. Datele arată că doar 161 mii de hectare din cele 700.000 de hectare cu infrastructură de irigaţii au fost udate. Sistemul de irigaţii al României se întinde pe 1,42 milioane de hectare, din care pot fi utilizate circa jumătate, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Cu toate acestea, conform sursei citate, suprafaţa contractată de fermieri a fost de 310.000 de hectare în acest an. Însă, practic, au fost irigate doar 161.000 de hectare. Datele arată că interesul fermierilor pentru sistemul de irigaţii este foarte scăzut şi, atunci, apar mai multe întrebări. De ce jumătate din suprafaţa contractată nu a fost irigată? Cine merită să fie despăgubit şi cine nu? Mulţi fermieri se lasă în voia sorţii şi aşteaptă o ploaie pentru a evita cheltuielile suplimentare. Mulţi agricultori se plâng că preţurile sunt prea mari şi nu se justifică cheltuiala.

În sfîrşit rămasă pe cont propriu, Elena Udrea are şanse substanţiale să se afirme ca mare politician - de Ion Cristoiu -

Duminică 16 august 2015, seara, Elena Udrea a confirmat voinţa de a merge mai departe în politică pe cont propriu. După opinia mea, dacă nu e condamnată definitiv, Elena Udrea are în fine şansele să se manifeste ca un politician de excepţie: E în fine pe cont propriu. A scăpat, în fine, de programul ultra radical al PMP. Sînt convins că fie şi sub pretextul unei dezmeticiri provocate de calvarul prin care a trecut, Elena Udrea îşi va schimba poziţia politică. Va fi mult mai atentă la nuanţele propuse de viaţă, care nu niciodată în alb-negru. Pentru aceasta Elena Udrea are nevoie de cîteva condiţii: 1. Transformarea în Program politic a apărării statului de drept de abuzurile comise de aşa-zisa Justiţie independentă. 2. Excluderea din prestaţiile sale mediatizate a faptelor menite să alimenteze presa noastră aşa-zis mondenă, în realitate, o presă de mahala turcită, pentru un telespectator de joasă condiţie. Elena Udrea suferă de sindromul starletelor: spaima de trecere în anonimat. Dacă vrea să facă politică mare, pe cont propriu, ea trebuie să se vindece de acest complex, responsabil de deraieri penibile. 3. Asumarea ipostazei de om care nu mai are de pierdut nimic.

Treziţi-l pe Klaus Iohannis! Cum a reuşit un Preşedinte ales cu 6.300.000 de voturi să fie huiduit în primul an de mandat - de Dan Andronic

Klaus Iohannis este un preşedinte atipic. Nu seamănă cu Ion Iliescu, dar nici cu Emil Constantinescu şi Traian Băsescu. Este mai înalt şi mai puţin zâmbitor decât Iliescu, dar are aplecare spre consens politic şi strategii pe 20-30 de ani, aşa cum ne obişnuise Tătucul de la Cotroceni. A primit un vot popular covârşitor, ca şi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, dar nu prea ştie ce să facă cu el, spre deosebire de cei doi "colegi". În fapt, Klaus Iohannis nu are nici un proiect major pentru România. Şi de aici vine mare sa problemă...Incidentul de aseară de la Festivalul "George Enescu", când preşedintele Iohannis a fost apostrofat din mulţime, un moment a cărui dimensiune nu trebuie exagerată, ne-a demonstrat un lucru. Că primul mandat de preşedinte al lui Klaus Iohannis are câteva lipsuri majore. Iar unul din ele, identificat aseară, este faptul că noului preşedinte al României nu are o legătură trainică, profundă, cu societatea civilă.

Fost şef al statului major: Criza refugiaţilor din Europa, strategi a ruşilor ca răspuns la sancţiunile UE

Generalul Constantin Degeratu, fostul şef al statului major, a declarat, la B1 TV, că în spatele invaziei imigranţilor în Europa s-ar afla Rusia. El a explicat că această criză este de fapt menită să distragă atenţia de la agresiunile Rusiei din estul Europei. Pe de altă parte, jurnalistul Alecu Racoviceanu a informat că la noi se lucrează la construirea unei tabere în nordul ţării. "Trebuie să vedem ce se întâmplă acum. E cert că e un puseu acut al crizei refugiaţilor, un anume flux de refugiaţi venind dinspre Orientul Mijlociu şi mergând pe o anumită direcţie: Grecia, Macedonia, care construiau un gard împotriva lor. Despre această chestiune lucra acum câteva luni acum 6-8 luni guvernul de la Budapesta", a declarat generalul Constantin Degeratu, la B1 TV. Fostul şef al statului major consideră că în prezent Europa se confruntă cu patru probleme majore: agresiunile Rusiei din Ucraina, extinderea Statului Islamic în Orientul apropiat, problema imigranţilor din Siria şi criza economică. "Rusia acţionează împotriva comunităţilor atlantice ca un inamic folosind terorismul", a mai spus el.

JURNALUL NATIONAL

Remanierea Guvernului blocată la comunicare

Mult trâmbiţata remaniere guvernamentală s-a terminat înainte de a începe. După ce şi-a încordat muşchii în faţa Guvernului şi i-a ameninţat pe miniştri cu evaluarea partidului, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a rămas cu o singură solicitare: miniştrii "să spargă" televizoarele. Miniştrii au scăpat pentru moment de săpuneala partidului, deşi o parte dintre ei au fost urecheaţi în şedinţă de preşedintele interimar, Liviu Dragnea. Evaluarea anunţată săptămâna trecută de liderul social-democrat nu s-a mai făcut pentru că miniştrii "au început să comunice mai bine". "Este important atât pentru ei, cât şi pentru Guvern în ansamblu, şi pentru premier, şi pentru noi ca partid, să comunice", a explicat Drag-nea solicitarea sa către miniştri. Şi totuşi, Dragnea vrea mai mult: "miniştrii nu au spart încă televizoarele. N-ar fi rău să iasă mai mult şi în conferinţe de presă să îşi explice activitatea". El a dat-o ca exemplu de bună purtare pe Rovana Plumb, până nu demult rivala sa politică.

Ministrul Transporturilor: Greva controlorilor de trafic aerian a fost anulată

Greva controlorilor de trafic aerian a fost anulată, a anunţat, luni, ministrul Transporturilor, Iulian Matache. "Mâine (marţi, 1 septembrie - n. r.), greva nu va mai avea loc. E anunţat Eurocontrolul, nu mai e niciun fel de problemă", a spus şeful de la Transporturi. Controlorii de zbor au anunţat, în urmă cu o săptămână, că intră în grevă generală marţi, 1 septembrie, începând cu ora 11,00, fiind nemulţumiţi de conducere şi de faptul că nu au contract colectiv de muncă. Regia ROMATSA a depus, în data de 25 august, la Tribunalul Bucureşti, solicitare pentru constatarea nelegalităţii grevei angajaţilor, solicitare care, însă, a fost respinsă vineri de Tribunal. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Vineri, 28 august, Ion-Aurel Stanciu şi-a dat demisia din funcţia de director general al ROMATSA, motiv pentru care ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a solicitat sindicatului şi conducerii regiei continuarea negocierilor, semnarea contractului colectiv de muncă şi renunţarea la grevă.

Programul românesc de 1.500 de ani, de consolidare anti cutremur a clădirilor

Peste 3.000 de imobile, din care 600 încadrate în clasa I de risc seismic, se află pe listele primăriilor pentru consolidare, deoarece se pot prăbuşi la un cutremur similar celui din 1977. Toate cele 3.000 de imobile trebuie consolidate rapid, însă procesul bate pasul pe loc. Din 1993, de când a început expertizarea, şi până astăzi au fost consolidate în Capitală numai 46 de imobile, adică aproape două pe an, conform datelor publicate de Primăria Capitalei. Dacă ritmul din Capitală se va menţine şi se va aplica şi în celelalte oraşe, cele 3.000 de clădiri vor fi consolidate în 1.500 de ani. Autorităţile dau vina pe proprietari. Un Program de Consolidare a Clădirilor care sunt în clasa 1 de risc seismic a fost aprobat prin Legea 460/2001. Problema este că nu se poate începe consolidarea unui imobil dacă nu există acordul scris al tuturor proprietarilor. Nicolae Noica, fostul ministru al Lucrărilor Publice, spune că există soluţii. "Este nevoie să avem firme specializate în consolidări care să găsească soluţii profesioniste, astfel încât să nu fie nevoie să scoată oamenii din case".

NATIONAL

Sorin Oprescu, penetrat de sistem!

Primăria Capitalei sta pe un adevărat butoi cu pulbere. Pentru ca, fără sa le pese de legendele despre invincibilitatea primarului general si ocultul sprijin informaţional de care ar beneficia acesta, oamenii Laurei Codruţa Kovesi înaintează, încet, dar sigur, cu tăierea tentacule "Caracatiţei" mafiote care sugruma de atâta amar de vreme bugetul PMB. După "Moni" Wigler, Radu Rizescu este considerat omul cu cea mai mare influenta din cadrul Primăriei Capitalei asupra lui Sorin Oprescu. Si asta cu toate ca misteriosul Radu Rizescu, cel numit si "omul fără chip" pentru obsesia de a nu apărea in nicio fotografie, nu s-a remarcat cu nimic in toţi anii in care a încasat dulcea leafa de bugetar, ca si consilier personal al lui Sorin Oprescu. După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, Radu Rizescu ar fi intangibil, având straşnice legături de colaborare cu aşa-numiţii băieţi cu ochi albaştri. Ceea ce ar reprezenta o adevărata tragedie pentru Sorin Oprescu, sa afle ca a fost penetrat de sistem tocmai prin cel mai intim prieten al sau.

Premierul, mutat disciplinar de Dragnea: Ponta, purtător de cuvânt al Guvernului

Vremurile in care poporul pesedist afla de la televizor sau de pe Facebook cu ce se mai ocupa Cabinetul condus de Victor Ponta au apus. Si asta pentru ca liderul interimar Liviu Dragnea vrea sa aprobe fiecare mişcare a Executivului. Ca sa închidă gura rea si bârfitoare a lumii, Liviu Dragnea a explicat încă o data ce echipa minunata face cu Victor Ponta. Toate deciziile, toate masurile vor fi discutate in interiorul PSD, iar premierul va avea plăcerea sa le anunţe public. Altfel spus, controlul total îl are Liviu Dragnea, dar microfonul i-l da tot lui Ponta. In ceea ce-i priveşte pe miniştri, aceştia au scăpat pentru moment de evaluare partidului, dar nu si de indicaţiile preţioase ale liderului PSD, care le-a cerut din nou sa fie mai vizibili.

Printul Nicolae, alungat pe uşa din dos a Casei Regale din cauza orientării sexuale

Furtuna de la Casa Regala a României din aceasta vara, privind înlăturarea de la linia de succesiune a Principelui Nicolae, este dezbătuta pe toate fetele de media internaţională, apărând indicii halucinante care ar fi stat la baza surprinzătoarei decizii a Regelui Mihai. Cunoscutul ziar spaniol "El Mundo" acreditează ideea ca printul Nicolae a fost detronat din cauza orientării sexuale pe care ar avea-o si care, bineînţeles, nu este permisa de Casa Regala a României.

In sfârşit, Munaf l-a adus pe Iohannis in tara!

Mohammad Munaf a fost adus in tara. Aproape concomitent a fost adus si Iohannis. Din tara, in propria-i tara. Nu prin aceleaşi procedee, dar, de principiu, tot de nişte Servicii. Pe primul l-au băgat intre baionete si puşcoace de la scara avionului. Cu spectacol. Pe al doilea, pe blat, intre geamuri fumurii si escorte, ca sa dea declaraţii la televizor despre primul. Mai tare s-a mirat lumea când l-a văzut pe Iohannis, decât pe Munaf. Cat e el de prezident la Cotroceni, aproape ca fusese dat dispărut de la trebile naţiunii.

PUTEREA

Ziua Limbii Române, sărbătorită cu o lege antimaghiară

Cazul maşinii de poliţie din Odorheiu Secuiesc inscripţionată în limba maghiară a stârnit valuri în societate, iar o iniţiativă legislativă prin care se solicită interzicerea folosirii unei alte limbi, cu excepţia celei române, în toate instituţiile de pe teritoriul ţării noastre, a fost deja depusă în Parlament luni, zi în care s-a sărbătorit oficial Ziua Limbii Române. "Propunerea are în vedere revenirea la respectarea Constituţiei şi oprirea demersurilor foarte puternice de promovare a unor alte limbi în detrimentul limbii române, ceea ce are ca efect slăbirea statului român în anumite zone din România şi transformarea populaţiei româneşti într-o populaţie tolerată", spune deputatul Bogdan Diaconu în expunerea sa de motive. Alesul susţine faptul că minorităţile, în special cele maghiare, au profitat de neclarităţile din Legea Administraţiei Publice "pentru a izgoni limba oficială a statului român din anumite comunităţi şi a transforma zone întregi în fiefuri care parcă aparţin unui stat străin, încălcând astfel Constituţia".

Scandal în CGMB pentru salariile sportivelor

Proiectul lui Sorin Oprescu prin care a solicitat consilierilor generali votul pentru acordarea sumei de un milion de euro pentru participarea echipei de handbal feminin CSM Bucureşti la Champions League a născut scandaluri. Cei mai înverşunaţi au fost consilierii PSD, care s-au opus proiectului. În cele din urmă, plenul a decis disponibilizarea unui milion de euro din fondul de rezervă al primarului general cu limita de voturi necesară aprobării. Suma de un milion de euro este necesară handbalistelor noastre pentru plata transportului la Champions League, a taxelor de participare şi altor cheltuieli de înscriere în campionat. Cel mai aprig duşman al CSM Bucureşti s-a arătat Victor Stan, consilier general PSD şi membru în Consiliul de Administraţie al clubului. El a invocat principiul înfiinţării CSM Bucureşti, care s-a dorit un club pentru practicarea sportului în masă. "Este o ruşine ca un medic să câştige 2.400 de lei pe lună şi o sportivă din Brazilia să aibă între 9 şi 11 mii de euro pe lună. Nicăieri în lume nu sunt plătite aşa. Performanţa se poate face şi cu bani mai puţini", a afirmat Victor Stan.

ROMANIA LIBERA

Trocul penalilor din PSD pe seama Curţii de conturi

Pentru a controla grupul PSD din Senat, Liviu Dragnea a dat undă verde pentru mutarea lui Ilie Sârbu, socrul premierului Ponta, la Curtea de Conturi. Reaşezarea raporturilor de forţe din PSD l-a determinat pe Dragnea să ignore problemele penale şi controversele din jurul persoanei lui Sârbu. Ilie Sârbu a renunţat, oficial, la postul de lider al senatorilor PSD, urmând să se retragă din partid, după 22 de ani de activitate. El a fost înlocuit de Mihai Fifor, un apropiat al preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, aliat de conjunctură cu liderul partidului, Liviu Dragnea. Au fost schimbaţi şi susţinătorii lui Ilie Sârbu din Biroul Permanent al Senatului (Cristian Dumitrescu, Florin Constantinescu, Nicolae Moga), fiind înlocuţi cu oamenii lui Dragnea (Augustin Mitu, Niculae Bădălău, Neculai Bereanu). Din cei patru membri ai conducerii Senatului, doar Ioan Chelaru a supravieţuit schimbării de regim. În acest fel, Dragnea a ajuns să controleze grupul PSD din Senat.

Sandra Pralong, numită consilier pentru Diaspora al lui Iohannis

Sandra Pralong a fost numită consilier de stat în Administraţia Prezidenţială pentru Diaspora de către preşedintele Klaus Iohannis, începând cu 1 septembrie. Informaţia a fost confirmată de Pralong, pe Facebook. Sandra Pralong a candidat pe listele ARD, din partea PNŢCD, în 2012, pentru un loc în Senat, însă nu a fost aleasă. Ea a mai deţinut această poziţie în perioada 1998 - 2000, când a fost consilier personal al preşedintelui Emil Constantinescu, fiind responsabilă pentru comunicarea internaţională şi coordonarea politicilor către romînii din afara ţării. Sandra Parlong este licenţiată în Ştiinţe Politice, la Universitatea din Lausanne, Elveţia (1977-1980) şi şi-a dat doctoratul în acelaşi domeniu, în 2000-2008, la Institutul de Studii Politice din Franţa.

Inaugurat de Tăriceanu, noul pod de la Agigea este închis

Cu câteva luni înainte de terme­nul până la care pot fi decontaţi banii UE, noul pod peste Canalul Dunăre-Marea Neagră care ar trebuie să lege Portul Constanţa la reţeaua rutieră naţională nu este definitivat. Aceasta în pofida faptului că lucrările au fost începute acum cinci ani, în 2010, şi că trebuiau încheiate anul trecut în iulie. Cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, noul pod a fost testat cu convoaie grele de camioane în prezenţa camerelor de luat vederi şi, desigur, a unor personalităţi politice printre care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, vicepremier la acel moment şi Radu Mazăre, primar al Constanţei. Prezent la inaugurare, Călin Popescu Tăriceanu s-a făcut de râs insistând să explice ziariştilor că ar fi vorba nu de un pod nou, ci de reparaţii la cel vechi.

ZIARUL FINANCIAR

Tensiunea pe piaţa monetară continuă

Leii se scumpesc de la o zi la alta în condiţiile în care indicatorul Robor la trei luni a crescut la nivelul maxim al ultimelor patru luni, de 1,5% pe an. BNR a intervenit ieri să calmeze piaţa monetară şi a injectat bani în sistem. Dobânda Robor la trei luni, de nivelul căreia depinde costul creditelor de retail în lei, şi-a continuat şi ieri tendinţa puternic ascendentă avută în ultima săptămână şi a urcat la 1,5% pe an, pentru prima dată într-un interval de patru luni, pe fondul deteriorării lichidităţii din piaţa monetară. Acest nivel nu mai fusese atins de la finalul lunii aprilie. După o pauză de două săptămâni, BNR a organizat ieri o licitaţie repo de 1,9 miliarde de lei (echivalentul a 430 mil. euro), la care au participat trei bănci, pentru a calma piaţa monetară. Cea mai mare sumă oferită la repo în acest an, de 4,5 mld. lei, a fost în luna aprilie. Costul leilor a crescut în doar două săptămâni cu 15%, respectiv 0,2 puncte procentuale, ceea ce creează premisele pentru scumpirea creditelor în monedă naţională chiar şi cu câteva zeci de lei.

Erste schimbă din nou preşedintele la BCR

Sergiu Manea, 43 de ani, preia de la Tomas Spurny conducerea celei mai mari bănci din România. BCR a anunţat schimbarea preşedintelui executiv, Ser­giu Manea, vicepreşedintele pe corporate şi pieţe financiare, urmând să preia de la 1 octombrie locul lui To­mas Spurny, cel care în aprilie 2012 a fost adus personal de Andreas Treichl, preşedintele Erste, acţionarul majoritar al BCR, să restructureze cea mai mare bancă locală care ajunsese să provoace dureri de cap la Viena, dar şi la BNR din cau­za structurii mari de costuri şi a creditelor neperformante acumulate în criză. De această schimbare se vorbea de câteva luni, dar ea era aşteptată spre finalul anului, odată ce BCR ar fi reuşit să vândă al treilea pachet de credite neperformante, de 2,7/3 mld. euro.

Turbulenţele financiare au înjumătăţit câştigurile fondurilor de pensii

Volatilitatea ridicată de pe pieţele financiare a înjumătăţit randamentele fondurilor de pensii private obligatorii în acest an până la un câştig mediu de 3%. Spre deosebire de anii trecuţi când titlurile de stat compensau o perioadă mai slabă pe bursă, criza din Grecia alături de prăbuşirea bursei chineze au afectat negativ în acest an toate pieţele financiare. Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II), la care contribuie peste 6 milioane de români cu câte 5% din salariu, au raportat randamente cuprinse între un minim de 2,28% şi un maxim de 3,48% în perioada cuprinsă între 31 decembrie 2014 şi 21 august 2015, potrivit calculelor ZF în baza celor mai recente informaţii publicate de administratori. Anul trecut, în acelaşi interval, randamentele pilonului II de pensii urcau până la un maxim de 7,3%, iar randamentul mediu al pieţei era de peste 6%, de două ori mai mare decât randamentul mediu al pieţei în acest an. Pe primul loc în clasament se situează fondul Alico cu un randament de circa 3,5% în acest an, urmează fondul BCR, 3,46%, şi fondul Vital, 3,45%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb