REVISTA PRESEI 01.09.2017

Willy Homner
Revista Presei / 1 septembrie 2017

REVISTA PRESEI 01.09.2017

ADEVARUL

Percheziţii de amploare ale procurorilor anticorupţie în Capitală

Procurorii DNA au făcut, joi, 50 de percheziţii de amploare în Capitală. Este vorba de percheziţii imobiliare, dar şi de două descinderi care au loc şi la sediile unor instituţii publice, informează un comunicat de presă. Potrivit unor surse, descinderile au loc la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Potrivit unor surse judiciare citate de news.ro, de anchetă este vizat şi şeful CNAS, Marian Burcea. Mari sume de bani din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea unor servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu pe baza a sute dosare medicale întocmite în fals, potrivit unor surse judiciare.

Ce conţin Legile Justiţiei, trimise de ministrul Tudorel Toader la CSM

Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, publicat miercuri seara pe site-ul Ministerului Justiţiei, prevede că preşedintele României este eliminat din procedura de numire a procurorilor şefi ai principalelor parchete, iar durata mandatului acestora este extinsă de la trei la patru ani. De asemenea, Inspecţia Judiciară a CSM va trece din subordinea acestei instituţii la Ministerul Justiţiei, iar ministrul Justiţiei poate să ceară procurorului general sau, după caz, procurorului- şef al DNA sau DIICOT informări asupra activităţii parchetelor şi să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile care trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea eficientă a criminalităţii.

Scenarii de coşmar pentru pensiile private

Intenţia Guvernului de a reduce contribuţiile virate de români la fondul pensiilor private va aduce un dezastru pentru tinerii din prezent: ei vor încasa, atunci când vor ieşi la pensie, de până la trei ori mai puţini bani de la Pilonul II decât era prognozat. Guvernul a anunţat că ia în calcul mai multe variante de modificare a Pilonului II, al pensiilor private. Una dintre ele presupune micşorarea contribuţiei pe care românii participanţi o virează la Pilonul II, în prezent de 5,1%, fie la 1%, fie la 2,5%. Asta deşi, la momentul reformei sistemului de pensii, statul se angajase să crească această cotă până la 6%, însă măsura a fost amânată încă de anul trecut.

Scandalul manualelor "unice" ia amploare

Scandalul manualelor continuă în contextul în care, joi, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis 20 din cele 27 de contestaţii depuse de editurile care au făcut manualele, ceea ce înseamnă că acestea au fost legitimate să conteste managementul defectuos al Ministerului Educaţiei. Acest lucru, alăturat cu intenţia Ministrului Liviu Pop de a însărcina o singură editură, cea de stat, să se ocupe de editarea manualelor începând de anul următor i-a determinat pe editori, specialişti în Educaţie, dar şi alte voci din societatea civilă să se opună public ideii de a impune această editură în vederea realizării manualelor. Mai mult decât atât, cei mai mulţi dintre experţi critică în sine ideea monopolului unei singure edituri.

Salariile nete vor scădea după trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a confirmat că trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat va duce la scăderea salariilor nete. Potrivit ministrului, în mediul privat, patronii vor decide dacă păstrează câştigul sau îl împart cu angajaţii. Ea a confirmat, însă, indirect, că această trecere va însemna scăderea salariilor nete. "În ceea ce priveşte această salarizare, de la 1 ianuarie vor creşte toate salariile pe brut cu 25%. În ceea ce priveşte educaţia şi sănătatea, din martie vor mai avea creşteri, la educaţie încă 20%, iar sănătatea urcă direct în grilă până în 2022.... Vorbim despre brut. Pe net [salariaţii din educaţie - n.red.] vor avea o creştere de 4% de la 1 ianuarie, iar de la 1 martie vor avea o creştere, cumulată cu prima de la 1 ianuarie, de aproximativ 30% pe net", a declarat ministrul Muncii, la Antena 3.

Laufer: 100 de euro în România valorează cât 200 de euro în Marea Britanie şi cât 150 de euro în Germania

Valoarea banilor este mai mare în România, unde 100 de euro valorează cât 200 de euro în Marea Britanie şi cât 150 de euro în Germania, a declarat joi într-o conferinţă ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer. El a precizat că este important să fie promovat conceptul "value for money". "Foarte mulţi oameni care vizitează ţara noastră sunt surprinşi de serviciile şi de calitatea serviciilor pe care le pot găsi în România şi preţul foarte redus pentru acestea. Discutăm de la restaurante, la alt tip de servicii, cumpărături şi aşa mai departe. Este un lucru crucial câteodată, când, o companie multinaţională decide să vină într-o anumită zonă, pentru că există mulţi expaţi. Şi ei îşi doresc un standard de viaţă cât se poate de bun", le-a spus Laufer, diplomaţilor şi oamenilor de afaceri prezenţi, scrie Agerpers.

Struţo-cămila Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) prinde formă, în sfârşit, după multe luni de discuţii, însă această formă pare a fi mai degrabă o struţo-cămilă, atât din punctul de vedere al companiilor selectate să îl alcătuiască, cât şi din cel al destinaţiilor către care vor merge banii. Un lucru este cert, însă: succesul lui va fi dat de modul în care va fi administrat. Fondul va fi alcătuit din 27 de companii la care statul este acţionar majoritar sau minoritar, iar valoarea sa contabilă va fi de circa 45 de miliarde de lei (10 miliarde de euro). Statul român va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI.

Macron vrea să facă din UE o superputere

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, are planuri mari nu numai în ceea ce priveşte Franţa, ci şi în ceea ce priveşte Europa, chiar dacă blocul comunitar se confruntă în prezent cu probleme. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a insistat, într-un interviu-fluviu acordat revistei "Le Point", asupra faptului că Europa are nevoie de o schimbare profundă, vorbind despre aspectele asupra cărora trebuie lucrat astfel încât Uniunea să poată ajunge "de dimenisiunea puterilor americană şi chineză". Declarându-se un european "lucid, deci critic", şeful de la Élysee s-a declarat nemulţumit de modul în care au evoluat lucrurile la nivelul blocului comunitar în ultimii ani.

Scadenţă majoră pentru România: în septembrie are de rambursat 1,17 miliarde de euro către UE şi Banca Mondială

În luna septembrie România trebuie să plătească peste 1,179 miliarde de euro către Uniunea Europeană (UE) şi Banca Mondială (BM), din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor transmise de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) la solicitarea Agerpres. Cea mai mare parte a sumei trebuie rambursată către Uniunea Europeană, respectiv peste 1,177 milioane de euro, iar 2,4 milioane de euro, către BM. Suma către UE reprezintă rate de capital în valoare de 1,15 miliarde euro, restul fiind dobânzi şi comisioane. Către Banca Mondială, cele 2,4 milioane euro sunt doar dobânzi şi comisioane, arată Agerpres. Suma totală de plată către UE şi Banca Mondială în acest an este de 1,26 miliarde de euro.

BANCHERUL

Care banca are cele mai mici comisioane la contul de firma nou-înfiinţata (start-up): CEC, BCR sau BT?

Recomandările BNR către bănci de a se concentra mai mult pe creditarea firmelor decât a persoanelor fizice, pentru a contracara creşterea excesiva a consumului in defavoarea investiţiilor, dar si iniţiativele luate in ultimul timp de autorităţi de susţinere a IMM-urilor, precum Programul start-up nation, determină băncile să devina mai active pe partea de servicii financiare oferite firmelor. Ultimul exemplu este al CEC Bank, care a anunţat ieri o oferta pentru start-up-uri, adică firme cu o vechime mai mica de un an, la pachetul standard de cont curent (Pachetul Operaţional IMM 150 de ani), care conţine diverse servicii si comisioane fără costuri. Daca luam in considerare si comisioanele aferente instrumentelor de debit, precum si plăţile in valuta, obţinem costuri totale care variază intre 71 de lei la CEC Bank, 85 de lei la BT si 157 de lei la BCR.

COTIDIANUL

Bătălie chioară pentru DNA şi Parchet - Cornel Nistorescu

Ce este bătălia pentru controlul asupra DNA, dacă nu o luptă pentru adjudecarea celor mai eficiente instrumente de combatere a adversarilor politici? De ce sar Monica Macovei şi toată gaşca pentru apărarea Codruţei Kovesi? De ce se luptă DNA-ul să debarce conducerea Inspecţiei Judiciare? Pentru a o neutraliza şi pentru a îngropa dosarul inspecţiei la DNA. Tot tărăboiul pe care îl vedeţi în jurul Justiţiei este expresia luptei pentru controlul instrumentelor de putere. Iar Parchetul General, DNA, multă vreme şi CSM, preşedinţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, toate sunt cote ce trebuie cucerite şi în celălalt sens apărate de cei care vor să păstreze influenţa sau chiar controlul. Monstrul care s-a format cu sprijinul lui Traian Băsescu se apără. Cu vremea şi cu fiecare caz s-a format un fel de putere autonomă ce nu se supune decît preşedintelui României şi SRI-ului.

Wozniacki se ia de Şarapova şi de organizatorii US Open

Jucătoarea daneză Caroline Wozniacki a criticat decizia organizatorilor US Open, care au programat meciurile rusoaicei Maria Şarapova, care a folosit "substanţe ce îmbunătăţesc performanţele", pe terenul central, Arthur Ashe Stadium, în timp ce ea, numărul 5 mondial, a fost trimisă să joace în turul al doilea pe terenul 5, de la ora 23.00. Organizatorii de la US Open au avut probleme majore, miercuri, când au fost nevoiţi să programeze 87 de meciuri din cadrul ultimului Grand Slam al anului, multe amânate din ziua precedentă, din cauza ploii.

Inspecţia Judiciară începe verificările şi la Parchetul General

Inspecţia Judiciară (IJ) va începe, luni, 4 septembrie, un control la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), iar din echipa de verificare fac parte opt inspectori, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al instituţiei. "Controlul urmează să se desfăşoare în perioada 4-29 septembrie. Deci, practic, începe luni. Echipa de control este formată din opt inspectori judiciari. A fost dispus de inspectorul-şef, fiind introdus în planul anual de controale, ca urmare a propunerii ministrului Justiţiei", a declarat, pentru MEDIAFAX, Alin Alexandru. Verificările privesc activitatea Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie desfăşurată în anul 2016 şi primul semestru al anului 2017.

CURIERUL NATIONAL

"Sprijinirea" sectorului privat naşte monştri

Cinci consecinţe ale introducerii contului defalcat/split TVA: 1. Contribuabilii corecţi vor fi primii loviţi - pierderea de productivitate şi blocajul financiar îi vor termina pe micii producători şi vânzători. Pe marii evazionişti de TVA îi doare la bască! 2. Va scădea gradul de conformare la declararea TVA. Calculele din birou vor fi surprinse de realitatea economică. Nu s-au prezentat analize ample şi nici simulările reale, nici pe domenii restrânse de activitate sau zonale. Va fi bulversată toată economia în bloc. 3. În scurt timp se va renunţa la experimentul aberant al contului defalcat de TVA. La fel ca în cazul renumitului eşec al impozitului pe bacşiş. Atunci a durat vreo trei luni nebunia guvernamentală. 4. Haosul aferent în fiscalitate şi în economie rămâne. 5. Se deteriorează drastic şi pe termen lung cooperarea dintre mediul de afaceri şi reprezentanţii statului.

Jean-Claude Juncker: "Turcia se îndepărtează cu paşi de gigant de Europa"

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat - în discursul rostit la întâlnirea cu ambasadorii Uniunii Europe, reuniţi la Bruxelles - că Turcia, unde regimul Erdogan suscită o mare îngrijorare legată de măsuri şi acte de încălcare gravă a drepturilor omului şi a statului de drept, "se îndepărtează cu paşi de gigant de Europa". Mai mult, a relevat preşedintele Comisiei Europene, Recep Erdogan încearcă să arunce întreaga răspundere pentru impasul actual al negocierilor vizând aderarea Turciei la UE doar asupra Uniunii.

UNTRR solicită Guvernului să nu majoreze acciza la carburanţi

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului să nu majoreze acciza la carburanţi şi propune ca România să devină un centru de alimentare de carburant în zona Balcanilor, se arată într-un comunicat al UNTRR, remis joi. Conform sursei citate, transportatorii solicită să nu se aplice acciza la carburanţi, ci să îmbunătăţească sistemul de rambursare a taxei pe valoare adăugată (TVA) străinilor, astfel încât România să devină un centru de alimentare de carburant din zona Balcanilor, precum Luxemburg în Europa de Vest. În felul acesta, România va deveni mai competitivă, iar statul român va ajunge să colecteze mai mulţi bani, nefiind necesară o majorare a accizei la carburanţi.

Praga propune un statut de observator pentru ţările UE ce nu sunt încă membre ale Zonei euro

În expunerea sa la întâlnirea anuală de la Praga cu ambasadorii Cehiei, primul-ministru Bohuslav Sobotka a lansat propunerea ca ţările membre ale Uniunii Europene care încă nu au adoptat moneda unică euro să aibă posibilitatea de a participa, cu titlu de observatori, la reuniunile miniştrilor de Finanţe din zona respectivă. Justificându-şi sugestia, Sobotka a subliniat că, oferindu-le un astfel de statut, "va fi încurajată încrederea reciprocă" între toţi membrii UE. Aşa cum se ştie, Zona euro include la ora actuală 19 dintre membrii Uniunii, între care şi 5 ţări ale ex-blocului de Est (Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia).

EVENIMENTUL ZILEI

Va face puşcărie !!! Mihai Tudose aruncă BOMBA !!!

Problema privind colectarea banilor din taxe şi la impozite la bugetul statului l-a făcut pe premierul Mihai Tudose să lanseze ameninţări serioase la adresa contribuabililor. Şeful executivului a avertizat într-o emisiune la România TV că neplata impozitelor înseamnă furt şi va duce la puşcărie. "Cine nu va vărsa la bugetul de stat toate impozitele şi dările de stat, va face puşcărie. Angajatorul trebuie să depună toate impozitele. Dacă nu, înseamnă furt. Nu ne mai gândim la alte taxe anul viitor. Va fi 10% sau 0. Asta cu progresivul, uitaţi-o", a anunţat Mihai Tudose.

Mihai Daraban, preşedintele CCIR: Nu avem mulţi jucători care să facă business overseas. În exporturi, trebuie să mizăm pe servicii!

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Românei, care a fost gazdă pentru Reuniunea Anuală a Diplomaţiei, a explicat în faţa zecilor de ambasadori români că din cei 630.439 de agenţi economici, doar 284 de firme au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Întrucât nu avem atât de multe produse de dat la export, ar trebui să ne orientăm spre zona de servicii. El le-a cerut ambasadorilor să nu mai promoveze exclusiv firmele de stat, ci şi pe cele private

Moscova: ISIS plănuia un ATAC pentru astăzi 1 septembrie când încep şcolile

Moscova la un pas de un act terorist. Doi presupuşi membri ai Statului Islamic au fost arestaţi în Rusia cu acuzaţia că pregăteau un atac terorist în zona Moscovei. Anunţul este făcută de către Serviciul de Securitate Federală (FSB), potrivit căruia aceştia ar fi trebuit să acţioneze pe 1 septembrie, prima zi de şcoală dar şi Sărbătoarea sacrificiului pentru musulmani. Ambii suspecţi sunt originari din Asia Centrală, regiune din care proveneau şi atentatorii de la Sankt Petersburg din aprilie trecut, când în urma unui atac în metrou, au murit 14 persoane. Zilele trecute, un cetăţean rus şi trei din ţări ale Asiei Centrale, suspectaţi de legături cu ISIS fuseseră arestaţi cu acuzaţia de a fi pregătit atacuri împotriva infrastructurilor de transporturi şi a centrelor comerciale din regiunea Moscovei.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc: Am deblocat o mare parte din traficul de pe Centura de Nord a Capitalei

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, într-o postare publicată pe pagina de Facebook, a anunţat că şoferii pot circula, pe patru benzi pe întreaga secţiune din Centura Capitalei dintre autostrada Bucureşti-Piteşti şi Chitila (DN7). "De azi am deschis circulaţiei 7,5 km noi din Centura de Nord a Capitalei, pe 4 benzi! Deşi începute încă din mai 2013, lucrările la sectorul de centură, cuprins între A1 şi DN7, au stagnat pentru o lungă perioadă de timp. Am deblocat o mare parte din traficul de pe Centura de Nord a Capitalei", explică Răzvan Cuc. În prezent, Centura de Nord-Vest a Capitalei este deschisă în mare parte circulatiei pe 4 benzi şi mai sunt restricţii doar în zona km 57, unde lucrările urmează să se încheie la jumătatea lunii octombrie.

JURNALUL NATIONAL

Fondurile CASMB ar fi fost fraudate prin decontarea de îngrijiri medicale pe baza a sute de dosare false

Fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) ar fi fost fraudate prin decontarea unor servicii medicale fictive pe baza a sute de dosare medicale întocmite în fals, au declarat joi, pentru AGERPRES, surse judiciare. Sursele citate au explicat că acest lucru ar fi fost posibil cu ajutorul mai multor funcţionari din CASMB, protejaţi de persoane aflate la conducerea instituţiei şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), existând situaţii când dosarele pacienţilor care ar fi trebuit să beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzaţi în detrimentul dosarelor cu pacienţi fictivi. Pentru a nu fi depistaţi, arată sursele judiciare, se redactau raportări lunare de servicii medicale folosite pentru decontări în fals, în paralel fiind introduse şi şterse date din sistemul CNAS, în aşa fel încât să apară că serviciile medicale au fost efectuate.

Preşedintele CNAS, Marian Burcea, vizat de ancheta privind decontarea unor servicii medicale fictive

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, este vizat de ancheta DNA privind decontări ilegale de servicii medicale, au declarat joi pentru AGERPRES surse judiciare. Potrivit surselor citate, de ancheta DNA este vizat şi Sergiu Nicolae Ciobanu. Procurorii DNA au efectuat joi percheziţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Potrivit unor surse judiciare, fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) ar fi fost fraudate prin decontarea unor servicii medicale fictive pe baza a sute de dosare medicale întocmite în fals.

Statul "naţionalizează" o treime din piaţa cărţii

Reprezentanţii editurilor din România au cerut sprijinul preşe­dintelui Klaus Iohannis, în lupta cu Guvernul, după ce s-a anunţat renunţarea la manualele alternative. Executivul a găsit o soluţie pentru a evita, pe viitor, lipsa cărţilor de pe băncile elevilor, prin editarea lor de către stat, pentru a se evita blocajele cauzate de contestaţii. Editurile susţin, însă, că astfel vor fi lăsate fără o treime din încasările anuale şi riscă falimentul. Guvernul va lua pâinea de la gură editurilor, dacă manualele şcolare se vor tipări de către stat, după ce va intra în vigoare Legea manualului.

Acciza la carburanţi creşte în două tranşe

Acciza la carburanţi va creşte de la 15 septembrie cu 0,16 bani pe litru la toate cele trei categorii de combustibili: benzină, benzină fără plumb şi motorină, a anunţat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa. O nouă majorare va fi aplicată de la 1 octombrie, atunci când acciza la carburanţi va creşte cu încă 0,16 bani pe litru. "Am făcut o analiză, acciza va creşte, după cum ştiţi, termenele pe care le-am stabilit sunt 15 septembrie, data la care va fi o creştere cu 0,16 bani pe litru pentru toate cele trei categorii de carburanţi, şi la 1 octombrie va fi o dată în care va creşte cu încă 0,16 bani pe litru pentru aceleaşi trei categorii. Creşterea se produce în etape pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului, care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat prin încasări mai mici", a declarat ministrul Finanţelor.

Guvernul timbrează apa minerală şi scumpeşte taxele

Sticlele de apă minerală vor fi timbrate, după modelul ţigărilor şi alcoolului, taxele de prospecţiuni şi exploatare vor fi puternic majorate, iar producătorii vor fi obligaţi să se reautorizeze după noi reguli, prevede proiectul Legii resurselor hidrominerale pus în dezbatere publică. Comercializarea produselor minerale care fac obiectul proiectului de lege se va face doar după marcarea individuală de identificare, realizată cu timbre autoadezive. Acestea ar urma să fie asigurate de către producători şi vor avea inscripţionate sursa produsului, volumul de produs comercializat individual, denumirea operatorului economic cu drept de timbrare şi codul unic de înregistrare, seria şi numărul care identifică în mod unic timbrul. În acest mod, Executivul doreşte eliminarea produselor falsificate.

NATIONAL

Ţuţuianu, sus fustiţa!

Hans Klemm si George Maior i-au aranjat lui Ţuţuianu o nouă vizită externă. Iar in SUA, ministrul romăn al Apărării va fi o simplă "ţintă in mişcare", care va fi expus, lăsat de unul singur, asaltului secretarului de stat american al Apărării si a uluitoarei armate de lobby pentru industria de armament din jurul sau. Iar soarta lui Ţuţuianu de "cumpărător" a fost deja pecetluita si de gestul fără precedent al preşedintelui României. Care, tam-nisam, s-a trezit să-l laude in gura mare pe ministrul Apărării pentru "ataşamentul" la valorile democratice internaţionale. Iar Ţuţuianu nu avea cum să nu priceapă acest indemn de "a-si ridica fustiţa" si a nu face nazuri la cumpărarea de armament, stricând astfel cumva marele parteneriat romăno-american.

Inspecţia Judiciara s-a sucit: Nu mai vrea la Ministerul Justiţiei

Deşi iniţial au agreat intenţia ministrului Toader de a o muta de sub umbrela CSM sub cea a Ministerului Justiţiei, membrii Inspecţiei Judiciare s-au răzgândit: nu vor să intre sub tutela ministrului. "Inspecţia Judiciară ar trebui sa se bucure de independenta fata de orice alta entitate. Conducerea Inspecţiei Judiciare atrage atenţia asupra faptului că simpla independenţă operaţională, pe care legea o prevede si in acest moment, nu trebuie confundată cu autonomia instituţională la care ministrul justiţiei a făcut referire ca alternativă la trecerea Inspecţiei Judiciare in cadrul Ministerului Justiţiei. In acest context, proiectul de lege dat publicităţii ieri este in contradicţie cu poziţiile noastre publice si cu necesitatea asigurării autonomiei instituţionale a Inspecţiei Judiciare", reclama reprezentanţii IJ.

PUTEREA

Concluzia experţilor GERMANI: Polonia nu are dreptul să ceară REPARAŢII pentru cel de-al doilea Război Mondial

Experţi juridici parlamentari germani au decis, în replică la apelurile unor politicieni polonezi, că Varşovia nu are dreptul să ceară Berlinului să plătească reparaţii pentru cel de-al doilea Război Mondial, potrivit unui document obţinut de un ziar german şi citat joi de Reuters, informează Agerpres. Experţii au stabilit că orice solicitări privind crimele germane au devenit nefezabile în 1990, când a fost semnat un tratat de către Germania de Est şi de Vest, Franţa, Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi SUA, înaintea reunificării Germaniei, potrivit cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Cum răspunde Ministrul Justiţiei CRITICILOR Ambasadei SUA

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi seară, referindu-se la reacţia Ambasadei SUA privind propunerile de modificare a legilor justiţiei, că firesc este ca o îngrijorare care a fost exprimată să fie şi motivată. " Nu cred (...) că starea de îngrijorare vine din faptul că durata mandatelor celor cu funcţii de conducere se va schimba din 3 ani în 4 ani. Nu cred că starea de îngrijorare poate să vină din faptul că un magistrat care se pensionează astăzi, care în timpul activităţii profesionale are un apartament în centrul Bucureştiului şi pentru care plăteşte o chirie de 50 de lei sau maximum 94 de lei... si beneficiul locativ rămâne soţului supravieţuitor iar după soţul supravieţuitor rămâne şi copiilor acestuia. Nu cred că acesta este un temei pentru o stare de îngrijorare", a spus Toader la România TV.

ROMANIA LIBERA

Plumb preferă suspecţii DNA pentru proiecte europene

Ministerul Fondurilor Europene, condus de Rovana Plumb, va împărţi între 10,3 şi 23,3 milioane lei unor firme controlate de afacerişti penali şi politicieni, pentru a evalua proiectele europene din cadrul Programului Operaţional Capital Uman. Printre aceşti afacerişti se află Gheorghe Boeru, acuzat de DNA că a dat şpagă pentru a obţine un contract european de la Hidro Prahova. În acelaşi dosar a fost pusă sub acuzare toată "elita" prahoveană, în frunte cu Sebastian Ghiţă şi Mircea Cosma. Nici tehnocratul Dragoş Pîslaru nu s-a dat înapoi şi vrea o felie din contractul de la MFE.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, ar putea fi demisă în urma raportului Inspecţiei Judiciare

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, la postul de televiziune România TV, că viitorul Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA depinde de rezultatele raportului Inspecţiei Judiciare. De asemenea, ministrul de resort a mai adăugat că "se plănuieşte o blocare a activităţii Inspecţiei Judiciare la instituţia de forţă". Întrebat dacă o va demite pe Laura Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei a declarat că "nu am să spun da sau nu până nu văd raportul evaluării DNA. Când am făcut evaluare prin raportare la Curte a fost un principiu constituţional. Acum sunt acte şi fapte. Suntem în zone diferite". Verificările Inspecţiei Judiciare la DNA s-au încheiat, până în 15 septembrie, inspectorii vor redacta concluziile, astfel încât raportul să ajungă în plenul CSM până în 6 octombrie, au precizat, pentru Mediafax, reprezentanţi ai instituţiei.

ZIARUL FINANCIAR

Câţi dintre ambasadorii României în străinătate prezenţi ieri la Reuniunea Diplomaţilor au auzit de familia Cotoi din Reghin, care face mobilă tapiţată şi exportă 20% din producţie?

Abia când diplomaţii României îşi vor da seama că misiunea lor în străinătate este să promoveze producţia şi serviciile locale şi să ofere tuturor companiilor care vor să iasă pe pieţele internaţionale sau să investească în străinătate tot ce au nevoie pentru a le accesa şi a folosi oportunităţile, abia atunci România va putea decola din punct de vedere economic. Puneţi, domnilor ambasadori, pe masa întâlnirilor voastre, de fiecare dată, o apă cu vitamine VitaminAqua dacă vreţi cu adevărat să aduceţi creştere economică în România şi nu mergeţi la birou aşteptând să treacă zilele cu gândul la pensia specială de care veţi beneficia. Duceţi firmele româneşti în străinătate, duceţi investitorii români în străinătate, căutaţi materii prime ieftine, prezentaţi oportunităţile de business pentru întreprinzătorii români.

Capitalizarea băncilor a sângerat cu 1,3 mld. lei până când Finanţele au infirmat taxarea activelor cu 0,5%

Banca Transilvania şi BRD, cele mai mari instituţii listate la bursa ro­mâ­nească în funcţie de capitalizare, au pierdut 1,3 mld. lei din valoarea de piaţă de când senatorul PNL Florin Cîţu a lansat miercuri la ZF Live informaţia că se pregăteşte taxarea cu 0,5% a activelor ban­care şi până când Minis­terul Finanţelor a infirmat, ieri seară, acest lucru. Investitorii au vândut acţiuni întrucât o posibilă taxă de 0,5% pe activele bancare, aşa cum anunţa Cîţu, ar fi redus din profitabilitatea băncilor, ceea ce ar fi dus la şanse mici ca acestea să plătească dividende. Taxa pe active ar însemna aproximativ 8-10% din totalul veniturilor ban­care nete sau aproximativ 13-15% din veniturile brute din dobânzi din 2016, potrivit analiştilor.

Miliardul lui Papalekas: Globalworth a ajuns la un portofoliu de 1 mld. euro în România

Fondul de investiţii în real estate Globalworth, controlat de omul grec de afaceri Ioannis Papalekas, şi-a majorat valoarea portofoliului până la 1,04 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an. Suma reprezintă valoarea activelor pe care compania le are în România şi care însumează peste 435.000 de metri pătraţi. "În perioada 1 iunie - 25 august 2017, compania (Globalworth - n. red.) a negociat preluarea a 12.600 de metri pătraţi de spaţii comerciale în clădirile sale, de către chiriaşi precum Microsoft, Cegedim, Nielsen şi alţii, ajungând la un total de 30.000 de metri pătraţi închiriaţi în acest an", se arată în raportul publicat de Globalworth. Dezvoltatorul deţine acum peste 15 proprietăţi generatoare de venituri în România şi este cel mai mare proprietar de birouri de pe piaţa locală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb