REVISTA PRESEI 01.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 1 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 01.11.2017

ADEVARUL

Legile Justiţiei, depuse la Parlament

La Parlament a fost depus un proiect de lege privind legile Justiţiei, acesta fiind asumat de aleşii PSD-ALDE, după ce Guvernul nu a mai mers pe varianta depunerii unui proiect de către instituţie. Mai exact, legile Justiţiei au fost depuse la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, iar preşedintele va fi păstrat în procedura de numire a procurorilor şefi, aşa cum este în prezent. Concret, în proiectul de lege, preşedintele ICCj este numit de către preşedintele ţării la propunerea secţiei de judecători a CSM, iar şeful statului poate refuza motivat, o singură dată propunerea. Pe de altă parte, procurorul general şi procurorii şefi se numesc de către preşedinte, la propunerea secţiei de procurori a CSM.

Şerban Nicolae, "dezlănţuit": PSD rescrie istoria ţării după ce i-a schimbat şi geografia

Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a venit, la începutul săptămânii, cu o interpretare surprinzătoare a ceea ce a însemnat rezistenţa anticomunistă. Social-democratul a declarat că partizanii anticomunişti erau "mai degrabă împotriva intereselor României" şi că aceştia ar fi fost ajutaţi de CIA (n.r.- Agenţia Centrală de Informaţii), adică de americani. În plus, Şerban Nicolae, care deţine un doctorat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, a ajuns, în urma analizei sale, la concluzia că nu doar Stalin, ci şi premierul brianic Winston Churchill, ar fi fost criminal. Rescrierea istoriei de către PSD survine la scurt timp după ce lideri ai săi, prin afacerea Belina, au schimbat şi geografia ţării. Argumentele lui Nicolae, o parte dintre ele fiind false, au fost criticate dur de numeroşi istorici şi politologi.

Igor Dodon: România nu are bani pentru Unire

Igor Dodon susţine că România nu are resurse financiare suficiente pentru a-şi putea asuma o eventuală Unire. De asemenea, preşedintele ţării a menţionat că nici SUA, nici UE nu va oferi bani pentru unirea a două ţări, proces care ar urma să destabilizeze situaţia regională şi să provoace şi alte costuri. În cadrul unui interviu pentru agenţia de presă rusă TASS, oferit marţi, 31 octombrie, Igor Dodon a fost întrebat dacă ideea Unirii Republicii Moldova cu România este intens discutată la Chişinău. Şeful statului a menţionat că subiectul respectiv este actualizat în contextul campaniei electorale.

Se strânge laţul în jurul lui Trump: cine sunt primii trei acuzaţi

Trei apropiaţi ai preşedintelui SUA, Donald Trump, au intrat în vizorul justiţiei americane. Fostul său director de campanie Paul Manafort şi asociatul acestuia Rick Gates au fost inculpaţi oficial pentru 12 capete de acuzare în cadrul anchetei privind o posibilă interferenţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA. Anunţul a fost făcut luni de procurorul special Robert Mueller. Iar câteva ore mai târziu, şi fostul consilier pe probleme de politică externă al lui Trump - George Papadopoulos - a fost inculpat. Printre capetele de acuzare care îi vizează pe Manafort şi Gates se numără conspiraţia împotriva SUA, spălarea de bani, falsul în declaraţii şi nedeclararea de conturi deţinute în străinătate. Ambii s-au declarat nevinovaţi în cazul tuturor capetelor de acuzare.

Reportaj Trinitas TV: Oprimarea greco-catolicilor în comunism, la ordinul sovieticilor, prezentată drept "tămăduire"

Televiziunea Bisericii Ortodoxe Române, Trinitas TV, a stârnit puternice controverse după ce, în ajunul vizitei Patriarhului Moscovei şi al Întregii Ruşii, Kiril, a difuzat şi a publicat online un reportaj în care oprimarea greco-catolicilor sub comunism, la ordinul sovieticilor era prezentată drept drept "tămăduire". Între timp, materialul a fost retras. Reportajul video, intitulat "Patriarhul Justinian Marina. Reîntregirea Bisericii Ortodoxe Române (I)", publicat de Trinitas pe 23 octombrie, vorbeşte despre "reîntregirea" BOR prin absorbţia clerului Bisericii Greco-Catolice, la ordin politic, în 1948, dezvăluie Hotnews.ro.

Cu ce se ocupă Florian Coldea după ce a fost pensionat forţat

Preşedintele comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, social-democratul Claudiu Manda, a declarat marţi că fostul număr doi din SRI, Florian Coldea, este în prezent ofiţer în rezervă şi angajat cu contract civil la Academia Naţională de Informaţii, el precizând însă că nu este clar în acest moment dacă Florian Coldea a îndeplinit toate criteriile pentru a fi cadru didactic la respectiva instituţie de învăţământ

Fifor: Miercuri va fi aprobat în Guvern proiectul de lege pentru achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot

Ministrul Apărării Mihai Fifor a anunţat într-un interviu la Europa FM că partea americană a semnat scrisoarea de acceptare iar miercuri va fi aprobat în guvern proiectul de lege pentru achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot, precizând că până la sfârşitul anului va fi cheltuită suma de 764 de milioane de dolari pentru această achiziţie. Achiziţionarea sistemului de rachete Patriot face parte din planul României de a-şi moderniza apărarea antiaeriană în următorii zece ani. Întregul sistem Patriot va costa România aproximativ 4 miliarde de dolari. Mihai Fifor a declarat că tot în acest an, Ministerul Apărării va plăti un avans de 30 la sută pentru 4 primele elicoptere de transport produse la Ghimbav de consorţiul româno- francez IAR-Airbus.

Opt persoane ucise şi altele rănite, după ce un vehicul a intrat pe o pistă de biciclete în Manhattan

Mai multe focuri de armă au fost trase în Manhattan, după ce un camion a intrat pe o pistă de biciclete lovind mai multe persoane, după care şoferul maşinii a coborât din maşină ţinând ceea ce părea a fi o armă, iar Poliţia l-a împuşcat. Conform Poliţiei din New York mai multe persoane au fost ucise şi există şi răniţi. Un suspect a fost deja reţinut de poliţie, anunţă CNN, citând un purtător de cuvânt al Poliţiei din New York. Anchetatorii au găsit în camionul suspectului un bilet în care acesta afirmă că a acţionat în numele ISIS, transmite CNN. Suspectul se numeşte Sayfullo Habibullaevic Saipov, are 29 de ani şi este de origine uzbekă, venind în SUA în 2010. El era din Tampa, Florida.

BANCHERUL

Raiffeisen Bank, condamnată de ÎCCJ să revină cu un credit in CHF la condiţiile iniţiale de dobândă si curs valutar

Înalta Curte de Casaţie si Justiţie din România (ICCJ) a emis recent o decizie definitivă si executorie prin care obligă Raiffeisen Bank să revină cu un contract de credit in franci elveţieni (CHF) al unui client la condiţiile iniţiale din momentul acordării acestuia, atât in privinţa dobânzii cat si a cursului CHF/RON, adică exact ceea ce se arata intr-un ordin emis recent împotriva băncii de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Decizia ICCJ este din 18 octombrie 2017, cu doar doua zile înainte de emiterea ordinului ANPC împotriva Raiffeisen Bank, redactat stufos si ambiguu, din care nu se înţelege clar care sunt constatările autorităţii si ce trebuie să facă banca.

COTIDIANUL

Pute a alegeri - Cornel Nistorescu

Ştire super-tare! Prima instanţă l-a achitat pe Vasile Blaga! Şi-atunci banditul de Pinalti de ce să stea la răcoare? Şi Udrea de ce să trăiască precum o vulpe fugărită prin grădini? Este ceva strîmb pe lumea asta! Cel puţin în România şi, mai ales, în politică. Tăticul învîrtelilor din Partidul Democrat şi şeful campaniei electorale a lui Klaus Iohannis, adică Vasile Blaga, zis şi Broscoiul din PD, a fost achitat la fond. E ca şi cum ar fi încercat cineva să treacă pe şest un diavol dincolo de poarta Raiului. Cum o să-l condamne justiţia independentă pe vameşul Vasile Blaga, pe organizatorul de campanie al lui Traian Băsescu şi pe dirijorul echipei lui Iohannis? Şi dacă se supără şi spune cum a funcţionat campania lui Klaus?

Triumful limbii române la Chişinău

Curtea Constituţională de la Chişinău a decis marţi că termenul de "limba română" poate fi utilizat în Constituţie pentru a înlocui formularea "limbă moldovenească cu grafie latină" utilizată în prezent pentru a defini limba oficială de peste Prut. Astfel, Curtea Constituţională a avizat pozitiv iniţiativa PLDM privind modificarea art.13 din Constituţie, iar sintagma "limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine" ar putea fi înlocuită prin "limba română". Curtea a stabilit că iniţiativa deputaţilor PLDM este constituţională.

CURENTUL

Academicianul Victor Voicu: Religia creştină şi civilizaţia europeană sunt în pericol din cauza migranţilor musulmani

Religia creştină şi civilizaţia europeană sunt în pericol, în condiţiile accentuării fenomenului migraţiei, a afirmat marţi secretarul general al Academiei Române, academicianul Victor Voicu, doctor în Medicină, la conferinţa intitulată "Dumnezeu îşi ia revanşa? Geopolitica religiilor azi". "În pericol este însăşi civilizaţia contemporană europeană, normalitatea europeană. Să admit însă că Europa contemporană şi viitorul ar putea integra musulmanii, urmând o cale cu două trepte: auto reforma islamismului şi educarea minţilor. Ambele dificile. Posibile teoretic pe termen mediu şi lung. Să treacă măcar două generaţii sau trei. Vezi parcursul prin pustie a 40 de ani, ca să se schimbe generaţiile, conceptele, metehnele, prejudecăţile.

CURIERUL NATIONAL

Spre industria 4.0, duşi de mână de necalificaţi

Nicăieri în UE, în afară de România, nu există necalificaţi în învăţământ. Situaţia din învăţământ, fără echivalent în alte profesii: angajaţi puşi să facă o muncă pentru care nu sunt pregătiţi. Din 2022, pornirea în profesie se va face de la 2400 de lei pe lună. Deocamdată, de la 1400. Raportul dintre necalificaţi şi debutanţi la angajare în actualul an de învăţământ este de un necalificat la nici măcar patru debutanţi. Altfel spus, odată cu vreo patru oameni cu studiile superioare necesare ca să-i înveţe carte pe alţii, pe poarta şcolii a intrat în acelaşi scop câte un nepregătit pentru aşa ceva.

Franţa: Astăzi intră în vigoare noua lege antiteroristă şi încetează starea de urgenţă

Semnată luni de preşedintele Macron, legea antiteroristă intră în vigoare după ce în ultimele zile textul ei a făcut obiectul a numeroase comentarii în presa scrisă şi audiovizuală franceză, iar apoi al dezbaterilor aprinse din Adunarea Naţională. "Liberticidă" pentru Stânga, "laxistă" pentru Dreapta, legea antiteroristă preia ştafeta de la starea de urgenţă. Analişti politici francezi, preocupaţi de faptul că în ultimii ani Franţa a devenit una dintre ţintele celor mai grave atentate teroriste, remarcă în comentariile lor - apărute în presă sau exprimate în dezbateri televizate - eficacitatea măsurilor prevăzute de noua lege antiteroristă semnată de Emmanuel Macron.

Carles Puigdemont a declarat că nu a venit la Bruxelles pentru a cere azil politic, ci pentru a aduce problema catalană în atenţia Europei

În conferinţa sa de presă ţinută marţi la Clubul Presei din Bruxelles, liderul separatiştilor catalani, Carles Puigdemont, a declarat jurnaliştilor că nu a venit la Bruxelles pentru a se sustrage justiţiei spaniole, dar în cazul în care ar fi rămas în Catalonia, decis să reziste presiunilor Madridului, ar fi avut loc violenţe. "Suntem aici", a spus el, "în căutarea garanţiilor pe care nu le-am avut în Catalonia şi în Spania", precizând că reîntoarcerea la Barcelona, împreună cu cei cinci miniştri din guvernul catalan demis ce l-au însoţit, va fi condiţionată de "garanţii" ce le vor fi acordate pentru o justiţie echitabilă şi independentă.

Consiliul Concurenţei schimbă condiţiile de autorizare a tranzacţiilor din comerţul alimentar

Consiliul Concurenţei va modifica modul de analiză a fuziunilor şi achiziţiilor pe piaţa de retail alimentar din perspectiva dimensiunii geografice, ca urmare a schimbărilor apărute în comportamentul companiilor de pe această piaţă, dar şi al consumatorilor. Astfel, când va analiza piaţa relevantă a unui magazin de peste 400 mp, se vor avea în vedere toate magazinele existente (mici şi mari) în aria de 10 minute de mers cu autoturismul faţă de magazinul analizat. Ca urmare, odată cu aplicarea noului mod de analiză, vor fi mai greu de îndeplinit condiţiile pentru ca autoritatea de concurenţă să autorizeze tranzacţiile care implică magazine ce se află la distanţă mai mică de 10 minute.

Qatarul este gata să poarte discuţii - la Washington - cu vecinii din Golf

Emirul Qatarului, Tamim bin Hamad al Thani, a anunţat, într-un interviu pentru CBS News, că este gata să participe la negocieri - sub mediere americană - pentru găsirea unei soluţii la actuala criză diplomatică cu ţările din zona Golfului. Ceea ce întârzie un astfel de demers diplomatic este faptul că cele patru state vizate, Egiptul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahreinul, nu au dat încă un răspuns invitaţiei ce le-a fost adresată de însuşi preşedintele Donald Trump. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi Bahreinul au rupt la 5 iunie relaţiile diplomatice şi comerciale cu Qatarul, acuzându-l că finanţează organizaţii teroriste şi reproşându-i relaţii prea apropiate cu Teheranul.

EVENIMENTUL ZILEI

Judecătorii CCR nu vor putea fi arestaţi sau reţinuţi decât cu acordul lor

Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea plenului CCR, a astabilit marţi Comisia Juridică a Senatului, care a dat raport favorabil pentru propunerea legislativă demodificare şi completare a Legii nr. 47/1992 care priveşte organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. "Încuviinţarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză", au decis senatorii Comisiei juridice, potrivit Agerpres.ro. De asemenea, judecătorii CCR care au o vechime mai mare în activitatea juridică de 25 de ani vor beneficia de o limită de vârstă de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul a indemnizaţiei de încadrare brută lunară.

Au interzis străinilor să cumpere CASE

Noua şefă a guvernului neozeelandez Jacinda Ardern a anunţat marţi că administraţia sa le va interzice investitorilor străini să cumpere case în Noua Zeelandă din 2018, relatează dpa. "Suntem hotărâţi să le facilităm conaţionalilor noştri să-şi cumpere prima casă şi de aceea îi vom împiedica pe speculatorii străini să cumpere case şi să ducă preţurile în sus", a anunţat într-un comunicat politiciana laburistă, învestită săptămâna trecută în funcţie. Excepţie vor face australienii, neozeelandezii beneficiind de drepturi similare în Australia. În ultimii ani, Noua Zeelandă se confruntă cu o criză a locuinţelor. Imigraţia record a determinat creşterea cererii de locuinţe, într-un ritm cu care sectorul construcţiilor nu poate ţine pasul, iar în consecinţă preţurile caselor au crescut cu 50% în ultimii 10 ani.

Robert Turcescu are o AVERE COLOSOLA!

Daca ţinem cont de declaraţia de avere a lui Robert Turcescu, fostul jurnalist deţine terenuri intravilane şi agricole care însumate au o suprafaţa de peste 11.000 mp in Ştefăneşti, Mogoşoaia, Sulina, Goleşti, sectorul 6 şi un loc de parcare in sectorul 4, dobândite prin contracte de vânzare - cumpărare. Pe lângă acestea, parlamentarul mai are o casa in Bucureşti, sectorul 2, de 168, pe care a dobândit-o in urma unui credit ipotecar, plus patru apartamente in Bucureşti si unul in Piteşti. Robert Turcescu nu are nicio maşina pe numele lui, asta după ce a scos la vânzare un autoturism Volkswagen Tiguan, in valoare de 15.000 de euro.

Salarii COLOSALE la ANRE! Fostul şef a strâns o mică avere doar din leafă

Sectorul public a devenit mai râvnit de românii care caută salarii bănoase decât cel privat, chiar dacă acum câţiva ani lucrurile stăteau fix invers. La Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) angajaţii se pot lăuda cu cele mai mari salarii din România. De exemplu, fostul preşedinte al ANRE, Niculae Havrileţ, a încasat în anul 2016 un salariu de 560.000 de lei, adică puţin peste 10.000 de euro lunar, se arată în declaraţia de avere a lui Havrileţ, potrivit B1Tv.ro. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei are 283 de angajaţi, iar în urmă cu 12 ani, avea doar 81 de salariaţi.

JURNALUL NATIONAL

A fost pericol de explozie la un tren încărcat cu nitrat de amoniu în zona Breaza

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a declarat marţi seara, la Antena 3, că incendiul de la vagonul de tren de marfă a fost lichidat, astfel că nu mai există niciun pericol în zonă. "Din cele 25 de vagoane, unul a fost cu fum şi foc în interior, pompierii au intervenit şi au deconectat o parte din vagoane de la cel cu incendiu. În ultima oră şi jumătate, s-a lucrat intens. Acum au deschis vagonul, au reuşit să lichideze incendiul. Nu mai există niciun pericol", a spus Raed Arafat, secretar de stat în MAI, marţi, la emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3. Populaţia din Breaza a fost evacuată, marţi seară, pe o rază de un kilometru în zona gării unde se afla trenul încărcat cu nitrat de amoniu al cărui vagon fumega.

Băneasa Investments, pierderi de un milion de euro

Băneasa Investments SA a convocat o Adunare Generală a Asociaţilor pentru a certifica faptul că au existat pierderi serioase în activitatea derulată. Mai exact, din pricina unei "găuri" de un milion de euro, dividendele care li s-ar fi cuvenit acţionarilor nu pot fi distribuite. În aceeaşi AGA, s-a luat, însă, decizia angajării unei case de avocatură importante din Bucureşti, care să reprezinte strict interesele SC Băneasa Investments SA în apelul formulat împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, din iunie 2016, dar şi în cauza disjunsă din acest dosar, care priveşte latura civilă, respectiv prejudiciul creat prin preluarea de către Băneasa Investments SA a celor 224 de hectare de teren ale Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Decembrie de foc: Guvernul va arunca în piaţă 17 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor va face plăţi pe bandă rulantă în ultimele zile ale anului în conturile firmelor care i-au asigurat servicii sau lucrări de investiţii, iar banii facturaţi vor ajunge în bănci. Lichiditatea din piaţă va creşte substanţial în luna ianuarie, iar ROBOR va coborî către cotaţii mai bune. Vestea rea este că surplusul de lichiditate va fi repede absorbit, iar din primăvară va reîncepe criza de bani. Peste 17 miliarde de lei vor fi injectaţi de Ministerul Finanţelor în piaţă în ultima parte a lunii decembrie, bani care vor ajunge în conturile unor firme şi care vor ridica lichiditatea din bănci şi indirect vor contribui la scăderea ROBOR.

Afacerile mai puţin profitabile, lovite în plin

Impozitarea obligatorie a microîntreprinderilor cu 1% din cifra de afaceri concomitent cu majorarea pragului de încadrare în IMM a cifrei de afaceri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro au stârnit controverse în mediul de afaceri. Măsurile prevăzute în proiectul de ordonanţă al Codului Fiscal ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Aproape 90% dintre firmele active din România vor fi afectate de impozitul de 1% din cifra de afaceri, spune Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). Acesta susţine că afectate vor fi firmele care înregistrează pierderi deoarece în momentul de faţă acestea nu plătesc impozit pe profit.

NATIONAL

Raed sparge de urgenţă "puşculiţa" MAI!

"Nemuritorul" secretar de stat Raed Arafat tulbură din nou apele si aşa agitate ale Ministerului de Interne in cazul achiziţionării a nu mai puţin de 2.200 de ambulante. De care, ce-i adevărat, sistemul medical are nevoie ca de aer si premierul Mihai Tudose s-a dat peste cap pentru a găsi finanţarea necesara. Raed Arafat, desemnat coordonator al acestei operaţiuni de achiziţii publice o tine morţiş cu încredinţări si negocieri "de urgenţă", deşi nu s-au lămurit suspiciunile privind alte achiziţii pe bandă rulantă de Ambulanţe din trecut, întotdeauna de la aceeaşi sursă, si anume de la "Deltamed" SRL. Adică firma deţinută de nimeni altul decât Dan Vasile Gorgan, cel mai bun prieten al lui Arafat încă de pe vremea când împărţeau aceeaşi cameră din căminul studenţesc.

Romania, tara porcului

De trei zile, România nu mai are decât o singura preocupare. Ziarele preiau in demenţă orice informaţie despre momentul tăierii porcului politic de acum trei ani, cu asistenta de la SRI si DNA. Imaginea, domnule, aici e cheia. Lumea trebuie sa vadă, ca si cum ar fi aievea, dacă porcul l-a stropit cu sânge pe pantofi pe Victor Ponta sau pe Dâncu. Dacă a guiţat la Maior sau Coldea vreun secret. Dacă s-a suprapus perfect peste interesul naţional Gabriel Oprea. Televiziunile, cu nimic mai prejos, trântesc una după alta tot soiul de adunări folclorice pe aceeaşi temă, întreţinând o atmosferă de prostire generală.

Romanii se bat pe iPhone X

"Apetitul romanilor pentru telefoanele Apple este tot mai mare", arata un reprezentant al Quickmobile, retailer care, după trei zile de la lansarea precomenzilor pentru noul flagship de la Apple, a înregistrat 1200 de solicitări, valoarea totala a telefoanelor plătite integral depăşind 1,5 milioane de euro. fost pentru varianta de 256 de GB a vârfului de gamă, de aceeaşi culoare, care începe sa devina o modă. Modelul iPhone X de 64 GB este disponibil in oferta retailerului la preţul de 5.299 de lei, in timp ce varianta de 256 GB este comercializata la preţul de 6.099 de lei. Preturile includ TVA si garanţia standard de 2 ani. Comenzile vor fi livrate către primii clienţi din România începând cu 6 noiembrie.

Firea ii dă un munte de bani lui Negoiţă pentru 9 săli de sport

Primăria Capitalei vrea construirea unor "complexe multifuncţionale pentru activităţi didactice si sport" la nouă unităţi de învăţământ din Sectorul 3, pentru aceste proiecte urmând a fi alocata suma de aproximativ 127 milioane de lei. Astfel, potrivit proiectelor de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de ieri, Primăria Capitalei ar putea aloca cate 18,3 milioane de lei pentru Şcoala Gimnaziala nr. 47 de pe Şoseaua Gării Căţelu nr.130, Şcoala Gimnaziala nr.199 de pe bulevardul Nicolae Grigorescu nr 14 si Şcoala Gimnaziala nr. 92 de pe Aleea Vlahita nr. 1A, toate unităţile de învăţământ fiind situate in Sectorul 3.

PUTEREA

Cum MUTĂ Firea banii de la infrastructură la MONUMENTE şi BISERICI

În timp ce Capitala este sufocată de traficul haotic, fără parcări şi cu drumuri proaste, consilierii generali au hotărât marţi să ia bani de la infrastructură ca să-i dea pentru statui, ajutoare sociale sau Biserică. Fondurile alocate anul acesta pentru proiecte care urmau să reducă aglomeraţia în Bucureşti nu s-au cheltuit, aşa că s-au găsit alte destinaţii. Iar promisiunile făcute, în urmă cu câteva luni, de primarul Capitalei, Gabriela Firea, precum benzile unice pentru autobuze sau cele pentru biciclete n-au mai fost aduse, în discuţie. O parte din banii care ar fi trebuit folosiţi anul acesta pentru infrastructura Capitalei au fost mutaţi din pix la capitolul monumente.

Aleşii au găsit SOLUŢIA: un MESAJ la intrarea clădirilor fără avize ISU

"Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu", este mesajul pe care proprietarii spaţiilor care au nevoie de autorizaţie ISU ar putea fi obligaţi în curând să-l afişeze la intrarea în clădiri. Schimbarea ar putea veni ca urmare a unei propuneri legislativă, care a fost adoptată tacit, luni, de Senat. Chiar şi aşa, situaţia spaţiilor comerciale şi a şcolilor fără autorizaţie rămâne critică. Numai în Bucureşti, în continuare, sute de localuri şi instituţii de învăţământ nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Pentru că sute de restaurante, cluburi, baruri şi alte spaţii comerciale nu au autorizaţie pentru securitate la incendiu, un proiect de lege îşi propune să ne avertizeze că ne aflăm într-un loc nesigur.

ROMANIA LIBERA

Un judeţ sub gunoaie. Nu au mai plătit de un an taxele pentru ridicarea deşeurilor

Din cauza datoriilor acumulate în judeţul Bacău, Romprest a decis să nu mai transporte, de astăzi, deşeurile produse. Suma pe care o are de recuperat se ridică la aproximativ un milion de euro. Contraacul de concesionare pentru delegarea gestiunii serviciilor de colectare şi transport a deşeurilor din judeţul Bacău este gata să fie rupt de către compania care a câştigat licitaţia de acum doi ani de zile, Romprest. Compania a trimis deja notificări către Asociaţia de Dezvoltare Comunitară pentru Salubrizare Bacău (ADIS), cea prin care se derulează proiectul finanţat din fonduri europene, guvernamentale şi de la Consiliul Judeţean Bacău, proiect în valoare de 168 de milioane de lei.

Coaliţia "Solidari pentru Sănătate" iese în stradă

Organizaţia a anunţat noi acţiuni de protest în toată ţara, după ce Federaţia SANITAS a căzut temporar la înţelegere cu autorităţile, inclusiv după intervenţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, acceptând promisiunile Guvernului că salariile personalului medical nu vor scădea după 1 ianuarie 2018. Constituită în urmă cu doar trei zile, la Bucureşti, Coaliţia "Solidari pentru Sănătate" este formată din nouă asociaţii profesionale ale cadrelor medicale şi ale pacienţilor. Coaliţia va organiza simultan, pe 2 noiembrie, de la ora 11, pichetarea sediilor judeţene ale Prefecturilor şi Caselor de Asigurări de Sănătate, sediul Guvernului şi sediul CNAS, unde va fi depus un memoriu cu solicitările. Pe 15 noiembrie, Coaliţia va organiza un miting în Bucureşti.

ZIARUL FINANCIAR

Alarmă: În ciuda creşterii economice peste aşteptări, bursa scade de 10 şedinţe consecutive

Indicele BET, reprezentantiv pentru bursa de la Bucureşti, a întregistrat ieri o scădere de -0,04% şi a marcat astfel a zece şedinţă consecutivă de scădere, si­tua­ţie nemaiîntâlnită din 2003 încoace. Scăderile sunt puse pe seama incertitudinii fiscale. Firmele nu ştiu cum vor fi calculate sala­ri­ile anul viitor, dacă vor creşte sau vor scădea chel­tuielile cu contribuţiile sociale, iar ata­curile la adresa Pilonului II de pensii afectează percepţia investitorilor. Pe frontul bancar dobânda Robor la trei luni, de referinţă pentru majoritatea creditelor în lei, urcase ieri la 1,87% pe an, chiar dacă BNR a intervenit în piaţă în şedinţa din 30 octombrie printr-o injecţie de lichiditate prin licitaţie repo de 4,1 mld. lei, a patra doar în luna octombrie. Un analist vede Robor la 2% la finele anului, iar o voce pesimistă indică un nivel de 5% în următoarele şase luni.

Consultanţii: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri poate fi bun, dar obligativitatea lui pune în dificultate companiile care fac investiţii

Consultanţii fiscali şi unii economişti văd beneficii în extinderea sferei de aplicare a impozitului de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile mici, dar rămân rezervaţi până la aprobarea proiectului în guvern. "Cota unică de 1% aplicată cifrei de afaceri pentru firmele cu venituri de sub un milion de euro - peste 400.000 de companii în total - este o măsură teoretic bună, dar faptul că nu are un caracter opţional va pune în dificultate companiile care vor să facă investiţii şi sunt pe pierderi, spune Valentina Saygo, managing partner la firma de consultanţă fiscală Ask for Accounting.

BNR le-a dat băncilor în octombrie 18,6 mld. lei prin operaţiuni repo, maximul ultimilor patru ani

În ultimul deceniu, BNR a intervenit pentru a oferi lichiditate băncilor, mai des în anii când criza financiară era în toi. Cele mai mari injecţii au fost înregistrate în 2009 şi 2012. Banca centrală a pus la dispoziţia băncilor comerciale pe parcursul lunii octombrie suma de 18,65 mld. lei, echivalentul a circa 4 mld. euro, prin operaţiuni repo, în cadrul cărora achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit.

Cu Dacia la capacitate maximă, creşterea producţiei de maşini vine de la Ford

Creşterea producţiei lui Ford B-Max înainte de a fi retras din producţie în septembrie a readus pe plus totalul numărului de maşini asamblate în România în primele nouă luni ale acestui an, în timp ce intrarea în scenă a lui EcoSport la Craiova ar putea susţine acest avânt până la finalul anului. În total, producţia de autoturisme a crescut în primele nouă luni ale acestui an cu 1% faţă de perioada similară a anului trecut, la aproape 272.500 de maşini, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) şi ale Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) centralizate de ZF. În timp ce la Dacia producţia a scăzut uşor cu 3% în primele nouă luni, la 231.600 de unităţi, la Craiova Ford a urcat cu 23% la aproape 41.000 de maşini, avans suficient de mare pentru a depăşi producţia totală din perioada similară a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb