REVISTA PRESEI 02.02.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 februarie 2015

ADEVARUL

Firme de prestigiu acuzate de o uriaşă spălare de bani publici

Mascaţii au luat cu asalt, duminică dimineaţa, locuinţa omului de afaceri Cristian Romeo Erbaşu, dar şi sediile a peste o sută de companii din Bucureşti şi alte 11 judeţe din ţară, într-un uriaş dosar de evaziune fiscală şi spălare a banilor. Pe lângă compania Construcţii Erbaşu, şi alte nume grele din industria IT şi de construcţii se vehiculează pe lista suspecţilor: UTI, Romsys, Total Network Solution şi Strabag. Suspecţii ar fi pus la punct, în perioada 2011-2014, circuite evazioniste şi de spălare a banilor, prin intermediul cărora, pe baza unor documente false şi înregistrări contabile fictive, au transferat sume importante în contul unor firme-fantomă, adesea deschise pe numele unor oameni ai străzii, de unde banii erau retraşi în numerar. Prejudiciul produs bugetului de stat prin sustragerea de la plata impozitului pe profit şi a TVA se ridica la 30 de milioane de euro, în timp ce sumele spălate se ridică la 100 de milioane de euro.

Adriean Videanu a ajuns după gratii pentru un "fleac" de 62.000 de euro

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, va petrece luna februarie în spatele gratiilor, în timp ce procurorii încearcă să ia urma acţiunilor de la Titan Mar, vândute anul trecut de fostul ministru, cu ajutorul şefei DIICOT de atunci, Alina Bica. Sentinţa a venit în aşa-numitul dosar al "gazelor ieftine". Anchetatorii susţin că Adriean Videanu s-ar fi înţeles cu Alina Bica, pe atunci procuror-şef al DIICOT, să ridice sechestrul de pe 80 de acţiuni la SC Titan Mar SA. Acţiunile erau puse sub sechestru, alături de alte bunuri în valoare totală de 60 de milioane de euro, încă din septembrie 2013, într-un dosar la DIICOT, în care Videanu era acuzat de abuz în serviciu în calitate de ministru al Economiei. Procurorii l-au acuzat că l-ar fi favorizat pe patronul InterAgro, Ioan Niculae, aprobându-i gaze ieftine, din producţia internă. Cele 80 de acţiuni ar fi fost vândute apoi de fostul ministru cu 277.000 de lei (aproximativ 62.000 de euro).

Merkel se luptă cu Putin pentru Ungaria

Ungaria este de mai mulţi ani copilul-problemă al UE. Premierul Viktor Orban, venit la putere în primăvara anului 2010 cu o majoritate parlamentară de două treimi în spate, a transformat ţara din temelii, nesocotind adesea valori fundamentale ale UE. De atunci, relaţiile Ungariei cu UE şi cu ţări membre ale acesteia s-au răcit continuu. Şi relaţiile Ungariei cu Germania - principalul său partener economic, multă vreme şi principal partener politic - au avut de suferit. Luni, Angela Merkel se întâlneşte pentru prima dată la Budapesta cu premierul Viktor Orban. Nu va fi o vizită normală, fiindcă premierul ungar şi-a aţintit privirile spre răsărit. Este prima vizită în capitala Ungariei, a cancelarului german de la venirea la putere a lui Orban.

Cine sunt pesediştii care l-au trădat pe Victor Ponta pentru Geoană şi Vanghelie

Senatorul Mircea Geoană a lansat, duminică, la Romexpo, în prezenţa a aproximativ 1000 de persoane, noul proiect social-democrat despre care a spus că speră să pună capăt "sultanatului politic al lui Victor Ponta". Înflăcărat, Geoană a vorbit 40 de minute unei audienţe formate în mare parte din pensionari şi a invitat în noua mişcare şi parlamentari de la alte partide politice. Un discurs îndelung aplaudat a avut şi Marian Vanghelie, care a vorbit despre răsturnarea actualului Guvern şi a spus că regretă susţinerea acordată lui Victor Ponta la prezidenţiale. Printre parlamentarii racolaţi de Geoană şi Vanghelie se numără: un fost consilier al premierului Victor Ponta, iubita primarului Sectorului 5, Oana Niculescu Mizil, şi o apropiată a acesteia, senatorul Valer Marian, cunoscut pentru scandalurile iscate pe vremea când era în PSD, dar şi mai mulţi aleşi necunoscuţi publicului.

Adriana Săftoiu: Întrebarea e cât poate vorbi şi cât poate dovedi Elena Udrea

Elena Udrea dezvăluie o lume care te înfioară. Iar lumea aceea trece acum prin toate bolgiile disperării. Nu se întreabă doar cât poate vorbi doamna Udrea, ci cât poate dovedi. Asta nu ştiu nici ei, nici noi, spectatorii, decât urmărind continuarea. Elena Udrea nu e o fetiţă de pension, care a a intrat din întâmplare într-o cofetărie, unde a zărit nişte mafioţi milostivi, care i-au oferit gratis o prajitură. Iar dacă cineva îşi imaginează că nu a reţinut cât a costat acea prăjitură şi cine a plătit-o se înşală. E foarte simplu şi uşor să o scoţi doar pe Elena Udrea vinovată, alături de fostul soţ şi alţi amici, pe care, cel puţin, are curajul să şi-i asume. Nu Elena Udrea a inventat sistemul. Mai degrabă, sistemul şi-a inventat tot felul de instrumente, pentru a controla puterea. Fie politică sau judiciară, şi enumerarea poate continua, într-o condiţionare strânsă de zona în care banul circula între ei, cei din cofetărie.

Soluţiile BNR pentru criza creditelor în franci elveţieni

Banca Naţională propune bancherilor reducerea temporară a ratelor la creditele în CHF, după modelul "Scade rata" şi flexibilizarea mecanismelor de rescadenţare, iar statului - să sprijine "grupurile vulnerabile de cetăţeni". Văzând cum se inflamează scandalul creditelor în franci elveţieni (CHF), conducerea Băncii Naţionale a României (BNR) a ieşit vineri la rampă şi a trecut în revistă posibilele soluţii de ameliorare a situaţiei. Unele sunt catalogate ca nerealiste (cum ar fi conversia în lei a debitelor), altele sunt prezentate ca realiste şi recomandate ca atare băncilor comerciale. Declaraţiile de vineri ale guvernatorului vin la numai câteva zile după ce Eugen Nicolaescu, vicepreşedintele Comisiei Buget-Finanţe-Bănci din Camera Deputaţilor, a cerut BNR, "la cel mai înalt nivel", să se prezinte miercuri, 4 februarie, în faţa Comisiei

Grecia caută parteneri europeni pentru a face front comun în faţa Germaniei

Oficialii greci vor porni într-un adevărat turneu european pentru a-şi găsi aliaţi alături de care să facă opoziţie politicilor de austeritate dictate ţărilor cu probleme din Uniunea Europeană. Ieri, noul ministru grec al Finanţelor s-a întâlnit cu omologul său francez, urmând ca în următoarele zile să se vadă cu George Osborne, ministrul de Finanţe al Marii Britanii, şi cu liderii de la Roma. Duminică, noul premier grec Alexis Tsipras şi-a mai domolit retorica la adresa creditorilor internaţionali şi a subliniat că este convins că va găsi o modalitate de a colabora cu aceştia, dând totodată asigurări că Grecia îşi va rambursa împrumuturile externe.

Doi cerşetori români au ajuns exponate într-o galerie de artă din Suedia

Doi cerşetori români din oraşul suedez Malmö au fost convinşi de un artist să devină exponate într-o galerie de artă. În timp ce criticii expoziţiei consideră că este o formă de exploatare, organizatorii susţin că vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la inegalităţile sociale. Expoziţia care poartă numele "Străinul din noi - un laborator viu al societăţii occidentale" doreşte să atragă atenţia asupra fenomenelor controversate. Anders Carlsson, iniţiatorul proiectului, spune că prin expunerea cerşetorilor români doreşte să creeze o dezbatere cu privire la inechităţile sociale care îi obligă pe tot mai mulţi oameni să cerşească pentru a putea trăi.

BANCHERUL

Mugur Isarescu, despre criza francilor elvetieni: nu e bine sa se lucreze la emotie puternica si in pripa

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a organizat vineri o conferinta de presa, dupa doua saptamani de la izbucnirea crizei francului elvetian, a carei scop a fost "o informare corecta asupra situatiei creditelor in franci elvetieni din Romania." "Aceasta este o obligatie a BNR ca institutie publica, o obligatie de a asigura informatii de buna calitate, de a suplini, atunci cand este cazul, lipsa de informatii din dezbaterea publica si de a lamuri, atunci cand este cazul, unele confuzii", a precizat Isarescu. "Asigurarea unor informatii de buna calitate este una dintre valorile importante ale Uniunii Europene si incercam sa realizam acest lucru prin conferinta de astazi", a adaugat el. Isarescu a precizat ca va fi inaintata Parlamentului o prezentare si mai detaliata privind situatia creditelor in franci.

CAPITAL

EXLCUSIV: Topul demnitarilor datori la bănci

Miniştri, parlamentari ori şefi de instituţii, aproape nimeni nu a scăpat de mirajul creditelor. Unii dintre ei au împrumuturi atât de mari, încât în unele cazuri, ratele le depăşesc veniturile oficiale. La sfârşitul anului trecut, persoanele fizice din România aveau de returnat băncilor credite în valoare de aproape 103 miliarde de lei. Analizând ultimele declaraţii de avere ale miniştrilor, ale şefilor principalelor instituţii publice centrale şi ale parlamentarilor cunoscuţi, am putut observa că în rândul demnitarilor procentajul celor cu datorii este impresionant. În Camera Deputaţilor ies în evidenţă soţii Manuela şi Miron Mitrea, cu debite totale de 682.000 de euro către Volksbank, conservatorul Bogdan Ciucă, cu 472.000 de euro şi 772.000 de lei împrumutaţi de la Banca Transilvania în 2007-2008, pe o perioadă de 30 de ani, UNPR-istul Valeriu Steriu, cu două credite ipotecare în valoare de 508.000 de euro, şi liberalul Mircea Dolha, cu 392.000 de euro şi 140.000 de lei.

Banca de Investiţii Lazard va acorda Greciei consultanţă legată de datoria publică

Noul ministru elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, a ales banca de investiţii Lazard pentru consultanţa legată de datoria publică a Greciei şi de gestiunea fiscală, transmite Bloomberg. 'Există câteva soluţii posibile: extinderea scadenţelor, reducerea ratelor dobânzilor şi o soluţie mult mai radicală - reducerea semnificativă a datoriei', a declarat Matthieu Pigasse, şeful subsidiarei din Paris a Lazard. Acesta a adăugat: 'Dacă am putea reduce datoria cu 50%, Grecia ar reveni la un nivel rezonabil al nivelului datoriei ca procentaj din PIB'. Matthieu Pigasse a afirmat că nivelul datoriei Greciei deţinut de creditorii publici se ridică la 200 miliarde de euro. Banca de investiţii Lazard a acordat Greciei şi în trecut consultanţă legată de datoria publică. Într-o declaraţie acordată Bloomberg, premierul elen Alexis Tsipras a afirmat că nu a intenţionat niciodată să acţioneze unilateral. Datoria Greciei se ridică la 315 miliarde de euro - aproximativ 175% din PIB.

Franţa este deschisă la o atenuare a poverii datoriei Greciei

Franţa este pregătită să ofere Greciei concesii în privinţa datoriei ţării, pentru a ajuta noul Guvern să redreseze economia, a afirmat, duminică, ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, înaintea întâlnirii cu omologul său elen, Yanis Varoufakis, transmite Bloomberg. 'Guvernul francez este dispus să analizeze metode de a atenua povara datoriei Greciei, inclusiv extinderea scadenţei datoriei", a explicat Michel Sapin, într-un interviu acordat postului francez de televiziune Canal Plus. Oficialul a exclus o anulare a datoriei şi a precizat că expunerea totală a Guvernului francez la Grecia se ridică la 42 miliarde de euro (47 miliarde de dolari). 'Putem discuta, putem aproba amânări, dar nu putem anula datoria', a declarat ministrul francez de Finanţe. Comentariile sale ar putea fi încurajatoare pentru premierul elen Alexis Tsipras, care, săptămâna următoare, va vizita Ciprul, Italia şi Franţa, căutând sprijin pentru plan

CURENTUL

ROMSILVA a plătit un milion de dolari ca să NU ştim câte păduri are România

Totalsoft şi Softwin au implementat în anul 2012 un sistem informatic complex (ERP) în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva. De pe site-ul Totalsoft aflăm că acest sistem asigură culegerea şi gestionarea informaţiilor forestiere, a proceselor administrative, financiare şi contabile, managementul documentelor şi nu numai, asigurând accesul tuturor factorilor interesaţi la acestea, în scopul unei gestionări performante a companiei. Sistemul, în valoare de 1 milion de dolari , ar fi trebuit să permită ROMSILVA gestionarea activităţilor într-o bază de date unică, asigurând accesul a 500 de utilizatori concurenţi şi peste 1000 de utilizatori ai secţiunii de portal web. Doar că sistemul este mort. NU este şi nici nu a fost niciodată funcţional. Proiectul ar fi trebuit să permită angajaţilor din toate unităţile silvice să inventarieze fondul forestier pe categorii şi coduri bine definite, să conducă la diminuarea şi înlăturarea pierderilor.

Cold(ea) war - de Tia Şerbănescu

Săptămâna trecută a plouat cu arestări de excepţie: Bica, Videanu, Dorin Cocoş şi fiul Alin Cocoş. Vedeta incontestabilă a DNA a fost însă dna Udrea, pusă sub control judiciar în dosarul unde "fostul soţ" Cocoş primea mită de milioane de euro - dintre care o parte trecea şi prin poşetele dânsei întrucât Cocoş şi cocoşelul său (fiul Alin) călcau multe firme. Dna Udrea n-a demisionat din parlament ci a întors brusc armele şi a denunţat SRI la DNA pe motiv că e ţinta unei vânători politice: "cine are cătuşele are puterea". Aşa zicea şi Felix. Când SRI şi DNA îi ating pe alţii, e justiţie, când se ating de ei e stat poliţienesc. Partea bună a acestei poveşti murdare e că binomul DNA-SRI, odată pornit împotriva corupţiei nu-i cruţă nici pe cei care l-au programat în acest sens. De unde se vede că atunci când corupţia luptă împotriva corupţiei, curge mult rahat cu sânge. În consecinţă, în lupta lor anti-Ponta, alde Geoană şi Vanghelie au lansat platforma de stânga "România noastră". Tot a voastră? Dar până acum a cui a fost?

CURIERUL NATIONAL

Haosul locuinţelor de serviciu din Armată

Între anii 2007 - 2013, MApN a cheltuit din bugetul de stat, pentru compensarea chiriilor, peste 860 mil. lei - de aproape opt ori mai mult decât a încasat din vânzarea locuinţelor. Între anii 2004 şi 2013 s-au vândut puţin peste 3.000 de locuinţe, deşi cererea era de peste 10.000. Curtea de Conturi a constatat că bugetul de stat a fost privat de fondurile din închirierea mai multor cazărmi/părţi din acestea, ceea ce ar fi diminuat substanţial sumele pentru paza, întreţinerea şi repararea imobilelor închiriate.

Creditele în franci, dincolo de fanteziile de seară la televizor

Varianta realistă a Băncii Naţionale la problema creditelor în franci elveţieni: soluţii indivi­dualizate, negociate între părţi, care să menţină ratele lunare în lei aferente creditelor în CHF la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014 pentru categoriile vulnerabile. Acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei şi reducerea temporară a ratei dobânzii la creditele în CHF pentru a compensa efectul aprecierii francului sunt cele două metode apropiate de piaţă pentru stabilizarea ratelor lunare indicate de BNR într-un document postat pe portalul instituţiei şi prezentat vineri într-o conferinţă de presă de guvernatorul Mugur Isărescu. În cursul acestei săptămâni ar urma să fie remisă Parlamentului o prezentare mai detaliată şi mai tehnică a acestei problematici.

Armata SUA vrea să aducă peste 150 de tancuri şi blindate în Europa de Est

Statele Unite intenţionează să staţioneze aproximativ 150 de tancuri şi vehicule blindate în Europa - în România, Polonia sau ţările baltice - până la sfârşitul lui 2015, care vor fi utilizate în cadrul antrenamentelor forţelor americane în regiune. Această decizie face parte dintr-un efort mai larg de a conso­lida prezenţa militară americană în regiune ca urmare a intensificării intervenţiei Rusiei în Ucraina, a declarat un comandant al armatei americane în Europa, potrivit stripes.com. "Vom face studii aici în următoarele câteva săptămâni, în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Bulgaria pentru a vedea dacă există un loc în care poate fi stocată o parte din echipamentul nostru", a declarat general-locotenentul Ben Hodges. "Poate este o companie, poate este un întreg batalion, nu ştim încă până când nu vom face anchetă şi să decidem", a adăugat el.

Plăţile directe către agricultorii români au depăşit 1 miliard de euro în 2013

omânii au primit peste 1 miliard de euro în plăţi directe pentru agricultură în anul bugetar 2013, potrivit unui recent raport al Comisiei Europene, referitor la modul în care plăţile directe din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) au fost distribuite în statele membre. Din cei peste 1 milion de be­neficiari români care au fost destinatarii plăţilor directe pentru agricultură, aproape 840.000 au primit sume de până în 500 de euro, în timp ce doar 40 de beneficiari au primit sume de peste 500.000 de euro. În termeni practici, se poate spune că 88% dintre beneficiari au primit aproximativ 20% din volumul total al plăţilor directe.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Traian Băsescu - principala victimă a Spovedaniilor făcute de Elena Udrea!

Să susţii că timp ce zece ani cel mai puternic om din România lui Traian Băsescu n-a fost Traian Băsescu, ci şeful Operativului de la SRI înseamnă nu numai supraestimarea lui Florian Coldea, dar şi subestimarea lui Traian Băsescu, prezentat ca o marionetă a unui general din Servicii. Ajungem astfel la un alt efect, cel mai grav al dezvăluirilor Elenei Udrea: Punerea la îndoială a mandatului lui Traian Băsescu. Din spovedania Elenei Udrea se conturează un Preşedinte terchea-berchea. Aflat la mîna unui general de la SRI, luînd decizii alandala (vezi cazul Codruţa Kovesi), fără o contribuţie minimă la eşecul lui Victor Ponta la prezidenţiale. Nu trebuie să ai harul de politician a lui Traian Băsescu pentru a înţelege că dezvăluirile Elenei Udrea au dat apă la moară tuturor Penalilor din România care au pus anchetarea şi condamnarea lor nu pe seama unei Justiţii în fine independente şi datorită lui Traian Băsescu, ci pe seama Poliţiei Politice practicate în cei zece ani de mandat.

Războiul Udrea- Coldea ia amploare!

Fostul ministru Elena Udrea l-a acuzat, în weekend, pe gen. Florian Coldea, actualul director interimar al SRI, că vrea să câştige timp pentru a-şi rezolva problemele interne. Udrea se aşteaptă ca, în perioada următoare, să apară filmări şi fotografii cu ea. După dezvăluirile incendiare de vineri, Elena Udrea a comentat, ieri, pe contul său de Facebook, o serie de informaţii apărute în presă, potrivit cărora audierea directorului interimar al SRI, gen. Florian Coldea, în Comisia de control a Parlamentului s-ar putea amâna. "Coldea cere timp pentru a putea să-şi rezolve problemele interne apărute după dezvăluirile pe care le-am făcut. Practic, are nevoie de timp pentru a muşamaliza lucrurile. Eventual, până mă < rezolvă > pe mine", a scris Elena Udrea în cursul după-amiezii de ieri.

Familia Căşuneanu a pierdut 3,6 mil. euro din afacerea Unirii View

Costel Căşuneanu (31 de ani) şi Ionuţ Căşuneanu (28 de ani), fiii "regelui asfaltului" Costel Căşuneanu, au ieşit din proiectul imobiliar Unirii View care presupune construcţia unui turn de birouri cu 17 etaje în apropiere de Piaţa Unirii. Familia Căşuneanu a pierdut de pe urma acestei afaceri circa 3,6 mil. euro. Costel Căşnuneanu (55 de ani), care controlează firma de construcţii Pa & Co International, a cumpărat în 28 martie 2008 un teren în suprafaţă de 2.564 mp situat pe Bldv-ul Corneliu Coposu nr. 6-8, la intersecţia cu strada Matei Basarab, peste drum de benzinăria OMV. Terenul achiziţionat fusese evaluat în decembrie 2007 la suma de 22,9 mil. euro, adică 8.933 de euro/mp. Lotul a fost adus ca aport social la societatea C& I Building, controlată la acea dată de Costel Căşuneanu în proporţie de 75% şi de cei doi fii ai săi, fiecare cu câte 12,5%.

Teodor Atanasiu: Klaus Iohannis poate declanşa procedura pentru numirea unui nou şef al SRI

Prin-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu, membru în Comisia SRI, a declarat duminică seară, la B1 TV, că preşedintele Klaus Iohannis poate declanşa procedura de numire a unui nou director al Serviciului Român de Informaţii, dată fiind situaţia în care se află acum instituţia, cu un director demisionar şi unul interimar care este ţinta unor acuzaţii. În opinia sa, noul şef al SRI ar trebui să fie "un civil care nu este nici ofiţer acoperit, nici descoperit, un om cu coloană vertebrală, un om serios pentru că este vorba despre un domeniu sensibil". Pe de altă parte, Teodor Atanasiu a precizat că ancheta internă demarată de Serviciul Român de Informaţii nu are legătură cu activitatea Comisiei de control al SRI.

JURNALUL NATIONAL

Cât rezistă Coldea la şefia SRI?

Abia numit interimar la SRI, Florian Coldea primeşte o lovitură sub centură din partea efigiei regimului băsist la a cărui întărire şi dezvoltare a contribuit din plin. Denunţul penal depus de Elena Udrea la DNA şi dezvăluirile bine ţintite ale acesteia într-un interviu prolix îl descrie pe generalul de trei stele Coldea Florian parte la un sistem de corupţie şi deturnare de fonduri. Mai mult, Udrea susţine că generalul ar fi antrenat SRI în jocuri politice şi din "frăţia" cu DNA ar fi urmărit să aibă controlul asupra puterii deciziilor din România. Udrea, persoana cea mai apropiată de Băsescu, a participat timp de 10 ani la toate urzelile şi intrigile puse la cale la Cotroceni; cunoaşte sistemul infernal prin care instituţiile i-au anihilat pe adversarii preşedintelui şi are la rândul ei informaţii sensibile pe care le foloseşte ca să-şi scape pielea. Va trece Coldea de acest tsunami de acuze care antrenează SRI într-un scandal fără precedent?

SYRIZA de ROMANIA? Cine il formeaza pe liderul providential?

Victoria neta a formatiunii Syriza in Grecia si formarea guvernului Tsipras, care a promis un program radical de reforme nemaivazut in Europa, are un efect contagios. In Spania, Podemos, inspirat din aceleasi idei, a ajuns primul partid in optiunea de vot intr-un an electoral ce poate aduce o schimbare de substanta. Sambata, Podemos a strans 150 000 de simpatizanti la un miting care au ocupat centrul Madridului. In Franta, modelul grecesc incepe sa devina vizibil printr-un slogan de exceptionala atractivitate - " Je suis Syriza! ". Miscarea nu este inca structurata, dar se pare ca aflata la stanga socialistilor miscarea este pregatita sa preia suflul urias de contestare pe care il simbolizeaza Charlie Hebdo. Transformarea rapida a unor grupuri protestatare anti-sistem, aparent marginale, in partide care ajung la putere prin sistemul democratic al alegerilor reprezinta noutatea cea mai substantiala a deceniului prezent.

Chevron pleacă din Polonia. Urmează România?

Compania americană Chevron a anunţat că se retrage din Polonia după ce veniturile sale în cel de-al patrulea trimestru al anului 2014 au scăzut cu aproape 30% comparativ cu anul trecut, până la 3,5 miliarde de dolari. Scăderea se datorează, în mare parte, preţurilor reduse la petrol, a precizat Chevron, conform The New York Times. Chevron a investit în ultimii ani sume considerabile în Europa de Est, a săpat puţuri de explorare în Polonia şi România şi a încheiat înţelegeri similare în Lituania şi Ucraina. Ulterior, americanii au renunţat la Lituania, iar în Ucraina discuţiile sunt în impas. Este de aşteptat să fie luată o decizie şi în ceea ce priveşte România, reprezentanţii Chevron analizează în continuare rezultatele explorărilor din România. Premierul Ponta a declarat în noiembrie anul trecut că România nu dispune de gaze de şist şi "ne-am bătut pe ceva ce nu avem"

NATIONAL

"Tinicheaua lui Tase", legata de coada PNL-ului!

Încă nu se stie daca si cu atat mai putin cand va prelua PNL puterea, daca va face acest pas înainte de alegerile din 2016. Si cu atat mai mult surprinde razboiul fratricid declansat in sanul noului PNL, unul pe viată si pe moarte, pentru impartirea ciolanului. Iar unul dintre principalii răspunzători de tot acest măcel intern pentru funcţii este Teodor Atanasiu, cel care isi aroga făţiş dreptul de hegemonie asupra partidului.

2 milioane de euro, plata urgenta si nejustificata a CNADNR catre firma Collini Lavori

Sprijiniti cu informatii din dosarele celorlalte firme participante la licitatia pentru reabilitarea podului peste Dunare de la Giurgiu si apoi declarati castigatori, desi oferta lor se clasifica initial pe locul trei, constructorii italieni de la firma Collini Lavori SpA au inceput deja, fara sa faca nimic, sa primeasca bani de la statul roman. In timp ce alte firme de constructii se roaga de Compania de Drumuri sa le achite lucrarile efectuate si receptionate, italienii au incasat deja doua milioane de euro la doar o luna si jumatate de la adjudecarea proiectului de reabilitare a podului de la Giurgiu.

Ivan, bântuit de fantoma lui Ghita

Inlaturat din fruntea PSD Sector 1 prin decizia Comitetului Executiv, Catalin Ivan sustine ca toate problemele lui au un nume: Sebastian Ghita. "Daca in PSD te iei de Ghita esti pedepsit. Eu am fost pedepsit", a declarat Ivan dupa ce a aflat ca a pierdut sefia filialei pe care o pastorea. Ulterior, europarlamentarul a revenit cu un nou atac la Sebastian Ghita, pe care-l considera un soi de piaza rea pentru social-democratia romaneasca. "Sebastian Ghita este ca o umbra, ca o fantoma in toate organizatiile din tara. Ghita este peste tot, numai ca nu poti sa pui mana pe el. E ca o amenintare. Nu ai voie sa vorbesti despre Sebastian Ghita. Daca vorbesti risti sa fii scanctionat", a afirmat Catalin Ivan.

PUTEREA

George Maior, misterul demisiei. Diversiunea, cea mai bună tehnică de camuflare a adevărului

Se prea poate ca preşedintele Klaus Iohannis să-i fi cerut demisia lui George Maior din fruntea SRI din cauza disputei cu şeful CCR pe tema Legii Big Brother, şi cu siguranţă că atacul lui Maior la adresa instituţiei care apără Constituţia trebuie tratat drept nepermis, incalificabil, absurd. Evident că Maior nu are nici o scuză pentru ofensiva intempestivă asupra unei instituţii care nu-i cântă în strună. Dar dacă acesta a fost motivul real pentru care preşedintele Iohannis i-a cerut lui Maior să plece din fruntea Serviciului Român de Informaţii înseamnă că avem o Administraţie Prezidenţială slabă - dacă nu chiar oarbă. Refuz să cred că şeful statului a înghiţit diversiunea şefului SRI. Căci disputa lui Maior cu Augustin Zegrean, preşedintele CCR, a fost o perdea de fum pentru a masca adevăratul motiv al plecării sale. Alături de alţi escroci cu gulerele albe, George Maior este implicat total în fraudele Microsoft şi EADS, şi prin intermediul lui Nicu "Niro" - Nicolae Dumitru -, preşedintele Grupului NIRO.

Attila Korodi, filat şi ascultat în Dosarul retrocedărilor

Fostul ministru al Mediului Attila Korodi a fost interceptat şi filat de procurorii anticorupţie în Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în care sunt judecaţi, printre alţii, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Tudor Chiuariu. Din conţinutul interceptărilor, publicate de Mediafax, reiese că unii inculpaţi ar fi încercat prin intermediul său, fără succes, să ajungă la fostul secretar de stat Pasztor Sandor, care să-i conducă la şeful Romsilva.

Exportul de energie, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani

România a exportat anul trecut o cantitate de energie de 9.937 GWh, de peste două ori mai mare faţă de cea din anul anterior, de 4.753 GWh. Volumul de energie exportată anul trecut de România, echivalentul a 15% din producţie, a înregistrat cel mai mare nivel din ultimii zece ani, fiind impulsionat atât de un preţ mai mic faţă de media europeană, cât şi de o serie de circumstanţe externe. Valoarea energiei exportate anul trecut se ridică la 355 milioane de euro.

ROMANIA LIBERA

Angela Filote, ambasadoarea CE în România: Prin vizita sa în Ungaria, Putin testează soliditatea UE

Ambasadoarea Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Filote, spune că UE susţine adoptarea legii falimentului personal în România; un eventual model ar putea fi legea similară din Irlanda. Angela Filote explică menţiunea din Raportul privind Mecanismul de ­Cooperare şi Verificare referitoare la modul în care trebuie aleşi procurorii-şefi prin faptul că negocierile politice eludează transparenţa şi principiul meritocraţiei. Referitor la faptul că România rămâne pe ultimele locuri în ceea ce priveşte atragerea banilor europeni, ambasadoarea Comisiei invocă licitaţiile defectuoase, birocraţia stufoasă, dar şi faptul că funcţionarii publici au salarii prea mici şi, după ce deprind regulile proiectelor europene, se mută în mediul privat unde primesc salarii şi chiar şi de 10 ori mai mari. Despre vizita pe care preşedintele Vladimir Putin o pregăteşte la Budapesta, Angela Filote spune că e o modalitate prin ­care "Rusia testează solidaritatea ­dintre statele membre ale UE şi testează ­principii fundamentale ale UE".

"Rasputin-ul" lui Putin vorbeşte despre reconstruirea imperiului rus

Consilierul din umbră al preşedintelui Putin, ultranaţionalistul rus Alexandre Dughin, s-a referit la actuala situaţie din Ucraina, considerată o etapă în planurile Kremlinului contra Europei. Renaşterea Rusiei nu se poate opri decât cu preluarea Kievului. Odată preluat, se va pune întrebarea: ne oprim sau continuăm marşul spre Vest? Într-un interviu pentru site-ul maghiar alfahir.hu, intitulat "Imperiul se construieşte la Vest", Dughin se referă la reţelele de influenţă ale Rusiei în state din UE, printre care enumeră Syriza şi Jobbik, la inevitabila cădere a UE, vorbeşte despre europenii care ar accepta să trăiască într-un "imperiu eurasiatic" sub protectoratul Rusiei, din care să facă parte şi România, Ungaria, Serbia, Slovacia, Austria.

Fost şef SIE: Elena Udrea a fost "plantată" lângă Traian Băsescu

Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii Externe, Claudiu Săftoiu, a lansat o ipoteză inedită cu privire la relaţia dintre Elena Udrea şi Traian Băsecsu. El crede că Elena Udrea a fost un instrument pentru anumite persoane pentru a ajunge la Traian Băsescu şi a-l controla pe acesta. "Elena Udrea a fost plantată lângă Traian Băsescu. Ea pare să fi fost plantată pentru a perpetua mafia. Ea i-a făcut multe belele", a spus Săftoiu la Antena 3. Elena Udrea a ajuns de la avocat al lui Traian Băsescu, la consilier prezidenţial, ministru, preşedinte al PMP - partid înfiinţat de fostul preşedinte, până la confident şi informator.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu, guvernatorul BNR: Este un climat propice pentru conversie comparativ cu anii anteriori

Costul leilor aflat la minime istorice le permite clienţilor cu credite în franci elveţieni să scape de riscul valutar fără să fie nevoiţi să plătească dobânzi mai mari faţă de cele din contractele ac­tuale, astfel că varianta conversiei indi­viduale a acestor împrumuturi este de pre­ferat în locul unei "soluţii administrative" cum ar fi introducerea unui curs fix printr-o ordonanţă de urgenţă, reiese din declaraţiile făcute la sfârşitul săptămânii de guver­natorul BNR Mugur Isărescu. "Este un climat propice pentru con-versie comparativ cu anii anteriori. Avem o inflaţie scăzută. Avem dobânzi la lei foarte scăzute şi în scădere. Reducerea substan­ţială a dobânzilor interbancare la minime istorice în condiţii favorabile de lichiditate pe piaţa monetară a dus la scăderea semni­ficativă a serviciului datoriei pentru debi-torii în lei", a declarat Isărescu într-o conferinţă dedicată problemei creditelor în franci elveţieni.

Chiar aleargă bancherii după clienţi? Soldul creditelor de consum a scăzut cu 5 mld. lei în 2014

Motorul creditului de consum, care repornise în vara trecută, s-a oprit din nou pe final de an, astfel că vânzările noi din lunile noiembrie şi decembrie nu au mai acoperit rambursările efectuate de clienţi şi creditele neperformante scoase de bănci din bilanţuri. Creditele de consum în lei au scăzut cu echivalentul a 1,2 mili­arde de lei în lunile noiembrie şi decembrie şi au ajuns la 22,6 mld. lei, potrivit BNR. Erodarea portofoliilor este şi mai dra­matică în cazul creditelor în valută, un pro­dus care a dispărut aproape complet din ofer­tele băncilor din cauza restricţiilor im­pu­se de BNR. Soldul creditelor de consum în valută a scăzut cu un miliard de euro (echi­valentul a 4,5 mld. lei) pe par­cur­sul anului trecut şi a ajuns la 5,9 miliarde de euro. Aceste credite consemnaseră o creştere de aproape 800 milioane de lei în perioada martie-octombrie, datorită promoţiilor aruncate de bănci pe piaţă. Potenţialul de creditare s-a dovedit însă limitat, populaţia fiind în continuare supraîndatorată după anii de boom ai creditării dintre 2005 şi 2008.

Romgaz discută cu Sterling o nouă achiziţie la Marea Neagră

Producătorul de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG) discută preluarea unei cote de 32,5% în două câmpuri petroliere offshore concesionate către compania canadiană Sterling Resources, ale cărei explorări în zonă, derulate începând din 2007, au evidenţiat rezultate pozitive. Dacă discuţiile s-ar finaliza printr-o tranzacţie, Romgaz ar dobândi prima sa participaţie semnificativă într-un perimetru offshore. Compania de stat s-a mulţumit deocamdată cu o cotă de 10% în două câmpuri unde operaţiunile sunt conduse de ruşii de la Lukoil şi mai are opţiunea de a cumpăra 10% din licenţa pentru zona de mare adâncime a perimetrului Midia XV, de la proprietarii actuali, OMV Petrom (SNP) şi ExxonMobil. Discuţiile sunt purtate pentru zona de mică adâncime din perimetrul Midia XV, unde Sterling are în prezent o cotă de 65%, iar restul licenţei aparţine companiilor Petro Ventures Europe (20%) şi Gas Plus International (15%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb