REVISTA PRESEI 02.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 2 februarie 2017

REVISTA PRESEI 02.02.2017

ADEVARUL

Cel mai mare protest din ultimii 25 de ani: peste 300.000 de români din toată ţara au ieşit în stradă

Peste 300.000 de oameni au ieşit în stradă, miercuri seară, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, ca urmare a adoptării de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. În Capitală, au avut loc incidente provocate de grupuri izolate în urma cărora jandarmii au folosit gaze lacrimogene. SRI a anunţat că a avut informaţii despre prezenţa ultraşilor la protestele din Capitală şi le-a transmis către Ministerul Afacerilor Interne. Ministrul de Interne Carmen Dan a spus în cursul serii într-o intervenţie la România TV că ea nu a avut nicio informare şi nici nu a luat vreo măsură pentru protejarea cetăţenilor. Manifestaţia din Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat, la ora 00.40, incidentele luând sfârşit după o zi de proteste care au început la ora 9.00 şi au atins punctul culminant la ora 21.00, când în faţa sediului Guvernului s-au aflat circa 120.000 de demonstranţi.

Guvernul a legalizat furtul cu acte în regulă

Guvernul României a emis marţi seara o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, prin care este dezincriminat abuzul în serviciu dacă acesta este comis prin emiterea de acte normative. De asemenea, este dezincriminată şi infracţiunea de favorizare a făptuitorului săvârşită prin emiterea de acte normative. Actul de modificare a legislaţiei penale a fost adoptat de Guvern şi a devenit Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/1 februarie 2017. Spre deosebire de versiunea pusă în dezbatere publică pe 18 ianuarie, au survenit câteva modificări semnificative. Guvernul a renunţat la condiţia ca infracţiunea de abuz în serviciu să poată fi anchetată doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Instituţile europene, în alertă pe subiectul România

Azi dimineaţă, începând cu ora 10.00, pe site-ul Parlamentului European, puteţi urmări în direct transmisiunea sesiunii plenare unde figurează subiectul Democraţia şi Justiţia în România: Declaraţia Comisiei Europene. Tensiunile existente în ţara noastră au fost, evident, imediat înregistrate la Bruxelles, comunicatul de ieri privind ce se petrece la noi şi este urmărit aici cu maximă îngrijorare, a fost semnat atât de Jean Claude Juncker, Preşedintele Comisiei cât şi de primul său adjunct, Frans Timmermans. Etapa a doua procedurală ar putea să fie declanşată la Conferinţa Preşedinţilor grupurilor politice din Parlamentul European (8 februarie) unde să fie supusă votului o propunere privind iniţierea unei dezbateri speciale privind situaţia din România, urmată de votarea unei Rezoluţii pe această temă.

Toate scenariile posibile pentru a bloca mutilarea Codului Penal

Ordonanţa de urgenţă care modifică legislaţia penală în interesul infractorilor poate fi blocată printr-o altă ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau printr-o decizie a Curţii Constituţionale. În ambele situaţii, dincolo de argumentele juridice, presiunea străzii este esenţială, întrucât mai sunt doar nouă zile până când "clemenţa" PSD va intra în vigoare. Aşadar, a început numărătoarea inversă. Ce se mai poate face? Pe scurt, există patru metode prin care poate fi împiedicată toleranţa arătată de Guvernul Grindeanu faţă de cei cu probleme penale: trei dintre ele implică Curtea Constituţională (CCR), iar una ţine exclusiv de voinţa Guvernului. Varianta ideală: o ordonanţă de urgenţă a Guvernului care să revoce modificările operate marţi noapte. Ar fi pasul cel mai uşor pentru detensionarea situaţiei.

Dragnea, Udrea, Oprea, Şova... VIP-urile care scapă de problemele penale cu Ordonanţa "Iordache-Grindeanu"

Sute de demnitari sau funcţionari ar putea scăpa de dosarele penale în care sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu, dacă modificările Codurilor Penale, adoptate prin ordonanţă de Urgenţă, vor intra în vigoare. Printre numele sonore: Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Elena Udrea, Alina Bica sau Dan Şova. Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codurilor Penale a vizat în principal infracţiunea de abuz în serviciu. În acest moment, doar la DNA sunt deschise 2.151 de anchete cu această faptă. Zeci de politicieni şi înalţi funcţionari sunt judecaţi sau cercetaţi pentru această infracţiune. Peste 10 zile, o mare parte din aceste cazuri ar urma să fie clasate. Aceeaşi soartă o vor avea şi dosarele trimise dejà în judecată deoarece noile modificări se vor aplica şi proceselor aflate pe rol.

Reacţia Angelei Merkel după adoptarea ordonanţei care modifica codurile penale

Berlinul critica in termeni duri atât ordonanţa ce modifica Codul penal, cat si proiectul privind graţierea. Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului federal, a spus miercuri, potrivit AP, ca Angela Merkel "si-a exprimat clar opinia că dacă lupta împotriva corupţiei este slăbită si domnia legii, ca si politica de reforme, puse sub semnul întrebării, se transmite un semnal foarte greşit" dinspre Bucureşti. Purtătorul de cuvânt al ministerului german de externe, Martin Schaefer, a anunţat presa ca "Seara trecuta, Guvernul României a adoptat doua ordonanţe de urgenta, despre care ştim, in linii mari, ca schimba legea penala si regimul graţierilor".

Becali: "Am pierdut 23 de milioane de euro"

"Trebuia sa vand azi un teren de 23 de milioane de euro si arvuna 3 milioane de euro, oamenii erau straini, cica sa mai asteptam 2-3 zile. Pentru un singur om sa suferim noi? Ce fel de oameni sunt astia? Ce fel de barbati sunt? Ne-am pus sa sacrificam tara pentru un singur om. Iti dai seama ce ma oftic, luam azi 3 milioane si 23 de milioane pana in vara. Am vrut sa dea gratierea, sa iasa Victor Becali, sa iasa Borcea, dar nu mai vor sa o dea, numai abuzul in serviciu al lui Dragnea vor sa o dea. Ma imbrac si ma duc si eu, ce, eu merg pentru bani? Uite acum ma imbrac si ma duc acolo. Ma duc ca nu credeam asa ceva, suntem in pragul unei dictaturi. Nu am fost niciodata, nici la Revolutie nu am fost, dar acum ma duc".

Jaful descoperit de Curtea de Conturi în companiile de stat

Raportul pe anul 2015 publicat de Curtea de Conturi scoate la iveală o serie de nereguli în rândul companiilor al căror acţionar este statul român, de la cheltuieli nelegale privind salariile sau umflate nejustificat şi sume achitate pentru bunuri care nu există până la prejudicii aduse statului român din calculul greşit al redevenţelor datorate. Raportul Curţii de Conturi arată că Societatea Naţională a Sării (Salrom), singurul producător de sare din România, nu a respectat prevederile legale privind calcularea şi virarea redevenţei miniere datorate bugetului de stat, motiv pentru care veniturile bugetului de stat au fost diminuate cu 20,76 milioane de lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de 16,89 milioane de lei.

Dezicere de Guvern. Un fost ministru îşi dă demisia din PSD

Secretarul de stat Daniel Şandru şi consilierii săi şi-au anunţat demisiile din Guvern, acuzând faptul că Executivul a transformat serviciul public în serviciul unor politicieni cu probleme penale. În acelaşi timp, fostul ministru din Guvernul Ponta, Aurelia Cristea, şi-a prezentat demisia din PSD: "În cursul zilei de astăzi am depus demisia mea din rândurile Partidului Social Democrat. O decizie luată în zorii unei zile care a urmat unei seri şi nopţi negre pentru România şi pentru noi toţi". Daniel Şandru a demisonat din funcţia de secretar de stat în Guvern după decizia Executivului Grindeanu de a modifica în miez de noapte legislaţia penală. Şandru a fost cooptat în Guvern de Dacian Cioloş, dar rămăsese şi în echipa Grindeanu.

IT-ist român, despre efectele nefaste ascunse ale ordonanţelor Grindeanu

IT-istul timişorean Ciprian Jichici, specializat în tehnologie Microsoft şi fost consilier local PNL, a declarat într-o intervenţie telefonică la Radio Timişoara că, prin modul în care a acţionat şi prin emiterea unor ordonanţe cu dedicaţie, Guvernul Grindeanu a făcut foarte mult rău României, anulând o dezbatere absolut necesară. "Un rău poate şi mai mare pe care Guvernul l-a făcut este accela că a distras atenţia de la probleme reale care există, dând ocazia aşa-zisului binom SRI-DNA să se replieze şi să anuleze practic de pe agenda publică problemele extrem de serioase vizavi de ce se întâmplă în interiorul SRI şi DNA", a declarat Jichici.

CEZ ar putea vinde afacerile din Bulgaria. Companii din România, Franţa şi Turcia sunt interesate

Grupul ceh de energie şi utilităţi CEZ s-ar putea retrage de pe piaţa din Bulgaria, iar de preluarea afacerilor sale din această ţară sunt interesate companii din România, Franţa şi Turcia, transmite Novinite. CEZ deţine în Bulgaria cea mai mare companie de distribuţie de energie din Bulgaria, furnizând electricitate unor peste 3 milioane de clienţi, veniturile obţinute fiind de 1,4 miliarde de leva (700 milioane euro), mai multe centrale hidroelectrice şi o centrală termică în prezent scoasă din uz.

Primarul PSD care aprobă pedepsirea drastică a abuzului în serviciu

Membru al familiei care deţine fabrica de mobilă "Casa Rusu", primarul PSD din Becicherecu Mic, Raimond Rusu a anunţat că nu doreşte să încaseze salariul aferent funcţiei, cifrat la aproximativ 27.000 de lei anual, bani din care cumpără pomi fructiferi pe care-i donează localnicilor. Înainte de şedinţa de Guvern de marţi, 31 ianuarie, în care s-au operat modificările aduse Codului Penal referitor la abuzul în serviciu, "Adevărul" l-a contactat pe Raimond Rusu pentru un punct de vedere cu privire la propunerile de modificare a legii în privinţa abuzului în serviciu. Primarul social-democrat este de părere că un primar ar trebui să fie acuzat de abuz în serviciu chiar pentru vina de a nu face nimic pentru comunitatea care l-a ales.

COTIDIANUL

Cel mai amplu protest impotriva Guvernului a fost reprimat. Provocatorii au atacat fortele de ordine

Protestul din Piaţa Victoriei din Capitală, la sediul Guvernului, s-a încheiat după miezul nopţii de miercuri spre joi, după ce mai mulţi protestatari, un grup izolat, au aruncat cu obiecte şi petarde în jandarmi, care au intervenit şi i-au dispersat. Liderul ultraşilor care au provocat forţele de ordine ar fi Elias Bucurică, liderul galeriei lui Dinamo,cel care a realizat în 2014 coregrafia de pe Arena Naţională de la lansarea candidaturii la prezindenţiale a lui Vicor Ponta. Bucurică a adus atunci pe Arenă o mare parte a galerie dinamovoste, fapt care a dus la o ruptură faţă de ceilalţi suporteri care cereau depolitizarea galeriei. Acesta a mai fost în prim planul unor manifestaţii politice şi în anul 2010. Mobilizat de Gabriel Oprea, Bucurică şi ajutat de alţi membri ai galeriei lui Dinamo, el a coordonat la portavoce glasul comun al susţinătorilor candidaturii lui Neculai Onţanu la Primăria Capitalei,

Ordonanţa cu premii şi pedepse - Cornel Nistorescu

PSD l-a salvat pe Liviu Dragnea de la cîteva luni de detenţie, iar adversarii săi au ratat prin asta o decapitare a partidului născut din PDSR (ca succesor abil al PCR). În plus, DNA a luat o lovitură în plină figură, fiind brusc limitată în excesele sale pe bandă rulantă. Abuz în serviciu, denunţ art. 19, înregistrare, rechizitoriu - 5 ani. Şi cătuşe de la caz la caz. Abuzul în serviciu nu mai merge la foc automat, iar autodenunţul după 3-4 ani nu mai este o tehnică de a-i salva pe infractorii care aveau cîte un mahăr de dat în primire. Aceasta este esenţa războiului dintre PSD şi Klaus Iohannis plus Binom. Oricît ar părea de supărător, în această confruntare, PNL şi USR sunt doar galerii stinghere şi nu prea zgomotoase de chibiţi ai tandemului Binom - preşedinte.

Ministrul Apărării: Constituirea escadrilei de avioane multirol e un exemplu succes

Efortul de constituire a escadrilei de avioane multirol este unul consistent şi un exemplu pentru alte programe de succes, a declarat, miercuri, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, la autoevaluarea activităţii Departamentului pentru armamente în anul 2016. Potrivit unui comunicat al MApN transmis AGERPRES, locţiitorul şefului Departamentului pentru armamente, generalul-maior Cătălin-Adrian Moraru, a prezentat modul cum s-au derulat principalele programe şi contracte de achiziţii pentru sisteme de armamente şi echipamente majore, precum şi cele mai importante activităţi curente desfăşurate în 2016. Ministrul Gabriel-Beniamin Leş a evidenţiat intrarea în dotarea forţelor aeriene a primelor avioane multirol F-16, apreciind că anul 2017 va fi important pentru înzestrarea armatei.

Protestele din România sunt analizate cu interes

Guvernul social-democrat din România s-a confruntat miercuri seară cu manifestaţii de o rară amploare în întreaga ţară unde sute de mii de persoane au denunţat decizia sa de a relaxa legislaţia anticorupţie, iniţiativă criticată, de asemenea, în străinătate, transmit AFP, EFE şi Reuters. A fost cea mai masivă manifestaţie din Bucureşti din ultimii 25 de ani, după revenirea la democraţie, adaugă AFP, iar Reuters apreciază că numărul participanţilor a fost între 130.000 şi 150.000. Protestatarii au ieşit în număr mare şi în oraşele din provincie, la Cluj-Napoca (25.000, potrivit unui corespondent al AFP), Timişoara (vest, circa 15.000), Sibiu (centru, aproximativ 20.000), precum şi în alte vreo 55 localităţi de dimensiuni mai mici, notează Reuters.

CURIERUL NATIONAL

Şase ţări partenere, printre care SUA, Franţa, si Germania, îşi exprimă "îngrijorarea profundă" in legătură cu ordonanţa adoptată noaptea

Asalt diplomatic fără precedent la guvernul PSD: Şase ţări partenere, SUA, Franţa, Germania, Olanda, Belgia si Canada, îşi exprimă "îngrijorarea profundă" in legătură cu ordonanţa adoptată noaptea, despre care scriu ca "a subminat lupta anticorupţie din ultimii zece ani" si "riscă să deterioreze poziţia internaţională a României". Mai mult: cele şase state avertizează că ordonanţa de urgenţă "riscă să afecteze parteneriatele bazate pe valori comune, inerente principiilor conducătoare ale UE şi NATO". Este o declaraţie de o duritate nemaiîntâlnita in istoria recenta; nici măcar la puciul din vara anului 2012 nu a existat o poziţie comuna atât de dură a principalilor parteneri externi ai României.

69,5 mil. lei, redevenţe miniere neîncasate de ANRM

Curtea de Conturi a stabilit că, în perioada 2011-2015, veniturile bugetului de stat au fost diminuate cu suma de 68,5 mil. lei, reprezentând diferenţă de redevenţă minieră, calculată în condiţiile Legii nr. 262/2009 şi OUG nr. 102/2013. 19 titulari de licenţe de exploatare au refuzat să semneze sau au semnat cu întârziere actele adiţionale de modificare a cuantumului redevenţei, la valoarea actualizată Aproape 1 milion de lei nu a fost încasat pentru că ANRM nu deţine informaţii pentru toate cantităţile de nisip şi pietriş exploatate

Suspectată de fraudă, Marine Le Pen refuză să ramburseze paguba Parlamentului European

Marine Le Pen, lidera grupului europarlamentar populist şi antieuropean ENL (Europa naţiunilor şi libertăţilor) a depus o plângere la Parchetul din Bruxelles împotriva directoarei Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF) şi a secretarului general al PE, Klaus Welle, acuzându-i de "fals intelectual". De fapt, PE cere europarlamentarei Marine Le Pen rambursarea sumei de aproape 300.000 de euro cu care a remunerat-o pe Catherine Griset, înregistrată fictiv ca asistentă la biroul său de europarlamentar din Bruxelles. Catherine Griset era, în realitate, secretara şi apoi şefa de cabinet a dnei Le Pen, la sediul central al Frontului Naţional (de extremă-dreapta) din Franţa.

ANRE, somată să verifice creşterea preţurilor pe bursa de energie electrică

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România - AFEER a solicitat ANRE să efectueze de urgenţă verificări pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM, exprimându-şi îngrijorarea faţă de situaţia actuală de pe piaţa energiei, respectiv creşterile foarte mari ale preţului energiei electrice. "Preţul energiei pe Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU este foarte mare chiar dacă a fost evident că au existat raţiuni în acest sens: ger, consum ridicat, lipsa apei şi preţuri mari pe celelalte pieţe din regiune. Cu toate acestea, preţul energiei a crescut în luna ianuarie la valori complet neobişnuite, în opinia mea de nesuportat de către piaţa românească", a declarat într-un comunicat Ion Lungu, preşedintele AFEER.

EVENIMENTUL ZILEI

A fost lansată TEORIA CONSPIRAŢIEI, care explică FORŢELE aflate in spatele protestelor

Într-un comentariu pe "România curată", Alina Mungiu lansează o ipoteză interesantă despre motivele mobilizării populare împotriva guvernului. "Războiul civil pe care îl vedem nu este despre integritate, foloseşte doar pe unii oameni care cred în ea şi face praf şi democraţia şi statul de drept. Câştigătorii alegerilor vor să fie deasupra legii. Pierzătorii vor să le câştige la masa verde", scrie Alina Mungiu într-un comentariu intitulat "De ce s-a radicalizat politica la români". Politologul de la "România curată" constată că atmosfera a devenit brusc insurecţională după Anul Nou, deşi datele problemei nu s-au schimbat prea mult. Un singur lucru e nou: Guvernul vrea să taie fondurile SRI, o mişcare fără precedent. SRI, care a scăpat de comisia de anchetă fără să ne spună cum a luat Ghiţă aproape un miliard şi de ce nu e cercetată sursa banilor din România TV şi a altor organe de presă cu finanţare ascunsă.

Cine i-ar fi organizat pe ULTRAŞII care au făcut ravagii în Piaţa Victoriei

Carmen Negoiţă, fosta soţie a lui Ionuţ Negoiţă, finanţatorul echipei Dinamo, s-a numărat printre persoanele care au protestat, miercuri, în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului. Ea a postat un mesaj pe contul de Facebook în care povesteşte că a observat mai mulţi indivizi suspecţi care se pregăteau pentru o acţiune în forţă. "Fratii Negoita au strans galeria echipei de fotbal Dinamo la Rin Grand Hotel si i-au adus cu autobuzele la protest inarmati cu petarde si lacrimogene ca sa strice protestul din aceasta seara, Fratii Negoita sunt membri PSD cu dosare penale care beneficeaza de legea gratierii!", a scris Carmen Negoiţă.

Jandarmi din opt judeţe au fost mobilizaţi pentru apărarea Guvernului

Clădirea Guvernului României a devenit cel mai important dintre cele 243 de obiective deosebite păzite de Jandarmeria Bucureşti. Pentru asigurarea siguranţei Palatului Victoria, locul în care Guvernul Grindeanu a luat, marţi seara, decizia promulgării ordonanţei care modifică Codul Penal şi Codul de procedură penală şi cea privind graţierea unor pedepse, au fost mobilizaţi jandarmi din Capitală şi din judeţele învecinate. Pentru mai multă siguranţă, au fost mobilizate Grupările Mobile de la Braşov şi Constanţa, trupele speciale de intervenţie ale Jandarmeriei Române.

JURNALUL NATIONAL

Reacţia ministrului Justiţiei faţă de protestul din faţa Guvernului

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, îi îndeamnă pe cei care protestează împotriva ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor penale să "citească cu atenţie şi responsabilitate" prevederile actului normativ, menţionând că "nimic nu este secret, ilegal sau imoral" în caracterul acestei OUG. "Oamenii au ieşit în stradă, indignaţi de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului, folosind argumente preluate de pe reţelele sociale. Doar că nu e nimic secret, ilegal sau imoral în caracterul acestei ordonanţe. Îi îndemn pe toţi cei care şi-au strigat în stradă nemulţumirile să citească cu atenţie şi responsabilitate, cu ochii lor şi nu 'prin ochii altora', atât textul ordonanţei de urgenţă, cât şi explicaţiile mele", a scris Iordache, miercuri, pe Facebook.

USR şi PNL au depus moţiunea de cenzură şi cer alegeri anticipate

Parlamentarii PNL şi USR au depus miercuri moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România". "Aceasta este moţiunea de cenzură pe care PNL, împreună cu USR, o depun astăzi. Este numită 'Guvernul Grindeanu- Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România'. Este primul demers politic important pe care Opoziţia îl face astăzi în România. Ne dorim ca toţi parlamentarii care cred în supremaţia legii, care au bună credinţă şi respectă cetăţeanul, să voteze această moţiune de cenzură. Aceasta este soluţia legală, instituţională, pentru demisia Guvernului şi de asemenea soluţia pentru a putea ajunge la alegeri anticipate", a spus preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la Palatul Parlamentului.

CSM a votat în unanimitate sesizarea CCR

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat în unanimitate, la vedere, sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptat marţi noapte de Guvern, fără avizul CSM, relatează news.ro. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, a declarat că va face publică motivarea deciziei de sesizare a Curţii Constituţionale privind existenţa unui conflict de natură constituţională între puterea executivă şi sistemul judiciar, după adoptarea OUG de modificare a codurilor penale.

42 milioane lei pentru un Studiu de fezabilitate

Asocierea Acciona Ingenieria SA - Baicons Impex SRL va realiza studiul de fezabilitate (SF) pentru reabilitarea liniei de cale ferată Craiova-Drobeta Turnu Severin-Caransebeş, valoarea contractului fiind de 41,924 milioane de lei, fără TVA, a anunţat CFR SA. Printre altele proiectul vizează creşterea vitezei de circulaţie la 120-160 km/h pentru trenurile de călători şi la 100-120 km/h pentru trenurile de marfă. Finanţarea este asigurată din fonduri nerambursabile CEF, în proporţie de 85% şi 15% fonduri de la bugetul de stat. Secţiunea este inclusă în programul de modernizare a tronsonului feroviar Arad-Timişoara-Caransebeş-Craiova-Calafat care este parte a Coridorului Orient/Est-Mediteranean, ramura sudică.

NATIONAL

Iohannis îşi face campanie din poartă-n poartă

După ce decretase pe Facebook, in timpul nopţii, un fel de doliu naţional - "Dragi romani, astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternica de la adversarii justiţiei, dreptăţii si luptei împotriva corupţiei", preşedintele Iohannis a descins in primele ore ale dimineţii de miercuri la poarta CSM. De unde, înainte de discuţia cu magistraţii a declarat ca este "inadmisibil, inacceptabil, un scandal si o bătaie de joc" pentru un stat de drept ceea ce a făcut Guvernul, respectiv modificarea Codurilor penale prin ordonanţa de urgentă.

Reînvie "Doi ş'un sfert"!

Dragnea îşi doreşte ca, sub o formă sau alta, sa fie înfiinţată controversata unitate "Doi ş'un sfert". Iar demersul noului "el lider maximo" este pe deplin de înţeles, daca este sa ne luăm după simple calcule strategice, pe cât de pragmatice, pe atât de îngrijorătoare pe moment pentru Dragnea. Care, prins intre "ciocanul" SRI si "menghina" DNA, nu are prea mulţi prieteni in sistem. Dar, cum putinii susţinători de ultimă oră care au trecut de partea sa sunt din cadrul SIE, aceştia sunt cu atât mai valoroşi. Si, probabil, astfel se explica de ce "anihilarea" actualei şefii "liberal-pontiste" a DGPI si predarea ştafetei către o noua conducere loială ar putea inclina simţitor balanţa influentei in sistem.

Taxa de şmecherie pentru consultanţii străini!

Poate doar procurorii anticorupţie să se mai dumirească de ce sunt plătiţi regeste membrii anumitor Consilii de Administraţie, puşi acolo sa reprezinte interesele statului roman, încă majoritar la anumite companii de interes strategic, dar a căror singură atitudine este una de "preş" in fata concurentei străine. Nefiind in stare sa facă propriul plan, cei din CA al TAROM, o companie totuşi pe pierdere, au alocat un milion de euro pentru consultanta externa firmei Roland Berger. Adică tocmai firma cu care TAROM a mai avut un contract de consultantă pentru pregătirea Planului de dezvoltare 2012 - 2016, contract nefinalizat, dar plătit parţial cu bani grei, in jur de 250.000 de euro. Culmea este si faptul ca TAROM a respins in cele din urma planul final al consultantului, deoarece acesta ar fi prevăzut, nici mai mult nici mai puţin decât falimentul companiei, cel mai târziu in 2015!

PUTEREA

SRI confirmă PREMEDITAREA SABOTĂRII protestului!

Serviciul Român de Informaţii precizează că datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei au fost transmise operativ "instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice", informează Agerpres. În acest fel, este contrazisă Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, care a declarat miercuri seara, la Romania TV, ca nu a primit informări prealabile de la servicii că la miting ar fi urmat să aibă loc provocări.

EurActiv.ro: Guvernul GRINDEANU pregăteşte contopirea DNA şi a DIICOT!

Guvernul Grindeanu urmează să treacă, vineri, la pasul al doilea în lupta împotriva statului de drept, transmite EurActiv.ro, citând surse care vorbesc despre desfiinţarea DNA şi a DIICOT şi contopirea lor într-o singură instituţie. Noul Parchet, care va avea prerogative în materie de anticorupţie şi antiterorism, ar putea fi condus de Oana Schmidt-Hăineală, numită recent secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Fostă şefă a CSM, Oana Schmidt-Hăineală ar fi una dintre persoanele care au lucrat la Ordonanţa privind modificările la Codul penal. De asemenea, Guvernul Grindeanu ar avea în plan şi un al treilea pas: extinderea graţierii şi la fapte de corupţie.

ROMANIA LIBERA

Proteste de amploare în întreaga ţară, cu peste 300.000 de oameni

Sute de mii de oameni au protestat, în toata ţara, miercuri seară, faţă de decizia Guvernului Grindeanu de a modifica Codul Penal prin OUG. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a încercat din nou să minimizeze efectele ordonanţei, spunând că "nu e nimic ilegal sau imoral" în textul ordonanţei. Între timp, ambasadele a şase ţări occidentale, partenere ale României, îşi exprimă îngrijorarea şi cer Executivului să nu abandoneze lupta anticorupţie. După ora 22.30, în Piaţa Victoriei din Capitală, au apărut suporterii din galeriile echipelor de fotbal, care au aruncat cu petarde spre jandarmi. În vreme ce manifestanţii strigau "fără violenţă!", jandarmii au izolat Piaţa şi au aruncat cu gaze lacrimogene. În urma conflictului, mulţi protestatari au plecat spre case.

Nu avem voie să negociem cu teroriştii din PSD!

Apele nu mai sunt tulburi, ele s-au limpezit şi au îngheţat, putem să admirăm în toată nuditatea lui hâdă hăul neclintit din faţa noastră: ei ne-au luat la bătaie, ne-au înjurat, ne-au scuipat, şi-au votat legislaţie preferenţială, s-au purtat ca nişte dictatori demenţi izolaţi în spatele cordoanelor de securitate iar noi ar trebui să fim politicoşi, nuanţaţi, să încercăm să discutăm cu teroriştii folosind argumente, raţionamente, să stăm la coadă la audienţe şi, în general, să stăm liniştiţi la locurili noastri, cum ne-a cerut Ceauşescu în '89. Nu, nu se mai poate aşa, cu teroriştii nu se negociază. Teroriştii trebuie zdrobiţi prin orice mijloace. Altfel, mâine vom fi nu califat, ci teleormanat. Vom purta cu toţii în paşapoarte, dacă vom mai apuca să le folosim, numele patriei: Teleormanatul România.

România schimbă direcţia

I-a fost frică să iasă din casă şi a cerut încă de dimineaţă să vină jandarmii să-l apere. Mulţimea este însă civilizată, nu vrea să dea buzna în casa condamnatului penal Liviu Dragnea. Oamenii nu vor să-l linşeze, vor doar să-l vadă cum răspunde în faţa judecătorilor. Sunt enervaţi de apucăturile de infractori ale membrilor Guvernului, care îşi sabotează propria ţară, de parcă ar vrea să o scoată din UE şi să o ducă în Uniunea Eurasiatică a lui Putin. Acolo unde cei aflaţi la putere dispreţuiesc Occidentul, cu regulile lui, mizând doar pe interesele lor şi pe minciuna care-i menţine la putere. România se întoarce în timp şi schimbă direcţia. Urmează o dictatură a Parlamentului împotriva căreia doar strada mai poate lupta.

ZIARUL FINANCIAR

De ce sunteţi în stradă, de ce protestaţi, de ce vreţi să daţi jos Guvernul?

Dragnea, PSD, ALDE, Tăriceanu, Grindeanu au fost atât de generoşi cu voi, ca nicio altă guvernare. De ce protestaţi? De ce aţi ieşit în stradă? Pentru nişte mici modificări la nişte coduri penale, care oricum nu vă afectează pe voi? La câte miliarde de euro s-au furat din România, aceste modificări nu înseamnă nimic. Şi oricum aceste modificări nu vă privesc pe voi, cei 300.000 care sunteţi în stradă în toată ţara. Noi v-am dat, nu v-am luat, de ce v-aţi ridicat împotriva noastră? De ce vreţi să daţi jos Guvernul (ales legitim)? De ce ne urâţi? Nu puteţi să vă duceţi la culcare că e frig afara şi răciţi? De ce nu înţelegeţi că aveam şi noi o problemă de rezolvat? Ce e acela statul de drept? Spuneţi un preţ? Altă întrebare!

Bursa creşte cu 6% în ianuarie, cel mai bun nivel din ultimii patru ani

Schimbările politice proaspete pot avea însă impact asupra pieţei de capital. "Deciziile guvernului pot induce un sentiment negativ în rândul investitorilor". Ieri, BET-ul deschisese în scădere cu 0,9%. Indicele BET, indicatorul de referinţă pentru bursa de la Bucureşti, a închis luna ianuarie la peste 7.500 de puncte, în creştere cu 6% faţă de ultima şedinţă din anul 2016, şi a înregistrat astfel cel mai bun ritm de creştere pentru o primă lună a anului din 2013 încoace. În 2013, indicele BET avansa cu 6,4%. Evoluţia din prima lună din 2017 a fost determinată în mare parte de conjuctura externă favorabilă dată de politicile expansioniste ale noii administraţii din SUA, cea mai mare economie la nivel mondial.

"Gara de Nord trebuie să devină un centru urban de referinţă"

Statul trebuie să permită realizarea de investiţii private în imobile care îi aparţin, astfel încât acestea să fie revitalizate şi utilizate la întregul lor potenţial, iar printre cele mai fezabile proiecte în acest sens este Gara de Nord din Capitală, un loc tranzitat zilnic de 15.000 de persoane. "Încercăm să deschidem un dialog cu autorităţile, iar în viitor sperăm să existe investiţii private în domenii care păreau rezervate exclusiv statului. Dacă ar exista mecanismele legale, şi mâine am demara un proiect care să transforme Gara de Nord într-un centru urban de referinţă", a spus Tatian Diaconu, CEO Immochan România, divizia locală a uneia dintre cele mai importante companii de dezvoltare imobiliară din Europa. Un centru comercial sau o clădire de birouri deasupra gării, după modelul din Londra, Frankfurt sau Leipzig, ar putea conduce la dezvoltarea Capitalei şi a zonelor limitrofe.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb