REVISTA PRESEI 02.09.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 septembrie 2013

ADEVARUL

Decizia-surpriză a lui Obama privind Siria a consolidat poziţia lui Putin la summitul G20

Decizia-surpriză a lui Barack Obama de a cere un vot Congresului în vederea unei acţiuni militare în Siria a consolidat poziţia lui Vladimir Putin, odată cu apropierea summitului G20, pe care Moscova vrea să îl folosească pentru a găsi o soluţie politică la conflictul sirian, comentează AFP. "Obama s-a dovedit incapabil să răspundă unei provocări" lansate de către preşedintele rus, care s-a pronunţat cu privire la conflictul sirian "doar cu câteva ore înaintea discursului omologului său american", apreciază analistul Aleksandr Gorbenko. "Putin a pus la îndoială în avans eficienţa unor < măsuri militare > asupra cărora insistă Statele Unite (...), iar Obama a făcut un pas înapoi", a subliniat Gorbenko într-un articol postat pe portalul de analiză Odnako.org. Vladimir Putin a calificat sâmbătă drept o "absurditate totală" acuzaţiile Washingtonului potrivit cărora regimul sirian a utilizat arme chimice în atacurile de la 21 august, care s-ar fi soldat cu câteva sute de morţi lângă Damasc, şi a îndemnat Statele Unite să prezinte probele pe care afirmă că le deţin.

Sondaj: doi din trei români susţin proiectul Roşia Montană

Românii cred că autorităţile trebuie să susţină proiectul Roşia Montană, dar şi exploatarea gazelor de şist, arată un sondaj Sociopol realizat în perioada 23-26 august. Astfel, 68% dintre respondenţi au spus că autorităţile trebuie să promoveze acest proiect, în timp ce doar 32% au răspuns că ar trebui să se opună proiectului. În plus, acelaşi sondaj de opinie arată că românii au încredere că autorităţile vor promova Roşia Montană, 73% dintre ei fiind de această părere. În schimb, 27% dintre cei intervievaţi au răspuns că autorităţile se vor opune proiectului Roşia Montană. Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016. Românii susţin şi exploatarea gazelor de şist, mai arată sondajul. Astfel, 59% dintre cei chestionaţi au răspuns că autorităţile ar trebui să promoveze acest proiect, în timp ce 41% au răspuns că trebuie să se opună acestui proiect.

Ministrul Muncii către tinerii liberali: nu mai alergaţi după diplome, nu vă folosesc la nimic

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, le-a spus duminică tinerilor liberali să nu mai alerge "după diplome" sau masterate şi să-şi umple "geamantanul de hârtii", ci să îşi însuşească noţiunile din şcoală şi din perioada de practică. În replică Daniel Funeriu spune că înainte de toate, ar trebui aplicată Legea educaţiei referitoare la finanţarea universităţilor în funcţie de relevanţa pentru angajatori. Ministrul Muncii a fost întrebat de tinerii liberali despre modalitatea în care perioada de practică va putea fi considerată vechime în muncă. Ea a menţionat că în cazul în care la finalul perioadei de practică ar exista un test de aptitudini, atunci ar putea fi inclusă această perioadă în vechimea în muncă şi astfel va fi recunoscută de către angajator.

Jurnaliştii chinezi, trimişi la "reeducare". Sunt obligaţi să urmeze două zile de lecţii de marxism

China vrea să-şi "reeduce" jurnaliştii, aşa că tot personalul editorial al instituţiilor de presă deţinute de stat este obligat să urmeze cel puţin două zile de lecţii de marxism, într-o nouă încercare a guvernului chinez de a prelua controlul asupra presei, notează "The Wall Street Journal". Biroul de Propagandă al Partidului Comunist Chinez cere tuturor jurnaliştilor angajaţi la stat - aproximativ 307.000 de reporteri, producători şi editori - să urmeze cursurile de marxism luna acesta. Asemenea programe de "reeducare" au mai existat în ultimii zece ani, notează publicaţia. Măsura guvernului chinez arată o dorinţă tot mai mare de a controla o presă care riscă să plutească "în derivă", având în vedere că ziariştii au acces la Internet şi, mai ales, la platforme de microblogging precum Sina Weibo (echivalentul Twitter în China) şi WeChat.

Relu Fenechiu, în cărţi pentru a deveni chestor în Parlament

Surse din interiorul PNL au arătat că fostul ministru cu probleme penale va fi susţinut de USL pentru a ocupa postul de chestor al Camerei Deputaţilor, loc ce le revine liberalilor. Actualul chestor PNL al Camerei, Dan Motreanu, a confirmat pentru "Adevărul" că funcţia de chestor din Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor, care le revine liberalilor şi pe care a ocupat-o până în prezent, va fi vacantă. Aceasta deoarece Motreanu va fi propus pentru funcţia de vicepreşedinte în cadrul BP, în locul deputatului PDL Eduard Hellvig care va pleca la Parlamentul European, în calitate de eurodeputat pe unul din cele două locuri vacante ale liberalilor, după demisiile lui Cristian Buşoi şi Ramona Mănescu. Aceleaşi surse au mai arătat că Fenechiu încă nu este hotărât dacă să accepte sau nu, liberalii având ca variantă de rezervă un alt nume: deputatul Ionel Pălar.

Trăsnăi de vară cu majoritatea parlamentară

Liderii coaliţiei parlamentare, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, şi-au petrecut weekendul la malul Mării Negre, la Mamaia, dar nu la plajă. Mai-marii USL au pus la cale strategia pentru noua sesiune parlamentară, au ascultat ofurile femeilor din organizaţii şi au răspuns la întrebările inoportune ale tinerilor din partide. Într-o atmosferă relaxată, liderii USL au încercat să lase deoparte răspunsurile standard cu care se eschivează pe holurile Parlamentului şi au îmbrăţişat tactica improvizaţiei. Ce a ieşit? Discursuri hazlii, presărate cu "înţepături" voalate şi cu răspunsuri ironice. Liderul PNL a mărturisit că se pregăteşte intens pentru clipa în care va ajunge preşedinte. El a creionat portretul preşedintelui ideal, care trebuie să nu fie intrigant, distribuitor de putere sau ipocrit. Anul viitor, cu toatele, ca nişte furnicuţe, ca nişte albinuţe, vom merge din casă în casă ca să culegem voturi pentru domnul preşedinte. Lucia Varga, ministru pentru Ape şi Păduri

Economiile de frontieră fură strălucirea puternicelor Brazilia, Rusia, India şi China

Pe măsură ce grupul celor mai mari economii emergente se confruntă cu o încetinire accentuată a ritmului de creştere, câteva economii de frontieră - denumire dată ţările în curs de dezvoltare, dar mai mici şi capitalizate mai slab - profită din plin de banii investitorilor care fug din ţări precum Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. De la începutul acestui an şi până la jumătatea lunii august, din economiile emergente s-a "scurs" capital în valoare de 2,1 miliarde de dolari. În acelaşi interval, în economiile de frontieră s-a înregistrat un influx de capital în valoare de 1,5 miliarde de dolari. "Economiile de frontieră sunt bazate în mară măsură pe consumul intern şi reflectă astfel o corelaţie scăzută cu pieţele globale. Asta probabil că explică de ce observăm o performanţă extraordinară faţă de anul trecut în pieţele de frontieră", explică penru CNBC Sebastien Lieblich, director de cercetare în cadrul MSCI, care monitorizează activitatea mai multor economii, burse şi companii.

CAPITAL

Scandal de jumătate de miliard cu ajutoare pentru IMM-uri

Sesiunea de înscriere în schemele de subvenţii pentru companii va fi reluată după ce modul în care a fost organizată ridică numeroase semne de întrebare. Mulţi candidaţi bănuiesc că au existat înţelegeri între organizatori şi anumite companii, care ar fi fost favorizate. "Culmea este faptul că printre aceşti fericiţi câştigători erau dintre aceia care reuşiseră să completeze toate câmpurile de solicitare în doar cinci secunde", spune deputatul PDL Adrian Gurzău. Acesta crede că limitarea numărului de utilizatori simultani a fost configurată intenţionat pe serverul de web şi că "cel mai probabil, cine trebuia să se înregistreze s-a înregistrat pe alte căi".

MĂSURĂ: Uniunea Europeană încearcă să pună capăt serviciului de ROAMING

Comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, va prezenta în data de 11 septembrie un pachet legislativ care prevede eliminarea tarifelor de roaming în Europa. Uniunea Europeană nu mai pledează pentru "desfiinţarea serviciului de roaming", ci "pentru stimulente în vederea desfiinţării", scrie La Vanguardia. Planul comisarului european pentru Agenda digitală, Neelie Kroes, care urmează să fie prezentat guvernelor statelor membre şi Parlamentului European pe 11 septembrie, prevede eliminarea tarifelor de roaming şi dispoziţii privind asigurarea accesului liber al cetăţenilor la internet, garantând neutralitatea acestuia, precum şi dispoziţii pentru combaterea criminalităţii cibernetice. Obiectivul este ca pachetul să fie adoptat de Parlamentul European şi Consiliu, care reprezintă statele membre, în preajma sărbătorilor de Paşte din 2014, adică înainte de alegerile europene, astfel încât noua legislaţie ar putea intra în vigoare treptat în 2015 şi 2016, a precizat purtătorul de cuvânt al comisarului.

Predicţie-ŞOC pentru preţul aurului. Întrece orice aşteptare

De-a lungul istoriei, aurul a luat minţile multor semeni, fie că s-au avântat în căutarea lui, fie că au fost vrăjiţi de stralucirea lui, fie că au pariat nebuneşte pe valoarea acestuia. În ultimii ani însă, febra i-a cuprins pe mulţi analişti şi investitori, care s-au întrecut în estimări care de care mai şocante. Singurul care până acum a avansat o predicţie-şoc şi ea s-a împlinit este Jim Rogers. Acum, când aurul a prins ceva putere odată cu războiul din Siria, un analist al Citi Group a îndrăznit să avanseze o estimare care întrece şi cele mai fanteziste aşteptări. Mai exact, Tom Fitzpatrick, unul din specialiştii de top pe analiză tehnică ai Citi, estimează că preţul metalului galben ar putea atinge 3.500 dolari/uncia! Mai exact, el spune că recent preţul aurului a ajuns să se situeze cu 14% sub "media mobilă pe 55 de luni" (un indicator apreciat în analiza tehnică), exact cum s-a întâmplat în 1976, când aurul a crescut puternic din zona minimelor.

CURENTUL

Binecuvântarea dată de Guvernul Ponta proiectului Roşia Montană scoate mii de români în stradă

Mii de oameni din toată ţara au protestat duminică împotriva exploatării Roşiei Montane şi a gazelor de şist, însă aceste manifestări sociale nu l-au înduplecat pe premierul Victor Ponta, care este hotărât să ignore cu bună ştiinţă riscurile enorme la care expune România prin această exploatare mult controversată. "1 septembrie 2013 este Zi de luptă împotriva cianurii şi fracturării! Facem un apel către cei care vor ieşi duminică în stradă, indiferent pentru care dintre cele două cauze: nu uitaţi că România se afla acum sub asediu! Roşia Montană şi Bârladul reprezintă stâlpii de rezistenţă! Să ne facem ambele mesaje auzite, din Bucureşti la Bârlad, din Cluj la Timişoara, Braşov, Alba Iulia, Tg. Mureş, Iaşi, Bruxelles sau Viena! Solidaritate!", se arată pe pagina de Facebook special dedicată acestui eveniment.

Beatificarea lui Vladimir Ghika a adus împreună peste 8.000 de oameni

Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika a adus împreună, la Bucureşti, în spaţiul Romexpo, ce a a luat înfăţişarea unei biserici, peste 8.000 de oameni, printre care înalţi prelaţi, credincioşi veniţi inclusiv din SUA şi Liban, poli­ticieni şi oameni de cultură din România. Credincioşii au început să umple Pavilionul Central de la Romexpo cu mai bine de o oră înainte ca ceremonia de beatificare a monseniorului Ghika să înceapă. Unii, veniţi din provincie, purtau costume populare, alţii, steaguri ale României. Cei care soseau îşi exprimau emoţia şi bucuria de a participa la un astfel de eveniment. Tot din timp au venit şi oamenii politici, între care foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. De asemenea, au fost prezenţi foştii premieri Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu, însoţiţi de soţii, Victor Ciorbea, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu.

CURIERUL NATIONAL

Leul este cea mai performantă monedă din UE

"La sfârşitul primelor 8 luni ale anului, leul se poziţionează pe pieţele financiare drept cea mai performantă monedă din UE faţă de euro. Moneda naţională a înregistrat vineri, 30 august (la închiderea ultimei şedinţe de tranzacţionare din luna trecută), o uşoară apreciere în faţa euro, de aproape 0,3%, comparativ cu cotaţia de la începutul lui ianuarie, fiind singura monedă din UE care a marcat o creştere faţă de moneda unică europeană, până în prezent pe anul în curs", a declarat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities - sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding. Kuna croată a avut, la rândul său, o performanţă bună, încheind primele opt luni ale anului 2013 cu o variaţie nesemnificativă în faţa euro, respectiv cu o depreciere de circa 0,1% comparativ cu cotaţia sa de la începutul anului.

Romgaz caută parteneri pentru două perimetre din Polonia

Acţionarii Romgaz vor stabili în Adunarea Generală Extraordinară programată pentru astăzi demararea procedurilor de cooptare a unui nou partener cu care să colaboreze în cadrul lucrărilor derulate în două perimetre din Polonia, după ce şedinţa programată pentru vineri a fost anulată. La punctul 3 al ordinii de zi al şedinţei AGEA programată iniţial pentru data de 30 august se propune "aprobarea demarării procedurii de cooptare a unui nou partener, căruia SNGN Romgaz SA să-i cedeze 50% din cota sa de participare în cele două perimetre Cybinka şi Torzym". Romgaz deţine calitatea de co-titular de drepturi şi obligaţii petroliere în 3 perimetre de explorare din Slovacia şi 2 perimetre de explorare din Polonia.

Numai deflaţia va ucide monstrul datoriilor

Robert Prechter, investitor cu experienţă în pieţele financiare internaţionale, anticipează o implozie a creditului de zeci de trilioane de dolari. "Cred că povara datoriilor este într-atât de mare încât este imposibil de plătit orice ar face oricine, incluzând Guvernele şi băncile centrale". Întreaga structură de credit constituită la nivel mondial reprezintă un adevărat monstru al datoriilor, care aglomerează obligaţii de aproximativ 200 trilioane de dolari, spune Robert Prechter, preşedinte al companiei financiare Elliott Wave International. Într-o intervenţie televizată pe Russia Today, acesta a adăugat că anticipează o dezintegrare a acestuia; aceasta nu se va întâmpla prin inflaţie pentru care el nu vede nicio şansă, ci aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată în istorie prin deflaţie. Repudierea datoriilor şi prăbuşirea în lanţ a băncilor este scenariul cel mai probabil, iar investitorii care mizează pe reuşita intervenţiilor statelor şi a băncilor centrale vor avea surpriza să afle că s-au înşelat.

Ponta, parlamentarilor USL: În primele săptămâni ale sesiunii să adoptaţi iar Legea referendumului

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la reuniunea grupurilor parlamentare ale USL, că în primele săptămâni ale sesiunii parlamentare trebuie adoptată din nou Legea referendumului, pentru a fi trimisă a doua oară preşedintelui Traian Băsescu, acesta având astfel obligaţia de a o promulga. "Ştiţi că, în stilul deja tradiţional de sabotaj al domnului Băsescu, Legea cu referendumul, aşa cum a fost ea considerată constituţională de către Curtea Constituţională, e tot la dumneavoastră. Deci asta înseamnă că în primele săptămâni trebuie să o adoptaţi din nou, să o trimiteţi a doua oară, şi din fericire a doua oară (Traian Băsescu, n.r.) nu mai are voie să o mai retrimită. În zece zile, dacă nu mă înşel, e obligat să o promulge şi în acest fel intră în vigoare termenul de un an în care de asemenea se şi aplică", a spus Ponta.

Datoriile la stat ale grecilor şi companiilor elene - 60 mld. euro

Statul elen are de încasat de la populaţie şi companii peste 60 de miliarde de euro, potrivit datelor oficiale de la 31 iulie, care au atins un nivel-record după o creştere de 4,1 miliarde de euro faţă de începutul anului, relatează publicaţia Kathimerini. Pe parcursul lunii iulie, datoriile către stat au crescut cu 407 milioane de euro, a anunţat Ministerul elen de Finanţe, citat de Mediafax. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, peste 2 milioane de persoane şi 170.000 de companii au datorii către statul elen şi doar restanţe de 1,55 miliarde de euro sunt în curs de rezolvare prin acorduri speciale.

EVENIMENTUL ZILEI

Americanii sînt sătui de războaie. Da, dar şi noi sîntem sătui de şmecheriile ieftine prin care ei le declanşează!

După un deceniu de conflict, americanii sînt sătui de războaie - a declarat secretarul de stat al SUA, John Kerry, într-un discurs menit a justifica o intervenţie militară în Siria. Da, am replica noi, ăştia de trăim în ţări care n-au avut şansa de a deţine arsenale nucleare, dar şi planeta s-a săturat de şmecheriile prin care America a declanşat, după cel de-al doilea Război mondial, războaie după războaie, în diferite locuri de pe Glob, fără o altă raţiune decît aceea de a arăta Omenirii că Jandarmul Mondial, Imperiul cu bulanul atomic e la Washington. Şmecheria, folosită şi în aceste zile, pentru a justifica o intervenţie militară americană în Siria, fără mandat ONU, e simplă: Se invocă un "incident", mai mult sau mai puţin obscur. "Incidentul", dovedit ulterior ca fiind o diversiune ticluită de Serviciile secrete americane, dă naştere la o vîrtelniţă de vorbe mari: Dreptul internaţional, Pacea Lumii, Securitatea SUA (sic!), Drepturile Omului, Protejarea Democraţiei.

Traian Băsescu: "Am primit nobilul titlu de bunic. Seamănă cu mine, sigur. Se vede, că s-a şi grăbit să iasă"

Fiica lui Traian Băsescu, Elena, a născut o fetiţă de 2.715 grame şi 47 de centimetri. "Fetiţa a ţipat, era roz", au declarat medicii imediat după naştere. Europarlamentarul Elena Băsescu, fiica preşedintelui, a născut exact la un an de la căsătorie. Aceasta a ales să-şi aducă pe lume fetiţa la o unitate medicală de stat: Spitalul Universitar din Bucureşti. Micuţa s-a născut ieri dimineaţă, la ora 3.30, prin cezariană. A cântărit 2.715 grame şi a avut 47 de centimetri. Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au venit printre primii la spital pentru a-i felicita pe tinerii părinţi. Cei doi erau vizibil emoţionaţi. "Suntem bucuroşi. Copilul, după cum ştiţi, s-a născut prematur, naşterea era planificată peste două săptămâni. Am primit nobilul titlu de bunic. Am ţinut-o în braţe, este un sentiment extraordinar", a spus Traian Băsescu. Daca româncele pot primi o indemnizaţie maximă de 3.400 de lei în perioada post-natală, Elena Băsescu va primi un venit lunar de 6.200 de euro în concediul de maternitate de la Parlamentul European, informează România TV.

Încă un cadou de la stat: sisteme de irigaţii cedate gratuit

Ministerul Agriculturii vrea să ofere gratuit dreptul de folosinţă asupra sistemelor de irigaţii unor firme controlate de oamenii de afaceri Ioan Niculae şi Culiţă Tărâţă, cunoscuţi pentru facilităţile primite de la stat. Incapabil să gestioneze eficient sistemul de irigaţii, Ministerul Agriculturii a găsit cea mai "bună" soluţie pentru a rezolva problemele din sector. Astfel, instituţia vrea să cedeze cu titlu gratuit, pentru 30 de ani, dreptul de folosinţă asupra instalaţiilor de irigare unor firme din domeniul agricol, printre care şi cele ale oamenilor de afaceri Ioan Niculae şi Culiţă Tărâţă. Cei doi sunt cunoscuţi pentru facilităţile consistente pe care le-au primit de-a lungul timpului de la stat, într-o formă sau alta. Beneficiarii măsurii spun că oricum sistemul de irigaţii este distrus, poziţie comunicată şi de oficialii ministerului.

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi, JUDECAT pentru INSTIGARE LA CRIMĂ

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi, destituit şi arestat de către armată la 3 iulie, va fi judecat alături de alţi 14 responsabili şi membri ai Frăţiei musulmane pentru "instigare la crimă", a anunţat Parchetul într-un comunicat fără a preciza o dată a procesului, transmite Mediafax, citând AFP. Preşedintele islamist destituit va trebui să răspundă pentru moartea a cel puţin şapte manifestanţi la 5 decembrie 2012 în cursul marilor manifestaţii, fiind acuzat că vroia să islamizeze legislaţia celei mai populate ţări arabe după publicarea unui decret constituţional. Confruntări au izbucnit între susţinători şi opozanţi ai lui Morsi, acuzat astăzi de "instigare la crimă şi violenţă".

JURNALUL NATIONAL

Adolescentul care a adus războiul. Are 17 ani, şi (şi) pe umerii săi atârnă schimbarea din Siria. Bashir Abazeed, din Daraa, a scris pe un zid "Jos cu preşedintele!"

Puţini ştiu că tulburările din Siria s-au declanşat într-o zi mai călduroasă din februarie 2011. În centrul atenţiei a fost Bashir Abazed, un tânăr de 15 ani din localitatea Daraa. Era perioadă marcată de conflictele din Egipt şi de cele din Tunisia, îndreptate împotriva preşedintelui Ben Ali. Primăvara arabă era în plină desfăşurare, dar sirienii nu păreau interesaţi de protestele stradale. Îşi acceptau destinul sub regimul lui Bashar al-Assad, dar nu pentru mult timp. Viaţa lui Bashir în Daraa a fost marcată de plictiseală. Gestul lui nu a fost plănuit, dar avea să schimbe Siria. "Ne-am adunat pe terenul de fotbal şi am început să vorbim despre ce se întâmplă în celelalte ţări. Tinerii nu îl îndrăgesc pe Assad. Oamenii lui nu priveau cu ochi buni ca tinerii să se adune în locuri publice. Eram urmăriţi şi frecvent bătuţi. Aşa ne-am decis să facem ceva ca în Egipt şi Tunisia.

Crin Antonescu: Eu voi fi PREŞEDINTELE ROMÂNIEI indiferent de incantaţii

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut, sâmbătă, în discursul ţinut în faţa tinerilor din USL că nu vrea să fie candidat la preşedinţie, ci să fie preşedintele României, iar acest lucru se va întâmpla chiar dacă "vrăjitorii" şi "astrologii" au incantaţii împotriva acestui lucru - transmite Mediafax. "Eu nu mi-am depus acum şi nu îmi depun acum nicio candidatura. Eu, pur şi simplu, nu vreau să fiu candidat. Vreau să fiu preşedintele României! Şi voi fi! Mă pregătesc pentru asta, dar nu electoral. Nu acum, mă pregătesc învăţând cu toată tinereţea pe care o mai am, pentru că sunt lucruri pe care nu le ştiu şi pe care va trebui să le ştiu şi să le fac atunci când voi fi preşedinte. Mă pregătesc, dar bătălia pentru Preşedinţia României nu se reduce cu, nu începe cu şi nu se termină cu un candidat Crin Antonescu sau altul.

Kerry: "Avem eşantioane care dovedesc folosirea gazului sarin în Siria"

Secretarul american de Stat, John Kerry, a dat asigurări, duminică, în legătură cu faptul că Statele Unite au primit şi analizat eşantioane care dovedesc folosirea gazului sarin în atacul chimic de la 21 august atribuit de Washington regimului lui Bashar al-Assad, relatează AFP. "Eşantioane de păr şi de sânge primite s-au dovedit pozitive la gazul sarin", a declarat pentru postul NBC secretarul american de Stat, invocând "o evoluţie foarte importantă, de care SUA au aflat în ultimele 24 de pre, graţie unor eşantioane furnizate SUA de cei care au acordat primul ajutor după atacul din estul Damascului şi care au fost testate acum". Nu este clar încă dacă eşantioanele au fost prelevate de la personalul care a acordat primul ajutor sau graţie acestuia.

NATIONAL

Relu Fenechiu, liderul unui grup infractional organizat!

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, procurorii Parchetului General aproape ca au finalizat cercetarea penala in ceea ce priveste implicarea unor inalti functionari din Ministerul de Interne, in frunte cu chestorii Ioan Cabulea si Constantin Manoloiu, in fraudarea referendumului de anul trecut. In stenogramele convorbirilor purtate de catre fostul ministru de Interne, pesedistul Ioan Rus, si liberalul Victor Paul Dobre, secretar de stat in MAI la momentul organizarii referendumului, cei doi discuta cat se poate de clar ca doar prin demisie mai pot scapa din "acest grup infractional organizat", format din mai multi lideri ai USL. Mai mult, Victor Paul Dobre chiar se plange de amenintarile proferate de catre Relu Fenechiu intr-o sedinta secreta a PNL, lasand sa se inteleaga ca, din partea liberala, acesta este "omologul" lui Liviu Dragnea in coordonarea actiunii de "smenuire" a listelor cu cetatenii romani din strainatate cu drept de vot.

Avertisment de ultima ora! Pesedistii nu-l vor sustine pe Crin!

Nu mizati pe sprijinul PSD pentru alegerile din 2014. Acesta este avertismentul pe care deputatul PNL Ludovic Orban l-a transmis colegilor sai de partid. "Nu va mai imbatati cu apa rece ca PSD o sa il sprijine pe Crin Antonescu la prezidentiale", a afirmat Orban, citat de site-ul pesurse. Mai mult, liberalul a incercat sa-i convinga pe liderii PNL ca insotirea cu social-democratii nu este benefica pentru partid. "Noi astazi nu suntem nici la putere si nici in opozitie. Va spun ca nu am nici un motiv de natura personala, dar va spun foarte sincer ca sunt ingrijorat de soarta PNL. Cand am facut alianta cu PSD, PNL era pe 24-26% cu o favorabilitate de peste 40%, cea mai mare favorabilitate. Crin Antonescu avea o cota de incredere de 39-40%, iar Ponta era undeva sub 30%. Astazi, partidul e undeva la 20% plus minus ceva, deci pe trend descendent.

Israelul, Turcia, Iordania, in alerta de razboi

Hotararea lui Barack Obama de a amana pedepsirea "precisa" a lui Bashar al-Assad cu inca zece zile, i-a lasat pe aliati in stare de alerta de razboi. Bashar al-Assad a inteles din decizia liderului american ca este indecis, slab si fara nici cea mai mica dorinta de a trece peste capul Rusiei, cu al carui lider, Vladimir Putin, se va intalni la G20. Israelul, Turcia, Iordania se asteapta ca, in aceste zece zile, Bashar al-Assad, impreuna cu Hezbollah si Iran, sa initieze "atacuri preventive" asupra acestor aliati ai SUA, care si-au declarat sprijinul militar pentru o interventie in Siria alaturi de SUA.

PUTEREA

Codruţ Marta în Siria

Codruţ Marta se află în Siria, într-o vilă situată în arealul Damascului. Cei care vorbesc în şoaptă despre această poveste, cu "dispariţia calculată" a lui Codruţ Marta în Siria spun că fugarul ar fi plecat având în desagă circa 50 de milioane de euro. Dacă informaţia este adevărată, atunci lucrurile se complică extrem de mult în chestiunea dispariţiei lui Marta. Pentru că poţi părăsi România cu genţi pline cu zeci de milioane de euro doar în anumite condiţii, numai cu sprijinul unor servicii, şi neapărat cu ştiinţa unor oameni cu funcţii foarte înalte în stat, care au relaţii "deosebite" cu dictatorul Bashar al-Assad. Pentru că, în Siria, serviciile secrete sunt extrem de bine informate, vezi cazul Omar Hayssam. Altfel, o astfel de manevră, precum "exilul asumat" al lui Codruţ Marta în Siria, ar fi avut sorţi de izbândă tot atât cât a avut operaţiunea Ţigareta II - de pe vremea preşedintelui Emil Constantinescu - cea cu prinsul, arestatul şi condamnatul ex-şef al SPP, colonelul Gheorghe Truţulescu.

ROMANIA LIBERA

Capitala, operaţie estetică NEREUŞITĂ de 20 de miliarde de euro

În ultimii ani, sume impresionante au fost plătite din bugetul Capitalei pentru proiecte a căror utilitate s-a dovedit ulterior redusă sau care nici nu au mai fost finalizate. "România liberă" vă prezintă zece dintre cele mai proaste afaceri făcute de administraţia Bucureştiului. Ultimul proiect controversat l-a avut drept autor pe primarul Sorin Oprescu. Acesta a decis să pornească lucrările la pasajul subteran din Piaţa Presei, în condiţiile în care Ordinul Arhitecţilor din România s-a opus iniţiativei, considerând-o inutilă. Costul proiectului suportat de la buget: 18 milioane euro. Lista cheltuielilor controversate făcute de-a lungul vremii de Primăria Bucureşti este foarte lungă. Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul",a făcut o radiografie a acestor investiţii: "Deşi s-au cheltuit doar în ultimii zece ani aproape 20 miliarde euro în Bucureşti, mare parte din aceşti bani s-au dus pe chestiuni fără impact în dezvoltarea oraşului.

CRIZA SIRIA. Spectaculoasa schimbare de direcţie a SUA, în ceasul al 11-lea

Decizia surprinzătoare a preşedintelui Barack Obama de a cere aprobarea Congresului privind o intervenţie militară în Siria a generat confuzie în străinătate în legătură cu diminuarea a rolului de leadership al SUA în afacerile externe. După ce timp de o săptămână Casa Albă se precipita spre o acţiune militară iminentă împotriva Siriei, decizia deschide un pariu riscant, ce ar putea avea efecte devastatoare asupra credibilităţii preşedintelui, în Israel comentatorii evocând o slăbire a voinţei americane în confruntarea cu puterile ostile.

Demistificare. Paguba de 5 miliarde de lei a băncilor aduce tot mai mult a gogoriţă. Studiul BNR privind clauzele abuzive e sublim dar lipseşte cu desăvârşire

In baza legii accesului liber la informaţiile de interes public, o asociaţie de consiliere a clienţilor băncilor a cerut din BNR o copie a studiului de impact privind efectele anulării contractelor cu clauze abuzive. Răspunsul? Studiul nu priveşte clauzele abuzive şi este, oricum, nefinalizat. Săpând mai adânc am aflat că cifra avansată ca pagube reprezenta doar o primă estimare, oferită iniţial de BNR Ministerului Justiţiei şi "scăpată" de acesta presei. De ce e atât de important studiul în cauză, mai exact existenţa sau inexistenţa sa? Ameninţarea că pierderile provocate băncilor ar afecta stabilitatea sistemului financiar a dus la amânarea repetată a unei prevederi din codul de procedură civilă ce ar fi dat dreptul asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să atace toate contractele cu clauze abuzive pornind de la o singură decizie favorabilă din justiţie.

ZIARUL FINANCIAR

O întrebare pe care am primit-o în 2008, al cărei răspuns îl trăim acum cu toţii: Ce se întâmplă dacă nu mai vin banii în România şi chiar ies?

Când se retrag banii din toate părţile este cumplit şi asta trăim acum pe viu. În ultimii cinci ani economia a fost irigată cu bani numai din împrumuturile luate de stat, atât de la FMI, cât şi de pe piaţa privată, prin vânzare de titluri de stat, în total aproape de 40 de miliarde de euro (în euro, în dolari sau în lei). Dar asta nu poate merge la nesfârşit, deja limita de alarmă, de îndatorare, fiind atinsă, la aproape 40% din PIB. Între 1997şi 2007 România şi guvernele care au fost la palatul Victoria au avut ceva de oferit - companii de vânzare, contracte publice, deschiderea unor pieţe -, aveau de spus o poveste în afară. În acest moment ce avem de oferit? Nu mai avem multe companii de privatizat, nu se mai pot încredinţa direct contracte publice, trebuie făcute licitaţii şi parcă nimeni nu vrea să intre în competiţie ca să dea preţuri mici şi să câştige, mediul de afaceri nu s-a îmbunătăţit deloc în ultimii ani nici ca legislaţie, nici ca taxe, ci dimpotrivă, birocraţia este mult mai mare şi mai lacomă, pentru a-şi lua "tainul".

Reducerea CAS cu 3% ar însemna eliberarea a 750 mil. euro în economie. Numai guvernul Ponta să aibă curaj

Mediul de afaceri cere ca promisiunile ministrului finanţelor Daniel Chiţoiu de reducere a CAS să nu rămână vorbe goale. Nivelul contribuţiei pentru asigurările sociale ar putea fi redus începând de anul viitor cu maximum 3%, potrivit declaraţiilor ministrului de finanţe Daniel Chiţoiu citat de Mediafax, iar principalul efect pozitiv al măsurii ar echivala cu eliberarea a circa 750 de milioane de euro în economia reală, potrivit calculelor ZF. Analiştii spun că această măsură va fi bine venită şi apreciată în special de oamenii de afaceri, care au cerut în multe rânduri reducerea poverii fiscale şi a taxării muncii.

Reportaj ZF în Bucureşti: marii producători au scăzut preţul la pâine chiar şi cu 18% în prima zi cu TVA de 9%

Marii producători de panificaţie, prezenţi atât în comerţul tradiţional, cât şi în cel modern, au scăzut preţurile la pâine încă din prima zi cu TVA de 9% cu procente cuprinse între 11 şi 18%, arată o analiză a ZF pe baza datelor culese din câteva magazine din Capitală. ZF a mers în hiper­marketul Cora din cartierul Pantelimon, într-un Carrefour Market de pe şoseaua Pantelimon şi într-un magazin Shop&Go din apropierea bulevardului Dacia, dar şi la două covrigării şi o patiserie din Piaţa Romană. Cea mai mare scădere a preţului a fost observată la o franzelă extra de la Vel Pitar (500 g), care înainte de aplicarea TVA de 9% costa 2,99 lei, iar ieri, în prima zi cu cea mai scăzută taxă pe valoare adăugată la pâine din ultimii 20 de ani, costa 2,45 lei, cu 18% mai puţin. În schimb, în Piaţa Romană, considerată kilometrul zero al covrigăriilor, produsele au preţuri identice cu cele din urmă cu câteva zile. Covrigii cu mac, susan sau stafide costă 1 leu la covrigăriile Georgiana şi Luca, preţul fiind acelaşi cu cel de joi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb