REVISTA PRESEI 02.09.2017

Willy Homner
Revista Presei / 2 septembrie 2017

REVISTA PRESEI 02.09.2017

ADEVARUL

A început sesiunea parlamentară

Legea graţierii, legile Justiţiei - prin care preşedintele e scos din circuitul de numire a şefilor DNA, DIICOT şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - , Legea lobby-ului, precum şi Fondul Suveran de Investiţii sunt iniţiative care se află pe masa deputaţilor şi senatorilor în această sesiunea parlamentară. Cel mai controversat pachet de acte normative care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului în această toamnă este reprezentat chiar de modificările la legile Justiţiei, făcute publice miercuri seară de ministrul Tudorel Toader. Criticate din toate părţile, de la preşedintele Klaus Iohannis, la opoziţie, Parchetul General, Inspecţia Judiciară, Asociaţia Magistraţilor, Ambasada SUA şi cetăţenii care au ieşit în stradă, modificările propuse de Tudorel Toader legilor Justiţiei par să restabilească dominaţia factorului politic asupra sistemului judiciar.

S-au împărţit funcţiile în Camera Deputaţilor

Deputaţii au aprobat vineri, în cadrul primei şedinţe de plen din noua sesiune parlamentară, cu 244 de voturi "pentru", componenţa Biroului Permanent, PSD urmând să aibă şase posturi, PNL - două, în timp ce USR, UDMR, ALDE şi grupul minorităţilor vor avea fiecare câte un reprezentant. Social-democraţii vor fi reprezentaţi în Biroul Permanent de trei vicepreşedinţi: Florin Iordache, Petru Gabriel Vlase, Carmen-Ileana Mihalcescu, doi secretari: Georgian Pop, Ioana Bran şi un chestor - Mircea-Gheorghe Draghici. Potrivit algoritmuluii, PNL va avea o funcţie de vicepreşedinte - Ben-Oni Ardelean şi una de secretar - Cristian Buican. Grupului USR îi va reveni o funcţie de secretar, în persoana lui Ionuţ Moşteanu.

Taberele din USR au ajuns la compromis: Ghinea a fost înlocuit din funcţia de secretar al Camerei

USR l-a înlocuit din funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor pe Cristian Ghinea cu Ionuţ Moşteanu, deputat aflat tot în aripa liberală a partidului, deşi grupul deputaţilor USR este dominat de oamenii lui Nicuşor Dan. Schimbarea reprezintă, de fapt, un compromis între cele două tabere. Grupul deputaţilor USR este dominat de susţinătorii lui Nicuşor Dan, care au cerut schimbarea lui Cristian Ghinea din funcţia se secretar al Camerei Deputaţilor, ca semn de răzbunare pentru referendumul intern soldat cu plecarea lui Nicuşor Dan din partid. Numai că Cristian Ghinea a refuzat să plece din conducerea Camerei Deputaţilor şi a cerut ca schimbarea sa să fie supusă la vot în interiorul grupului. Pentru a nu declanşa un nou scandal intern, cele două părţi au ajuns la o înţelegere: Ghinea a fost schimbat cu un alt deputat din tabăra USR- liberal: Ionuţ Moşteanu.

Şeful CNAS, Marian Burcea, şi alte 13 persoane, reţinute de DNA

Procurorii DNA au reţinut 14 persoane în dosarul decontărilor de servicii medicale la domiciliu, printre cei reţinuţi numărându-se şeful CNAS Marian Burcea şi alţi membri ai conducerii, fostul şef al CASMB Lucian Bara, reprezentanţi ai unor societăţi prestatoare de servicii în domeniul medical, precum şi o avocată din Baroul Bucureşti. Numirea preşedintelui CNAS Marian Burcea "avea la bază relaţiile bune dintre viitorul preşedinte şi şeful partidului cu majoritate parlamentară", potrivit afirmaţiilor făcute într-o interceptare de doctorul Corneliu-Dan Blendea, şeful Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ilfov.

Premierul va merge luni în plen pentru a da explicaţii despre starea economiei

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat, vineri, că premierul Mihai Tudose va veni luni în Parlament pentru a prezenta starea exactă a economiei, a investiţiilor şi execuţiei bugetare pentru fiecare minister şi, de asemenea, de unde intenţionează să ia Guvernul bani pentru viitor "pentru că toate cheltuielile angajate nu pot fi acoperite". "Există foarte multe semne de îngrijorare generate de o serie de dezbateri şi informaţii apărute în spaţiul public, unele dintre ele lansate chiar de premierul Tudose care par că vor conduce România într-o criză similară celei din 2008-2009", a declarat Raluca Turcan. Ea a precizat că în momentul de faţă suntem într-o situaţie care trebuie explicată de la vârful Guvernului, pentru că există creştere economică, însă, în acelaşi timp, România are un deficit în creştere şi încasări tot mai slabe la bugetul statului.

Kaufland, amendat cu 10.000 de lei. Discriminare cu repetiţie la Odorheiu Secuiesc

O echipă de la Protecţia Consumatorului Harghita s-a deplasat, vineri dimineaţă, la supermarketul Kaufland din Odorheiu Secuiesc, pentru a verifica în ce măsură faptele relatate de un blogger clujean sunt reale. Situaţia s-a repetat, motiv pentru care compania a fost amendată. Directorul OPC Braşov susţine că nu este vorba despre un caz izolat. "S-a constatat că vânzătoarea de la grill nu înţelege limba română şi nu a putut să comunice cu un client român, motiv pentru care s-a aplicat amenda de 10.000 de lei pentru faptul că prestarea serviciilor nu se poate realiza în mod corespunzător", a declarat directorul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului Braşov, Sorin Susanu.

Rectorul UBB: "Sunte zone în Secuime unde cultura şi limba române sunt Cenuşărese. Toţi cetăţenii români trebuie să cunoască româna"

Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai", Ioan-Aurel Pop, susţine că incidente precum cel de la Odorheiu Secuiesc sunt rezultatul implicării factorului politic pe fondul centenarului şi al unor atitudini de genul "Nu avem ce sărbători". El spune că, deşi sunt zone în Secuime unde "cultura şi limba române sunt Cenuşărease", toţi cetăţenii ţării trebuie să cunoască limba oficială.

ANAF scoate la licitaţie bunuri sechestrate ale lui Sorin Ovidiu Vîntu din Sulina, Giurgiu şi Tulcea

Procurorii au pus sechestru pe mai multe imobile din ţară şi pe mai multe conturi bancare, unele din străinătate, în dosarul Petromservice, în care 12 persoane, printre care Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, au fost trimise în judecată pentru un prejudiciu de peste 80 de milioane de euro. Potrivit unor anunţuri postate ieri, ANAF scoate la vânzare, la data de 28 septembrie a.c., mai multe bunuri ale Imobiliare Network 2002 SA Bucureşti, ale debitorului Sorin Ovidiu Vântu. Imobilele sunt un teren intravilan în suprafaţă totală de 14.278 mp, situat în Sulina, un hotel şi un restaurant cu regim de înălţime P plus 3, suprafaţă construită la sol 2.046 mp. Preţul de pornire a licitaţiei este de 4,36 milioane lei, la care se adaugă TVA.

Primul serial istoric despre geto-daci, la un pas de faliment

Producţia primului serial românesc despre daci şi romani, "Getae", este în pericol - pentru a doua oară - de a nu mai vedea lumina ecranului. Realizatorii au dezvăluit că episodul-pilot a fost abandonat din nou de cei din echipa de filmare. Într-un comunicat oficial postat pe pagina de Facebook, echipa Getae anunţa că a ajuns într-un impas cu producţia. Singura soluţie pentru finalizarea proiectului, salutat cu deosebit entuziasm la debut, este campania de strângere de fonduri, pe care realizatorii o vor demara luna aceasta. Episodul-pilot al producţiei "Geto-dacii. Superstiţii şi război", realizată de Carpathian Pictures, trebuia să fie difuzat în primăvara anului 2017. Dacă totul mergea conform planului, o dublă premieră urma să se înregistreze în România în această primăvară.

Ungaria nu va primi bani de la Uniunea Europeană pentru gardul anti-imigranţi

Comisia Europeană a respins ideea de a finanţa gardul construit de Ungaria pentru blocarea trecerii imigranţilor. "Uniunea Europeană nu finanţează construcţia de ziduri ori garduri la frontierele externe", a transmis vineri un purtător de cuvânt al Executivului UE. "Este posibilă finanţarea din fonduri comunitare pentru gestionarea măsurilor de securizare a frontierelor. Oricum, ţările trebuie să ştie că solidaritatea europeană nu este un drum cu sens unic", a subliniat oficialul CE, referindu-se la refuzul Ungariei de a primi imigranţi pe baza sistemului de cote.

EVENIMENTUL ZILEI

Ovidiu Tender, plângere la DNA pentru ABUZ!

Lipsa de stabilitate a Justiţiei din România, un lucru criticat mai ales din exterior, aduce în faţă situaţii care şochează. Ultimul caz este al judecătorului Gheorghe Bugarsky, de la Curtea de Apel Timişoara. Acesta trebuia să ţină cont, în cazul omului de afaceri Ovidiu Tender, de hotărîrea CCR 405/2016 prin care abuzul de serviciu a fost dezincriminat şi astfel condamnatul să beneficieze de o reducere importantă a anilor pe care îi are de ispăşit. Cu toate acestea, judecătorul a decis să ignore legea CCR, informează luju.ro.

Un PREŞEDINTE al ROMÂNIEI, implicat în dosarul "Black Cube"

Dosarul "Black Cube" se află acum în atenţia mai multor instituţii din România, deoarece o firmă israeliană esta acuzată că ar fi spionat-o pe Laura Codruţa Kövesi, la cererea unui preşedinte al României. Într-un reportaj despre dosarul "Black Cube", transmis de TV2, s-au făcut dezvăluiri foarte importante referitoare la afacerea prin care Kövesi, şefa DNA, a fost spionată de o firmă israeliană de intelligence. Ido Mirkowskz, purtatorul de cuvant al Black Cube: "Nu este niciun dubiu că Black Cube a acţionat în România după legile din această ţară şi în mod oficial, cu o autoritzaţie de la cel mai înalt nivel din România. Vom continua să facem tot ce este posibil pentru ca acest caz să aiba un final fericit şi să îi aducem acasă pe Ron şi David cât mai repede". Întrebat dacă poate dezvălui identitatea angajatorului, acesta a declarat că nu poate oferi date cu privire la clienţii companiei.

Stadionul Dinamo a revenit în posesia Ministerului Afacerilor Intern.

O Hotărâre de Guvern, cu numărul 616, din 30 august 2017, care a fost publicată în Monitorul Oficial, anunţă că stadionul Dinamo a trecut din posesia lui Nicolae Badea, în cea a Ministerului de Interne. Astfel, arena va putea intra în planul de reabilitare pentru Campionatul European din 2020. "În perspectiva Turneului Final EURO 2020, actul normativ reprezintă o nouă etapă în demersurile întreprinse de Ministerul Afacerilor Interne pentru crearea condiţiilor necesare realizării unei noi arene sportive, distinctă de cea existentă, fără pistă, în acord cu aşteptările suporterilor iubitori de fotbal", se precizează în comunicatul MAI, publicat pe contul oficial al clubului FC Dinamo.

Dan Diaconu, despre LEGĂTURILE CIA, Coldea şi DNA

Celebrul economist Dan Diaconu, într-o nouă postare pe contul personal de socializare, face un comentariu interesant pe tema legăturilor între Coldea, CIA, DNA, şi ce se ascunde în spatele acelor decoraţii, întrebând: Vă mai amintiţi scandalul biroului ataşatului CIA de la DNA? "Maior şi Koldea au fost medaliaţi de către CIA, iar această ştire n-a stârnit mari reacţii. Hai să o recitim în termenii necesari, îndeamnă economistul Diaconu. Aşadar fostul număr unu şi fostul număr doi ai principalului serviciu secret autohton sunt premiaţi şi apreciaţi de către mahării din CIA, unul dintre numeroasele servicii secrete americane. În mod normal, un serviciu secret este un soi de coloană vertebrală a unei ţări..

Şefii editorilor europeni semnalează tendinţe dictatoriale la noi

România se reîntoarce la regimul comunist. Cel mai important cotidian, La Stampa, sesizează tendinţa de a adopta manuale unice, statale, pentru orice materie. De la clasa I-a până la ultima clasă de liceu. Tendinţa autoritară, nouă şi în acelaşi timp veche, fiindcă aduce aminte de vremuri apuse, de regimuri comuniste şi fasciste, renaşte în România. Până şi Iohannis a fost înştiinţat de către Henrique Mota, preşedintele Federaţiei editorilor europeni, avertizându-l că: această chestiune priveşte toţi copiii europeni şi însuşi viitorul Europei.

Uzina din Craiova a produs astăzi ultimul Ford B-Max VIDEO

Oficialii Ford România au anunţat că ieri a ieşit de pe linia de asamblare a uzinei din Craiova ultimul model B-Max. După două săptămâni de pauză, producţia va fi reluată, însă vor fi asamblate doar modele EcoSport. B-MAX este model lansat in urmă cu cinci ani, mai precis in iunie 2012. De atunci si până in prezent s-au construit aproape 280.000 de unităţi. Conform oficialilor Ford, motivul scoaterii din producţie a acestui mono volum şi înlocuirea lui cu SUV-ul EcoSport este legat de evoluţia pieţei: "clasa mica a evoluat, iar mono volumele sunt înlocuite treptat de SUV-uri si Crossovere. Aici se încadrează si modelul EcoSport, a cărui producţie va demara in această toamnă la fabrica noastră din Craiova, in urma unei investiţii de 200 de milioane de euro".

JURNALUL NATIONAL

Piperea contra Câţu

O gravă suspiciune de manipulare a Bursei prin declaraţiile senatorului liberal Florin Câţu a aprins dezbaterea pe teme economice. Câţu a lansat ideea că Executivul pregăteşte o impozitare a activelor bancare, printr-o taxă specială de o,5 la sută, ceea ce a provocat imediat o scădere a acţiunilor băncilor cotate pe Bursa de Valori Bucureşti. Analiştii pieţei au apreciat că Banca Transilvania şi BRD, COTATE PE BVB au avut fluctuaţii importante după declaraţia lui Câţu. O publicaţie economică specializată a preluat mesajul lui Câţu şi a pus în sarcina guvernului măsura, considerată ca iminentă. Avocatul Gheorghe Piperea, consilier onorific al Primului ministru Mihai Tudose a dezminţit informaţia că se pregăteşte introducerea taxării activelor bancare şi l-a invitat pe Florin Câţu la prudenţă în declaraţiii.

Fostul preşedinte CNAS, Marian Burcea, arestat preventiv

Fostul preşedinte CNAS, Marian Burcea, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul în care procurorii DNA investighează decontări ilegale de la CASMB. Potrivit Biroului de Presă al Curţii de Apel Bucureşti, judecătorii au mai decis arestarea preventivă şi a lui Alin Sergiu Costache, Nicolae Sergiu Ciobanu, Răzvan Mihai Mischie, a Mariei Costică şi a Cristinei Manta. În schimb, Irina Adelina Geambaşu urmează să fie cercetată în arest la domiciliu.

Dragnea: Nu l-am propus pe Marian Burcea la CNAS

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că nu l-a propus pe Marian Burcea la şefia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. "Nu eu l-am propus pe domnul Burcea la CNAS. Asta nu înseamnă că am avut sau am o părere proastă despre dumnealui. Dar dacă anchetatorii au ajuns la această concluzie, să meargă pe această pistă. Nu există niciun fel de influenţă a mea în propunerea sau numirea domnului Burcea la Casa de Sănătate, dar mai mult nu vreau să comentez despre ce este în dosar pentru că nu ştiu. (...) Dacă este în referatul DNA, să investigheze să vedem ce află", a afirmat Dragnea, la Parlament.

Statul a uitat în sertar facturi neachitate de patru miliarde de euro

În România, cele mai multe facturi neachitate au peste un an (61%), urmate de cele cu întârzieri de peste nouă luni (20%). Valoarea facturilor restante din economie a crescut semnificativ în ultimii ani, iar Guvernul arată de fiecare dată cu degetul spre companiile private. La o privire mai atentă însă, descoperim că nici companiile şi regiile unde statul este unic acţionar sau acţionar majoritar nu prea respectă disciplina financiară, acestea înregistrând plăţi restante la sfârşitul primului semestru al anului de circa cinci miliarde de lei. Suma este doar vârful icebergului pentru că, luând în calcul şi anii din urmă, restanţele acestor unităţi sar de patru miliarde de euro.

Mercuria din Hong Kong, în cărţi pentru cuprul de la Roşia Poieni

Compania Mercuria Holdings Ltd. din Hong Kong a fost declarată câştigătoarea licitaţiei internaţionale organizate de către compania Cupru Min Abrud pentru vânzarea a 80.000 de tone de concentrat de cupru în următorii doi ani. Licitaţia a fost însă contestată de compania românească Ronefer SRL, urmând ca verdictul să fie dat săptămâna viitoare. Deşi preţul este confidenţial, surse apropiate companiei au declarat că, dacă afacerea se perfectează cu chinezii, preţul va fi mai mare cu cinci milioane de dolari pe an faţă de precedentul contract încheiat pentru vânzarea concentratului cu compania românească Ronefer. De altfel, aceasta este şi cea care a contestat licitaţia, potrivit aceloraşi surse, care au mai precizat că Ronefer ducea concentratul cumpărat de la Cupru Min Abrud tot în China pentru prelucrare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb