REVISTA PRESEI 03.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 martie 2015

ADEVARUL

Eduard Hellvig a devenit al cincilea director al SRI

Eduard Hellvig a devenit începând, de ieri, al cincilea şef al SRI, după un mandat de opt ani al lui George Maior. Eduard Hellvig a arătat că, în ciuda unor mici critici, se bucură de o majoritate parlamentară fabuloasă: a primit 498 de voturi favorabile şi numai 15 voturi împotrivă( ale parlamentarilor PMP şi PLR), infinit mai puţine decât, spre exemplu, cele 123 de voturi "împotrivă" primite de George Maior, în 2006. Importanţa momentului a fost simţită chiar şi de către parlamentari, care s-au mobilizat exemplar, aşa cum nu s-a mai întâmplat de la depunerea jurământului lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte. Mulţumit că a primit votul de încredere din partea Parlamentului, Hellvig a ţinut un discurs de doar două minute, în care vorbit, mai întâi, despre combaterea corupţiei, fenomen sprijinit asiduu de SRI în mandatul lui Maior.

Ce întrebări ridică demisia subită a şefului ANRP

Anunţul intempestiv făcut de George Băeşu că va demisiona din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor arată din nou slăbiciunile unei legi controversate, de care au beneficiat, indiferent de guvernare, samsarii imobiliari, unii dintre ei aflaţi acum după gratii. Aşadar, timp de trei ani, George Băeşu nu s-a plâns public că este bombardat cu sute de procese şi trebuie să plătească singur amenzile. Dintr-odată îşi înaintează demisia premierului, iar Victor Ponta îi ţine partea, căutând argumente rudimentare. Într-un memorandum adoptat în şedinţă de Guvern la începutul anului trecut, ANRP estima despăgubirile pe care statul le mai are de plătit foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist la aproximativ 8,7-9 miliarde de euro, ceea ce reprezenta 6,5% din Produsul Intern Brut (PIB) al României.

Distribuitorii, prădătorii din factura la energie

Dacă în ultimii doi ani producătorii de energie regenerabilă au fost acuzaţi de mai multe ori de creşterea facturilor la electricitate, companiile de distribuţie sunt, de fapt, principalii beneficiari, tarifele de distribuţie şi de furnizare acontând 49% din factura la electricitate a unei gospodării şi 44% din factura la gaze naturale, potrivit unui studiu realizat de economiştii BCR. Astfel, la o factură de curent de 100 de lei (fără TVA), tarifele de furnizare şi distribuţie reprezintă 49 de lei, în vreme ce preţul în sine al energiei este mai mic de o treime, respectiv 29 de lei. Factura mai cuprinde o contribuţie de 9% pentru subvenţionarea energiei verzi, una de 4% pentru centralele în cogenerare, în vreme ce Transelectrica primeşte 5% drept tarif de transport şi 3% tarif pentru serviciile de sistem. Principalii distribuitori de electricitate din România sunt Enel şi Electrica - care deţin fiecare cât trei distribuţii de energie, în vreme ce E.ON şi CEZ controlează fiecare câte una.

Radiografia alarmanta a TAROM, facuta chiar de catre pilotii companiei

Opt piloti ai companiei Tarom au publicat un mesaj disperat pe Facebook, in care sustin ca managerii companiei primesc bani fara sa faca nimic, iar avioanele nu sunt bine intretinute si zboara mai mult goale. Managerul general, belgianul Christian Heinzmann, le-a raspuns ca nu i s-au pus la dispozitie unelte occidentale, ca sa repare greselile facute pana acum. Pe pagina sa de facebook, Emil Dobrovolschi, un pilot cu mii de ore de zbor, descrie conditiile de munca, dar si situatia disperata din companie. Scrisoarea este semnata de alti 7 piloti. "Piloti si insotitori de bord zburand zilnic cu uniforme incomplete, vechi de cinci ani, intretinere defectuoasa a aeronavelor si cunostinte nesatisfacatoare la aproape toate nivelurile din Directia Tehnica, marketing ca in anii 70, incompetent sa umple avioanele pe care le detinem." Tarom este singura companie aeriana care zboara cu avioanele practic goale, spun pilotii in scrisoare.

Piaţa laptelui va da în foc după 1 aprilie: vor dispărea cotele naţionale şi vom fi invadaţi de importuri ieftine

Federaţia sindicală Agrostar recomandă fermierilor să se unească în asociaţii puternice, avertizând că dispariţia cotei de la lapte, care limitează producţia pentru fiecare ţară şi fiecare producător, din 1 aprilie, va fi un dezastru pentru micii producători şi piaţa din România. "Când o să dispară cota de lapte o să fie un dezastru pentru micii producători din România, pentru că ne invadează laptele din alte state UE, cu performanţe remarcabile în acest domeniu. Să nu uităm că, în urmă cu mai mulţi ani, cota de lapte a fost introdusă tocmai pentru că ţări precum Franţa, Germania, Olanda etc. obţineau producţii foarte mari de lapte, care distorsionau piaţa", susţine secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu, într-un comunicat.

România a mai plătit o tranşă din datoria către FMI, de 343 de milioane de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României s-au redus în februarie cu 113 milioane de euro, de la 30,59 miliarde de euro la 30,48 miliarde de euro, în special ca urmare a modificării rezervelor minime în valută şi a rambursării de 343 de milioane echivalent euro către Fondul Monetar Internaţional. În februarie s-au consemnat intrări de 659 de milioane de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene şi conturilor Ministerului Finanţelor Publice cu fonduri europene, se arată într-un comunicat al BNR. Totodată, s-au înregistrat ieşiri de 772 de milioane de euro, care au provenit din rezervele minime în valută, precum şi din plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, care au inclus o rambursare de capital şi dobândă către FMI de circa 343 milioane echivalent euro. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,58 miliarde de euro.

Curs valutar BNR. Veste bună pentru cei care au credite în franci elveţieni

Potrivit curs valutar licitat astăzi, 2 martie, leul a pierdut teren în faţa dolarului american şi a monedei europene, însă a câştigat în faţa francului elveţian. Potrivit curs valutar BNR, euro a crescut în faţa leului cu 0,0043 şi a ajuns la 4,4424 lei. Dolarul a crescut în faţa monedei naţionale cu 0,0084 şi a ajuns la 3,9599 lei. În acelaşi timp, francul elveţian a scăzut cu 0,0251 şi a ajuns la 4,1413 lei.

BANCHERUL

BNR dezvăluie ca băncile din Grecia au fost la un pas sa se închidă, iar pericolul ar putea reveni peste 4 luni

Daca Grecia nu ajungea saptamana trecuta la un acord cu autoritatile financiare internationale pentru prelungirea acordului de finantare, nicio banca nu mai era acum deschisa. "Si ganditi-va ce ar fi insemnat asta pentru sistemul bancar din Romania, in care bancile cu capital grecesc detin o pondere destul de mare, de aproape 13% din totalul sistemului", a dezvaluit zilele trecute Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR. In Romania functioneaza patru banci cu capital majoritar grecesc: Alpha Bank, Bancpost (detinuta de Eurobank EFG), Piraeus Bank si Banca Romaneasca (detinuta de NBG - National Bank of Greece). "Saptamana precedenta au fost zile in care am avut si doua teleconferinte pe zi cu autoritatea de supraveghere din Banca Centrala Europeana si cu Autoritatea Bancara Europeana pe tema crizei din Grecia", spune el.

BCR va redeveni o banca profitabila in 2015, spune Andreas Treichl, şeful băncii-mama din Austria, Erste Bank

După ce in 2014 a suferit pierderi record de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), peste jumătate din volumul total de pierderi al sistemului bancar, de 4,4 miliarde lei, BCR va renaşte din cenuşa in acest an si va redeveni profitabila "cu siguranţa", spune Andreas Treichl, seful bancii-mama din Austria, Erste Bank. "Cu siguranta BCR va reveni pe profit in 2015, in timp ce subsidiara Erste din Ungaria va produce din nou castiguri abia in 2016", a spus Treichl, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de prezentarea rezultatelor financiare anuale. Subsidiara Erte din Ungaria a raportat pierderi de 328 milioane euro anul trecut, din cauza legilor adoptate de guvernul maghiar pentru a-i ajuta pe clientii bancilor. Ungaria impune bancilor si doua taxe: una pe volumul de afaceri si alta pe tranzactiile financiare. In cazul BCR, pierderile duble fata de sora din Ungaria au fost cauzate in principal de un volum urias de credite neperformante pe care banca a fost nevoita sa le recunoasca in acest an prin provizionare, scoaterea lor in afara bilantului si vanzarea catre recuperatori.

CURENTUL

Mărţişoare - de Tia Şerbănescu

Programul de guvernare al noului PNL n-a prea stârnit entuziasmul nimănui. Principalele scăderi de taxe fuseseră deja şterpelite de Ponta şi anunţate cu câteva zile înainte iar celelalte măsuri sunt destul de vagi. Dacă măcar puneau 16% peste tot (cota unică, CAS, impozit pe profit, TVA) exista ceva de reţinut. Sau dacă reduceau numărul ministerelor la 10-12. Era altceva. Făceau diferenţa de PSD. Aşa, din păcate, Ponta are şanse să rămână cu guvernul până când justiţia îi va despărţi. Dragnea are destule fiinţe apropiate dintre care juna Cătălina Ştefănescu a fost promovată cu mamă cu tot. De Mărţişor, colegul său Rizea a comentat elogios saltul brunetei: "dacă a reuşit să intre în Parlament atât de tânără, bravo ei, dar să ştiţi că n-a venit, aşa, peste noapte". Ci peste multe nopţi. De 1 Martie şi dl. Băsescu şi-a vizitat biroul de la PMP cu gândul la dna Udrea: "eu am încredere în justiţie şi în dna Udrea, repet, am încredere în Elena Udrea". Şi-a plasat încrederea într-un loc cam nesigur.

CURIERUL NATIONAL

Reprezentarea Hidroelectrica la Tribunalul de Arbitraj, 1,4 mil. lei

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, arată în raportul său de activitate pe luna ianuarie că a plătit doar în prima lună din an aproape 1,4 mil. lei pentru reprezentarea Hidroelectrica la Tribunalul de Arbitraj, contractele fiind încheiate cu casele de avocatură Leaua şi Asociaţii şi Lenz & Staehelin pentru consultanţă juridică şi reprezentare în procesul iniţiat de EFT AG. Firma elveţiană cere recuperarea daunelor de 80 mil. euro cauzate de denunţarea contractelor bilaterale de vânzare-cumpărare a energiei.

Humangest: Românii sunt mai buni ca italienii în cunoaşterea unei meserii

Românii sunt mai buni ca italienii în ceea ce priveşte cunoaşterea unei meserii, în condiţiile din Italia, odată cu automatizarea industriei, cultura meseriilor a dispărut, consideră Lara Ravasi, directorul general al companiei specializată în resurse umane Humangest Group. Aceasta a afirmat pentru Curierul Naţional că în acest moment Humangest are aproximativ 1.500 angajaţi pe care îi trimite să muncească în cadrul unor societăţi din Italia, pe o perioadă de aproximativ 8 luni. Meseriile cele mai solicitate în Italia sunt electricieni, tâmplari, sudori şi constructori, dar există cerere şi pentru ingineri. În acest moment, Humangest se concentrează pe activităţile de leasing de personal în străinătate, mai ales în Italia, dar selecţionează şi candidaţi pentru poziţii permanente în România.

Dezindustrializarea, un subiect la modă. Se discută superficial nu riguros

"România nu se mai întoarce la epoca în care industria grea va avea din nou o pondere semnificativă". Este un subiect foarte la modă să se discute despre dezindustrializarea României, despre faptul că trebuie să o industrializăm, spune Radu Crăciun, economist-şef al BCR. " In primul rând ar trebui să definim ce înseamnă industrializare, ce înseamnă dezindustrializare. Şi temerea mea este că de multe ori când discutăm despre acest subiect ne referim în termenii consacraţi în perioada regimului comunist, câte tone de oţel pe cap de locuitor, cât petrol rafinat pe cap de locuitor. Vreau să atrag atenţia asupra faptului că economia românească în momentul de faţă şi în perspectivă va opera într-o cu totul altă paradigmă decât cea cu care am fost obişnuiţi înainte de 1990", a declarat Radu Crăciun. El a afirmat că în structura PIB-ului ponderea serviciilor se află pe un trend ascendent şi că se urmăreşte creşterea ponderii serviciilor în detrimentul industriei.

Comisioane aberante ale băncilor, pe cheltuiala clienţilor

Pe listele de comisioane practicate de diverse bănci în relaţia cu persoanele fizice a apărut, în ultimii ani, un comision nou, numit comision pentru instituirea popririi. Este o obligaţie legală a băncilor să blocheze contul unui client atunci când o instituţie a statului sau un executor instituie o poprire. Cu toate acestea, multe bănci preferă să perceapă un astfel de comision colosal de la clientul căruia îi fac poprirea. "Am conturi la trei bănci, iar când mi s-a pus poprire la toate am plătit mai mult comisioanele băncilor decât suma poprită efectiv", s-a plâns un craiovean. Cele mai multe bănci au stabilit o sumă de circa 30 de lei drept comision de poprire, iar multe bănci percep şi TVA de la client. Explicaţiile băncilor pentru diversele comisioane aberante sunt năucitoare.

"Scheletele" băncilor austriece dansează un vals morbid la Viena

Heta Asset Resolution, "banca rea" rezultată din dezmembrarea falimentarei Hypo Alpe Adria, a dezvăluit o nouă gaură de 7,6 miliarde euro. Guvernul austriac nu este pregătit să acopere şi această pierdere. Duhoare de la cadavrele bulei creditului din deceniul trecut! Austriecii află cât de rea este "banca rea" constituită din activele avariate ale defunctei Hypo Alpe Adria, cea mai importantă victimă a crizei financiare precedente în această ţară. Heta Asset Resolution, entitatea în care au fost depozitate "gunoaiele" băncii care şi-a declarat falimentul în 2009, a scos la iveală o nouă gaură de 7,6 miliarde euro pe care Guvernul de la Viena nu este pregătit să o acopere, transmite Reuters care citează Autoritatea Financiară pentru Pieţe din Austria. Sprijinul guvernamental este astfel tăiat pentru o entitate care a "înghiţit" deja 5,5 miliarde euro din banii contribuabililor, conform informaţiilor furnizate de Bloomberg.

Traian Băsescu, din nou la sediul PMP

Fostul preşedinte Traian Băsecu a mers din nou luni la sediul PMP, după încheierea unei şedinţe a partidului în cadrul căreia s-au discutat chestiuni organizatorice, informează B1 TV. Preşedintele partidului, Eugen Tomac, a declarat luni într-o conferinţă de presă că fostul şef al statului va fi invitat la mai multe turnee ale PMP, atât în ţară cât şi în străinătate. Tomac a subliniat că se doreşte ca PMP să devină un partid puter­nic. Traian Băsescu a mers la sediul PMP şi cu o zi în urmă, când a participat la discuţii privind organizarea partidului în teritoriu.

EVENIMENTUL ZILEI

România, sancţionată de UE pentru frânarea exporturilor şi investiţiile reduse

Comisia Europeană a iniţiat procedura de dezechilibru macroeconomic în cazul ţării noastre. Motivul principal este intenţia Guvernului Ponta de a renunţa la programul de asistenţă financiară cu FMI şi CE. La sfârşitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a anunţat că România se confruntă cu "dezechilibre macroeconomice, ce necesită monitorizare şi o serie de măsuri de politică în domeniu", sugerând că aceasta s-ar datora abandonării acordului cu FMI. Totuşi, ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, a susţinut că România "nu iese" din acordul cu Fondul, dar vrea altceva. "Nu e vorba să ieşim (...) Dacă România ar ieşi, atunci este un risc, dar noi nu vrem să ieşim şi nu vom ieşi (...) A spus şi premierul că noi nu mai vrem acest tip de acord, dar nu avem niciun fel de problemă să continuăm, să fim într-un alt tip de parteneriat", a spus Vâlcov.

Cea mai răsunătoare lichidare din istoria Spaniei are implicaţii în România

Consiliul de administraţie al dezvoltatorul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa, controlat de miliardarul Fernando Martín Álvarez - fostul preşedinte al clubului de fotbal Real Madrid, s-a reunit ieri pentru a analiza posibilitatea intrării în lichidare a companiei, după ce săptămâna trecută au eşuat negocierile cu băncile creditoare. Investitorul este prezent şi în România, unde deţine circa 80 de hectare de teren. Martinsa-Fadesa se confruntă cu probleme grave de lichiditate şi nu se mai poate ţine de graficul de rambursare a datoriei, care se ridică la 6,7 mld. euro, asta după ce în martie 2011 a reuşit să depăşească cel mai mare faliment din istoria Spaniei. Dezvoltatorul a raportat pierderi nete de 128 mil. euro în semestrul al doilea al anului trecut şi vânzări nete de 49,4 mil. euro, în scădere de la 92,4 mil. euro, în perioada similară a anului 2013. Martinsa-Fadesa a intrat pe piaţa românească în 1998 când a cumpărat de la stat pachetul majoritar de acţiuni al societăţii de prelucrare a lemnului Diana Forest din Bacău.

Ponta, despre dezastrul din achiziţiile publice: "Stăm cu bani şi nu reuşim să-i cheltuim"

Premierul Victor Ponta a declarat, la Antena 3, că în cazul în care noul pachet de propuneri legislative privind achiziţiile publice nu va funcţiona corespunzător, vor exista în continuare blocaje privind derularea unor importane proiecte, dând ca exemplu pe cele de infrastructură rutieră. 'Pachetul de legi privind achiziţiile publice pe care, de asemenea, îl trimitem în Parlament, în baza noii Directive europene, dacă nu reuşim să-l facem cu adevărat să funcţioneze o să stăm cu banii, cum s-a întâmplat şi se întâmplă acum. Stăm cu bani şi nu reuşim să-i cheltuim pentru că totul se contestă şi nimeni nu semnează absolut nimic', a declarat premierul referindu-se la dificultăţile privind implementarea unor proiecte de infrastructură rutieră.

Kasparov îl AMENINŢĂ pe Putin: "Pur şi simplu, te vom LICHIDA!"

Asasinarea opozantului rus Boris Nemţov a spulberat orice speranţă pentru o tranziţie politică paşnică a puterii în Rusia, a declarat Garri Kasparov, un critic sever al actualului regim de la Kremlin. Kasparov, fost campion modial la şah, care trăieşte într-un exil autoimpus în Statele Unite, a prezentat o viziune sumbră a situaţiei din Rusia. "Boris a sperat în van la o formă paşnică de tranziţie spre un guvern normal, civilizat, democratic", a declarat Kasparov pentru Reuters, prezentându-l pe Nemţov ca pe o figură care lupta pentru o politică non-violentă. Kasparov a afirmat că o schimbare politică s-ar putea realiza doar prin mişcări de stradă violente. "Este un semnal pentru toţi ce ce suntem implicaţi în Opoziţei că jocurile au fost făcute. Nu vom pierde timpul să te mai judecăm, pretinzând că respectăm legea. Pur şi simplu, te vom lichida." Fostul campion monsial a declarat că în Statele Unite nu are bodiguarzi şi că nu internţionează să participe la funeraliile de marţi ale lui Nemţov, la Moscova.

JURNALUL NATIONAL

Autostrăzile pe hârtie circulă prin tribunale

Promisiunile privind viitorul transporturilor din România sunt greu de aşezat şi pe hârtie. Master Planul General de Transporturi a fost aprobat de Guvern în 25 februarie după o cvasidezbatere publică şi o prezentare globală în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Forul legislativ nu a emis un document propriu care să angajeze forţele politice în stabilitatea transpartinică a programului. În perioada decembrie 2014- ianuarie 2015 scena publică a fost ocupată de subiectul autostrăzii Comarnic-Braşov devenit subiect de scandal în perioada Sărbătorilor de iarnă. "Lămuririle" oferite de ministrul Ioan Rus au adus mai multă confuzie decât certitudine, ceea ce a arătat că neclarităţile în abordare pleacă din statul major al Transporturilor.

Boris Nemţov, asasinat vineri la Moscova, ar fi avut dovezi privind implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina

Boris Nemţov, asasinat vineri la Moscova, a adunat dovezi privind prezenţa de soldaţi ruşi în Ucraina, dovezi pe care era pe punctul de a le publica, a afirmat Ilia Iaşin, unul dintre prietenii opozantului rus. "Nemţov avea dovezi. El spunea că se află în contact, la Ivanovo, Iaroslav şi alte oraşe, cu apropiaţi ai soldaţilor ruşi ucişi" în Ucraina, a declarat Iaşin pentru AFP, exprimându-şi temerea că acum aceste dovezi nu vor fi făcute niciodată publice. Ilia Iaşin conduce mişcarea de opoziţie Solidarnost şi era unul dintre prietenii apropiaţi ai lui Nemţov. "Nu ştiu cum a obţinut el aceste informaţii. Anchetatorii au descins la el acasă la două ore după asasinarea sa, apoi la biroul lui, a doua zi. Ei au luat documente, iar locaţiile sunt acum blocate", a precizat Iaşin pentru AFP.

NATIONAL

"Pisicutul" Ponta incepe sa maraie la Iohannis

Premierului Victor Ponta i s-a luat de atata "buna colaborare" cu presedintele Klaus Iohannis. A mers la Cotroceni la intalnirile saptamanale, a semnat acordul privind finantarea Armatei, a salutat pe toate retelele de socializare initiativele Administratei Prezidentiale, dar chiar si asa Ponta nu a reusit sa-i scoata din cap sefului statului ideea cu schimbarea guvernului. Iritat de comentarile privind iminenta lui debarcare de la Palatul Victoria, liderul PSD a lasat diplomatia la o parte si l-a pus la punct, pentru prima data, pe presedinte. "Eu nu mai vreau sa mai fie un Guvern PNL sau un Guvern al lui Klaus Iohannis, ca nu a venit cu el de acasa, vreau sa fie un Guvern al Romaniei" le-a transmi premierul adversarilor sai, incluzandu-l in aceasta categorie si pe presedinte.

SUA ne lasa sub tutela Germaniei!

Dupa vizita secretarului de stat american Joe Biden la Bucuresti, cand acesta i-a transmis premierului Victor Ponta un mesaj transant, anuntat in exclusivitate de "National", americanii si-au vazut in cele din urma visul cu ochii. Asa ca, dupa ce liderul pesedist a pierdut "cu brio" alegerile prezidentiale, "Unchiul Sam" a putut concluziona satisfacut "asta-i pofta ce-am poftit". Iar acum, mai putin ingrijorati de pericolul de deturnare a traseului pro-occidental al statului de drept in Romania, strategii administratiei americane au facut deja primul pas inapoi, lasand incet, dar sigur, sistemul national de siguranta al tarii noastre pe mainile aliatilor europeni.

Zegrean ar da CCR-ul dambovitean pe Curtea de Justitie europeana

Presedintele CCR Augustin Zegrean candideaza pentru functia de reprezentant al Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Propus, in 2007 (pe cand era pedelist cu acte-n regula), de Traian Basescu la Curtea Constitutionala, Augustin Zegrean a fost ales presedinte al CCR in 2010, dupa expirarea mandatului lui Ioan Vida. Acum, cand mandatul lui se apropie de sfarsit (perioada de noua ani expira la 13 iulie 2016 ), Zegrean ar da bucuros restul de 16 luni ramase contra unui mandat intreg de judecator la CEJ - motiv pentru care s-a si inscris in cursa, fiind admis printre cei unsprezece candidati care vor fi intervievati chiar astazi de Comisia de selectie. Problema lui Zegrean nu este insa interviul, ci faptul ca, in conformitate cu procedurile legale, candidatul Romaniei la CEJ este desemnat de Guvern, la propunerea Comisiei de selectie. Ceea ce, simplificat, inseamna ca desemnarea lui Zegrean este la mana adversarului sau politic, premierul Victor Ponta.

PUTEREA

Pentru cine e falimentată "Şandramaua"

"Şandramaua", cum numea Victor Ponta Complexul Energetic Oltenia (CEO) în timpul campaniei pentru prezidenţiale, trebuie dusă în faliment şi vândută pe bani puţini. Către cine? Bursa Zvonurilor răspunde: Către firma Envidity Energy, unde preşedinte este consilierul american al premierului Ponta, Wesley Clark, care este interesată să implementeze o tehnologie de gazeificare a cărbunelui în strat. În piaţa de energie circula anul trecut zvonul că rezervele de cărbune din Oltenia au fost concesionate către Envidity pentru 40 de ani, informaţie dezminţită atunci de complex. Şi totuşi, un document arată că sunt discuţii avansate între CE Oltenia şi firma condusă de consilierul lui Ponta. Până în 2012 fosta SNLO înregistra profit an de an, iar după numirea managerului privat, an de an s-au consemnat pierderi uriaşe.

Onţanu îl acuză pe Oprescu de faptul că nu înlocuieşte cablurile furate

În loc să caute soluţii pentru remedierea iluminatului public de pe o stradă din sectorul 2, primarul Neculai Onţanu trece la ameninţări. El îl ameninţă pe primarul general cu o revoltă populară a locuitorilor din zona Andronache care nu au de peste trei luni iluminat stradal. Oamenii spun că îi sufocă gunoaiele care nu au fost ridicate din decembrie, nu lipsa iluminatului de pe şoseaua Andronache. Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, îi cere public primarului general, Sorin Oprescu, să remedieze urgent situaţia conflictuală din cartierul Andronache, generată de lipsa de mai bine de trei luni a iluminatului stradal de pe artera principală de circulaţie din zonă.

Ponta va fi scos la raport. Consiliul Naţional al PSD a fost confirmat pentru 20-21 martie

Noul program politic al PSD pentru alegerile din 2016, rapoartele de activitate ale prim-ministrului Victor Ponta şi ale conducerii PSD, modificările la statut şi alegerea noului preşedinte sunt temele care vor fi abordate de social-democraţi la Consiliul Naţional. Anunţul a fost făcut luni de liderul partidului, Victor Ponta, la finalul şedinţei BPN a PSD. "În ceea ce priveşte activitatea politică, am confirmat programul Consiliului Naţional din 20-21 martie, principalele teme fiind noul program politic al PSD cu care mergem în 2016 în alegeri, raportul de activitate al meu, al conducerii PSD, modificările la statut, alegerea noului preşedinte al Consiliului Naţional", a spus Ponta.

Ştefan Dimitriu, şeful Camerei de Comerţ Cluj, "călcat" de DNA

Ştefan Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ Cluj, fost stâlp PSD, şi actual al UNPR, a fost călcat luni de DNA. Procurorii anticorupţie din Alba au făcut, ieri, 11 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Cluj şi Braşov, într-un caz de fraude cu fonduri europene şi fapte de corupţie. Ei au descins la locuinţa lui Ştefan Dimitriu şi la firma Napoca Construcţii, pe care acesta a administrat-o până luna trecută. Printre altele, Napoca Construcţii a obţinut un contract de 200 milioane de lei pentru construcţia pistei de 2.100 de metri de la Aeroportul Internaţional Cluj. Timp de 20 de ani, Dimitriu a fost un membru fidel al PSD.

ROMANIA LIBERA

Ce îl aşteaptă pe noul director al SRI

Continuarea luptei anticorupţie, noile legi ale siguranţei naţionale, strategia de apărare naţională, parteneriatul cu SUA sau apărarea cibernetică a Ucrainei sunt mizele cele mai importante ale noului director al SRI, Eduard Hellvig. Eduard Hellvig, propus de preşedintele Klaus Iohannis, a fost votat, ieri, de plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, la şefia Serviciului Român de Informaţii (SRI), cu 498 de voturi "pentru" şi 15 voturi "împotrivă". Hellvig a anunţat că va demisiona din PNL, el neavând dreptul să facă parte dintr-un partid cât timp ocupă funcţia de director al SRI. În perioada lui Maior, serviciul a livrat, în premieră, procurorilor informaţii de substanţă legate de cazurile de mare corupţie, cu date despre politicieni importanţi. Anterior, SRI încerca să nu deranjeze puterea, elaborând documente despre politicieni din eşalonul doi. Noul director al SRI se va afla, din acest punct de vedere, sub o presiune uriaşă, pentru a încetini ritmul informărilor.

Ce ascunde falsa problemă creată în jurul orei de religie

Disputa pe care am urmărit-o în ultimele zile pe tema orei de religie în şcoli evită tocmai subiectul principal, anume lipsa de reformă din învăţământ, în ultimii 25 de ani. Faptul că programa şcolară e supraîncărcată cu multe informaţii, o bună parte dintre ele inutile. Sau că la catedră au ajuns, în bună măsură, oameni fără metodă didactică şi vocaţie pentru meseria de dascăl. Şi că învăţământul nostru se bazează, în continuare, pe toceală. Aurora Liiceanu se exprimă fără echivoc - "nu avem o resursă umană care să facă din religie un subiect de interes pentru elevi, dar şi pentru societate. De aceea nici nu avem o viziune mai largă, nu înţelegem alte religii, alte culturi. Nu disciplina religie este problema, ci mai degrabă modul în care această idee este aplicată".

ZIARUL FINANCIAR

Băncile îşi presează clienţii persoane fizice cu marje de dobânzi mai mari

Bancherii au tăiat, în medie, încă 5% din dobânzile la depozitele populaţiei în ianuarie şi în acelaşi timp ai scumpit creditele cu 3%, rotunjindu-şi astfel marjele de câştig cu o treime de punct procentual. Marja de dobândă medie (diferenţa din dobânda la credite şi cea la depozite) se apropia de 4,8 puncte procentuale în ianuarie. Scăderea dobânzilor la depozite vine în contextul în care băncile se împrumută mai ieftin de pe piaţa monetară, pe fondul scăderii dobânzii-cheie a BNR. Dobânda medie la depozite era de 2,6% pe an în ianuarie, dar unele bănci de talie mare au coborât deja cu bonificaţiile sub 2% indiferent de scadenţă sau de suma economisită. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu avertiza băncile în toamna anului trecut "să aibă grijă de economisire" şi sugera că nu ar fi de dorit ca bancherii să ajusteze dobânzile la depozite pe fondul relaxării monetare.

Afacerea retrocedărilor de 8 mld. euro a făcut implozie

Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), printre cele mai influente de la nivelul administraţiei centrale, a rămas fără conducători. George Băeşu, preşedinte, şi doi vicepreşedinţi şi-au depus ieri demisiile. Miza acestor funcţii este uriaşă pentru că cei trei decid cine primeşte punctele cu care din 2016 vor fi cumpărate terenuri estimate la 11 mld. euro din fondul naţional imobiliar. Demisiile au loc în contextul în care mai multe persoane care au condus până în 2011 această instituţie sunt azi în arest, fiind suspectate de trafic de influenţă şi de supraevaluarea terenurilor pentru care au emis decizii de despăgubire. Statul ar mai avea de despăgubit cereri de 8 mi­liarde de euro prin sistemul punctelor, în con­diţiile în care din 1991 până în prezent Ro­mânia a retrocedat în natură 9.000 de clădiri şi peste un milion de hectare de teren, a plătit în bani şi acţiuni la Fondul Proprietatea alte 5 miliarde de euro.

Nemţii de la Cabanova vor pe AeRO şi plănuiesc să cucerească Asia

Constructorul german de website-uri Cabanova, cu o cifră de afaceri de 500.000 euro anul trecut, spune că a găsit în România prin platforma AeRO a bursei de la Bucureşti varianta cea mai bună de finanţare, care i-ar permite să se concentreze pe dezvoltarea afacerii şi nu pe căutarea pe cont propriu de investitori. În urmă cu paisprezece ani, compania a importat din România "talentul" care i-a programat sistemul de acces pe care îl foloseşte astăzi. Cabanova a fost înfiinţată în 2001 la Düsseldorf de Sebastian Schmitz şi Karl Weyers, care acum deţin câte 45% din acţiuni. În 2004 cei doi antreprenori şi-au deschis un birou şi în Bucureşti, iar programatorul român Cătălin Constantin, care i-a ajutat să construiască sistemul prin care firmele îşi pot construi website-uri personalizate fără să aibă nevoie de cunoştinţe de programare, deţine 10% din capitalul social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb