REVISTA PRESEI 03.04.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 iulie 2014

ADEVARUL

15 ani de la privatizarea Dacia

La 15 ani de la privatizare uzinelor Dacia, producătorul auto a devenit cea mai mare companie din România, devansând Petrom, cu vânzări de 18,4 miliarde de lei, şi cel mai mare exportator autohton. "De la intrarea sa în grupul Renault, în 2 iulie 1999 (data semnării contractului de privatizare), Dacia a devenit un actor major al economiei romaneşti. Astăzi, Dacia este cel mai mare exportator al Romaniei şi compania cu cea mai mare cifră de afaceri din ţară. La momentul privatizării, Dacia se confrunta cu probleme severe: un aparat industrial uzat, o gamă de produse învechită, absenţa culturii clientului, structură financiară fragilă, capacitate de inovare limitată şi o reţea de furnizori depăşită", se arată într-un comunicat al companiei. Renault România înseamnă 17.000 de angajaţi, investiţii de 2,2 miliarde de euro, 2,9% din Produsul Intern Brut al României şi 130.000 de locuri de muncă generate în industria auto prin cei peste 1.500 de furnizori implantaţi în România. Dacia a aniversat luna trecută şi zece ani de producţie a modelului Logan, vândut în 1,4 milioane de exemplare de la lansare.

Topul asigurătorilor din România. Afacerile companiilor din sector au intrat în vrie în 2013, iar pierderile au ajuns la 1,28 de miliarde de lei

Sistemul asigurărilor din România a generat anul trecut pierderi nete de 1,28 miliarde de lei, mai mult decât în toată perioada 2009-2012, când au fost consemnate pierderi totale de 792 de milioane de lei, potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF). Cele mai multe societăţi de asigurări, respectiv 20, au înregistrat pierderi cumulate de 1,5 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mult decât în 2012, în vreme ce 17 companii au generat un rezultat pozitiv de doar 222 de milioane de lei, se mai arată în document. De altfel, pierderile totale acontează 15,77% din subscrierile totale de 8,12 miliarde de lei, încasate anul trecut. Astra Asigurări, companie deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, dar aflată în administrare specială, a ocupat anul trecut primul loc în topul asigurătorilor din România, în funcţie de primele subscrise, cu un total de 921,4 milioane de lei, ceea ce îi conferă o cotă de piaţă de 11,34%. Potrivit raportului, Astra a înregistrat anul trecut pierderi de 813,6 milioane de lei, adică un nivel de 50% din totalul pierderilor din sector.

Cum arată groapa de gunoi din vârful muntelui, cea mai mare aberaţie realizată cu fonduri UE

În zona Pasului Mestecăniş din masivul Giumalău, la o altitudine de 1.086 de metri, Consiliul Judeţean Suceava construieşte o groapă de gunoi. Excavatoarele au săpat deja o groapă imensă chiar în vârful muntelui, iar miile de metri cubi de pământ rezultat a fost deja mutat cu zeci de camioane pe pajişti din apropiere. Groapa de gunoi va aduna toate deşeurile menajere colectate din localităţile din zona montană a judeţului Suceava. Gunoiul produs de suceveni va fi depozitat chiar aproape de vârful trecătorii care face legătura între staţiunile de interes naţional Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei. Muntele săpat, zona defrişată şi movilele de pământ excavat de pe marginea drumului european 576 au transformat spectaculosul Pas Mestecăniş într-un peisaj dezolant. Investiţia este realizată printr-un program finanţat din fonduri europene care vizează gestionarea deşeurilor din judeţul Suceava.

Revizuire statistică: în primul trimestru, economia a crescut mai mult decât la prima raportare, cu 3,9% în loc de 3,8%, dar suma PIB este mai mică

Institutul Naţional de Statistică a revizuit în scădere cu 1,23 miliarde de lei PIB-ul estimat pentru primul trimestru, de la 127,6 la 126,3 miliarde de lei, şi în creştere avansul economic de la 3,8% la 3,9%. Creşterea este susţinută de valoarea adăugată brută totală, care şi-a mărit contribuţia cu 0,1 puncte procentuale. Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,3 miliarde de lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013, potrivit datelor provizorii revizuite transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Primele date provizorii, din 4 iunie, reconfirmau datele semnal cu un PIB de 127,6 miliarde de lei preţuri curente, în creştere cu 3,8% faţă de primele trei luni ale anului trecut.

Vladimir Putin impune Cortina de Fleici

România, Moldova şi Ucraina au primit de la Moscova notificări că unele produse alimentare nu mai respectă înaltele standarde ruseşti. Notificările vin în ziua în care, la Bucureşti şi la Chişinău, se ratifică tratatele de asociere la UE a Moldovei, Ucrainei şi Georgiei. Autoritatea sanitar-veterinară rusă (Roselhoznadzor) a dispus, marţi, interzicerea importurilor de bovine, carne de vită şi produse derivate din România, din cauza "encefalopatiei spongiforme bovine", informează site-ul în limba engleză al agenţiei Itar-Tass. Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor difuzat marţi, interdicţia vizează de asemenea proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor şi care conţin astfel de proteine, dar şi produsele făcute din resturi provenind din procesarea cărnii de vită. Conform Itar-Tass, o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină în România, cunoscută şi sub denumirea de "boala vacii nebune", ar fi fost consemnată de Biroul Internaţional pentru Epizootii.

Califul din Bagdad îi cheamă pe musulmani la jihad: "Veţi cuceri Roma şi, odată cu ea, lumea întreagă!"

Liderul grupării teroriste desprinse din Al-Qaida, autointitulată SIIL, a făcut apel la toţi musulmanii din lume să pună mâna pe arme şi să vină în noul califat creat pe teritoriile ocupate recent în Siria şi Irak. Proclamând "o nouă eră", una în care musulmanii vor triumfa, Abu Bakr Al-Bagdadi a iniţiat chemarea la jihad (lupta sfântă), într-un mesaj audio de circa 20 de minute, postat online în cursul zilei de marţi. A fost primul mesaj al acestuia de la numirea în funcţia de lider suprem al noului califat, eveniment ce a avut loc duminică, la numai câţiva zeci de kilometrii de capitala Irakului, Bagdad. Bagdadi şi-a asumat funcţia cu conotaţii istorice de calif, folosind mesajul pentru a-şi impune autoritatea peste toţi musulmanii din lume. Acesta i-a îndemnat pe adepţii Profetului să răzbune nedreptăţile comise împotriva religiei islamice. Dominând porţiuni largi din teritoriul sirian şi irakian, califatul îşi propune să şteargă graniţele trasate de puterile coloniale şi să înfrunte guvernul şiit de la Bagdad, susţinut de Iran şi Statele Unite.

BANCHERUL

Horia Ciorcila, seful Bancii Transilvania, scapa de acuzatiile de spalare de bani in cazul Bank of Cyprus, dar continua sa fie anchetat de procurorii din Cluj

Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, a scapat de acuzatia de spalare de bani, pedepsita cu inchisoare intre 3 si 12 ani, in cazul actiunilor cumparate de Bank of Cyprus in 2009 la banca pe care o conduce, despre care procurorii spun ca este implicat prin intermediul firmelor sale off-shore din Cipru. Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat astazi, printr-o solutie difinitiva, deciziile instantelor inferioare care l-au gasit nevinovat pe Ciorcila in acest caz. Ciorcila nu a scapat insa definitiv de problemele in justitie, el fiind in prezent cercetat de DIICOT Cluj intr-un nou dosar disjuns din aceeasi cauza, in care este acuzat de manipularea pietei de capital si in care exista noi probe furnizate de autoritatile din Cipru in baza unei comisii rogatorii cerute de procurorii romani. Este vorba de raportul intocmit de firma de consultanta Alvarez&Marsal pentru banca centrala a Ciprului, in care este descrisa cu lux de amanunte afacerea incheiata intre Ciorcila si Bank of Cyprus.

Criza bancara din Bulgaria s-a incheiat

Banca centrala a Bulgariei a anuntat ca a reusit sa depaseasca o iminenta criza bancara creata de "atacuri criminale organizate" care au raspandit zvonuri printre clientii a doua mari banci cu capital local, determinandu-i sa retraga sume mari de bani si punand astfel in dificultate respectivele banci: prima, Corpabank (KTB), a fost inchisa in urma cu doua saptamani, urmand a fi nationalizata, iar a doua, Fibank, fiind salvata peste weekend-ul trecut cu lichiditati oferite de banca centrala si dupa aprobarea unui ajutor de stat de 1,7 miliarde de catre Comisia Europeana. Autoritatile au dat vina pe cativa oameni care ar fi raspandit zvonuri false. Si Comisia Europeana a precizat, intr-un comunicat, ca Fibank a fost victima unor indivizi care au atacat banca prin raspandirea de mesaje catre clientii acesteia, pe care i-au indemnat sa-si retraga depozitele. Politia bulgara a anuntat ca a arestat cateva persoane acuzate ca au raspandit respectivele zvonuri prin mesaje SMS, prin e-mailuri si retelele sociale, persoane care ar fi avut mari datorii la Fibank.

CURENTUL

Numirea lui Marian Sârbu la ASF, neconstituţională

Judecătorii Curţii Constituţionale au admis, miercuri, sesizarea legată de numirea lui Marian Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), stabilind că aceasta este neconstituţională. Sesizarea legată de numirea lui Sârbu a fost făcută de PDL, care a reclamat că acesta nu ar avea experienţa de minimum nouă ani în domeniu, cerută de lege. Fostul ministru al Muncii din partea PSD şi fost preşedinte UNPR Marian Sârbu a fost votat, în 16 iunie, în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, întrunind 284 de opţiuni favorabile şi 52 "împotrivă", el urmând să preia funcţia deţinută de Daniel Dăianu. Din 386 de parlamentari prezenţi, şi-au exprimat votul 336 de senatori şi deputaţi. Sârbu a primit 284 de voturi favorabile şi 52 de voturi "împotrivă".

Parlamentul continuă apărarea infractorilor

Plenul Camerei Deputaţilor a respins miercuri solicitarea ministrului Justiţiei cu privire la încuviinţarea arestării preventive a deputatului Titi Holban (UNPR). Dintre parlamentarii prezenţi, 198 s-au pronunţat împotriva arestării preventive şi 96 în favoarea acesteia. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor respinsese luni solicitarea ministrului Justiţiei cu privire la încuviinţarea arestării preventive a deputatului Titi Holban (UNPR). Decizia finală a fost luată de plenul Camerei Deputaţilor prin vot secret cu bile. Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de deputatul Titi Holban pentru trafic de influenţă. Potrivit DNA, în ianuarie, Titi Holban a acceptat promisiunea unui denunţător că în schimbul sumei de 10.000 euro, sumă pe care a primit-o efectiv în două tranşe, va interveni pe lângă o altă persoană, pentru ca aceasta, la rândul ei, să intervină pe lângă un inspector cu funcţie de conducere la una dintre Direcţiile Regionale Antifraudă. Intervenţia viza ca societatea administrată de un apropiat al denunţătorului să nu fie sancţionată în urma controlului efectuat de această instituţie.

CURIERUL NATIONAL

Proiectul privind reducerea CAS cu 5%, adoptat de Cameră

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu unanimitate, proiectul de lege privind reducerea CAS, de la 1 octombrie, cu 5 puncte procentuale, premierul Victor Ponta arătând că datele de la INS confirmă că România este în graficul stabilit cu instituţiile internaţionale şi poate lua această măsură. Ponta a spus că reducerea CAS este o iniţiativă care a fost în programul USL şi a fost susţinută şi de celelalte forţe politice. "Această iniţiativă a fost în programul de guvernare a USL, dar a fost susţinută şi de celelalte forţe politice, este în favoarea dezvoltării României. Datele primite de la INS confirmă o creştere economică de aproape 4%, am primit datele privind încasările din primele 6 luni şi suntem în graficul stabilit cu instituţiile internaţionale, deci putem să luăm această măsură", a afirmat Ponta.

Ţi se fură acţiuni FP... Cum răspunde ASF

Dacă aveţi acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) şi mizaţi pe siguranţa deţinerilor pe o piaţă reglementată şi supravegheată, ar fi bine să ţineţi cont că oricum furtul este posibil şi că în cele din urmă tot în Justiţie ar trebui să vă căutaţi dreptatea. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vă trimite să vă recuperaţi prejudiciile pe calea lungă a jalbelor în instanţe. Aurel Marinescu, investitor furat de un milion de acţiuni FP, se arată nemulţumit de răspunsurile primite de la supraveghetor: "ASF se spală pe mâini". Autoritatea spune că nu are înscrisuri în legătură cu tranzacţiile respective, reia explicaţiile Depozitarului Central şi îl trimite pe păgubit să se adreseze Justiţiei. Dumitru Laviniu Beze (Asociaţia Investitorilor): "ASF a făcut o artă din a scrie răspunsuri prin care să nu îşi asume nimic şi să nu decidă nimic"

Voinea rămâne în Guvern cel puţin până la finele acestei luni

Liviu Voinea, viitor viceguvernator al Băncii Naţionale, va rămâne în Guvern, în postul de ministru delegat pentru Buget, cel puţin până la sfârşitul lunii iulie, pentru a pregăti rectificarea bugetară, rezultă din declaraţiile premierului Victor Ponta. În şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul i-a recomandat ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ca în următoarele trei săptămâni să stea permanent lângă ministrul Voinea, pentru a-l convinge să suplimenteze bugetul alocat acestui domeniu. "După ce se termină şedinţa de guvern, trei săptămâni de acum încolo staţi, minut de minut, lângă domnul Voinea, la rectificare, să mai punem bani la sănătate", i-a spus Ponta ministrului.

Dobriţoiu: SPP nu a primit informaţii despre cazul Bercea

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, ieri, că SPP nu a primit de la celelalte servicii informaţii, potrivit cărora Sandu Anghel ar fi nominalizat drept un potenţial pericol pentru preşedintele Traian Băsescu, informează Mediafax. Membrii comisiei s-au întrunit pentru a analiza raportul transmis de SPP, privind modul în care acest Serviciu a asigurat protecţia informativă a preşedintelui Traian Băsescu, cu ocazia vizitei pe care acesta a făcut-o la Costeşti în 2009, când s-a întâlnit cu Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

EVENIMENTUL ZILEI

SCANDALUL BERCEA MONDIAL. Declaraţia lui Marian Căpăţână de la Curtea de Apel a provocat reacţii şi confirmări

Christian Sabbagh, jurnalist de investigaţii şi vedetă de televiziune, a fost contactat de Florin Anghel, înainte de Antena 3. Kanal D a refuzat, în 2013, să facă un reportaj despre problemele cu Justiţia avute de un clan interlop. In declaraţia susţinută de inculpatul Marian Căpăţână în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti, în data de 27 iunie, el a explicat judecătorilor că, de fapt, a fost atras într-un complot împotriva şefului statului, fratele partenerului lui de afaceri, Mircea Băsescu, şi că pentru înfăptuirea acestui lucru Dan Voiculescu oferise un milion de euro. Nu ştim în acest moment dacă acel complot, despre care vorbeşte Căpăţână că e pus la cale de Dan Voiculescu, este adevărat sau nu. Acest aspect trebuie clarificat de procurori fiindcă are o importanţă majoră pentru aflarea adevărului. Declaraţia a fost făcută în faţa unei instanţe, deci însuşită. Bercea Mondial a refuzat să-şi susţină acuzaţiile făcute din dubă la adresa Liviei Stanciu şi a Laurei Codruţa Kovesi în faţa magistraţilor, iar din acest motiv ele nu merită verificate nici măcar de jurnalişti.

DOSARUL ADRIAN DUICU. Ponta trage ponoasele şi pentru minciuna lui Cazanciuc

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost prins cu minciuna în cazul "Baronului" de Mehedinţi. El declara, în aprilie 2014, că nu a propus-o pe procuroara Elisabeta Ponea într-o funcţie de conducere la DNA. Procurorii spun că acesta a trimis la CSM, în septembrie 2013, propunerea de numire. Opoziţia a reacţionat, ieri, după ce numele premierului Victor Ponta şi cel al ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, au fost invocate în cazul baronului PSD de Mehedinţi, Adrian Duicu (PSD). PMP a cerut demisia lui Ponta, iar PDL şi PNL au anunţat că vor depune o moţiune simplă pe tema implicării politicului în Justiţie în cazul Duicu. Scandalul a început după ce au apărut noi date din ancheta DNA: declaraţia şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, care a recunoscut că s-a întâlnit în sediul Guvernului cu Duicu şi faptul că Ministerul Justiţiei a propus-o pe Elisabeta Ponea în funcţia de procuror-şef secţie la DNA.

Scandalul Sarkozy a divizat Franţa

Presa şi politicienii francezi au dezbătut ieri pe larg cazul Sarkozy, la o zi după ce fostul preşedinte a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă, corupţie activă şi tentativă de a obţine informaţii acoperite de secretul profesional. Fostul lider de la Elysee riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare şi o amendă de 500.000 de euro, scrie ziarul Le Monde, de centru-stânga. Un alt ziar de orientare similară, Liberation, îi cere lui Sarkozy să îşi asume responsabilitatea faptelor, amintind că "moralitatea nu a fost niciodată cea mai de seamă virtute a sa". "O situaţie gravă", a reacţionat şi premierul socialist Manuel Valls, cel pe care mulţi îl dau candidat sigur în prezidenţialele din 2017 unde sunt şanse să îi ţină piept tocmai lui Nicolas Sarkozy, dacă acesta din urmă scapă nepătat din scandalul de proporţii. Valls a mai ţinut să sublinieze că "nimeni nu este mai presus de lege" şi că justiţia funcţionează independent. De cealaltă parte, ziarul Le Figaro, de dreapta, pune sub semnul întrebării legalitatea interceptărilor din dosarul Sarkozy, element pe care apărarea fostului preşedinte îşi construieşte acum contraofensiva.

JURNALUL NATIONAL

Bucureşti 555. Primul oraş din lume iluminat cu petrol

Iluminatul străzilor oraşului de pe Dâmboviţa a fost aproape inexistent până la jumătatea sec. XIX, când, din loc în loc, au început să apară felinarele. În 1857, Bucureştiul a devenit primul oraş din lume iluminat cu petrol lampant. Până atunci, bezna de pe străzi era de nepătruns. Doar razele Lunii, atunci când nu era ascunsă printre nori, erau binevenite să lumineze calea drumeţilor. În casele oamenilor de rând, lumânarea era nelipsită. Odăile boierilor înstăriţi, în schimb, erau luminate cât se poate de bine, dar tot lumânările erau de bază. După lăsarea serii, bucureştenii se adunau pe la casele lor. Cinau şi, cum nu prea mai aveau ce face după ce întunericul punea stăpânire peste oraş, se duceau la culcare, după cum spune şi vechea zicală. Adormeau o dată cu găinile. Doar boierimea rămânea să petreacă mai târziu. De la porţile celor înstăriţi nu lipseau torţele aprinse.

Ruşii interzic ce nu importă. ANSVSA dă asigurări că bovinele din România nu suferă de ''boala vacii nebune"

Nu există niciun risc pentru sănătatea populaţiei în cazul consumului de carne de vită şi a produselor din carne fiind înregistrat un caz izolat, atipic de ESB (encefalopatie spongiformă bovină) , care nu pune în pericol sănătatea omului. a declarat ieri Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Declaraţia vine în urma anunţului făcut de autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) care a interzis importurile de bovine, carne de vită şi produse din carne din România acuzând o epidemie de ESB, cunoscută ca boala vacii nebune. Rusia a luat această măsură extremă deşi nici până acum nu importa carne de vită din România. ''În urma investigaţiilor făcute până în acest moment şi având confirmarea a două laboratoare de referinţă, cel naţional pentru encefalopatie spongiformă bovină din cadrul IDSA şi cel european din Marea Britanie, putem spune cu certitudine că este un caz atipic de ESB, cazurile atipice apărând în mod spontan şi natural la bovinele de peste doi ani şi jumătate.

NATIONAL

Dosarul numirilor la EXIMBANK explodeaza in Cancelaria premierului

Iata ca "lupii tineri" pripasiti pe langa premierul Victor Ponta le dau tot mai serios de lucru procurorilor anticoruptie. Astfel ca, in plina ancheta a dosarului Duicu, un nou scandal cu privire la comiterea unor posibile fapte de trafic de influenta comise pe holurile si prin birourile Palatului Victoria explodeaza tocmai in Cancelaria prim-ministrului. De aceasta data, pista pe care merg anchetatorii duce de la cel mai inalt nivel al Guvernului pana la conducerea Bancii de Export Import a Romaniei. Unde exista suspiciuni ca numirile ar fi fost facute in urma mai multor sfori trase din sediul Guvernului. Si bineinteles ca procurorii verifica acum nu doar cum au ajuns unii "pui de pesedisti" sau oameni de incredere ai apropiatilor premierului pe functii cheie la EXIMBANK, dar si cum s-au revansat acestia din urma fata de cei care le-au tinut spatele politic la greu.

Pesedistii vor sa refaca USL-ul cu Tariceanu

Partidul Liberal Reformator, pe care Calin Popescu Tariceanu il va lansa astazi, reprezinta gura de oxigen care ar putea readuce USL-ul la viata, considera liderul PSD, Victor Ponta. "Daca se poate, imi doresc refacerea USL cu partidul domnului Tariceanu", a declarat premierul, care a salutat aparitia unei noi formatiuni liberale. "Romania trebuie sa aiba partide si reprezentanti politici asa cum exista la nivel european. Acolo exista grupul PPE, la care acum, iata, sunt doua partide - PNL si PDL, exista social-democratii europeni la care suntem noi afiliati si exista grupul ALDE, un grup nu la fel de mare ca PPE si PES, dar un grup important si ma bucur foarte mult ca vor avea un reprezentant politic in Romania", a afirmat Victor Ponta. Chiar daca sustine ca-l apreciaza foarte mult pe Calin Popescu Tariceanu, liderul PSD nu da semne ca l-ar tenta sa mearga in tandem cu acesta in toamna.

Prezidentiabilii si-au insusit discursul lui Basescu

Lupta anticoruptie, independenta justitiei si intarirea statului de drept au fost intotdeauna temele preferate ale presedintelui Traian Basescu. Sloganul "Arde-i pe corupti" l-a ajutat sa castige o campanie in care pornea cu sansa a doua si l-a mentinut mult timp in topul preferintelor electoratului. Ironizat de adversarii sai pentru acest discurs, seful statului a devenit, mai nou, o sursa de inspiratie pentru pretendentii la prima functie in stat. Rand pe rand, viitorii prezidentiabili si-au adaptat propriile lor interventii, luand cu copy/paste acele pasaje din declratiile lui Basescu referitoare la justitie. Tonul l-a dat Victor Ponta - la drept vorbind plagiatul este punctul lui forte, care s-a apucat din senin sa laude activitatea procurorilor anticoruptie.

Isarescu il "urecheaza" pe Ponta din cauza CAS

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat ca doar reducerea CAS nu este de ajuns, daca masura nu va fi urmata de un program real - nu doar declarativ - de creare de noi locuri de munca. "Reducerea CAS nu este o solutie, pentru ca iti creeaza alte probleme. Iesirea dintr-un cerc vicios este o treaba grea. Iti trebuie un program. Trebuie sa creezi locuri de munca, dar poti sa faci asa? Spui «vreau locuri de munca», dar uite ca nu apar", a constatat Isarescu, precizand ca numarul contribuabililor trebuie majorat la minimum sase milioane, altfel bugetul nu se poate sustine nici la nivelul cheltuielilor actuale.

PUTEREA

Scandal cu "bip"-uri la CNA: preşedinta consiliului, acuzată de corupţie nu vrea să demisioneze

Preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, este implicată într-un scandal cu multe "bip"-uri, dar nu are nici cea mai mică intenţie să îşi dea demisia. Audiată de Comisia de cultură de la Camera Deputaţilor, Georgescu nu a negat, dar a spus că fragmentele audio sunt scoase din "context", deşi a fost înregistrată ameninţând cu şantaje, afirmând că i s-a cerut să protejeze România TV, televiziunea lui Sebastian Ghiţă, apropiatul lui Victor Ponta, sau pur şi simplu înjurând în stânga şi în dreapta. Totodată, preşedinta CNA a fost audiată şi pentru limbajul pe care l-a folosit în faţa unor elevi cu care s-a întâlnit cu ocazia proiectului "Şcoala Altfel", în urma unei sesizări venite din partea unor membri ai Consiliului.

Wolfgang Schäuble: Germania va avea un buget echilibrat, fără cheltuieli pe datorie

Ministerul de Finanţe al Germaniei pregăteşte reducerea datoriei publice la sub 60% în termen de zece ani. Guvernul de la Berlin va înainta un buget echilibrat pentru 2015, fără împrumuturi pentru cheltuielile bugetare. Wolfgang Schäuble, ministrul de Finanţe din Germania, a transmis Guvernului german spre aprobare un proiect de buget pentru 2015 echilibrat. Astfel, guvernul federal va investi în 2015 aproximativ 99,5 miliarde de euro. Conform Agerpres, sumele de bani sunt destinate investiţiilor în infrastructură, educaţie, ştiinţă şi cercetare. Ministrul Schäuble a precizat că anul 2015 va fi primul an după 1969 când Germania nu va contracta datorii pentru cheltuielile bugetare. "Am atins o etapă crucială. Bugetul federal este echilibrat, cheltuim doar ceea ce producem. Investim în viitorul Germaniei fără a crea noi datorii", a precizat oficialul. Datoria publică a Germaniei depăşeşte 2.000 de miliarde de euro, fiind de aproximativ 78% din Produsul Intern Brut (PIB).

ROMANIA LIBERA

Guvernul a modificat Legea Educaţiei pe gustul grupurilor de interese

Majoritatea amendamentelor aduse Legii Educaţiei Naţionale de Guvernul Ponta, prin ordonanţa de urgenţă adoptată joia trecută, în secret, sunt criticate de profesori. Doar reprezentanţii sindicatelor par a fi mulţumiţi de noile prevederi. Legea Educaţiei Naţionale în vigoare acum a fost asumată de Guvernul Boc în 2010 şi a intrat în vigoare la începutul lunii ianuarie 2011. Asumarea a venit la capătul a mai bine de şase luni de dezbateri intense, inclusiv în Parlament. Ministrul de atunci al Educaţiei, Daniel Funeriu, a lansat chiar şi un site special dedicat promovării proiectului de lege. Chiar şi aşa, opoziţia de atunci (PSD, PNL şi PC) şi reprezentanţii sindicatelor au criticat îndelung modul de adoptare a legii şi au apelat chiar şi la arbitrajul Curţii Constituţionale pentru a lămuri dacă Executivul avea sau nu dreptul să-şi angajeze răspunderea pe acest proiect.

Miliardele BNP, un chilipir pentru New York

După câteva luni de negocieri dure cu autorităţile americane, banca franceză BNP Paribas a acceptat să plătească cea mai mare amendă impusă vreodată unei bănci străine în Statele Unite - 8,9 miliarde dolari, recunoscând luni că a violat embargoul american contra Cubei, Iranului şi Sudanului. Rezultatul reprezintă o reglementare ce poate întări poziţia financiară a statului New York. Departamentul de servicii financiare din New York va primi 2,2 miliarde dolari, care vor fi dirijaţi în fondul general al statului pentru a fi utilizaţi de legiuitori şi de guvernator după cum doresc. Alte 2,2 miliarde vor merge la biroul procurorului districtului Manhattan pentru a satisface acuzaţiile statului de complot şi de falsificare de documente de afaceri. Vladimir Putin declara pe 2 iulie că America nu ezită să recurgă la şantaj, exercitând presiuni asupra Franţei pentru a o determina să renunţe să furnizeze Rusiei port-elicopterele Mistral. "Dacă francezii nu vor livra navele Mistral, sancţiunile împotriva băncilor franceze (BNP Paribas, Credit Agricole şi Societe Generale) vor fi ridicate sau cel puţin minimalizate."

ZIARUL FINANCIAR

Cum va ajunge prima şosea construită în concesiune să "înghită" aproape 70 mil. euro/km

Autostrada Comarnic-Braşov (53 km), prima din România care ar urma să fie construită în concesiune, va ajunge să coste în medie între 64 şi 70 mil. euro pe kilometru în cei 29 de ani de concesiune, devenind astfel cea mai scumpă şosea realizată vreodată în România, potrivit calculelor ZF. În total, autostrada Comarnic-Bra­şov va "înghiţi" în cei 29 de ani de concesiune între 3,4 şi 3,7 mld. euro, potrivit unei analize a ZF care ia în calcul costul de construire, proiectare, project management şi consultanţă, cheltuielile cu dobânzile, dar şi întreţinerea autostrăzii pe o perioadă de 26 de ani (aceasta din urmă se ridică la 973 mil. euro). Suma nu include taxe, impozite, alte costuri financiare sau inflaţia. Până acum, cea mai scumpă şosea a fost tronsonul Gilău-Câmpia Turzii-Turda, de pe Autostrada Transilvania, care a fost construit de americanii de la Bechtel cu un preţ mediu de circa 23 mil. euro/km, potrivit informaţiilor ZF

Topul profiturilor şi pierderilor din leasing: minusurile au depăşit cu 160 mil. lei câştigurile

Aproximativ 50 de companii de leasing au înregistrat profituri cumulate de 230 milioane de lei (52 mil. euro) anul trecut, dar numărul firmelor cu pierderi a fost de 2,5 ori mai mare şi acestea au raportat un minus de aproape 390 milioane de lei (88 mil. euro), în condiţiile în care piaţa încă se chinuie să iasă din "prăpastia" în care a fost aruncată de criză. VB Leasing, aflată într-un proces de transfer de la Volksbank către grupul polonez Getin Holding, şi-a păstrat anul trecut poziţia de cea mai profitabilă companie de leasing financiar, cu un câştig net de 56 milioane de lei (13 mil. euro), potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Practic, profitul companiei de leasing s-a dublat faţă de 2012, în timp ce banca locală a austriecilor a continuat să afişeze pierderi de peste 100 mil. euro. Topul celor mai mari 20 de profituri înregistrate anul trecut de firmele de leasing financiar cuprinde nume ca BRD Sogelease, Intesa Sanpaolo Leasing, Marfin Leasing sau ERB Leasing. Acestea sunt afiliate unor bănci (BRD, Intesa, Marfin şi respectiv Bancpost) care au avut pierderi semnificative anul trecut.

Compania Electrica intră mâine la tranzacţionare la BVB. Care sunt aşteptările de preţ?

Electrica, care a atras 1,95 miliarde de lei (444,3 mil. euro) prin oferta publică iniţială încheiată cu succes săptămâna trecută, va intra mâine, 4 iulie, la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti, iar brokerii se aşteaptă ca acţiunile distribuitorului de electricitate să atingă pe parcursul zilei maxime de 11,6 - 12,1 lei/unitate, adică un avans de 5% - 10% faţă de preţul plătit de investitori, de 11 lei. Unii cumpărători de la Electrica au beneficiat şi de un discount de 5%, însă nu vor primi decât o treime din titlurile subscrise. "Mă aştept ca preţul acţiunilor Electrica să evolueze la un maxim de 12,1 lei pe unitate în prima zi de tranzacţionare", a afirmat Adrian Ormenişan, şeful serviciului de inter­me­diere al firmei de brokeraj Broker Cluj. Acesta estimează ca va fi presiune la cum­părare în debutul şedinţei de tranzacţionare a com­paniei din partea investitorilor institu­ţionali, mai ales a celora care n-au reuşit iniţial să cumpere acţiuni prin ofertă. Investitorilor institu­ţionali locali le-au fost alocate 104,7 mi­lioane de titluri, mai puţin decât au subscris la ofertă, reprezentând 60% din totalul ofertei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb