REVISTA PRESEI 03.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 3 iunie 2013

ADEVARUL

"Suleyman Magnificul", în mijlocul protestatarilor din Turcia

Printre manifestanţi, jurnaliştii l-au surprins pe actorul Halit Ergenc, care-l interpretează pe sultanul Suleyman, în serialul "Suleyman Magnificul". Indignat de duritatea cu care autorităţile au răspuns protestelor, Halit Ergenc a postat fotografii din timpul protestelorcu răniţi, sânge, panică. A venit cu soţia sa, iniţial cu măşti pe faţă, pentru a nu fi recunoscuţi, dar au fost imediat depistaţi, de jurnalişti şi de manifestanţi, în Piaţa Taksim. Zeci de răniţi şi aproape o mie de persoane arestate. Acesta este bilanţul a două zile de confuntări violente cu poliţia în numeroase oraşe ale Turciei, unde o manifestaţie împotriva planurilor de renunţare la un parc din Istanbul s-a transformat într-o mişcare anti-guvernamentală de proporţii. Sute de protestatari au rămas duminică în Piaţa Taksim din Istanbul, unde au avut loc cele mai crunte violenţe. Ieri după-amiază, poliţia turcă a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa aproximativ 1.000 de manifestanţi adunaţi la Ankara.

Dan Voiculescu, despre plecarea sa din ţară odată cu izbucnirea scandalului Antenelor: "Mă voi întoarce joi"

Scandalul Antenelor, în care Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, a fost vineri arestat preventiv pentru 29 de zile, continuă să ia amploare. Potrivit unor surse apropiate anchetei, Dan Voiculescu, preşedintele fondator al PC, ar fi părăsit România. Dan Voiculescu a reacţionat duminică seara, pe blogul său, la informaţiile difuzate de RTV, potrivit cărora ar fi plecat din ţară după arestarea directorului Antena TV Grup, Sorin Alexandrescu. Voiculescu a afirmat că este într-adevăr plecat, dar că acest lucru nu are legătură cu cazul Alexandrescu. Din informaţiile RTV, mogulul Voiculescu ar fi plecat din ţară în cursul zilei de joi, cu avionul personal, de la un terminal privat al Aeroportului Otopeni, acelaşi terminal de la care a încercat să plece din ţară şi Gigi Becali, înainte de a fi condamnat la trei ani de închisoare.

Şantajul cu promo la TV. Cum punea Sorin Alexandrescu presiune pe şeful RCS-RDS

Şeful Antena Group a dat comandă de un clip publicitar special pentru operaţiunea de şantaj asupra lui Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS. Promo pentru "ancheta jurnalistică" a rulat mai multe zile pe postul TV Antena 1. Procurorii DNA au monitorizat, pe lângă telefoanele lui Sorin Alexandrescu, şi activitatea postului de televiziune Antena1, care anunţa că "în curând" va fi difuzată o "anchetă jurnalistică" cu privire la mita pe care ar fi dat-o firma RCS-RDS lui Dumitru Dragomir. Ancheta jurnalistică a fost însă difuzată în ziua în care procurorii l-au reţinut pe Alexandrescu pentru şantaj. Dumitru Dragomir, şeful Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost chemat şi el la DNA pentru audieri. Antena 1a difuzat, începând cu data de 09.05.2013 (ora 14:35) un material promo cu titlul "EXPLOZIV. MITĂ ÎN FOTBAL 3,5 MILIOANE EURO VIA ORADEA - BUCUREŞTI. ANCHETA JURNALISTICĂ ÎN CURÂND"

Ponta, iritat de Şova: " Au fost 48 de ore în care eu nu am înţeles dacă este bine sau rău că am reziliat contractul Bechtel"

Premierul Victor Ponta este nemulţumit de modul în care ministrul Infrastructurii Dan Şova a comunicat în cazul rezilierii contractului cu firma Bechtel. Şova a zis că de luni începem, intrăm în linie dreaptă, dar neieşind să spună că negociem, a rămas că luni îl reziliem. L-am reziliat miercuri. Au fost 48 de ore în care eu nu am înţeles că e bine sau e rău că l-am reziliat", a declarat Victor Pontala Digi 24. Primul-ministru a explicat că, în opinia sa, autostrada trebuia să fie terminată. "Cel mai bine era să fie făcută autostrada, eu cred în continuare că putea fi făcută, dar nu mai dezgropăm acum asta", a spus premierul. Ponta a adăugat că se va interesa dacă, după reziliere, este posibilă desecretizarea contractului Bechtel. Premierul a promis că imediat ce va avea o concluzie legată de modul în care s-a desfăşurat contractul, va sesiza toate instituţiile statului.

O carte despre degringolada din media: De la relaţia dintre politicieni şi jurnalişti până la istoria şantajului de presă

"Mass-media şi democraţia în România postcomunistă", un volum cu peste 30 de autori, se lansează luni de la ora 11.00 la sediul CNA. Analizele "contributorilor", atât teoreticieni ai ştiinţelor politice cât şi practicieni din presă, acoperă cei 23 de ani de jurnalism liber. Cartea conţine explicaţii ale declinului calităţii presei în proaspăta democraţie românească cât şi analize detaliate ale unor fenomene precum "şantajul de presă". Lansarea volumului "Mass-media şi democraţia în România postcomunistă" are loc în sala "Ralu Filip" din sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului, în prezenţa coordonatorilor volumului, profesorii Daniel Şandru şi Sorin Bocancea de la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi. Preşedintele CNA, Laura Georgescu, va conduce dezbaterea pe marginea acestui volum iar cartea va fi prezentată de jurnalistul Emil Hurezeanu şi de Radu Călin Cristea, membru al CNA.

Lecţia cipriotă: românii îşi sparg depozitele bancare mari

Situaţia din Cipru a determinat schimbarea mentalităţii deponenţilor, care şi-au retras banii din depozitele mari de la sucursalele străine şi i-au plasat în depozite mici la băncile româneşti. Având în spate o experienţă bogată şi nu tocmai fericită cu falimentele bancare, românii s-au adaptat rapid la criza cipriotă: au scos banii de la sucursalele străine şi au început să constituie mai multe depozite cu valori mai mici direct în băncile româneşti, unde sunt garantate în limita a 100.000 de euro. Dacă depozitele de la Bank of Cyprus au fost transferate către Marfin Bank, în continuare românii au sume mari de bani în afara "jurisdicţiei" BNR. Astfel, la finele anului trecut, românii şi companiile din ţara noastră aveau 19,21 miliarde de lei în sucursalele străine, în vreme ce în băncile româneşti cu capital străin erau depozite care totalizau 194,06 miliarde de lei.

CAPITAL

Bilanţ catastrofal: cum ne-au amăgit americanii

După aproape zece ani, cel mai păgubos contract al României ia sfârşit. Nota de plată: 1,47 mld. euro, mai mult de jumătate din valoarea contractului, dar ne alegem cu doar 52 din cei 415 kilometri ai autostrăzii Transilvania. Capul plecat sabia nu-l taie - spune un proverb românesc, doar că în cazul contractului pentru construcţia autostrăzii de la Braşov la Borş nimeni nu îşi asumă răspunderea, căutând vinovaţii în tabară adversă. Un război care a început încă din 2003, de la atribuirea contractului, şi care nu se va încheia nici acum, după ce autorităţile au anunţat rezilierea contractului cu americanii de la Bechtel. Conform calculelor Capital, pe baza informaţiilor primite şi afişate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), plăţile efectuate până acum companiei americane se apropie de 1,4 miliarde de euro.

Săptămână de FOC în procesul privatizării CFR MARFĂ

Pentru a se putea încadra în termenul negociat cu FMI, autorităţile române implicate în procesul de privatizare al transportatorului feroviar de marfă vor trebui să parcurgă multe documente şi să înceapă discuţiile cu potenţialii cumpărători. După primul eşec în privatizarea CFR Marfă, comisia de privatizare împreună cu oficialii de la Ministerul Transporturilor au decis să reia procesul de vânzare al pachetului majoritar deţinut de stat la CFR Marfă. Astfel, a fost acordat un nou termen pentru depunerea documentaţilor pentru etapa de precalificare în procesul de privatizare, la care se putea înscrie orice companie sau investitor. Din păcate până la termenul limită, 23 mai, s-au înscris în luptă aceiaşi trei investitori care au participat şi la procesul iniţial însă comisia "le-a respins dosarele întrucât aveau documentaţia incompletă".

Ruşii vorbesc de Al Treilea Război Mondial

Rusia face paşi îndrăzneţi pe tabla de şah a Orientului Mijlociu, însă jocul a început să capete o turnură prea periculoasă. Manevrele de răspuns ale altor jucători ar putea muta întreaga partidă pe o altă tablă, una globală, atenţionează cotidianului rus Utro. Potrivit recentei declaraţii a lui Bashar al-Assad, în Siria a ajuns primul lot de rachete ruseşti S-300, urmând ca restul să fie aduse în viitorul apropiat. Acestea sunt unele dintre cele mai puternice sisteme moderne de apărare antirachetă, capabile să pună cruce pe ideea înfiinţării unui "spaţiu interzis zborurilor" deasupra Siriei, precum s-a întâmplat odată deasupra Libiei. De altfel, tocmai soarta tristă a Libiei a determinat Moscova la paşi hotărâţi în "partida siriană". În orice caz, ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a comentat în această cheie noua mutare: rachetele vor contracara amestecul direct al unor forţe externe în conflictul din Siria, scrie Agerpres.

CURENTUL

Cozmin Guşă, trădat de omul de încredere din Realitatea TV?Dedesubturile din scandalul audienţelor

Firma care asigură studiile de audienţă pentru posturile TV din România a chemat în judecată Realitatea TV, solicitând despăgubiri de 250.000 de lei de la postul de televiziune aflat în insolvenţă, care să fie plătite în solidar cu unii realizatori de emisiuni, printre care îi regăsim pe Rareş Bogdan şi Andreea Creţulescu. Kantar Media a cerut judecătorilor să oblige Realitatea să înceteze cu acuzaţiile "false, denigratoare şi defăimătoare a activităţilor de măsurare a audienţelor TV". În cererile adresate magistraţilor Tribunalului Bucureşti şi Judecătoriei Sectorului 1, Kantar Media acuză postul de ştiri de "fapte ilicite, de natură a prejudicia dreptul la imagine şi reputaţia comercială".

Groenlanda, dragostea mea

Mircea Geoană este mai ridicol ca oricând în încercarea sa de a-şi relansa cariera sa politică. Dacă în plan intern Geoană este tot mai marginalizat în sânul PSD, fostul diplomat de carieră se gândeşte să acţioneze la scară planetară. El speră ca Washingtonul să nu-l uite şi să-i dea şi lui o sinecură la nivel înalt la vârful NATO. Nu cu mult timp în urmă, SUA "i-a răspuns" l-a această rugăminte şi l-a preferat practic la vârful Alianţei pe succesorul său în funcţia de ambasador la Washington, Sorin Ducaru, cel care a fost numit asistent al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente. Chiar şi după această numiri, Geoană a insistat ca România să facă toate demersurile pentru ca un român să fie şeful NATO, deşi Ducaru ocupă la ora actuală una dintre cele şapte poziţii-cheie la conducerea NATO. Geoană va pleca să-şi facă singur lobby pe lângă NATO, pe banii noştri. Aşa că saptămâna trecută, biroul Permanent al Senatului a aprobat ca senatorul Mircea Geoană să efectueze, în luna septembrie, în calitate de membru al Comisiei Politice a AP NATO, o vizită în Danemarca şi Groenlanda.

CURIERUL NATIONAL

Atac la certificatele verzi

Rând pe rând, guvernanţii incriminează efectul pe care această schemă îl are asupra preţului la energie, care ar face necompetitive produsele româneşti. Preţul energiei electrice scumpeşte nejustificat produsele finite ale României, făcându-le necompetitive în Europa şi implicit în întreaga lume, a afirmat ieri ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, continuând cele spuse săptămâna trecută de ministrul delegat pentru Energie Constantin Niţă şi în rezultatele raportului întocmit de CE pe această temă. România a făcut "o prostie" atunci când a introdus certificatele verzi, care permit recuperarea investiţiilor în energia regenerabilă în numai doi ani. Companiile de profil spun însă că se vor retrage dacă se schimbă legislaţia şi că România va pierde investiţii de 3-4 miliarde de euro.

Se va redeschide Remin Baia Mare?

African Consolidated Resources - companie din Marea Britanie cu operaţiuni în Zimbabwe - s-a arătat interesată de activele companiei. Eforturile autorităţilor de a scoate din impas activitatea companiei Remin Baia Mare, aflată în insolvenţă din 2009, par să dea roade, odată ce unul dintre cei trei investitori care s-au arătat interesaţi şi-a reconfirmat poziţia printr-un comunicat emis săptămâna trecută.

Imobilele fostului Rodipet vor fi scoase la vânzare

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a informat, la cererea Curierului Naţional că imobilele deţinute de fosta Rodipet SA, actuala Network Press Concept, vor fi valorificate conform legii. "Societatea deţine în administrare aproximativ 1.300 de chioşcuri de difuzare a presei, răspândite în toată ţara. De asemenea, mai există un număr de 29 imobile deţinute de Rodipet S.A., imobile care urmează a fi valorificate conform prevederilor legale", a anunţat AAAS răspunzând întrebării Curierului Naţional referitoare la patrimoniul actual al societăţii. Imobilele cu pricina au revenit în patrimoniul Rodipet în urma deciziei procurorilor de la Crimă Organizată din luna iulie 2010, când a fost anulat contractul de închiriere încheiat cu Westland Investment SRL pentru 49 de ani.

Studiu: 1% din populaţie deţine 39% din avuţia mondială de 135.000 mld. dolari

Cei mai bogaţi oameni din lume, reprezentând 1% din populaţia planetei, deţin 39% din avuţia totală de 135.000 de miliarde de dolari, iar ponderea care le revine acestora va creşte probabil în următorii ani, arată un studiu al Boston Consulting Group. Avuţia aflată în proprietate privată a crescut anul trecut la nivel global cu 7,8%, la 135.000 de miliarde de dolari, arată studiul, citat de CNBC. Cei mai bogaţi, însemnând 1% din total, deţin împreună 52.800 miliarde de dolari, în timp ce persoanele cu active de peste 5 milioane de dolari controlează aproape un sfert din avuţia mondială. Această concentrare se va accentua şi mai mult în anii următori, întrucât avuţia bogaţilor creşte mai rapid decât totalul la nivel global. Numărul milionarilor a urcat anul trecut cu 10% şi a ajuns la 13,8 milioane.

UBS, investigată că a ajutat francezi bogaţi să evite taxele

Procurorii francezi au început o investigaţie care vizează UBS pentru a clarifica dacă grupul bancar elveţian a încercat să ajute francezi bogaţi să evite plata taxelor, potrivit presei internaţionale, informează Mediafax. Procurorii analizează dacă UBS a încurajat bancheri ai diviziei din Elveţia a grupului să convingă clienţi francezi să-şi deschidă conturi bancare în Elveţia care le permiteau să evite plata taxelor, scrie portalul MarketWatch. Potrivit legii franceze, doar companiile înregistrate local au dreptul să recruteze clienţi în Franţa. Un purtător de cuvânt al UBS din Zurich a declarat pentru Wall Sreet Journal că decizia magistraţilor de a pune sub investigaţie divizia franceză a UBS este una neaşteptată şi ar trebui să fie analizată în contextul unei anchete mai ample.

Leul, singura monedă din UE care rezistă în faţa dolarului

Pe anul în curs, leul este deocamdată singura monedă din UE care şi-a păstrat valoarea în faţa dolarului american, înregistrând pe pieţele financiare o variaţie nesemnificativă la finele lunii mai, comparativ cu începutul lui 2013. "Chiar dacă luna trecută moneda naţională s-a depreciat în faţa dolarului american, avansul anterior a permis leului "să reziste" în faţa acestuia. În ceea ce priveşte evoluţia faţă de euro, leul a încheiat luna mai cu o scădere comparativ cu moneda unică, dar pe anul curent rămâne, deocamdată, moneda din UE cu cea mai mare apreciere faţă de euro.

EVENIMENTUL ZILEI

Voiculescu, manipulatorul sondajelor politice

Un fost colaborator al lui Voiculescu îl acuză pe mogul că făcea presiuni asupra institutului de sondare a opiniei publice. Mihai Motoc, fost director general al CCSB până în luna ianuarie, a declarat sâmbătă, la România TV, că Voiculescu îi cerea să modifice rezultatele unor sondaje efectuate de institut. El a relatat că Voiculescu a încercat de cel puţin 5-6 ori să-l convingă să modifice datele unor sondaje, prima tentativă având loc în 2007. "Îmi dădea chiar personal telefon, dl Voiculescu", a spus el. "La alegerile din 2009 (alegerile prezedenţiale - n.r.) diferenţa a fost în sutimi. Ce se întâmpla dacă nu aveam caracter atunci?". Motoc a mai spus că are dovezi că Voiculescu ar fi înregistrat discuţiile cu el. Motoc s-a recomandat ca acţionar al CCSB, deţinând 18%, alături de Camelia Voiculescu (67%) şi de Mirel Palada (15%).

Ion Cristoiu: Ce a căutat Garda Financiară la firma lui Dumitru Dragomir?

Analistul politic consideră că în scandalul creat în jurul arestării şefului Antenelor, Sorin Alexandrescu, pentru şantaj, sunt de lămurit două aspecte: ce a căutat Garda Financiară în control la firma lui Dumitru Dragomir şi cum a ajuns contractul cu RCS-RDS la directorul Antena Group. Ion Cristoiu a susţinut că ministrul Finanţelor, liberalul Daniel Chiţoiu ar trebuie să dea un răspuns oficial acuzaţiilor lui Dragomir. Şi aceasta în condiţiile în care la conducerea Gărzii Financiare se află o membră a PNL, Felicia Pop, iar PNL face parte dintr-o alianţă cu PC, al cărei preşedinte fondator este Dan Voiculescu. De asemenea, Ion Cristoiu a susţinut că şi Felicia Pop trebuie să explice de ce echipa de control a Gărzii Financiare s-a întors a doua oară la firma lui Dragomir. În opinia sa, Garda Financiară este obligată prin lege să răspundă opiniei publice.

"Exoticii" USL părăsesc corabia. După Cristiana Anghel şi Adrian Sobaru, "stegarul dac" se leapădă de Uniune

După Cristiana Anghel şi Adrian Sobaru, un alt "simbol" al USL înainte de alegerile din decembrie 2012, protestatarul cu steag, Cezar Avramuţă se leapădă de USL. "Este cazul acum să-i dăm afară şi pe ăştia, pe uselişti. Nu şi-au respectat angajamentul. Cel mai tare mă nemulţumeşte nefinalizarea referendumului (de demitere a lui Traian Basescu - n.red.) şi aici întreg USL-ul este vinovat, nu numai PSD-ul. Coabitarea cu Basescu este capodopera din grădina PSD, dar de nefinalizarea referendumului este vinovat întregul USL, inclusiv PNL-ul", a spus stegarul dac. Protestatarul consideră că Victor Ponta i-a trădat pe oameni şi spune că în PNL, jumătate sunt securişti. "Eu n-am aşteptări de la Victor Ponta, dar populaţia a fost trădata, cu siguranţă. Ce aşteptări să am de la PSD, nu sunt decât fostul FSN, fosta nomenclatură, comuniştii şi securiştii sunt încă acolo. Şi în PNL sunt infiltraţi, cel puţin jumate sunt securişti", a mai spus Avrămuţă.

JURNALUL NATIONAL

Dan Voiculescu: Înţeleg frustrarea celor care nu mă pot învinge, m-am confruntat o viaţă cu asemenea cazuri. Dacă cineva crede că mă ascund acum este fie prost, fie ticălos

Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator, răspunde pe blogul său campaniei de denigrare îndreptată împotriva sa, a familiei sale şi a trustului Intact. Menţionând că această campanie furibundă are ca punct de plecare specularea unui conflict comercial , denaturat într-un dosar penal, Dan Voiculescu precizează că în doar trei zile numele său a fost menţionat de peste 5000 de ori, de doar două televiziuni, în contexte halucinante, conţinând dezinformări flagrante, cu scopul evident de a genera presiuni asupra instituţiilor statului. În postarea de pe blogul său, Dan Voiculescu informează că l-a împuternicit pe avocatul său, profesorul Gheorghiţă Mateuţ, să notifice tuturor acelora care dezinformează cu interesul evident de a pune presiune pe instituţiile statului şi a denigra trustul Intact, că vor răspunde în justiţie pentru aceste acţiuni defăimătoare.

Ministerul Finanţelor îşi înfiinţează DNA: Direcţia Naţională de Antifraudă Fiscală

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat într-un interviu acordat Agerpres că va crea o singură structură de control pe toate domeniile de activitate ale ANAF, prin reorganizarea Gărzii Financiare, Direcţiei de Investigaţie Fiscală şi Direcţiei de Control şi Supraveghere a Accizelor şi Operaţiunilor Vamale. Noul organism se va numi Direcţia Naţională de Antifraudă Fiscală. Acesta "va reuni competenţele în domeniul combaterii evaziunii fiscale şi se va ocupa numai de marile reţele de evaziune fiscală şi de domeniile cu grad ridicat de risc fiscal. Va fi o structură organizată la nivel naţional şi nivel regional, dar şi structurile regionale vor avea subordonare naţională, pentru a elimina cât mai mult influenţa politicului în nominalizarea celor care lucrează în această structură", a spus Chiţoiu.

NATIONAL

Ministrul Justitiei asigura "sifonul" procurorilor!

Una dintre cele mai crunte batalii politice date in aceste vremuri tulburi a fost, fara putinta de tagada, cea pentru postul de ministru al Justitiei. Demnitate care, pe langa alte avantaje care le ofera, asigura un adevarat as in maneca taberei care reuseste sa isi numeasca omul pe aceasta functie. Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, identitatea colaboratorilor DNA care, prin marturisirile lor, au dus la declansarea unora dintre cele mai spectaculoase anchete anticoruptie ale momentului continua sa fie protejata si acum. Iar pe langa seful sectiei de procurori care instrumenteaza respectivul dosar si a Procurorului General al Romaniei, in unele cazuri, singura persoana care mai cunoaste cine este adevaratul informator este insusi ministrul Justitiei.

"Tipu' de la cablu" regleaza imaginea DNA!

Ultimele anchete instrumentate cu succes de catre procurorii anticoruptie s-au bazat, in premiera, pe elemente de tehnica de interceptare de ultima ora. Care, imbinate cu trucurile specialistilor SRI care au sprijinit logistic activitatea politistilor judiciari ai DNA, nu le-au mai lasat nici o sansa de scapare suspectilor. "Revolutia" in procesul de monitorizare a fost posibila dupa ce magistratii au semnat practic mandate de urmarie "in alb", permitand filajul atat la locul de munca, dar si la domiciliul si pe traseele de deplasare ale subiectilor cercetarilor penale.

Paleologu ofera lectii de retorica la pret redus pentru tabara Blaga

Pericolul de a fi eliminat din PDL pe motiv de delict de opinie l-a scos din sarite pe Theodor Paleologu. Care, in loc sa faca frumos pentru a fi iertat, ofera taberei Blaga lectii de bune maniere la pret redus. "Avem cursuri de retorica, de diplomatie, de protocol si bune maniere, de etica politica, de psihologie si dezvoltare personala. Utilitatea lor mi se pare evidenta pentru orice persoana publica. Iar intr-un ultim acces de bunavointa, Paleologu este gata sa-i dea un lustru si amicului Popoviciu: "Domnul Popoviciu crede ca partidul l-a facut om. Nu e deajuns. Sunt un educator iscusit: chiar si lui ii pot aduce un plus de umanitate si civilitate".

PUTEREA

AFACEREA BUDUREASA. Tandemul Vîntu-Luca, uşurat de 15 miliarde de euro de binomul Guşă-Păcuraru

După înfrângerea suferită în faţa tânărului rechin Sebastian Ghiţă, Sorin Ovidiu Vîntu a mai pierdut o bătălie importantă, cea cu binomul Guşă-Păcuraru, mult mai importantă chiar şi decât timpul petrecut în puşcărie. Iar aceasta, pentru că este vorba despre o afacere de 15 miliarde de euro, o afacere pentru stră-stră-strănepoţi, o afacere în care Concernul PSV Company, deţinut în urmă cu ceva timp, prin interpuşi, de tandemul Vîntu-Luca, a pus bazele unei industrii extrem de profitabile. În prezent, patronii PSV Company sunt Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, beneficiarii de drept ai "minei de aur"Budureasa. Perforarea viesparului Vîntu-Luca de către termitele Guşă-Păcuraru a fost posibilă pe fondul unor certuri apărute între "proprietarii" PSV Company, dar şi pe despărţirea lui SOV de maşina de informaţii cu care a izbândit în afaceri în primii ani de după '89. Odată intruziunea realizată, a fost doar nevoie de răbdare şi tenacitate până când GRUPUL a ajuns să deţină, cu majoritate, concernul PSV Companyşi să pună mâna pe "mina de aur" de la Budureasa.

Acordul FMI scapă nevătămat

Consiliul Director al FMI va da, cel mai probabil, un aviz pozitiv în urma evaluării Acordului cu România, în 26 iunie, cred analiştii economici. Chiar şi în cazul în care boardul FMI ar da un aviz negativ, singurul efect nefast ar fi o creştere uşoară a dobânzilor cu care se împrumută statul român, spun analiştii. Guvernul Ponta se poate scuza în faţa boardului FMI că nu a îndeplinit toate angajamentele asumate prin aceea că a încercat măcar atingerea precondiţiilor impuse de Fond, a declarat secretarul general al AOAR (Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România), Cristian Pârvan.

Prinţul Charles, la Cotroceni

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale emis duminică, Prinţul de Wales este aşteptat la ora 15.00 la Palatul Cotroceni, unde vor avea loc convorbiri ale membrilor celor două delegaţii, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Întrevederea cu şeful statului a Prinţului moştenitor al coroanei britanice va fi precedată de o întâlnire cu prim-ministrul Victor Ponta la ora 14.00, potrivit Biroului de Presă al Guvernului. Prinţul Charles a sosit joi după-amiază în România, iar în prima seară a fost oaspetele contelui Kalnoky Tibor, la Micloşoara, judeţul Covasna. Vineri a vizitat satul Archita din judeţul Mureş, iar dimineaţa zilei de sâmbătă şi-a petrecut-o la Valea Zălanului. Tot în iunie anul trecut, Prinţul Charles a mai avut o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni.

ROMANIA LIBERA

Foştii informatori ai Securităţii ar trebui excluşi din PNL. Moloţ face excepţie

Marius Oprea, 48 de ani, membru PNL de aproape 20 de ani, a câştigat recent un proces împotriva colegului său de partid Mircea Moloţ, preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, pe care l-a acuzat că este informator al Securităţii. Oprea a dovedit în instanţă calitatea de colaborator a şefului Consiliului Judeţean Hunedoara, dar liderul PNL nu vrea să-l excludă pe Moloţ din partid, aşa cum prevăd regulile interne ale liberalilor. Marius Oprea este director al Departamentului Investigaţii Speciale din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi a revenit la acest institut după ce ­fostul şef al IICCMER, Vladimir ­Tismăneanu, a fost dat afară din raţiuni politice. Oprea pare să regrete divergenţele dintre ei şi spune că sunt "vechi prieteni" şi că numai "malurile Dâmboviţei şi păcătoasa pasiune politică"i-au separat: "Sper că poate doar pentru o vreme".

CONSPIRAŢIONISM. Cei mai puternici oameni din Statele Unite şi Europa se întâlnesc săptămâna viitoare într-un hotel din Anglia. Şşşşşşş, începe reuniunea Grupului Bilderberg!

120 sau 140 de invitaţi ai Comitetului de conducere al Grupului Bilderberg se vor reuni între 6 şi 9 iunie la hotelul Grove din Watford (Anglia) şi, potrivit Daily Telegraph, cea mai mare parte a cheltuielilor de securitate va fi suportată de "contribuabilul britanic", deşi Grupul s-a arătat dispus să asigure o parte din cheltuieli. Şi cam aceasta este toată ştirea. Restul sunt conspiraţii. Există tot felul de teorii ale conspiraţiei, de stânga, de dreapta sau sărite din orice sistem cartografiabil al convingerilor omeneşte posibile. Astfel, dinspre dreapta, Grupul Bilderberg este o mare conspiraţie în vederea instaurării comunismului global şi/sau statismului şi colectivismului globale prin intermediul corporaţiilor, băncilor şi organismelor internaţionale (ONU), care vor să răpească drepturile democratice naţiunilor, pe care să le supună Guvernului Mondial, care va fi, inevitabil, marxist.

Câştigurile fabuloase ale unor directori din companiile de stat

Printre cele mai mari indemnizaţii lunare obţinute la stat se numără cea a directorului companiei TAROM (16.622 de euro pe lună), a directorului CFR SA (14.570 euro pe lună) şi a directorului Poştei, care câştigă 12.834 de euro. Ministerul Finanţelor Publice a publicat, vineri, salariile din companiile de stat. Iată care sunt cele mai mari sume caştigate: directorul TAROM: 16.622 de euro pe lună; directorul CFR SA: 14.570 de euro pe lună; directorul Poştei Române: 12.834 de euro pe lună; directorul ROMATSA: 12.079 de euro pe lună; directorul Complexului Energetic Oltenia: 6.592 de euro pe lună; directorul Transgaz: 6.190 de euro pe lună; directorul Electrica Distribuţie Muntenia Nord: 5.284 de euro. Documentele publicate de Ministerul Finanţelor Publice demonstrează că directorul Poştei Române, Ion Smeeianu, a minţit atunci când a declarat, în cursul acestei săptămâni, că primeşte în fiecare lună în jur de 6.000 de euro.

ZIARUL FINANCIAR

Statul a dat băncilor business de 3,6 miliarde de euro prin "Prima casă"

Programul lansat în iunie 2009 este pe cale de epuizare, mai fiind disponibile 160 milioane de euro pentru împrumuturi. Băncile au dat 92.000 de credite "Prima casă" dintr-un portofoliu total de 160.000 de împrumuturi pentru achiziţia de locuinţe. "Prima casă", programul prin care s-au vândut 92.000 de credite ipotecare cu garanţia statului, a adus băncilor un business de 3,6 miliarde de euro în ultimii patru ani, jumătate din această sumă fiind riscul asumat de stat, potrivit datelor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de Guvern. Creditul ipotecar cu garanţia statului a fost singurul canal prin care băncile - controlate în proporţie de 90% de străini - au finanţat economia în perioada de criză, tendinţa fiind mai degrabă de reducere a expunerilor în contextul în care finanţarea ieftină venită din afara ţării în perioada de boom economic s-a oprit brusc.

Raport al Liberty Global, proprietarul UPC: Competiţie intensă în România, Ungaria şi Slovacia

Principalul element al strategiei UPC în lupta cu competitorii de pe piaţa de telecom europeană este viteza serviciilor de date, obiectivul companiei fiind să fie numărul unu din acest punct de vedere pe fiecare piaţă pe care activează, din România până în Irlanda, potrivit datelor din raportul pe anul 2012 al grupului american Liberty Global. "Strategia noastră este să fim numărul unu din punctul de vedere al vitezei de descărcare a datelor (...) pentru a putea concura cu jucătorii care folosesc tehnologia DSL sau fibra optică", potrivit documentului citat.

Decizia guvernului de a opera modificări în domeniul audiovizualului creează probleme şi schimbă un model de business funcţional

Hans Dewaele, executivul belgian care a revenit în urmă cu câteva luni în România la conducerea operaţiunilor Procter&Gamble din regiunea Balcanilor, spune că orice organizaţie este dependentă de mediul economic local şi internaţional şi de mediul politic şi niciun business nu poate fi condus fără să ţină cont de ceea ce se întâmplă în jur. "Este un mit că un business poate fi condus dintr-un turn de fildeş. Deciziile imprevizibile ale guvernului, luate fără a anunţa în prealabil mediul de business şi fără a acorda o perioadă de implementare, reprezintă o provocare. Spre exemplu, decizia guvernului de a opera modificări în domeniul audiovizualului creează probleme şi conduce la schimbarea unui model de business funcţional". Expatul spune că, în pofida acestei situaţii, şi-a bugetat creşterea businessului local al P&G. Hans Dewaele se fereşte însă să vorbească de evoluţia pieţei, care este dificil de anticipat, fiind influenţată de evenimente interne şi externe.

Boagiu îl acuză pe Şova de conflict de interese în cazul Bechtel

Într-o luare de poziţie foarte dură, fostul ministrul al transporturilor Anca Boagiu l-a acuzat pe ministrul delegat Dan Şova, responsabil de marile proiecte de infrastructură, că se află într-un flagrant conflict de interese în rezilierea contractului cu americanii de la Bechtel, în contextul în care mama sa vitregă Ana Diculescu Şova lucrează în cadrul NNDKP, firma de avocatură care a consiliat Bechtel. Pentru prima dată, Anca Boagiu face astfel de acuzaţii grave. "Este evident un conflict de interese. E ca şi cum aş negocia eu cu fratele meu. (...) A fost un circ ieftin, sper ca instituţiile de stat să se autosesizeze în această situaţie pentru că este evidentă reaua voinţă cu care a fost încheiat acest contract şi legăturile, până la urmă obscure din punctul meu de vedere, ale celor care au fost reprezentanţii legali în negocierea lui", a spus Boagiu joia trecută.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb