REVISTA PRESEI 03.08.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 august 2011

ADEVARUL

Băsescu îl avertizează pe Pleşu: "N-aş vrea să spun public cum l-am văzut eu ca şi consilier"

Văd ca domnul Pleşu a facut o preocupare aproape zilnică legată de mine. Nu aş vrea să spun public lucruri care să nu-i placă domnului Pleşu despre cum l-am vazut eu ca şi consilier. Îl invit la decenţă. Este ultimul apel pe care îl mai fac la Andrei Pleşu", a adăugat preşedintele. "Tăriceanu a fost un premier catastrofal, cu o furie extraordinară împotriva viitorului economiei. Să ai o asemenea economie naţionala şi să faci deficit de 5,4% este de neconceput. Nu puteam să-i mai dau un mandat din două motive. În primul rând, a distrus echilibrele macroeconomice, în al doilea rând nu a avut urmă de caracter. O fi el frumos, o avea papion, dar când vine vorba de caracter..." - Mircea Coşea şi Daniel Dăianu, Doamne, cât sunt de critici la adresa Guvernului! Îmi aduc aminte când au fost în Guvern: n-au fost buni de nimic

Lăzăroiu vorbeşte despre "naveta PDL" şi condurul Albei ca Zăpada

Sebastian Lăzăroiu declară, într-un interviu pentru "Adevărul", că USL este o construcţie şubredă şi riscantă, iar social-democraţii s-ar putea alătura la toamnă unei supermajorităţi care să susţină regionalizarea şi Parlamentul unicameral. El nu crede în refacerea Alianţei PNL-PDL, dar nici nu exclude o formaţiune de centru-dreapta puternică în care să vină şi o parte din liberali. Întrebat dacă se referă la Albă ca Zăpada, el a susţinut că aceasta "există deja, dar nu o vedem", regionalizarea fiind "condurul" Albei ca Zăpada. Fostul consilier prezidenţial mai susţine că Dinu Patriciu nu va lăsa PNL-ul să alunce spre stânga. Despre "naveta PDL" spune că nu s-a relansat pentru că nu a scăpat încă de clientela politică, dar lucrurile au început să se mişte.

Firmele au ieşit doar parţial din recesiune

Pentru oamenii de afaceri, producţia şi comenzile sunt pe creştere în acest an faţă de 2010, dar blocajul financiar le încurcă toate socotelile şi cu greu pot să facă angajări. Având în vedere creşterile din statistici, "Adevărul" i-a întrebat pe oamenii de afaceri dacă într-adevăr criza a luat sfârşit. Supravieţuirea este cuvântul de ordine. Principalii parametri ai evoluţiei economice arată, în statisticile guvernamentale, chiar mai bine decât în anii dinaintea crizei. Comenzile, producţia, cifrele de afaceri sau efectivul salariaţilor au creşteri semnificative. Datorită unei organizări exemplare a exportatorilor, industria a ajuns vârf de lance, iar companii de top precum Dacia, ArcelorMittal, Petrom sau Nokia au tras în sus economia.

Prima daună totală pe asigurarea obligatorie a locuinţei

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a plătit la începutul săptămânii prima daună totală pentru o locuinţă asigurată printr-o poliţă obligatorie, adică 20.000 de euro. Este vorba despre o casă din oraşul Avrig, judeţul Sibiu, distrusă în urma unei inundaţii. Poliţa a fost încheiată la 28 decembrie anul trecut şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011. "Despăgubirea a fost plătită ca urmare a distrugerii totale a locuinţei, în urma inundaţiei produse în localitatea Avrig în data de 10 spre 11 iunie. Avizarea dosarului de daună s-a realizat în 14 iunie şi instrumentarea acestuia a fost finalizată în urmă cu o săptămână", au anunţat reprezentanţii PAID.

Criza datoriei a trecut. Problemele Americii se agravează

Şomajul a atins 9,2 procente în iunie. Luna trecută, sectorul manufacturier s-a apropiat de nivelul contracţiei. Preşedintele Obama este criticat de democraţi pentru că a cedat în faţa republicanilor. Membrii Tea Party au fost comparaţi cu "teroriştii". Camera Reprezentanţilor a votat luni seara creşterea plafonului de îndatorare cu 2,4 trilioane (2.400 de miliarde) de dolari în trei etape. 269 au votat pentru şi 161 împotrivă. Mexicanii revin acasă. Potrivit unei publicaţii locale, imigranţii ilegali veniţi din Mexic în California au început să se întoarcă acasă. Mexicanilor le este mult mai uşor să găsească de lucru acasă, mai ales în sectorul construcţiilor, pe fondul creşterii economice. În ultimul timp, 300.000 de imigranţi au revenit în Mexic.

Coreea de Sud îşi majorează rezerva de aur

Banca Centrală a Coreei de Sud a realizat o tranzacţie de proporţii prin care a achiziţionat 25 de tone de aur, în condiţiile în care statul asiatic nu mai fusese activ pe această piaţă de mai bine de 13 ani. Mişcarea făcută de coreeni arată intenţia de diversificare a rezervelor şi o micşorare a expunerii pe moneda americană, susţin jurnaliştii BBC. De altfel, slăbiciunile economiei mondiale, precum şi problemele întâmpinate de SUA şi de alte state europene fac din aur o investiţie tot mai apreciată, chiar dacă preţul acestuia este pe un trend ascendent încă din 2008. În prezent, rezervele de aur ale Băncii Centrale Sud-Coreene se ridică la 39,4 tone. Spre comparaţie, rezervele de aur ale Băncii Naţionale a României totalizau, în iulie 2011, 103,7 tone, cotate la o valoare de piaţă de peste 3,7 miliarde de euro.

Criza datoriilor suverane aruncă francul în aer

Neîncrezători în economia zonei euro, investitorii străini se refugiază pe pieţe sigure, cum este Elveţia. Francul atinge astfel noi niveluri-record în raport cu celelalte valute, inclusiv cu leul. Turbulenţele de pe pieţele internaţionale se resimt inevitabil şi în România. Francul a depăşit ieri pragul de 3,8 lei şi îi loveşte direct pe cei împrumutaţi în această valută.

Forbes: Publicitatea din online va depăşi ziarele în 2012

Publicitatea pe Internet va fi cel mai dinamic segment al pieţei de publicitate în următorii cinci ani, depăşind ziarele în 2012 şi devenind al doilea mediu în funcţie de veniturile din publicitate după televiziune. Potrivit ediţiei de anul acesta a raportului PwC Global Entertainment and Media Outlook 2011-2015, publicitatea TV va continua să beneficieze de audienţele numeroase, iar evenimentele majore, precum Olimpiada de la Londra din 2012, vor stimula creşteri la rate cu două cifre ale acestui segment. Segmentul publicaţiilor de specialitate a înregistrat o scădere dramatică de 20,4% în 2009, însă până în 2015, analiştii PwC se aşteaptă că acesta să fie printre cele mai dinamice sectoare.

Românii se îmbracă ieftin de la magazinele Fiscului

Cu mai puţin de 100 de lei, românii îşi pot cumpăra o ţinută completă de la punctele de vânzare a produselor confiscate de Fisc. Magazinele Fiscului sunt tot mai profitabile. În primele trei luni din 2011, statul a vândut marfă confiscată în valoare de aproape 200.000 de euro, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Fiscul a ajuns să-i concureze pe micii comercianţi cu buticuri de cartier ori pe tarabagiii din pieţe. În primele trei luni ale acestui an, cele 21 de magazine ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au vândut cumulat marfă în valoare de aproximativ 826.000 de lei (197.000 de euro), aducând statului încasări zilnice de aproape 13.000 de lei (3.000 de euro), potrivit datelor comunicate de instituţie la solicitarea "Adevărul".

Forbes: Rezervele de petrol pe final. Goana companiilor după aurul negru

OMV Petrom şi Romgaz, alături de asociaţi străini, investesc anual două miliarde de dolari pentru a scoate petrol şi gaze naturale din piatră seacă. Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, a vehiculat multe cifre într-o discuţie recentă cu "Forbes România". O parte dintre ele de ordin statistic: "vârsta medie a zăcămintelor de ţiţei aflate în prezent în exploatare în România este de 40-50 de ani, în timp ce media internaţională a exploatărilor se situează undeva între 25 şi 30 de ani". Vârsta mai mare a zăcămintelor din România înseamnă şi investiţii mai mari.

CURENTUL

Băsescu: toleranţă zero pentru "nepotismul de la stat"

Liderul de la Cotroceni, Traian Băsescu, şi-a exprimat ieri speranţa că reformarea instituţiilor statului se va produce în continuare pe principiul profesionalismului. Şeful statului a pledat, ieri, la RRA, pentru continuarea disponibilizărilor în sectorul bugetar, afirmånd că, în prezent, curăţarea aparatului de stat de incompetenţi este o necesitate absolută, el exprimåndu-şi speranţa că "vor fi îndepărtaţi chiar nepoţii". "Vorbim despre disponibilizările de la stat ca şi cum ar fi crimă. Trebuie susţinută economia privată, sectorul privat prin lansare de investiţii, pentru că acolo se creează locuri de muncă, iar statul din ce în ce mai mult trebuie să devină discret în cheltuielile pe care le face.

"Coşul pensionarului" bagă mortu-n casa USL-ului

Măsura socială convenită în cadrul alianţei de guvernare şi denumită "coşul pensionarului", idee ce are la bază achiziţionarea la preţ redus a unor produse alimentare de către această categorie, a stârnit o adevărată isterie în cadrul alianţei socialiste USL. Reamintim că această măsură este una ce aparţine UNPR-ului, partid de centru-stânga, şi vizează acest segment de populaţie. Măsura este una normală în coaliţia majoritar de dreapta, în timp ce tocmai în cealaltă alianţă politică opozantă încep să apară problemele. Mai multe voci din PNL au ieşit zilele acestea să critice laudele lui Ponta la adresa acestei măsuri luate de Guvern, catalogând-o ca pe o măsură de stânga cu care "jumătatea dreaptă a USL nu este de acord".Vosganian, aruncat de Crin la colţul PNL, precizează plin de ironie că se simte obligat să revină la acest subiect, pentru că nu vrea să se creadă că "există cea mai mică posibilitate ca USL, în ansamblul său, să ceară aderarea la Internaţionala Socialistă".

CURIERUL NATIONAL

Când se va întâlni cererea cu oferta de locuinţe?

TopEstate: Majoritatea vânzătorilor cer peste preţul pieţei, aşteptând contraoferta cumpărătorilor, ceea ce de multe ori nu se întâmplă. Be Igloo: Stocul de locuinţe viabile, care să corespundă, atât din punct de vedere al construcţiei, dar şi al preţurilor, este foarte mic. Coldwell: Ultimul an nu a adus modificări semnificative de preţuri, Prima Casă neavând o influenţă majoră. În perioada de boom, vânzătorii de case nici nu îşi puneau problema că nu ar putea avea clienţi, dar în ultimii trei ani situaţia s-a schimbat, iar cererea a scăzut drastic. În ciuda faptului că jucătorii din piaţă au aplicat ajustări de preţuri şi au venit cu diverse oferte promoţionale, nu au avut cum să combată lipsa creditării. Singurul stimul al pieţei a venit din partea statului prin programul Prima Casă. Acesta a avut succes în primele etape, dar acum, la a patra ediţie, numărul celor care aveau economii şi se încadrau în condiţiile acestui program s-a redus substanţial.

Din bănci nu mai ies bani. Vor ieşi angajaţii cu traista în băţ

Prin băncile din lume bate vânt de concedieri. Personalul care în ultimele decade a împrăştiat creditul în toate zările şi în cele mai insolite cotloane ale economiei poate pleca acasă. Nu mai sunt muşterii care să caute să se îndatoreze. Corporaţiile, statele, municipalităţile şi gospodăriile populaţiei sunt împrumutate până la gât. Economia reală transmite violent acest mesaj: nu mai este loc de expansiune a creditului în statele dezvoltate. În bănci nu va mai fi aşadar prea mult de treabă. Concedierile masive pot să înceapă. Nu mai departe de ieri, Barclays, banca londoneză clasată pe locul trei în lume din punctul de vedere al activelor, cu aproape 2.000 miliarde euro, a anunţat că până la sfârşitul anului va duce la capăt un program de reducere cu 3.000 de angajaţi a personalului, 1.400 dintre aceştia părăsind deja instituţia în primul trimestru.

Primele efecte ale Noului Cod al Muncii: aparenţă sau realitate?

Noul Cod al Muncii a fost un subiect destul de controversat chiar înainte de a intra în vigoare. Diferitele opinii referitoare la necesitatea sau eficacitatea unui nou Cod al Muncii nu trebuie însă să ne împiedice să vedem realitatea aşa cum este ea. Două lucruri sunt certe. Primul, de la intrarea în vigoare a Noului Cod al Muncii, în perioada 1 mai - 31 iulie, au fost încheiate 779.261 contracte noi de muncă, din care 66% sunt pe durată nedeterminată. Într-adevăr, aproape 145 mii dintre acestea au încetat deja, însă rămân peste 634.000 de contracte noi de muncă active şi în momentul de faţă. Astfel, la 31 iulie 2011 numărul de contracte active în economie este de 6.405.757, cu aproximativ 187 mii contracte active peste nivelul înregistrat la 31 iulie 2008. Al doilea, încasările din CAS şi impozitul pe salarii şi venit au înregistrat în luna iunie a acestui an cel mai înalt ritm de creştere din ultimii doi ani.

Băsescu: Vor fi regii de stat care vor fi lăsate să intre în faliment

Cei mai mari datornici la bugetul de stat sunt CNH, CFR şi Termoelectrica. În urma discuţiilor cu FMI, şeful statului a avansat ideea vânzării activelor care aparţin companiilor şi regiilor cu datorii pentru că Guvernul nu le mai poate susţine. Precizând că "va rămâne în amintire că Guvernul scoate din dificultate orice companie de stat", Traian Băsescu a declarat ieri, la Radio România Actualităţi, că nu exclude "posibilitatea ca unele companii de stat să fie lăsate să intre în faliment". "Nu s-a stabilit încă o listă, dar Guvernul, neavând posibilitatea să plătească datoriile acestor regii, va trebui să creeze posibilitatea ca firmele creditoare să vină la masa credală şi din vânzarea activelor companiilor de stat să-şi acopere datoriile", a spus şeful statului, subliniind că "nu mai putem tolera cangrene în economia românească" . Preşedintele a sugerat că nu trebuie să ne gândim la o companie cum este Calea Ferată, care are pierderi în toată Europa.

Planurile american şi european privind datoriile nu-i conving pe economişti

Specialiştii în probleme de finanţe - nu doar americani, ci şi europeni - sunt greu de convins că planurile de salvare, însoţite de măsuri de austeritate de o severitate fără precedent, adoptate recent la Bruxelles şi apoi la Washington, oferă motive de optimism. După reacţiile de luni pe pieţele de capital, unde s-au înregistrat scăderi consistente, economiştii au fost primii care au declanşat atacurile. În Europa, ca de altfel şi în SUA, "fiecare acţionează cum îl duce capul", rezumă foarte pe scurt, într-o declaraţie pentru AFP, starea reală a lucrurilor, Charles Wyplosz, un reputat economist la Institutul de înalte studii internaţionale din Geneva.

EVENIMENTUL ZILEI

EXPLOZIV: Băsescu spune că nu va da guvernarea către USL nici dacă obţine peste 50%

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că nu USL nu se poate aştepta să dea premierul nici dacă obţine peste 50% din voturi. "În Constituţie se spune că premierul provine din partidul, nu din alianţa care obţine peste 50%", a afirmat Traian Băsescu în această seară la B1TV. Preşedintele a făcut în schimb o invitaţie liberalilor să formeze cu PDL şi UDMR o coaliţie de guvernare după alegerile din 2012. Traian Băsescu spune că, conform Constituţie, premierul poate fi impus unui preşedinte doar de un partid care câştigă peste 50% din voturi, şi nu de o alianţă.

Paradoxul agriculturii: recolta bogată nu ne ieftineşte mâncarea

Românii nu scapă de alimente scumpe nici când au noroc de un an agricol bun. Chiar dacă producătorii îşi vând marfa mai ieftin decât anul trecut, doar intermediarii sunt cei care profită. Deşi recolta este, în 2011, una dintre cele mai bogate din ultimii ani, şansele ca românii să găsească pe tarabe alimente mai ieftine sunt infime. Dimpotrivă, cererea ridicată, adaosurile practicate de intermediari şi costurile mai mari cu utilităţile ar putea duce la scumpiri. "Preţurile nu vor scădea, pentru că cererea rămâne destul de ridicată. Dimpotrivă, ele ar putea creşte puţin, în mod firesc, dar treptat, nu brusc ca anul trecut", a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), pentru EVZ.

Obama: Legea adoptată de Congres, primul pas ca SUA să trăiască din propriile resurse

Preşedintele american Barack Obama a precizat că sunt necesare mai multe măsuri pentru ca economia SUA să se redreseze. Membrii Congresului trebuie să găsească o abordare echilibrată pentru reducerea deficitului bugetar, să ajusteze planurile privind asigurările de sănătate şi să reformeze codul fiscal, astfel încă cei cu venituri ridicate să plătească mai mult, susţine Obama. Preşedintele le-a mai cerut congresmenilor să ia măsuri pentru stimularea economiei şi crearea de locuri de muncă, transmite CNN. Declaraţiile au fost făcute imediate după ce Senatul american a aprobat, în această seară, cu 74 de voturi pentru şi 26 împotrivă, planul de creştere a plafonului de îndatorare, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, relatează BBC.

Microbuzele vor lua locul RATB-ului pe străzile înguste

O călătorie cu metroul, autobuzul sau cu maxi-taxi ar putea costa la fel. Preţul pentru un traseu va fi stabilit după unificarea tarifelor existente. Curând, călătoria cu autobuzul va fi 1,8 lei sau 2 lei. Maxi-taxi-urile vor lua locul autobuzelor pe străzile înguste, abonamentul de la metrou va fi valabil şi pe autobuz, iar în microbuze s-ar putea monta aparate de taxat la fel ca în tramvai. Aşa ar putea arăta noul transport în comun din Capitală, dacă Executivul va aproba o ordonanţă de urgenţă prin care se va putea înfinţa Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti.

FINANCIARUL

Chiar daca nu recunoaste, guvernul vrea sa creasca salariile bugetarilor cu 5% in 2011

Statul intentioneaza sa stearga datoriile companiilor sale catre bugetul general consolidat. Contributiile sociale vor fi diminuate doar daca revenirea economica va crea spatiu fiscal suficient. In societatile nationale se vor angaja manageri privati pentru principalele pozitii din companie pana in luna decembrie. Executivul si-a exprimat intentia de a majora salariile bugetarilor cu 5% la sfarsitul acestui an pentru a recupera din taierile de anul trecut, potrivit ultimei scrisori semnate de Romania cu Fondul Monetar International si obtinuta de "Fin.ro". Guvernul informeaza board-ul FMI ca ar putea folosi economiile facute in urma eliminarii a 18.000 de posturi in al doilea trimestru din 2011, pentru a opera aceste majorari.

Dezvoltatorii au vandut doar 13,75% din stocul de apartamente noi estimat la 4.000 in Bucuresti

Livrarile de locuinte au fost in S1 de cinci ori mai putine fata de primele sase luni din 2010 Pretul mediu a scazut cu 7%, ajungand in prezent la 1.050 euro/mp. Companiile sprecializate in dezvoltari rezidentiale au livrat, in primele sase luni, pe piata bucuresteana, de cinci ori mai putine locuinte noi fata de perioada similara a anului trecut. Astfel, potrivit ultimului raport de piata alcatuit de Colliers International, spre deosebire de primul semestru din 2010, cand peste 2.000 de locuinte au fost adaugate stocului, in acelasi interval din acest an au fost finalizate doar 400 de unitati locative. Acest volum de livrari reprezinta doar 30% din numarul de locuinte pe care dezvoltatorii si-au propus sa le finalizeze in sem. 1 din 2011.

FSocietatile din Olt si-au lichidat rezervele in valuta, iar cele din Sibiu si le-au dublat

Pe parcursul primelor sase luni, companiile romanesti au retras din depozitele bancare 4,3 mld. lei, in conditiile in care in semestrul I din 2010 acestea isi diminuasera economiile cu numai 2,4 mld. lei. Potrivit datelor Bancii Nationale, cea mai drastica reducere a fost inregistrata pe componenta in valuta, depozitele scazand, in echivalent lei, cu 3,7 mld. lei. In semestrul I, depozitele la termen ale companiilor au scazut cu 12,5%, pe fondul diminuarii economiilor in valuta cu 24,9%. Potrivit Bancii Nationale, valoarea depozitelor constituite de agentii economici s-a redus pana la 30,2 miliarde de lei la finalul lunii iunie, de la 34,5 mld. lei la sfarsitul anului trecut. irmele si-au retras din depozite de doua ori mai multi bani decat in 2010.

PwC: Publicitatea media va creste in Romania cu 53% pana in 2015

Piata de divertisment si media din Romania va fi cea de-a treia cea mai dinamica din regiune, dupa Turcia (+13,2%) si Rusia (+11,7%). In urmatorii cinci ani, cheltuielile agregate la nivel global pentru produsele industriei de media si entertainment se vor majora pana la 1,9 trilioane de dolari. Industria de divertisment si media din Romania va inregistra un ritm mediu de crestere de 8,8% pana in 2015, potrivit raportului PwC Global Entertainment and Media Outlook 2011-2015. Valoarea totala a pietei de media din Romania va creste de la 2,5 miliarde de dolari in 2010 la 3,8 miliarde de dolari in 2015.

Analistii: Bancile listate la BVB sunt mai scumpe decat cele tranzactionate la bursele din regiune

Preturile-tinta pentru BRD si Banca Transilvania in urmatorul an releva un potential de crestere mai mic de 10%. Actiunile bancilor au fost intotdeauna in topul preferintelor investitorilor prin prisma potentialului ridicat de a reactiona primele la semnalele bune din economie. Insa Bursa de Valori Bucuresti duce lipsa de un sector bancar bine reprezentat, fiind listate trei institutii locale, cu o capitalizare totala de 2,8 mi­liarde de euro, la care se adauga Erste Bank pe segmentul international. In plus, valorile indicatorilor calculati pentru bancile locale indica o supraevaluare a acestora comparativ cu institutii similare tranzactionate la bursele din regiune.

E.ON da in judecata Gazprom pentru a obtine o reducere a pretului la gaze naturale

In iulie, gazul rusesc importat de grupul german a atins 436 $/1.000 mc. Urmand exemplul grupului italian Edison, care a reusit sa oblige Gazprom la o revizuire in scadere a preturilor la gazele naturale, cel mai mare consumator european al gigantului rus, compania germana E.ON a dat in judecata societatea condusa de Aleksei Miller. Actiunea in instanta survine dupa aproape un an si jumatate de negocieri nereusite privind modificarea formulei de calcul al pretului la gazele naturale rusesti, fixat in functie de evolutia pietei petrolului.

Datoria publica s-a dublat comparativ cu 2008

Intr-o singura luna, datoria publica a Romaniei a crescut cu peste 5 miliarde de lei. Din datele publicate de Ministerul Finantelor Publice reiese ca in termeni no­minali datoria a fost de 200,66 miliarde de lei in luna mai, respectiv 37% din PIB, fata de 195,47 miliarde de lei in luna anterioara. Majorarea a provenit exclusiv din cres­terea datoriei publice guvernamentale, care a atins in luna mai 189,12 miliarde de lei, fata de 184 de mili­arde de lei in luna aprilie. Potrivit MFP, emisiunile de obligatiuni in lei si euro insumau 42,9 miliarde de lei, in timp ce euroobligatiunile erau de 10,1 miliarde de lei. Datoria publica raportata a crescut in special in ultimii ani, de la 109,8 miliarde de lei in 2008 la 147,32 in 2009, respectiv 194,46 anul trecut.

JURNALUL NATIONAL

Cine l-a ucis pe Osama bin Laden? Misiunea trupelor SEAL relatată în premieră, pas cu pas

Numele celui care l-a lichidat pe cel mai căutat terorist de pe planetă rămâne secret. Când a apăsat pe trăgaciul armei sale silenţioase în bezna unui dormitor din Pakistan şi a trimis glonţul ucigaş într-un bărbat înalt, cu barbă lungă, capişon de rugăciune şi straie tradiţionale, puşcaşul din trupele SEAL a pus capăt unei urmăriri de aproape 9 ani a celui mai căutat terorist de pe planetă : Osama bin Laden. Teroristul lua, cu două avioane sinucigaşe care s-au proiectat în "turnurile gemene" de la World Trade Center, în 11 Septembrie 2001, vieţile a 2.973 de americani din New York. "Pentru Dumnezeu şi ţară - Geronimo, Geronimo, Geronimo" au fost cuvintele pe care necunoscutul ţintaş le-a transmis pe frecvenţa radio "acasă", în America şi care acum sunt dezvăluite în premieră de către publicaţia New Yorker.

Dezvăluire-şoc făcută de Traian Igaş: 30.000 de angajaţi pe pile în MAI

nvitat într-o emisiune Realitatea TV, Traian Igaş, titularul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a declarat că mai mult de 10.000 de angajaţi ai instituţiei pe care o conduce nu au competenţa de a ocupa un post în instituţia pe care o conduce. Igaş a declarat că în ultimii 13 ani au fost angajate 63.500 de persoane, "unele fiind sprijinite de unul sau de altul", chiar dacă majoritatea angajărilor au fost corecte: "Sunt oameni care nu au o pregătire militară, au fost angajaţi oameni care nu erau familiarizaţi şi a doua zi l-au instalat la birou şi l-au pus să facă muncă poliţienească." În total, în structurile MAI se regăsesc peste 140.000 de angajaţi, însă aproape un sfert, mai exact circa 30.000 "au intrat pe pile", potrivit declaraţiei ministrului.

NATIONAL

Basescu cearta iar Guvernul lui Boc

Tentatia de a omeni electoratul inainte de alegeri este atat de mare incat guvernantii nu mai aud nici macar criticile aduse de Traian Basescu. Iesit la rampa imediat dupa plecarea misiunii FMI, seful statului a subliniat ca Romania sta "mai bine" decat alte tari europene, dar "e in situatia de a merge pe sarma", iar pentru a nu cadea este nevoie de un "pragmatism" lipsit complet de "populisme". Ca urmare, Basescu a dat peste mana Guvernului gata sa dea tarii-ntregi economate: "A venit timpul ca politicienii sa nu mai pacaleasca romanii. Sunt sase milioane de pensionari. Cate magazine ar trebui deschise? Cui ii dai si cui nu?".

Agentia Nationala Antidrog face cursuri de injectat in vena!

De-a lungul vremii, au mai existat actiuni controversate ale Agentiei Nationale Antidrog. Indiferent ca era independenta, in subordinea Ministeruluid e Interne sau a sefului Politiei Romane. Echipele mixte formate din ofiteri de politie, medici, psihologi si asistenti sociali distribuie gratuit seringi, apa distilata si garouri, dand de asemenea indicatii si facand demonstratii despre cum se injecteaza heroina. Sa stie toxicomanii. Dar, din pacate, sa invete si altii. Asa ca ne asteptam ca exemplul sa fie urmat si de "colegii" de la "Moravuri", care sa-i invete pe violatori cum sa-si penetreze victima...

Bin Laden inalta o cladire de 1 kilometru!

Nici mai mult, nici mai putin de 1 kilometru! Aceasta inaltime o va avea turnul pe care o companie din Arabia Saudita vrea sa il construiasca impreuna cu grupul Bin Laden. Valoarea contractului este de 1,23 miliarde dolari, iar la sfarsitul lucrarilor cladirea va fi cea mai inalta din lume, depasind astfel recordul detinut in prezent de Burj Khalifa (828 de metri), din Dubai. Turnul va fi construit in orasul Jeddah, situat pe coasta saudita a Marii Rosii, si va include un hotel, apartamente si birouri, urmand sa ocupe o suprafata de 500.000 de metri patrati. Grupul Bin Laden fost infiintat in 1931 de seicul Mohammed Bin Laden Sayyid. Acesta a avut de-a lungul vietii 22 de neveste si 53 de copii, intre care si Osama Bin Laden.

PUTEREA

Hala Matache va fi conservată până la restaurare

Hala Matache rămâne pe amplasamentul actual şi nu va fi afectată de lucrările la diametrala Berzei-Buzeşti, iar până la restaurare vor fi luate măsuri de conservare şi punere în siguranţă a monumentului istoric, au decis reprezentanţii municipalităţii şi cei ai Ministerului Dezvoltării Regionale.

Aura Vasile, despre Jeffrey Franks: "Diavolul cu pantofii găuriţi"

Deputata PSD, Aura Vasile, susţine că şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, este "diavolul cu pantofi găuriţi", "trimis al lui Scaraoschi" şi comandat al "plutonului de execuţie al României". "Cu mâna în care i s-a pus puterea economică a României, a lovit atât de tare încât duce poporul român spre dispariţie. Acest pericol real reiese din estimările Eurostat care arată o scădere continuă a populaţiei României. Nu numai că < < Guvernul Franks > > nu ia nicio măsură, aşa cum au făcut Germania sau Austria, ţări care au crescut ajutoarele sociale în scopul creşterii sporului natural, dar mai mult, prin politica sa, descurajează permanent întemeierea de familii sau naşterea copiilor", afirmă Aura Vasile.

Adio contractul cu Bechtel

După negocieri aprinse, care au durat aproape două luni, Ministerul Transporturilor a reuşit să scape de Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, prin încetarea contractului de comun acord. Preţul plătit de ministerul condus de Anca Boagiu pentru acest compromis este de aproape 500 milioane de euro, bani de care Guvernul trebuie să facă rost până la sfârşitul anului viitor. Compania Bechtel mai poate construi doar 64 km de autostradă în România.

Senatul plăteşte un milion de lei pentru balconul lui Geoană

Senatul României a alocat peste un milion de lei pentru renovarea faţadei intrării centrale în instituţie, inclusiv pentru balconul biroului şefului Camerei superioare a Parlamentului, Mircea Geoană. Firma care va efectua aceste lucrări de finalizare a protecţiei pietrei naturale de faţadă este TC Carpaţi SA, aparţinând omului de afaceri Marin Bucur, a cărui soţie deţine restaurantul Casa Capşa.

ROMANIA LIBERA

Francul elveţian şi-a dublat valoarea în patru ani

Singura şansă pentru ca francul să slăbească iar este revenirea economiei mondiale. Românii care au luat credite în franci elveţieni în urmă cu patru ani plătesc astăzi o rată dublă, asta în cazul în care dobânda s-a menţinut constantă. Dobânda de referinţă Libor pentru francul elveţian a scăzut între timp aproape de zero, însă aceasta este o ancoră solidă în doar o parte dintre contractele de credit încheiate cu băncile. Însă câştigurile obţinute din dobânda mai mică au fost şterse practic de aprecierea francului, care a raportat creşteri record nu doar faţă de leu ci şi faţă de euro respectiv dolar.

Criza avantajează turismul românesc

Criza se simte în buzunarele românilor şi atunci când vine vorba de distracţie. Românii, clienţii fideli ai ştrandurilor cu apă termală din estul Ungariei, sunt în număr mai mic în acest an. Deşi preţurile biletelor au crescut nesemnificativ faţă de anii precedenţi, românii rămân acasă în week-end-uri sau merg la ştrandurile ro­mâneşti. În judeţul Arad, la ştrandurile cu apă termală numărul vizitatorilor este în creştere, însă numai la sfârşit de săptămână. De exem­plu, ştrandul din Arad are săptămânal zeci de mii de arădeni dornici de distracţie.

Care angajaţi vor fi sacrificaţi, de la stat sau de la privat?

Guvernul nu are destui bani şi pentru mărirea de salarii bugetare şi pentru reducerea CAS. Uşoara detensionare a finanţelor publice permite guvernului să mărească salariile bugetarilor chiar şi până la nivelul dinaintea tăierilor din iulie 2010 sau să micşoreze impozitarea muncii chiar şi până sub nivelul dinaintea majorării CAS, operată în februarie 2009. Însă nu sunt destui bani pentru ca ambele lucruri să se întâmple simultan.

ZIARUL FINANCIAR

Datoria publică trece pragul de 200 mld. lei

Necesarul mare de finanţare al statului a determinat un salt al datoriei publice cu 5 miliarde de lei în luna mai, peste pragul de 200 de miliarde de lei (49 miliarde de euro), după ce în aprilie se înregistrase o scădere a datoriei cu 3,5 miliarde de lei faţă de luna precedentă. Ritmul de creştere s-a temperat însă comparativ cu anul trecut, când erau creşteri de la o lună la alta şi cu 10-13 mld. lei.

Fondul Proprietatea a terminat banii alocaţi pentru răscumpărări de acţiuni

Fondul Proprietatea (FP), administrat de Franklin Templeton, a cheltuit cea mai mare parte din suma alocată programului de răscumpărări, fără a reuşi să-şi salveze acţiunile de presiunea vânzătorilor care au continuat să ducă preţul în jos. Fondul a răscumpărat 188,2 milioane de acţiuni proprii, reprezentând 1,3% din capitalul social, în valoare de 97,8 mil. lei, din mai până în prezent. Cea mai mare parte din sumă, respectiv 44 mil. lei, a fost cheltuită în ultimele două săptămâni, pe fondul crizei datoriilor din Grecia, când FP a intrat puternic în piaţă pentru a opri o corecţie puternică a acţiunilor.

Investitorii vând cu speranţa că vor putea cumpăra mai ieftin

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere cu 1,4%, în linie cu marile burse europene, din cauza temerilor privind situaţia economică globală, după datele sub aşteptări publicate în SUA privind industria prelucrătoare şi îngrijorări referitoare la extinderea crizei datoriilor în zona euro. Cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au încheiat şedinţa la preţuri în coborâre medie de 1,59%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,4% sub referinţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb