REVISTA PRESEI 03.09.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 septembrie 2012

ADEVARUL

România, decuplată de Bulgaria în dosarul Schengen

Bulgaria e gata să intre în Schengen, a spus preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, la Sofia. Vicepreşedintele CE, Viviane Reding, a sugerat că e posibil ca statele membre să nu integreze imediat România în Schengen. Bulgaria îndeplineşte criteriile necesare pentru aderarea la spaţiul Schengen, a declarat vineri, la Sofia, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. Şeful Executivului de la Bruxelles s-a aflat săptămâna trecută la Sofia pentru a deschide una dintre cele mai mari investiţii din fondurile de coeziune de care a beneficiat Bulgaria. Ca regulă, Comisia Europeană, care este Executivul UE, se referă atât la România, cât şi la Bulgaria atunci când e vorba despre extinderea spaţiului fără frontiere, iar vizitele principalilor oficiali au loc în ambele ţări. De data aceasta, Barroso nu s-a deplasat şi la Bucureşti.

Bacalaureatul din toamnă, un alt dezastru

În a doua sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an, promovabilitatea a fost de 24,27%, în condiţiile în care, în prima sesiune a Bac-ului, au picat mai mult de jumătate dintre elevi. "Rezultatele demonstrează o pregătire mai slabă decât în cazul sesiunii din vară", a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei. Aceasta a mai precizat că, dintre cei aproape 100.000 de absolvenţi de liceu care s-au înscris la testarea din toamnă, numai 85.000 s-au prezentat la a doua sesiune, ceea ce înseamnă că aproximativ 14% din elevi au renunţat la examen. Andronescu a afirmat că "motivul pentru care elevii nu s-au mai prezentat la BAC este că au fost în vacanţă şi nu au mai avut timp să înveţe, ceea ce este un lucru îngrijorător. Cu toate acestea, rata de promovare a examenului din toamnă din acest an este cu 4,74% mai mare decât cea din a doua sesiune a Bacalaureatului din 2011.

Absenţe de la reuniunea diplomaţiei

Doi oficiali europeni de prim rang au declinat invitaţiile la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, care începe astăzi la Bucureşti, invocând, oficial, agenda încărcată pe care o au. Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, nu va veni la Bucureşti, la Reuniunea diplomaţiei române, participarea ei nefiind permisă de alte angajamente din agendă, precizează MAE român. MAE a informat vineri, 24 august, că Laurent Fabius ministrul francez de Externe a anunţat încă din 3 august că nu poate fi prezent în 3 septembrie la Bucureşti, fiind amânată astfel vizita pe care o convenise de principiu cu fostul ministru Marga. Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, organizată de MAE în perioada 3-6 septembrie la Palatul Parlamentului, va avea ca tematică viziunea şi perspectivele anului 2020, precum şi un caracter aniversar, datorită împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea primului Minister de Externe al României moderne.

Platformă specială de energie pentru marii consumatori

Producătorii de aluminiu sau articole chimice şi procesatorii de ţiţei îşi vor negocia separat preţurile. În această perioadă, operatorul pieţei de energie din România (OPCOM) desfăşoară consultări cu marii consumatori de electricitate pentru dezvoltarea unei structuri speciale de tranzacţionare destinate acestora. Platforma va funcţiona în cadrul Pieţei centralizate a contractelor bilaterale de energie electrică (PCCB). La Grupul de lucru au fost invitate să participe: OMV Petrom, Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, Oltchim, Feral, Azomureş, Carpatcement, Holcim Romania, Lafarge Ciment Romania, Mechel, Chimcomplex, Ductil Steel, Rompetrol Rafinare Constanta, Metrorex. Consumul adunat al companiilor invitate reprezintă 15-20% din totalul naţional de energie electrică în ultimii ani.

Cel mai mare parc eolian din lume ar putea fi construit în largul coastei Scoţiei

Cel mai mare parc eolian off-shore(realizat pe mare) din lume ar putea fi construit în largul coastei de nord a Scoţiei, costul proiectului cu 339 de turbine fiind estimat la 4,5 miliarde de lire sterline, potrivit cotidianului britanic "The Guardian", citat de Mediafax. Proiectul transmis autorităţilor locale pentru aprobare ar putea asigura aprovizionarea cu energie a 40% din gospodăriile din Scoţia. Parcul eolian de 1,5 GW este dezvoltat de Moray Offshore Renewables, o companie mixtă între grupul petrolier spaniol Repsol şi o divizie a grupului energetic portughez EDP. Proiectul de la Moray Firth a declanşat deja controverse, fiind contestat de miliardarul american Donald Trump. Acesta afirmă că turbinele de 200 de metri înălţime vor strica priveliştea de pe un tren de golf pe care intenţionează să-l construiască.

SUA au început cursa de înarmare cibernetică, susţine Vocea Rusiei

SUA au început prima spirală a cursei de înarmare cibernetică de ofensivă. Militarii americani doresc să achiziţioneze programe dăunătoare pentru distrugerea reţelelor de calculator, iar un departament special al Pentagonului dezvoltă o hartă electronică pentru monitorizarea protejării informaţionale a obiectivelor strategice. Până în prezent, Washingtonul care a respins existenţa unor planuri privind dezvoltarea armei virtuale a început de fapt pregătirea pentru atacurile cibernetice viitoare. Experţii ruşi relevă că războaiele de calculator au început deja. Pe site-ul de achiziţii de stat al SUA a apărut o informaţie cu privire la două licitaţii. În prima se spune că Forţele Aeriene ale SUA au nevoie de programe, care vor permite să fie "distruse" reţele de calculator şi centrele de dirijare ale adversarului.

CAPITAL

THE ECONOMIST: Finlanda, ţara care vrea să evadeze din zona euro

Finlanda este statul care are cel mai puţin de câştigat din salvarea monedei unice. Un stat mic, dar care poate pune probleme imense. În Europa, deci, automat, şi în necăjita zonă euro august este, tradiţional, luna concediilor. Totuşi, la nivelul autorităţilor, câteva lucruri s-au mişcat. O declaraţie făcută de preşedintele BCE, Mario Draghi, la finalul lunii iulie, conform căreia va face "tot ce-i stă în putere" pentru a păstra moneda unică, a contribuit la scăderea costurilor de împrumut ale Italiei şi Spaniei, cele mai mari pieţe cu probleme. Premierul grec, Antonis Samaras, şi-a organizat, de asemenea, un şir de întâlniri cu omologii săi de la Berlin şi Paris pentru a obţine amânări privind atingerea ţintelor, şi nu, aşa cum s-au temut mulţi, pentru a mai cere bani.

BANCA în care şefii BNR au cea mai mare încredere

Agenţia de Integritate a publicat pe site-ul său declaraţiile de avere ale angajaţilor din BNR, unde sunt prezentate şi băncile la care guvernatorul, viceguvernatorii şi membrii Consiliului de Administraţie au conturi şi depozite. Numele acestor bănci au fost, până în acest an, ţinute la secret. În urma unei scurte treceri în revistă a declaraţiilor de avere, BCR se pare că este banca în care şefii BNR au cea mai mare încredere, în sensul că în această bancă majoritate au conturi sau depozite. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, are marea majoritate a banilor depozitaţi la BCR şi ING. Facem abstracţie de cei aproximativ 3.000 de lei de la Citibank. Cel mai mare cont în lei este la BCR, aproximativ jumătate de milion de lei, iar cel mai mare cont în euro este, de asemenea, la BCR. Viceguvernatorul Bogdan Olteanu depozite şi conturi în două bănci: Bancpost şi BRD.

CURENTUL

Puci în PNL

După ce a pierdut scaunul de la Cotroceni, aşa interimar cum era el, dar pentru care îşi pregătise şi un set de cărţi de vizită adecvate, Crin Antonescu se teme şi pentru poziţia sa de la vârful PNL. În timp ce Crin şi acoliţii săi, mulţi numiţi miniştri în guvernul Ponta, consideră firesc ca fostul interimar de la Cotroceni să se întoarcă la vârful partidului fără să dea vreo explicaţie serioasă privind răzgândirea sa în legătură cu demisia anunţată şi fără să dea socoteală cu privire la pierderile importante de imagine suferite de liberali, mai ales în plan european, după puciul uselist, voci liberale importante, în special la nivel local, încep să se ridice împotriva marelui lider. Prima confruntare va avea loc, potrivit informaţiilor noastre, la Delegaţia Permanentă a partidului, programată joi, la care bronzatul Crin, proaspăt întors de pe meleaguri mediteraneene, va da pentru prima dată piept cu reprezentanţii PNL, după eşecul referendumului.

Pensionabila Andronescu - doar o marionetă a mediocrului Liviu Pop?

Odată cu rezultatele dezastruoase şi la ediţia a-II-a a examenului de bacalaureat, pensionabila Andronescu a anunţat modificarea începând cu 2013 a testării. Imediat la Antena 3, controversatul sindicalist Liviu Pop, uns ministru de către Ponta, pe un portofoliu unde probabil n-are nimic de făcut, a declarat că asta a fost ideea lui şi că doamna ministru doar o pune în practică. Studiind blogul lui Pop observi că e mai aproape de ceea ce urmează să se întâmple decât chiar site-ul ministerului. Chiar dacă în 2 iulie i-a încetat interimatul la Ministerul Educaţiei, el se comportă ca şi cum ar fi gâtul care mişcă şi susţine capul:în continuare postează pe blog subiecte pentru titularizare şi definitivat, observaţii despre legea educaţiei şi oferă cu generozitate consultanţă cititorilor săi pe probleme de învăţământ.

Agricultura bio are un mare viitor în România

Agricultura Bio are un mare viitor în România şi poate fi singurul tip de agricultură care poate să ducă la supravieţuirea şi perpetuarea speciei umane, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Bio România, Marian Cioceanu. Suprafaţa certificată în sistem ecologic în România era în 2011 de 300.000 de hectare, iar în acest an depăşeşte 350.000 de hectare, dar mai semnificativ este numărul fermierilor din agricultura eco, certificaţi şi înregistraţi la Ministerul Agriculturi. Dacă în 2010 erau înregistraţi 3300 de fermieri, în 2011 numărul acestora a ajuns la 10.000, iar, în acest an, din datele centralizate la Ministerul Agriculturii s-a depăşit numărul de 24.000 de fermieri. 


CURIERUL NATIONAL

Efectele secetei, atenuate cu 43 mil. euro

Guvernul a aprobat, sâmbătă, alocarea a 42,8 milioane de euro ca ajutor pentru circa 600.000 fermieri afectaţi de seceta din ultima perioadă, sprijinul fiind de 100 de lei pe hectar, pentru suprafeţe cuprinse între un hectar şi maximum 10 hectare, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Beneficiarii schemei sunt fermieri persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică ce deţin suprafeţe de culturi agricole în teren arabil şi au înfiinţat culturi în toamna anului 2011 şi primăvara anului 2012. Tabără: Seceta de anul acesta ar putea să scadă preţul terenurilor anul viitor cu 30-40%.

Iarna grea şi criza financiară au făcut încă o victimă printre transportatori

Compania de transport agabaritic Transchim SA şi-a cerut insolvenţa, primul termen fiind stabilit pentru vineri 7 septembrie. Compania, parte a grupului SIF Muntenia, a înştiinţat joi Bursa de Valori Bucureşti asupra deciziei sale. Motivul demarării procedurii îl constituie datoriile cumulate continuu la bugetul de stat, societăţile de leasing şi furnizorii de materii prime şi materiale.

MFP vrea să împrumute 3,3 mld. lei de pe piaţa internă, în septembrie

Finanţele vor să împrumute în septembrie 2,8 miliarde lei prin vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţă de 8 luni (două licitaţii a câte 700 milioane lei) şi, respectiv, un an (două operaţiuni de 600 şi, respectiv, 800 milioane lei). Încă 500 milioane de lei ar urma să fie împrumutaţi prin emisiuni de obligaţiuni cu maturitate de doi ani (300 milioane lei) şi, respectiv, patru ani (200 milioane lei)

2012 nu este un an aşa de bun cum estimau publicitarii la începutul anului

WPP Inc, cel mai mare grup de publicitate din lume, a redus estimările de creştere din acest an, în contextul în care clienţii din Europa şi din America de Nord sunt mai atenţi cu cheltuielile. După acest anunţ, acţiunile companiei au scăzut la cel mai mic nivel înregistrat de după luna octombrie a anului trecut, scrie Bloomberg. Veniturile agenţiei, excluzând impactul achiziţiilor şi a fluctuaţiilor valutare, vor creşte cu aproximativ 3,5% anul acesta, a anunţat vineri proprietarul agenţiilor Ogilvy & Mather şi Grey Group. Grupul estima înainte un avans de patru puncte procentuale. Şi 2013 va fi un an greu, mai ales că nu mai este niciun eveniment major, precum Jocurile Olimpice sau alegerile prezidenţiale din SUA

Bernanke: Fed poate face mai mult pentru a sprijini economia americană

Situaţia economică a SUA este destul de dificilă, iar stagnarea pieţei angajărilor, în mod special, este un motiv de mare îngrijorare. Imediat după declaraţiile făcute de şeful Fed, preţul barilului de ţiţei a crescut cu 2%, iar euro s-a apreciat în raport cu dolarul. Preşedintele Rezervei Federale americane (FED), Ben Bernanke, a declarat vineri că situaţia economiei americane este departe de a fi satisfăcătoare, adăugând că Fed este dispusă să ofere un sprijin mai mare dacă va fi necesar, potrivit Bloomberg.

Planul BCE ar putea determina şeful Bundesbank să demisioneze

Preşedintele Bundesbank, banca centrală germană, Jens Weidmann, s-a gândit la demisie, din cauza planului Băncii Centrale Europene (BCE) de reluare a achiziţiilor de obligaţiuni suverane, care a tensionat relaţiile dintre aceste instituţii, potrivit publicaţiei germane Bild citate de Bloomberg, informează Mediafax. Reprezentanţii Bundesbank au refuzat să comenteze informaţia.

Administratorul special al Oltchim a demisionat

Toma Bogdan Costreie a deţinut această funcţie doar două luni. Administratorul special al Oltchim (OLT), Toma Bogdan Costreie, a demisionat la două luni după ce a fost numit în funcţie de către Ministerul Economiei, unde ocupă postul de director general adjunct. "Societatea informează acţionarii şi investitorii că în data de 30.08.2012 a fost notificată de către domnul Toma Bogdan Costreie, administrator special, cu privire la faptul că în data de 23 august 2012 şi-a depus demisia din această funcţie", se arată într-un comunicat al Oltchim, transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

EVENIMENTUL ZILEI

Scumpirile de toamnă ne ard la buzunare

Scumpirile care se anunţă în această toamnă vor stoarce şi mai mult buzunarele deja goale ale românilor. EVZ a calculat cât are de plătit în plus,lunar, o familie formată din patrupersoane şi vă învaţă cum să reduceţi efectele scumpirilor. Seceta, devalorizarea leului şi măsurile Guvernului vor umfla cheltuielile unei familii cu circa 10-15%, după cum rezultă din calculele Evz. Cele mai mari "găuri" în buzunar le vor da alimentele, dar nici carburanţii sau utilităţile nu se lasă mai prejos. Unele produse s-au scumpit deja pe parcursul verii. Aici găsim legumele şi fructele, afectate de secetă, şi carburanţii auto şi facturile telefonice, afectate în principal de cursul valutar.

Ponta, atac la vicepreşedintele CE: "Vorbeşte după ureche"

Premierul Victor Ponta a atacat-o, printr-o declaraţie, pe Viviane Reding, vicepreşedintele CE. "Declaraţiile de weekend ale doamnei Reding, care vorbeşte după ureche despre ceva ce nu cunoaşte şi nu are în atribuţii, ţin doar de un gen de atac politic", a declarat Victor Ponta la Realitatea TV. Cât priveşte afirmaţiile comisarului potrivit cărora nu ar fi mirată dacă s-ar decide o amânare a aderării României la Schengen, Ponta a afirmat că, din punctul lui de vedere, oricum nu se dorea intrarea ţării noastre.

Ponta, despre propunerea lui Voiculescu: "Ar implica un risc pentru ţară"

Premierul Victor Ponta nu crede că s-ar mai putea lua o decizie de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, pentru că acest lucru ar implica un risc pentru ţară, punctând că el consideră că în 2013 ar putea fi modificată Constituţia. "Astăzi, când mă întrebaţi, nu cred că mai putem să mai luăm o asemenea decizie şi un asemenea risc pentru ţară. Dacă mă întrebaţi cum aş crede că este corect, aş vrea să nu mai fie domnul Băsescu preşedinte. (...) Cred că România trebuie să evite o criză de aceeaşi amploare în viitor", a afirmat Ponta, aseară, la Realitatea TV, întrebat dacă susţine varianta unei noi suspendări a preşedintelui lansată de conservatorul Dan Voiculescu.

Cristian Diaconescu, despre prima declaraţie a lui Traian Băsescu după întoarcea la Cotroceni

Şeful cancelariei prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a spus, la B1 TV, că preşedintele Traian Băsescu va susţine o declaraţie, prima de la întoarcerea sa la Palatul Cotroceni după suspendarea din funcţie, atunci când va simţi că este un moment prielnic, punctând faptul că marţi îi va primi pe ambasadorii români.

Ioan Rus, despre referendum: Erau presiuni de peste tot. Plus un sfat: Ponta şi Antonescu trebuie să coabiteze cu Băsescu

Ministrul Ioan Rus i-a sfătuit pe liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, să coabiteze cu preşedintele Traian Băsescu, pentru că războiul nu este o soluţie, iar România trebuie să intre în normalitate. Ioan Rus a susţinut, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta, un politician despre care se va mai vorbi mult timp, "era atacat din toate părţile", fiind implicat între altele în subiectul plagiatului la teza de doctorat. De asemenea, a mai spus şi că primul-ministru s-a opus demisiei sale din funcţia de ministru de Interne. Referendumul pentru suspendarea preşedintelui s-a făcut mai mult emoţional decât raţional şi au existat presiuni de peste tot în acest sens, a declarat, aseară, fostul ministru de Interne Ioan Rus. El a reafirmat că nu s-a opus organizării referendumului din 29 iulie, dar a explicat, la acel moment, că un astfel de demers nu putea avea şanse de izbândă, ci, mai mult, "efecte perverse", fiind puţine şanse să fie adunaţi oameni pentru cvorumul necesar.

JURNALUL NATIONAL

Cătălin Ivan, PSD: Mesajul comisarului Reding este discriminatoriu şi iresponsabil

Şeful delegaţiei PSD din Parlamentul European, Cătălin Ivan, condamnă declaraţiile recente ale comisarului european Viviane Reding privind şansele de aderare ale României la Schengen, apreciind că mesajul acesteia este "nu doar discriminatoriu, ci şi iresponsabil". "Din păcate, constat că doamna Reding continuă să se manifeste tot mai mult ca un reprezentant al partidului popularilor europeni, şi tot mai puţin ca un comisar al UE. Consider că este o mare greşeală din partea acesteia să trateze inclusiv subiectul Schengen într-o notă politicianistă, întrucât face un mare rău ţării noastre. Un comisar european nu are voie să se joace cu astfel de declaraţii, dată fiind gravitatea situaţiei", subliniază Ivan, într-un comunicat remis duminică agenţiei MEDIAFAX.

Consilierul lui Crin Antonescu: "Nemulţumiţii din PNL vor rămâne cu capul la cutie"

Profesorul maramureşean Radu Zlati, prieten din facultate al liderului liberal Crin Antonescu, numit de acesta consilier prezidenţial la Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă pe durata interimatului, vorbeşte pe blogul personal de o revoltă incipientă în PNL, considerând că aceasta nu are sorţi de izbândă. Un argument este faptul că "foarte greu ai găsi un lider PNL din teritoriu care să nu aibă a-şi face reproşuri în ce priveşte activitatea sa şi a organizaţiei pe care o conduce, în timpul campaniei pentru referendum".

Bugetarii răsfăţaţi: Unde cresc cel mai mult cheltuielile cu salariile după rectificare

Rectificarea bugetară va permite salariaţilor de la stat să primească mai mulţi bani, iar posturile vor fi suplimentate. Guvernul a pus la bătaie 18 miliarde de lei pentru cheltuieli de personal, cu 3,78% mai mult decât a prevăzut în bugetul anterior. ECONOMICA.NET a realizat un clasament al domeniilor unde vor creşte cel mai mult cheltuielile cu salariile.

NATIONAL

FMI cere Romaniei sa se indatoreze mai scump

Ministerul Finantelor s-a imprumutat deja in acest an cu aproape 12 miliarde de euro si mai vrea sa vanda titluri de trezorerie de circa 900 de milioane de euro. FMI a sugerat guvernului sa se imprumute mai scump, pentru ca asa ar obtine mai multi bani. Cea mai recenta licitatie organizata de autoritati pentru vanzarea de titluri de stat a fost un semi-esec, in conditiile in care s-au oferit spre vanzare titluri in valoare de 2,5 miliarde de lei, dar s-au obtinut doar 1,4 miliarde de lei. Finantele au refuzat sa vanda la randamente mai mari de 5,91%.an, desi cumparatorii doreau sa achizitioneze titlurile la peste 6% pe an.

Seful Sectiei 10 Politie, executat silit pentru datorii de peste un milion de euro

Considerat drept unul dintre cei mai bogati politisti din Capitala, comisarul sef Adrian Nicolae Dinu risca sa ramana fara casele nedeclarate. Nu din cauza Agentiei Nationale de Integritate, asa cum era de asteptat, ci a datoriilor de peste un milion de euro pe care care sotia lui le are la banci.

Ungureanu cauta penelisti cu Initiativa civica

Razvan Ungureanu a batut palma cu pedelistii, dar insista in continuare sa pescuiasca liberali pentru formatiunea sa. Unii membri ai PNL isi pot gasi un loc in Initiativa Civica de Centru-Dreapta, a reafirmat fostul premier, cu gandul la nemultumitii din PNL. In opinia lui Ungureanu, "mariajul nefericit cu socialismul" ar fi trebuit sa-i destepte pe liberali si sa-i convinga ca locul lor este alaturi de "dreapta adevarata", reprezentata, evident, de formatiunea condusa de el. Problema este ca, in loc sa-i trezeasca pe liberali, Ungureanu a reusit sa dea desteptarea unor pedelisti, fapt care-i nemultumeste la culme pe liderii PDL.

Ekstein Kovacs, favoritul societatii civile pentru Avocatul Poporului

Propus de societatea civila pentru functia de Avocat al Poporului, Peter Ekstein Kovacs se bucura si de sustinerea colegilor sai udemeristi. Mai multe organizatii civice au trimis conducerilor celor doua Camere parlamentare o propunere pentru functia de Avocat al Poporului: Peter Ekstein Kovacs, fost senator UDMR si fost consilier prezidential. In opinia semnatarilor, Ekstein "indeplineste atat criteriile profesionale cerute de lege, cat si pe cele de integritate si independenta sustinute de catre societatea civila". Parerea este impartasita si de Kelemen Hunor, liderul UDMR.

PUTEREA

Bacul loazelor. Doar unu din patru candidaţi a luat minim 6

Nu i-a interesat să meargă la meditaţii pe vară, deşi au fost gratuite. Nici nu s-au pus cu burta pe carte. Rezultatul era previzibil: doar puţin peste 24 la sută dintre tinerii care au dat Bacul în sesiunea de toamnă au şi promovat, nota minimă care trebuia obţinută fiind 6. Ministrul Ecaterina Andronescu a găsit explicaţia: "Se constată din nou o pregătire mai slabă a candidaţilor de liceu în cea de-a doua sesiune, faţă de prima sesiune". Este al doilea an cu promovabilitate foarte mică la bacalaureat, situaţie care i-a pus pe gânduri pe responsabilii din Ministerul Educaţiei. Aşa că de la anul, cel mai probabil, va apărea şi bacalaureatul profesional, pe lângă cel clasic, pentru tinerii care nu vor să meargă mai departe la facultate, ci să se aleagă cu o meserie după terminarea liceului.

Mona Pivniceru intră în pâine. Ponta cere şefi noi la Parchetul General şi DNA

În cadrul şedinţei de Guvern care a avut loc sâmbătă, premierul Victor Ponta şi-a exprimat speranţa că ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, va declanşa "în perioada imediat următoare" procedura de propunere a unui nou şef la DNA şi, după 1 octombrie, a unui procuror general. "Vă rog să intraţi cât mai repede în problemele ministerului pe care îl cunoaşteţi. Sper ca în perioada imediat următoare, conform angajamentului pe care ni l-am luat faţă de Comisia Europeană, pe baza unei proceduri transparente, să declanşaţi procedura de propunere a unui nou şef la DNA şi, sigur, de la 1 octombrie, a unui procuror general", i-a transmis Ponta Monei Pivniceru la începutul şedinţei Executivului.

Guvernul a deschis robinetul pomenilor electorale pentru ţărani

Începând cu 1 noiembrie, înainte de debutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, Guvernul Ponta are grijă că acorde fermierilor afectaţi de secetă un sprijin de 100 de lei pe hectar, pentru suprafete de maxim 10 hectare de culturi agricole. Oficialii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România resping acest sprijin şi spun că "ajutorul acordat fermierilor nu face mimic altceva decât să îngroaşe numărul celor care pun ştampila pentru parlamentare".

Criza din zona euro ar putea fi soluţionată într-un an sau doi, asigură directorul FESF

Directorul Fondului European de Stabilitate Financiară, germanul Klaus Regling, s-a declarat convins, într-un interviu ce urmează să apară luni în săptămânalul Der Spiegel, că criza din zona euro ar putea fi soluţionată în termen de ''un an sau doi'' dacă ţările implicate îşi respectă angajamentele bugetare, relatează duminică France Presse.

EBA a strâns peste un milion de euro la nuntă

Dacă iniţial erau anunţaţi 600 de invitaţi, se pare că mireasa Elena Băsescu a fost luată prin surprindere de încă vreo 200 de persoane care şi-au dorit să joace la nunta ei, pentru că estimările finale anunţă că în jur de 800 de prieteni mai mult sau mai puţin apropiaţi au "cotizat" la darul de nuntă. Având în vedere că majoritatea nuntaşilor se afla în topul celor mai bogaţi români, un calcul simplu arată ca mirii au fost ajutaţi să înceapă un nou drum în viaţă cu peste un milion de euro. Astfel, cei care se temeau că EBA va rămâne cu o gaură în buget în urma cheltuielilor de nuntă, printre care rochia Dior de la cununie (3.500 de euro) şi cea de mireasă (4.500 de euro) să stea liniştiţi că are balta peşte!

ROMANIA LIBERA

Porumb de 44.000 de euro kilogramul. Povestea privaţilor care fac cercetare în agricultură

La scurt timp după '89, cercetarea de stat în agricultură a intrat în colaps, multe dintre institute fiind însuşite de politicieni şi afacerişti dubioşi ai tranziţiei. De puţin timp însă, acest domeniu a început să renască, timid, dar sigur. De data aceasta în sistemul privat, acolo unde au migrat cei mai mulţi dintre specialiştii valoroşi. RL vă arată cine sunt principalii actori în acest domeniu, care sunt invenţiile acestora şi de ce este important pentru România să aibă o contribuţie proprie în cercetarea mondială din domeniul agrar. La câţiva kilometri de Institutul de Cereale şi Plante Tehnice Fundulea, pe un câmp păzit în permanenţă, se vede "porumbul-minune". În ciuda secetei enorme care a pârjolit ţara, aici cresc plante de porumb mai înalte de doi metri, viguroase şi cu frunze de un verde intens.

Fondurile suverane, marii jucători pe pieţele materiilor prime

Piaţa materiilor prime este în continuă fluctuaţie şi diversele sincope economice, politice sau sociale din anumite zone ale Terrei au un impact direct asupra acestei pieţe şi exacerbează lupta pentru controlul lor. Europa deschide o nouă frontieră explorând gheţurile virgine ale Groenlandei în căutarea mineralelor - aur, fier, uraniu, zinc, pământuri rare şi diamante. În acelaşi timp, Glencore, mastodontul elveţian al comerţului cu materii prime, a anunţat un beneficiu în scădere, ca urmare a crizei acestora. După masacrul de zilele trecute la o mină de platină din Marikana, în Africa de Sud, în care au fost ucişi 34 de mineri în timpul unei greve, aceste revolte sociale par să se extindă la alte mine din ţară, cu impact direct asupra pieţei materiilor prime.

ZIARUL FINANCIAR

De ce să mai investim în România dacă nu mai are un obiectiv? Pentru ce mai luptăm?

Am intrat în toamna lui 2012 şi nu mai avem obiective. Nici politice, nici macroeconomice şi nici de business. Niciun politician nu este în stare în acest moment să pună în faţa noastră şi a celor din afară o perspectivă de creştere a României pentru următorul deceniu. Nu că cei care au condus până acum ar fi ştiut. Ei au beneficiat de un context politic fabulos, care se iveşte o dată în viaţă. Pentru ce mai luptă România? Pentru ce se mai luptă cei care ne conduc, în afară de dorinţa de a lua puterea, ca să se înfrupte din ea, pentru că altceva nu au făcut şi nici nu ştiu să facă? Pentru ce mai luptaţi voi? Ca să plecaţi din ţară? Ca să vă plătiţi creditul şi să nu mai auziţi în viaţa voastră de bănci? Am rămas fără obiective, ţinte! Şi nu există cine să ni le ofere.

Principalele evenimente care vor marca o toamnă tulbure

Economia nu are decât să se descurce singură, neputând să aştepte mare lucru de la politicieni până la începutul lui 2013. Această toamnă se anunţă tensionată pentru România, fiind marcată pe plan intern de alegerile parlamen­tare care vor capta toată atenţia politici­e­nilor, aceştia urmând a lăsa econo­mia pe planul secund în lupta lor pentru cât mai multe "fotolii în Parlament" , unde numai cine este la masa puterii împarte banii. Pe plan extern, Europa continuă să fie în criză şi nu există perspective clare de revenire. Cu o economie a României dependentă de pieţele externe, toamna stă cu atât mai mult sub semnul întrebării. O veste bună pentru economia locală aflată în bătaia vântului între interesele politice locale şi criza europeană este că Ministerul de Finanţe are bani în conturi pentru a trece cu bine de această toamnă.

Dilema băncilor centrale: Am printat bani în criză şi nu înţelegem de ce economiile totuşi nu-şi revin. De ce dobânzile mici nu au niciun efect?

Guvernatorii de bănci centrale şi economiştii care au mers la Jackson Hole, Wyoming la conferinţa anuală organizată de Rezerva Federală din SUA (Fed), pentru a dezbate politicile necesare în combaterea şomajului şi revigorarea economiei, au adus argumente puternice pro şi contra unei implicări mai solide (printarea banilor) a băncilor centrale şi au plecat cu multe întrebări lăsate fără răspuns, potrivit Reuters. Liderii economici din Europa şi SUA se luptă cu întrebarea dacă e nevoie de relaxare cantitativă în plus pentru stimularea economiei şi dacă această măsura face rău sau bine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb