• ADEVARUL
• Izbânda unui eşec anunţat: campania "Cuminţenia Pământului"
INSUCCES Guvernul Cioloş a sperat să strângă din donaţiile publicului 6 milioane de euro, însă românii au donat 1 milion de euro pentru "Cuminţenia Pământului", în ciuda unor nume prestigioase, personalităţi şi companii puternice, implicate în susţinerea campaniei. Vineri a fost ultima zi a subscripţiei publice pentru cumpărarea de către stat a "Cuminţeniei Pământului", statuia lui Constantin Brâncuşi. Astfel, până pe 30 septembrie, s-au strâns în total 1.163.032 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziţie: 201.704 de euro pe site-ul campaniei www.brancusiealmeu.ro, 67.526 de euro prin intermediul eMag.ro, 748.350 de euro prin transfer bancar în conturile Ministerului Culturii şi 145.452 de euro prin sms.
• Ungurii au votat împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a salutat duminică seara rezultatele "remarcabile" ale referendumului privind cotele obligatorii de migranţi, după ce peste 98% dintre alegătorii prezenţi la urne au votat pentru respingerea cotelor impuse de Bruxelles. Însă, autoritatea electorală maghiară a atras atenţia că referendumul nu a depăşit pragul electoral necesar de 50% plus un vot pentru a fi validat, informează Reuters. "Am obţinut rezultate remarcabile, care au depăşit chiar numerele înregistrate în referendumul privind aderarea la UE", a susţinut premierul. Viktor Orban a precizat că va depune un amendament la constituţia maghiară pentru a transforma rezultatele referendumului în lege, deşi plebiscitul este invalid din cauza prezenţei reduse la vot.
• Armata moartă a generalului Oprea
Peste 700 de persoane au fost avansate în grad ilegal în timpul mandatului lui Gabriel Oprea, iar lista titlurilor militare nemeritate a fost făcută publică în 2012 de către succesorul lui Oprea la Ministerul Apărării, generalul Corneliu Dobriţoiu (7 mai - 22 decembrie 2012). La vremea respectivă, deconsiprarea falsului grosolan a stârnit un imens scandal, dar situaţia exactă a măsurilor luate de minister împotriva impostorilor "născuţi" de Gabriel Oprea n-a fost cunoscută în detaliu. Printre beneficiari s-au numărat în special politicieni, dar şi oameni de afaceri, sportivi sau chiar jurnalişti. Controlul a stabilit că s-a încălcat legea, dispunându-se revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din anii 2011 şi 2012.
• Sondaj TNS: PSD ar scoate un scor imens la alegerile parlamentare
Nicuşor Dan, preşedintele USR, a prezentat duminică un sondaj de opinie realizat de TNS la comanda USR. Rezultatele arată că PSD ar obţine la alegerile parlamentare 45%, PNL- 25%, USB- 10% şi ALDE- 7%. PMP şi PRU nu ar trece pragul electoral. Rezultatul sondajului ia în calcul doar opţiunile celor care au răspuns că merg la vot, nu şi opţiunile nehotărâţilor. Aşadar, PSD şi ALDE ar forma cu uşurinţă viitorul Guvern, potrivit sondajului TNS.
• Gabriel Liiceanu: "Băsescu a devenit anti-Băsescu
Într-un text publicat pe contributors.ro, filosoful Gabriel Liiceanu se arată dezamăgit de prestaţia actuală a lui Traian Băsescu pe scena politică. Deşi susţine că nu regretă sprijinul pe care i l-a acordat ca preşedinte, Liiceanu susţine că, azi, "Traian Băsescu a redevenit ceea ce pesemne fusese înainte de a începe urcuşul: un contorsionist". "Asemeni acelui personaj din mitologia greacă, a început să-şi devoreze copiii. Oricum, pare că "cineva" care stătea la pândă în el i-a tras soclul de sub picioare şi că, dintr-odată, magia s-a destrămat. Băsescu a devenit anti-Băsescu", susţine Liiceanu.
• CEC, EximBank, Loteria, Romarm, Romsilva şi RA-APPS vor avea administratori noi
Statul demarează selectarea de manageri profesionişti la 145 de companii din portofoliu, printre cele mai importante regăsindu-se CEC Bank, EximBank, EximAsig, Fondul de Garantare a Creditelor, Fondul de Contragarantare, dar şi RA-APPS, Loteria Română, CNADNR, Radiocom, Romarm şi filialele sale şi Romsilva cu subsidiarele sale, potrivit unui document al Ministerului Finanţelor obţinut la solicitarea "Adevărul". Autorităţile şi instituţiile care deţin companiile respective, de la ministere până la consilii locale, sunt obligate să demareze procesul de selecţie a administratorilor în termen de 50 de zile la intrarea în vigoare a normelor metodologice de aplicare ale ordonanţei 109/2011.
• Viaţa lui Tedy după Colectiv, în 30 de fotografii "nemaltratate"
Treizeci de fotografii cu o puternică încărcătură emoţională, în care Mariana Oprea, Tedy pentru prieteni, nu se fereşte să-şi arate rănile, mâinile schilodite, capul ars şi braţele sfredelite de focul din Colectiv, au fost dezvelite sâmbătă seara, la Arenele Romane, în cadrul evenimentului caritabil "Angels". Mariana Oprea, victimă a incendiului din Colectiv, s-a prezentat publicului în câteva ipostaze reale, neretuşate, realizate de artistul Alex Csiki, într-un eveniment care a avut drept scop strângerea de fonduri pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilităţi. "Nu ştiu dacă am ce să iert, pe cine să iert, nu mă raportez la asta. Merg în continuare la terapie, vor urma şi alte operaţii", a povestit Tedy, care a pierdut şirul intervenţiilor chirurgicale.
• Erdogan readuce în discuţie problema trasării frontierei maritime dintre Grecia şi Turcia
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat un acord istoric, argumentând că Turcia a pierdut în favoarea Greciei insule care aparţineau Imperiului Otoman, comentarii care au atras critici dure din partea Guvernului de la Atena, relatează ABC News. Într-un discurs susţinut joi la Ankara, preşedintele Erdogan a spus că tratatul de pace semnat la Lausanne în anul 1923, prin care a fost trasată actuala frontieră greco-turcă, a fost în esenţă o înfrângere a Turciei, întrucât aceasta ar fi făcut cadou Greciei insule din Marea Egee prin respectivul tratat.
• Wolfgang Schaeuble vrea ca musulmanii din ţara sa să dezvolte un "islam german"
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, unul dintre vechii aliaţi ai cancelarului Angela Merkel, le-a cerut musulmanilor aflaţi în ţara sa să dezvolte un "islam german", bazat pe liberalism şi toleranţă, subliniind totodată că afluxul de refugiaţi, mulţi dintre ei musulmani, este o provocare pentru societatea tradiţională. El a admis că evenimente precum agresiunile sexuale comise de grupuri de migranţi în noaptea de Anul Nou sau cele două atacuri teroriste din luna iulie revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic sunt de natură să alimenteze resentimentele populaţiei faţă de migranţi, lucru ilustrat şi de creşterea popularităţii formaţiunii naţionaliste Alternativa pentru Germania (AfD), precum şi de atacurile frecvente asupra taberelor de refugiaţi.
• BANCHERUL
• ASF implementează o noua metodologie in domeniul protecţiei consumatorilor
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dezvoltat trei indicatori care permit stabilirea, în urma analizei petiţiilor înregistrate la ASF, a gradului de conformitate a conduitei entităţilor supravegheate. În aplicarea metodologiei au fost luate în calcul datele statistice, aferente semestrului I al anului 2016, din evidenţele Direcţiei Protecţia Consumatorilor din cadrul Autorităţii, în ceea ce priveşte petiţiile referitoare la activitatea societăţilor de asigurare, precum şi informaţiile transmise ASF de către asigurători, prin rapoartele trimestriale.
• Alte 11 IFN-uri pentru credite de consum si micro finanţări s-au înregistrat la BNR in acest an
In primele noua luni din acest an s-au înscris in registrul general de la BNR un număr de 11 Instituţii Financiare Nebancare (IFN) care acordă in principal credite de consum, dar si micro finanţări pentru micii întreprinzători. Anul trecut s-au înfiinţat, de asemenea, 11 noi IFN-uri, majoritatea având ca obiect de activitate acordarea de credite de consum, dar si credite ipotecare/imobiliare, microcreditare, finanţare tranzacţii comerciale, factoring, scontare, forfetare, leasing financiar, emitere garantii. Printre cele mai cunoscute IFN-uri aparute anul trecut se numără Mozipo si Zaplo, aceasta din urmă fiind parte a grupului din Letonia 4finance, care in acest an a preluat si sucursala TBI Bank din România, specializată tot pe credite de consum.
• CAPITAL
• Fondurile Prima Casă, suficiente doar pentru câteva mii de români
Guvernul României a aprobat săptămâna trecută suplimentarea cu 500 mil. lei a plafonului de garanţii pentru programul de creditare Prima Casă. Banii vor ajunge pentru circa 5.500 de români, la valoarea medie a împrumuturilor acordate în ultimele luni. Prin această nouă suplimentare, a doua din acest an, valoarea finanţărilor acordate prin acest program va ajunge aproape de nivelul de anul trecut, adică circa 1,2 mld. euro împărţite la 30.000 de credite. Dacă ne bazăm pe ritmul zilnic în care Fondul Naţional de Garantare a aprobat dosare după intrarea în vigoare a legii dării în plată, când băncile au întins la maxim garanţiile de stat, atunci noile fonduri s-ar epuiza în circa o lună.
• Procesele băncilor împotriva statului, de neoprit!
Decizia preşedintelui României de a cere Parlamentului anularea acordurilor bilaterale cu ţările membre ale Uniunii Europene nu are nici o legătură cu intenţia Raiffeisen de a da în judecată statul din cauza legii dării în plată. De altfel, anularea tratatelor nici nu afectează, pe fond, cauza Raiffeisen iar banca nu este singura care vrea să se judece cu statul în baza unor acorduri de protejare a investiţiilor străine. Viitoarea anulare a acordurilor bilaterale dintre România şi statele membre UE nu va afecta, pe fond, niciun proces internaţional în care statul român este parte sau urmează să fie, atât timp cât faptele invocate s-au petrecut în perioada în care înţelegerile erau încă valide.
• PREGĂTIŢI-VĂ: Vine CEA MAI MARE CRIZĂ din istorie!
Miliardarul chinez Wang Jianlin, al cărui vast imperiu imobiliar şi de entertainment i-au adus anul trecut, potrivit relatărilor, venituri de 44 miliarde de dolari, a apărut miercuri la CNN pentru a avertiza cu privire la supraîncălzirea sectorului imobiliar din China, scrie MarketWatch. "Este cea mai mare bulă din istorie ... Eu nu văd o soluţie bună pentru această problemă. Guvernul a venit cu tot felul de măsuri - limitarea achiziţiilor sau a creditului - dar niciuna nu a avut rezultate", a spus Wang. Jianlin a subliniat faptul că preţurile imobiliare sunt în creştere în marile oraşe, cum ar fi Shanghai şi Beijing, în timp ce se în restul ţării scad, oraşele mai mici fiind pline de proprietăţi vacante. "Problema este că economia nu atins fundul sacului", a declarat miliardarul chinez pentru CNN.
• Proiect: Închisoare pe viaţă pentru subminarea economiei naţionale
Deputatul PSD Ninel Peia a depus la Biroul permanent al Senatului o propunere legislativă pentru modificarea Codului penal care prevede închisoare pe viaţă pentru subminarea economiei naţionale atât pentru cetăţenii români, cât şi străini. 'Fapta cetăţeanului român sau străin de natură să submineze economia naţională se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă şi interzicerea unor drepturi', se arată în noul articol. Iniţiatorul mai propune detenţie pe viaţă şi interzicerea unor drepturi pentru fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau o organizaţie străină sau română ori cu agenţi ai acestora în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului.
• CURENTUL
• Ponta şi Gorghiu îşi pun poalele-n cap
Alina Gorghiu şi Victor Ponta, exponenţii tinerei generaţii de politicieni, deşi intraţi în Parlament pe listele USL, se lovesc sub centură ori de câte ori au ocazia. El plagiator şi infractor, ea fosta amantă a mai multor bărbaţi căsătoriţi şi beneficiară de bani publici prin contracte cu statul. Evident că sunt politicieni de vârste apropiate cu cei doi pe care nu-i vom vedea coborându-se aşa. Dar nici nu-i vom vedea şefi de partide, pentru că în România, majoritatea oamenilor de valoare se retrag îngreţoşaţi la un moment dat din politică. Ieri, Victor Ponta a postat pe contul său de Facebook un răspuns la ameninţarea lui Gorghiu că va da detalii despre Roşia Montana şi Kaz Munai Gaz. Rămâne acum doar de stabilit care a fost mai întâi penibil: Ponta sau Gorghiu.
• CURIERUL NATIONAL
• Asirom VIG şi City Insurance, verificate de ASF
Măsura a fost luată în urma informărilor Direcţiei ProtecţiaConsumatorilor transmise SAR şi Consiliul ASF, referitoare la deficienţele constatate în activitatea de soluţionare a petiţiilor cu privire la activitatea acestor asigurători. În S1, pentru City Insurance SA s-au primit 1.877 petiţii (circa 38% din total), faţă de 707 în S1 din 2015, faţă de Asirom înregistrându-se 704 petiţii, faţă de 558 în S1 din 2015. Peste 80% dintre reclamaţii vizează neplata sau plata parţială a despăgubirilor ori valorilor de răscumpărare solicitate de către asiguraţi/păgubiţi. Situaţia petiţiilor înregistrate în primul semestru al acestui an pe piaţa RCA a determinat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să iniţieze o serie de verificări ale activităţii asigurătorilor, în special ai celor care au înregistrat creşteri substanţiale ale reclamaţiilor, faţă de perioada similară a anului trecut.
• Energy Holding, urmărită penal pentru delapidare
Traderul de energie Energy Holding a fost pus sub urmărire penală ca persoană juridică, acuzată fiind de delapidare şi evaziune fiscală după ce ar fi cumpărat terenuri la preţuri supraevaluate de la o persoană fizică şi de la controversatul om de afaceri Said Baaklini. Potrivit unor surse judiciare citate de hotnews.ro, prejudiciul în acest caz este de peste 6 milioane euro, dosarul fiind instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, după ce ar fi fost disjuns dintr-un alt dosar al omului de afaceri, instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie.
• AmCham: Creşterea economică trebuie dublată de creşterea competitivităţii României
Raportul Global al Competitivităţii, publicat de Forumul Economic Mondial, situează România pe locul 62 în clasamentul global pe anul 2015, în coborâre cu 9 poziţii faţă de raportul anterior. În contextul publicării de către Forumul Economic Mondial a Raportului Global al Competitivităţii, care evaluează performanţele a 138 de ţări în anul 2015, AmCham România semnalează nevoia schimbării de paradigmă în ceea ce priveşte creşterea competitivităţii economice a României, care, deşi la nivel programatic se bucură de o largă susţinere, în fapt, a evoluat ca rezultat al creşterii economice, şi nu în contextul unei abordări strategice la nivel sectorial şi naţional.
• CNAS a câştigat definitiv în justiţie procesele legate de cardul de sănătate
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a câştigat definitiv în justiţie procesele pe care le avea cu Hewlett-Packard România (HP) şi cu European Funds Invest care contestau atribuirea prin licitaţie către Teamnet, firma fondată de către deputatul Sebastian Ghiţă, a unor contracte de peste 5 milioane euro pentru mentenanţa timp de 3 ani a sistemului IT al cardului naţional de sănătate (CEAS) şi a Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate (PIAS). Potrivit hotnews.ro, după semnarea contractelor şi preluarea sistemelor, Teamnet va trebui să asigure buna funcţionare a acestora, în caz contrar riscând penalităţi mari - pentru 1 oră de depăşire a timpilor de răspuns, Teamnet poate pierde chiar şi 100.000 de euro, echivalentul facturii lunare încasate de la CNAS.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Scandalul Ghiţă-Kovesi, faza pe podgorie, pas cu pas
Sebastian Ghiţă a făcut un autodenunţ la Parchetul General în care susţine că, alături de unii demnitari, a participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. Sebastian Ghiţă a spus şi că avea o relaţie foarte apropiată cu Kovesi, "fiind practic prieteni". În urma autodenunţului, procurorii au deschis un dosar penal, fiind începută urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual. Victor Ponta a declarat, sâmbătă seara, că prima dată când a întâlnit-o "informal" pe Laura Codruţa Kovesi a fost în anul 2011, într-o podgorie pe care Sebastian Ghiţă o deţinea la acea vreme între Ploieşti şi Mizil.
• Poliţia Română angajează masiv
Ministerul de Interne se confruntă cu cel mai mare deficit de personal din ultimii 26 de ani. Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat că scoate la concurs 2.397 posturi, ca urmare a lipsei uriaşe de personal cu care se confruntă întreg Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Dintre posturile disponibile, 2.303 sunt pentru încadrare directă de agenţi în structurile de ordine publică, poliţie rutieră, poliţie transporturi şi conductori câini. Înscrierile pentru posturile disponibile se pot face în perioada 3 - 7 octombrie la Poliţia Capitalei şi la fiecare inspectorat judeţean de poliţie, conform detaliilor anunţate pe site-urile proprii unde sunt disponibile, de asemenea, bibliografia şi regulamentul de organizare a concursurilor, a transmis Poliţia Română. Vârsta minimă pentru cei care doresc să se înscrie la concurs este de 18 ani. Înălţimea minimă a candidaţilor este 1,65 m pentru femei şi 1,70 m pentru bărbaţi.
• Livada din România unde cresc fructele care se vând cu 150 lei/kg
Livada unde cresc fructele care se vând cu preţuri de până la 150 de lei kilogramul este unică în România şi se află în judeţul Buzău. Adrian Enescu a cumpărat o livadă de duzi de un hectar, situată la 15 kilometri de Râmnicu Sărat, în judeţul Buzău. Plantaţia este singura din România. Dudele sunt foarte sănătoase deoarece conţin numeroase proteine, vitamina C, fier şi antioxidanţi. Deshidratate, acestea pot fi vândute chiar şi cu 150 de lei pe kilogram în magazinele bio.
• JURNALUL NATIONAL
• Victor Ponta, avertisment dur
Victor Ponta a spus, sâmbătă seară, în emisiunea ''Q&A cu Alessandra Stoicescu'', că vrea să meargă mai departe în PSD în interesul oamenilor care au încredere în el şi în partidul său. Fostul premier afirmă că dacă PSD ar face guvern cu PNL, avându-l pe Dacian Cioloş prim-ministru, el va fi primul care ar pleca din partid. "Vreau ca PSD condus de Liviu Dragnea să ia, în 11 decembrie, un scor mai mare decât a luat PSD condus de Victor Ponta. Asta îmi doresc. Amândoi vrem să câştige pentru PSD, nu pentru noi, ci pentru oameni. (...) Dacă PSD ar face ceva împotriva oamenilor care votează, adică guvern cu PNL şi cu Dacian Cioloş prim-ministru, m-aş despărţi de PSD", a zis Victor Ponta.
• Gorghiu, despre premierul Cioloş
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a scris, pe Facebook, că nu înţelege deloc supărarea liderilor PSD şi ALDE legată de intenţia preşedintelui Iohannis de a propune un premier politic, comentând că acestora nici tehnocraţii nu le plac, nici variantele politice, ci poate doar soluţiile penale sunt pe gustul lor. În finalul mesajului, şefa PNL vine cu o întrebare-cheie. "Liderii PSD şi ALDE nu au niciun motiv de îngrijorare cu privire la numirea viitorului prim-ministru. PSD va fi foarte departe de obţinerea a 50 la sută din voturi care i-ar permite să desemneze un candidat, iar ALDE nu va depăşi limita de 5 la sută pentru a fi interesat de subiect. Nici tehnocraţii nu le plac, nici variantele politice. Poate doar soluţiile penale sunt pe gustul lor. Vouă vă place Cioloş? Că mie da...", a scris Alina Gorghiu, vineri seara, pe pagina ei de Facebook.
• Industria imobiliară se va dezvolta foarte mult în Oradea
Specialiştii din industrie estimează că municipiul Oradea se va dezvolta la fel de puternic precum Clujul. În viziunea acestora, oraşul va înregistra o creştere exponenţială a numărului de cartiere rezidenţiale, ca urmare a înfiinţării unor noi companii care vor angaja specialişti, salariaţi care îşi vor permite achiziţia de noi locuinţe, relatează publicaţia vocea.biz. Experţii prevăd şi o scădere a preţurilor în domeniul imobiliar. "Putem observa o dezvoltare şi în oraşe secundare. Există aceeaşi politică ca şi în Cluj şi probabil că pe termen mediu şi lung destul de multe companii vor angaja profesionişti şi se va forma această clasă de mijloc care să achiziţioneze imobile", a declarat Gabriel Voicu, Director New Homes Division, Coldwell Banker Affiliaes of Romania. S
• NATIONAL
• 22.000 de "sorosisti" pe funcţii in România!
România pare să fie tot mai mult condusa de către o nouă castă conducătoare. Care nu este doar una influentă si puternic sprijinită de afară, dar si, in mod cu totul surprinzător, cât se poate de numeroasă. Serviciile secrete româneşti s-au văzut nevoite să recurgă la un inedit "recensământ" al cetăţenilor români care au beneficiat sau încă mai încasează bani de la "reţeaua sorosista". Iar rezultatele preliminarii ale acestor rapoarte informative pur si simplu incendiare sunt de-a dreptul năucitoare. Pentru ca, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, nu mai puţin de 22.000 de romani au fost racordaţi intr-un fel sau altul la "conducta cu bani" atât de generos si "dezinteresat" întreţinuta de către George Soros.
• Evreii părăsesc Europa
Confruntata cu Brexit, Europa riscă să fie sfâşiată intre islamismul radical si antisemitismul de extremă dreapta, a afirmat Pinchas Goldschmidt, marele rabin al Moscovei. "Decizia Regatului Unit de părăsire a Uniunii Europene ar putea destabiliza situaţia politică in Europa de o asemenea manieră încât evreii nu vor fi in siguranţă, si însăşi existenta comunităţilor locale evreieşti va fi pusă in discuţie", a declarat, in fata Parlamentului European, Pinchas Goldschmidt, care este si preşedintele Consiliului rabinilor din Europa. In opinia sa, evreii europeni au in zilele noastre impresia că se afla pe sine, intre doua trenuri care se apropie cu mare viteza. "Un tren reprezintă islamul radical si jihadismul, altul este antisemitismul bătrânei Europe, ascensiunea extremei drepte. Cele doua pun sub semnul întrebării existenta comunităţii evreieşti europene ca atare", a avertizat Goldschmidt.
• Vasile Blaga va conduce PNL-ul sub acoperire
Pana acum, pe scena politica existau doar ofiţeri acoperiţi. Iohannis si liberalii lui au lansat un nou concept: lider acoperit. Forţat să accepte acest rol in premieră a fost Vasile Blaga. Concret, deşi este împovărat cu un dosar penal de mai mare dragul, Blaga este forţat de Klaus Iohannis să conducă tot el PNL spre noi victorii, dar nu din postura de lider recunoscut, ci de sub fusta Alinei Gorghiu. Care, din voia si la comanda Cotroceniului, este de sâmbătă conducător unic (nu se ştie cat de iubit) al PNL-ului, asta după ce foştii pedelişti au decis sa nu numească pe nimeni copreşedinte in locul demisionarului Vasile Blaga. Decizia a lăsat lumea masca, dar asta doar până când unii ex-pedelişti au recunoscut cinstit, dar off the record, ca aşa a cerut Cotroceniul.
• PUTEREA
• Bogdan Hossu: "Doar 32% din salariaţi mai sunt sindicalizaţi"
Tot mai multe sindicate din sistemul bugetar au început să declanşeze proteste pentru majorări salariale, când bugetul statului este secătuit. Ultimele revendicări de anvergură de acest gen au avut loc spre sfârşitul guvernării lui Tăriceanu, când pomenile electorale au făcut ravagii în buget. Acum situaţia se repetă din cauza lipsei de implicare politică a Guvernului, spune liderul Cartel Alfa. Radiografia sindicală văzută de ochii unui lider. Bogdan Iuliu Hossu, preşedinte CNS Cartel Alfa, înfiinţată în 1991, vorbeşte despre greşelile şi succesele mişcării sindicale şi îi acuză pe politicienii care ne-au condus la dezastru. Liderul CNS Cartel Alfa arată rateurile sindicale din ulmii 26 de ani, dar identifică şi un prim ministru periculos.
• Metroul spre Otopeni, gata până la Europenele de Fotbal din 2020
Magistralele de metrou ale Capitalei sunt pe un trend susţinut de extindere. Totuşi, deşi mai toate marile capitale europene au linii directe de metrou ce leagă aeroporturile de centrele oraşelor, România abia acum încearcă sărealizeze această legătură. Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, spune că este posibil ca Magistrala 6 de metrou, care va lega Capitala de Aeroportul Henri Coandă din Otopeni, să fie gata în 2020, deşi termenul asumat oficial rămâne 2021. În 2020, Bucureştiul va găzdui patru meciuri din programul Campionatului European de Fotbal.
• Ziua Profesorului, ziua discriminării
În fiecare an, pe 5 Octombrie, este Ziua Internaţională a Profesorului (World Teacher's Day). Această Zi, sărbătorită în peste 200 de ţări, a fost stabilită de UNESCO, în anul 1994, pentru a atrage atenţia asupra faptului că, la nivel global, există o penurie de cadre didactice bine pregătite şi având la dispoziţie cele necesare pentru un act educaţional de calitate. Deşi România este membră UNESCO, pe 5 Octombrie, la noi, din anul 2008, nu se mai sărbătoreşte Ziua Internaţională a Profesorului, ci Ziua Internaţională (sic!) a Educaţiei, rămânând 5 iunie Ziua Naţională a Învăţătorului. Asta pentru că, în deplină ignoranţă, în octombrie 2007, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 289, prin care a stabilit că Ziua Învăţătorului este pe 5 Iunie. Precizare pentru neavizaţi: oficial, învăţătorii sunt tot profesori (de ciclu primar). Pe cale de consecinţă, s-a creat o bulibăşeală, care merge mai departe: s-a produs o discriminare între profesorii din Bucureşti şi cei din alte judeţe.
• ROMANIA LIBERA
• Nicuşor Dan: O prezenţă masivă la vot ar putea împiedica PSD+ALDE să formeze guvernul după alegeri
Liderul USR, Nicuşor Dan, a prezentat, duminică, rezultatele unui sondaj de opinie referitor la intenţia de vot la alegerile parlamentare, susţinând că doar o prezenţă masivă la vot va putea să împiedice PSD+ALDE, formaţiuni creditate în sondaj cu 55% intenţie de vot, să formeze guvernul. "În momentul ăsta, PSD + ALDE nu ar avea nicio problemă să formeze guvernul. Însă, PSD a fost de multe ori în situaţia câştigătoare, chiar cu două săptămâni înainte de alegeri şi de multe ori prezenţa masivă la vot a răsturnat calculele dinainte. Eu sper să se întâmple acelaşi lucru", a declarat liderul USR, Nicuşor Dan, citat de Mediafax. El a reiterat faptul că USR nu vrea să facă o alianţă, însă vrea să voteze pentru un guvern negociind cu primul ministru pe program, nu neapărat pe poziţii de ministru.
• INTERVIU cu dr. Victor Costache. Ioan Gyuri Pascu putea fi salvat
Conf. dr. Victor Costache, unul dintre medicii cardiologi de top din ţara noastră, care s-a întors din Franţa pentru a avea grijă de inimile românilor, a declarat într-un interviu pentru RL că în momentul actual ar trebui prioritizate mai mult atât prevenţia, cât şi tratamentul bolilor cardiovasculare, începând de la diagnosticul precoce. Opinia publică a fost marcată de cazul sportivului camerunez Patrick Ekeng, prăbuşit pe gazon în timpul unui meci de fotbal al echipei Dinamo. Şocant a fost şi decesul artistului Ioan Gyuri Pascu, în urma unui infarct care ar fi putut fi, probabil, prevenit dacă medicul de la salvare ar fi acţionat corect. Şi specialiştii români arată că sistemul se află în stare gravă, mai ales în privinţa incidenţei şi a ratei mari de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.
• ZIARUL FINANCIAR
• BNR îşi poate pierde obiectul de activitate
Paradoxal, lipsa inflaţiei, dobânzile mici şi stabilitatea cursului valutar au ajuns cei mai mari duşmani pentru băncile comerciale, băncile centrale şi pentru modelul lor de business burghez. Dincolo de lupta economică şi politică între americani, europeni şi nemţi, cu consecinţe pe pieţele financiare din întreaga lume, cazul celei mai mari bănci germane - Deutsche Bank, din ultimele săptămâni, scoate la iveală problemele profunde care macină un sistem bancar european rămas mult în urmă ca model de business şi mentalitate. Dacă inflaţie nu mai e, dacă fluctuaţia de curs şi de dobânzi nu mai e sau sunt prea mici, se pune problema ce mai administrează banca centrală. Această întrebare apare din ce în ce mai mult la nivel european. Analiştii externi spun că băncile centrale trebuie să se îndrepte spre creditare şi, mai mult decât atât, să fie făcute direct responsabile de administrarea riscului creditării şi plasării banilor în instrumente financiare sofisticate de către bănci.
• Isărescu dă de înţeles că momentul înăspririi politicii monetare nu a venit, dar, probabil, se apropie
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu reafirmă disponibilitatea BNR de a folosi toate instrumentele disponibile în cazul materializării unor riscuri: "Suntem cu arma la picior". Totodată, anticipează că, probabil, momentul înăspririi politicii monetare "se apropie". Reducerea creditării în valută şi consolidarea nivelului adecvat al rezervelor valutare au determinat banca centrală să relaxeze politica monetară, spre surprinderea analiştilor, pe palierul ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la valută, care au fost ajustate la 10%, BNR dând băncilor înapoi aproximativ 500 mil. euro. Prin reducerea RMO la valută, a doua din acest an, BNR le va furniza băncilor fonduri cu care să plătească din datorii şi suficientă lichiditate pentru a putea să dea credite în valută fără să mai depindă de finanţările de la acţionari.
• Pirelli anunţă investiţii de 200 mil. euro la Slatina
Producătorul de anvelope a obţinut la finalul lunii august cel mai mare punctaj dintre cele şase proiecte selectate pentru a primi ajutoare de stat dintr-o listă de 36 de companii înscrise. Grupul va primi un ajutor de stat de 128 mil. lei (29 mil. euro) pentru 530 de locuri de muncă la Slatina. Acesta va fi al treilea ajutor de stat primit de Pirelli din 2008 încoace. Grupul Pirelli, care deţine pe plan local compania Pirelli Tyres România, a anunţat investiţii suplimentare de aproximativ 200 mil. euro în centrul industrial din Slatina, până în 2021. Investiţiile suplimentare vizează extinderea suprafeţei fabricii de la 210,000 mp în prezent la 260.000 mp. Planul de dezvoltare mai implică şi dezvoltarea zonei de producţie dedicată sporturilor cu motor, incluzând o unitate de producţie pentru campionatul de Formula 1 care să funcţioneze ca back-up pentru principala fabrică Pirelli destinată Formulei 1, din Turcia.