REVISTA PRESEI - 03.11.2012

Willy Homner
Revista Presei / 3 noiembrie 2012

ADEVARUL

Reţeaua fraudelor bancare s-a "împiedicat" la BCR

Gruparea condusă de Mihai Stan şi de Dan Ruse nu a putu trece de serviciul antifraudă al Băncii Comerciale Române. Practic, acesta a fost primul pas spre pierzanie al grupării. Reprezentanţii BCR au avertizat BNR şi celelalte bănci comerciale. De asemenea, a fost alertată şi Poliţia, ale cărei structuri specializate, coordonate de DIICOT au început să monitorizeze gruparea. Infractorii au aflat la rândul lor de investigaţiile autorităţilor. Conform unor surse judiciare, cel care ar fi dat "alarma" ar fi Claudiu Cercel, vice-preşedinte al BRD. Acesta ar fi avut acces la informaţie prin poziţia ocupată în bancă. Claudiu Cercel ar fi facilitat şi obţinerea unor credite la BRD, iar partenerul său, cum reiese şi din discuţiile interceptate, este fostul general al Direcţiei de Informaţii Externe (din cadrul Securităţii) Dragoş Diaconescu.

EXCLUSIV Dan Ruse a fost sechestrat de cămătari şi ţinut cu pistolul la tâmplă

Capul reţelei fraudelor bancare, Dan Ruse, şi-a recunoscut faptele comise. De altfel, acesta a fost trădat şi de "documentele" afacerilor sale, pe care şi le-a păstrat încă din 2006. El a iniţiat această grupare organizată în momentul în care afacerile cu ferma de porci şi cu carmangeria nu au mai funcţionat. Luase un credit bancar şi, pentru a nu fi executat silit, a apelat la cămătarii din Giurgiu. Pentru că nici acestora nu le-a returnat banii şi camăta la timp, a fost răpit şi ţinut sechestrat sub ameninţarea armei. După patru ore, când banii datoraţi au ajuns la cămătari, Ruse a fost eliberat. Pentru a-şi putea achita în continuare datoriile către bancă şi cămătari, Ruse a identificat şi a influenţat persoane angrenate în instituţii ordonatoare de fonduri europene şi din instituţii financiare pentru a comite fraudele bancare cu acte falsificate.

Şaramet, către fostul general DIE Dragoş Diaconescu: Tovarăşe general, să trăiţi! Şaramet, permiteţi să vă raportez!

Aurel Şaramet i se adresa fostului general DIE Dragoş Diaconescu cu formula "tovarăşe general" şi se interesa dacă acesta are necazuri, probleme, stabilind să se întâlnească să discute despre acestea, potrivit interceptărilor consemnate în dosarul DIICOT şi obţinute de Mediafax. Diaconescu este acuzat că a intermediat legătura unuia dintre capii reţelei de fraude bancare, Mihai Stan, cu preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet în vederea facilitării obţinerii unei scrisori de garanţie în cazul unui credit de 3,125 de milioane de lei de la CEC Bank. De asemenea, el este acuzat că a intermediat legătura cu vicepreşedintele BRD Claudiu Cercel, pentru ca acesta să influenţeze decizia comitetului de credit în vederea obţinerii unui credit de 4,2 milioane de lei de la BRD.

Mugur Isărescu susţine că nu e vorba de o caracatiţă a bancherilor, ci mai degrabă de un grup din afara sistemului

Faptele anchetate de DIICOT vizează cel mult 0,08% din sistemul bancar, în niciun caz 80% cum s-a vehiculat în media, iar din informaţiile disponibile rezultă că este vorba de un grup infracţional din afara sistemului, şi nu de o "caracatiţă a bancherilor", afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Cum să fie vorba de 80%? Probabil 0,08%. Numai primele trei bănci au peste 2.000 de unităţi bancare. Se vorbeşte de 16 unităţi bancare, nu au cum să reprezinte atât. (...) Nu e vorba de o caracatiţă a bancherilor, mai degrabă este un grup infracţional din afara băncilor", a spus guvernatorul băncii centrale. El a arătat că supravegherea băncii centrale "este tare şi îşi face datoria", menţionând că trebuie evitată confuzia că Direcţia de Supraveghere a BNR verifică fiecare credit în parte.

Un avocat din Bucureşti spune că i-au dispărut lingouri de aur din bancă

Un cunoscut avocat din Bucureşti susţine că i-au dispărut patru lingouri din aur şi 20.000 de euro. Bunurile erau depozitate, conform avocatului, la o bancă din Capitală. Avocatul a depus plângere la poliţie, după cum arată rtv.net. Poliţiştii iau în calcul două variante, fie a fost vorba de un furt, şi în acest caz va trebui să îi ancheteze pe angajaţii băncii unde erau depozitate bunurile, fie avocatul a minţit pentru a încasa banii de asigurare, informează România TV. Este vorba despre patru lingouri de aur şi 20.000 de euro, conform declaraţiei avocatului. Deocamdată nu se ştie dacă este vorba despre un furt sau dacă este o declaraţie mincinoasă.

Dovada că banii de la Ericsson au ajuns în conturile firmei lui Cristian Sima

Serviciul de presă al Ericsson susţine că firma nu a plătit niciodată mită pentru obţinerea vreunui contract şi că nu a făcut nici o plată către WBS Holding, firma lui Cristian Sima, însă foşti angajaţi au deturnat fonduri şi au transferat bani în contul acestei societăţi. "O investigaţie internă a companiei referitoare la o deturnare de fonduri efectuată de fosti angajaţi Ericsson din România şi Suedia a descoperit că aceştia au transferat bani în contul WBS Holding în perioada 2000-2003", se arată într-un răspuns al companiei către RISE Project. Ericsson mai spune că a iniţiat o acţiune în justiţie împotriva lui Thomas Lundin, fost manager al firmei în România si ca a si câstigat acel demers care a fost făcut pentru a recupera fondurile care ar fi fost fraudate de către acesta.

Antonescu: Nu există un plan de suspendare, nu ne aflăm în faţa unei încălcări a Constituţiei

Preşedintele PNL a spus că nu există un plan de suspendare a preşedintelui Băsescu, nici înainte şi nici după alegeri. El a ţinut să sublinieze că nu există acest plan pentru că nu ne aflăm în faţa unei încălcări a Constituţiei de către preşedintele Băsescu. Întrebat însă ce se va întâmpla dacă preşedintele va refuza propunerea de premier a USL dacă Uniunea va câştiga alegerile, Crin Antonescu a spus că imediat se va declanşa suspendarea. Întrebat dacă Uniunea nu va veni din nou cu aceeaşi propunere de premier, Crin Antonescu a răspuns negativ. "Nu, ar însemna că suntem şi noi de acord cu faptul că am adus oamenii la alegeri fără rost", a spus Antonescu, citat de Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Procurorul care a făcut avere cu carnetul de revoluţionar

Magistraţii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie au şanse mici să se vadă şefi la Parchetul General şi la DNA. Nominalizarea procurorului- revoluţionar Tiberiu Niţu pentru şefia Parchetului Instanţei Supreme, făcută joi de ministrul Justiţiei Mona Pivniceru, a iscat reacţii de nemulţumire nu doar în sistemul judiciar, dar şi în rândurile revoluţionarilor. În decembrie 1989, Tiberiu Niţu era militar în termen, încorporat la U.M. 0596 Bucureşti, aparţinând Ministerului de Interne. Evenimentele l-au surprins în Compania I a unităţii, Garda Televiziune. La un an după absolvirea Facultăţii de Drept din Bucureşti, promoţia 1995 - aceeaşi cu Victor Ponta şi Dan Şova -, adică în data de 16 noiembrie 1996, Tiberiu Niţu - procuror la Judecătoria Ploieşti, a făcut demersuri şi a obţinut "Certificatul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989 - Remarcat prin Fapte Deosebite".

BOMBĂ! Ioan Irimie trebuia pensionat din 2009

Procurorul Ioan Irimie, propunerea ministrului de Justiţie pentru şefia DNA, stă cu decizia de pensionare în buzunar de mai bine de trei ani. Potrivit Codului Muncii, acesta trebuia pensionat de drept. Irimie şi-a pregătit un "exit" în 2009, când printre magistraţi circula intens zvonul că legea de funcţionare a magistraturii va fi modificată, în sensul că va fi eliminată prevederea privind pensia anticipată de serviciu, care se poate acorda celor care au o vechime în sistem de minim 25 de ani. În acel an, foarte mulţi magistraţi şi-au depus cereri de obţinere a deciziilor de pensionare pe care nu le-au pus în practică.

SCHIMBĂ ROMÂNIA. Modelul american, salvarea şcolii româneşti

Mentorul olimpicilor români la matematică, Radu Gologan, care a strâns un adevărat tezaur de medalii, propune resuscitarea învăţământului prin eliminarea balastului din manuale şi schimbarea viziunii dascălilor. "Uitaţi de ce spun finlandezii. Luaţi modelul american de educaţie, aplicat cu succes de peste 30 de ani: puţin şi bun", e sfatul lui Radu Gologan (50 de ani), coordonatorul Lotului Naţional de Matematică, pentru întreaga societate românească. Concret, elevii de peste Ocean disting cu greu între Bucureşti şi Budapesta, dar manevrează cu ochii închişi în cele mai noi sisteme informatice şi sunt capabili să explice reacţia chimică din spatele artificiilor. "Au înţeles că elevii de astăzi nu mai pot fi bombardaţi cu informaţii inutile şi atunci se limitează la a le preda doar esenţialul. Aşa au ajuns să aibă atât vârfuri de excelenţă, dar mai ales o bază cu competenţe suficiente pentru funcţionarea societăţii", spune profesorul.

Stenogramele FRAUDEI: ÎN CE a constat implicarea învinuiţilor. Cât şi cum s-ar fi furat de fapt

Potrivit referatului întocmit de DIICOT cu privire la frauda descoperită recent în sistemul bancar, prejudicul total ar fi de circa 4 milioane de euro, fiind vorba de credite acordate şi nerestituite. "Restul din sumă, de aproximativ 18 milioane de euro, reprezintă tentative, unităţile bancare respingând cererile de creditare", se menţionează în raport. Potrivit raportului, gruparea în cauză ar fi încercat şi obţinut credite atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice. Unităţile bancare vizate de grupare aparţin unui număr considerabil de bănci din sistem, de unde s-a încercat obţinerea de credite, respectiv BCR, BRD, CEC, Unicredit - Ţiriac, OTP Bank, Intesa San Paolo, Banca Transilvania, Piraeus Bank, ING Bank, Eximbank, Emporiki, Banca Crapatica, Millennium Bank, Procredit şi Garanti Bank.

Cum sprijină Securitatea reţeaua bancherilor

Un general de 73 de ani a pus în practică ce a învăţat în timpul Războiului Rece. Metodele Securităţii comuniste, case conspirative şi instrumente de falsificat, au fost folosite pentru a ţepui mai multe bănci comerciale. Fostul general al Direcţiei de Informaţii Externe (DIE), Dragoş Diaconescu (73 de ani), nu a uitat ce a făcut o viaţă şi s-a lansat în afacerile mari cu împrumuturi bancare de milioane de euro cu acte false. Procurorii DIICOT l-au descris drept un personaj extrem de influent. Dragoş Diaconescu a pus la dispoziţia bancherilor penali mai multe locuinţe conspirative, sediul central fiind pe strada Carol I din Capitală. În aceste locuri, se ţineau aşa numitele întâlniri şi se puneau la cale următoarele lovituri. Bătrânul securist ieşea rar din casă, cele mai importante astfel de "şedinţe" fiind ţinute chiar în propria locuinţă de frica unor eventuale interceptări.

JURNALUL NATIONAL

Şaramet către Diaconescu: Dar ce p.... mea, am auzit că ai necazuri! STENOGRAME în dosarul fraudelor bancare

Preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet, i se adresa fostului general DIE Dragoş Diaconescu cu formula "tovarăşe general" şi se interesa dacă acesta are necazuri. Din interceptările consemnate în dosarul DIICOT reiese că cei doi urmează să se întâlnească să discute despre problemele apărute. Diaconescu este acuzat că a intermediat legătura unuia dintre capii reţelei de fraude bancare, Mihai Stan, cu preşedintele Fondului de Grantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet în vederea facilitării obţinerii unei scrisori de garanţie în cazul unui credit de 3,125 de milioane de lei de la CEC Bank, informează Mediafax. De asemenea, el este acuzat că a intermediat legătura cu vicepreşedintele BRD Claudiu Cercel, pentru ca acesta să influenţeze decizia comitetului de credit în vederea obţinerii unui credit de 4,2 milioane de lei de la BRD.

Exclusiv jurnalul.ro. Firele escrocheriei cu credite bancare duc la Fondul de Garantare

Firma de consultanţă TDP Partners este parte din lanţul infracţional cu împrumuturi bancare cercetat de DIICOT în aceste zile. Potrivit procurorilor, Mihai Stan, unul dintre liderii grupării, s-a folosit de această firmă de consultanţă pentru realizarea unor proiecte depuse la Ministerul Economiei entru achiziţii de utilaje. Proiectele erau depuse de Ionuţ Păuna la Ministerul Economiei, directorul Mihai Grigoroiu din Ministerul Economiei a lucrat între 2010-2012 la TDP Partners. Interesant este acţionariatul firmei TDP Partners unde-i găsim pe Ionuţ Păuna, Dobrilă Marian şi Luca Mădălina. Ionuţ Păuna a intrat în firmă ca acţionar în locul lui Lucian Păuna. În Consiliul de Administraţie al Fondului de Garantare îl găsim pe Lucian Păuna. Care este legătura între Ionuţ Păuna şi Lucian Păuna?

Scandalul mită pentru 112. Colosul Ericsson anunţă că angajaţi ai săi au dat bani firmei brokerului fugar Sima

Site-ul de investigaţii RISE Project, în colaborare cu parteneri din Suedia, au obţinut punctul de vedere al firmei Ericsson - acuzată de brokerul Cristian Sima că ar fi dat mită politicienilor români pentru a obţine contractul 112 (Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă). Firma Ericsson a anunţat că niciodată nu a plătit mită pentru obţinerea unui contract, că nu a făcut vreo plată către firma brokerului fugar Cristian Sima (WBS Holding), însă a făcut o precizare importantă: "O investigaţie internă a companiei referitoare la o deturnare de fonduri efectuată de fosti angajaţi Ericsson din România şi Suedia a descoperit că aceştia au transferat bani în contul WBS Holding în perioada 2000-2003″. Ericsson AB a comunicat că deschis o acţiune în justiţie împotriva fostului său manager din România, Thomas Lundin.

De ce s-a întărit leul şi de ce e bine să cumpăraţi acum euro

Banca Naţională a României a vândut un miliard de euro în ultimele săptămâni, în anticiparea împrumutului de 1,5 miliarde contractat, zilele acestea, de Ministerul de Finanţe. Faptul a produs aprecierea monedei naţionale, euro coborând de la 4,58, la 4,52 lei informează Moise Guran, pe blogul său. Analistul economic apreciază că BNR ar putea continua vânzarea de euro, săptămâna viitoare, când cursul euro ar putea ajunge la 4,5 lei. Ar putea fi cel mai bun curs de cumpărare a valutei europene, înaintea reluării procesului de depreciere a leului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb