REVISTA PRESEI 03.12.2012

Willy Homner
Revista Presei / 3 decembrie 2012

ADEVARUL

Schimbările pe care le aduce tranzacţia Auchan-Real: preţuri mai mici la raft şi unele magazine închise

După ce grupul francez Auchan a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute preluarea reţelei Real din Europa Centrală şi de Est, inclusiv hipermarketurile din România, acum este analizat impactul acestei tranzacţii pe piaţa locală. Francezii au plătit nemţilor 1,1 miliarde de euro, iar operaţiunile din România sunt estimate la 90-100 de milioane de euro. Tranzacţia urmează să fie finalizată în 2013, iar, în urma acesteia, numărul de hipermarketuri Auchan va creşte de la 10 la 34. Afacerile cumulate din România ale celor două lanţuri depăşesc un miliard de euro. Ce înseamnă asta pentru piaţa românească? Unul dintre efecte ar putea fi preţurile mai mici practicate de retailer la raft.

Afaceri cu patriotism: sute de mii de steaguri au fost vândute de Ziua Naţională

Sute de mii de steaguri au fost vândute în ultimele săptămâni cu ocazia Zilei Naţionale. De la steguleţe de hârtie până la drapele standard şi drapele-gigant de peste 10 metri. Vânzările aproape că s-au dublat faţă de anul trecut. Explicaţia? Producătorii spun că alegerile parlamentare şi campania electorală aflată în plină desfăşurare au impulsionat creşterea comenzilor, dar şi comportamentul românilor care, parcă, au devenit mai patrioţi. Stocurile de steaguri din depozitele micilor făbricuţe din România aproape că s-au epuizat. Comercianţii au fost luaţi prin surprindere de vreme ce vânzările de drapele din acest an s-au dublat.

Revelion 2013: România, o nebuloasă pentru străini pe harta petrecerilor

Preţurile mari practicate de hotelieri la munte, depăşindu-le pe cele din ţări mult mai atractive precum Austria, Slovenia sau Bulgaria şi opţiunile limitate de agrement ţin turiştii străini departe de România de Revelion, potrivit agenţiilor de turism. , Un alt motiv: majoritatea restaurantelor şi magazinelor sunt închise în prima zi din noul an. Mai puţin de 1% din clienţii hotelurilor din România de Revelion sunt turişti străini, spre deosebire de alte ţări din zonă, precum Austria, Slovacia, Slovenia sau Cehia, unde străinii predomină în structurile de cazare, afirmă reprezentanţii agenţiilor de turism.

Document confidenţial, scăpat din greşeală pe site-ul ANRE: Cine importă gaze, la ce preţ şi de la cine

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat din greşeală pe site un raport confidenţial care prezintă date privind importul de gaze: cine importă, cât, la ce preţ şi de la cine. Documentul, retras de pe site după o oră de la publicare, arată cum GDF Suez Energy România importă gaze de la GDF Suez Ungaria la preţuri mai mari decât importă de la Gazprom, potrivit HotNews.ro.

Judecătorii au emis mandat de arestare preventivă pentru Nelu Iordache

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost adus din arest la Tribunalul Bucureşti, unde, începând cu ora 11.00, se va judeca solicitarea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a lui pentru delapidare, deturnare de fonduri, fals în înscrisuri şi spălare de bani. Ordonanţa de reţinere a expirat, în timp ce judecătorii au rămas în pronunţare. Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pe numele omului de afaceri Nelu Iordache.

Ecaterina Andronescu, al treilea plagiat0

Portalul Integru.org antiplagiat a mai depistat un caz de furt intelectual în care este implicată Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei. Este al treilea în ultima lună. "Plagiat, autoplagiat şi suspiciuni de multiple încălcări ale drepturilor de autor". Aşa sună titlul cu care portalul Integru.org a dezvăluit duminică seara un nou caz de încălcare a eticii academice, în care este implicată Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării. De data asta este vorba de un articol publicat de patru ori între anii 2006 şi 2007, cu modificări minore între diversele versiuni, dar ai căror autori diferă semnificativ.

CAPITAL

Merkel admite ştergerea unei părţi din datoria Greciei, dar nu mai devreme de 2014

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, admite ştergerea unei părţi din datoria Greciei, însă nu mai devreme de 2014 şi cu condiţia ca la acea dată Atena să fie în stare să-şi asigure independent nevoile financiare, a declarat şefa executivului german într-un interviu publicat de Bild am Sonntag, citat de Itar-Tass. De asemenea, Merkel a subliniat că vede hotărârea cu care acţionează actualul guvern al lui Antonis Samaras şi că Germania "va ajuta Atena prin vorbă şi faptă" în formarea de noi structuri şi desfăşurarea reformelor necesare.

Adevărul pe care NEMŢII nu vor să-l ştii despre ei

Conform unor informaţii publicate de ziarul "Süddeutsche Zeitung", guvernul federal de la Berlin ar fi "ajustat" în sens pozitiv raportul privind nivelul sărăciei şi al bogăţiei în Germania. Adică a ascuns problemele, scrie Deutsche Welle. Forma astfel revizuită şi prezentată public diferă substanţial faţă de documentul preliminar din luna septembrie, scrie ziarul menţionat. De pildă, pasajul în care se spunea că "averile sunt foarte inegal distribuite în societatea germană" a dispărut în totalitate din documentul final. Aceeaşi soartă a avut-o şi referirea la "evoluţia salariilor". În varianta iniţială a documentului se spunea că "salariile mari au cunoscut o evoluţie pozitivă", şi că "în ultimii zece ani, în termeni reali, salariile mici au scăzut".

Unde rentează să te angajezi la stat

Anul acesta, în ministere au existat mai puţin de 300 de locuri de muncă vacante. Pentru opt dintre acestea, în general posturi de conducere, nu a existat nici măcar un candidat. Cele mai multe locuri pentru care nu au existat amatori (trei la număr) se regăsesc în curtea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. La polul opus, au existat posturi cu concurenţă de peste zece candidaţi pe loc: recordul este deţinut de un loc de consilier în Ministerul Educaţiei, pentru care s-au luptat nu mai puţin de 17 persoane, urmat îndeaproape de un post de consilier pentru afaceri europene, deschis, previzibil, de Ministerul Afacerilor Europene, pentru care s-au înscris 16 candidaţi. Când vine vorba de concurenţă, există şi o regulă generală: cele mai disputate posturi sunt cele de grad profesional debutant.

CURENTUL

Alina Gorghiu - din cearşafurile liberale pe culmile USL

În spatele unui bărbat de succes se spune că stă o femeie puternică. Dar cine stă în spatele unei femei care se vrea puternică? Cel puţin doi bărbaţi de succes care, pe rând, să o proptească în carieră. Tabloidele romaneşti au acuzat-o că i-a stricat casa fostului Preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu care deşi avea doi copilaşi cu soţia sa, Cristina, a divorţat la începutul anului 2009 pentru Alina. Acuzată că liberalul Mihai Voicu, pe atunci ministru-delegat pentru relaţia cu Parlamentul şi preşedintele comisiei de Cod electoral, i-a desenat un colegiu care să o scoată deputată pe motiv că fi logodiţi, Gorghiu a declarat "Mihai Voicu nu este logodnicul meu şi nu mai suntem împreună de foarte multă vreme, de mai bine de un an ne-am despărţit.

Băncile se vor orienta spre clientul final pentru vânzarea proprietăţilor executate

Băncile au vândut până acum proprietăţile executate silit în special investitorilor şi mai puţin clienţilor finali, aceştia urmând să fie noua ţintă pentru instituţiile de credit anul viitor pentru că obţin un preţ mai bun, afirmă Adrian Erimescu, directorul general al portalului Imobiliare.ro. Erimescu apreciază că fondurile de investiţii fac achiziţii de portofolii de active de zeci de milioane de euro. Potrivit datelor vehiculate în piaţă, băncile au în executare circa 10.000 de proprietăţi, cea mai mare parte locuinţe. În opinia sa următorul pas al băncilor este vânzarea acestor proprietăţi către clientul final, ceea ce asigură o recuperare mai bună a garanţiilor.

CURIERUL NATIONAL

Bolile cu care Sănătatea intră în 2013

Chiar dacă toţi jucătorii din sistem spun că Sănătatea are nevoie de 6% din PIB, majorarea bugetului de stat anul viitor este încă nesigură. Ministerul a luat măsuri pentru a combate probleme precum lipsa de medicamente şi pentru a reduce costurile, însă nu se ştie dacă vor avea rezultatele dorite. Companiile private din această piaţă sunt din ce în ce mai slăbite, în special din cauza reglementărilor. Un buget mult sub media europeană, scurgeri de fonduri, medicamente ieftine care dispar din ţară şi produse greu de găsit, companii private cu probleme şi măsuri care au efect de bumerang - acestea sunt bolile cu care Sănătatea va intra în noul an.

Producem apă grea pentru reactorul... 6?

Conform ordonanţelor de urgenţă deja emise, până în prezent s-au fabricat 3.100 tone, deşi necesarul pentru 4 reactoare este de numai 2.452 tone. În afara celor 58 tone exportate, ne lipsesc doar 23 pentru punerea în funcţiune şi alimentarea timp de 30 de ani a reactorului 5. Cu toate acestea, s-a reglementat producţia a încă 886 tone, dar la o concentraţie puţin diferită, cu 0,007% mai mare decât cea produsă acum. "Timpul trece, leafa merge, noi muncim cu spor", producând apă grea de care nu mai are nimeni nevoie. Şi asta la costuri uriaşe pe care le suportă statul, adică noi, contribuabilii...

Guvernul caută soluţii să-i scoată pe studenţi la vot

Executivul vrea să declare 10 decembrie zi liberă, astfel încât studenţii care învaţă în alte zone decât cele de domiciliu să aibă posibilitatea să voteze la alegerile parlamentare în localităţile lor şi să poată reveni în timp util, marţi, la cursuri. Studenţii aşteaptă "un răspuns concret" de la Guvern privind gratuitatea pe transport pentru alegeri. Astfel, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) aşteaptă "un răspuns concret" din partea Guvernului la solicitarea privind acordarea gratuităţii pe transportul în comun, în perioada 7-10 decembrie, astfel încât studenţii să poată vota în localităţile de domiciliu.

Niciun avertisment la dezlănţuirea următoarei crize

Managerul de fonduri Jeffrey Gundlach spune că mişcările violente ale pieţei se vor produce instantaneu, iar investitorii trebuie să fie pregătiţi încă de pe acum. Băncile centrale vor încerca să prevină falimentele de stat, însă injectarea de bani noi va aduce inflaţie mai ridicată. Pentru a se proteja de inflaţia în creştere, investitorii ar trebui să aibă în vedere cumpărarea de active reale cum ar fi pietre preţioase, colecţii de artă, imobile cu destinaţie comercială, acţiuni ale companiilor din China, investiţii în industria americană de gaze naturale, precum şi în marile corporaţii miniere care exploatează zăcăminte de aur.

EVENIMENTUL ZILEI

Interviu cu preşedintele Traian Băsescu. "Nu eu am investit cel mai mult în MRU, ci PDL"

Preşedintele României a acordat un interviu în exclusivitate ziarului "Evenimentul Zilei". Traian Băsescu a punctat cele mai fierbinţi teme ale momentului. Traian Băsescu: Nu mă obligaţi la evaluări în plină campanie. Ştiţi că nu vreau să mă angajez în aprecieri politice, decât în măsura în care eu însumi devin subiect de campanie sau de atacuri ale unora dintre combatanţi. Categoric, nu există o înţelegere subterană între PDL şi PSD, un blat în această campanie! S-ar descalifica şi unii, şi alţii. Cel mult cred că pot fi aranjamente la nivel local, pe câteva colegii spre ruşinea celor care, eventual, le-au făcut. Cu siguranţă chiar cei care le-au făcut nu-şi vor respecta "aranjamentele". La nivel de partide este exclus.

TVA la încasare, o mare păcăleală

Iniţiativa arată mai degrabă ca o afacere pusă la cale de Guvern pentru a-şi rotunji conturile, secate de măsuri populiste şi de colectarea deficitară a taxelor. Dintr-o măsură utilă mediului de afaceri, plata TVA la încasarea facturii s-a transformat într-o povară, după ce a trecut prin filtrul lui Liviu Voinea, secretar de stat la Ministerul de Finanţe. În primul rând, TVA se plăteşte către stat la încasarea facturii, dar nu mai târziu de 90 de zile de la emiterea ei. Pe de altă parte, deducerea taxei aferente cumpărăturilor nu se poate face decât la plata facturii. Astfel, pentru facturi plătite în mai mult de 90 de zile statul ia nişte bani în avans, pe care îi dă înapoi peste ceva timp, sau niciodată, dacă acea factură nu mai e plătită. Până acum, TVA era plătită de vânzător, dar şi dedusă de cumpărător, în acelaşi moment.

La paradă, separaţia puterilor în stradă

Sărbătorirea Zilei Naţionale a României a arătat dezbinarea existentă între puterile statului. Preşedintele şi premierul au stat separat, iar magistraţii nici n-au fost invitaţi. Tot greul l-a dus Armata. Vremea însorită de sâmbătă a scos din case aproape 20.000 de bucureşteni dornici să vadă parada militară organizată în cinstea celor 94 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. De Ziua Naţională a României, aceştia s-au aşezat de-a lungul Şoselei Kiseleff pentru a vedea defilarea celor 1.500 de militari ai MApN, MAI, SRI şi SPP. Evenimentul a fost umbrit de huiduielile unor indivizi, aşezaţi "strategic" în spatele Regimentului de Gardă care prezintă onorul preşedintelui României. Aceştia s-au făcut auziţi odată cu apariţia şefului statului, Traian Băsescu. N-au încetat nici atunci când preşedintele a trecut în revistă Garda de Onoare şi nici măcar în momentul solemn al depunerii unei coroane în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă.

Miron Cozma ameninţă: "Voi ridica armata ţării". Ce funcţie în stat ţinteşte fostul lider al minerilor

Miron Cozma, prezent la festivităţile organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naţionale, a făcut câteva declaraţii în stilul său caracteristic. El s-a declarat dezamăgit de situaţia ţării şi dispus să intervină personal dacă lucrurile vor continua în acest fel. "Le transmit politicienilor de la Bucureşti, conducătorilor din politica românească, cum spunem noi în Ardeal: Miron Cozma n-o murit, numa' un pic s-o hodinit! Eu, dacă lucrurile vor continua aşa, o spun cu toată responsabilitatea, cum a făcut Avram Iancu, cum au făcut toţi ceilalţi, voi ridica armata ţării dacă va fi nevoie'', a declarat fostul lider al minerilor. Miron Cozma este de părere că are suficienţi susţinători în întreaga ţară şi dacă va ajunge preşedinte va face curăţnie şi îi va trimite la închisoare pe cei care au adus ţara în această situaţie.

JURNALUL NATIONAL

Cum a ajuns un fost procuror comunist şeful judecătorilor din România

Judecătoarea Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a avut un traseu profesional extrem de asemănător cu cel al preşedintelui Traian Băsescu. Amândoi au dus-o bine şi înainte de 1989, dar mai ales după. Trecutul comunist nu a fost pentru cei doi un balast, din contră: le-a permis o evoluţie profesională demnă de invidiat. Ziuanews.ro a scris despre o relaţie între Livia Stanciu şi soţia unui important membru PDL: "Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele completului de cinci judecători, judecătoarea Livia Stanciu, are o prietenie strânsă, de zeci de ani, cu Domnica Toader, avocat în Galaţi, nimeni alta decât soţia liderului PDL Mircea Toader, tăticul politic al lui Mihail Boldea, deputatul arestat pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

Nemţii recunosc: Nimeni nu profită mai mult de pe urma Europei decât Germania

Germania are cel mai mult de câştigat de pe urma unei Europe unite, a declarat în Bundestag, Wolfgang Schaeuble, ministrul de Finanţe al Germaniei, în contextul unui vot pentru aprobarea unei noi ajustări la pachetul de ajutor financiar pentru Grecia. "Nimeni nu profită mai mult de pe urma Europei decât Germania", a spus vineri Schaeuble, potrivit EUobserver. Mai multe personaje de marcă din domeniul economic, precum miliardarul George Soros au declarat recent că Germania câştigă cel mai mult de pe urma monedei euro, ca urmare a faptului că stimulează exporturile germane şi le îngreunează pe cele ale statelor de la periferie. În luna octombrie, Soros propunea o soluţie radicală pentru salvarea euro: Germania să părăsească zona euro! Asta ar duce la scăderea monedei unice, ceea ce în final ar face ca statele de la periferie să îşi recapete competitivitatea.

Statul vântură datoriile dintr-un buzunar în altul ELCEN va fuziona cu RADET, iar datoriile de 2,2 miliarde de lei se vor "stinge de la sine"

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) va trece din proprietatea Ministerului Economiei sub controlul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, măsură menită să stingă datoriile de 2,2 miliarde de lei ale RADET către producătorul de electricitate. Ulterior, noul sistem integrat de alimentare cu energie termică va putea fi concesionat unui operator privat, potrivit unui memorandum semnat între cele două instituţii. ELCEN trebuia privatizată anul viitor, potrivit memorandumului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE). Ba mai mult, este societate monitorizată de către instituţiile financiare internaţionale din cauza arieratelor. Cele două societăţi fac parte din categoria "găurilor negre", pentru care statul nu a găsit o rezolvare de 20 de ani.

NATIONAL

Dinu Patriciu - escroc international sau marioneta?

"National" prezinta amanunte socante din culisele falimentului magnatului Dinu Patriciu si informatii incredibile despre manevrele la care au recurs chinezoiaca Melanie Anne Chen si avocatul olandez Jaap Rotgans de la DP Holding, pentru a pune stapanire pe imperiul afaceristului ajuns in incapacitatea de a lua decizii, din cauza problemelor medicale. Dan-Costache Patriciu, cunoscut mai ales sub numele de Dinu Patriciu, era pana nu demult cel mai bogat roman, cu o avere estimata la 2,2 miliarde de euro, iar declinul acestuia a inceput dupa ce de afacerile sale au inceput sa se ocupe chinezoaica Melanie Anne Chen si avocatul olandez Jaap Rotgans.

Corneliu Dobritoiu, atac la banii pentru siguranta nationala!

Daca ar fi sa ne luam dupa regulile stricte ale aritmeticii, atunci actuala coalitie guvernamentala a castigat deja "reduta" Consilului Suprem de Aparare al }arii. Unde detine majoritatea, desi una extrem de firava, cu doar sase voturi contra celor cinci membri, cu tot cu cu presedintele Romaniei, care continua linia basesciana. Iar cum guvernantii trebuie sa fie siguri pe voturile membrilor, includerea cu drepturi depline a ministrilor Agriculturii si Mediului in componenta Consiliului Suprem ar garanta o majoritate linistitoare. Pretextul folosit de Corneliu Dobritoiu pentru a cere modificarea componenttei CSAT este tocmai situatia din alte tari occidentale, asa ca marile cancelarii nu ar avea cum sa protesteze.

Bilderbergii dau atacul final asupra dolarului

Blocul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) isi face banca de dezvoltare, cu un fond echivalent ca valoare cu 240 de miliarde de dolari. Dar nu in dolari! "Russia and India Report" a anuntat ca banca BRICS va eutanasia dolarul cat mai repede cu putinta. Infiintarea bancii BRICS va fi anuntata la summitul de la Durban, Africa de Sud, in martie 2013. Din "scurgeri de informatii" s-a aflat ca fondul BRICS va acorda imprumuturi neconditionate, la o dobanda mai mare, spre deosebire de Banca Mondiala si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, care imprumuta cu dobanzi mai mici, dar ataseaza conditii politice nepopulare. In plus, banca BRICS va finanta proiecte industriale la standarde de mediu pe care Banca Mondiala nu le-ar accepta.

Bashar al-Assad a fugit in Rusia

Publicatia Al Watan a anuntat ca presedintele Bashar al-Assad a parasit Siria impreuna cu familia sa, fugind in Rusia. Surse arabe sustin ca Bashar ar fi fugit la bordul unui avion, cu destinatia Rusia, fara sa se anunte nimic oficial. Agentia israeliana Debka anunta ca presedintele sirian ori a fost ucis, ori a fugit, dar niciuna din aceste variante nu s-a confirmat. In schimb, New York Times, citand surse din serviciile secrete occidentale, scria ca exista o activitate intensa la depozitele de armament chimic ale armatei siriene. "Se pare ca armata siriana s-a decis sa foloseasca armamentul chimic", declara sursa citata. Iar asta nu s-ar intampla daca Bashar ar fi fugit.

Google contra cost in Germania

Parlamentul german dezbate o lege potrivit careia citirea oricarei pagini media pe Google se va putea face doar contra cost. Legea copyright-ului se afla pe masa membrilor Bundestag-ului si a starnit deja o serie de controverse, Google fiind, de departe, cel mai inversunat adversar al acestui act normativ. Compania a lansat recent o campanie numita "Protejeaza-ti web-ul", pentru a protesta impotriva "taxei Gogle". Pe de alta parte, initiatorii legii sustin ca taxa, care nu a fost inca fixata valoric, ar reprezenta contavaloarea serviciului oferit de paginile online ale publicatilor germane, iar banii ar ajunge la ziarele respective.

PUTEREA

Pagube de milioane de euro din cauza lucrărilor de reabilitare a infrastructurii. CFR SA sabotează noul Mers al Trenurilor

Odată cu introducerea noului plan de mers al trenurilor 2012-2013, compania CFR SA, condusă de Cristian Ghibu, "are grijă"ca garniturile CFR Călători să nu circule zilnic, în intervalul 8.00-14.00, din cauza executării unor lucrări de reparaţie la linii pe unele secţiuni. Restricţiile impuse de administratorul infrastructurii feroviare produc o gaură de zeci de milioane de euro companiei CFR Călători.

Şeful BCE: "Am trăit într-o lume a basmelor". Criza datoriilor îşi face de cap şi anul viitor

Statele Uniunii Europene trebuie să îşi controleze mai strict bugetele şi să implementeze o uniune bancară. Iar criza datoriilor din uniunea monetară va continua şi anul următor. Avertismentul a fost lansat de preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi. Vestea bună dată de şeful BCE este că recuperarea economică pentru cea mai mare parte a zonei euro va începe în 2013. Datoriile nesustenabile, băncile nesigure şi slaba coordonare a deciziilor au fost cauzele ce au declanşat criza, a explicat Mario Draghi. În opinia sa, aceasta este demonstraţia faptului că statele au trăit "într-o lume a basmelor". Preşedintele Băncii zonei euro a îndemnat guvernele să continue cu implementarea uniunii bancare, ce trebuie să se aplice tuturor băncilor.

ROMANIA LIBERA

2013 - an catastrofal pentru economie?

Recesiunea din zona euro îşi va transmite efectele asupra mediu-lui local de afaceri, bugetul trebuie să suporte încă din ianuarie efectul salariilor mărite, un vârf al datoriei publice externe se profilează, în condiţiile în care deficitul de cont curent este tot mai greu de finanţat. Nu uitaţi de impactul facturilor mai mari la utilităţi, în condiţiile în care consumul susţine grosul PIB-ului. Suntem pe ultima sută de metri a campaniei electorale, promisiunile curg, dar nimeni nu pomeneşte nimic despre norii negri ce par să se adune deasupra economiei în 2013. Cum economia este legată ombilical de UE, iar zona euro a intrat oficial în recesiune tehnică, după o contracţie economică de 0,1% în trimestrul al treilea, primul semn de îngrijorare vine de aici.

Gheorghe Piperea: "DNA ar trebui desfiinţată"

Gheorghe Piperea are 42 de ani, este doctor în drept la Sorbona (Paris), şi e unul dintre puţinii candidaţi independenţi care au în spate o activitate civică serioasă. A devenit cunoscut după ce a câştigat procese importante împotriva celor mai influente bănci din România, dovedind că o serie de clauze din contractele de credite sunt ilegale. Dincolo de propunerile privind sprijinirea celor care au credite, Gheorghe Piperea crede că Traian Băsescu ar fi trebuit demis, dar că tactica USL de astă-vară a fost greşită şi că o a treia suspendare a preşedintelui ar fi o idee "grotescă, absurdă şi ineficientă" pentru că "după alegeri, Traian Băsescu nu mai este o miză". Pe de altă parte avocatul Piperea crede că secretarul general al PSD, Liviu Dragnea ar trebui să facă "o mie de paşi înapoi" şi argumentează că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este o instituţie care trebuie desfiinţată, fiindcă nu este constituţională.

ZIARUL FINANCIAR

Pe sub Arcul de Triumf ar trebui să treacă cele mai mari companii din România, cei mai mari angajatori, campionii din business sau cei care au creat cele mai puternice branduri româneşti

În fiecare an de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, la Arcul de Triumf defilează armata, poliţia, jandarmeria, SPP sau SRI. În marile oraşe e aproape la fel. Dar dacă alături de cei de mai sus ar defila cele mai mari companii din România, cei mai mari exportatori, cei mai mari angajatori, cele mai valoroase companii, cei mai mari plătitori de taxe şi impozite, cele mai cunoscute branduri româneşti, cei mai importanţi oameni de afaceri sau căpşunarii? Sau echipa de olimpici de la matematică cu profesorii lor, olimpicii de la informatică, regizorii români din noul val? Şi ei ar merita aplauze, nu?

Profesorul Vasile Bozga, despre economia românească de acum 100 de ani: Eram dependenţi de exporturile de marfă brută. La înfiinţarea Academiei Comerciale a fost chiar creată Catedra cereale, lemn, petrol

Ziarul Financiar l-a avut invitat pe 30 noiembrie la ediţia specială ZF Live, în ajunul Zilei Naţionale, pe profesorul universitar Vasile Bozga, 83 de ani, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în istoria economiei naţionale, care a vorbit despre cum era economia României în urmă cu 100 de ani, înainte de Marea Unire de la 1918. Viitorul economiei a fost reprezentat la ZF Live de tânărul antreprenor Cătălin Stroe, care are o fabrică de utilaje agricole cu 90 de angajaţi la Craiova. "Epoca lui Carol I (1866-1914 - n. red.) a fost într-adevăr o epocă luminoasă, dar care s-a suprapus în mod fericit peste evoluţia galopantă spre modernitate a societăţii româneşti. Prezenţa unei personalităţi care să aibă atribuţii cu ajutorul cărora să poată interveni pentru a stopa sau a interzice iregu­larităţile a fost de mare importanţă în mediul acesta < de la porţile Orientului >, unde dacă nu chiar orice, multe lucruri erau posibile", a explicat Bozga.

Preţul unui leu mai puternic: dobânzile la credite au ajuns la maximul anului. Ultimele săptămâni au adus un leu mai puternic, însă cu un preţ costisitor pentru întreaga economie.

Leul a recuperat săptămâna trecută o parte din pierderile acumulate în ul­timele luni în raport cu euro, dar cu preţul creşterii dobânzilor inter­ban­care la cele mai ridicate niveluri din acest an şi implicit cu ameninţarea scumpirii finanţărilor în moneda naţională. "Singurul element care ar putea influenţa o mişcare în sensul scăderii dobânzilor la lei ar fi ca BNR să dea drumul unui volum mai mare de lichi­ditate în piaţă, ceea ce pare puţin probabil din cauza presiunilor pe curs. Există şi factori fun­damentali care sprijină această creştere a dobânzilor: statul se împrumută mai scump şi infla­ţia a avut o creştere surprinzătoare în ultima parte a anului", comentează analistul financiar Aurelian Dochia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb