REVISTA PRESEI 03.12.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 decembrie 2014

ADEVARUL

Blaga: Cătălin Predoiu va fi premierul nostru

Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga a declarat, marţi, la Gândul Live, că se simte "în stare" să devină premier, dar că este "un om cu principii", prin urmare funcţia de prim-ministru va fi ocupată de prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, dacă partidul va forma guvernul. De asemenea, Blaga a anunţat că pentru luna februarie se va iniţia o moţiune de cenzură, iar bugetul pe 2015 nu va fi votat. După victoria de la prezidenţiale, liderii PNL doresc să ajungă şi la Palatul Victoria. În opinia lui Vasile Blaga, "cea mai corectă variantă" pentru venirea PNL la guvernare este organizarea alegerilor anticipate. În acest sens, co-preşedintele PNL pregăteşte pentru luna februarie o moţiune de cenzură, care va fi susţinută, potrivit acestuia, şi de noul preşedinte ales, Klaus Iohannis.

Gigi Becali, cadou de 1.000.000 de euro de Mos Nicolae!

Mos Nicolae ar putea sa vina cu tolba plina pentru Gigi Becali. Latifundiarul este foarte aproape sa castige un proces prin care solicita o despagubire de un milion de euro de la Primaria Municipiului Bucuresti. Suma provine de pe urma unei exproprieri facuta de autoritati in urma cu 4 ani, cand s-a constatat ca primul segment din Autostrada Bucuresti-Ploiesti trece printr-un teren de 1733 mp din Soseaua Pipera, sector 2, care apartine lui Becali. Patronul Stelei nu a fost de acord cu suma pe care Primaria i-a propus-o in compensatie si a deschis un proces prin care solicita 1.000.000 de euro. Dupa mai multi ani de procese, Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui Beclai insa a redus suma la jumatate. Atat Becali cat si avocatii primariei au facut apel, iar termenul final ar putea sa aiba loc pe 8 decembrie.

Sorin Ovidiu Vîntu: "Dacă statul român m-ar fi prins cu tot ce am făcut, făceam puşcărie pe viaţă"

"Adevărul" va prezenta, pe parcursul acestei luni, o serie de interviuri şi portrete ale oamenilor de afaceri care au construit capitalismul în România. Avem capitalişti de cumetrie, capitalişti de manual sau capitalişti cu stele pe umeri. După un sfert de secol de libertate, aflăm împreună ce e în mintea acestor oameni care au făcut bani în vreme ce românii au dormit liniştiţi. Sorin Ovidiu Vîntu a fost, la un moment dat, printre cei mai bogaţi şi mai influenţi oameni din România, un produs tipic al capitalismului de cumetrie din ultimii 25 de ani. Este imaginea afaceriştilor care s-au ridicat din apele tulburi ale anilor '90, au adunat averi uriaşe, au controlat statul după bunul plac şi au sfârşit apoi înghesuiţi în Daciile Solenza cu care operează procurorii de la DNA. Sorin Ovidiu Vîntu: Scrie! "Domnule Vîntu, până mai acum vreun an eraţi pe locul întâi în România la totalul banilor furaţi. Vă pare rău că aţi pierdut această poziţie?" Ăsta e un indiciu de întrebare. Cam în sensul ăsta..., cam aşa trebuie agresat fraierul la prima întrebare. Insultă-l, calcă-l în picioare, dar cu delicateţe.

Oxford Analytica: Ce obstacole are de depăşit premierul Ponta ca să reziste la putere după ce a pierdut alegerile

Prin evaluarea zilnică a ultimelor evenimente din lume, la nivel politic sau economic, cercetările academice "Oxford Analytica" oferă predicţii şi ghiduri de calitate privind impactul evenimentelor lumii. Pe plan european, de ziua naţională a României, platforma a ales să-l analizeze, din punct de vedere politic, pe Victor Ponta şi să încerce să prevadă ce-i rezervă viitorul premierului României, mai ales după pierderea alegerilor, dar şi în colaborarea cu Klaus Iohannis, preşedintele ales. Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat pe 27 noiembrie că intenţionează să rămână în funcţie, după demisiile şi concedierile din partid. Înfrângerea liderului social-democraţilor (PSD) în alegerile prezidenţiale din România a răsturnat planurile pentru o dominaţie a partidului în instituţiile de guvernământ, încep analiştii "The Oxford Analytica" în materialul despre noua tendinţă politică din România.

Klaus Iohannis pleacă în Florida să-şi vadă finuţa

Klaus Iohannis şi-a dat ieri demisia din funcţia de primar al Sibiului, iar până pe 22 decembrie, când va depune jurământul ca nou preşedinte al României, e liber de sarcini. În aşteptarea învestiturii oficiale, acesta a decis să-şi încarce bateriile în Palm Beach, Florida, între 4 şi 11 decembrie. Unii se întreabă probabil de ce "germanofilul" a ales tocmai această destinaţie, iar alţii au dezvoltat o adevărată teorie a conspiraţiei. S-a spus că urmează să se vadă în secret cu Barack Obama, preşedintele SUA, şi cu alţi lideri americani importanţi. Nimic mai fals. Marius Vecerdea, finul preşedintelui, ne spune adevăratele motive pentru care primul om din stat zboară pe coasta Atlanticului. Cuplul prezidenţial preferă America şi se relaxează acolo ori de câte ori are ocazia. În urmă cu câţiva ani, Klaus Iohannis (55 de ani) şi soţia sa Carmen (54 de ani)au fost în vacanţă în Caraibe, în Republica Dominicană, în Bahamas, dar şi în alte insuliţe exotice.

Se împart fotolii la Palatul Victoria. Cine va face parte din Guvernul Ponta 4

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit în cursul dimineţii cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în biroul său de la Palatul Victoria, pentru a discuta despre structura noului guvern, în contextul cooptării la guvernare a liberalilor grupaţi în jurul fostului premier. Tăriceanu vizează ministerele Economiei şi Finanţelor, conduse, în prezent, de Constantin Niţă, respectiv de Ioana Petrescu. Tăriceanu a venit la discuţii însoţit de doi foşti ministri din guvernul USL, Daniel Chiţoiu şi Radu Stroe. Încă din timpul întâlnirii celor doi, presa vehicula că fostul premier ar fi solicitat patru portofolii. Ulterior, informaţia a fost infirmată atât de Ponta, cât şi de Tăriceanu. Pentru a risipi suspansul, Ponta a anunţat că cei trei parteneri de guvernare vor primi fiecare numai câte două ministere.

A treia rectificare bugetară va fi miercuri pe masa Guvernului

În şedinţa de miercuri, Guvernul va dezbate şi rectificarea bugetară - a treia pe acest an, au anunţat oficialii de la Palatul Victoria. Banii în plus vin, în principiu, din revizuirea pozitivă a Produsului Intern Brut pe acest an şi a creşterii economice, reiese dintr-un document al Ministerului Finanţelor obţinut de "Adevărul". În estimările anterioare, pe care s-a construit bugetul de stat pe 2014, Produsul Intern Brut (PIB) era de 662,3 miliarde de lei, însă între timp Institutul Naţional de Statistică a revizuit datele privind PIB-ul pe ultimii ani. Astfel, în noua estimare (bazată pe revizuirile INS), PIB pe 2014 ar fi de 674,3 miliarde de lei, cu 12 miliarde de lei în plus faţă de estimarea iniţială. Crescând PIB-ul - ca element de referinţă în buget - a fost posibilă, astfel, majorarea cheltuielilor cu menţinerea, simultan, în ţinta de deficit bugetar. Veniturile şi cheltuielile bugetului general consolidat vor fi majorate, pe sold, cu 1,3 miliarde de lei, deficitul bugetului general consolidat menţinându-se ca valoare nominală la 14,7 miliarde de lei şi ca pondere în PIB la 2,2%.

BANCHERUL

Invataturile lui Isarescu catre supraveghetorul bancilor

"Mai Nicule, sa te feresti de aia care spun ca nu au nicio problema, ca aia sigur au probleme, si de cei care recunosc ca au probleme, dar zic ca nu sunt ei de vina". Asa i-a spus Mugur Isarescu lui Nicolae Cinteza atunci cand l-a numit seful supravegherii bancilor. Un sfat pe care Nicu nu l-a uitat, dupa cum ne-a dezvaluit el insusi, si pe care l-a aplicat recent unor banci si firme de audit care au incercat sa-i insele vigilenta, ba chiar au cutezat sa vina cu masuri jignitoare la adresa autoritatii de supraveghere, atunci cand a venit vorba sa-si recunoasca pierderile aferente finantarilor acordate firmelor intrate in insolventa. Pentru ca insolventa firmelor si noua lege de aplicare a acestei proceduri ramane principala ingrijorare a bancherilor si a bancii centrale deopotriva. "Raman la parerea ca problema care poate genera necazuri bancilor in momentul de fata este cea legata tot de firmele in insolventa", spune Cinteza.

Misu Negritoiu nu mai vrea scumpirea RCA, dupa ce i s-a cerut demisia intr-un miting al service-urilor auto

La prima sa conferinta de presa oficiala dupa instalarea in functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), in vara lui 2014, fostul bancher Misu Negritoiu a facut si prima sa greseala majora, declarand, la fel ca hulitii sau predecesori, de-a lungul ultimilor ani, ca RCA-ul ar trebui sa se scumpeasca, intrucat nu ar acoperi despagubirile acodate de firmele de asigurari. De fapt, seful ASF nu ar trebui sa sugereze o tendinta in privinta preturilor asigurarii auto ci sa fie preocupat ca firmele de asigurari sa dispuna de suficiente resurse financiare pentru a acoperi pagubele acoperite de politele RCA iar plata despagubirilor sa fie efectuata la timp.

CURENTUL

Penibil: Pe site-ul său, Gabriela Firea se dă mai tânără decât este

Gabriela Firea este o persoană de o neruşinare rar întâlnită chiar şi în politică. Sperăm că va fi sancţionată la fel ca Ponta atunci când va candida pentru un nou mandat de senator, pentru minciunile şi mahalagismele pe care le rosteşte cu atâta naturaleţe. Pe site-ul său, Gabriela Firea spune că are 40 de ani deşi în paranteză scrie că este născută în 1972. Vorba ceea, cine stă să calculeze? Înclinaţia ei spre narcisism e evidenţiată şi de cea mai recentă postare a sa la rubrica "Apariţii în presă". Aici tronează în capul paginii un articol vechi de vreun un an şi jumătate, dintr-un ziar local din Botoşani intitulat: "Gabriela Firea a întors toate privirile la Conferinţa judeţeană a PSD". No comment!

Pe recepţie - de Tia Şerbănescu

Preşedintele Băsescu a fost pentru ultima oară gazda recepţiei organizată la Cotroceni în cinstea zilei naţionale unde a evocat, între momente istorice de mare solidaritate şi "ziua de 16 nov când românii au avut voinţa mai puternică decât politicienii şi televiziunile" - frază aplaudată de asistenţă dar criticată imediat de televiziunile învinse. Învinsul Ponta a lipsit de la recepţie trimiţându-l în schimb pe Dragnea care a discutat jovial cu dl. Băsescu alături de care s-a şi retras la sfârşitul festivităţii. Alarmă în televiziunile învinse. După ce a defilat cu "aranjamentele" secrete Băsescu-Iohannis, Băsescu-Geoană şi, în general, Băsescu şi universul, Ghiţătv a trecut repede la scenariul de avarie: ce pun la cale Băsescu şi Dragnea? Un pic de adrenalină a fost şi pe parcursul recepţiei, când, într-un grup de oaspeţi, dl. Băsescu a spus despre o ziaristă că "e mai rău decât băsistă, e macovistă" explicând apoi că "macovismul e forma prostească a băsismului" şi chiar "forma teoretică a extremismului". Urât spus! Amuzată de faptul că a ajuns curent de gândire atât de repede, dna Macovei a dat o definiţie mult mai apropiată de realitate: "macovismul e băsismul fără Udrea". Evident, Udrea era la recepţie.

CURIERUL NATIONAL

Care ar fi impactul reducerii TVA la carne

Reprezentanţii industriei cărnii au prezentat ieri efectele benefice ale reducerii TVA la carne, menţionând, printre acestea, scăderea preţului cu 15%, care va duce la creşterea consumului şi implicit a cererii, aspecte care vor genera crearea de noi locuri de muncă şi creşterea încasărilor indirecte la buget. Solicitarea patronatelor de reducere a TVA la carne şi produse din carne a fost luată în calcul de guvernanţi, fiind prinsă, potrivit şefului Pro Agro - Alex Jurconi - în bugetul pe anul viitor, dar nu la cuantumul cerut de industrie, de 5%, ci la 9%. "Propunerea societăţii civile se află la Guvern. Reducerea luată în calcul este de 9%, nu 5%, aşa cum a cerut industria. Noi cerem reducerea TVA la 5% de la 1 ianuarie. Dar domnul Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru buget, ne-a spus că în proiectul de buget pentru anul viitor este prinsă o propunere de reducere a TVA la carne şi produse din carne la 9%, propunere ce urmează a fi discutată cu reprezentanţii FMI zilele acestea. Am vrea şi noi, reprezentanţii industriei cărnii, să participăm la aceste discuţii", a spus ieri Jurconi.

Aproape două treimi dintre firme sunt în dificultate

O analiză efectuată de CIT Restructuring asupra companiilor româneşti arată că, deşi anul trecut acestea au avut cele mai bune performanţe din ultimii patru ani, aproape 60% dintre ele se află în continuare în stare de dificultate, pondere similară cu anul 2012. Analiza urmăreşte evoluţia tuturor companiilor din România cu active mai mari de 1,5 mil. euro (aproximativ 16.500 de astfel de companii), în perioada 2012-2013. "Principala problemă cu care se confruntă cele mai multe companii din România este faptul că starea de dificultate se prelungeşte prea mult. Deşi constatăm o îmbunătăţire la nivel macro, la nivel micro problemele rămân aceleaşi: supraîndatorarea şi lipsa de lichiditate. Pentru a avea creşteri predictibile, valorile adăugate create de companiile sănătoase nu ar trebui să mai fie nevoite să acopere un volum atât de mare de pierderi generate de cele aflate în dificultate. Economia românească este precum un tren cu o locomotivă multinaţională, care trage după ea prea multe vagoane supraîncărcate.", a declarat Rudolf Vizental, CEO-ul CIT Restructuring.

UNPR vrea din nou taxarea marilor averi

UNPR vrea taxarea marilor averi, a anunţat preşedintele Uniunii, Gabriel Oprea, într-o confe­rinţă de presă. Acesta speră să nu se mai repete scenariul din anii trecuţi, când proiectul legislativ nu a trecut de votul parlamentului. "Vrem să reintroducem în dezbaterea publică două proiecte importante pentru UNPR şi, credem noi, pentru România şi români, taxarea marilor averi. Dacă vă aduceţi aminte, cu apro­ximativ 3 ani de zile în urmă, doar două voturi în Parlament au făcut ca această lege importantă pentru România să nu treacă şi bineînţeles votul de la 16 ani pe care am vorbit prima oară în anul 2011", a spus Oprea. Proiectul de lege privind impozitarea marilor averi, adică cele peste 450.000 de euro, cu 0,5% pentru o perioadă de trei ani este o iniţiativă mai veche a UNPR care nu a ajuns însă să fie adoptată.

Peste 200 de români au cerut daune după cutremur

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, PAID, a fost solicitat de peste 200 de asiguraţi care au optat pentru Poliţa de Asigurare împotriva Dezastrelor naturale, PAD în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter produs sâmbătă, 22 noiembrie, în regiunea Vrancea. Seismul a fost resimţit în mai multe zone ale ţării şi a fost urmat de cinci replici de intensitate mai mică. Cutremurul, cel mai mare ca magnitudine produs anul acesta în România, a cauzat mai multe daune materiale. În primele zece zile după cutremur, 250 persoane care au încheiat asigurarea obligatorie PAD au solicitat constatarea daunelor care ar fi putut fi produse de seismul din ziua de 22 noiembrie. Urmează ca mai mulţi inspectori ai companiilor terţe care au încheiat poliţele să constate şi să evalueze fiecare caz în parte.

EVENIMENTUL ZILEI

Compania care renunţă la angajaţi în favoarea roboţilor

Comerţul online este mai dezvoltat în SUA decât în oricare altă ţară, iar pentru a face faţă milioanelor de comenzi nu ai cum să faci faţă decât apelând la roboţi. Atunci când ai de procesat comenzi pentru 36,8 milioane de produse este evident că nici dacă angajezi 80.000 de oameni, lucru pe care cei de la Amazon, cel mai mare magazin online din lume, l-au făcut, nu ai cum să faci faţă. Compania Amazon cu sediul în Seattle, SUA, are 109 centre de livrare în întreaga lume. În zece dintre acestea lucrează 15 mii de roboţi. Un singur centru de livrare are o suprafaţă egală cu cea a 28 de terenuri de fotbal american. Pentru a lua fiecare produs de pe raft şi pentru a-l ambala compania foloseşte 3.000 de roboţi care navighează prin hala imensă scanând coduri de bare. Aceşti roboţi reduc costurile de operare cu 20%. Ambiţia CEO-ului Jeff Bezos este aceea de a livra coletele cu ajutorul dronelor, iar acest lucru va fi posibil într-u viitor nu prea îndepărtat. Amazon estimează venituri cuprinse între 27,3 şi 30,3 miliarde de dolari în acest trimestru, cu 18% mai mari decât perioada similară a anului trecut.

Bugetul lucrului prost făcut. Punct şi de la capăt!

Fără tăieri de cheltuieli şi fără creşteri de taxe, bugetul va ajunge la un deficit de cel puţin de două ori mai mare decât nivelul asumat pentru 2015. Sunt reale promisiunile ferme ale guvernului că va fi menţinută fiscalitatea şi vor fi onorate angajamentele? Toate datele susţin contrariul. Adevăratul deznodământ al campaniei electorale va fi bugetul pentru 2015. Oricât le-ar plăcea politicienilor să ignore sau să înfrumuseţeze realitatea economică pentru a nu le încurca retorica electorală, nota de plată va veni şi se va vedea în nivelul de trai mai devreme sau mai târziu. În cel mai bun caz, Palatul Victoria va obţine doar o amânare în funcţie de cât de bine dispusă va fi echipa Fondului Monetar Internaţional (FMI). Însă, având în vedere plecarea intempestivă şi declaraţiile critice ale FMI la ultima vizită, orizontul nu pare luminos. România s-a angajat că va avea un deficit bugetar de 1,4% din PIB în 2015. Pentru a atinge acest nivel, este nevoie de o micşorare a cheltuielilor cu circa 5 miliarde lei faţă de 2014.

ATENŢIE LA CE POSTAŢI! Facebook este spaţiu public, arată ÎCCJ

Decizie în premieră a Justiţiei din România. Profilul personal de Facebook constituie spaţiu public cu toate consecinţele legale care decurg din acest lucru. Decizia aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a respins ca nefondat recursul unui fost director din prefectura Mures care a contestat o sancţiune primita de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii din cauza unei postari pe pagina personala de Facebook. Totul a început în 2012, când Mircea Munteanu, director pe atunci în Prefectura Mureş a postat pe pagina de Facebook un slogan nazist. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a sancţionat cu amendă, iar funcţionarul public a contestat decizia la Curtea de Apel Mureş. El s-a apărat invocând faptul că pagina sa de Facebook, unde a postat mesajul incriminat, ar fi spaţiu privat, nu public. A pierdut procesul la Curtea de Apel Mureş, a înaintat recurs la Înalta Curte, unde a pierdut din nou şi irevocabil. ICCJ a pronuntat decizia irevocabila pe 27 noiembrie, dupa o luna de amanare a pronuntarii.

Ce se ascunde în spatele Măştii de Clovn a Papei Francisc?

Papa se înclină în faţa Patriarhului Bartolomeu, cerându-i binecuvântarea. Acesta îi pune mâna pe cap lui Francisc şi îl sărută pe tichia albă. Uluitoarea scenă s-a petrecut sâmbăta aceasta, în Catedrala Catolică a Sfântului Spirit de la Istanbul, la o rugăciune comună a celor doi lideri ai creştinătăţii, şi ea are efectul unei grenade ecumenice. Adevărata bombă avea să fie detonată a doua zi, la liturghia din Biserica Ortodoxă Sfântul Gheorghe. Discursul Papei este incendiar: el cere nici mai mult, nici mai puţin, decât reunificarea, şi încă de urgenţă, a Bisericii Catolice cu Biserica Ortodoxă. "Unicul lucru pe care îl doreşte Biserica Catolică şi pe care eu, ca Episcop al Romei, îl vreau, este comuniunea deplină cu Bisericile Ortodoxe", a afirmat Francisc tranşant. Suveranul Pontif lansează teme peste teme, le lasă suspendate în aer, revine şi le modifică. Vrea să împace pe toată lumea cu toată lumea: pe Dumnezeu cu Stephen Hawking, pe Marx cu Capitalismul, Islamul cu Creştinismul, pe Creştini între ei...

JURNALUL NATIONAL

Dragnea: Vanghelie şi Geoană au făcut parte dintr-un grup mafiot

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că primarul sectorului 5 Marian Vanghelie şi senatorul Mircea Geoană au făcut parte 'dintr-un grup mafiot', punctând că se ştia că doresc să îşi facă un partid înainte de excluderea lor din PSD. "Nu îi răspund domnului Vanghelie pentru că domnul Vanghelie nu poate să acuze, nu este în situaţia în care poate să acuze. Domnul Vanghelie a făcut parte dintr-un grup mafiot, au mai rămas doi inşi în grupul ăsta mafiot, dumnealui şi cu domnul Geoană. În ceea ce priveşte firma respectivă, să facă plângere unde doreşte că nu trebuie să mă acuze pe mine", a spus Dragnea, întrebat cum îi răspunde lui Vanghelie cu privire la acuzaţiile pe care i le-a adus referitoare la firma Tel Drum.

"Acordul cu FMI NU MAI ARE SENS", susţin mediile bancare

Acordul cu Fondul Monetar Internaţional nu mai are sens în condiţiile concrete ale economiei româneşti, susţin persoane importante din mediul bancar. Rezervele acestora se bazează pe politica FMI şi obiectivele acestuia de a interveni în ţări cu deficite structurale grave şi aflate în dificultăţi de plată şi credibilitate pe piaţa financiară. Condiţiile s-au schimbat faţă de 2009- 2010, când România a apelat la un împrumut substanţial de la finanţatorii internaţionali şi acum relaţia cu Fondul este doar o problemă de imagine, au opinat bancherii. Prelungirea acordului a trecut greu în boardul FMI deoarece ţări din America Latina au considerat că România nu se mai încadrează în rândul ţărilor care trebuie asistate. Discuţiile în actuala rundă de evaluare a misiunii FMI se vor concentra pe nivelul deficitului, care riscă să devină însa ' o obsesie, o nouă marotă în percepţia publică'', după părerea specialiştilor aşa cum a devenit în timp cursul de schimb. În plus, deficitul este evaluat în cadrul relaţiei cu Uniunea Europeană, care are criterii generale stricte şi transparente, iar FMI dublează discuţiile.

Negocieri cu FMI, CE şi Banca Mondială. Nu se propune creşterea taxelor şi impozitelor, Vâlcov anunţă "surprize plăcute"

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat marţi că partea română nu va veni cu nicio propunere de modificare în sus a nivelului de taxe şi impozite, în cursul negocierilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. "Sunt mult mai multe măsuri pe care le vom discuta cu FMI (...) şi, da, este cert, venim cu măsuri de relaxare fiscală în discuţiile cu FMI, nu venim însă cu nicio propunere de modificare în sus a nivelului vreunei taxe sau al vreunui impozit. Ăsta este lucrul cel mai important", a declarat Vâlcov la Palatul Parlamentului. Potrivit acestuia, creşterea deficitului nu se va lua în calcul decât pe cele două componente - armată şi cofinanţări. Referitor la scăderea TVA, Darius Vâlcov a arătat că "vor fi câteva surprize extrem de plăcute". "Vom veni cu cele mai bune măsuri pentru România. Oricum, nu veţi vedea nicio creştere, ba mai mult vor fi câteva surprize extrem de plăcute. Una - ţinem foarte mult, domnul prim-ministru ţine foarte mult ca măcar la produsele bio să avem această scădere de la 1 ianuarie a TVA-lui, de la 24 la 9 %.

NATIONAL

Ti-ai luat un Ferrari de la Forza Rossa a lui Ion Bazac? S-ar putea sa nu fie al tau!

Dupa cum am prezentat in numarul anterior, ziarul "National" a descoperit o adevarata suveica de credite bancare luate de afaceristul Ion Bazac, detinator prin SC Forza Rossa SRL a drepturilor de import a autoturismelor Ferrari in Romania. Conform documentelor, Bazac a luat credite de sute de mii de euro de la banci punand drept gaj automobilele Ferrari comandate de clienti. Sau daca nu cumva chiar si masinile deja vandute acestora. Eventualele anchete ale autoritatilor vor deslusi tot acest paienjenis ilegal pus la cale de Ion Bazac, personaj care, pe banii Guvernului roman, se visa proprietar al unei echipe de Formula 1. In februarie 2012, SC Forza Rossa SRL a accesat la BRD un credit in suma de 160.000 euro pe care l-a garantat cu un automobil Ferrari FF care, probabil, nici macar nu era venit inca in tara de la fabrica din Maranello, fiind platit doar cu o saptamana inainte.

Arabi "fantoma" fac curatenie dupa "baronii" PSD

În mii de dosare de evaziune fiscala de pana acum metoda de inselare a statului roman este aceeasi. Se strang cat mai multe datorii posibile pe o firma, dupa care aceasta este predata fie unor boschetari, fie unor cetateni arabi imposibil de gasit . Actualul vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, Mircea Govor, a avut, in paralel cu cariera sa politica, si o puternica activitate de afaceri. Numai ca el este suspectat ca a pasat unele firme suspectate de evaziune fiscala pentru a scapa de platile uriase aferente, respectivele societati ajungand in final in proprietatea unor irakieni si sudanezi despre care exista informatii ca nici macar nu au calcat prin tara noastra!

UNPR joaca la ofsaid

Pentru ca nu au putut bloca intrarea PLR la guvernare, progresistii lui Gabriel Oprea, pe langa pretentiile vizand portofoliile, au venit si cu niscaiva conditii suplimentare. Printre acestea, cea mai importanta se refera la adoptarea proiectului prin care sa fie taxate suplimentar marile averi. O initiativa mai veche, care nu a trecut de Parlament si pe care uneperistii o folosesc acum ca pretext pentru o posibila iesire de la guvernare. De altfel, propunerea UNPR, dincolo de populista, tradeaza o ipocrizie crasa, avand in vedere ca politicienii care fac parte din acest partid, in frunte cu Gabriel Oprea, s-au remarcat prin averile impresionante si afacerile pe care le-au invartit cu statul. Prin urmare, anuntul progresistilor a generat deja tensiuni in coalitiei, Calin Popescu Tariceanu fiind deranjat de genul acesta de abordare.

PUTEREA

Ponta a anunţat un Guvern nou în decembrie, format din PSD, UNPR, PC şi PLR

Partidul Social Democrat a hotărât să rămână la guvernare, iar premierul Victor Ponta a anunţat că până în 19 decembrie va propune în Parlament o nouă formulă de Guvern din care va face parte PSD, UNPR, PC şi PLR, dar şi proiectul de buget pe 2015. Marţi a avut loc o şedinţă a grupurilor parlamentare ale PSD, la care a participat şi premierul Ponta. "I-am informat şi pe colegii mei despre faptul că trebuia să decidem împreună dacă există sprijinul grupurilor parlamentare pentru continuarea guvernării. S-a dat un vot, a fost un vot unanim pentru continuarea programului de guvernare şi, de asemenea, i-am anunţat că asta înseamnă să venim cu bugetul în jur de 14, pe 10 îl terminăm la Guvern, dar în jur de 14 intră în Parlamemnt şi cu o formă restructurată a Guvernului, din care să facă parte, alături de PSD, cu câte două portofolii, colegii de la UNPR, PC şi PLR", a spus Ponta.

Avem cea mai scumpă benzină din lume, după puterea de cumpărare

România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare, situându-se pe locul 11 după ponderea costului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic, potrivit unui studiu Bloomberg pentru 61 de ţări. Un galon de benzină premium, adică circa patru litri, costă 4,92 de euro, în timp ce venitul mediu zilnic este de 28 de dolari (22,5 euro). Astfel, pentru cumpărarea a aproape patru litri de benzină, un român trebuie să plătească 22,04% din venitul mediu pe zi. Calculat pentru un litru de combustibil, ponderea este de 5,82% din venitul mediu zilnic.

ROMANIA LIBERA

Legătura Guvernului Ponta cu Dosarul Retrocedărilor: subsecretarul de stat Dragoş George Bogdan

Fără explicaţii publice, premierul Ponta l-a eliberat din funcţia de subsecretar de stat pe Dragoş George Bogdan pe 27 noiembrie a.c. La acea dată, Dragoş George Bogdan era arestat de cinci zile în dosarul DNA al retrocedărilor, dosar în care numele cel mai greu este al Alinei Bica, fosta şefă a DIICOT. Dragoş George Bogdan este nimeni altul decît fostul adjunct al lui Sorin Blejnar la ANAF în perioada 2009-2012. Conform comunicatului DNA, "La data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, compusă din Marko Attila, Bica Alina Mihaela, Bogdan Dragoş George, Alexandru Lăcrămioara şi Diacomatu Sergiu Ionuţ şi alte persoane, a aprobat raportul de evaluare corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor legale privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente".

Tusk vrea fermitate faţă de Rusia

Fostul premier polonez Donald Tusk i-a succedat belgianului Herman van Rompuy la preşedinţia Consiliului European al liderilor UE, luni, şi a promis un leadership solid în materie de politică externă şi o "hotărâre fără milă" de a pune capăt crizei economice a Europei. El a primit de la predecesorul său un clopoţel, simbolul noii sale funcţii. Abia instalat, noul preşedinte al CE s-a exprimat asupra situaţiei din Ucraina şi, după o convorbire cu preşedintele Barack Obama, cei doi lideri au lansat un mesaj Rusiei, cerându-i lui Putin să-şi retragă trupele din Ucraina.

ZIARUL FINANCIAR

Ce a mai rămas din sectorul bancar românesc după şase ani de criză

O cincime din salariaţii băncilor şi din sucursale au dispărut în criză, iar sistemul a revenit pe pierdere. Bancherii s-au împotmolit în "mocirla" creditelor neperformante şi s-au trezit că cererea de credite scade, iar piaţa li se restrânge. Sectorul bancar, care finanţează în proporţie de 90% economia, continuă să stea la "terapie intensivă" şi după şase ani de criză din cauză că nu s-a restructurat la timp, motiv pentru care are în continuare costuri mari şi venituri în scădere. Costurile administrative ale băncilor, de la salariile angajaţilor până la chiriile pentru sediile unităţilor teritoriale, se regăsesc în dobânzile creditelor, care deşi au scăzut sunt încă la un nivel ridicat comparativ cu dobânda de politică monetară, ajustată la 2,75%. Băncile nu au reuşit să digere impactul declinului economic, fiind mai mult pe pierdere decât pe profit.

Radu Crăciun, economist-şef al BCR: Există impresia că un preţ în euro dă o aură de poziţionare pe un segment mai occidental, sugerează şi o calitate occidentală

Ziarul Financiar şi-a asumat de la 1 decembrie 2014 un nou obiectiv pentru ţară: trecerea completă la leu. Afişarea preţurilor în euro în loc de lei ţine în mare măsură de o obişnuinţă por­nită de la o îngrijorare din trecut, când România înre­gis­tra depre­cieri pu­ter­nice ale cursului, dar ne­jus­ti­ficată astăzi, când inflaţia este la un nivel foarte scăzut şi cursul de schimb este cel mai stabil din regiune, este de părere Radu Crăciun, economist-şef la BCR. "Avem ca ţară o istorie cu deprecieri ale cursului, cu inflaţie mare, în urmă cu 15-20 de ani, şi atunci a fost declicul, atunci oa­menii şi-au pierdut încrederea în leu. Iniţial, a existat preferinţa pentru dolarul american, Ro­mânia fiind la acel moment o excepţie, pentru că ţările din regiune se uitau la marca germană. Apoi, după apariţia euro, românii nu s-au mai uitat la dolar, ci la noua monedă europeană", a declarat Radu Crăciun marţi la ZF Live.

Centrele comerciale listate la bursă şi-au majorat afacerile cu până la 9% în trimestrul al treilea

Cele trei centre comerciale listate la bursa din Bucureşti - Unirea Shopping Center, Bucur Obor şi Cocor - au încheiat trimestrul al treilea cu afaceri în creştere de până la 9% comparativ cu perioada similară a anului trecut, când au fost mai active în atragerea de noi chiriaşi. Bucur Obor a avut cea mai mare creştere de profit, de 23%. Unirea Shopping Center (simbol bursier SCDM), care deţine două centre comerciale, în Bucureşti şi Braşov, a raportat afaceri de 19,3 milioane de lei în trimestrul al treilea, în urcare cu 5% raportat la perioada similară a anului trecut. Compania a trecut pe profit de un milion de lei în iulie-septembrie după pierderi de 1,4 milioane de lei în intervalul similar din 2013. Firma realizează venituri din închirierea şi subînchirierea spaţiilor proprii sau închiriate, precum şi din servicii de parcare şi activitatea de marketing. Magazinul Unirea, unul dintre cele mai vizitate centre comerciale bucureştene, oferea anul trecut 8% din totalul spaţiilor comerciale existente în Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb