REVISTA PRESEI - 04.02.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 februarie 2011

ADEVĂRUL

Un europarlamentar maghiar îl acuză pe Gigi Becali că şi-a trimis consilierul să voteze în locul lui / Becali riscă suspendarea!

Un europarlamentar din Ungaria afirmă că Gigi Becali şi-a trimis joi un consilier la şedinţa de plen a Parlamentului European pentru a vota în locul lui. Europarlamentarii au dezbătut joi rezoluţiile şi amendamentele înscrise pe ordinea de zi timp de câteva ore. Înainte de finalul şedinţei s-a trecut la vot, transmite Pro TV. Gigi Becali în Parlamentul European: zero rapoarte, zero opinii, zero interpelări, zero moţiuni. După vot, unul dintre eurodeputaţii maghiari, Szegedi Csanad, a sesizat însă că Gigi Becali nu este în sală, iar fotoliul său a fost ocupat de un consilier de-al său, care a şi votat în locul lui. Europarlamentarul român recunoaşte că nu a participat la şedinţă, afirmând însă că este sigur că nu a votat nimeni în locul său.

Traficanţi cu epoleţi

Peste 60 de poliţişti de frontieră şi vameşi de pe sectorul de graniţă Siret (judeţul Suceava) au fost săltaţi ieri-dimineaţă de mascaţi, sub acuzaţia de contrabandă cu ţigări şi fapte de corupţie. În timp ce contrabandiştii de la Siret erau audiaţi, la Bihor a fost finalizat un dosar în care un vameş şi-a cumpărat funcţia cu 130.000 de euro. La Rădăuţi, Siret şi Suceava, trezirea a fost dată, ieri-dimineaţă, de sirenele maşinilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Zeci de dube cu mascaţi au oprit în faţa mai multor case în care locuiau vameşi, poliţişti de frontieră, dar şi contrabandişti. Locuinţele vizate de anchetatori au fost percheziţionate, iar locatarii lor au fost săltaţi de jandarmi şi mascaţi. Descinderi au avut loc şi la sediul Poliţiei de Frontieră Siret. Din cauza descinderilor, punctul vamal de la graniţa cu Ucraina a fost blocat, ieri-dimineaţă, aproape două ore, cozile de maşini întinzându-se pe mai bine de trei kilometri.

Cea mai mare fraudă cu certificate de emisii poluante pare a fi opera hackerilor români

România nu şi-a protejat registrul de permise de poluare şi riscă să-şi piardă credibilitatea la acest capitol. Cea mai mare fraudă cu certificate de emisii poluante ar fi fost "operată" de hackeri din România. România trebuie să îşi securizeze registrul de permise de poluare prin care companiile private primesc finanţările europene pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, altfel riscă să piardă definitiv încrederea pe piaţă, au declarat, pentru "Adevărul Europa", experţi europeni, după scandalul fraudării unor certificate pentru emisii CO2 care ar fi fost operate de hackeri români.

Cezar Preda, pe urmele lui Blaga: Sunt prea bătrân ca să mă ghidez după înţepăturile lui Traian Băsescu

Aleşii democrat-liberali nu vor mai avea voie să participe la emisiuni Tv în timpul programului de lucru, a anunţat vicepreşedintele PDL Cezar Preda. El a susţinut că această decizie nu are nicio legătură cu "ordinele" trasate de Traian Băsescu, întrucât este "prea bătrân" să se ghideze după aluziile preşedintelui. "Toată viaţa nu m-am ghidat după aluzii şi după înţepăturile cuiva, indiferent dacă au venit de la un om obişnuit sau de la preşedinte. Eu am intrat în politică să fac treabă pentru partid şi pentru oameni şi asemenea chestiuni nici nu mă impresionează, nici nu mă atacă. Cineva care are să-mi reproşeze, să-mi spună direct şi atunci voi lua măsurile care trebuie. Chestiunile acestea, aluziile... am depăşit faza, sunt prea bătrân ca să fiu influenţat de aluzii în modul meu de a face politică", a declarat Cezar Preda, citat de corespondentul Mediafax.

Violenţele în piaţa Tahrir continuă / O maşină de poliţie a intrat în manifestanţi

Confruntările dintre susţinătorii şi opozanţii preşedintelui Mubarak din Piaţa Tahrir din Cairo au continuat şi joi. Vicepreşedintele Omar Suleiman a dat asigurări că nici preşedintele Hosni Mubarak şi nici fiul acestuia nu vor candida la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru septembrie. Vicepreşedintele egiptean Omar Suleiman condamnă presa internaţională. "Dau vina pe anumite naţiuni care au transmis de aici. Acestea nu sunt deloc prietenoase deoarece au instigat tineretul împotriva naţiunii şi a statului. De fapt, ei continuă să facă acest lucru chiar şi acum. Ei le-au umplut minţile cu nereguli, cu acuzaţii şi nu putem accepta acest lucru", a declarat oficialul, potrivit cnn.com.

Topul investitorilor în proiectele eoliene din România

Cehii de la CEZ, portughezii de la EDP Renovaveis şi italienii de la Enel sunt primii în topul "Forbes România" al celor mai mari investitori din sectorul eolian românesc. Investitorii şi-au planificat proiecte eoliene cu o capacitate totală de 4.013 MW în următorii trei ani, care vor necesita investiţii de circa şapte miliarde de euro. Nu mai este niciun secret că domeniul de investiţii al momentului este cel al producţiei de energie eoliană. Trei sferturi dintre investitorii străini care se interesează de oportunităţi în România ţintesc sectorul energetic, în special producţia de electricitate din vânt. Potrivit unui studiu al Erste Group, România are cel mai mare potenţial eolian din sud-estul Europei şi al doilea de pe întregul continent.

Băncile ar fi dispuse să împrumute statul pe 10 ani

Băncile ar împrumuta statul român şi pe scadenţe mai lungi, spune Rozalia Pal, economist-şef UniCredit Ţiriac Bank, citată de money.ro. În ultimii doi ani, Ministerul de Finanţe (MFP) s-a orientat către finanţările pe termen scurt. Acestă tendinţă s-a accentuat în 2010, când statul a luat împrumuturi mai mari în special pe 6 şi 12 luni, aglomerând necesarul de refinanţare. Cea mai mare scadenţă a unui împrumut din acest an este de 51 de săptămâni, maturitate la care statul a luat 500 milioane lei , cu o dobândă de 7,16% pe an, informează money.ro.

Ministerul Finanţelor: TVA nu va fi redusă

Ministerul Finanţelor promite că, din acest an, Codul Fiscal va deveni unul predictibil, iar principalele taxe şi impozite nu vor fi modificate. Economiştii nu au încredere în angajamentele oficialilor, spunând că stabilitatea fiscală depinde mai mult de partea politică decât de cea tehnică. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au ţinut să contrazică ieri, în cadrul unui eveniment pe teme de fiscalitate, speculaţiile privind desfiinţarea cotei unice sau cele privind reducerea TVA. "În ultima vreme se vorbeşte despre renunţarea la cota unică şi aş dori să reafirm intenţia Guvernului de a menţine acest impozit, precum şi celelalte impozite şi taxe importante pe care bugetul le colectează", a declarat secretarul de stat în MFP, Dan Tudor

Autobuzul "suspendat"

Pentru a scăpa de traficul aglomerat de pe străzi, inginerii chinezi au construit un vehicul pe sub care pot trece maşini mai mici de doi metri. Ieftin, eficient şi ecologic, autobuzul numit 3D Express este uriaş şi seamănă mai degrabă cu un metrou. Construcţia autobuzelor care transportă pasageri, dar care le permit altor maşini să circule pe dedesubt a fost începută în vara anului trecut, iar primele vehicule vor fi date în folosinţă în luna iulie a acestui an. Drumurile uzuale nu au fost modificate pentru ca acestea să poată funcţiona, inginerii chinezi montând doar şinele speciale. Potrivit specialiştilor, autobuzul, creat de inginerii de la firma Shenzhen Huashi ­Future Parking Equipment, va reduce cu 20-30% blocajele din trafic.

De frica presei, Victor Ponta ţine la fereală protocolul Alianţei PSD-PNL

Documentul prin care sunt consfinţite principiile de constituire a alianţei dintre social-democraţi şi liberali a rămas, deocamdată, secret pentru liderii filialelor PSD. Potrivit unor surse social-democrate, preşedintele partidului, Victor Ponta, a decis să nu-l pună la dispoziţia acestora înainte să fie dezbătut în şedinţa conducerii, temându-se că textul va încăpea pe mâna jurnaliştilor. Proiectul protocolului este cunoscut la acest moment în tabăra social-democrată doar de Victor Ponta şi de Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, susţin sursele citate. Revenit în ţară după o absenţă de două săptămâni, Liviu Dragnea, secretarul general, a aflat abia ieri care sunt prevederile ce vor statua înfiinţarea alianţei.

CURENTUL

CCR: Doar validările lui Bărbulescu, Lupaşcu, Alistar şi Chiujdea sunt neconstituţionale

Curtea Constituţională a motivat ieri decizia de neconstituţionalitate a validării membrilor CSM, spunând că retroactivitatea legii priveşte modificarea unei situaţii pentru trecut, iar nu reglementarea diferită a unei situaţii juridice pentru viitor, astfel că doar opt din cei 11 judecători şi procurori aleşi în noul CSM pot fi validaţi de către Senat. Curtea subliniază faptul că, având în vedere imperativul constituţional referitor la organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, până la reluarea şi finalizarea alegerilor pentru cele trei demnităţi (judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea-n.r.) ce au atras viciul de neconstituţionalitate , Senatul are îndatorirea constituţională să procedeze la validarea celorlalţi membri aleşi cu respectarea legii.

Vameşii, de Tia Şerbănescu

Liderul sindical Vasile Lincu al vameşilor a lansat o provocare: "să vedem dacă au curaj să meargă până la adevăraţii beneficiari ai banilor, persoane importante". Ar fi cazul. De la serialul "Ţigareta" încoace, traficul cu ţigări a îngrăşat multe partide iar postul de vameş a devenit la fel de scump ca acela de senator. Se dau bani grei pentru ca un poliţist beţiv şi nenorocit (vorba lui taica Popa, şeful IGP) să ajungă la graniţă unde, după cum spunea liderul sindical Paraschiv, e supus la tot felul de încercări: "e greu să rezişti la corupţie cu salariile tăiate, cu interdicţie la al doilea job şi cu presiuni politice". E şi mai greu să aduni vile, maşini, terenuri în asemenea condiţii şi totuşi mulţi reuşesc.

CURIERUL NAŢIONAL

Ce se întâmplă dacă se reduce TVA?

O reducere a TVA în prezent nu este benefică, întrucât nu va conduce la o scădere a preţurilor şi va avea un efect negativ asupra predictibilităţii cadrului fiscal, a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Dan Lazăr. Acesta a explicat că o astfel de măsură va "distruge" aspectul predictibilităţii cadrului fiscal, amintind că în ultimii doi ani s-au început procese de simplificare a acestuia, începând chiar cu TVA. Lazăr a precizat că în prezent Ministerul Finanţelor nu are în vedere modificarea cotei unice sau a TVA.

Borbely: Executivul respinge categoric ideea liberalizării preţului la gaze

Guvernul respinge "categoric" liberalizarea preţului la gaze în acest moment, aceasta fiind o măsură care trebuie implementată în timp, nu de pe o zi pe alta, a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely, citează Mediafax. "Ei pot să ceară (FMI - n.r.), dar Guvernul nu este de acord cu acest subiect. Nu este o măsură pe care să o iei de pe-o zi pe alta. Respingem categoric această idee", a spus Borbely. El a precizat că liberalizarea preţului la gaze este un proiect care se discută în acest moment, însă această măsură trebuie implementată în timp.

Creditele neperformante vor atinge maximul în al doilea semestru

Valoarea creditelor neperformante va atinge maximul în al doilea semestru din acest an, dar va creşte mai puţin decât în 2010, iar gradul de recuperare a creanţelor se va îmbunătăţi, consideră directorul general al UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu. "Creditele neperformante vor continua să crească în tot cursul acestui an pentru că, presupunând că economia va reveni pe teritoriu pozitiv în a doua jumătate a anului, va exista o întârziere de circa şase luni până când creditele neperformante vor începe să scadă. Anticipez că valoarea creditelor neperformante va atinge un vârf în cursul acestui an, dar nu în prima parte. Oricum, per total, estimez că volumul de credite neperformante va creşte în 2011 mai puţin decât anul trecut, iar costul cu provizioanele va scădea", a declarat Răsvan Radu, citat de Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

BLESTEMUL "APOSTOL": Anania şi Plămădeală s-au turnat cu acelaşi nume de cod

ÎPS Antonie Plămădeală, "turnat" la Securitate de Anania în 1964, potrivit CNSAS, i-a întors acestuia "serviciul" în 1976, după o vizită în Statele Unite ale Americii. Bartolomeu Anania a fost turnat de "Apostol" în 1976, pe când se afla în Statele Unite, era arhimandrit şi lucra la Arhiepiscopia Română Ortodoxă de la Detroit. Printr-o notă-raport din 27 mai, aflată în dosarul de urmărire de la CNSAS al lui Anania, ofiţerii redau discuţia cu informatorul "Apostol", care se întorsese cu două zile în urmă din America, unde se întâlnise cu Anania. Starea de spirit în comunitatea românească din SUA era agitată de câteva acţiuni ale iredentiştilor maghiari de peste Ocean, care readuseseră în discuţie problema Ardealului.

Plămădeală, acuzat că s-ar fi vrut general Secu

Cu 12 ani înainte, în 1964, Anania l-ar fi turnat şi el pe Plămădeală cu numele de cod "Apostol", imediat după ce a fost eliberat din închisoarea de la Aiud şi înainte de a fi trimis de Patriarhul Iustinian în SUA pentru reorganizarea Arhiepiscopiei de acolo. La cererea de deconspirare a fraţilor lui Plămădeală (care a murit în 2005), CNSAS a stabilit că "Apostol" este Anania, pe baza a două note informative. Cererea a fost făcută după ce un membru al Colegiului CNSAS, Mircea Dinescu, a declarat, în 2007, că ÎPS Antonie aspira să devină general de securitate. "Există o scrisoare a lui Plămădeală către Ceauşescu în care, pe 23 august, cerea să fie avansat general, pentru că a stat suficient timp colonel", a declarat Dinescu. Existenţa documentului nu a fost certificată niciodată public.

EFECTUL SCHENGEN: Arestările se extind pe toată frontiera

200 de poliţişti de frontieră sunt vizaţi de procurorii anticorupţie şi ar putea fi reţinuţi în următoarele zile, susţin surse judiciare. Peste 70 de politisti de frontiera si vamesi au fost retinuti, ieri-dimineaţă, în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, în cadrul celei mai ample operaţiuni anticorupţie derulate până acum pe graniţa de est a Uniunii Europene. Descinderile, declanşate în jurul orei 6.00, în urma cărora au fost reţinute 77 de persoane - 70 de poliţişti de frontieră şi 7 vameşi - vor continua şi în zilele următoare, la alte puncte de frontieră, susţin surse judiciare. Potrivit acestora, numărul "oamenilor legii" care ar urma să fie "săltaţi" ar putea ajunge la 200.

FINANCIARUL

Revoltele din Egipt şi Yemen pun în pericol economia mondialş. Cuprul, record absolut: 10.007 $/tonă

Profesorul american Nouriel Roubini avertiza recent, la Davos, de iminenţa unei crize sociale la nivel internaţional. Grâul se vinde tot mai scump la bursele internaţionale: 277 euro/tonă, +54% în doar patru luni. Recentele evoluţii ale situaţiei din Egipt, dar şi prefigurarea unor noi conflicte de acest gen în Orientul Mijlociu (Yemen sau Iordania) încep să afecteze grav pieţele economice mondiale. E ade­­­vă­rat, nu se poate afirma cu certi­tu­dine că revoltele sociale din lumea ara­bă au provocat direct noile crize, dar, este sigur în opinia analiştilor, le-a acce­le­rat. Astfel, pe fondul acestor preo­cu­pări, cuprul (metal de referinţă pe piaţa materiilor prime) a depăşit pentru pri­ma dată în istorie cotaţia de 10.000 de dolari pe tonă.

Statul, prin firmele sale, datorează bugetului 2 mld. euro, două treimi din restanţele totale

Aproape jumătate din sumă reprezintă restanţele Companiei Naţionale a Huilei. Printre marii datornici figurează şi societăţi la care acţionari majoritari sunt autorităţile locale. Aproape 50 de mari companii la care statul, prin diferite autorităţi, deţine majoritatea sau pachetul integral de acţiuni datorau la buget, la finalul anului trecut, aproximativ 2 milioane de euro. Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, la 31 decem­brie 2010, com­paniile consi­derate mari contri­buabili aveau restanţe către bugetul de stat de peste 10 miliarde de lei. Deşi în această categorie sunt incluşi peste 600 de agenţi economici, grosul datoriilor aparţine însă marilor companii de stat. Astfel, numai primii 15 mari datornici la bugetele de stat, de pensii, de şomaj şi de sănătate aveau datorii de 7,9 miliarde de lei. Totalul companiilor consi­derate de ANAF mari contribuabili este de aproxi­mativ 2.000.

Ruşii de la Lukoil vor să producă energie electrică pe piaţa românească

Compania petrolieră Lukoil din Rusia, prezentă pe piaţa autohtonă de rafinare şi distribuţie de carburanţi, va intra în sectorul de afaceri cu energie electrică prin punerea în funcţiune a unei centrale electrice în incinta rafinăriei Petrotel Ploieşti, a anunţat societatea. Grupul rus va produce şi comercializa curent prin intermediul subsidiarei Lukoil Energy&Gas România. Noul bloc energetic are în componenţă un cazan cu capacitatea de 185 MW şi un turbo-generator de 30 MW. Centrala termoe­lectrică va asigura în special energia termică şi electrică a Lukoil România, dar va permite şi furnizarea de energie electrică pe piaţa de energie, susţin oficialii companiei. Lukoil nu a făcut publică investiţia în blocul energetic, însă în urmă cu câţiva ani, când s-a anunţat proiectul, s-a vehiculat suma de 120 de milioane de euro.

Urmează Petrom

În această primăvară se anunţă primele teste pe care Petrom, companie deţinută de austriecii de la OMV, le va face la centrala de 500 MW de la rafinăria Petrobrazi. Totodată, Petrom intenţio­nează să intre şi pe piaţa de producere energie din resurse regenerabile, achiziţionând în acest sens un proiect de dezvol­tare a unei ferme eoliene în Dobrogea. Cealaltă mare companie pe­trolieră de pe piaţă, Rompetrol, a renunţat la intenţia de a se extinde în sectorul de producere de curent.

GÂNDUL

Adriean VIDEANU - Boc să aleagă: premier sau preşedinte de partid. Cum se joacă şefia PDL

Adriean Videanu vorbeşte la INTERVIURILE GÂNDUL despre "cursa electorală" din interiorul PDL. Fostul ministru nu se declară a fi de partea cuiva, dar susţine schimbarea sistemului din partid, preşedintele formaţiunii să nu mai fie şi premier. "În această perioadă să se separe cele două", susţine Videanu. Întrebat dacă asta înseamnă că Emil Boc ar trebui să se retragă de la şefia partidului, dacă vrea să-şi ducă în continuare mandatul de prim-ministru, Videanu răspunde: "Nu neapărat. Ar putea să rămână chiar preşedintele partidului".

Clubul arestaţilor preventiv aruncă în aer Justiţia română: cât au stat după gratii şi în ce fază li se află dosarul

Cazul lui Constantin Nicolescu, preşedintele CJ Argeş, arestat de tribunal şi eliberat de Curtea de Apel, arată încă o dată imprevizibilitatea justiţiei din România, în special când este vorba de delicata problemă a cercetării în stare de arest preventiv: celebra arestare de 29 de zile. În unele cazuri, arestarea de 29 de zile înseamnă câteva zile, în altele înseamnă luni de zile iar, adesea, se reduce la reţinerea de 24 de ore. O analiză gândul a unora dintre cele mai mediatizate cazuri confirmă încă o dată această realitate.

Alţi dictatori susţinuţi de SUA care conduc state unde ar putea izbucni revolte precum în Egipt

Afişe cu mesaje de genul "Nu Obama, nu Mubarak" şi fluturarea furioasă a unor obiecte inscripţionate "made in USA" (de pildă cartuşe goale şi canistre de la gaze lacrimogene) ar putea deveni o imagine prezentă şi în alte locuri, nu doar în Piaţa Tahrir de la Cairo. Iată câteva dintre ţările "aliate ale SUA" care s-ar putea transforma oricând, dacă nu în inamici (cum a fost cazul Iranului după Revoluţia Islamică din 1978), măcar în "state-problemă": ARABIA SAUDITĂ. Monarhia absolută de la Ryiad este, în mod paradoxal, unul dintre cei mai buni aliaţi ai SUA, care se consideră port-drapelul democraţiei în lume. IORDANIA. Regele iordanian Abdallah al II-lea este un alt aliat al SUA, a cărui ţară a primit un ajutor militar american de 300 milioane USD în 2010. TURKMENISTAN. Deţinător al unor rezerve de gaze naturale importante. UZBEKISTAN. "Reales" cu scoruri de 92% şi 88%, la fel ca Mubarak, liderul uzbek, Islam Karimov, conduce un stat unde nu există Opoziţie. GUINEEA ECUATORIALĂ. Preşedin­tele Teodoro Obiang Nguema Mbasogo conduce micul stat vest-african din 1979.

The Daily, ziarul realizat exclusiv pentru iPad, a fost lansat la New York

Magnatul media Rupert Murdoch a lansat, miercuri, la New York, ziarul The Daily, conceput exclusiv pentru tableta iPad realizată de Apple. "iPad-ul cere să ne reinventăm complet meseria", a declarat Murdoch, în cadrul conferinţei de lansare a ziarului digital, care a avut loc la muzeul Guggenheim din New York. Murdoch a promis că va îmbina toate calităţile presei quality cu noile posibilităţi oferite de tehnologia informatică, rezultând "un jurnalism de teren competitiv, o bună coordonare şi o abordare sceptică". Cotidianul digital a fost realizat de o echipă de circa 100 de profesionişti recrutaţi de la cele mai bune publicaţii americane, precum The New Yorker, Forbes şi New York Post. În primele două săptămâni de la lansare ziarul va fi gratuit, iar apoi va costa 99 de cenţi pe săptămână sau 40 de dolari pe an.

JURNALUL NAŢIONAL

"Morţii vii", cei mai săraci oameni din Cairo. Acasă la Fraţii Musulmani

Corespondenţă specială din Egipt. La câţiva kilometri de nebunia din piaţa Tahrir, în care pofta de democraţie care a născut Revoluţia se amestecă cu sânge, pietre şi gloanţe, se află un alt loc în care viaţa se împleteşte cu moartea ca nicăieri în altă parte. Cunoscută de egipteni sub numele "Sumatri" şi de străini ca "Dead City" ("Oraşul morţilor"), zona este de fapt un cimitir uriaş de câteva zeci de kilometri pătraţi. Cei mai mulţi dintre locatarii mormintelor sunt, însă, oamenii vii: aproape o sută de mii de suflete care locuiesc aici de când se ştiu. O parte dintre ei au ocupat criptele libere, însă cei mai mulţi vieţuiesc în aceleaşi încăperi cu morţii care sunt îngropaţi sub podele.

65 de milioane de euro pentru marcaje rutiere

CNADNR va da pe borduri şi opritoare de viteză, banii necesari reabilitării a 100 de kilometri de drum naţional. DN1 este coşmarul oricărui şofer care merge la munte sau vrea să iasă din ţară pe la vama Borş. Drumul are 640 de kilometri, leagă Capitala de Ungaria şi a înghiţit bani pe măsură. La începutul lunii ianuarie, Ministerul Transporturilor a anunţat că va investi în DN 1 alte 88 de milioane de euro, din care în jur de 23 de mili­oane de euro sunt fonduri europene. Celelalte 65 de milioane sunt bani de la buget. Milioanele aprobate de curând nu vor fi folosite pentru fluidizarea tra­ficului cu vreo bandă de circulaţie în plus. Ministerul Transporturilor vrea să se asigure că vom circula mai încet!

NAŢIONAL

Orban, adversar al alianţei PSD-PNL: "Un sandviş cu unt, miere şi ceapă deasupra"

Adversar înrăit al alianţei cu pesediştii lui Victor Ponta, liberalul Ludovic Orban ţine morţiş să strice luna de miere a programatului mariaj politic. PNL va ieşi cu blazonul feştelit din această aventură - proroceşte Orban, cu doar două zile înaintea fericitului eveniment. Forurile de conducere al PNL şi PSD se întrunesc în acest weekend pentru a stabili modul în care vor decurge masa, felicitările şi dansul. Deşi inerentă, alierea liberalilor cu social-democraţii continuă să-l calce pe nervi pe Ludovic Orban, care vede în ea doar compromiterea "viitorului de dreapta al partidului". Motivul: în bazinul de stânga şi centru-stânga (în care PNL va intra acum vrând-nevrând) PSD-ul este "number one", deci liberalii nu au cum să spere la voturi în plus.

De ce l-aş vota iarăşi pe Băsescu, de Răzvan Ioan Boanchiş

PSD-ul a avut doi lideri importanţi. Pe activistul Iliescu Ion şi pe Adrian Năstase, un intelectual autentic, dar fără lipici la electorat. În rest, derbedei care i-au învăţat pe români cum arată hoţia de stânga. Şi PDL-ul geme de ciorditori. Mai inculţi şi mai nesimţiţi decât pesediştii. Unde m-aş putea refugia, însă, cu ştampila, ca să scap de Băsescu? În mod normal, la PNL. Dar de când această gaşcă şi-a vândut tradiţia monarhică pentru un televizor, fiindcă asta înseamnă partidul de Poartă-n Casă al "profesorului" (oho, securistul se dă burghez!) Voiculescu, până şi PSD-ul mi se pare mai onorabil decât PNL-ul.

PUTEREA

Top Gun de România. Zece primari din ţară primesc câte un avion de luptă. MIG-urile aterizează în parcuri

Egiptenii au piramidele, olandezii - morile de vânt, finlandezii au cele o mie de lacuri, italienii şi francezii se mândresc cu numeroasele castele, muzee şi situri arheologice. Am enumerat câteva dintre simbolurile pe care alte ţări le folosesc pe post de atracţii. În curând şi România va avea un astfel de simbol, răspândit prin ţară. Care credeţi că va fi acesta?! Avionul de luptă fabricat pe vremea sovieticilor, celebrul MIG. Zece oraşe şi comune din toate colţurile ţării vor avea în curând câte un avion de luptă MIG sau IAR expus la intrarea în localitate sau în parcuri. Primarii acestor localităţi vor primi de la Ministerul Apărării aparatele de zbor dezafectate şi "curăţate" de dotările militare, conform unui proiect al ministrului Gabriel Oprea afişat pe pagina de internet a ministerului. Listei de primari li se mai adaugă şi un sobor de preoţi pasionaţi de luptele în aer: câte un MIG se va duce în curţile a două biserici din Bacău.

CSM va avea câteva luni patru membri interimari

Curtea Constituţională a dat publicităţii motivarea deciziei prin care a stabilit că Hotărârea Plenului Senatului 43 din 22 decembrie 2010 privind validarea magistraţilor aleşi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii este neconstituţională. Până la publicarea deciziei în Monitorul Oficial, CSM se abţine să ia o poziţie oficială şi nu precizează cum va acţiona în continuare. Curtea Constituţională a statuat că retroactivitatea legii priveşte modificarea unei situaţii pentru trecut, iar nu reglementarea diferită a unei situaţii juridice pentru viitor, astfel că doar opt dintre cei 11 judecători şi procurori aleşi în noul CSM pot fi validaţi de către Senat.

15 poliţişti şi vameşi de la punctul vamal Siret, arestaţi, alte 49 de persoane reţinute. 25.000 de euro, şpaga pe tură la Vama Siret. Zeci de vameşi, poliţiştii de frontieră şi traficanţi, aduşi cu autocarul la DNA Bucureşti

Procurorii anticorupţie au emis, joi seară, primele ordonanţe de reţinere în cazul poliţiştilor şi vameşilor de la Vama Siret, ridicaţi şi audiaţi în cursul zilei de joi, 15 dintre învinuiţi fiind duşi la Curtea de Apel Bucureşti, unde procurorii anticorupţie au cerut arestarea lor, solicitare admisă. Peste 70 de persoane - poliţişti de frontieră, vameşi şi contrabandişti - sunt vizate într-o anchetă derulată de Direcţia Naţională Antyicorupţie (DNA) şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) privind activitatea de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Unul dintre poliţiştii de frontieră vizaţi în anchetă este comisarul-şef Aurel Anea, de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava. Aurel Anea a fost şi el ridicat în urma percheziţiilor desfăşurate, joi dimineaţă, la Vama Siret, dar şi la domiciliile celor vizaţi.

ROMÂNIA LIBERĂ

MIRACOLUL economic din centrul vechi al Capitalei se chinuie să iasă din noroi. Cel mai absurd şantier din ţară

Angajamentele repetate ale foştilor primari generali au avut un singur rezultat: în patru ani, au fost finalizate fix trei străzi din centrul istoric al Bucureştiului. Actuala administraţie plusează şi promite că va reabilita 11 străzi în nici patru luni.Sorin Oprescu i-a anunţat pe bucureşteni că, până la vară, vor avea un centru istoric renovat, în mare parte, cel puţin la nivelul infrastructurii. Astfel, cele 14 străzi care reprezintă nucleul principal al centrului vechi vor fi terminate, promite primarul. Înainte de Crăciun, străzile Lipscani, Zarafi şi Smârdan au fost finalizate, potrivit primăriei. În urmă cu două săptămâni au fost demarate lucrări pe străzile Tonitza şi Filitti, iar acum câteva zile le-a venit rândul străzilor Poştei şi Stavropoleos.

VAMA SIRET. Zeci de vameşi au fost aduşi ieri la audieri de procurorii DNA. Ei sunt acuzaţi de corupţie. Războiul DNA de pe 
frontul nordic

Şpăgile variau în Vama Siret de la 50 la 250 lei, iar sumele ilegale virate de contrabandişti 
în buzunarele lucrătorilor vamali ajungeau şi la 25.000 euro într-o singură zi. Peste 60 de poliţişti şi vameşi de la Vama Siret - Suceava au fost ridicaţi ieri de poliţiştii de la Direcţia Generală Anticorupţie, într-un dosar al procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Toţi aceştia au fost monitorizaţi de mai bine de patru luni, în cadrul unei anchete în care sunt suspectaţi de un număr mare de fapte de corupţie. Operaţiunea este condusă de procurorii de la Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe de Corupţie din DNA, care numai ieri au percheziţionat atât Vama Siret, cât şi locuinţele suspecţilor celor peste 60 de lucrători vamali.

TAXE. Plafonarea contribuţiei la pensii reduce diferenţele dintre metodele de încasare a salariului. Cum scapă de impozite salariile mari

Din acest an, CAS-ul angajaţilor nu poate depăşi 1.061 lei, iar al angajatorilor este limitat parţial. Agajaţii cu salarii foarte mari ar putea fi tentaţi să se întoarcă la formula de plată pe contract de muncă, după plafonarea bazei de calcul a CAS la 5 salarii medii pe economie. Însă variantele PFA sau Microîntreprindere rămân în continuare mai avantajoase. O persoană va plăti de acum încolo, cu titlul de CAS, cel mult 1.061 de lei, adică 10,5% din cele 5 salarii medii de 2.022 de lei, indiferent de salariul său.

NEGOCIERI. Guvernul încearcă să găsească alternative la presiunea FMI de-a scăpa de companiile de stat. - Boc caută manageri privaţi

Din privatizare, reorganizarea sau lichidarea marilor companii, statul ar putea să finanţeze la costuri mai mici deficitul bugetar. Un astfel de plan de măsuri, recomandat încă de anul trecut de experţii Băncii Mondiale şi pentru care insistă şi FMI, pare să fie acceptat şi de actualii guvernanţi. Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul doreşte să eficientizeze companiile de stat, care în ultimii 20 de ani "au fost surse de influenţă politică pentru unii sau alţii care s-au aflat la putere". Pe lângă introducerea managementului privat la companiile de stat, care "este un lucru ce se va întâmpla", potrivit declaraţiilor premierului, în cadrul discuţiilor cu FMI s-a insistat şi pe vânzarea de acţiuni minoritare la mai multe companii. În următorii doi ani, s-ar putea obţine 1,5 miliarde euro din vânzarea de acţiuni ale unor companii de stat, potrivit estimărilor directorului general al Franklin Templeton şi managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, Grzegorz Konieczny.

Destăinuirile lui Julian Assange, la Discovery

Fondatorul site-ului povesteşte, alături de colaboratorii săi, cum a ajuns "Inamicul numărul 1" al Pentagonului. Documentarul "WikiLeaks: Războaie, minciuni şi casete video", care prezintă povestea lui Julian Assange şi a controversatului website pe care l-a creat, va avea premiera în 13 februarie, de la ora 22.00, pe Discovery Channel, inclusiv în România. Documentarul realizat de Paul Moreira şi Luc Hermann, Pre-mires Lignes (2011), urmăreşte cronologic toată evoluţia site-ului, de la înfiinţare şi până la cele mai recente acuzaţii de conspiraţie, care l-au făcut pe Julian Assange "Inamicul Numărul 1" al Pentagonului. Fondatorul site-ului vorbeşte în interviu despre motivele care au stat la baza înfiinţării organizaţiei WikiLeaks şi despre impactul acesteia la nivel mondial. Sunt filmate întâlniri cu jurnalişti şi hackeri ai WikiLeaks, care luptă pentru transparenţă şi pun sub semnul întrebării regulile atotcuprinzătoare ale secretului militar.

ZIARUL FINANCIAR

Bancherii se bat pe noua reţetă de "credit cu dobândă zero": ratele pe card

Modelul de rate fără dobândă a fost preluat de la băncile mici şi de băncile de top, precum BCR, BRD sau Raiffeisen. Reţeta turcească de rate fără dobândă pentru cumpărăturile plătite cu cardul de credit a devenit în ochii bancherilor "cheia" pentru dezgheţarea creditării, astfel că cinci bănci de top au introdus anul trecut această facilitate. Chiar şi impozitele sau poliţele de asigurare pot fi achitate anul acesta în rate, după ce modelul fusese iniţial oferit pentru achiziţiile de electrocasnice sau îmbrăcăminte. Spre exemplu, turcii de la Garanti Bank au introdus săptămâna trecută opţiunea de a achita în trei rate impozitele şi taxele plătite cu cardul de credit până la sfârşitul lunii martie. Într-o mişcare similară, BCR oferă posibilitatea de a achita în cel mult şase rate lunare contravaloarea poliţelor RCA încheiate la BCR Asigurări.

Construcţiile ridicate ilegal vor fi demolate. Nu mai este posibilă "intrarea în legalitate"

Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă eliminarea posibilităţii obţinerii de către proprietari, constructori sau dezvoltatori care au încălcat planurile de urbanism a aşa-numitelor "planuri de urbanism de intrare în legalitate" pentru construcţia care nu respectă planurile. Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă eliminarea posibilităţii obţinerii de către proprietari, constructori sau dezvoltatori care au încălcat planurile de urbanism a aşa-numitelor "planuri de urbanism de intrare în legalitate" pentru construcţia care nu respectă planurile. Executivul a limitat drastic şi posibilitatea admiterii de către autorităţile publice a Planurilor de Urbanism Zonal (PUZ) finanţate de către investitori privaţi sau proprietari de terenuri care permit în prezent ca, pentru o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, PUZ să se abată de la Planul de Urbanism General (PUG).

Bancherii au tăiat dobânzile, dar clienţii nu au simţit

Clienţii individuali ai băncilor s-au putut împrumuta mai ieftin la sfârşitul anului trecut, dobânda anuală efectivă la creditele de consum în lei ajungând la 17,5% pe an în decembrie, în scădere cu aproape 4,5 puncte procentuale faţă de perioada corespunzătoare din 2009, arată datele BNR. În pofida percepţiei generale că împrumuturile de consum în lei rămân scumpe, costul efectiv a coborât astfel aproape de minimele istorice din 2007, după ce dobânzile au scăzut constant timp de patru luni consecutive. Bancherii au ieftinit creditele de retail şi în prima parte a anului trecut, dar în vară (când TVA a fost majorată, ceea ce a dus la un salt al inflaţiei) dobânzile la împrumuturile fără garanţii s-au apropiat din nou de pragul de 20% pe an, pentru a reveni pe scădere abia în ultimele luni din 2010.

Locuitorii din zona Berzei-Buzeşti se mută pe ultima sută de metri, cu buldozerele în stradă

Pe Strada Berzei din Bucureşti, pe unde urmează să treacă "diametrala nord-sud" a oraşului, trei excavatoare dărâmau miercuri după-amiază două case lipite una de alta. În ultimele săptămâni buldozerele au "tocat mărunt" în jur de 40 de construcţii pentru a lărgi artera prin care se poate ajunge de pe strada Ştirbei Vodă în Piaţa Victoriei, planul fiind ca în final să se poată circula pe un drum cu trei benzi pe sens. Demolatorii lucrează şi noaptea, când traficul rutier şi pietonal este mai redus. Traversarea acelei zone cu maşina reprezintă la ora actuală o aventură, în condiţiile în care gropile formate pe lângă şina de tramvai nu au mai fost reparate de multe luni. Paradoxal, cu toate că a fost anunţat de multă vreme proiectul de lărgire a şoselei şi demolarea clădirilor, încă există locuitori ai zonei care abia acum se mută, cu buldozerele la uşă.

Finanţele profită de optimismul investitorilor şi aspiră toţi leii de pe piaţa monetară

Ministerul Finanţelor a început luna în forţă, organizând în paralel două licitaţii pentru vânzarea de obligaţiuni cu scadenţe în 2013 şi 2015 şi a absorbit în total 1,27 miliarde de lei (299 mil. euro), foarte aproape de volumul planificat. Randamentele plătite au fost de 7,11% şi respectiv 7,16% pe an, aproape de cele la care se tranzacţionează pe piaţa secundară titluri cu maturităţi similare. Băncile au cumpărat în nume propriu cea mai mare parte a titlurilor, în timp ce achiziţiile realizate în contul clienţilor au fost de 67 de milioane de lei. Dealerii spun că cererea de titluri de stat este susţinută inclusiv de jucătorii străini, nume mari din industria financiară precum Deutsche Bank, Barclays sau BNP Paribas făcându-şi simţită prezenţa la Bucureşti. Totuşi, interesul investitorilor internaţionali este mai mare pentru titlurile de stat maghiare decât pentru cele româneşti, din cauza diferenţei de randamente.

Videanu: Nu am nicio acţiune la Fondul Proprietatea

Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, susţine că nu deţine acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) şi că nu are nici o implicare în managementul firmei de brokeraj Equity Invest, la care deţine 24% din acţiuni, care a intermediat în ianuarie tranzacţii de peste 55 mil. lei, de 15 ori mai mari decât media tranzacţiilor lunare de anul trecut, majoritatea cu acţiuni Fondul Proprietatea. Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, susţine că nu deţine acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) şi că nu are nici o implicare în managementul firmei de brokeraj Equity Invest, la care deţine 24% din acţiuni, care a intermediat în ianuarie tranzacţii de peste 55 mil.

Şeful FP: Vrem să luăm piaţa prin surprindere, să fim un fel de bancă centrală pe acţiunile FP

Greg Konieczny, administratorul Fondului Proprietatea (FP) şi unul dintre cei mai influenţi profesionişti de pe piata de capital, vorbeste in premiera despre cum va rascumpara Fondul actiuni din piata. Miza acestei operatiuni este uriasa, astfel ca administratorii, la fel ca si marile banci centrale, pariaza pe elementul surpriza pentru a sprijini pretul actiunii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb