REVISTA PRESEI 04.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 4 februarie 2017

REVISTA PRESEI 04.02.2017

ADEVARUL

Ziua a 4-a de proteste. Peste 150.000 de oameni au cântat "Deşteaptă-te, române!" în Piaţa Victoriei

Sute de mii de oameni au ieşit, vineri seară, să protesteze la Bucureşti, în faşa Guvernului, şi în toate marile oraşe din ţară, cerând Guvernului abrogarea Ordonanţei 13. Aceasta este a patra seară consecutivă de manifestaţii în stradă. Estimările indicau peste 150.000 de manifestanţi în Bucureşti, care au protestat paşnic. La ora 22:00 mulţimea din faţa Guvernului a intonat, îngenunchind, imnul naţional, într-o atmosferă emoţionantă. Oamenii s-au organizat pe reţele de socializare pentru ca la acea oră toţi să intoneze, la unison, "Deşteaptă-te, române!".

Proteste în ţară

La CLUJ-NAPOCA peste 30.000 de oameni au fost în Piaţa Unirii: "Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi" şi "Înger, îngeraşul meu, scapă-ne de PSD!" La TIMIŞOARA peste 25.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Operei. La SIBIU peste 17.000 de oameni au protestat. Mai mulţi antreprenori sibieni au anunţat că vor oferi ceai cald, flori şi cozonaci celor care mărşăluiesc. La CONSTANŢA peste 10.000 oameni au ieşit în stradă la demonstraţie. La IAŞI peste 10.000 de oameni s-au strâns în centrul oraşului. La BAIA MARE peste 3.000 de oamenii au ieşit din case ca să protesteze în Piaţa Revoluţiei. Băimărenii au gândit manifestaţia sub forma unei înmormântări, a democraţiei, ca urmare a adoptării ordonanţelor de urgenţă ce modifică legislaţia penală din România. La BRAŞOV 12.000 de oamenii au pornit în marş pe străzile oraşului pe traseul Prefectură- Patria-Castanilor-Onix şi apoi înapoi în centru în Piaţa Sfatului.

Surse: UDMR se dezice de PSD

Potrivit unor surse politice, UDMR a trimis o scrisoare către toate partidele, în care susţine că legislaţia penală nu trebuie modificată prin ordonanţă de urgenţă, ci în urma dezbaterilor parlamentare. Maghiarii propun eliminarea sumei limită de 200 mii lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Poziţia UDMR vine în contextul în care formaţiunea maghiară are un protocol de colaborare cu PSD.

Ucraina: cel puţin 32 de morţi în schimburile de focuri de la Avdiivka

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a îndemnat comunitatea internaţională să exercite presiuni asupra Moscovei ca urmare a reluării ostilităţilor în estul Ucrainei, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin acuză Kievul de declanşarea schimburilor de focuri la Avdiivka, comentează AFP. La New York, ambasadoarea Statelor Unite la ONU a avut un schimb dur de replici cu omologul său rus. Aceste confruntări sunt cele mai violente de la instituirea ultimului armistiţiu în estul Ucrainei, la 29 decembrie 2016, şi primele de la învestirea preşedintelui american Donald Trump, care pledează pentru ameliorarea relaţiilor ruso-americane, în condiţiile în care Moscova este acuzată de către Kiev şi Bruxelles de susţinerea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Cum se dau legile cu dedicaţie. Cazurile Vlasov/Florin Iordache, Şova/Hrebenciuc şi Zsolt Nagy/Chiuariu

Ancheta deschisă de procurorii DNA în cazul iniţiativei legislativă privind graţierea şi ordonanţa de urgenţă de modificare a codurilor penale, nu este prima privind modul în care s-au adoptat actele normative în România. Alte trei dosare, anchetate de procurorii DNA, au vizat acte normative controversate, promovate prin Guvern sau Parlament. În toate cazurile, cei implicaţi vorbesc de rolul vital pe care îl au miniştrii Justiţiei, sau membrii Comisiilor Juridice din Parlament.

Dragnea şi-a atins deja primul mare obiectiv

Modul în care au adoptat ordonanţele de urgenţă, întârzierea intrării în vigoare a uneia dintre ele, tonul incalificabil cu care ministrul Justiţiei a respins toate întrebările legitime ale jurnaliştilor, atitudinea sfidătoare a lui Liviu Dragnea, care repetă senin aceleaşi minciuni pentru a-şi apăra deciziile, toate constituie argumente suplimentare care susţin o ipoteză îngrijorătoare. Şi-au propus nu doar să îşi asigure imunitatea, nu doar să strângă motive pentru demiterea preşedintelui, ci şi să genereze deliberat conflict şi instabilitate. Ce ar avea de câştigat şeful PSD şi aliaţii săi din acest lucru? Totul! Nu vor putea redobândi controlul asupra resurselor economice, a justiţiei, a puterii politice, pe care l-au pierdut începând cu 2005, fără să şubrezească şi chiar să rupă punţile prin care România este legată de Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.

Un grup de antreprenori protestează într-un mod inedit

Dincolo de scandări furioase, de gaze lacrimogene şi de indignare, scandalul ordonanţelor produce şi reacţii admirabile. Un grup de antreprenori a decis să-şi mute biroul în Piaţa Victoriei şi să lucreze de acolo. Mai mult, aceştia le oferă celorlalţi protestatari apă, sucuri, biscuiţi, ciocolată, gesturi menite să menţină starea de spirit şi să formeze o coeziune socială între cei care îşi strigă năduful în faţa Guvernului. Gestul lor a început să fie replicat şi de alţi oameni, muncitori pe şantiere, profesori sau studenţi, care aduc alimente şi băuturi calde pentru a fi împărţite protestatarilor. E "casual Friday", iar pentru maratonistul şi antreprenorul Andrei Roşu asta înseamnă să lucreze din faţa Guvernului, protestând şi tastând în acelaşi timp.

Bulgarii ies în stradă duminică în semn de solidaritate cu românii

Bulgarii au decis să se solidarizeze cu românii care protestează faţă de Ordonanţa 13 şi vor organiza duminică, la Sofia, un miting de susţinere a manifestaţiilor masive din România. "Un pas înapoi în lupta împotriva corupţiei în România ar reprezenta un semn rău pentru Bulgaria", scrie organizatorul mitingului. "Succesul înregistrat în ultimii ani de România este una dintre puţinele speranţe că se poate face ceva pentru funcţionarea statului de drept", se arată pe pagina de Facebook deschisă pentru popularizarea acestui eveniment. Organiatorul mitingului mai menţionează fiorii reci simţiţi de oficialii bulgari când e vorba de succesele justiţiei române.

Tensiuni între Lukaşenko şi Putin. Rusia, acuzată de încălcarea acordului de frontieră cu Belarus

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, văzut drept "ultimul dictator" dintr-o ţară europeană, a criticat vineri decizia Rusiei de a introduce controale la frontiera cu ţara sa, apreciind că statul vecin acţionează în baza unor suspiciuni că s-ar reorienta spre Occident. Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat la sfârşitul lui ianuarie introducerea de controale în trei regiuni de la frontiera Rusiei cu Belarus, pentru a "crea condiţiile necesare menite asigurării securităţii". De asemenea, FSB a instituit o zonă tampon pe o porţiune de 30 de kilometri de la graniţa dintre Rusia şi Belarus. Acest anunţ a fost făcut la nici trei săptămâni de la decizia lui Aleksandr Lukaşenko de a elimina regimul de vize pentru cetăţenii din 80 de ţări, printre care toate ţările membre UE, SUA şi Japonia, în cazul în care durata şederii în Belarus nu depăşeşte cinci zile.

EVENIMENTUL ZILEI

Urmează ruperea PSD şi debarcarea lui Dragnea, adevărata miza a lui Iohannis şi a Sistemului - Ion Cristoiu

Dacă ne gîndim că pînă vineri, 3 februarie 2017, Victor Ciorbea părea de neclintit în decizia de a nu contesta Ordonanţa pînă cînd nu intră în vigoare (condiţie cerută de lege) în ciuda presiunilor Străzii şi a presiunilor neconstituţionale ale Raţei Mecanice puse de Sistem s-o facă pe Curcanul, anunţul de vineri e o lovitură de teatru. Klaus Iohannis şi Sistemul pariază pe o mişcare în PSD care să ducă la debarcarea lui Liviu Dragnea şi punerea unui Guvern PSD- LDE marionetă a Cotrocenilor. E de preferat pentru Raţa mecanică unui Guvern minoritar al Dreptei.

SURPRIZĂ: Reprezentanţii Dacia, Renault şi Nissan se retrag din Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile

Renault Commercial Roumanie (societate care comercializează mărcile Dacia, Renault şi Nissan în România) a anunţat astăzi că, alături de producătorul autohton Automobile Dacia a decis să renunţe la calitatea de membru al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). În acelaşi timp, cele două societăţi au anunţat că interesele acestora vor fi reprezentate de către ACAROM (Asociaţia Constructorilor de Automobile din România). În calitate de membri ACAROM, Automobile Dacia şi Renault Commercial Roumanie vor continua să susţină programele care vizează creşterea pieţei naţionale de vehicule noi. Deşi nu se detaliază în anunţul făcut de Renault Commercial Roumanie şi Automobile Dacia, se pare că reprezentanţi măcilor Dacia, Renault şi Nissan sunt nemulţumiţi de lipsa de susţinere a APIA în privinţa taxei pe poluare şi a programului "Rabla".

Doi bancheri din România câştigă anual peste 1 milion de euro

Un număr de 5.124 de bancheri şi manageri de fonduri din Uniunea Europeană au câştigat în 2015 peste un milion de euro, în creştere cu 33% comparativ cu 2014, a anunţat joi Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Bloomberg. România este prezentă şi ea în acest clasament cu doar 2 persoane care au un câştig anual de peste un milion de euro. În anii trecuţi, România se afla cu o singură persoană în clasament. Conform raportului actual, cel mai plătit bancher din România a incasat 1,46 milioane de euro.

George Maior, ex-directorul SRI îl regretă pe Florian Coldea!

George Maior, fostul director al SRI şi actualul ambasador al României în SUA a acordat un interviu Digi 24, pentru prima dată de la declanşarea scandalului Sebastian Ghiţă. Răspunsul oferit de Goerge Maior la întrebarea legată de scandalul SRI-Ghiţă este surprinzător. George Maior: În 10 ani de zile SRI a devenit unul dintre cele mai puternice din lume, respectate, credibile şi văd acest lucru şi aici, văd peste tot acest fapt. Eu nu cred că putem revizui ceva ce pur şi simplu a contribuit fundamental la racordarea României în circuitul euro-atlantic şi de informaţii şi de cunoaştere. Deci nu am să-mi reproşez nimic şi îmi pare rău că domnul Coldea, care a contribuit enorm de mult la reformarea acestui serviciu, s-a decis să se retragă. Este tot ce pot să spun.

A patra zi de proteste consecutive în Bucureşti şi marile oraşe ale României

Peste 300.000 de oameni au protestat în toată ţara împotriva ordonanţei amnistiei. 150.000 de oameni au fredonat imnul naţional în Piaţa Victoriei din Bucureşti, manifestanţii au aplaudat. Numărul protestatarilor în toată ţara, depăşeşte 300.000. Bucureşti - 150.000, Cluj - 40.000, Sibiu - 20.000, Timişoara - 25.000, Galaţi - 8.000, Craiova - 10.000, Baia Mare - 5.000, Alba Iulia - 3.500, Bacău - 3.000, Deva - 2.200, Piatra Neamţ - 1.000, Târgu Mureş - 1.000, Piteşti - 1.500, Mediaş - 2.000, Iaşi - 10.000.

Traian Băsescu, DEZVĂLUIRI BOMBĂ despre Florian Coldea şi pozele cu Elena Udrea din Paris

Fostul preşedinte Traian Băsescu a dezvăluit, în premieră, că a fost la un pas să-l demită pe Florin Coldea după "jocul operativ" în care au fost publicate, în campania electorală prezidenţială din 2014, poze cu Elena Udrea şi Alina Bica la cumpărături în Paris. Traian Băsescu s-a declarat convins că serviciile l-au tras pe sfoară pentru că era pe final de mandat şi a vrut să-l demită pe Florian Coldea din fruntea SRI "măcar să-i arăt că nu sunt naiv".

Ministrul Transporturilor despre proiectul autostrăzii Sibiu-Piteşti

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, doreşte accelerarea proiectului autostrăzii Sibiu-Piteşti, astfel încât, în 2017, ar putea fi demarate procedurile de achiziţie publică pentru proiectare şi execuţie. El a declarat, ieri, în şedinţa comisiilor de specialitate ale Parlamentului reunite, că priorităţile mandatului său sunt în principal axate pe câteva proiecte de investiţii mari, cum ar fi continuarea lucrărilor pe fostul coridor IV, actualul coridor Rin-Dunăre, unde se găseşte autostrada Sibiu - Piteşti, potrivit Agerpres.

JURNALUL NATIONAL

Procurorul general a solicitat în instanţă suspendarea şi anularea ordonanţei de modificare a Codurilor penale

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut, vineri, judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia de contencios administrativ suspendarea şi anularea ordonanţei de urgenţă adoptate de Guvern prin care au fost aduse modificări Codurilor penale. Augustin Lazăr a cerut judecătorilor ca judecarea cererii de suspendare a ordonanţei să se facă în regim de urgenţă, înainte ca acest act normativ să intre în vigoare pe data 9 februarie.

Un român bănuit că pregătea un atac în Germania a fost arestat pe aeroportul din Frankfurt

Un român în vârstă de 21 de ani a fost arestat pe aeroportul din Frankfurt, fiind bănuit că are legături cu o mişcare islamistă şi că ar fi participat la pregătirea unui atac în Germania, au anunţat vineri Parchetul din Karlsruhe şi poliţia germană, transmite AFP. Românul este suspectat că a schimbat mesaje pe internet cu alte persoane în vederea pregătirii unui atac în Germania. Anchetatorii nu dispun la ora actuală de niciun indiciu cu privire la o ţintă concretă a unui eventual atac şi nici nu menţionează dacă cel arestat este afiliat unei grupări jihadiste anume. Conform AFP, el se pregătea să plece în România în cadrul acestor pregătiri şi a fost arestat joi.

Preşedintele CCR: Nu ne orientăm după alte presiuni, doar după jugul blând al legii

Judecătorul Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale, a făcut primele comentarii după sesizările primite, privind OUG 13/2017. "Suntem obligaţi să vedem cu seriozitate orice sesizare primim. Avem nişte termene, avem în vedere şi conţinutul OUG şi vom acţiona în consecinţă. Judecătorii nu îşi exprimă opinii publice, mai ales legate de asemenea subiecte. Vă rog să mă înţelegeţi. Nu ne orientăm după alte presiuni, doar jugul blând al legii. Vom respecta Constituţia, legea şi conştiinţa noastră" a spus preşedintele CCR.

Creşterea economică va încetini

Estimările Coface nu sunt la fel de optimiste precum cele ale Comisiei Naţionale de Prognoză. Creşterea economică a României va încetini, în 2017, la 3,6% de la 4,6% în 2016, fiind una dintre puţinele ţări din regiune care se va confrunta cu o astfel de evoluţie, iar deficitul bugetar va creşte la 3,5% din PIB în acest an de la 2,6% anul trecut, susţine Eugen Anicescu, country manager Coface România. Totodată, reprezentanţii Coface se aşteaptă la o inflaţie de 1% în prima jumătate a acestui an şi de 2% la finalul anului, după deflaţie în 2016, având în vedere că impactul reducerii TVA cu un punct procentual va fi mult mai mic decât cel de anul trecut, când TVA s-a redus cu patru puncte procentuale. În plus, actualele evenimentele de pe scena politică românească, neanticipate, ar putea determina investitorii să îşi amâne decizia de a veni în România.

Productivitatea şi salariile merg pe contrasens în economia controlată de stat

Productivitatea muncii, definită ca un raport între intrări şi ieşiri, este un indicator de performanţă extrem de important pentru orice companie într-o economie de piaţă. Când vine vorba însă despre companiile unde statul român este acţionarul majoritar, acest indicator îşi pierde din importanţă, devenind o simplă notă în subsolul bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat în fiecare an, în unele cazuri chiar de Guvern. Profitul primelor cinci companii de stat în anul 2015 a fost de 3.311,29 milioane de lei, sub profitul companiilor din Top 5 în 2014 care a fost de 3.724 milioane de lei, în condiţiile în care salariile angajaţiilor din aceste companii au înregistrat creşteri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb