REVISTA PRESEI 04.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 martie 2015

ADEVARUL

Şeful FBI James Comey s-a întâlnit cu noul director al SRI, Eduard Hellvig

flat într-o scurtă vizită la Bucureşti, directorul FBI, James Comey, s-a întâlnit, miercuri, cu noul director al SRI, Eduard Hellvig. La finalul întrevederii, cei doi oficiali au susţinut o conferinţă de presă. Eduard Hellvig a lăudat colaborarea SRI cu serviciile secrete americane. "În cadrul parteneriatului bilateral SRI-FBI realizăm un schimb intens de informaţii şi derulăm operaţiuni comune în mai multe domenii, cum ar fi securitatea cibernetică, combaterea criminalităţii organizate, combaterea terorismului, precum şi contracarerea acţiunilor de spionaj. Întâlnirea noastră are loc pe fondul problemelor majore la adresa stabilităţii geopolitice, precum şi a unor atacuri la adresa dreptului internaţional. Mă refer la criza din Ucraina şi intensificarea fără precedent a acţiunilor teroriste", a spus Hellvig. La rândul său, James Comey a apreciat sprijinul României în lupta împotriva ameninţărilor globale.

Cutremurul din '77 şi Securitatea: planul diabolic al lui Ceauşescu de spionare a românilor

În seara zilei de 4 martie 1977, România a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc la ora 21.22.22 şi a durat 56 de secunde. Atunci au murit 1.570 de oameni, din care 1.391 numai în Bucureşti. Peste 11.300 de oameni au fost răniţi. Imediat după cutremur, Nicolae Ceauşescu a hotărât să deschidă "Contul refacerii, solidarităţii şi omeniei", cunoscut sub numele de "Omenia", unde toţi oamenii muncii trebuiau să doneze bani pentru reconstrucţia ţării. În ajutorul României au sărit atunci şi ţările străine, care au trimis sume mari de bani pentru reconstrucţia Bucureştiului, oraşul cel mai afectat de cutremur. În urma cutremurului din martie 1977 s-au descoperit blocuri fără fundaţie, iar în blocurile Dunărea şi Continental au fost găsite aparate de emisie, arme şi acte în alb. Oamenii erau nemulţumiţi de faptul că lunar li se opreau bani din salariu pentru contul Omenia.

Mai puţin de jumătate dintre elevi au optat pentru Religie

Până ieri, doar 1,2 milioane de elevi din cei peste 3 milioane din întreaga ţară depuseseră cereri de participare la ora de Religie. Asta în condiţiile în care vineri este ultima zi în care se mai pot depune solicitările. Între timp, la comisiile specializate de la Camera Deputaţilor se lucrează de zor la schimbarea statutului orei de Religie în lege. Deputaţii de la Comisia de Învăţământ şi Comisia Juridică trebuie să cadă de acord asupra textului de lege care va schimba în Legea Educaţiei procedura de înscriere a elevilor la ora de Religie, însă dezbaterile vor depăşi data de 8 martie, dată până la care un nou articol de lege ar fi trebuit să înlocuiască vechea reglementare din lege.

Problema religiei în şcoli acum 100 de ani

Unii universitari şi filosofi români considerau, în urmă cu un secol, că locul religiei nu este în şcoală. Şi atunci opiniile erau, ca şi acum, împărţite. Discuţia de azi legată de ora de religie în programa şcolară nu e una nouă, ci durează de mai bine de un secol. Filosoful Vasile Conta, savantul Victor Babeş, medicii ieşeni Panait Zosin şi Constantin Thiron sunt doar câţiva dintre gânditorii şi oamenii de ştiinţă ai veacurilor trecute care s-au opus vehement prezenţei religiei în şcoală şi au mărturisit aceasta public, inclusiv prin intermediul revistei bilunare "Raţiunea", care a apărut la Bucureşti între 1911 şi 1914. Unii dintre aceştia au cerut interzicerea totală a învăţământului religios în şcoală, au criticat donaţiile către Biserica Ortodoxă Română (BOR) spunând că sunt o "adevărată epidemie" şi îşi exprimau dezamăgirea că oamenii nu se mobilizau la fel când era vorba de şcoală - fapt extrem de actual, deşi de la acel moment a trecut mai bine de un secol.

Putin, cu ochii pe Marea Neagră şi rutele energetice. "Orice ţară cu ieşire la Marea Neagră este acum o potenţială ţintă"

Anexarea Peninsulei Crimeea şi susţinerea conflictului separatist din estul Ucrainei reprezintă doar primele capete de pod în strategia neo-imperialistă a liderului de la Kremlin, acuză tot mai multe voci. Comandantul forţelor NATO în Europa a subliniat clar săptămâna trecută că "nu avem niciun motiv pentru a considera că ambiţiile lui Putin se limitează la estul Ucrainei". Dacă până acum aceste afirmaţii erau intepretate mai degrabă drept un avertisment că Putin nu se va mulţumi până când nu va controla întreaga Ucraină, analiştii atrag acum atenţia că planurile sale sunt mult mai ambiţioase şi deloc noi. În timp ce întreaga lume şi-a îndreptat atenţia către luptele din Donbass, Kremlinul a făcut manevre pentru a acapara ceva cu mult mai valoros, scriu jurnaliştii "Daily Beast".

Poveştile celor doi miliardari români: unul deţine 200 de maşini de colecţie, celălalt aduce elefanţi împăiaţi din Africa

Pasiunea pentru vânătoare este probabil cel mai vizibil punct comun dintre Ioan Niculae şi Ion Ţiriac. Ioan Niculae şi Ion Ţiriac au obţinut din nou certificarea Forbes USA pentru averea de peste un miliarde de dolari, ei fiind singurii români incluşi în ediţia 2015 a topului miliardarilor lumii. După o pauză de cinci ani, cei doi se reîntâlnesc în catalogul bogăţiei. Mai bogat anul acesta este desemnat Niculae, care, potrivit revistei americane, a speculat problemele combinatelor de îngrăşăminte chimice din criza Ucraina. Acesta e cotat cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, cu 200 de milioane de dolari mai mult decât Ion Ţiriac, care revine în top în principal datorită revenirii pieţei imobiliare şi a consumului. Deşi îi despart 15 ani, atât Ioan Niculae, cât şi Ion Ţiriac au început să facă business imediat după 1990, folosindu-şi relaţiile cu exteriorul.

Câţi bani a luat «Doamna Merişor» pentru chinurile din junglă

Elena Merişoreanu a dormit în aer liber, a băut cocktail-uri cu sânge şi maţe în jungla africană, la emisiunea "Sunt celebru, scoate-mă de aici!" de la Pro TV, însă efortul ei a meritat. Pentru cele 13 zile petrecute în junglă, ea a fost plătită regeşte. "Doamna Merişor" (66 de ani) le-a cerut fanilor să n-o mai voteze, ca să poată pleca spre România după 13 zile de chin la "Sunt celebru, scoate-mă de aici!'' Se pare însă că experienţa, pe care o descrie drept foarte interesantă, a fost şi extrem de bănoasă. Apropiaţii cântăreţei au dezvăluit, pentru Click!, că Merişoreanu s-ar fi ales cu o sumă uriaşă: 30.000 de euro.

BANCHERUL

Bancile afiseaza acum la ATM-uri ce comisioane platim: tot mai mari

Bancile sunt obligate de Protectia Consumatorilor (ANPC) sa afiseze, incepand de astazi, comisioanele pe care le practica la operatiunile cu cardul la ATM-uri. Clientii a doua mari banci, BRD si Raiffeisen Bank, vor avea insa surpriza sa constate ca vor plati mai mult pentru retragerile de bani de pe card sau pentru alte operatiuni la bancomat, precum interogarea soldului, pentru a vedea cati bani mai au in cont. Astfel, BRD a majorat, inca de la inceputul lunii ianuarie 2015, comisioanele pentru retragerile de numerar de la ATM-uri: de la 0,2% minim 0,5 lei la 0,2% minim 0,9 lei a crescut comisionul aplicat pentru folosirea unui card la propriile bancomate. Iar noul comision pentru retragerile de bani de pe un card BRD la ATM-urile altor banci este 1% plus 5 lei, cu 1 leu mai mult decat anterior (1% plus 4 lei). Raiffeisen Bank va dubla, din 17 martie, comisionul pentru retragerile de bani de pe cardurile de debit emise de banca la ATM-urile altor banci: de la 0,5% plus 2,5 lei la 1% plus 3 lei.

Volksbank anunta castigarea, in prima instanta, deciziile nefiind definitive, a inca doua procese

Volksbank anunta castigarea altor doua procese, in prima instanta, deciziile nefiind definitive, impotriva unor clienti care au cerut conversia creditelor din franci elvetieni in lei la cursul din data acordarii creditelor, la judecatoriile din Brasov si Cluj, dupa ce luna trecuta banca a prezentat alte trei cazuri asemanatoare, castigate tot in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti, Judecatoria Galati si Judecatoria Miercurea Ciuc. Pana acum exista doua procese cu decizii definitive in care a fost implicata Volksbank pe tema conversiei creditelor in CHF,unul in favoarea bancii, iar altul impotriva.

CURENTUL

Cadou de la Ciorbea de ziua lui Ilici

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sesizat, marţi, Curtea Constituţională cu privire la procedura de redeschidere a urmăririi penale. El a reclamat faptul că procurorul şi suspectul sau inculpatul nu pot participa la dezbateri în faţa instanţei, fapt ce nu asigură un proces echitabil. Până acum s-au "bucurat" de redeschiderea urmăririi penale Dosarul Mineriadei unde Ion Iliescu stă ca pe ghimpi, fiind vizat pentru chemarea animalelor de mineri în Bucureşti, Laszlo Borbely pentru luare de mită şi Varujan Vosganian pentru abuz în serviciu (fost subminarea economiei naţionale). Avocatul Poporului arată, în sesizarea transmisă judecătorilor constituţionali, că articolul 335, alineatul 4, din Codul de procedură penală încalcă Legea Fundamentală, având în vedere că nu este respectat dreptul la apărare.

Consens - de Tia Şerbănescu

Plenul Parlamentului l-a votat şi l-a numit pe dl. Eduard Hellvig director al SRI cu un punctaj record: 498 din 513. Aşadar avem şef la SRI. Nu este el prea grozav dar a obţinut consensul. Discursul de învestitură a fost şters şi plin de locuri comune (anticorupţie, consolidarea performanţei) adică exact cum trebuie. După ce l-a votat, premierul Ponta a plecat la ambasada Italiei unde a parodiat "axa Buc-Berlin-Washington" a lui Hellvig propunând "axa Buc-Roma-Washington". După atâtea axe, Bucureştiul părea complet derutat. Cert este că asasinarea opozantului Boris Nemţov la Moscova n-a fost condamnată decât de vechea axă Londra-Washington. Dna Merkel a tăcut mâlc iar Roma, oraş deschis, nici n-a observat. Nici dl. Iohannis n-a comentat dar având în vedere că timpul său de reacţie e mai lent, e posibil să spună ceva peste o săptămână - căci potrivit propriei declaraţii, "a vorbi este o artă". A tăcea este o ştiinţă. A glumi este un sport: "cu ce vă putem ajuta?" I-a întrebat Ponta pe ziarişti amintindu-şi că "aşa zicea Crin" şi mărturisind: "chiar mi-e dor de Crin".

CURIERUL NATIONAL

ASF, avatarul firmelor de asigurări?

ASSAI: În urma unui ordin emis în toamna anului trecut de ASF, service-urile nu mai au voie să înainteze petiţii, ceea ce a scăzut semnificativ numărul acestora, fără ca asigurătorii să-şi fi îndeplinit în mod real atribuţiile pe care le au faţă de asiguraţi. Continuându-şi politica de favorizare a asigurătorilor în detrimentul consumatorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prezentat trunchiat situaţia petiţiilor înregistrate anul trecut împotriva societăţilor de asigurări, nereuşind însă în totalitate să acopere neregulile descoperite la firmele cu mari probleme de solvabilitate şi, evident, de credibilitate. Îmbrăcându-le însă într-o aură favorabilă, ASF arată că numărul petiţiilor înregistrate anul trecut de firme precum Euroins, Astra şi Carpatica a scăzut cu... 0,26 până la 4,35 la sută, dar nu pentru că şi-ar fi rezolvat problemele şi ar fi avut o conduită corectă faţă de asiguraţi, ci pentru că numărul petiţiilor luate în calcul de ASF nu este cel real, fiind numărate doar cele ale semnatarilor unici.

Kievul şi Moscova, acord privind livrarea de gaze naturale până la sfârşitul lunii martie

Comisia Europeană a anunţat că Moscova şi Kievul au reuşit luni, după negocieri extrem de dificile derulate la Bruxelles, să ajungă la un acord privind conti­nuarea livrării de gaze naturale Ucrainei până la finele lunii martie şi securizarea tranzitului prin Ucraina al gazelor cumpărate de ţări europene. Compania ucraineană Naftogaz, informează "Les Echos" citând agenţiile internaţionale de presă, s-a angajat să plătească anticipat, în luna martie, grupului Gazprom achiziţiile de gaze ce asigură consumul naţional. În acelaşi timp, Gazprom se obligă să garanteze tranzitul gazelor achiziţionate de Uniunea Europeană, livrate până la puncte agreate între cele două părţi.

Şi jucăriile se joacă la Bursă

Distribuitorul de jucării Nicoro Trading tatonează listarea pe piaţa AeRO de la BVB având obiectivul de a ataca piaţa de retail. Este în piaţa de distribuţie de jucării din anul 1994, unde a reuşit să ajungă la o cifră de afaceri de 14,33 milioane lei în 20 de ani. Acum, Nicoro Trading are însă în vedere desprinderea din captivitatea hypermarket-urilor care îi asigură 80% din desfacere şi pentru care este creditor de facto cu amânări de plată caracterizate de directorul general Mihai Frangulea ca fiind "inacceptabile". Firma specializată în comerţul de jucării tatonează acum interesul altor jucători... cei de la Bursă. Nicoro s-a prezentat ieri în faţa investitorilor în cadrul unui eveniment organizat de BVB pentru potenţialii emitenţi de pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO.

Concurenţa cere modificarea tarifului de transport al energiei electrice

În urma finalizării anchetei sectoriale derulate pe piaţa e­ner­giei electrice din România, Consi­liul Concurenţei a recomandat introducerea unor instrumente financiare specifice acestor pieţe (ex. contracte pentru diferenţă, contracte cu opţiune) care să ajute operatorii să îşi gestioneze riscurile financiare generate de eventualele neconcordanţe ce pot apărea la un moment dat între cerere şi ofertă. Considerând că o mai mare flexibilitate în funcţionare (mix de surse de producere/tehnologii) ar avantaja producătorii interni în faţa concurenţilor europeni, în perspectiva unei pieţe regionale, şi, ulterior, a unei pieţe unice comunitare, Consiliul Concurenţei "recomandă realizarea unor ana­li­ze în vederea schimbării modelului de tarifare a activităţii de transport a energiei electrice".

Alertă în rândul investitorilor: 37% dintre aceştia cred că Grecia se va retrage din zona euro

Teama din pieţe legate de posibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro a atins cele mai ridicate niveluri de la precedentul val de criză a datoriilor suverane din anul 2012 şi până în prezent. Conform unui sondaj realizat de Reuters în rândul a 980 de investitori individuali şi instituţionali, în cea mai mare parte din Germania, nu mai puţin de 37,1% dintre aceştia nu văd Grecia ca parte a blocului monetar european şi în următoarele 12 luni, transmite agenţia de ştiri. Creşterea este semnificativă faţă de 22,5% în ianuarie, dar rămâne mult sub maximele de acum doi ani şi jumătate, când 70,7% dintre participanţii la poll-ul respectiv mizau pe o ruptură a statului elen faţă de zona euro. Sondajul a fost realizat în perioada 26-28 februarie a.c.

EVENIMENTUL ZILEI

Dezvăluirile şefului FBI la Bucureşti

Noul director al SRI a avut o primă zi foarte aglomerată: s-a întâlnit cu directorul FBI, James Comey, şi s-a dus la prima şedinţă CSAT. Comey s-a întâlnit şi cu preşedintele Iohannis, şi cu premierul Ponta. În declaraţia de dupa întâlnirea cu Eduard Hellvig, şeful FBI a insistat pe cooperarea cu SRI în domeniul securitaţii cibernetice. "Criminalitatea informatica este una dintre priorităţile cheie ale FBI şi ştiu ca este şi una dintre priorităţile-cheie ale dumneavoastra. Infractorii care îşi desfaşoara activitatea pe internet pot cauza pagube în întreaga lume, pentru ca ne-am conectat în totalitate vieţile la internet", a spus directorul FBI. Acesta a subliniat ca alaturi de colegii din România se fac eforturi pentru identificarea şi aducerea în faţa justiţiei a infractorilor cibernetici cunoscuţi, vinovaţi de înselarea a mii de persoane din toata lumea". Comey a mai aratat ca, în ultimii ani, un număr de 32 de ofiţeri SRI s-au pregătit la Quantico, în SUA.

Secret divulgat de români

Partea americană a cerut oficialilor români ca, din motive de securitate, să păstreze secretul acestei vizite până marţi, la ora 17.30. Presa a fost rugată să nu difuzeze nicio ştire până la acea oră. Mailurile pe acest subiect au fost însoţite de notificarea "Embargou până la ora 17.30", un procedeu curent în întreaga lume. Dacă, surprinzător, ziariştii, care fuseseră informaţi despre eveniment încă din cursul zilei de luni, au reuşit să fie discreţi, politicienii se pare că au fost mai puţin atenţi. "Surse oficiale" i-au transmis reporterului Mediafax care monitorizează activitatea Guvernului că, în cursul dimineţii, directorul FBI James Comey s-a întâlnit cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Ponta. Ştirea a fost difuzată cu câteva ore înainte de ridicarea embargoului, deci toată lumea ştia că şeful FBI se află în România.

Tăriceanu: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Codul Fiscal, iar opoziţia nu va depune moţiune de cenzură

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi seară, în emisiunea "Ultimul cuvânt" de pe B1 TV, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Codul fiscal, iar opoziţia nu va depune moţiune de cenzură. "La sfârşitul lunii martie, codul fiscal va fi depus la Parlament. Guvernul merită testul acesta şi îşi va asuma răspunderea pe codul fiscal. Eu vă spun că Guvernul rămâne până în 2016", a spus Tăriceanu.

Iohannis a condus prima sa şedinţă CSAT. După americani, vin portughezii!

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a făcut ieri o analiză a stării de securitate din Ucraina. La şedinţă a participat şi noul director SRI, Eduard Hellvig. CSAT a aprobat ieri propunerile premierului Victor Ponta, referitoare la intrarea si staţionarea pe teritoriul României, în mai-iunie 2015, a unor forţe şi mijloace ale armatei portugheze, cuprinzând patru aeronave F16 Falcon si aproximativ 150 militari si civili, din misiunile de Poliţie Aeriana NATO. Preşedintele Klaus Iohannis urmeaza sa informeze Parlamentul cu privire la decizia luata. Totodata, membrii CSAT au apreciat ca sprijinul consecvent al României pentru Ucraina, de la declansarea crizei, a marcat o deschidere fara precedent a autorita ţilor de la Kiev fa ţa de cooperarea bilaterala cu România, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

JURNALUL NATIONAL

Netanyahu declanşează un scandal cu Obama de la tribuna Congresului SUA: "Bad Deal"

Premierul israelian Netanyahu a declarat marti de la tribuna Congresului american ca acordul negociat de SUA cu Iranul este un pas gresit. El a caracterizat acordul in domeniul nuclear ,,Bad Deal'' (targ prost). Nethanyahu a fost invitat sa aiba un discurs in fata Congresului SUA fara acordul Casei Albe. Reactia administratiei prezidentiale a fost imediata si a precizat ca pozitia premierului israelian nu este noua si nu are nimic constructiv. Pasaje ale discursului liderului israelian au fost aplaudate cu ovatii de membri ai Congresului in care republicanii sunt majoritari. O declaratie din tabara democratilor e transanta: OASPETELE NOSTRU A JIGNIT INTELIGENTA STATELOR UNITE , a spus Nancy Pelosi. Netaniahu a vorbit pentru a treia oara in Congres, performanta care egaleaza discursurile lui Winston Churchill.

Teorii şi scenarii pe marginea asasinării oponentului lui Putin

"Cine l-a ucis pe opozantul rus Boris Nemţov?" este întrebarea cea mai auzită în ultimele zile şi la care analiştii politici şi presa încearcă să răspundă avansând teorii ce se susţin fiecare pe anumite argumente, dar deocamdată fără dovezi, comentează presa internaţională. Preşedintele rus Vladimir Putin sau sistemul său, serviciile secrete occidentale, cele ucrainene, mafia rusă, opoziţia rusă şi chiar jihadiştii - toţi sunt ţinta bănuielilor că ar avea o legătură cu acest asasinat. Astfel, în timp ce presa apropiată Kremlinului susţine că este vorba despre o operaţiune a serviciilor secrete occidentale şi/sau ucrainene, care ar încerca să destabilizeze Rusia, adversarii lui Putin cred că asasinatul este un rezultat al campaniei de ură lansate de sistemul în fruntea căruia se află acesta. Cei mai mulţi dintre aceşti adversari sunt însă de părere că este puţin probabil ca liderul de la Kremlin să fie direct implicat, el mai degrabă creând condiţiile propice unei asemenea crime.

Ponta: Dacă l-ar lua şi pe Traian Băsescu procurorii, ar fi şi mai bine

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi seara, cu privire la declaraţiile făcute în dosarul Microsoft potrivit cărora sume de bani ar fi fost folosite pentru campania electorală a lui Traian Băsescu, că ar trebui ca procurorii să îl tragă la răspundere pe fostul preşedinte al României. "Dacă l-ar lua şi pe el (Traian Băsescu n.r.) procurorii, ar fi şi mai bine, pentru că, sigur, e cazul Microsoft, banii au ajuns în campania electorală a cui? A candidat doamna Udrea? A candidat domnul Cocoş? Cine a candidat în 2009?", a spus Ponta într-o emisiune la RTV.

NATIONAL

A dat cu Ponta in SIE si a crapat SRI-ul!

Rivalitatea dintre Serviciul de Informatii Externe si Serviciul Roman de Informatii a fost comparata, nu de putine ori, cu dusmania fotbalistica dintre Steaua si Dinamo. Totusi, concurenta neloiala dintre cele doua servicii a ramas in niste parametri acceptabili, fara ca vreuna din parti sa depaseasca "linia rosie" prevazuta de cutumele meseriei. A facut-o insa fostul presedinte Traian Basescu, in plina campanie electorala, cand a declansat un atac fara precedent la adresa SIE, pe care l-a acuzat fie ca l-a racolat pe insusi premierul Victor Ponta ca ofiter acoperit, fie ca, in colaborare cu serviciile secrete franceze, au filat-o ilegal pe Elena Udrea la Paris. Iar multi s-au grabit sa cante in acel moment prohodul SIE. Iata insa ca, dupa stramoseasca vorba de duh "unde dai si unde crapa", la SIE este liniste si pace, in timp ce SRI-ul se clatina destul de serios, ca niciodata pana acum.

CSAT-ul, urmarit de FBI

Anterior primei sedinte a CSAT condusa de actualul presedinte, Klaus Iohannis, directorul FBI, James Comey, s-a intalnit atat cu seful statului, cat si cu premierul Romaniei. Prezent la Bucuresti, James Comey a discutat, separat, cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Victor Ponta. De asemenea, seful FBI s-a intalnit, tot ieri, cu sefii serviciilor de informatii romanesti si cu vicepremierul Gabriel Oprea (care are atributii pe zona sigurantei). "Sunt privilegiat sa ma aflu aici pentru a sarbatori unul dintre cele mai bune parteneriate pe care le are FBI-ul in intreaga lume", a declarat directorul FBI, dupa intalnirea sa cu primii doi oameni din SRI, Eduard Hellvig si Florian Coldea.

PUTEREA

Metoda hoţiilor de la Primăria Sectorului 2

Stimulentele acordate inspectorilor fiscali au dezvoltat adevărate reţele de corupţie în administraţiile locale, transformându-se în unelte de opresiune a contribuabililor, dar şi de jecmănire a oamenilor. La Primăria Sectorului 2, inspectorii de recuperare erau sancţionaţi dacă nu reuşeau să-i păcălească pe cetăţeni. În plus, ei au fost obligaţi să semneze declaraţii prin care se obligau ca timp de 5 ani să nu-şi reclame şefii şi să nu divulge secretele direcţiilor în care lucrau.

Iulian Bădescu, primarul Ploieştiului, scos cu cătuşe de la DNA

Edilul Ploieştiului, Iulian Bădescu, a ieşit, marţi, cu cătuşe de la DNA Ploieşti, după aproximativ şapte ore de audieri în Dosarul finanţării ilegale a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti. Primarul a fost dus în arestul Poliţiei Prahova. Procurorii anticorupţie au efectuat, marţi dimineaţă, mai multe percheziţii la Ploieşti, între care una la sediul Primăriei şi alta la locuinţa edilului Iulian Bădescu (PSD). La ieşirea de la sediul DNA Ploieşti, primarul social-democrat Iulian Bădescu a spus că este nevinovat şi a negat orice implicare şi toate acuzaţiile legate de o mită pe care ar fi luat-o din banii alocaţi echipei Petrolul. Bădescu este cercetat într-un dosar vizând modul în care Consiliul Local a finanţat echipa de fotbal Petrolul Ploieşti, afirmă surse judiciare.

Statul vrea să schimbe regulile în achiziţiile publice

Guvernanţii propun un nou proiect al legii, care va stabili obiective intermediare de derulare şi care va permite rezilierea contractului după fiecare fază de evaluare. Potrivit acestuia, metodele de atribuire a unui contract de achiziţie publică vor fi completate cu o nouă procedură, denumită "parteneriat pentru inovare", atunci când statul identifică necesitatea unui produs, serviciu sau lucrări inovatoare care nu poate fi satisfăcută prin achiziţionarea celor disponibile pe piaţă. De asemenea, un contract de achiziţie publică va fi atribuit pe baza ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, care va lua în calcul preţul, dar şi calitatea produsului/serviciului care urmează să fie cumpărat, statul având dreptul să nu comunice, în anumite condiţii, de ce a respins o ofertă. În plus, termenul de aşteptare între anunţ şi data limită de depunere a ofertelor va fi redus de la minimum 52 de zile în prezent la 35 de zile.

ROMANIA LIBERA

Votul pe liste se întoarce!

După ce cochetaseră cu un sistem electoral mixt (jumătate din mandate atribuite prin vot majoritar, cealaltă jumătate proporţional), reprezentanţii principalelor partide în Comisia pentru legile electorale s-au pus de acord: ne întoarcem la sistemul de alegere a parlamentarilor pe care l-am avut până în 2008. Sistemul uninominal cu redistribuire proporţională, deocamdată în vigoare are dezavantajele uninominalului (favorizează candidaţii cu notorietate şi resurse materiale, dă posibilitatea manipulării în delimitarea colegiilor), dar şi unele avantaje. Cel mai important este repartizarea proporţională a mandatelor, ceea ce permite reprezentarea în Parlament a mai multor opţiuni decât în cazul repartizării majoritare. În cazul votului pe liste primele locuri se transformă în mod sigur în mandate. Cu alte cuvinte, ­alegătorii pot stabili doar numărul de locuri pe care le va obţine fiecare partid, nu şi persoanele care le vor ocupa. Cele mai multe mandate sunt câştigate înaintea alegerilor, în spatele uşilor închise ale birourilor şefilor de partid.

Succesorul lui Bica, numit tot netransparent

Ministerul Justiţiei nu va publica şi nu va supune dezbaterii publice proiectele de management, CV-urile candidaţilor, iar selectarea a trei candidaţi pentru a primi avizul CSM, ca şi respingerea celorlalţi nu vor fi motivate şi făcute publice. Funcţia de şef DIICOT a rămas vacantă după arestarea şi trimiterea în judecată a Alinei Bica, acuzată în două dosare penale de fapte de corupţie, cu prejudicii de zeci de milioane de euro. Bica a fost numită pe funcţie în mai 2013, tot fără dezbateri publice, fiind nominalizată direct de către premierul-ministru interimar al Justiţiei de atunci, Victor Ponta. Ministrul Cazanciuc nu a dorit să ne ofere detalii despre modul în care se va face selecţia, asigurându-ne doar că toţi candidaţii vor avea şanse egale. Selecţia de la Ministerul Justiţiei nu este publică şi nici nu se motivează. Candidaturile se pot depune până în 16 martie.

ZIARUL FINANCIAR

Anul recordurilor: România a produs şi exportat cea mai mare cantitate de energie din ultimul deceniu

În 2014, România a avut cel mai bun an de producţie de energie din 2003 încoace, cheia fiind exporturile. Energia verde a atins şi ea un nivel record. Până şi CE Oltenia a avut patru luni "formidabile". Contextul regional, dar şi producţia de energie verde care a coborât preţurile în piaţă, au creat premisele unor exporturi record de energie anul trecut şi au format spaţiu de acţiune şi pentru producători tradiţionali, astfel că anul 2014 poate fi considerat unul record pe mai multe paliere ale sectorului energetic. Potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor publicate de Reţeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Energie (ENTSO-E), anul trecut producţia de energie a României a depăşit pragul de 60,2 TWh pentru prima dată din 2003, ultimul pentru care în statisticile europene apar date despre piaţa locală de energie. La preţul mediu spot al energiei de anul trecut, de circa 34,6 euro pe MWh, rezultă că valoarea acestei producţii a fost de circa 2 miliarde de euro.

Fondurile străine îşi reduc expunerile pe acţiuni româneşti

Fondurile străine de investiţii îşi reduc expunerile pe acţiunile româneşti, lăsând bursa de la Bucureşti pradă unei evoluţii modeste, în timp ce în vestul Europei şi peste Ocean indicii bursieri sunt la maxime istorice, recuperând de mult pierderile cauzate de criza din 2008. Indicele BET este cotat în prezent la 7.206 puncte şi mai are de raportat o creştere de peste 33% pentru a reveni la nivelul din 2007. Luând în calcul evoluţia de anul trecut a bursei, un avans de 33% ar putea fi obţinut în trei sau patru ani. Investitorii de pe bursele mature, aşa cum sunt cele din Germania şi America, pieţe cu care bursa de la Bucureşti se corelează destul de puternic, sunt euforici şi îşi trăiesc în aceste zile visul cu ochii pentru că principalii indici nu doar că au recuperat, pierderile cauzate de criza din 2008 dar au atins noi maxime istorice.

Antreprenorii români ridică 100.000 mp de birouri în ţară

Dezvoltatorii imobiliari vor finaliza anul acesta în Iaşi, Cluj, Timişoara, Târgu-Mureş şi Braşov zece clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de circa 100.000 de metri pătraţi, investiţiile fiind realizate în special de oameni de afaceri români, potrivit unei analize a ZF. În birourile dezvoltate de fraţii Cristescu, familia Benţa, Bogdan Piţigoi sau Iulian Dascălu vor lucra angajaţi ai unor companii precum Continental, E.ON, GfK sau UBIS (UniCredit), grupuri care găsesc condiţii bune să se dezvolte în oraşele mari din ţară unde există centre universitare puternice. Antreprenorul Ovidiu Şandor va da în folosinţă la jumătatea acestui an cea de-a cincea clădire a proiectului City Business Center din Timişoara, iar la finalul anului, alături de sud-africanii de la NEPI, timişoreanul va finaliza a doua clădire a proiectului The Office din Cluj. Totodată, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care controlează Impact, va finaliza în mai proiectul Moldova Center din Iaşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb