REVISTA PRESEI 04.05.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 mai 2012

ADEVARUL

Salariile cresc dacă vrea FMI

Guvernul Ponta vrea reîntregirea salariilor bugetarilor, însă decizia stă în mâinile Fondului Monetar Internaţional. Negocierile încep astăzi. Reîntregirea salariilor bugetarilor, tăiate în iunie 2010 cu 25%, pare să fie măsura-cheie pe care Guvernul Ponta vrea să o ia în mandatul său de şase luni. Fie că sunt sau nu bani în vistieria statului, noul premier vrea să majoreze salariile la nivelul din urmă cu doi ani, numai că decizia poate fi luată doar în urma negocierilor cu finanţatorii internaţionali. Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat că reîntregirea salariilor este prevăzută în programul de guvernare şi că speră într-un succes al negocierilor cu FMI în acest sens.

Ponta: Nici Boc, nici Ungureanu nu au prevăzut bani pentru salarii

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, astăzi, că a constatat acum, când ministrul nominalizat pentru Finanţe, Florin Georgescu, a început "să se uite prin hârtii", că nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani pentru reîntregirea salariilor. "Acum, când Florin Georgescu a început să se uite pe hârtii, pe buget, rezultă foarte clar că nici Guvernul Boc şi nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani pentru creşterea salariilor, nu au alocat niciun leu pentru restituirea sumelor încasate ilegal de la pensionari", a spus Ponta. Victor Ponta a susţinut că, în schimb, Guvernul "nu s-a abţinut de la a aloca bani clientelei politice, în special baronilor locali ai PDL", criteriul fiind exclusiv politic.

Declaraţiile lui Georgescu calmează cursul. Euro a coborât sub 4,41 lei

Leul a recuperat uşor azi pierderea înregistrată în ultimele şedinţe în raport cu euro, Banca Naţională a României anunţănd o referinţă de 4,4078 lei/euro, cu 0,9 bani sub cea anunţată ieri. Euro a atins ieri cel mai înalt nivel în raport cu moneda naţională, respectiv 4,4178 lei pentru un euro. Leul a început să recupereze din pierdere încă din debutul şedinţei de tranzacţionare. Moneda naţională s-a apreciat la începutul sesiunii interbancare, iar primele transferuri au coborât cotaţiile până la 4,4010 lei/euro, după care cursul a revenit pe creştere uşoară, aproape de 4,41 lei/euro. Dealerii spun că planul unei relaxări limitate privind cheltuielile bugetare prezentat de către ministrul de Finanţe nominalizat, în condiţiile menţinerii angajamentelor faţă de FMI şi Comisia Europeană, potrivit cărora deficitul bugetar va rămâne sub 3% din PIB, au ajutat moneda naţională.

Blejnar pleacă de la Fisc pentru că nu vrea să lucreze cu Ponta

Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a anunţat că demisionează de la conducerea departamentului care va controla marile averi, deoarece nu doreşte să lucreze într-o administraţie condusă de Victor Ponta. "Am decis să demisionez din funcţia publică de director al Departamentului numit generic < Direcţia de Control al Marilor Averi >, din cauza faptului că sunt un om de onoare. Refuz să lucrez într-o administraţie publică condusă de un premier care în ultimii ani a atacat şi denigrat continuu activitatea ANAF şi a conducerii acesteia din considerente personale şi politice", a declarat Blejnar, potrivit Mediafax. El a adăugat că va activa în mediul privat, având deja câteva oferte de colaborare de la companii private, însă analizează în perioada următoare şi varianta de a intra în politică.

USL a finalizat programul de guvernare

USL a finalizat programul de guvernare şi l-a trimis Parlamentului. Ministrul desemnat pentru relatia cu Legislativul, Mircea Duşa, a depus, joi seara, programul de guvernare al noului cabinet desemnat. Documentul de circa 50 de pagini prezinta priorităţile Guvernului Ponta printre care măsuri de creştere economică, crearea de locuri de muncă, reîntregirea salariilor la nivelul din iunie 2010, precum şi restituirea sumelor reţinute fără bază reală pensionarilor. În domeniul Educaţiei, Guvernul Ponta îşi propune deblocarea posturilor din învăţământul superior şi susţinerea doctoranzilor şi post-doctoranzilor prin burse din programe POSDRU.

Negocierile cu privire la reglementările sectorului bancar al UE se află în impas

Miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene au eşuat în a găsi un acord cu privire la înăsprirea reglementărilor sectorului bancar datorită opoziţiei puternice a Marii Britanii. Decizia a fost amânată pentru următoarea întâlnire a Eurogroup, care va avea loc pe 15 mai. Şaisprezece ore de negocieri la Bruxelles nu au reuşit să rezolve disputele asupra dreptului statelor naţionale de a înăspri unilateral reglementările pieţei bancare domestice şi asupra nivelului rezervelor minime de capital pe care băncile europene trebuie să-l deţină. O propunere de compromis făcută de Danemarca, ţară care deţine preşedinţia UE, ar permite guvernelor naţionale să forţeze băncile să majoreze cu până la 5% tampoanele financiare contra expunerii acestora pe piaţa domestică şi non-UE, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.

Niall Ferguson: Merkel va reuşi să pună bazele unei uniuni fiscale în Europa

În cadrul unui articol publicat în "Financial Times", istoricii Niall Ferguson şi Pierpaolo Barbieri consideră că, Europa, departe de a reprezenta problema, constituie soluţia la criza datoriilor suverane, manifestându-şi speranţa pentru viitorul uniunii monetare. Pactul fiscal, atât de hulit pe străzile din Spania şi până în Irlanda şi pe care Francois Hollande ameninţă că îl va renegocia, este văzut drept primul pas făcut pe lungul drum către uniunea fiscală implicită în ideea de uniune monetară. Următorul pas anticipat de cei doi în editorialul din "Financial Times" este o recapitalizare generală a băncilor la nivel european.

BCR: Leul prea sensibil, o provocare pentru România

Analiştii Băncii Comerciale Române (BCR) au prezentat un set de 10 provocări pe care le are de înfruntat economia românească în 2012, una dintre cele mai importante fiind sensibilitatea leului. Prognozele BCR pentru acest an arată că moneda naţională ar putea fi tranzacţionată în intervalul de 4,3-4,5 lei/euro în cea mai mare parte a anului, iar creşterea economică ar putea fi în jur de 1%. "Inflaţia îşi va inversa trendul (de pe scădere pe creştere -n.n.) în partea a doua a anului, dar va rămâne în intervalul-ţintă stabilit de BNR pentru 2012. Dar îmbunătăţirea ratei de absorbţie a fondurilor europene la peste 60% şi atragerea de investiţii străine directe în agricultură, industria prelucrătoare şi turism ar putea determina reducerea deficitului de cont curent cu 2-3% din PIB pe termen mediu.

CURENTUL

Liviu Luca, trimis în judecată pentru devalizarea conturilor CNSLR-Frăţia

Liviu Luca a fost trimis în judecată de DNA pentru fals şi primire de foloase necuvnite. Liviu Luca, prim-vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia, este acuzat de procurori că în cursul anului 2011 şi-a folosit influenţa pentru încheierea unui contract de management între între societăţile Sind Tour Trading SRL, la care CNSLR-Frăţia este acţionar majoritar, şi Tour Mirinvest SRL Timişoara, prin care cea de-a doua societate a obţinut foloase necuvenite de 732.000 de euro. În dosar mai sunt trimişi în judecată Neculai Miron, director general la Grup Mir, pentru complicitate la infracţiunea de folosire a autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi instigare la infracţiunea de folosire cu rea credinţă a fondurilor societăţii, precum şi Florin Dumitrescu, director general adjunct la Grup Mir, petnru folosire cu rea credinţă a fondurilor societăţii.

Mircea Diaconu îşi recunoaşte incompatibilitatea

Mircea Diaconu, propus ministru al Culturii, a anunţat că îşi retrage recursul de la ICCJ privind constatarea incompatibilităţii sale întrucât a deţinut, pe lângă funcţia de parlamentar, şi pe cea de manager de teatru, ceea ce înseamnă că actorul va trebui să renunţe la mandatul din Senat. Renunţarea la recursul faţă de decizia din 16 septembrie 2011 a Curţii de Apel Bucureşti, care a confirmat de fapt starea sa de incompatibilitate sesizată de Agenţia Naţională de Integritate, face ca această decizie să devină executorie şi irevocabilă. O asemenea hotărâre are drept consecinţă interdicţia de a ocupa funcţii publice pentru o perioadă de trei ani şi prin urmare, nu ar putea fi numit nici ministrul culturii în cabinetul Ponta .

CURIERUL NATIONAL

Strategia de business, între "şpagă şi parandărăt"

Predoiu: Oamenii de afaceri ar trebui să refuze contracte dacă sunt condiţionaţi de administraţia publică. O altă soluţie pentru a crea o competiţie reală este transparenţa deplină, lucru care poate fi realizat printr-o mai bună corelare legislativă. Radu Merica: Există oameni de afaceri care nu vor să vorbească deschis despre problemele lor. Tăcerea ne face complici. Faptul că, în unele cazuri, administraţia publică cere investitorilor o parte din valoarea contractului, ajungând chiar şi la 40% din aceasta, aşa cum a fost cazul şefului Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, Nicolae Vasilescu, şi al altor două persoane, a pus serios pe gânduri autorităţile şi mediul de afaceri.

Dezbatere finală cu scântei pentru turul doi

Dezbaterea televizată dintre Sarkozy şi Hollande nu pare a fi adus niciunuia un avantaj decisiv. Libération apreciază că Hollande a condus, practic, toată dezbaterea. Toţi editorialiştii principalelor cotidiene franceze au comentat că ambii candidaţi s-au prezentat bine. Chiar şi Le Figaro, care este susţinător al lui Sarkozy, consideră că este greu de presupus că actualul preşedinte al Franţei l-ar fi ajuns pe adversarul său Francois Hollande în sondaje. Însă conservatorul Nicolas Sarkozy, aflat în urmă în sondaje faţă de adversarul său socialist, spera să câştige câteva puncte datorită acestei dezbateri, singura organizată înainte de alegerile de duminica aceasta, scrie Mediafax.

Taxele locale vor fi majorate cu 16 la sută din 2013

Prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale se preconizează că veniturile bugetelor locale vor creşte anual cu 891 milioane lei. Valoarea impozabilă pentru clădirile din beton, dotate cu instalaţii de apă, canalizare, electricitate şi încălzire creşte de la 806 lei pe mp la 935 lei pe mp. Amenzile aplicate firmelor care întârzie cu depunerea declaraţiilor de impunere se majorează de la un maxim de 960 lei la unul de 1.114 lei.

Cum să te fereşti de copitele "taurilor"

Comportamentul investitorilor instituţionali antrenează efecte de turmă care pot împinge cotaţiile mult peste valorile de susţinere fundamentală, spune Jeremy Grantham. "Pieţele scumpe pot să continue şi să devină obscen de scumpe încă pentru doi-trei ani", afirmă investitorul britanic, ce consideră că traversăm o astfel de perioadă. Răbdarea dublată de încrederea că pieţele vor tinde din nou către normal reprezintă principalul atu al investitorilor individuali. Revenirea bursieră din ultimii trei ani este în primul rând rezultatul politicilor relaxate ale băncilor centrale, iar creşterea activelor de risc de la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an reprezintă o etapă de exces a acestui trend, consideră investitorul legendar britanic Jeremy Grantham.

EVENIMENTUL ZILEI

În capcana puterii!

ANALIZĂ EVZ. Din 8 promisiuni făcute electoratului, Victor Ponta îşi poate respecta una singură: mărirea salariilor. Tăierea CAS este sacrificată. Reducerea contribuţiilor la asigurările sociale a dispărut discret de pe agenda de priorităţi a lui Victor Ponta, care enumeră ca priorităţi doar restituirea banilor pentru bugetari şi pensionari. În urmă cu nici două luni, Ponta îi trimitea o scrisoare deschisă premierului Mihai-Răzvan Ungureanu intitulată "Soluţia este şi revenirea salariilor, şi reducerea CAS!", în care îi califica drept "demagogi" pe cei care spun că se poate face ori una, ori cealaltă. După desemnarea ca prim-ministru, Ponta a evitat subiectul CAS şi s-a limitat să spună că restituirea banilor pensionarilor este "prioritatea zero", iar reîntregirea salariilor bugetarilor este "prioritatea numărul unu". Mai mult, şeful PSD a spus că până şi pentru aceste lucruri este greu să fie găsiţi bani, pentru că guvernările anterioare "nu i-au prevăzut".

Capcana ascunsă din conflictul RCS&RDS-Antene

Specialiştii anticipează faptul că, în curând, operatorii de cablu vor avea putere totală în ceea ce priveşte transmiterea posturilor TV. "RCS&RDS a refuzat, cu rea-credinţă, să încheie un acord pentru redifuzarea Antenei 1, Antenei 2, Antenei 3, Euforia TV şi GSP TV. (...) Pentru recepţionarea posturilor Intact vă rugăm să vă adresaţi altor companii de cablu". Acesta e mesajul ce rulează în timpul programelor Antenelor pe ecranul televizorului. Mesajul este însă incomplet. Nu menţionează şi că RCS&RDS nu a acceptat să plătească peste şapte milioane de euro pe an pentru difuzarea pe platforma DTH a canalelor grupului. Şi nici că, potrivit legii, faptul că Trustul Intact a refuzat operatorului de cablu dreptul de retransmisie, dacă nu acceptă contractul, pune RCS&RDS în imposibilitatea de a mai difuza posturile.

Drăgoi îi spune lui Ponta s-o lase cu "greaua moştenire": "Există banii pentru reîntregirea salariilor. În iunie o făceam noi"

Ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a răspuns declaraţiilor lui Victor Ponta legate de reîntregirea salariilor bugetarilor, afirmând într-o declaraţie de presă că există bani pentru acest demers şi indicând sursele pentru creşterea salariilor. Potrivit lui Drăgoi, este nevoie de 1,5 miliarde de lei pentru ca salariile să revină la valorile iniţiale începând cu iunie 2012. Aceşti bani ar urma să fie obţinuţi pe de o parte din economiile făcute prin plecările pe cale naturală din sistemul bugetar, în sumă de 600 de milioane de lei, şi pe de altă parte din majorarea veniturilor colectate la bugetul de stat, ca efect al creşterii economice preconizate pentru acest an. Astfel, potrivit legii, la fiecare şapte persoane care pleacă în mod natural din sistem (de obicei prin demisie sau pensionare) poate fi angajată una singură, ceea ce face ca şi cheltuielile cu salariile să fie în scădere la nivelul statului.

JURNALUL NATIONAL

În an electoral, statul a redevenit unul dintre principalii cumpărători de publicitate

Agentia de Monitorizare a Presei a lansat raportul anual privind libertatea presei in Romania. Principale concluzii: Politizarea industriei s-a accentuat, mulţi politicieni sau consilieri politici de anvergură au devenit patroni sau manageri de presă, înainte de anul electoral 2012. Stagnarea pieţei de publicitate a contribuit la înrăutăţirea situaţiei economice a presei, cea mai afectată fiind presa scrisă. În acest context, puterea advertiserilor a crescut, iar presiunile lor asupra spaţiului editorial au afectat adeseori dreptul publicului de a fi informat şi libertatea de exprimare a jurnaliştilor. Statul a redevenit unul dintre principalii actori de pe piaţa de publicitate, însă multe din contracte au fost acordate netransparent şi preferenţial.

Ultimele zbateri la companiile de stat. Val de CA-uri pentru înscăunarea politrucilor PDL la şefia societăţilor din energie

Societăţile energetice din subordinea ministerului Economiei convoacă în mare grabă consiliile de administraţie pentru a demara procedura de selectare a directorilor generali conform ordonanţei de urgenţă 109/2011 privind guvernanţa corporatistă. Operaţiunea ascunde încercarea şefilor numiţi politic de foştii miniştri ai Economiei, Ion Ariton şi Lucian Bode, de a ţine cu dinţii de posturi, în contextul în care cabinetul Ungureanu a picat iar noul Guvern nu a fost învestit, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din sectorul energetic. Mai exact, potrivit OUG 109/2011 odată declanşată, procedura implică un proces amănunţit de selecţie, cu sprijinul şi implicarea unui specialist sau a unei firme de recrutare, astfel că actualii directori şi membri ai consiliilor de administraţie nu mai pot fi schimbaţi până la alegerea înlocuitorilor lor profesionişti.

Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germană: "Tăcerea oamenilor de afaceri înseamnă complicitate la corupţie"

Oamenii de afaceri preferă să nu vorbească despre problemele legate de lipsa transparenţei şi corupţie. "Tăcerea ne face complici. Dacă rezolvăm problemele în tăcere vom avea de pierdut pe termen lung", a declarat, joi, Radu Merica, preşedintele Camerei de Comert şi Industrie Româno-Germană. "Lipsa transparenţei în mediul de afaceri are efecte grave pe termen lung. Dacă luăm doar câteva domenii, să zicem cel al construcţiilor - ne-am obişnuit să avem firme de foarte mare succes pe o perioadă foarte scurtă de timp. Acestea erau abonate la lucrările statului. Acum acestea sunt în dificultate şi chiar au intrat în insolvenţă. Au apărut altele abonate la lucrările cu statul pe baza relaţiilor politice", a spus Merica, la conferinta Transparency&Business, organizată de Mediafax, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi Ambasada Germaniei la Bucureşti.

Petrom a scumpit iar benzina şi motorina

Veşti proaste pentru şoferi. Petrom a scumpit din nou carburanţii. Astfel, un litru de motorină standard este mai scump cu 6 bani, preţul acestui carburant crescând de la 5,95 lei, la 6,01 lei. Benzina Standard 95 are un preţ de 5,89 de lei, în urcare de la 5,83 de lei. Sortimentul mai scump, Benzina Extra 99, costă 6,29 lei, în creştere cu 9 bani, de la 6,2 lei, cât fusese anterior, anunţă ziare.com. Ultima scumpire a avut loc săptămâna trecută. De la inceputul anului, companiile petroliere au scumpit carburantii de mai multe ori. Potrivit Institutului National de Statistica, preturile la combustibili s-au marit, in 2011, cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%. Piata distributiei de carburanti din Romania este analizata de Consiliul Concurentei inca din 2005, dar deocamdata autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei.

Jocul cifrelor: Poate creşte Ponta salariile şi pensiile şi să ţină deficitul la 3%?

Guvernul desemnat are spaţiu fiscal limitat în acest an şi ambiţii mari: creşterea salariilor bugetarilor cu 15% şi restituirea sumelor încasate ilegal cu titlu de CAS de la pensionari. Ar putea totuşi să facă asta fără să încalce acordul cu FMI. Bugetul pe acest an prevede o ţintă de deficit de 1,9% (2,1% dacă sunt incluse cheltuielile din Programul Naţional de Dezvoltare şi Investiţii - PNDI ) din produsul intern brut pe bază cash şi sub 3% după contabilitatea europeană (ESA 95).

NATIONAL

Ponta prezinta in Parlament Guvernul condus de Georgescu

Guvernul nu va fi condus nici de la Cotroceni, nici din Aviatorilor, tinea sa ne asigure, deunazi, premierul desemnat. Intr-adevar, noul cabinet va fi condus de la Palatul Victoria, dar nu de Victor Ponta, ci de Florin Georgescu. Saracie mare in visteria tarii. Dupa ce au aruncat un ochi pe documente, uselistii s-au luat cu mainile de cap, intelegand rapid ca nu sunt bani pentru salarii si pensii. In consecinta, premierul desemnat Victor Ponta a inceput sa bata in retragere, precizand ca situatia este "mult mai rea" decat a fost prezentata.

Il va salva Corlatean pe Nastase de la condamnarea definitiva?

Neasteptata numire a lui Titus Corlatean, diplomat de formatie, in fruntea Justitiei, ar putea avea ca scop principal "spalarea" lui Adrian Nastase. Prezentat de guvernarea PDL pe post de primul "peste mare" prins in navoadele justitiei, Adrian Nastase a avut placuta surpriza de a-si vedea unul dintre cei mai fideli ucenici numit ministru al Justitiei. Taman acum, cand Nastase asteapta sa vada daca recursul declarat la procesul "Trofeul calitatii" il va scapa de cei doi ani de inchisoare cu care l-a incaltat prima instanta. Iar amanarea verdictului pare deja de bun augur, din moment ce el va fi dat dupa inscaunarea lui Titus Corlatean.

Leul incepe sa se "scuture" de atacurile speculative

Dupa cateva zile in care cursul valutar a fost net in defavoarea monedei nationale, aceasta a inceput sa-si revina ieri. Specialistii sustin ca lucrurile se vor calma luni. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat ca deprecierea leului a inceput de fapt la Londra, in zilele in care in Romania nu se efectuau tranzactii pe piata valutara. BNR a afisat ieri un curs in scadere pentru moneda europeana, de 4,40 lei/euro. Ministrul desemnat al finantelor, Florin Georgescu, estima inca de miercuri o revenire in forma a leului.

Oltchim, falimentata ca sa fie vanduta pe nimic

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat in primul trimestru al acestui an pierderi de 82,8 milioane lei (19 milioane euro). Pierderea este de 40 de ori mai mare decat cea din perioada similara a anului trecut. Oltchim, care totaliza in martie datorii de 2,55 miliarde de lei, vrea sa treaca pe "profit zero", de la pierderi de 270 milioane lei in urma cu un an. Compania, care nu a mai obtinut un leu profit din 2006, ar urma sa fie privatizata in acest an dar, probabil, se urmareste falimentarea cu buna stiinta si punerea pe butuci a ceea ce a mai ramas din industria petrochimica a Romaniei.

PUTEREA

Boicotaţi Petrom!

La mai puţin de două săptămâni de la ultima scumpire a carburanţilor auto, compania Petrom a crescut din nou preţurile. Astfel, începând de joi, preţurile benzinelor şi motorinelor comercializate în staţiile proprii sunt mai mari cu 6 până la 9 bani pe litru. Ultima majorare a preţurilor practicate de Petrom a avut loc pe 24 aprilie, când benzina a fost scumpită cu şase bani/litru. Este de aşteptat ca şi celelalte companii de pe piaţă să-şi ajusteze preţurile în zilele următoare. Potrivit reprezentanţilor Petrom, noua majorare se explică prin faptul că, de la începutul anului, cotaţiile internaţionale Platts, exprimate în lei, au crescut cu 33% la motorină şi cu 37% la benzină.

Goană după secretari de stat şi consilieri

În partidele din USL începe bătălia pentru posturile de secretari de stat şi consilieri, după ce ocupanţii acestor posturi din cabinetul Ungureanu vor pleca din funcţii până cel târziu luni. Ponta a menţionat că cei care vor ocupa posturile respective vor fi numiţi politic, după cum prevede UE. După ce guvernul Ponta va fi validat de Parlament, cele trei partide din USL vor trebui să nominalizeze secretarii de stat şi consilierii din noul guvern format. Posturile au un onorariu de aproximativ 1.000 de euro, după cum reiese de pe site-urile unor ministere. Ponta a şi precizat la Comitetul Executiv PSD că secretarii de stat şi prefecţii vor fi numiţi politic.

Mită electorală de 60.000 de euro pentru Hala Matache

Primăria Capitalei se vede nevoită să investească 60.000 de euro în Hala Matache, pentru ca obiectivul istoric abandonat să nu se prăbuşească. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat înaintea şedinţei de ieri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) că la finele lunii iunie va propune alocarea a 60.000 de euro pentru consolidarea Halei Matache. Acest proiect va trebui, însă, aprobat de consilierii generali. "Este vorba de o investiţie doar pentru ca Hala Matache să nu se dărâme. Într-adevăr, sunt probleme acolo, aurolacii şi-au făcut în continuare treaba şi au încercat să fure chiar din zidul de rezistenţă. Nu putem aloca încă aceşti bani decât la prima rectificare bugetară, care nu poate avea loc mai devreme de luna a şasea. Sper ca la sfârşitul lunii iunie-începutul lunii iulie să alocăm aceşti bani", a declarat Oprescu.

ROMANIA LIBERA

Miza "de suflet" pentru care Voiculescu ia Ministerul Agriculturii: 2600 hectare din cel mai roditor sol al ţării

Astăzi se judecă un nou termen din procesul în care două companii controlate de Dan Voiculescu încearcă să pună mâna pe 2.600 hectare de teren de la stat pe care le exploatează de mai bine de 10 ani. Voiculescu a fost sprijinit în trecut inclusiv de Academia Română care i-a concesionat suprafaţa la un preţ derizoriu. Mai multe documente consultate de România Liberă arată că SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) S.A. se află acum în proces cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS, subordonată Ministerului Agriculturii) pentru a pune mâna pe două loturi de teren, de 1.235 hectare (în Gostinu, Giurgiu), respectiv 1.424 hectare (în Băneasa, Giurgiu). Următorul termen de judecată este azi, la Judecătoria Sectorului 1.

Consilierii şi secretarii de stat ai lui Ungureanu demisionează în bloc

Consilierii şi secretarii de stat din aparatul guvernamental al premierului demis Mihai Răzvan Ungureanu vor demisiona din funcţie, eliberând atfel posturile înainte de instalarea noului Guvern, au declarat azi surse din Executiv, citate de Mediafax. "S-a considerat că aşa este normal, ca toţi consilierii şi secretarii de stat din aparatul de lucru al prim-ministrului Ungureanu să demisioneze şi să elibereze posturile până la sosirea în Palatul Victoria a premierului desemnat Victor Ponta", susţin sursele citate. Cei mai mulţi dintre consilierii şi secretarii de stat din aparatul de lucru al premierului Ungureanu lucrează în Palatul Victoria încă din mandatul fostului prim-ministru Emil Boc. Alţi oficiali însă au ocupat astfel de posturi din momentul în care Ungureanu a devenit prim-ministru.

ZIARUL FINANCIAR

Cât câştigă şefii şefilor celor mai mari companii din România

Gerhard Roiss, CEO-ul grupului austriac OMV şi şeful Marianei Gheorghe (CEO-ul Petrom), a câştigat anul trecut peste 1,8 milioane de euro din salariu şi bonusuri, iar Andreas Treichl, şeful grupului Erste care are în portofoliu cea mai mare bancă românească, a încasat 1,7 milioane de euro, potrivit rapoartelor anuale ale celor două grupuri. Gerhard Roiss conduce şi Consiliul de Supraveghere al Petrom, compania care exploatează resursele de ţiţei ale României şi are circa 40% din piaţa locală de carburanţi, în timp ce Treichl are sub coordonare 20% din activele sistemului bancar românesc. Carlos Goshn, şeful grupului Renault, care controlează producătorul de automobile Dacia, a câştigat anul trecut 4,5 milioane de euro, de trei ori mai mult decât şeful France Telecom, Stephane Richard, care decide şi în privinţa operaţiunilor Orange din România. Mai bine plătit este însă şeful producătorului de medicamente francez Sanofi, cu venituri de peste 7 mil. euro în 2011

Predoiu: Salariile prea mici ale miniştrilor invită la corupţie, România trebuie să rezolve problema

România trebuie să rezolve şi problema salariilor mici ale înaltei administraţii, nu doar pe cea a pensiilor şi salariilor, pentru că plata incorectă a administraţiei invită la corupţie, a declarat ieri ministrul demis al justiţiei Cătălin Predoiu. Un ministru câştigă 1.000 de euro net pe lună, de zece ori mai puţin decât un CEO al unei companii mari, iar responsabilităţile sunt similare. Cei care ocupă posturi cu responsabilităţi mari, care presupun autorizarea cheltuirii ba­nu­­lui public, trebuie să fie corect remuneraţi, a subliniat Predoiu la conferinţa "Transparency and Business - Transparenţa şi mediul de afaceri", organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană, Ambasada Germaniei şi agenţia MEDIAFAX.

Cea mai mare bancă de pe piaţă îl contrazice pe Isărescu: leul s-a depreciat pe sentiment, deşi fundamentele economice s-au îmbunătăţit

Fundamentele macroeconomice s-au îmbunătăţit în ultimii ani şi arată că leul este subevaluat, iar recenta creştere a cursului este rezultatul percepţiei investitorilor, consideră analiştii BCR, cea mai mare bancă locală, afirmaţiile lor fiind în uşoară contradicţie cu cele ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care nu exclude deteriorarea fundamentelor economice. "Ne aflăm în intervalul 4,2-4,5 lei/euro. Estimăm un curs la final de an de 4,39 lei/euro. Cursul este format liber şi piaţa are întotdeauna dreptate, iar modelele macro care încearcă să vadă cursul nominal calculează de fapt un curs de echilibru. Modelul arată că leul este subevaluat", a spus Dumitru Dulgheru, economist la BCR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb