REVISTA PRESEI 04.05.2017

Willy Homner
Revista Presei / 4 mai 2017

REVISTA PRESEI 04.05.2017

ADEVARUL

Graţierea corupţilor a scos românii în stradă

Peste 1.000 de persoane au ieşit miercuri seară în Piaţa Victoriei din Capitală, indignate de faptul că membrii comisiei juridice din Senat au votat graţierea unor fapte de corupţie. Circulaţia a fost blocată pe bulevardul care face legătura între Lascăr Catargiu si Aviatorilor, iar manifestanţii s-au apropiat de clădirea Guvernului, huiduind, după ce au spart gardul care împrejmuia locul în care se aflau protestatarii. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, afirmă, pe Facebook, că "dezaprobă categoric" amendamentele adoptate, miercuri, de Comisia juridică a Senatului, privind graţierea persoanelor condamnate pentru corupţie, şi că va avea o discuţie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste prevederi.

Băsescu şi Nicolae scot corupţii din pârnaie

Liderul PMP, Traian Băsescu, şi liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, au propus graţierea condamnaţilor pentru corupţie, iar Comisia Juridică a Senatului a fost de acord. PNL, USR şi UDMR s-au împotrivit, însă votul Opoziţiei este inutil, în condiţiile în care majoritatea PSD-ALDE domină Parlamentul. Premierul Sorin Grindeanu nu susţine amendamentele propuse de colegul său de partid. Principalul susţinător al amendamentelor privind graţierea faptelor de corupţie a fost preşedintele PMP, Traian Băsescu, politician care săptămâna trecută cerea graţierea celor care au fost condamnaţi până la zece ani de închisoare.

Încă o zi decisivă pentru Liviu Dragnea

Curtea Constituţională va dezbate joi pentru a cincea oară Legea care îi interzice unui condamnat penal să aibă o funcţie în Guvern. Potrivit unor surse juridice, magistraţii CCR sunt împărţiţi în două tabere, diferenţa urmând să fie făcută de doar un singur vot. Dacă judecătorii îşi respectă jurisprudenţa, Legea de funcţionare a Guvernului ar trebui să păstreze criteriile de integritate. Va putea Liviu Dragnea să fie premier? Aceasta este adevărata miză a sentinţei de azi, în condiţiile în care liderul PSD, condamnat la doi ani cu suspendare, nu şi-a ascuns ambiţiile de a conduce Guvernul, catalogând această lege "profund nedreaptă". Din luna ianuarie - de când Legea a ajuns pe masa CCR - judecătorii au amânat verdictul de patru ori, trageri de timp nemaîntâlnite şi nefireşti în istoria Curţii.

Arma-minune a cercetătorilor militari români care poate salva vieţi în teatrele de operaţiuni

Cercetătorii Facultăţii de Mecatronică şi Sisteme Integrate de Armament, din cadrul Academiei Tehnice Militare, sunt pe cale să pună la punct o armă-minune, care poate salva vieţi în zone de conflict în care se poartă războaie neconvenţionale. Este vorba de o armă care poate folosi atât muniţie de război letală, cât şi muniţie neletală. În misiunile multinaţionale disponibilitatea şi utilizarea armelor neletale de către forţele expediţionare aliate prezintă variaţii mari. Astfel, militarii se pot confrunta nu numai cu militari inamici, dar şi cu populaţie ostilă, care poate riposta. În astfel de situaţii, armele cu muniţie duală sunt soluţia cea mai bună pentru a descuraja atacurile, fără însă a face victime în rândul civililor.

Unul dintre cei mai periculoşi terorişti ISIS, capturat de beduini

Beduinii din peninsula Sinai s-au dovedit mai eficienţi decât forţele regulate egiptene in lupta cu Statul Islamic. Tribul Tarabin, cea mai numeroasa si mai puternica forţa beduina din peninsula Sinai, a anunţat miercuri capturarea unui dintre cei mai periculoşi lideri ai ISIS, cunoscut drept "Assad Ammarin", in varsta de 37 de ani. De asemenea, mai mulţi luptători care îl însoţeau au căzut in mâinile beduinilor iar alţi jihadişti au fost ucişi in confruntarea armata ce a avut loc in zona al-Arara din nord-estul Sinaiului. Triburile Tarabin, Sawarka si Rumailat au căzut la un acord cu regimul de la Cairo prin care se angajează să ajute forţele egiptene să elimine ISIS din Sinai. Anunţul a fost făcut miercuri de unul dintre bătrânii tribului. Ei beneficiau deja din 2011 de un anumit grad de autonomie. Doar tribul Tarabin numără aproape jumătate de milion de persoane.

Românii şi economiile: Dobânzile mici la depozite ne fac să cheltuim mai mult

Dobânzile la depozite sunt, de ceva vreme, la un minim istoric, iar asta i-a determinat pe nu mai puţin de 41% dintre europeni să reducă nivelul economiilor. În consecinţă, 18% dintre europeni spun că au ajuns să cheltuie mai mulţi bani, iar procentul cel mai mare este în Romania, cu 26%, arată un studiu al ING privind obiceiurile de economisire ale europenilor. Această tendinţă este cu atât mai îngrijorătoare cu cât 45% dintre români nu au economii pentru 2017, cel mai mare procent dintre ţările europene participante la studiu. Mai mult, 46% dintre cei care au economii au mai puţin decât echivalentul veniturilor pe trei luni dintr-o gospodărie.

Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit la Soci

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi cel al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, s-au întâlnit miercuri la Soci pentru a discuta despre cooperarea bilaterală, precum şi despre chestiuni presante, printre care criza din Siria. Încă de la începutul întâlnirii, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat că Rusia şi Turcia îşi restabilesc relaţiile "complet", după cum notează site-ul administraţiei prezidenţiale ruse.

Trump îşi dizolvă "cabinetul din umbră"

Casa Albă a început să le retragă sprijinul consilierilor loiali lui Trump care au fost plasaţi în diverse agenţii federale pentru a fi "ochii şi urechile" preşedintelui Statelor Unite ale Americii. Asta pentru că oficialii Cabinetului noului preşedinte au început să fie din ce în ce mai deranjaţi de aceşti "consilieri seniori ai Casei Albe" care sunt, de fapt, tineri cu prea puţină experienţă guvernamentală şi care s-au remarcat numai prin faptul că au lucrat ca asistenţi pentru campania electorală a lui Donald Trump.

BANCHERUL

Banca Transilvania a scăpat de jumătate din pierderile de 200 milioane lei estimate pentru darea in plată

Banca Transilvania a renunţat la jumătate din provizioanele in valoare de 200 de milioane de lei pe care le-a estimat anul trecut pentru acoperirea potenţialelor pierderi din aplicarea Legii 77/2016 privind darea in plată, după ce riscurile aferente acestei legi s-au disipat datorita deciziei Curţii Constituţionale. Dacă in forma iniţială Legea 77/2016 permitea clienţilor să scape de datorii dacă renunţă la locuinţa ipotecată in favoarea băncii, printr-o simpla notificare, Curtea Constituţionala a decis că doar o instanţă de judecată poate decide acest lucru si doar in cazul in care constată existenta impreviziunii, prevăzută de Codul Civil. In consecinţa, BT a decis să renunţe la jumătate din volumul iniţial de provizioane pentru darea in plată, astfel ca in primul trimestru din acest banca a avut costuri 0 cu riscul.

COTIDIANUL

Premierul Grindeanu a fost operat la Spitalul Militar

Premierul Sorin Grindeanu a fost supus unei intervenţii chirurgicale la Spitalul Militar. Şeful Executivului şi-ar fi făcut analizele obligatorii, ocazie cu care medicii i-ar fi operat câţiva negi aflaţi pe gât. "Premierul a suferit o intervenţie minoră, de îndepărtare a unor nevi pigmentari, la recomandarea medicilor, care au considerat că e mai bine, preventiv, ca nevii să fie îndepărtaţi", a anunţat Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Intervenţia nu a presupus internare sau anestezie, potrivit acesteia. "Singura recomandare a fost evitarea, pentru câteva zile, a expunerii la factorii de mediu", a mai declarat Alina Petrescu. Sorin Grindeanu efectuează, joi, o vizită la Ierusalim, unde se va întâlni cu preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, şi omologul său israelian, Benjamin Netanyahu.

Un "băiat deştept" din energie se cere în faliment

Unul dintre cei mai mari traderi de energie din România, grupul Arelco, controlat de omul de afaceri Marius Robert Neagoe, este la un pas de dezintegrare. Compania Arelco Energy a intrat în faliment, potrivit unei note a Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie. Cealaltă firmă din grup, Arelco Power, este în insolvenţă, iar administratorul judiciar propune falimentul, considerând că nu mai există premisele necesare pentru reorganizarea societăţii. Împreună, cele două firme Arelco aveau o cifră de afaceri de peste 150 de milioane de euro pe an din tradingul cu energie electrică şi gaze naturale. Marius Robert Neagoe a fost asociat cu fostul ministru liberal al Finanţelor Sebastian Vlădescu într-o altă firmă de energie - Renewable Energy SRL.

Asociaţiile ziariştilor dorm, agonizează sau se prăpădesc

Câte asociaţii ale ziariştilor sunt? Nimeni nu le-a numărat. Au apărut precum ciupercile după ploaie în anii ‚90. Ce au făcut ele de-a lungul anilor? Cât au schimbat lucrurile în societate? Cum au apărat drepturile jurnaliştilor? S-au spus multe. Că unele au pactizat cu partidele care s-au perindat la putere, că au promovat interesele unor foşti membri ale partidului comunist, cu trese şi insigne. În orice caz, pe lângă propriile congrese, câteva festivităţi cu premii, legitimaţii şi cotizaţii încasate de la membri, în majoritatea timpului trăiesc într-o amorţeală plăcută.

CURENTUL

CFR Marfă delapidată cu peste 6 milioane de EURO în favoarea a doi fraţi libanezi conectaţi cu PSD

Procurorii DIICOT au descins ieri de dimineaţă la CFR Marfă şi în alte 62 de locaţii pentru că în anul 2016, 40 de persoane din conducerea societăţii au subevaluat 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul firmei de colectare a deşeurilor feroase din Călăraşi, REMAT SA, a diferenţei rezultate între valoarea reală şi cea subevaluată a bunurilor casate. Preţul de achiziţie a fost de 120 de euro per tona de fier vechi, în condiţiile în care preţul mediu practicat pentru "deşeu fier vechi greu" era de 175,88 euro per tonă, iar pentru "deşeu fier vechi special" (oţel) era de 218,90 euro per tonă. Societatea este deţinută de Tawil Group care aparţine fraţilor libanezi Zouhair Tawil şi Abbas Tawil, proprietarii grupului Metalrom, care după cum scria în urmă cu doi ani jurnalistul Radu Matei în ZiuaNews "au dobindit cu concursul PSD monopolul reciclarii fierului vechi.

CURIERUL NATIONAL

Ce drepturi au salariaţii care muncesc acasă

Un Acord al Uniunii Europene din 2002 prevede că angajatorii sunt obligaţi să asigure toate condiţiile de muncă salariaţilor, chiar dacă muncesc de acasă. Un astfel de act ar urma să fie adoptat şi de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. În cazul telemuncii - realizarea unor sarcini de serviciu prin intermediul mijloacelor informatice - angajatorul este responsabil cu furnizarea, instalarea şi mentenanţa echipamentelor necesare, cu excepţia situaţiei în care salariatul foloseşte echipamentul propriu. În plus, angajatorul este obligat să compenseze costurile determinate în mod direct de telemuncă, cum ar fi cele cu privire la asigurarea comunicării, precum şi a suportului tehnic necesar.

Patrimoniul oraşelor va fi înstrăinat mai uşor

Comisia de administraţie publică a Senatului a adoptat proiectul de modificare a Legii administraţiei publice locale care propune ca hotărârile referitoare la patrimoniul unităţilor administrativ-teritoriale să fie adoptate de consiliile locale şi judeţene cu votul majorităţii simple a consilierilor în funcţie. Acum este nevoie de votul a două treimi din numărul total al consilierilor în funcţie. Proiectul mai are nevoie de aprobarea Comisiei juridice, apoi va intra în plen. Dacă această modificare va fi adoptată, va fi mai uşor pentru partidul sau coaliţia care deţine majoritatea în consiliul general/local (în acest moment, PSD-ALDE controlează cele mai multe consilii locale din ţară) să concesioneze sau să înstrăineze bunuri din patrimoniul oraşelor.

În ultimii 7 ani, în străinătate s-au născut, în medie, 21.000 de români pe an

Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis miercuri datele privind numărul nou-născuţilor vii în străinătate în perioada 2007-2015. De menţionat este că, deşi anul 2013 pare a înregistra un record în materie, explicaţia INS e simplă: "Datele revizuite privind născuţii-vii aferente anului 2013 reprezintă datele definitive absolute aferente fenomenelor demografice (naşterilor) înregistrate în anul 2013, la care s-au adăugat naşterile înregistrate tardiv în anii 2014, 2015 şi primele 4 luni din anul 2016, dar care s-au petrecut în anul 2013".

Beijingul le recomandă cetăţenilor chinezi să plece imediat din Coreea de Nord

Ambasada Chinei de la Phenian le recomandă cetăţenilor chinezo-coreeni să se întoarcă imediat acasă, ca urmare a îngrijorărilor legate de provocările militare ale regimului nord-coreean, care riscă să declanşeze un atac al Statelor Unite, scrie news.ro citând Korea Times. Diplomaţii au început să trimită acest avertisment de pe 20 aprilie, cu cinci zile înainte ca regimul să sărbătorească 85 de ani de la înfiinţarea Armatei Republicii Coreene, arată hotnews.ro.

Bavarezii se bazează pe fabricile din Germania pentru extinderea electromobilităţii

BMW Group şi-a anunţat planurile privind extinderea electromobilităţii. La o întâlnire cu ministrul afacerilor economice din landul Bavaria, Ilse Aigner, Oliver Zipse, membru al Consiliului de Administraţie al BMW Group şi responsabil pentru producţie, a declarat: "BMW Group este un pionier şi un inovator în electromobilitate. Aici, la uzina din Dingolfing, în 2021 vom începe producţia modelului integral electric BMW iNEXT. Această decizie va consolida suplimentar locaţiile de producţie din Germania, care, prin capacităţile lor de inovaţie, joacă un rol important în întreaga noastră reţea de producţie."

Oltchim, profit brut de 2,3 mil. euro în T1

Oltchim SA, companie aflată în insolvenţă, a înregistrat în primul trimestru din acest an un profit brut, pe total activitate, de 2.264.000 euro şi un indicator EBITDA pozitiv de 4.366.000 euro, respectiv de 8,9% din cifra de afaceri care a fost în cuantum de 49.062.000 euro, a informat consorţiul de administratori judiciari format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SRL, împreună cu conducerea executivă a societăţii şi administratorul special, Bogdan Stănescu. Potrivit acestora, rezultatele înregistrate în trimestrul I 2017 de către OLTCHIM SA "confirmă în continuare evoluţia ascendentă a societăţii şi faptul că măsurile de eficientizare a activităţii prevăzute în Planul de reorganizare au fost implementate cu succes".

Apple a anunţat o surprinzătoare scădere a vânzărilor de iPhone

Apple a anunţat rezultatele financiare pentru primele trei luni ale anului, dezvăluind şi o surprinzătoare scădere a vânzărilor de iPhone, semn că mulţi aşteaptă în toamnă lansarea ediţiei aniversare a celebrului smartphone. Vânzările companiei au crescut la peste 52 miliarde dolari, iar profitul a atins 11 miliarde dolari. Livrările de iPad au scăzut şi ele, însă cele de Mac au crescut. S-a confirmat şi faptul că Apple are lichidităţi-record, atingând 258 miliarde dolari. În primul trimestru al anului, vânzările de iPhone au scăzut de la 51,9 milioane unităţi acum un an la 50,7 milioane în prezent, analiştii estimând cifre de peste 52 de milioane. Cei de la Apple au explicat însă faptul că cifrele comunicate nu sunt atât de rele cum par, fiindcă se referă la smartphone-urile care ajung la comercianţi, nu la cele care ajung la clientul final.

PE va face o listă neagră a ţărilor legate de spălarea banilor

Cetăţenii şi companiile din ţările ce figurează pe listă şi care vor să facă afaceri în statele UE trebuie să se supună unor controale mai stricte. Comisiile Parlamentului European abordează în această săptămână o serie de subiecte legate de economia colaborativă, spălarea banilor, companiile private de securitate. Potrivit deputaţilor, o mare parte dintre companiile de securitate au fost implicate în mod repetat în incidente care au dus la răniri sau chiar pierderea de vieţi umane.

EVENIMENTUL ZILEI

Dosarul "CFR Marfă", prima mare operaţiune a DIICOT care vizează un tehnocrat

Procurorii au destructurat un grup infracţional organizat, condus de fostul şef al CFR Marfă, Mihuţ Crăciun, care ar fi vândut 2.450 de vagoane casate la preţ subevaluat, producând o gaură de peste şase milioane de euro. Procurorii DIICOT au efectuat ieri 63 de percheziţii în Bucureşti, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Arad, Teleorman şi Dâmboviţa. Fostul director al CFR Marfă, Mihuţ Constantin Crăciun, este vizat în dosarul în care sunt cercetate 40 de persoane, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals. Gruparea infracţională ar fi cauzat societăţii de stat un prejudiciu de peste şase milioane de euro.

RUPTURA dintre GHIŢĂ ŞI SERVICII, rolul lui Ponta şi MARELE EFECT DIN 2014

Jurnalistul Dan Andronic a vorbit miercuri seara despre următoarele dezvăluiri din serialul "Noi suntem Statul", care merg mai departe cu un nou episod în care vor fi aduse la suprafaţă informaţii neştiute de majoritatea românilor. Vor fi abordate aspectele cu greutate dintr-o lume în care relaţiile dintre ofiţeri ai serviciilor de informaţii, procurori şi politicieni apar atât de natural în peisaj. "Modul în care s-a implicat Sebastian Ghiţă în această poveste, mergând până la momentul campaniei, locul unde se produce ruptura între serviciile de informaţii şi Ghiţă. (...)Explicaţia e amplă, nu vizează un singur moment, e o relaţie care s-a degradat pe parcurs şi care a produs consecinţe în alegerile din 2014".

Ancheta Parchetului General nu poate opri "comisia Noaptea Alegerilor"

Jurnalistul de la Gazeta Sporturilor Cătălin Tolontan este de părere că dacă Lura Kovesi refuză să meargă în faţa Parlamentului va avea de suferit. "Statul de drept e când statul însuşi se supune dreptului", după expresia unui jurist francez. Laura Codruţa Kovesi nu face excepţie. Ancheta Parchetului General în privinţa întâlnirii din 6 decembrie 2009, noaptea alegerilor prezidenţiale, urmăreşte posibilele infracţiuni. Ancheta comisiei parlamentare urmăreşte nu infracţiunile, ci eventualele derapaje din rolul instituţiilor democratice, parte a ceea ce se numeşte "checks and balances". De aceea, pretenţia ca lucrările comisiei să se oprească, sau, mai exact, să nu înceapă, este lipsită de temei.

JURNALUL NATIONAL

Dosar CFR Marfă: Şase persoane, reţinute de DIICOT (surse)

Şase persone din cadrul comisiilor de casare şi din conducerea CFR Marfă Timişoara au fost reţinute, pentru 24 de ore, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în dosarul în care se fac cercetări cu privire la subevaluarea de deşeuri de fier vechi, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), cu ajutorul poliţiştilor din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate şi cei de la transporturi, au efectuat miercuri 63 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Arad, Teleorman, Dâmboviţa.

Federaţia Internaţională de Tenis îl pedepseşte pe Ilie Năstase; are interzis la Wimbledon

Fostul mare tenisman român Ilie Năstase nu va fi invitat la ediţia din acest a turneului de Mare Şlem de la Wimbledon şi ar putea fi oprit la poartă dacă va încerca să intre, au anunţat miercuri organizatorii, citaţi de Reuters. Năstase, în vârstă de 70 de ani, fost câştigător la Roland Garros şi US Open şi căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României, este suspendat provizoriu de la toate evenimentele organizate de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), din cauza comentariilor presupus rasiste şi sexiste pe care le-a făcut la meciul cu Marea Britanie de luna trecută. Preşedintele All England Club, Philip Brook, a afirmat că el "condamnă" comportamentul lui Năstase, cel care a disputat două finale la Wimbledon.

1 Mai. Afacere de 3,5 milioane de euro

În jur de 94.000 de turişti au ajuns anul acesta în minivacanţa de 1 Mai, în diverse staţiuni din ţară, unde au cheltuit aproximativ 3,5 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc. Vedeta acestei minivacanţe a fost zona rurală, pensiunile reuşind să atragă peste 40.000 de turişti. Cele mai căutate zone au fost Bran, Bucovina şi Maramureş. La mare căutare a fost şi Litoralul care a fost preferat de tineri. Centrul distracţiei a fost la Mamaia şi în Vama Veche.

Bani de la stat contra locuri de muncă

Firmele care creează locuri de muncă vor primi bani de la stat. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) primeşte, din 12 iunie, cereri pentru finanţarea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, în baza Hotărârii de Guvern 332/2014, bugetul alocat sesiunii fiind de 106,29 milioane lei. Cererile se depun până în 23 iunie 2017.

NATIONAL

Pact istoric SIE-SRI!

De la Politia de Frontiera la ANAF si de la ministere strategice până la Inspectoratul General de Imigrări, nenumărate structuri ale statului român au beneficiat din plin, in ultima vreme, de informările concrete, la subiect, ale SRI-ului, după revenirea cu picioarele pe pământ ale principalului serviciu secret al tarii. Însă, de departe, cea mai surprinzătoare veste si, totodată, cea mai importanta pentru sistem este faptul că, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, in aceste zile se negociază intens un veritabil pact istoric intre SIE si SRI. Care, in urma solicitărilor punctuale ale partenerilor strategici, ar trebui să asigure protecţia informativă a unor proiecte economice pe termen lung, unele vitale nu doar din punct de vedere financiar, dar si din punct de vedere al securităţii globale in aceasta zonă a lumii.

"Abţibildul" Buşoi, lipit de afara pe PNL!

Oricât de rupţi de realitatea românească ar fi unii lideri europeni, aceştia tot ar trebui să înţeleagă că o "figura tristă" ca Buşoi nu poate nici să aducă "un suflu nou" in politică, dar cu atât mai puţin să reprezinte speranţele dreptei in tara noastră. Este greu de înţeles "timorarea" liderilor cu numele grele din partid, indiferent ca provin din rândurile fostului PDL sau ale vechiului PNL, care refuză, cu o încăpăţânare demnă de o cauză mai bună, să-l deranjeze cu vreo contra-candidatura pe Buşoi. Probabil pentru ca nu se tem atât de acesta, cat de adevăratul "păpuşar" din spatele lui. Despre care se şuşoteşte că ar veni tot din sfera serviciilor secrete...

PUTEREA

Alegerea noului LOGO al Bucureştiului se lasă cu SCANDAL

Concursul pentru realizarea unui logo reprezentativ al municipiului Bucureşti a fost câştigat de Narcis Teodor Lupou, un designer în vârstă de 32 de ani, din Timişoara, a cărui lucrare a întrunit cel mai mare punctaj, a informat Primăria Capitalei, miercuri, printr-un comunicat de presă. "Am avut ca nuclee inspiraţionale moştenirea arhitectonică autentică a Capitalei şi valenţele pozitive generate de rezonanţa etimologică a numelui oraşului Bucureşti. Alăturarea celor patru elemente identice ca formă, dar diferite ca poziţionare, subliniază ideea de epicentru al naţiunii către care converge Capitala", a spus Narcis Teodor Lupou. Din păcate, la fel ca şi în cazul brandului turistic al României, selectarea noului logo al Bucureştiului riscă să se transforme însă într-un scandal. Şi asta pentru că pe reţelele sociale au apărut deja opinii şi imagini care sugerează că există o asemănare izbitoare între noul logo al Capitalei şi semnele distinctive ale altor oraşe de pe mapamond.

Decizia procurorilor sârbi pentru SEBI GHIŢĂ

Procurorii sârbi au decis să suspende procesul împotriva lui Sebastian Ghiţă pentru infracţiunile de care era acuzat în ţara vecină, până la finalizarea procedurilor pentru extrădare, potrivit informaţiilor prezentate la postul de televiziune pe care îl controlează fostul deputat, scrie stiripesurse.ro. Chiar dacă Ministerul Justiţiei din România a trimis către Înalta Curte din Serbia toate documentele cu privire la Sebastian Ghiţă, se pare că autorităţile sârbe au mai avut nevoie de câteva detalii suplimentare şi au făcut o solicitare în acest sens. Aşadar, până când autorităţile române vor trimite acele documente suplimentare, procesul privind posesia de acte false va rămâne suspendat. Săptămâna trecută, ministrul român al Justiţiei, Tudorel Toader, declara că au fost trimise în Serbia toate documentele pentru extrădarea fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă.

Compania care deţine BLUE AIR a intrat din nou în INSOLVENŢĂ

Cu puţin timp în urmă, Tribunalul Giurgiu a decis intrarea în insolvenţă a companiei care deţine BLUE AIR, SC BATA SKY IMOBILIARE SA. Zeci de creditori au cerut în instanţă insolvenţa companiei, pe lista tribunalului aflându-se Primăria Bucureşti, ANAF, Romaero, mai multe aeroporturi, precum şi instituţii bancare. Blue Air Transport Aerian SA, cel mai mare transportator aerian privat de tip low cost, a intrat şi în 2010 în procedură de insolvenţă, dupa ce Tribunalul Bucuresti a dispus, pe 6 octombrie 2010, aprobarea cererii formulate de trei companii. Blue Air s-a apropiat anul trecut de liderul pieţei, compania ungară Wizz Air, care a anunţat o creştere a traficului pe piaţa românească de 23%, până la 5,5 milioane de pasageri în 2016.

ROMANIA LIBERA

Ministerul de Interne a pompat 45 de milioane de euro în conturile firmelor controlate de Ghiţă

Cel mai generos cu firmele controlate de Sebastian Ghiţă a fost ministrul PDL Vasile Blaga. Sub conducerea sa, Ministerul de Interne i-a acordat controversatului mogul IT trei contracte care au ajuns la valoarea totală de 33 de milioane euro. Firmele lui Ghiţă au mai ciugulit câteva sute de mii de euro şi de la inspectoratele judeţene de poliţie. Fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă a deţinut monopolul pe contractele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) prin firmele 2K Telecom, Teamnet International şi XOR-IT Systems în perioada 2009-2015. În toată această perioadă, miniştri au fost Dan Nica (PSD), democrat--liberalii (atunci) Vasile -Blaga şi Traian Igaş, liberalul Radu Stroe şi poliţistul Petre Tobă. Practic, indiferent de culoarea politică a miniştrilor, "copilul minune" al contractelor publice, Sebastian Ghiţă, a fost un răsfăţat al contractelor cu bani de la buget.

Schimbi dur de replici între Emmanuel Macron şi Marine Le Pen

Centristul pro-european Emmanuel Macron şi candidata extremei drepte, Marine Le Pen, au schimbat replici dure într-o nouă dezbatere televizată, difuzată cu patru zile înaintea finalei alegerilor prezidenţiale, din 7 mai, transmite AFP, potrivit Agerpres. "Sunteţi copilul preferat al sistemului şi al elitelor", l-a caracterizat Le Pen pe Macron, în deschiderea acestei dezbateri urmărite de milioane de telespectatori. "Strategia dumneavoastră este să spuneţi multe minciuni", a replicat Macron.

ZIARUL FINANCIAR

Tranziţia a mers cel mai prost în România: PIB-ul în euro a crescut între 1989 şi 2016 de patru ori, în Cehia de şase ori, iar în Polonia de şapte ori

România a avut cea mai redusă creştere a PIB-ului exprimat în miliarde de euro dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, între 1989 şi 2016, de patru ori, în condiţiile în care în Bulgaria PIB-ul a crescut de 4,1 ori, iar în Ungaria, Republica Cehă şi Polonia de 5-7 ori, se arată într-un raport al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, dat ieri publicităţii în cadrul conferinţei "Dincolo de PIB: dezvoltare umană şi bunăstare", organizat de Institutul Aspen România la Palatul Parlamentului. "România este complet dezechilibrată, după ce în toată această perioadă s-a dus o politică a veniturilor mici, despre care s-a spus că este necesară. Astăzi, doar 59% dintre români spun că sunt satisfăcuţi de viaţa lor, faţă de 83% din cele 15 ţări cele mai dezvoltate din UE", a spus Cătălin Zamfir, academician, profesor de sociologie.

Italia, următoarea mare problemă a Europei

Cu Emmanuel Macron pe cale să devină preşedintele Franţei, punând astfel capăt pericolului ca euroscepticismul să ajungă la conducerea celei de-a doua economii ca mărime din zona euro, a venit vremea ca publicul să-şi mute atenţia peste Alpi. În Italia este pe cale să se nască o furtună economică şi politică şi nu sunt semne că cineva o poate opri, notează Bloomberg. Recentul faliment al Alitalia, operatorul aerian fanion al acestei ţări, este doar unul dintre tunetele care anunţă furtuna. Bailouturile bancare tulbură de mult timp liniştea. Problemele economice ale Italiei sunt în multe feluri mai grave decât cele ale Franţei. Datoria publică se situează la aproape 133% din PIB, faţă de 96% din PIB cât este în cazul Franţei. PIB-ul italian raportat la termeni reali este chiar mai mic decât era în urmă cu un deceniu. Rata şomajului trece de 11%. Este posibil ca această evoluţie slabă să aibă de-a face cu euro.

Teribila predicţie a Băncii Mondiale referitoare la piaţa muncii

Automatizarea ar putea distruge aproape 70% din locurile de muncă din ţările în curs de dezvoltare, estimează preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, relansând astfel polemicile privitoare la robotizarea economiei, potrivit Les Echos. Aceasta nu este prima dată când americanul de 57 de ani abordează acest subiect care ia amploare în special în SUA şi Franţa. Preşedintele Băncii Mondiale, medic de profesie, a explicat că utilizarea tehnologiilor limitează intervenţia umană în activitatea economică şi de aici impactul asupra locurilor de muncă. Niciodată însă oficialul băncii nu a anticipat o asemenea amploare a acestui fenomen. Distrugerea locurilor de muncă va afecta toate ţările, dezvoltate şi sărace deopotrivă, cele mai "lovite" urmând a fi cele orientate mai mult către industrie şi servicii. După părerea sa, ţările care vor avea cel mai mult de suferit vor fi Etiopia, China şi Thailanda.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb