REVISTA PRESEI 04.06.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 iunie 2014

ADEVARUL

Iohannis, despre gazele de şist: Să o lăsăm mai încet cu exploatarea

Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a declarat, marţi, la Adevarul Live că agreează ideea explorării gazelor de şist, dar se împotriveşte, deocamdată, exploatării. Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a fost întrebat ce crede despre explorarea şi exploatare agazelor de şist. "Explorarea, da. Exploatarea, părerea mea, putem să o lăsăm mai încet. Trebuie să ştii ce ai. Exploatarea este încă discutabilă. Urmările nu sunt suficient de bine studiate. Cred că nu întotdeauna trebuie folosit tot ce se poate, tehnologic", este de părere primarul Sibiului. Acesta este de acord că trebuie lăsat ceva şi generaţiilor care vin din urmă, dar nu cu orice preţ. "Lumea nu se termină nici mâine, trebuie să avem răbdare şi să aşteptăm tehnologii mai bune, dar trebuie să le lăsăm ceva şi celor care vin după noi. Dacă ne apucăm să exploatăm sălbatic, există riscul că se epuizează resursele. În anumite domenii, trebuie să avem şi răbdare, să vedem cum evoluează piaţa, cum evoluează tehnologia", a conchis Klaus Iohannis.

Compromisul dreptei: PNL, omorât şi reînviat

PNL şi PDL se pregătesc asiduu să devină un singur mare partid de dreapta, însă liderii ambelor formaţiuni se codesc, deocamdată, să spună care va fi numele viitoarei formaţiuni. La mijloc ar fi două motive. Primul: liderii de dreapta nu au stabilit modalitatea legală prin care îşi vor uni partidele. Deocamdată, cele două părţi folosesc în mod eronat termenii care definesc viitoarea unire dintre cele două formaţiuni politice. Aceştia vorbesc de "fuziune prin comasare" şi, respectiv, "fuziune prin absorbţie". Însă legea partidelor politice îi contrazice şi arată o altă distincţie. "Reorganizarea partidelor poate consta în comasare, prin absorbţie sau fuziune ", spune articolul 37 din lege. Astfel, două partide care vor să se unească apelează la comasare în ambele cazuri, nu fuzionează prin comasare sau absorbţie, după cum greşit arătau Crin Antonescu şi Vasile Blaga. Totuşi, din declaraţiile ulterioare date de capii celor două partide a reieşit faptul că PNL şi PDL vor face comasare prin fuziune. Mai pe scurt, vor fuziona.

Apusul unui rege-playboy

Vestea abdicării regelui Juan Carlos, cel mai iubit monarh spaniol, a readus în atenţia publică cele mai picante momente din viaţa personală a regelui, cunoscut drept un mare seducător. Domnia regelui Juan Carlos a fost marcată de speculaţii privind succesul don Juan-ului de Bourbon în rândul femeilor, datorită carismei sale evidente. Juan Carlos a fost descris drept un monarh de stil vechi, cu o prestanţă puternică, dublată de un fizic impunător. Înalt, mereu bronzat, Juan Carlos întruchipează un model de rege mai puţin protocolar şi mai apropiat de popor, întocmai ca o figură paternă, în contrast cu rigida monarhie britanică. În urmă cu doi ani, o carte despre "playboy-ul" Juan Carlos, publicată de scriitoarea spaniolă Pilar Eyre, genera un imens scandal în Spania. Potrivit autoarei, regele ar fi fost un seducător profesionist, prin patul căruia ar fi trecut peste 1500 de femei, inclusiv nume de rezonanţă din familiile regale europene.

UE avertizează Bulgaria să oprească activităţile de construcţie a gazoductului South Stream

Comisia Europeană a avertizat încă o dată marţi Bulgaria să oprească activităţile de construcţie a gazoductului South Stream, existând probleme de respectare a reglementărilor în domeniul concurenţei şi cel al achiziţiilor publice care au dus la declanşarea unei proceduri de infringement. Comisia Europeană reclamă în primul rând faptul că South Stream Bulgaria a fost însărcinată cu proiectarea, finanţarea, construcţia şi operarea conductei fără vreo procedură care să permită concurenţa şi transparenţa, a declarat marţi Chantal Hughes, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Piaţa Internă şi Servicii, Michel Barnier, la postul public de radio al Bulgariei.. Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă acordurile cu subcontractorii, care avantajează anumite companii bulgare şi ruse. Săptămâna trecută a ieşit la iveală că Stroytransgaz, deţinută de Ghenadi Timcenko, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, aflat pe lista persoanelor sancţionate de SUA în urma crizei din Ucraina, va construi tronsonul bulgăresc al South Stream.

Ilie Vonica, cel mai bogat sibian, soţul Ioanei Vonica, arestată în scandalul reţetelor oncologice, s-a sinucis

Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, a cărui firmă este implicată în dosarul reţetelor false pentru bolnavii de cancer, s-a sinucis. Cel mai bogat sibian, care şi-a pus marţi capăt zilelor aruncându-se de pe acoperişul locuinţei sale, şi-a motivat gestul într-o scrisoare de cinci pagini, pe care anchetatorii au găsit-o în locuinţă. Potrivit unor surse, se pare că milionarul sibian şi-ar fi pregătit atent gestul. Ieri dimineaţă, a stat de vorbă cu avocatul său şi imediat după plecarea acestuia ar fi urcat spre acoperişul casei de unde s-ar fi aruncat. Scrisoarea de adio, întinsă pe nu mai puţin de 5 pagini, era, se pare, deja pregătită. În scrisoare Ilie Vonica ar fi scris, cu referire la soţia sa, că îi pare rău "că a căzut un om nevinovat", că el nu concepe să trăiască ştiind-o acolo, respectiv la închisoare, cu toate că ştie că ea este o femeie foarte puternică. Milionarul ar mai spune că s-a săturat să fie "urmărit şi vânat", îşi roagă soţia să ducă afacerile mai departe şi îşi roagă de asemenea şi ginerele să aibă grijă de fiica lui.

Ministrul Energiei: Borza să restituie banii încasaţi pentru scoaterea din insolvenţă a Hidroelectrica

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, îi cere avocatului Remus Borza, şeful Euro Insol, care administrează insolvenţa Hidroelectrica, să restituie cele 2,2 milioane de euro încasate în 2013 pentru scoaterea din procedura de reorganizare judiciară a producătorului de energie, dacă vrea să primească bani şi pentru închiderea celei de-a doua insolvenţe a companiei. "Domnul Borza a făcut o serie de lucruri bune pentru Hidroelectrica. Mi-aş dori să continue. Pentru a putea însă să acceptăm să fie discuţi noii termeni financiari ai colaborării, domnul Borza trebuie să accepte să restituie primul bonus. Nu putem accepta să dăm două bonusuri pentru acelaşi lucru: scoaterea din insolvenţă a Hidroelectrica", a declarat Nicolescu, potrivit Mediafax. Hidroelectrica este în insolvenţă pentru a doua oară în mai puţin un an, după ce a trecut printr-o procedură similară în intervalul iunie 2012 - iunie 2013. Euro Insol a încasat un onorariu de 2,2 milioane de euro pentru perioada iunie 20121- iunie 2013.

Grădiniţa groazei, la Constanţa

Acuzaţii grave la o grădiniţă particulară din Constanţa. Un dosar instrumentat la sfârşitul anului trecut de procurorii constănţeni a ieşit la iveală abia acum, după ce părinţii au făcut publice imaginile surprinse de camerele de supraveghere. Educatoarele care i-au maltratat pe micuţi sunt acum cercetate penal şi se află în arest la domiciliu. În toamna anului trecut, părinţii au observat că băieţeii şi fetiţele lor se întorceau acasă plini de vânătăi şi din ce în ce mai speriaţi. Un tătic a vizionat înregistrările de pe camerele de supraveghere din sălile de clasă şi a rămas şocat. Micuţii erau trataţi cu sălbăticie de către educatoare. Nu lipseau din programul zilnic bătaia, îmbrâncelile, trasul de mâini şi de păr. Copiii erau scoşi afară în frig, obligaţi să doarmă în propria urină, iar după aceea educatoarele ştergeau imaginile de pe camerele de supraveghere. Educatoarele au întrecut orice măsură atunci când au început să le dea vin copiilor de 3-4 ani, înainte de culcare, ca să adoarmă. Totul a ieşit la iveală după ce un părinte şi-a trimis la grădiniţă copilul cu un aparat de înregistrare ascuns într-o jucărie de pluş.

CURENTUL

Cu ce se ocupa Gabriela Vrânceanu-Firea-Pandele în tinereţe

Fosta amploiată a lui "Felix" Voiculescu, ajunsă de câţiva ani în baronia Voluntarilor via Florin Pandele îşi croia încă de tânără drumul spre lumea bună. Evident că nu din salariul de TVR-istă, ci din combinaţii imobiliare, aşa cum de altfel mulţi s-au îmbogăţit în Bucureşti şi nu numai. Jurnaliştii de la RISE Project scriu că, la numai 24 de ani, Gabi pe atunci doar Vrânceanu-Firea, făcea bani frumoşi din afacerile cu terenuri. Actualmente senatoarea PSD Gabi Firea, era "descurcăreaţă" în ale imobiliarelor. Acum, împreună cu primarul de Voluntari, ei deţin nu mai puţin de 10 terenuri şi trei case, conform declaraţiei de avere a edilului. Cu o asemenea zestre imobiliară, doamna Firea se poate lăsa oricând de politică pentru a-şi deschide propria agenţie imobiliară numai cu proprietăţile sale în portofoliu. Dar cel mai probabil, acest lucru nu se va întâmpla deoarece puterea politică este un garant al conservării averii şi al prosperităţii.

Tomberoane de Tia Serbanescu

Cum regele Juan Carlos al Spaniei tocmai a abdicat, ne-ar fi plăcut să auzim de la Ponta că şi acolo e mâna dlui Băsescu. Premierul era însă opărit fiindcă alianţa PNL-PDL i-a stricat majorităţile în teritoriu: "asta e, ne-au păcălit, noi avem majoritate la nivel central, dar baronii PNL fac ce vor în teritoriu şi fiind în opoziţie o să facem alianţe cu PPDD". Hopa! Blestemul Oltchim! A ajuns Ponta la mâna lui DD căreia oricum îi rupsese degetele. Bravos! PSD a dat lovitura la coşul de gunoi. DD a intrat urgent în delir chemând toate partidele într-o alianţă anti-Băsescu fiindcă "pariez pe ce vreţi că intru în finala prezidenţială cu Ponta şi-l bat": "calculele mele frizează perfecţiunea". Şi paranoia. Cică luptă contra lui Ponta într-o alianţă anti-Băsescu. E mai comod să lupţi cu cel care pleacă din funcţie decât cu răul cel mare care vine, vine, vine, calcă totul în picioare. Elefantul PSD s-a aşezat imediat la coada şoricelului DD: "e o veste bună, acolo suntem" a zis Dragnea în timp ce DD negocia cu neantul: "susţinem pe cine îmi oferă funcţia de preşedinte". Să-i dea şi organul: creier. Dar ăsta-i DD: din tomberon a ieşit, în tomberon se întoarce. Fie-le capacul etanş.

CURIERUL NATIONAL

Legea pentru exploatarea de la Roşia Montană, respinsă de Camera Deputaţilor

Proiectul exploatării minereurilor auro-argintifere de la Roşia Montană a fost respins ieri cu 301 voturi de deputaţi, doar 11 dintre cei prezenţi pronunţându-se în favoarea derulării acestuia, în timp ce 11 s-au abţinut, în decizia luată de Camera Deputaţilor ţinându-se cont şi de protestele societăţii civile. În ultimul trimestru din 2013, mii de manifestanţi au protestat săptămâni în şir împotriva exploatării de la Roşia Montană. În luna aprilie a.c., Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care intenţionează să dezvolte proiectul minier de la Roşia Montană, a mai pierdut două avize de mediu în instanţe, primul proces referindu-se la anularea planului urbanistic zonal, iar cel de-al doilea la recursul iniţiat de companie pentru suspendarea descărcării de sarcină arheologică a masivului Cârnic.

Criza din Ucraina domină turneul european al preşedintelui Obama

Turneul european al lui Obama are loc într-un moment important al relaţiilor americano-europene, în condiţiile în care SUA vor să-şi reafirme angajamentul faţă de aliaţii europeni, cu un accent special pentru cei aflaţi la graniţa NATO, foarte aproape de Rusia, aşa cum este România. Obama are mesaje cu nuanţe diferite pentru Europa Centrală şi de Est şi cea Occidentală, pe liniile trasate de relaţiile diferite ale Estului şi Vestului cu Rusia. Pentru Est, preşedintele american aduce asigurări de securitate, pentru Vest, un mesaj de colaborare, în concordanţă cu liniile recent trasate ale noii direcţii americane, adică administrarea provocărilor politice şi geostrategice prin consens, o formulă greu de făcut să funcţioneze cu o Europă a mai multor voci.

CA al SIF Oltenia propune dividend de 0,16 lei pe acţiune sau păstrarea profitului în companie

Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5) propune acţionarilor două variante privind profitul de anul trecut, respectiv acordare de dividende de 92,8 milioane lei (0,16 lei/acţiune), sau păstrarea întregului câştig, de 130 milioane lei, în companie. Propunerile urmează să fie dezbătute de acţionari într-o AGA programată pentru 28 iulie, potrivit unui convocator AGA transmis ieri de SIF Oltenia Bursei. O adunare generală a acţionarilor SIF Oltenia derulată la finalul lunii aprilie a respins cele două propuneri de dividend înscrise pe ordinea de zi, astfel că distribuirea dividendelor a fost amânată pentru o întrunire viitoare a acţionarilor. Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia a propus şi atunci un dividend brut de 0,16 lei/acţiune. Dividendele, în sumă de 92,8 milioane lei, reprezintă peste 71% din profitul net realizat în 2013, de 130 milioane lei. Pe de altă parte, omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi trei fonduri ING, care deţineau cumulat 7,33% din titlurile SIF Oltenia, au solicitat acordarea unui dividend brut de 0,21 lei/acţiune, respectiv 121,8 milioane lei.

Explodează iar numărul creditelor cu buletinul

BCR a raportat ieri o creştere cu 70% a creditelor negarantate, banca deţinând aproape o cincime din acest segment de piaţă. Românii nu îşi mai iau acum cu banii din creditele de consum frigidere şi televizoare, ci laptop-uri şi tablete. Rata creditelor neperformante în România este acum de 22,3%, procentul fiind însă mai mare în cazul finanţărilor fără garanţii. Banca Comercială Română (BCR) a acordat, în primele 5 luni din acest an, peste 65.000 de credite negarantate, volumul de credite fiind în creştere cu 70% faţă de perioada similară din 2013. Din totalul acestor credite, peste 50% sunt credite de nevoi personale, restul reprezentând carduri de credit şi descoperit de cont. Valoarea medie a creditului de nevoi personale a crescut cu peste 30%. "2014 este anul în care vedem primele semne ale creşterii în zona creditelor de consum", a declarat Andrew Gerber, director Produse Retail în cadrul BCR.

Marine Le Pen: "Atenţie, doamnă Merkel!"

Contrar practicii sale redacţionale, săptămânalul german "Der Spiegel", care de regulă nu publică interviuri cu personalităţi politice europene, consacră în ultimul său număr, de luni, patru pagini opiniilor preşedintei Frontului Naţional din Franţa. Un interviu care - spun corespondenţii de presă acreditaţi la Berlin - a şocat elita politică şi redacţiile presei germane prin modul direct şi fără menajamente în care preşedinta formaţiunii de extremă dreapta din Franţa, învingătoare în recentul scrutin europarlamentar din ţara sa, critică politica Germaniei în cadrul Uniunii Europene, dar şi, personal, pe Angela Merkel. "Atenţie, doamnă Merkel!", îl previne Marine Le Pen pe cancelarul Germaniei, avertizând că politica inspirată de Germania "va conduce la explozia Uniunii".

EVENIMENTUL ZILEI

Cum va arăta Europa în următorii cinci ani

Noua configuraţie a Parlamentului European ar putea schimba modul în care UE ne influenţează vieţile. Sau, dimpotrivă, evoluţia Uniunii ar putea îngheţa pentru jumătate de deceniu. Favorizarea IMM-urilor, start-up-urilor şi a investiţiilor private, toate urmând să ducă la creştere economică şi la apariţia a noi locuri de muncă, crearea unei pieţe europene a energiei, care să ofere preţuri scăzute reducând în acelaşi timp poluarea, dar şi încurajarea unei economii de piaţă sociale, care să servească oamenii şi nu invers, toate sunt promisiuni din programul electoral al Partidului Popular European (PPE), recentul câştigător al alegerilor pentru Parlamentul European. Platforma PPE a mai pus accentul pe asigurarea dreptului la liberă circulaţie, însă descurajând turismul social, dar şi pe întărirea controlului la frontierele externe şi limitarea imigraţiei sau pe lupta cu crima organizată. Popularii s-au angajat, de asemenea, să aibă o atitudine mai prudentă faţă de extinderea UE, să continue acţiunile pentru răspândirea democraţiei în zonele învecinate ori pentru întărirea parteneriatului transatlantic.

SUA alocă un miliard de dolari pentru securitatea Europei de Est

Liderul american, Barack Obama, a anunţat, ieri, în Polonia, un plan privind creşterea cheltuielilor destinate desfăşurării de trupe americane în Europa. Planul privind alocarea de noi fonduri pentru Iniţiativa de Susţinere a Europei are nevoie de aprobarea Congresului american. Obama se întâlneşte cu liderii NATO, azi, pentru a discuta în special despre criza ucraineană, context în care a precizat că securitatea aliaţilor europeni ai Americii este "sacrosantă". În aprilie, 150 de soldaţi americani au fost trimişi în Polonia pentru a participa la exerciţii militare, în contextul tensiunilor crescute cu Moscova. SUA au anunţat şi noi parteneriate cu Georgia, Ucraina şi Republica Moldova. În acelaşi timp, miniştrii Apărării din statele membre NATO se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre implicaţiile pe termen lung ale acţiunilor Rusiei în privinţa Ucrainei. Într-o conferinţă de presă. la Varşovia, alături de preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, Obama a avertizat Rusia în privinţa provocării de noi tensiuni în Estul Ucrainei.

Vitele pentru China au rămas în ţară

Deşi mii de animale ar fi trebuit să ia drumul Chinei luna aceasta, potrivit declaraţiilor vicepremierului Liviu Dragnea, realitatea este alta. Primul lot de vite ar putea fi exportat cel mai devreme în august. În luna noiembrie a anului trecut, cu ocazia vizitei premierului Chinei în România, s-au semnat mai multe acorduri, printre care şi cele privind exportul de carne şi animale vii. Chinezii s-au arătat interesaţi mai ales de importul de carne de porc şi de vaci din rasa Bălţata Românească. Numai că, în ciuda afirmaţiilor optimiste ale autorităţilor, încă nu a început "transhumanţa" Bălţatei în China. Spre exemplu, vicepremierul Dragnea spunea, la numai câteva ore după ce aterizase în Hong Kong, în luna martie a acestui an, că partenerii chinezi vor 3.000.000 de vite, tot atâţia porci, precum şi 500.000 de ovine pe an.

JURNALUL NATIONAL

Calul Troian al lui Traian. Cadourile otrăvite pentru PNL, trimise de Băsescu

PNL a fost ţinta unor infiltrări şi manevre politice în folosul lui Traian Băsescu, în mişcările de acum din partid, fiind folosite persoanele ataşate, "trimise cadou" de şeful statului. În timp, PNL şi-a schimbat treptat structurile de bază, filonul liberal, prin "infuziile" unor grupuri care serveau mişcările programate. Principalul desant a fost paraşutat în PNL prin disidenţii care, surprinzător, s-au retras din PDL într-un moment de cumpănă: în perioada 2012-2013, după căderea guvernelor Boc şi Ungureanu şi celebrul adio spus de Băsescu democrat-liberalilor lui Vasile Blaga. Dacă până la aceste momente, intrările în PNL dinspre PDL au fost sporadice - cazul lui Aristotel Căncescu de la Braşov - sau PNŢCD - Mihăiţă Calimente, la Arad, venirea grupării lui Sorin Frunzăverde din Caraş-Severin şi a lui Mihai Stănişoară de la Mehedinţi a apăsat pe pedala reorientării liberalilor către popularii europeni şi ruperea de USL.

Angela Merkel propune numirea directoarei FMI la conducerea Comisiei Europene

Cancelarul german Angela Merkel l-a întrebat pe preşedintele Franţei Francois Hollande dacă ar fi dispus să propună numirea directoarei Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, au afirmat două surse franceze, relatează Reuters. Potrivit surselor citate, Angela Merkel, cel mai puternic lider politic european, a adresat această întrebare în cadrul unei conversaţii particulare cu preşedintele francez, după alegerile pentru Parlamentul European caracterizate în mare măsură prin voturi de protest împotriva UE. "Merkel a ridicat această problemă în cadrul unei conversaţii private cu Hollande, care nu a adoptat o poziţie finală, dar a afirmat că nu crede că ar fi o idee bună ca Europa să piardă postul de la FMI", a afirmat una dintre sursele citate.

FMI nu se opune reducerii CAS

Guvernul trebuie să găsească 1,5 miliarde de lei pentru a acoperi impactul bugetar al măsurii. Instituţiile financiare internaţionale nu au o problemă cu reducerea CAS şi şi-au însuşit sută la sută această măsură fiscală, a declarat ieri vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, deputat PSD, după întâlnirea cu şefa Misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.

NATIONAL

Iohannis, simbolul tradarii in PNL

Neamt, neamt, dar de cand se invarte printre politicienii de la Bucuresti, Klaus Iohannis s-a molipsit de metehnele acestora. O spune Crin Antonescu, demonstrand in felul acesta ca nici congresul si nici alianta cu PDL nu vor reusi sa aduca pacea sub maslinii PNL-ului. Om serios, de putine cuvinte, Iohannis s-a lasat imbrobodit de penelistii care au complotat impotriva lui Antonescu. Cel putin asta crede fostul lider liberal, dand de inteles ca acesta a fost principalul motiv care l-a determinat sa faca pasul inapoi. "Domnul Ludovic Orban si domnul Teodor Atanasiu, cu care nu am nimic personal, n-ar fi umblat prin oras povestind cum le cere lor lumea sa schimbe candidatul PNL, daca n-ar fi stiut ca domnul Iohannis doreste sa candideze. Astea sunt lucruri pe care cei cu oarecare experienta politica si, slava Domnului, am destula, le stiu", a mai spus Crin Antonescu.

Cum a praduit Dan Adamescu FC Otelul Galati

Investigatiile ziarului "National" arata ca miza aranjamentelor facute de judecatorul Mircea Moldovan si afaceristul Dan Adamescu in dosarul privind insolventa SC Fotbal Club Otelul Galati SA a constituit-o evitarea platii sumei de peste 24 de milioane de lei reprezentand datoriile clubului catre Fisc. In paralel cu incercarea de sustragere de la plata impozitelor catre stat, insolventa aranjata de judecatorul Moldovan a facilitat firmelor Astra Asigurari SA, Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA si East Bucharest Commercial Park SRL - toate detinute indirect de acelasi Adamescu, preluarea conducerii Comitetului Creditorilor pentru a controla insolventa. Aceste trei firme s-au inscris la masa credala a SC Fotbal Club Otelul Galati SA solicitand plati de peste un milion de euro, desi nu toate creantele lor erau scadente.

Ponta, invidios pe Blaga: Are procentul mic, dar mai vioi!

Luat la rost de pesedisti, pe motiv ca il resusciteaza fara rost pe Dan Diaconescu, Victor Ponta a dat vina pe Vasile Blaga: "Are 12% dar conduce, practic, cam toate consiliile judetene". Alierea PNL-ului cu PDL a lasat PSD-ul cu ochii-n soarele opozitiei in mai toate consiliile judetene. Pentru a evita dezastrul, Victor Ponta si Liviu Dragnea au dat fuga la Dan Diaconescu, caruia i-au cerut mana la pachet cu consilierii PPDD. Prinzand din zbor ocazia, senzationalul DD-TV n-a zis nu ciocoilor, dar a si reinceput imediat sa se autointituleze "viitorul presedinte" al tarii. Iar cum povestea prezidentiala din toamna a devenit una de cosmar pentru pesedisti, acestia au sarit in capul lui Victor Ponta, reprosandu-i ca l-a reactivat politic pe Diaconescu. Reprosurile l-au scos din sarite pe liderul PSD, care le-a explicat pe sleau colegilor de partid cum stau lucrurile: coabitarea PNL-ului cu PDL ne arunca in opozitie in mai toate consiliile judetene. Realitate recunoscuta si public de Ponta, care insa, culmea, da vina nu pe liberali, ci pe pedelisti: "La nivel local, domnul Blaga, cu 12%, conduce practic cam toate consiliile judetene".

UE: Evaziunea si munca la negru, marile probleme ale Romaniei

Mai marii Comisiei Europene fac, de ani buni, recomandari Romaniei, aratand clar pasii necesari pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta economia si societatea romaneasca. De ani buni, autoritatile de la Bucuresti ignora semnalele UE privind evaziunea, munca la negru, precaritatea sistemului de sanatate, de invatamant, furtul fondurilor europene etc. Comisia Europeana a transmis Romaniei un nou set de constatari privind situatia economico-sociala a tarii noastre, majoritatea avand concluzii negative, la fel ca si in anii trecuti. In consecinta, seful CE, Jose Manuel Barroso a transmis o serie de recomandari - aproximativ aceleasi ca si in 2013 - pentru rezolvarea problemelor.

PUTEREA

Fosta AVAS, datoare aproape 500 milioane de euro

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fostă AVAS, este una dintre cele mai chemate în instanţă instituţii ale statului. În prezent, fosta AVAS are pe rolul instanţelor judecătoreşti peste 8.000 de litigii în curs de soluţionare, procese care influenţează negativ activitatea instituţiei aflate în subordinea Guvernului, potrivit datelor trimise de AAAS, la solicitarea cotidianului PUTEREA. Partea şi mai proastă este că autoritatea ar putea fi obligată la plata a circa 473 milioane de euro, ca urmare a pronunţării unor hotărâri judecătoreşti defavorabile AAAS, în diversele procese aflate pe rolul instanţelor de judecată.

D-ale lui Stelian Tănase - TVR

TVR a suspendat de la 1 iunie, din motive financiare, toate producţiile, inclusiv ale prietenilor aduşi de Stelian Tănase. Cel mai nervos a fost Cornel Nistorescu, cunoscut că are arici la buzunar. În schimb se va reînnoi parcul auto, care va cuprinde şi un 4X4 pentru fundul şefului televiziunii publice. Bursa Zvonurilor îi dă o veste proastă interimarului Stelian Tănase. Nu va avea parte să se dea cu noua limuzină. În ciuda asigurărilor pe care i le-a dat premierul Victor Ponta, Parlamentul nu-l va vota, săptămâna viitoare, ca preşedinte-director general al SRTv.

ROMANIA LIBERA

Campanie RL. - Cine aţi vrea să fie candidatul dreptei unite?

Alianţa de dreapta îşi va stabili, până la 1 august, candidatul la alegerile prezidenţiale, numele vehiculate fiind cele ale lui Klaus Iohannis sau Cătălin Predoiu. Cei doi candidaţi vor fi măsuraţi în sondaje de opinie. Favoritul la ora actuală este Klaus Iohannis, el depăşindu-l pe Cătălin Predoiu, în toate cercetările efectuate până acum. Din declaraţiile liderilor PDL şi PNL reiese că alegerea se va face între cei doi, fără a se lua în calcul alte variante. De-a lungul timpului, în zona dreptei au fost vehiculate şi alte nume. Printre acestea se numără Mihai Răzvan Ungureanu, liderul Forţei Civice. Cu toate că este bine cotat în sondajele de opinie. Ungureanu are dezavantajul de a reprezenta o formaţiune mică, FC nereuşind să depăşească pragul electoral la euroalegeri. Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, recent, că decizia sa de a candida la prezidenţiale rămâne valabilă şi că ar renunţa la acesta doar dacă ar fi o condiţie pentru unitatea dreptei, obiectiv spre care acum îşi îndreaptă toată atenţia.

Revoluţie în sistemul bancar

Instituţia care se va ocupa cu supravegherea unitară a sistemului bancar din Europa îşi propune să fortifice băncile, dar şi să protejeze mai bine clienţii. Cine nu va respecta noile rigori va fi lăsat să pice. Uniunea Bancară europeană este un pas evident şi necesar, ca şi mecanismul rezoluţiei bancare, spune viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu. "Se consideră că acest mecanism este necesar. Noi credem în acest mecanism la Banca Naţională. Uniunea Bancară este un pas evident şi necesar, iar un mecanism comun de rezoluţie este parte integrantă a acestei Uniuni Bancare şi el trebuie implementat şi convenit de cât mai multe ţări membre ale Uniunii Europene. Este vorba de ţările care nu sunt în uniunea monetară, pentru că cele care sunt nu mai au libertatea de a alege sau nu să aplice mecanismul", spune Bogdan Olteanu.

Incubatorul terorismului internaţional

În timp ce Damascul a organizat o parodie de alegeri prezidenţiale, djihadişti din întreaga lume vin în Siria aparent pentru a lupta alături de rebeli, în realitate pentru a se alătura grupurilor djihadiste legate de Al Qaeda ce vor instaurarea "Statului islamic al Irakului şi Levantului". Statele occidentale sunt din ce în ce mai preocupate de faptul că aceşti djihadişti revin în ţările lor antrenaţi şi pregătiţi pentru comiterea de atentate, dar nimeni nu ştie cine şi câţi sunt. Experţii susţin că este timpul să privim adevărul în faţă - Siria djihadului mondializat este mai periculoasă pentru noi decât cea a dictatorului Assad. Interesele şi principiile democraţiilor occidentale sunt de acum clar ameninţate de haosul sirian. Siria a devenit incubatorul terorismului internaţional, aşa cum dovedeşte arestarea lui Mehdi Nemmouche, prezumptivul autor al atentatului comis în faţa Muzeului evreiesc din Bruxelles. El a petrecut un an în Siria, unde s-a alăturat grupărilor islamiste, ca Statul islamic al Irakului şi Levantului (EIIL) sau "Allah e mare".

ZIARUL FINANCIAR

Drama lui Ilie Vonica, cel care devenise cel mai puternic român din industria de sănătate

Ilie Vonica, omul de afaceri care a construit grupul Polisano de la Sibiu, cu afaceri de peste 300 mil. euro şi 2.000 de angajaţi, s-a aruncat ieri de la etajul casei sale, gest pus pe seama presiunilor generate de o anchetă de fraudă demarată de procurori. Decesul lui Ilie Vonica, 59 de ani, cel mai puternic român din industria de sănătate, care avea businessuri cu spitale private, clinici, distribuţie, retail şi producţie de medicamente, a fost un şoc pentru mediul de afaceri, în condiţiile în care surse judiciare arată că s-ar fi sinucis. "Viziunea sa a fost de a crea un holding. Este o performanţă ca un medic să reuşească să creeze o asemenea structură.", a spus un manager din industria de sănătate, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. În urmă cu două săptămâni, reţeaua de farmacii Reţeta, ce face parte din grupul de firme controlat de omul de afaceri sibian, a intrat în atenţia procurorilor, care o suspectează că ar fi făcut parte dintr-un circuit ilegal de decontare a unor reţete false, care ar mai implicat şi medici de la Fundeni şi care a creat o pagubă de 3,5 mil. euro statului.

Fuziune pe piaţa de servicii de consultanţă şi analiză IT, între companiile CXP şi PAC

CXP, unul dintre cei mai mari jucători europeni de pe piaţa analizei aplicaţiilor software şi a consultanţei în vederea adopţiei de software, a fuzionat compania de consultanţă şi cercetare de piaţă Pierre Audoin Consultants (PAC), care se concentrează pe industria de software şi servicii informatice din Europa, potrivit unui anunţ comun al celor două firme. "Capitalizând cei 40 ani de experienţă şi având peste 140 angajaţi în opt ţări (cu 17 birouri la nivel global), noul Grup devine liderul european în cercetare de piaţă şi consultanţă strategică în domeniul serviciilor informatice şi al aplicaţiilor software", conform datelor comunicate de companii. Noul grup va păstra cele trei nume de referinţă - CXP, BARC şi PAC - şi managementul celor trei companii care, împreună, vor asigură dezvoltarea noii entităţi în toate teritoriile acoperite în prezent.

Listarea anului: Statul vrea să atragă la Electrica 10.000 de mici investitori

Statul vrea să atragă cel puţin 10.000 de mici investitori cu listarea Electrica, garantându-le acestora subscrierile în ofertă până la pragul maxim de 10.000 de lei. Oferta publică de vânzare a 51% din acţiunile celui mai mare distribuitor de energie din România ar urma să înceapă pe 16 iunie, iar listarea pe bursă este aşteptată să aibă loc pe 3 iulie. Prima zi de subscriere pentru acţiunile Electrica, un business de aproape 1,2 miliarde de euro, singurul pe care statul îl mai are în domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică, ar putea fi 16 iunie, din acest proces statul estimând să încaseze circa 400 de milioane de euro. Electrica devine astfel cea mai mare listare derulată pe bursă de statul român, peste cea a Romgaz, care a strâns 390 de milioane de euro de la investitori.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb