• ADEVARUL
• UE i-a indicat lui Tudorel Toader care este pragul pentru abuzul în serviciu: 10.000 de euro
Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au adoptat o directivă care prevede pedepse extrem de dure pentru fraudarea banilor europeni. Directiva 1371/2017 privind "combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal" prevede pedepse de cel puţin 4 ani de închisoare dacă prejudiciul este mai mare de 100.000 de euro. Directiva stabileşte şi pragul minim al prejudiciului din bani europeni sub care un stat poate renunţa la sancţiunea penala: 10.000 de euro. Practic, dacă într-un dosar penal prejudiciul din banii UE este mai mic de 10.000 de euro, aproximativ 45.000 de lei, statul care derulează ancheta va avea dreptul de a renunţa la sancţiunile penale.
• Marii eroi ai României, umiliţi la pensii de ofiţerii de carton
În vreme ce un general care şi-a câştigat gradele pe timp de pace se poate pensiona în România anului 2017 cu un venit lunar de 20.000 de lei, eroii adevăraţi ai ţării, care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, îşi trăiesc bătrâneţea cu pensii mult mai mici. Generalul de aviaţie Ion Dobran (98 de ani), din Bucureşti a participat la 340 de misiuni, a doborât 18 avioane inamice şi a fost doborât, la rândul său, de trei ori. După război, a fost persecutat de comunişti, fiind dat afară din casă şi obligat să muncească din greu în fabrică. "Am o pensie sub 3.000 de lei. La ea se adaugă indemnizaţii de la veterani şi de la decoraţie. Aşa, ajung la 6.000 de lei, dar îmi ajunge pensia", spune el.
• Puiu Popoviciu, milionarul discret care fuge de puşcărie
Milionarul Puiu Popoviciu este cel mai recent nume de afacerist care încearcă să fenteze închisoarea. Justiţia l-a condamnat definitive pe acesta la 7 ani de închisoare. Popoviciu este unul dintre cei mai discreţi, dar şi influenţi, investitori imobiliari din România. Publicaţiile cu profil economic îl consideră drept cel mai mare proprietar de spaţii comerciale din Bucureşti. Cu o avere de 340-360 milioane de euro, el ocupă locul 8 în Top 300 Capital, ediţia 2016. Poza şi datele lui Popoviciu au fost publicate pe site-ul Poliţiei Române la rubrica "Persoane urmărite". Surse judiciare au explicat că milionarul ar fi părăsit ţara la începutul lunii iunie, când ar fi plecat la Londra.
• Banii nu i-au adus fericirea românului cu cea mai mare pensie
Toată lumea îl invidiază pe argeşeanul Gheorghe Bălăşoiu. El este pensionarul care primeşte lunar cea mai mare sumă din ţară: 34.700 lei "în mână". Reporterii Click! l-au vizitat pe fostul procuror şef şi au aflat că în cazul lui banii nu au adus fericirea. În loc de falnicul bărbat din fotografiile mai vechi, am găsit un bătrânel firav, bolnav şi trist. Mormanul de bani nu i-a adus prea multe bucurii lui Gheorghe Bălăşoiu. Fiul său, Mircea, a fost găsit mort în casă în octombrie anul trecut.
• Cifrele COLOSALE ale celui mai scump transfer din istorie: 500 de milioane de euro!
Cel mai scump transfer al istoriei a ajuns la final! Conform jurnaliştilor de la Sky Sports, Neymar s-a înţeles cu PSG pentru un contract pe 5 ani si va ajunge in Paris vineri pentru a semna înţelegerea fabuloasă. Toata afacerea pentru a-l aduce pe atacant de la Barcelona ajunge la 500 de milioane de euro, suma ce include salariul acestuia, bonusuri si clauza de reziliere in valoare de 222 de milioane de euro. Neymar va avea un salariu net de 35 de milioane de euro pe an. Salariul lui Neymar la PSG: pe an: 35 de milioane de euro; pe luna: 2.6 milioane de euro; pe săptămână: 666.000 de euro; pe zi: 95.000 de euro; pe oră: 4.000 de euro.
• "Idioţii utili ai lui Putin" care fac jocurile murdare ale liderului de la Kremlin în apropierea României
Preşedintele rus recurge la diverşi lideri politici, numiţi de analişti "idioţi utili", după o expresie atribuită lui Lenin, pentru a-i promova agenda în statele ex-sovietice care încearcă să se apropie de Occident. Cei mai zeloşi şi mai periculoşi sunt preşedintele Moldovei, Igor Dodon, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski şi liderul separatist din Doneţk, Aleksandr Zaharcenko. Aceştia au agitat apele, recent, în apropierea României.
• Sancţiunile americane vizează "coridoare strategice" ale Rusiei şi Chinei
Dincolo de dimensiunea lor evidentă economică şi politică, noul pachet de sancţiuni americane are şi o valenţă geostrategică şi de securitate extrem de importantă. Este vorba despre aşa-numitele "coridoare strategice" pe care Rusia şi China au încercat să le constituie şi să le consolideze pentru a-şi asigura o intrare, controlul şi eventuala capacitate de "interzicere a accesului" în ţări de la "mările calde". Astfel, miza majoră a prezenţei ruse şi a angajamentului extrem de amplu în conflictul din Siria viza consolidarea eventual "coridor mediteranean" ale cărui premize fuseseră instalate în teren de mai mulţi ani, atât prin acţiuni strict economice, cât şi prin noile legături diplomatice cu ţările din Orientul Apropiat sau prin întărirea prezenţei militare şi a vânzării de armament.
• Şoferii vitezomani, identificaţi de acum înainte de camerele fixe din ţară
A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor pentru roviniete. Sistemele inteligente se pot folosi şi pe post de radare. Direcţia rutieră a Poliţiei Române nu are astăzi niciun radar fix, iar numărul radarelor mobile a scăzut: de la 600 în 2015 la aproape 500 în 2016. Că să-i prindă pe vitezomani, poliţia a semnat un protocol cu CNAIR şi va folosi camerele pentru rovinieta pe post de radar fix. Sistemul funcţionează în baza unor senzori din asfalt. Dacă aţi depăşit limita maximă de viteză, 130 de kilometri pe oră, veţi primi amendă acasă, în plic.
• România cumpără elicoptere de atac de la compania americană Bell Helicopters, care vor fi fabricate în România
Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii ai companiei americane Bell Helicopter, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, semnând o scrisoare de intenţie prin care guvernul român anunţă Statele Unite asupra disponibilităţii de achiziţionare a unor elicoptere de atac. Ministerul Economiei şi compania Bell ar urma să înfiinţeze o firmă mixtă prin care elicopoterele să fie produse în România.
• Emmanuel Macron vine la Bucureşti
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va veni într-o vizită oficială în România la finalul lunii august, în urma unei invitaţii a preşedintele Klaus Iohannis, au declarat joi, pentru Mediafax, surse oficiale. La finalul lunii iunie, Klaus Iohannis a avut o întâlnire bilaterală cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la Bruxelles, iar întrevederea dintre cei doi şefi de stat a durat aproximativ 30 de minute, precedând lucrările Consiliului European. Preşedintele Klaus Iohannis l-a invitat pe omologul său francez, Emmanuel Macron, în România, iar acesta a acceptat, a afirmat, la finalul lunii iunie, ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu.
• BANCHERUL
• Ministrul Finanţelor acuză băncile de evaziune fiscală in masă, iar BNR si ARB tac si încasează o puternica lovitura de imagine si încredere
Ionuţ Misa, ministrul Finanţelor, a făcut declaraţii fulminante si extrem de grave, acuzând băncile româneşti de evaziune fiscala in masa, afirmând că 70% dintre acestea nu au plătit impozit pe profit in ultimii cinci ani, fără o reacţie din partea Băncii Naţionale a României (BNR), Asociaţiei Romane a Băncilor (ARB) sau Consiliul Patronatelor Bancare (CPBR), care nu au răspuns la întrebările trimise de Bancherul.ro, ca de altfel nici Ministerul Finanţelor. Declaraţiile lui Misa sunt destul de neclare si inexacte, ceea ce aruncă un semn de îndoială cu privire la veridicitatea lor. Datele BNR arata ca la 31 decembrie 2016 nu existau 46 de bănci, ci doar 36, plus cooperativa de credit Creditcoop, aşadar cu 10 bănci mai puţin.
• COTIDIANUL
• Puiu Popoviciu se află la Londra. Afaceristul caută să execute pedeapsa în Anglia
Puiu Popoviciu se află la Londra, conform unor surse. El este împreună cu familia, iar soţia sa abia a adus pe lume un copil în urmă cu trei săptămâni. În prezent, el caută soluţii să-şi execute condamnarea dată de judecătorii din România la Londra. Potrivit legislaţiei, mandatul european de arestare ("MEA") constituie o procedură judiciară simplificată de predare transfrontalieră - în scopul urmăririi penale sau executării unei pedepse sau măsuri de siguranţă privative de libertate. Mandatul de arestare emis de autoritatea judiciară a unei ţări este valabil pe întregul teritoriu al UE.
• Cum vrea Tudose să modifice pensiile de serviciu
Şedinţa de Guvern de ieri, în care ar fi trebuit să fie discutată, printre altele, şi Ordonanţa de Urgenţă prin care să se modifice modul de calcul al pensiilor speciale, a fost amânată. Motivul amânării este lipsa tuturor avizelor de specialitate necesare discutării acestei OUG şi faptul că instituţiile care trebuiau să trimită aceste avize nu sunt de acord. Potrivit acestui proiect, cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, astfel încât pensiile nu vor mai putea depăşi valoarea salariilor. Sunt eliminate şi sporurile primite în cazul indexărilor.
• Judecătorii au decis în privinţa firmelor lui Sebastian Ghiţă
Tribunalul Prahova a prelungit, joi, cu încă 60 de zile măsura interdicţiei iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare impusă la solicitarea DNA societăţilor Asesoft International şi Teamnet International, urmărite penal în unul dintre dosarele în care fostul deputat Sebastian Ghiţă este cercetat pentru fapte de corupţie. Potrivit soluţiei publicate pe portalul instanţelor de judecată, măsura este valabilă pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 5 august 2017 până la data de 3 octombrie 2017 inclusiv. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi contestată în termen de 24 de ore de la comunicare.
• CURENTUL
• Premierul anunţă creşterea vârstei de pensionare pentru români; nu şi pentru poliţişti, militari, magistraţi şi aviatori
Premierul Mihai Tudose a acordat un interviu Agerpres în care a anunţat că: "Fiecare ţară îşi dimensionează fenomenul în funcţia de vârsta, speranţa medie de viaţă din ţara respectivă. Când vom ajunge şi noi cu speranţa de viaţă la peste 80 de ani, stăm şi noi de vorbă despre acest lucru. Deocamdată, o să mai crească cu un an-doi, probabil începând cu peste un an, peste doi ani", a spus Mihai Tudose. Acum în România, bărbaţii ies la pensie la 65 de ani, iar femeile la 63. În urmă cu o săptămână, Olguţa Vasilescu, Ministrul Muncii nega categoric după o întâlnire cu sindicatele, orice discuţie în acest sens.
• CURIERUL NATIONAL
• Viitură de pensionari în structurile de forţă ale ţării
Valul de pensionări ale angajaţilor din MAI sau apărare merge înainte. Până în prezent, au fost depuse zeci de cereri de pensionare. Potrivit ministrului Carmen Dan, "de vineri până astăzi au depus cereri de pensionare 700 de poliţişti. De la începutul anului au solicitat ieşirea la pensie peste 3.200 de angajaţi ai MAI. Printre cei care au solicitat ieşirea la pensie sunt şi 16 chestori. Media de vârstă la pensionare la chestori este de 55 de ani. Pentru alţi 11 chestori sunt demersuri în curs la Administraţia Prezidenţială. Pensia medie în luna august, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, se cifrează la 3.123 de lei, cea mai mare pensie în plată este de 22.023 de lei şi este o pensie pentru un fost secretar de stat", notează agerpres.ro.
• ,,Trebuie proclamată starea de urgenţă în domeniul securităţii naţionale"
Fostul şef al Statului Major, generalul Constantin Degeratu, a declarat, în cadrul emisiunii "Dosar de politician", că ,,ar trebui proclamată starea de urgenţă în domeniul securităţii naţionale" , având în vedere haosul şi gravitatea situaţiei în ceea ce priveşte pensionările anticipate din armată, notează B1tv. ,, E o stare de urgenţă, nu mai e o stare de normalitate. Pentru că pericolul acţiunii militare străine e aici. Este şi în interior - deja inamicul e în interior şi trebuia descoperit până acum. Trebuie proclamată starea de urgenţă şi făcut ceea ce trebuie într-o stare de urgenţă: care este situaţia Marilor Comandamente la ora actuală? 30-40-50 la sută fără personal de înaltă calificare - generali, colonei şi locotenenţi-colonei", a declarat Constantin Degeratu.
• Mobilizare în Germania pentru salvarea automobilelor diesel
Patronii din industria germană de automobile şi înalţi responsabili ai guvernului s-au reunit miercuri la Berlin pentru a lua în discuţie probleme privind poluarea mediului şi găsirea unor soluţii pentru a reduce emisiile poluante ale motoarelor diesel. Compromisul la care s-a ajuns, extrem de costisitor, prevede angajamentul constructorilor germani de automobile de a revizui aproape 5 milioane de motoare aflate în circulaţie, pentru a le face mai puţin poluante. În viaţa publică din Germania a circulat intens în ultimele săptămâni ideea interzicerii automobilelor diesel în marile oraşe ale ţării.
• Rusia a introdus restricţii temporare pentru porcii vii şi pentru produsele de porc din România
Reprezentanţii Serviciului Federal Veterinar şi de Supraveghere Fitosanitară (Rosselkhoznasor) au introdus miercuri noaptea o serie de restricţii temporare pentru livrarea de porci vii, precum şi pentru importarea de produse bazate pe carne din România, după descoperirea unui focar de pestă porcină africană la Satu Mare, transmite TASS, preluată de hotnews.ro. Aceste restricţii temporare se aplică pentru toate produsele pe bază de porc, cu excepţia suplimentelor alimentare, a organismelor modificate genetic, a furajelor care au trecut prin tratamentul căldurii şi a echipamentului utilizate pentru găzduirea şi sacrificarea porcilor din România. De asemenea, produsele care încalcă aceste restricţii vor fi întoarse de către autorităţile veterinare din Rusia.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Efectul Trump: România va fabrica elicoptere americane de atac Bell AH-1Z Viper
În competiţie s-au mai aflat modelul H215M de la Airbus şi celebrul model Black Hawk de la Sikorsky. România va deveni prima ţară producătoare de astfel de elicoptere din afara Statelor Unite. Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a semnat ieri în prezenţa premierului Mihai Tudose şi a reprezentanţilor companiei americane Bell Helicopter, "scrisoarea de intenţie, de preţ şi disponibilitate" privind achiziţionare unor elicoptere de atac pentru dotarea armatei române. Potrivit unui comunicat al guvernului, în perioada următoare, "vor avea loc discuţii aprofundate între reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Bell Helicopter privind înfiinţarea unei societăţi mixte, dar şi a transferului tehnologic şi de know-how care să permită producţia elicopterelor pe teritoriul României".
• Minciuna criminală de la care a pornit isteria anti vaccinare şi cum a fost demontată ea
În 28 februarie 1998, revista medicală britanică The Lancet a declanşat o alertă globală publicând o cercetare care susţinea că ar exista o legătură între vaccinul anti rujeolă, oreion şi rubeolă şi apariţia autismului. Cercetător-şef era dr. Andrew Wakefield, care cerea "suspendarea" vaccinării. Dar o investigaţie care durat 7 ani, realizată de jurnalistul Bian Deer, publicată în Jurnalul Medical Britanic, a demonstrat că "studiul" a fost, de fapt, "o fraudă elaborată". 10 din cei 13 autori şi-au retras semnăturile. În urma investigaţiei, Colegiul Medicilor din Marea Britanie a făcut propria anchetă şi i-a interzis lui Wakefield, în 2010, să mai practice medicina în Anglia.
• Cum i-a trimis Danileţ în penal pe amicii săi, Macovei şi Tăpălagă
A apărut încă o confirmare că Evenimentul Zilei a avut dreptate în ceea priveşte dezvăluirile despre arhiva SIPA. Este, practic, cea mai importantă confirmare: din arhivă s-au copiat 3.000 de pagini. Afirmaţia nu o face oricine, ci chiar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Ba mai mult, acesta spune că a trimis datele la DIICOT pentru a le folosi în dosarul pe care îl instrumentează în legătură cu arhiva SIPA. Prin această dezvăluire, ministrul distruge cea mai importantă negaţie a echipei Monicăi Macovei: din arhivă nu s-au copiat dosare.
• JURNALUL NATIONAL
• Tăriceanu: Taxa de solidaritate nu a dus, în general, la rezultate
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, a declarat joi că taxa de solidaritate nu a dus, în general, la rezultate, iar el nu are interesul, în prezent, ca acelor români care au reuşit să facă "o anumită avere" şi care au reinvestit în economie să li se ia banii. "România este o ţară care în 1990 a pornit pe drumul economiei de piaţă cu zero întreprinzători şi zero capital. Rezultatul a fost că am pus covoarele roşii pentru firmele străine care au venit să cumpere şi să privatizeze. România este astăzi în situaţia în care are o mână mică de întreprinzători privaţi care au reuşit, sigur, să facă într-un anumit sens o anumită avere. Dar care ce au făcut toţi? Au reinvestit bani în economie", a spus Tăriceanu pentru Antena 3.
• Casa Poporului a devenit Casa de Ajutor Reciproc
Peste zece milioane de euro sunt banii pe care senatorii i-au dat cu împrumut fie prietenilor sau familiei, fie diverselor firme şi societăţi. Bani grei au împrumutat şi deputaţii. Declaraţiile de avere ale parlamentarilor arată că cei mai mari creditori politici provin din partidele tradiţionale, PSD şi PNL, campion absolut fiind un lider UDMR aflat în Parlament din 1990. Cel mai darnic parlamentar este senatorul UDMR Verestoy Attila. Acesta are bani împrumutaţi către 11 firme şi asociaţii, unele dintre acestea fiind localizate în Ungaria. Acolo are plasaţi doar 74.500 de euro, o sumă relativ mică, dacă o raportăm la împrumuturile totale. Cu totul, Verestoy are de primit uriaşa sumă de 11.500.000 de lei şi aproape 2.700.000 de euro.
• INS:Numărul de turişti străini în România a crescut în primele şase luni ale acestui an cu 10,2%
Numărul de turişti străini în România a crescut în primele şase luni ale acestui an cu 10,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, până la 1,2 milioane, dintre care 30,4% au venit din Germania, Israel şi Italia, în timp ce numărul turiştilor români care au preferat să îşi petreacă zilele libere sau concediile în ţară a urcat cu 13,3%, la 3,85 milioane, arată datele publicate luni de INS. În luna iunie au fost înregistraţi 917.300 turişti români, cu 17,9% mai mulţi faţă de iunie 2016, şi 290.400 de turişti străini, număr în creştere cu 17,6% comparativ cu a şasea lună a anului trecut. Din străinătate, cei mai mulţi turişti străini - 215.300 - au venit în luna iunie din Europa, în principal din celelalte 27 de state ale Uniunii Europene (188.000).
• Transparenţa fiscală ajunge la grupurile economice
Autorităţile fiscale române vor avea acces la informaţiile financiare şi fiscale ale tuturor entităţilor din cadrul unui grup pe care le raportează societăţile mamă în jurisdicţiile de rezidenţă, inclusiv despre filialele sau sediile lor permanente din România, în urma Base Erosion and Profit Shifting - BEPS, la care statul a devenit membru în luna iunie, se arată într-un studiu Deloitte. Mutarea artificială a profiturilor dintr-un stat în alt stat, este un fenomen care preocupăm tot mai mult statele UE
• NATIONAL
• Capitala are doar 3 tramvaie cu aer condiţionat!
Bucureştiul are pretenţia de oraş european, Gabriela Firea, de edil, iar RATB de instituţie in serviciul cetăţenilor, dar iată ca ultimii doi pur si simplu nu sunt in stare să asigure transportul in comun cu nişte banale aparate de aer condiţionat, deşi arşiţa topeşte asfaltul. Conform unui comunicat RATB, in Capitala exista doar trei(!) tramvaie dotate cu aer condiţionat, in plin cod portocaliu de canicula, din 486 de "conserve-saună" care se târâie pe sine. Cat despre cele 297 de troleibuze(la fel de jegoase) ei bine nici unul n-a avut si nici nu are aşa ceva. Mai departe, din 1000 de autobuze, doar 512 sunt dotate cu instalaţii de aer condiţionat.
• Untold, festivalul profitului pentru toata lumea
Festivalul Untold, singurul festival care se petrece in Romania, dar despre care ştie cel puţin toată Europa, a început, ieri, la Cluj-Napoca. In cele patru zile, la eveniment vor participa cel puţin 320.000 de persoane. Dar, Untold a devenit si o mare afacere. Si nu numai pentru Cluj. Dincolo despre ce înseamnă cumpărăturile uzuale pentru 300.000 de oameni (papa bun, apa, hârtie igienica, ca să nu mai vorbim despre băuturile alcoolice si sucurile obligatorii, prezervative, suveniruri etc), transport sau cârciumi si terase bine umplute, aceste patru zile saltă puternic si piaţa imobiliară locală. Pentru ca toata lumea închiriază cate ceva: de la curţi pentru instalarea de corturi la apartamente ultra luxoase.
• Criza la Saint Tropez. Au dispărut iahturile miliardarilor!
După necazurile avute cu incendiile de vegetaţie, autorităţile din Saint-Tropez se confruntă cu o altă problemă. Aşa numitul "port al miliardarilor" este tot mai gol, iar zeci de mii de locuri de munca depind de industria de iahting. Fenomenul survine ca urmare a faptului că proprietarii ambarcaţiunilor de lux refuză să-si mai ancoreze bărcile pe cheiurile strălucitoarei staţiuni de pe Riviera franceza, din pricina costurilor prohibitive. Si nu doar la Saint Tropez se întâmplă asta, ci in majoritatea staţiunilor de pe Coasta de Azur. In locul renumitelor porturi ale "miliardarilor", proprietarii de iahturi optează pentru destinaţii mai puţin costisitoare, din Italia sau Spania, acolo unde taxele de acostare, preţul combustibilului si costurile de echipaj sunt infinit mai scăzute.
• PUTEREA
• Locul în care s-ar putea ascunde miliardarul Puiu Popoviciu
La unul dintre termenele anterioare ale procesului, avocaţii lui Puiu Popoviciu au depus la instanţă un document în care susţin că miliardarul s-ar afla într-o casă din New Jersey. Puiu Popoviciu ar putea fi dat joi în urmărire internaţională, după ce miercuri a fost introdus pe lista urmăriţilor la nivel naţional, potrivit stiripesurse.ro. Au trecut deja 18 ore de când poliţiştii au pornit pe urmele lui, însă fără succes. Condamnat la şapte ani de închisoare, după un proces care a durat mai bine de 8 opt ani, omul de afaceri s-a făcut nevăzut înainte de decizia judecătorilor.
• Cele mai mari PENSII din MApN. Cine încasează 100.000 de euro pe an
Pensia medie în Ministerul Apărării este în jur de 3.000 de lei, însă unii magistraţi din armată au pensii mai mari ca salariul preşedintelui României, dezvăluie Adrian Ţuţuianu. Ministrul Apărării a declarat la TVR că unii dintre magistraţii pensionari din Armată ajung să încaseze şi 100.000 de euro pe an. "Vreau să vă dau exemple. Nu cred că este normal ca cineva să aibă o pensie, inclusiv în sistemul de apărare naţională - cu precizarea că e vorba de magistraţi şi nu de militarii care lucrează în forţele terestre, în forţele aeriene sau în marină - deci e vorba de magistraţi - de 35.000 de lei pe lună sau 33.000 de lei pe lună sau 30.000 de lei pe lună. Faceţi o socoteală, într-un an de zile sunt peste 100.000 de euro", a declarat Ţuţuianu.
• Ce MESAJ are Liviu Dragnea pentru generalii care vor să se pensioneze
Liviu Dragnea a transmis un mesaj cu privire la pensiile speciale şi la generalii care doresc să se pensioneze. " Eu am un mesaj de respect pentru ce care au lucrat şi lucrează în Sistemul de Apărare şi Ordine Publică şi de Securitate Naţională. E bine ca ei să rămână în sistem. Pensiile în plată nu vor fi tăiate. Ei trebuie să nu uite că cei care rămân în sistem vor prinde majorările salariale şi implicit pensiile mai mari în anii următori. E posibil ca unii care ies acum să piardă", a declarat Liviu Dragnea în exclusivitate pentru Antena 3.
• ROMANIA LIBERA
• Castă a privilegiaţilor, născută din populismele PSD
PSD s-a trezit băgat în corzi de una dintre castele privilegiaţilor. Cea a tinerilor şi super-plătiţilor pensionari din sistemul de securitate şi apărare. O castă pe care chiar acest partid a creat-o, din excesele populiste de care nu se lecuieşte. Problema este că afectat nu e doar PSD. Intenţia Guvernului de a reconfigura sistemul actual de calcul al pensiilor militare, prin ordonanţă de urgenţă, nu doar că a generat un val consistent de pensionări din sistemul de securitate şi de apărare al ţării, dar a adus în lumină anomalii legislative extrem de costisitoare şi, mai grav, greu de corijat. Pentru că sistemul nu le vrea schimbate, având beneficii imense de pe urma lor. Iar în momentul în care se încearcă îndreptarea lor, revenirea la normalitate ameninţă să producă efecte adverse greu calculabile.
• Tsunami în piaţa de energie: Preţul electricităţii creşte alarmant pe bursă
Preţul mediu de închidere a energiei electrice tranzacţionate pe piaţa spot a crescut şi ieri cu un nivel inexplicabil, ajungând la 445,47 lei/MWh, cu 12% mai mult faţă de ziua precedentă, când a fost înregistrat de asemenea un nivel istoric pentru această perioadă. Comparativ, pe 4 august 20016, tranzacţiile pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) s-au închis la un preţ mediu de 163,36 lei/MWh, deci într-un singur an preţul electricităţii aproape s-a triplat. Situaţia este extrem de îngrijorătoare, fiindcă pe PZU se tranzacţionează aproape jumătate din consum, iar aceste preţuri se vor reflecta în facturile consumatorilor şi vor avea reacţii în lanţ pentru toată economia. Lucrurile nu s-au calmat de la începutul anului, când în România am avut zile cu cel mai ridicat preţ al electricităţii din Europa.
• ZIARUL FINANCIAR
• România a ajuns să creeze 20.000 de noi locuri de muncă pe lună. Dacă ajungem la 6 milioane de salariaţi în 5 ani, suntem salvaţi
Parametrii în care evoluează astăzi economia românească sunt la un nivel excepţional: în luna mai 2017 a fost atins numărul maxim de salariaţi în ultimii 20 de ani, de 4,84 de milioane, salariul mediu net creşte de trei ani cu peste 10% pe an, iar profiturile companiilor locale au atins în 2016 cel mai înalt nivel istoric, de 93 de miliarde de lei, cu 50% mai mult decât în 2015. Nu se poate spune că măsurile de relaxare fiscală, începând cu scăderea CAS din octombrie 2014, scăderea TVA la alimente din iunie 2015 de la 24% la 9% şi scăderile TVA din ianuarie 2016 şi ianuarie 2017, de la 24% la 19%, nu şi-au atins scopul: cererea din economie a crescut, firmele şi-au multiplicat vânzările, nu mai găsesc angajaţi şi sunt nevoite să mărească salariile.
• Cu lecţia dezastrului elveţian învăţată, Cehia a reuşit să îşi apere coroana şi economia
Economia cehă, trecută prin comunism şi inclusă acum în rândul celor dezvoltate, creşte pe bazele cererii interne şi externe. Acest lucru a împins rata şomajului la minimul ultimilor nouă ani şi salariile în sus. De asemenea, preţurile locuinţelor urcă puternic, cu cel mai accelerat ritm din UE în două trimestre. Un motiv pentru care banca centrală a dat startul înăspririi politicii monetare ar putea fi dorinţa de a preveni o bulă ipotecară. Banca Naţională a Cehiei a majorat ieri dobânda de politică monetară pentru prima dată în ultimii nouă ani, de la 0,05% la 0,25%. Diferite sondaje de opinie arată că analiştii vedeau o probabilitate de majorare în această săptămână de 50%, potrivit Bloomberg şi Reuters.
• Topul celor mai mari firme de audit şi consultanţă fiscală
EY, Deloitte, KPMG şi PwC, companiile care verifică şi oferă consultanţă celor mai mari jucători din economia românească, au avut anul trecut afaceri cumulate de peste 730 mil. lei (162 mil. euro), în creştere cu 11% faţă de anul anterior. Supranumite la nivel global Big Four şi recunoscute pentru faptul că se ocupă de auditul a trei sferturi din companiile publice şi private din toată lumea, cele patru firme se uită în fiecare an în conturile marilor companii din economie, ajută antreprenorii şi managerii să îşi restructureze, eficientizeze sau extindă activitatea şi, uneori, descoperă fraudele. Dacă la începutul anilor "90, când au intrat în România pentru a ajuta primele companii multinaţionale să îşi deschidă activitatea pe plan local, companiile din Big Four erau conduse de expaţi, în prezent toate au directori români.