REVISTA PRESEI 04.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 septembrie 2014

ADEVARUL

Analiză Stratfor: România - Turcia, axa de pe care SUA ar putea gestiona crizele din Ucraina şi din Irak

Lăsând la o parte Rusia, Turcia este cea mai mare putere de la Marea Neagră. Are interese de-a lungul Marelui Bazin al Mării Negre, mai precis în Siria, Irak, Caucaz, Rusia şi Ucraina. A doua ţară de o importanţă majoră este România. Convenţia de la Montreux interzice tranzitul nelimitat al unei forţe navale în Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor, controlată de turci. Totuşi, România este o naţiune a Mării Negre căreia nu i se aplică limitări, deşi puterea ei navală se bazează pe câteva fregate îmbătrânite susţinute de câteva corvete. În afară de faptul că ţara este o bază potenţială pentru operaţiuni aeriene în regiune, în special în Ucraina, susţinerea României în construirea unei forţe navale în Marea Neagră ar oferi forţa de intimidare necesară împotriva ruşilor şi va ajuta şi la conturarea afacerilor în Marea Neagră, afaceri care pot motiva şi Turcia să coopereze cu România şi, astfel, să colaboreze cu SUA.

Băsescu: Marea Neagră este înconjurată de un brâu de conflicte îngheţate care pot fi acţionate de la un singur buton, de la Moscova

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat deciziile care s-au luat în şedinţa CSAT, dar şi despre obiectivele României la summitul NATO din Ţara Galilor. O problemă legată de prezenţa unor aeronave de luptă pe teritoriul României. E vorba de aeronave care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO şi care alături de aviaţia română vor asigura poliţia aeriană. Pe teritoriul ţării vor putea staţiona şi 200 de militari - piloţi, mecanici, personal de întreţinere. A fost adoptată această in CSAT, vom comunica la NATO aprobarea noastră. Un alt punct a fost legat de posibila participare ca stat coordonator în proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice. Programul pe care dorim să ni-l asumăm este legat de apărarea cibernetică a Ucrainei.

Cum riscă primarii traseişti să-şi piardă mandatul

În cazul în care Curtea Constituţională va decide că ordonanţa lui Liviu Dragnea nu este constituţională, sunt mari şanse ca aleşii locali traseişti să rămână fără mandat. Liderii ACL, cei mai afectaţi de efectele ordonanţei, au venit cu o variantă-surpriză: au deschis un proces în instanţa de contencios administrativ, la Curtea de Apel. Ei pornesc de la două premise legale: că orice act administrativ - deci şi o ordonanţă de urgenţă - poate fi atacat în contencios şi că în orice proces, în cazul de faţă cel de la Curtea de Apel, pot fi ridicate excepţii de neconstituţionalitate care, dacă sunt întemeiate, se trimit spre soluţionare la Curtea Constituţională. Prin acest demers, liderii opoziţiei vor să împuşte trei iepuri dintr-o lovitură: să ocolească Avocatul Poporului, să ajungă, totuşi, cu ordonanţa la CCR şi, în plus, să-i lase pe primarii trădători fără mandat.

Kilogramul de lămâi costă cât cel de carne

Cu aproximativ trei saptamani in urma, pretul lamailor a inceput sa urce usor in toate pietele din tara. Dupa o saptamana ajunsese la 12 lei kilogramul. Dupa inca o saptamana, pretul lamailor a atins 17 lei kilogramul. La doi pasi de taraba cu citrice, carnea de pui grill se vinde cu 9,90 de lei kilogramul, iar pulpele de pui costa 10,30 de lei kilogramul. "La sfarsitul lunii mai, ca in fiecare an, prima productie de lamai din Spania s-a epuizat, iar principalele surse de import au devenit Argentina si Uruguay. Doar ca America de Sud a trecut prin cea mai rece iarna din ultimii 50 de ani, urmata de o perioada deosebit de secetoasa - adica o catastrofa climatica. Asa a fost calamitata jumatate din recolta de citrice, lucru care a determinat scumpirea acestora. Sigur ca deja au aparut pe piata noastra lamaile turcesti si cele din Israel, dar lacomia comerciantilor a tinut si tine pretul sus, mai ales ca vara consumul de citrice, pentru sucuri, este mai mare", a spus Florin Savu, reprezentantul unei firme care importa lamai din Argentina.

Statul Islamic îl ameninţă pe Vladimir Putin cu declanşarea unui război în Caucazul de Nord

Statul Islamic îl ameninţă pe liderul de la Kremlin, într-un mesaj video postat pe Internet, că va elibera Cecenia şi Caucazul. Printre jihadiştii care transmit mesajul se află şi unul care vorbeşte limba rusă şi care afirmă că toată tehnica militară de care dispun provine din Rusia. "Acest mesaj este pentru tine - Vladimir Putin. Acestea sunt avioanele pe care le-ai trimis lui Bashar, noi împreună cu Allah le vom trimite către tine, ţine minte acest lucru. Cu voia lui Allah, noi vom elibera Cecenia şi Caucazul. Tronul tău se clatină deja şi el va cădea când vom veni la tine", spune unul dintre jihadişti. În înregistrarea difuzată de postul Al Arabiya, combatanţii stau lângă un avion rusesc doborât şi îl ameninţă pe Putin cu declanşarea unui război în Caucazul de Nord.

După 25 de ani: BRD începe joi plata despăgubirilor pentru maşinile Dacia acontate în perioada comunistă

Persoanele fizice care şi-au transferat după 22 decembrie 1989 banii de la CEC la BRD pentru achiziţionarea unui autoturism Dacia sau moştenitorii acestora vor primi începând de azi sumele cuvenite. Iniţial, statul a calculat în 2007 valoarea totală a despăgubirilor pentru cei care au dat bani pentru Dacii la 759,78 de milioane de lei. Suma reprezenta cumulul despăgubirilor calculate de CEC prin indexarea, de la data depunerii până la 31 iulie 2007, a sumelor existente în cele 37.462 de depozite constituite, cu indicii preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică, din care se deduce dobânda legală bonificată de CEC pe perioada în care a fost acordată. Deponenţii CEC au primit banii începând cu 2008, însă cei care au mutat depozitele la BRD nu şi-au văzut banii până acum din cauza unor neconcordanţe legislative.

Catedrala Mântuirii Neamului se înalţă pe zi ce trece

Lucrările de pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului continuă , iar reprezentanţii Patriarhiei au anunţat pe site-ul Basilica.ro că muncitorii care lucrează în două schimburi au început lucrările şi la primul etaj al catedralei. În ceea ce priveşte prima etapă a lucrărilor, cele care au vizat realizarea infrastructurii, acestea s-au încheiat în primăvara anului trecut. Termenul de finalizare pentru infrastructură a fost 2013, aşa cum s-a şi întâmplat în luna aprilie. Cei care au realizat infrastructura Catedralei şi-au încheiat mandatul, iar noul constructor estimează terminarea lucrărilor la suprastructură până la începutul anului 2016.", preciza Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei în primăvara acestui an . Costurile pentru realizarea Catedralei Mântuirii Neamului, într-o primă fază, au fost estimate la 100 de milioane de euro, dar după realizarea infrastructurii Catedralei acestea au scăzut cu 20% pentru că materialele de construcţii s-au ieftinit datorită crizei, potrivit lui Constantin Stoica.

BANCHERUL

Bancile reincep lupta din tribunale si Parlament pentru clauzele abuzive si conversia creditelor din valuta in lei la cursul de schimb din data acordarii

Astazi incepe la Tribunalul Bucuresti primul dintre procesele colective initiate de avocatul Gheorghe Piperea privind denominarea creditelor din CHF in lei la cursul din momentul acordarii, inainte de criza, inca o data mai mic decat in prezent, aducand ca fals argument cazul Kasler versus OTP din Ungaria. In acelasi timp, in Parlament se dezbate o lege initiata de mai multi deputati, cum altfel, ai minoritatii maghiare, care propun si ei o lege privind conversia creditelor in valuta la cursul de la data obtinerii, sustinand ca nu doar clientii ci si bancile trebuie sa suporte costurile crizei. Numai ca ceea ce ignora atat avocatii cat si parlamentarii este ca in Ungaria nu s-a dispus conversia creditelor in valuta la cursul acordarii, ci la cursul bancii nationale din data efectuarii conversiei, ceea ce este cu totul altceva, intrucat cursul bancii centrale este doar putin mai mic, in jur de 1-2%, decat cel practicat de banci la vanzarea de valuta, cum se intampla initial.

Haiducul bancilor, Piperea, vrea sa-i pacaleasca iar pe judecatori

Cum si daca vor fi pacaliti si de data aceasta judecatorii, asa cum s-a intamplat cu multi, inclusiv de la Inalta Curte, in procesele privind clauzele abuzive, ramane de vazut. Piperea ar putea sa aduca drept principal argument in fata judecatorilor cazul Kasler versus OTP Bank din Ungaria, prin care s-a stabilit ca banca a procedat abuziv prin perceperea unui comision de curs de schimb la plata ratelor, fapt care a permis ulterior Parlamentului ungar sa adopte o lege prin care ratele la creditele in valuta sa se achite la cursul bancii centrale. Piperea a interpretat insa legea in propriul interes, conform declaratiilor sale din presa, potrivit carora cursul poate fi inghetat la nivelul din momentul acordarii, ceea ce ar aduce, fireste, un castig vizibil pentru clientii sai, care sa merite un proces colectiv.

CURIERUL NATIONAL

GfK: Românii au mers mai des la medic în ultimul an

Rezultatele unui studiu GfK arată că românii sunt din ce în ce mai atenţi în ceea ce priveşte sănătatea lor, procentul celor care au mers cel puţin o dată la medic în acest an fiind de 76% faţă de 67% cât se înregistra anul trecut. "Tendinţa de schimbare a comportamentului în ceea ce priveşte grija faţă de sănătate este întărită şi de diminuarea semnificativă a numărului de persoane care nu merg în general la medic. Astfel, dacă în 2011 procentul celor care nu mergeau la medic era de 35%, în 2014 acest procent a ajuns la 9%", se arată în studiul GfK realizat la realizat la cererea MedLife.

Finlanda, cea mai vulnerabilă în cazul sistării gazului de către Rusia

Un embargo al exportului de gaze din Rusia în timpul iernii, care ar dura mai mult de 6 luni ar duce la deficite de aprovizionare în mai multe ţări europene, în special din Europa Centrală şi de Est. Ţările în care alimentarea cu gaz va fi sigură chiar şi în cazul unei întreruperi de nouă luni, sunt cele care încă mai au rezerve proprii de gaze, cum ar fi Danemarca, Norvegia, Olanda, România şi Marea Britanie. Finlanda ar avea probleme cu alimentarea cu gaz, chiar dacă Rusia ar sista exporturile doar pentru o lună de zile, în timp ce alte ţări din UE ar rezista între 3 şi 9 luni fără gaz rusesc, potrivit unui studiu german.

Băncile, marii proprietari de sclavi ai timpurilor noastre

În sistemul financiar global sunt schimbate zilnic hârtii de valoare care au la bază munca a sute de milioane de oameni pe ani întregi (sau chiar zeci de ani). Băncile, proprietari ai acestor angajamente, ni s-ar arăta, din această perspectivă, marii proprietari de sclavi ai timpurilor noastre. Istoria ne spune că sclavii provin din trei surse: din naştere (părinţii tăi au fost sclavii mei şi tu vei fi la fel), din prizonierii de război (te-am învins, deci dispun după cum vreau de tine) şi din datornici (îmi datorezi într-atât de mult încât va trebui să munceşti până la sfârşitul vieţii tale pentru mine). Este de ajuns să deschidem Biblia: Proverbele lui Solomon ne spun că datornicul este sclavul creditorului. Pasămite că o lume a datoriilor de sute şi mii de miliarde de dolari sau de euro trebuie să fie o lume a sclavilor...

Numărul de insolvenţe scade, dar în multe sectoare este dezastru

În prima jumătate a acestui an numărul firmelor care au intrat în insolvenţă a scăzut cu 10%, la 12.453 firme, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Coface. Deşi din aceste date reiese că lucrurile s-au stabilizat, în multe sectoare economice este încă dezastru. Scăderea numărului de insolvenţe poate aşadar avea în spate doar un efect statistic de bază în condiţiile în care 2013 a fost un an de vârf în ceea ce priveşte numărul firmelor care au intrat în insolvenţă. "Deşi poate părea că lucrurile s-au stabilizat, noi suntem precauţi", a spus Constantin Coman, county manager al Coface, într-o conferinţă de presă. Conform acestuia, de pe piaţă dispar companiile care au o istorie importantă, în timp ce startup-urilor le ia destul de mult timp să se dezvolte. În plus, în primul semestru a scăzut şi numărul de firme nou-înfiinţate, cu 24%, fapt care arată că regenerarea economiei României este una greoaie.

Băsescu: OMV ne va fi partener atât timp cât interesul României e servit cu prioritate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că, potrivit relatărilor presei, OMV Austria pare a lansa politici care nu sunt în favoarea statului român, el avertizând că această companie va fi partener al României atât timp cât interesul ţării noastre "este servit cu prioritate". "Sunt foarte multe informaţii de presă în care OMV Austria pare a lansa politici care nu sunt în favoarea statului român. O spun deschis, direct, că vor fi partenerii noştri atât timp cât interesul naţional al României este servit cu prioritate", a afirmat Traian Băsescu. El a făcut aceste declaraţii după ce a vizitat platforma maritimă Ocean Endeavor, unde companiile ExxonMobil şi Petrom fac foraje de explorare pentru zăcămintele de gaze naturale. Şeful statului a fost aşteptat de managerii ExxonMobil şi Petrom. Traian Băsescu a ajuns la platforma maritimă cu elicopterul, plecând de la Aerodromul Tuzla.

EVENIMENTUL ZILEI

Un primar condamnat a convins Guvernul să dea Ordonanţa privind traseismul politic

Vicepremierul Liviu Dragnea şi premierul Victor Ponta au pornit redactarea "Ordonaţei Traseismului" la cererea unui primar PSD condamnat pentru fraudarea statului. După apariţia actului normativ, pe scena politică a început haosul. Liderii ACL, Vasile Blaga şi Klaus Iohannis, încearcă săşi ţină în curtea partidelor lor primarii ameninţându-i cu instanţa. Cu toate acestea, la Dâmboviţa primii 17 primari PDL şi-au anunţat intenţia de a trece la PSD. Ordonanţa inspirată de edilul Gheorghe Bute a ajuns pe masa guvernului după ce el a cerut legalizarea migraţiei. "Prima sesizare a fost în iulie, când la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România s-a cerut ferm să se clarifice situaţia rupturilor politice pe parcursul mandatului şi influenţa acestora asupra aleşilor locali", a declarat Dragnea. Preşedintele Asociaţiei este Emil Drăghici, primarul din comuna Vulcana-Băi din Dâmboviţa, însă liderul de facto al organizaţiei este secretarul general, Gheorghe Bute, edilul din comuna gălăţeană Scânteieşti.

Asigurătorii au anunţat că intenţionează să construiască o bază de date cu istoricul tuturor maşinilor pentru care a fost plătită asigurare Casco

Reparatorii auto reclamă că firmele de asigurări nu plătesc despăgubirile şi că autoritatea în domeniu nu le pune la punct, iar asigurătorii spun că service-urile fac concurenţă neloială ridicând preţurile şi că unii şoferi îşi accidentează intenţionat maşinile, pentru bani. De multe ori, conducătorul auto vine să îşi repare maşina şi se declară nemulţumit de felul cum achită despăgubirile compania de asigurări. Atunci face reclamaţie la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Managerii de la service-uri se plâng, la rândul lor, că aceste reclamaţii nu sunt rezolvate rapid şi eficient. Ei spun că din această cauză pierd foarte mulţi bani, iar asigurătorii, văzând că nu păţesc aproape nimic, continuă să rămână impasibili la numărul mare de petiţii.

TOP 3 Cei mai mari angajatori din fiecare judeţ

Cu trei excepţii - Argeş, Gorj şi Prahova -, în restul judeţelor din România nu există nicio companie, de stat sau privată, care să ofere mai mult de 10.000 de locuri de muncă. Cei mai mari angajatori, din fiecare judeţ, au creat, potrivit datelor obţinute de Capital de la Registrul Comerţului, câteva mii sau câteva sute de locuri de muncă. În cinci judeţe nu există nicio firmă care să aibă 1.000 de salariaţi: Botoşani, Buzău, Călăraşi, Suceava şi Tulcea. Judeţele care stau cel mai bine sunt Arad, Argeş, Braşov, Bacău, Galaţi, Sibiu, Prahova şi Timiş unde primii trei angajatori reuşesc să adune, fiecare, mai multe mii de salariaţi. Capitala este o excepţie notabilă pentru că primii trei angajatori sunt Poşta Română (28.866 salariaţi), CFR (22.457) şi OMV Petrom (19.016).

Liviu Dragnea, înfundat de martorii analfabeţi

Aduşi pe cheltuiala statului la Bucureşti pentru a da declaraţii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, complicii din Teleorman au jurat pe Biblie că nu au votat. Peste 30 de martori au fost audiaţi, ieri, în dosarul "Referendumului fraudat" din 29 iulie 2012. 12 dintre ei au fost aduşi cu mandat deoarece au refuzat să se prezinte de bunăvoie la termenele trecute. Întors ieri dimineaţă din China, inculpatul numărul 1, vicepremierul Liviu Dragnea, nu s-a prezentat în faţa judecătorilor de la Înalta Curte. Toţi martorii de ieri, majoritatea persoane în vârstă, au declarat că nu au votat la referendum, dar nu-şi explică cum în dreptul numelor lor au ajuns semnăturile care nu le aparţin. Cei mai mulţi dintre ei nu au înţeles de ce au fost aduşi sau chemaţi la Bucureşti şi era pentru prima dată când ajungeau în Capitală. După ce au jurat pe Biblie că spun adevărul şi numai adevărul, martorii s-au întors la Teleorman, tot cu duba Poliţiei. Unii dintre ei nu ştiu să scrie şi nici să citească.

JURNALUL NATIONAL

Ponta: Doi politruci penibili, Iohannis şi Blaga, aceşti Păcală şi Tândală ai politicii româneşti, s-au hotărât să reclame Comisiei Europene să nu ne dea Dezvoltarea Regională

În urma unor negocieri lungi şi complicate, România a obţinut cel mai important portofoliu în Comisia Europeană, a declarat premierul Victor Ponta, care a arătat că, în condiţiile în care România nu putea să păstreze Agricultura, "Dezvoltarea Regională este cel mai bun portofoliu pentru noi". "În urma unor negocieri extrem de lungi şi extrem de complicate, în condiţiile în care România nu putea să păstreze agricultura, pentru că nicio ţară nu-şi va păstra portofoliul avut anterior, eu am obţinut pentru România, nu pentru Guvernul României, nu pentru un român, am obţinut pentru România cel mai important portofoliu din CE pentru noi - sigur, alte ţări au alte opţiuni - dar Dezvoltarea regională înseamnă toate fondurile, programele de coeziune şi structurale în perioada 2014-2019", a declarat Victor Ponta. Ponta i-a criticat pe liderii ACL, care au trimis o scrisoare preşedintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi liderului PPE, Joseph Daul, că nominalizarea Corinei Creţu pentru funcţia de comisar european s-a făcut prin încălcarea legii, întrucât aceasta nu a fost audiată în Parlament.

Sorin Pantiş îl acuză pe Dacian Cioloş

Sorin Pantiş, fost ministru al Comunicaţiilor, condamnat la şapte ani de închisoare în dosarul Telepatia, îl acuză într-o scrisoare deschisă pe Dacian Cioloş de comiterea, în calitatea de ministru al Agriculturii, a unor abuzuri grosolane, din cauza cărora suferă oameni nevinovaţi, pentru a beneficia de avantaje pentru propria carieră politică. Pantiş declară că, dacă până acum, pentru a nu ştirbi prestigiul României, a tăcut, va informa Parlamentul European despre faptele comise de Dacian CIoloş şi că presa internaţională va primi dovezi despre actele de corupţie comise.

Obama, după decapitarea celui de-al doilea jurnalist american: "Vom distruge Statul Islamic"

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că obiectivul SUA este de a distruge gruparea jihadistă Statul Islamic, într-o conferinţă de presă organizată după decapitarea celui de-al doilea jurnalist american, Steven Stoloff, de către această organizaţie. "Au făcut afirmaţia absurdă că au ucis în numele religiei. Totuşi Steven iubea nespus lumea islamică. Indiferent ce cred aceşti ucigaşi că vor obţine ucigând americani nevinovaţi precum Steven, deja au eşuat. Concluzia este următoarea: obiectivul nostru este clar, este acela de a distruge Statul Islamic pentru a nu mai reprezenta o ameninţare la adresa Irakului, a regiunii şi a Statelor Unite", a spus Obama.

NATIONAL

Iohannis isi pierde partidul din mana

Desi au trecut mai bine de doua luni de cand a preluat conducerea PNL, Klaus Iohannis este in continuare rupt total de partid. Stare de fapt confirmata de multi liberali si care, in final, iar putea afecta planurile prezidentiale. Atacurile din partea adversarilor politici sunt un mizilic in comparatie cu loviturile pe care Klaus Iohannis s-ar putea sa le primesca de la colegii sai de partid. Care, profund deranjati de prestatia liderului lor, ameninta ca nu vor misca un deget in campania electorala. "La congres, Ioan Ghise a spus o vorba inteleapta - tot ce a realizat Iohannis pe linie politica a fost rezultatul unor derogari. Prapastia dintre el si membrii PNL este uriasa si nici nu da semne ca ar avea cel mai mic interes sa remedieze acest lucru. Un partid nu se conduce asa. Isi baga oamenii la inaintare, ca e Atanasiu, ca e Petrache, iar el nici nu se deranjeaza sa ne raspunda la telefon", a declarat un lider local al PNL.

"Baronii" au facut cartiere rezidentiale pe banii Cosei Nostra!

Structurile de informatii au luat urma unor cazuri care vor arunca in aer cu totul clasa politica romaneasca. Este vorba despre legaturile mai mult decat primejdioase dintre unii din cei mai renumiti "baroni" din teritoriu si firme prezentate drept mari investitori, dar despre care exista informatii clare ca ar reprezenta de fapt interesele temutei mafii siciliene, Cosa Nostra.

Concurs Malaysia Airlines : "Ce-ai vrea sa faci inainte sa mori?"

Compania aeriana Malaysia Airlines a lansat un controversat concurs in Noua Zeelanda si Australia, care le permite clientilor sa castige un bilete gratuite sau iPads daca vor marturisi "bucketlist"-ul. Adica lista de lucruri pe care cineva nu le-a facut dar pe care vrea sa le faca inainte sa moara. Intr-un efort disperat pentru a-si relansa vanzarile, dupa doua catastrofe aeriene care au lovit zborurile MH 370, in martie (Oceanul Indian) , si MH 17 in iulie (Ucraina), Malaysia Airlines a decis sa organizeze un concurs bazat, in aceste conditii, pe o strategie de marketing cel putin controversata. Concursul le permite clientilor australieni si neo-zeelandezi sa castige bilete gratis (dar si iPad-uri) , pentru asta fiind suficient ca fiecare sa-si inregistreze propriul "bucket list", lista lucrurilor pe care o persoana nu le-a facut dar doreste sa le faca inainte sa moara.

PUTEREA

Postulatul lui Nicolicea. Curtea Constituţională vs. Legea 42/1992 sau cum să concediezi ilegal funcţionarul public

Deputatul Eugen Nicolicea este şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul. Din înalta funcţie pe care o deţine în prezent în Guvernul Ponta III, din partea UNPR, Nicolicea a emis un postulat: "Deciziile Curţii Constituţionale (CC) privind hotărârile Parlamentului nu se pot aplica". Anunţul ministrului Eugen Nicolicea vine ca urmare a deciziei CC de a considera neconstituţionale hotărârile Parlamentului privind anumite numiri la SRR, ASF şi Curtea de Conturi.

Alarmat de ofensiva Statului Islamic, regele Arabiei Saudite avertizează Occidentul: "Vin teroriştii!"

Regele Abdullah al Arabiei Saudite, cel mai puternic, avizat şi influent lider al unui stat musulman, avertizează Occidentul că teroriştii Statului Islamic (SI) pot ajunge în Europa în următoarea lună, iar în SUA o lună mai târziu. Monarhul saudit a avertizat că pericolul este iminent. Afirmaţiile regelui sunt mai mult decât îngrijorătoare, Arabia Saudită având relaţii privilegiate cu Vestul şi fiind cel mai important exportator de petrol din lume. Regele Abdullah a făcut aceste afirmaţii într-un discurs ţinut în oraşul său natal, Jeddah, în prezenţa ambasadorilor acreditaţi la Ryad. El le-a cerut diplomaţilor să transmită guvernelor naţionale un mesaj cu privire la pericolul reprezentat de terorism: "Terorismul trebuie combătut cu forţă, raţiune, în cel mai scurt timp. Dacă terorismul nu este combătut la nivel internaţional, sunt convins că (teroriştii SI, nr.) vor ajunge în Europa într-o lună. Statele Unite vor fi, de asemenea, vizate, la o lună după Europa". Discursul Regelui a fost preluat şi difuzat de Saudi Press Agency.

SUA s-au supărat şi Mirel a plecat. Nu mai poate omorî prin blocare jurnalişti antiguvernamentali

Mirel Palada va fi destituit din funcţia de purtător de cuvânt al Guvernului, după ce Dean Thompson, însăcinatul cu afaceri a SUA în România, l-a criticat dur pentru jignirile aduse jurnaliştilor, întrucât acesta scrisese pe Facebook că are o plăcere să "execute electric" jurnalişti antiguvernamentali pe care i-a numit "purceluşi". Dar aceasta nu este singura gafă făcută de către Palada în mandatul său, acesta lansând jigniri în mod repetat la adresa jurnaliştilor care nu sunt fideli PSD sau la adresa celor din Opoziţie. În locul său urmează să fie numit purtător de cuvânt al lui Victor Ponta, Corneliu Calotă, fost jurnalist TVR.

ROMANIA LIBERA

Soldaţii ruşi ucişi în Ucraina încep să îl bântuie pe Putin

"Războiul care nu există" pe care îl poartă Rusia în Ucraina a început să facă victime. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi Comitetul Mamelor Soldaţilor vorbesc despre 100 sau 200 de militari ruşi căzuţi în Ucraina şi cel puţin încă atâţia răniţi. Regimul încearcă să ţină sub tăcere aceste pierderi prin ameninţări şi cenzură, dar sicriele care se întorc din Ucraina încep să rupă plasa de minciuni a lui Putin. Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, a publicat ieri dimineaţă o informaţie potrivit căreia ar fi ajuns la un acord cu Vladimir Putin într-o convorbire telefonică asupra unei încetări a focului permanente în "regiunea Donbas". Ulterior a revenit şi a modificat informaţia, susţinând că este vorba numai de un armistiţiu, termenul "permanent" fiind eliminat. La Moscova, şeful serviciului de presă, Dmitri Peskov, a respins ideea că s-ar fi convenit un armistiţiu pentru că, a susţinut el, "Rusia nu este parte a conflictului".

Euractiv pe surse: Corina Creţu a pierdut portofoliul politicilor regionale

Europarlamentarul PSD Corina Creţu ar fi pierdut portofoliul de comisar european pe politici regionale, informează site-ul Euractiv pe baza unei organigrame provizorii a viitoarei Comisii Europene. În această organigramă, care ar fi a şasea versiune, România nu are portofoliul de Politicile Regionale. În schimb, potrivit documentului, România deţine portofoliul de Ajutor Umanitar, administrat în prezent de Bulgaria. Portofoliul de Politici Regionale, vizat de România în cadrul negocierilor, ar urma să ajungă la Croaţia. Jean-Claude Juncker a început, marţi, interviurile cu persoanele nominalizate de ţările membre pentru postul de comisar. Joi, preşedintele CE va avea întâlnire cu europarlamentarul Corina Creţu.

Traian Băsescu: Aeronave NATO vor asigura poliţia aeriană în spaţiul României

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că în şedinţa CSAT miercuri seară s-a luat decizia ca o serie de aeronave NATO să asigure poliţia aeriană în spaţiul aerian al României. În plus, membrii CSAT au aprobat ca ţara noastră să îşi asume rolul de lider într-un proiect NATO pentru apărarea cibernetică a Ucrainei. "A avut loc o scurtă şedinţă CSAT pentru clarificarea a două probleme. Una era legată de prezenţa unor aeronave de luptă ale statelor membre NATO pe teritoriul României, prin rotaţie, nu toate deodată, care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO şi care, alături de aeronavele româneşti, să asigure poliţia aeriană", a menţionat şeful statului. Preşedintele a precizat că acest lucru înseamnă că, dincolo de avioanele de luptă, pe teritoriul României vor putea staţiona şi 200 de militari, piloţi, mecanici de întreţinere a aeronavelor, care să asigure funcţionarea acestor aeronave ale aliaţilor din NATO, pentru asigurarea poliţiei aeriene în spaţiul de responsabilitate al Românei.

ZIARUL FINANCIAR

Cei mai puternici executivi din România: Reintrăm într-o perioadă de creştere

Şefii Petrom, Orange şi Banca Transilvania, care au fost prezenţi ieri la evenimentul de lansare a topului celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală realizat de către compania de consultanţă Deloitte, sunt optimişti în ceea ce priveşte evoluţia economică a României din acest an, pe care o văd în creştere cu maximum 3%. Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, cel mai puternic executiv din România, care are în administrare o companie aflată pe locul 19 în regiune, se aşteaptă ca anul acesta România să aibă creştere economică. "Ne aşteptam ca în România să fie creştere economică, care chiar dacă nu este poate la nivelul de anul trecut, dar 2-3% care automat va creşte de exemplu cererea la carburanţi. E posibil ca cererea de carburanţi să crească, odată cu creşterea standardului, cu creşterea PIB-ului. Dar aceste posibile creşteri şi la electricitate şi la celelalte credem că vor fi compensate de eforturile pe care industria şi consumatorii le fac pentru eficienţă energetică".

Statistica a confirmat: sugrumarea investiţiilor de către guvern a aruncat România în recesiune

Investiţiile au scăzut cu 13% în trimestrul al doilea, anulând evoluţia pozitivă de 3% a consumului, ceea ce îi face direct responsabili de recesiune pe fostul ministru al bugetului Liviu Voinea şi pe cel al transporturilor Dan Şova. Sugrumarea investiţiilor este de vină pentru revenirea economiei în recesiune tehnică în primul semestru, previziunile analiştilor şi ale oamenilor de afaceri fiind confirmate ieri de Institutul de Statistică (INS). Declinul puternic al investiţiilor publice, dar şi ajustarea cheltuielilor de capital ale companiilor, forţată de "taxa pe stâlp", şi-au pus puternic amprenta asupra economiei anulând impactul benefic al revigorării consumului. În aceste condiţii economia a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de doar 1,2% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, după saltul puternic al PIB de 3,9% din primul trimestru. Formarea brută de capital (investiţiile) a scăzut cu 13,3% în T2 din 2014 faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Iar pe ansamblul primului semes­tru declinul a fost de 10,2%. Sacrificarea investiţiilor statului s-a resimţit cel mai puternic în industria construcţiilor.

Bursa de la Bucureşti le cere celor mai mari zece companii listate să fie mai prietenoase cu investitorii străini

Raportări în limba engleză, întâlniri trimestriale cu investitorii şi publicarea rezultatelor financiare conform standardelor internaţionale sunt criterii pe care trebuie să le respecte cele mai lichide zece companii pentru a rămâne incluse în indicele BET, principala referinţă a bursei. Consiliul Bursei de Valori Bucureşti a aprobat recent lista de criterii legate de calitatea raportărilor şi a activităţilor de relaţii cu inves­titorii care vor fi aplicate compa­ni­ilor componente ale indicelui BET de la 1 ianuarie 2015. Din indicele BET fac parte cele mai lichide zece companii: Fondul Proprietatea, Petrom, Romgaz, Banca Transilvania, BRD, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica şi Bursa de Valori Bucureşti.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb