REVISTA PRESEI 04.09.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 septembrie 2015

ADEVARUL

Premiera absoluta: Romania închide o autostrada la 9 luni după inaugurare.

In loc sa circulam deja pe miile de kilometrii de autostrada din promisiunile politicienilor, ne pregătim sa îngropam oficial 1,2 miliarde de euro in incompetenta autorităţilor. Acestea sunt fondurile europene pe care Romania le pierde definitiv doar cu programul Transporturi. Compania Naţională de Drumuri, cea care se ocupa de infrastructura de la noi, a anunţat ca amâna cu încă o luna finalizarea licitaţiei pentru Autostrada Comarnic-Braşov. Motivul este unul incredibil: constructorii italieni si spanioli ar fi fost in concediu in luna august si nu ar fi avut timp sa pregătească documentaţia. In premiera absoluta, Romania va închide un tronson din autostrada Sibiu - Orăştie, dat in folosinţă cu doar 9 luni in urma, chiar înaintea alegerilor din noiembrie 2014. Este vorba de un tronson de 22 de kilometri, pe care la câteva luni după inaugurare au apărut fisuri adânci. Practic, pe o porţiune de aproape un kilometru, se va reface întreaga autostrada

Viktor Orban denunţă o primejdie majoră la identitatea creştină a Europei

Fără precedent în duritate, claritate şi importanţă ca repercusiuni politice sunt spusele prim-ministrului ungar, ieri, la Bruxelles, după întâlnirea avută cu dl. Schulz, preşedintele Parlamentului European. Este pentru prima oară după foarte mult timp, de pe vremea de mult trecută când se dezbătea Proiectul Constituţiei Europene, când revine pe tapet problema Europei creştine. Şi nici măcar nu precum atunci, căci în dezbaterea politic corectă a fost paragraful care menţiona rădăcinile comune iudeo-creştine ale Europei, respins fiind deoarece, se spunea, dacă vă mai amintiţi, că o asemenea precizare identitară ar fi jignit profund comunităţile musulmane care trăiesc în Europa. De data asta, Viktor Orban merge cu mult, mult mai aproape, aprinzând o polemică ce va cuprinde, cu siguranţă, toată scena politică a Europei. Cum va reacţiona opinia publică din diferite ţări europene la apariţia temei atât de complexe care leagă migraţia actuală de o primejdie iminentă la identitatea creştină? Va fi socotită o provocare minoră şi se va încerca minimalizarea ei? F

Corespondenţă din Ungaria. Gara Keleti, imaginile unei Europe sub asediu

Ungaria este în continuare copleşită de valul de refugiaţi sirieni care încearcă să ajungă în Vestul Europei. Imaginea acestui haos este gara Keleti din Budapesta, ocupată de miile de imigranţi care încearcă să ajungă în Austria şi Germania şi pe care autorităţile maghiare nu-i lasă să treacă mai departe. Imaginile sunt mai puternice decât tot ce se poate scrie despre această dramă. Gara Keleti şi staţia de metrou aferentă este plină de refugiaţi care şi-au instalat corturi sau care stau întinşi pe pături. În ciuda eforturilor depuse de voluntari, care le pun la dispoziţie saltele, pături, medicamanete şi hrană, situaţia este din ce în ce mai grea pentru imigranţi întrucât gara şi subteranele staţiei de metrou riscă să devină un focar de infecţie. Cetăţenii maghiari sau turiştii care circulă cu metroul şi ajung în staţia Keleti calcă pur şi simplu peste imigranţii care zac întinşi pe pături şi peste lucrurile acestora. Unii şi-au încropit adevărate gospodării în miniatură, în funcţie de necesităţi.

Gestul FABULOS al lui Bayern Munchen pentru refugiaţii sirieni!

Mehr als ein club - Mai mult decât un club. Bayern Munchen se implica serios in problema refugiaţilor din Europa. Clubul Bayern Munchen le oferă o mana de ajutor refugiaţilor care au ajuns in Germania. Fotbalul se implica in problema imigranţilor arabi, cea mai fierbinte problema din Europa in acest moment. Nemţii au fost extrem de deschişi la ideea ca refugiaţii vor ajunge la ei in tara si s-au oferit sa-i ajute. Weekend-ul trecut, pe stadioanele din Bundesliga au fost afişate sute de mesaje de bun venit pentru imigranţii care au fugit din calea războiului in speranţa unei vieţi mai bune. Azi, cel mai mare club din Germania, Bayern Munchen, a anunţat ca deschide o tabără pentru refugiaţi si le oferă lecţii de limba germana, mese si echipament sportiv. Mai mult, clubul bavarez a anunţat ca donează si 1 milion de euro pentru imigranţii care ajung in Bavaria.

The Times: Armata rusă luptă în Siria de partea lui Assad

Un post TV sirian a anunţat că Kremlinul a trimis forţe armate pentru a lupta de partea preşedintelui Bashar Al Assad, scrie publicaţia britanică "The Times". Potrivit unei înregistrări video publicate de "The Times", armata siriană este protejată de tehnică militară blindată, în special fiind vorba de noile unităţi BTR-82A, care pot fi văzute doar în armata rusească. În plus, pot fi desluşite voci care vorbesc în limba rusă. La rândul său, "The Washington Post" că recent s-au depsitat noi dovezi care atestă o creştere a prezenţei forţelor armate ruseşti pentru a susţien regimul lui Bashar Al Assad. Siria este cuprinsă astăzi de un război între armata siriană care luptă de partea lui assad şi diferite organizaţii teroriste. Starea de război a generat brusc un val de migranţi fără precedent în Europa, unii experţi acuzând Rusia de implicare.

Vrei să trăieşti din poker? Piaţa de un miliard de euro a jocurilor de noroc inventează o nouă profesie

De anul acesta piaţa de jocuri de noroc din România a devenit plătitoare de taxe, dar este şi supravegheată de o autoritate care nu mai permite speculaţiile din acest sector. Practic, atât jocurile clasice, cât şi cele online au intrat în legalitate. Lucrul acesta a arătat că mulţi oameni se îndreaptă către sălile de jocuri sau site-urile specializate ca jucători profesionişti, iar din plăcere şi-au făcut deja o meserie. "Sunt jucători care fac bani mulţi. Sunt cei care joacă de dimineaţă până seara şi pot să câştige de la câteva mii de euro pe lună la câteva zeci de mii de euro lunar. Ăsta e jobul lor. Aşa cum noi mergem la birou, aşa stau ei în faţa calculatorului şi joacă poker", a declarat la Adevărul Live Financiar preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc - Rombet, Dan Alexandru Ghiţă. Ghiţă spune că în acest moment în piaţa jocurilor de noroc, estimată la un miliard de euro, sunt angrenate peste 40.000 de persoane, iar pe viitor forţa de muncă s-ar putea dubla.

BANCHERUL

Mario Draghi, şeful BCE, a fost foarte "dovish"

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a avut un discurs caracterizat drept "very dovish" de către analişti in cadrul conferinţei de presa care a urmat după şedinţa de politica monetara de joi, in care rata de referinţă a fost menţinută, ca de obicei in ultimul timp, aproape de 0% (0,05%), întrucât masurile neconvenţionale de politica monetara sunt cele puse acum in practica pentru a contracara pericolul deflaţiei (scăderea preturilor, combinata cu recesiune economica). Este vorba de programul tip Quantitative Easing (QE), iniţiat la începutul acestui an, prin care BCE tipăreşte bani, asigurând lichidităţi suplimentare economiei europene, prin achiziţia de titluri de stat emise de tarile zonei euro, după modelul Fed-ului american. Asta după ce in anii precedenţi, BCE a injectat lichidităţi in piaţă prin achiziţia de obligaţiuni emise de companii private, precum si prin furnizarea de credite ieftine băncilor.

Fondul american de investitii JC Flowers a aprobat preluarea acţiunilor lui Carabulea la Carpatica si a intrat in camera de date pentru achiziţia Piraeus Bank

Fondul american de investiţii J C Flowers a aprobat, zilele trecute, preluarea pachetului de acţiuni deţinute de Ilie Carabulea, principalul acţionar al Băncii Carpatica, tranzacţia urmând a fi semnata in următoarele săptămâni, a declarat Nicolae Cinteza, şeful supravegherii băncilor din cadrul BNR, pentru Bancherul.ro. "Tranzacţia a fost aprobata de board-ul JC Flowers, însă mai sunt nişte proceduri legale impuse de legea bancara si cea a societăţilor comerciale ce trebuie derulate, urmând ca reprezentantul fondului si Ilie Carabulea sa semneze tranzacţia de vânzare a acţiunilor", a precizat reprezentantul BNR. El a opiniat ca tranzacţia s-ar putea încheia repete, posibil chiar săptămâna viitoare. Carabulea deţine 41% din capitalul Carpatica, însă BNR i-a suspendat dreptul de vot in banca la începutul anului trecut, după ce a fost arestat pentru fapte de corupţie. De atunci, Carpatica a încercat o fuziune cu Nextebank, care a eşuat însă in urma opoziţiei lui Carabulea.

CURENTUL

Imamul Bucureştiului: o să fie conflicte şi la noi ca în Occident. Adjunctul său a fost reţinut

După ce bucureşteanul Cătălin Berenghi a îngropat doi porci pe terenul pe care urmează să se construiască mega-moscheea, a adus mai mulţi porci să se plimbe pe teren şi acum a montat o cruce imensă de marmură tot acolo, imamul Bucureştiului, Aziz Beşir Osman, a făcut declaraţii ameninţătoare la adresa României, pentru www.ziarulring.ro. Am încercat să luăm şi poziţia adjunctului imamului Bucureştiului, Yldiz Imdat, în vârstă de 41 de ani, care slujeşte la geamia de la Eroii Revoluţiei dar având în vedere că acesta practică metoda de înşelăciune "ACCIDENTUL" nu a fost disponibil. Imamul musulman a fost prins în flagrant şi reţinut la Piteşti, în timp ce primea o sumă de bani de la un bărbat în vârstă de 59 de ani, pe care a încercat să-l înşele prin metoda "Accidentul", în complicitate cu un deţinut.

Spirite - de Tia Şerbănescu

Fostul preşedinte Băsescu s-a prezentat la Parchet în procesul de şantaj înaintat de Firea unde i s-a schimbat încadrarea fiind inculpat pentru ameninţare: "ei pot să strige pe stadion Băsescu la Puşcărie dar eu n-am voie să spun nimic". Depinde cum spui. Şi cui spui. Iar Firea nu e nici pe departe cel mai sigur interlocutor. Dacă dl. Băsescu îi sugera Firei să ancheteze şi retrocedările de terenuri din Voluntari, n-avea proces şi n-ajungea să vorbească precum Felix, Năstase şi Udrea: "e un joc politic în care din păcate sunt antrenate şi instituţiile statului, e o avalanşă de dosare deschise de oameni politici care au ca obiectiv să mă ţină în afara politicii". Şi tu Brutus? Fostul preşedinte repetă textele corupţilor inculpaţi pe vremea sa când îl acuzau că le fabrică dosare. Ce decădere. Inculpat şi el, premierul a criticat populismul lui Băsescu care a cerut României "să refuze să primească imigranţi pe teritoriul ei" observând că s-a trezit în el "spiritul geto-dac". Aş! E spiritul elen. Noroc că deocamdată imigranţii sirieni ne ocolesc. Toţi vor în Germania. Încă n-au aflat că şi preşedintele nostru este etnic german. Ce-i drept nici noi n-am simţit asta. Pare un Oblomov de Sibiu. Vorbeşte sibilinic şi citeşte silabisind.

EVENIMENTUL ZILEI

Joc de Alba-neagra în pieţele financiare - de Adrian Panaite

Declaraţie-şoc a investitorului care până nu demult avea în administrare peste două trilioane de dolari. Pieţele financiare în care este activ de peste patruzeci de ani nu sunt cu nimic mai presus pentru Bill Gross, fostul manager de la PIMCO decât... jocul de Alba-Neagra. "Pieţele financiare globale sunt un joc de Alba-Neagra. Preţuri artificiale, manipulare artificială. Unde este preţul real", a scris pe contul său de Twitter cel supranumit "Regele bondurilor". Invitat la CNBC să explice cuvintele dure, Gross şi-a întărit spusele: "Evident - la Alba-Neagra cel care manevrează piesele face în aşa fel ca de cele mai multe ori clienţii să piardă banii; la fel face şi sistemul financiar. După manipulări succesive, preţurile activelor sunt distorsionate. Dobânzile mici nu sunt cura de vindecare, ci problema în sine, scria acesta într-o notă pentru clienţii săi de la Janus Capital preluată de portalul financiar Zero Hedge. Randamentele mici introduc semnale greşite în piaţă şi ţin în viaţă corporaţii zombi care bântuie o economie reală ce a devenit un fel de închisoare a datoriilor. "Spuneţi mica rugăciune!", este recomandarea sa către investitori, acesta fiind şi titlul scrisorii către clienţi.

Câţi refugiaţi va fi România obligată să primească? EVZ somează conducerea ţării să spună adevărul

Autorităţile române se bâlbâie şi transmit informaţii contradictorii cu privire la valul refugiaţilor din zonele de conflict care ar putea ajunge în România. În acest timp, presa britanică anunţă că în ţara noastră vor fi relocaţi 6.937 de refugiaţi. Capacitatea actuală a României este de 1.500 de locuri de cazare. După ce Leonard Orban, consilierul preşedintelui României, specializat în politici europene, a anunţat că România va primi prin relocare 1705 de refugiaţi din zonele de conflict, s-a aşternut tăcerea în rândurile autorităţilor statului cu competenţe în îndeplinirea acestei sarcini care decurge din statutul României de membru al Uniunii Europene. Nimeni nu spune de unde vor veni refugiaţi, daca acesta este numărul exact, cum vom asigura toate cele necesare pentru refugiaţi, conform normelor internaţionale.

Magistraţi: Petrotel Lukoil Ploieşti nu se poate dizolva sau lichida

Tribunalul Prahova interzice societăţii Petrotel Lukoil Ploieşti, trimisă în judecată pentru spălare de bani, să iniţieze procedura de dizolvare sau lichidare, decizia putând fi contestată de reprezentanţii companiei. Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii au admis, joi, propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti şi au dispus luarea faţă de SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti a măsurii preventive a interdicţiei iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 3 septembrie şi până la data de 1 noiembrie inclusiv. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 24 de ore de la comunicare.

Un nou consens politic între Putere şi Opoziţie

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat în urmă cu câteva zile că le-a prezentat colegilor din Coaliţia de guvernare un plan de recredibilizare a Parlamentului. Liderul social-democrat a declarat, joi, că ulterior a fost contactat de copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, care i-a transmis că şi liberalii au un astfel de plan. Liderul PNL a menţionat că Parlamentul trebuie reformat, fiind "o instituţie anchilozată. "Am fost sunat de Alina Gorghiu si am stabilit împreună sa avem un demers comun si sa incheiem un plan de actiuni prin care Parlamentul sa fie recredibilizat. Cred ca intr-un timp rezonabil, maxim o luna, si putere si opozitie, putem prezenta publicului un plan. Anunt o discutie pe care am avut-o, de fapt invitatie comuna, prin care am covnenit ca saptamana viitoare sa constituim un grup de lucru prin care imaginea Parlamentului sa fie imbunatatia in toate sensurile", a spus Liviu Dragnea. Liderul PSD a precizat că în planul de recredibilizare a Parlamentului este prevăzut şi un cod de conduită al deputaţilor şi senatorilor, dar şi modificări la Regulamentul parlamentarilor.

JURNALUL NATIONAL

Unde se duc parlamentarii atunci când se retrag?

Iminenta numire a lui Ilie Sârbu ca vicepreşedinte al Curţii de Conturi este manifestarea unei tradiţii păcătoase prin care politicienii ce se apropie de pensie sunt trimişi în ultimii lor ani de activitate în conducerea unor instituţii importante ale statului, tratate însă ca modalitate de răsplătire a fidelităţii. Una dintre instituţiile folosite de politicieni pe post de tranziţie între mandatul de parlamentar şi statutul de pensionar este chiar Curtea de Conturi, unde Ilie Sârbu urmează să se bucure de "exilul aurit". Moda a fost inau-gurată chiar de preşedintele Curţii, Nicolae Văcăroiu, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Senatului în două legislaturi. Odată cu numirea lui, au obţinut titlul de consilier de conturi şi alţi parlamentari. PRM i-a desemnat atunci pe senatoarea Verginia Vedinaş, deputatul Petre Popeangă şi Sabina Funar, ce avea calitatea de a fi soţia secre-tarului general al partidului, Gheorghe Funar.

Ponta: Preşedintele nu are niciun drept constituţional să mă suspende dacă voi trimis în judecată

Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, într-o emisiune televizată, întrebat dacă a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre dosarul său de la DNA după ce şeful statului i-a solicitat demisia, că "nu e cazul să facă acest lucru", menţionând că în urma unei eventuale trimiteri a sa în judecată preşedintele nu are niciun drept constituţional să îl suspende din funcţie. Primul ministru a precizat că se consideră "nevinovat" la acuzaţiile de complicitate la evaziune fiscală motiv pentru care a cerut procurorilor DNA disjungerea dosarului său din dosarul mare "Rovinari-Turceni" pentru o soluţionare cât mai rapidă a situaţiei. Totodată, premierul a reiterat că nu va demisiona din funcţia pe care o deţine atât timp cât coaliţia de guvernare îl susţine, el punctând totuşi că nu doreşte să mai rămână pe postul de premier şi după 2016, dar că ia în calcul o nouă candidatură la Camera Deputaţilor.

Romsilva vinde 3.500 tone fructe de pădure

Fenomenele meteo extreme ploi torenţiale şi grindină înregistrate în cursul lunii iunie în judeţele Alba, Cluj, Sibiu şi Hunedoara au redus cu 30 %40% cantitatea de fructe de pădure pe care Romsilva o va vinde în acest an comparativ cu 2014. Doar 3.500 tone de fructe de pădure vor fi valorificate în acest an, preponderent pe piaţa externă, în Germania, Austria, Olanda, Belgia şi Ungaria. Campania de recoltare a debutat din luna iulie şi până în prezent au fost vândute 800 t, din care 290 t afine negre, 210 zmeură, 260 t cătină, 20 t mure şi 20 t porumbe, potrivit unui comunicat al Romsilva. Fructele se comercializează, în cea mai mare parte, în stare congelată sau în diverse ambalaje. Reprezentanţii direcţiilor silvice au constatat în acest an o scădere a interesului partenerilor pentru preluarea fructelor în stare proaspătă.

NATIONAL

Milionarul-turnător Horia Simu aşteaptă cel de-al treilea copil din spatele gratiilor

Odată intrat pe lista milionarilor-turnători, afaceristul Horia Şchiopu Simu îşi poate lua adio de la tunurile de milioane de euro. Mai mult, goana după bani si putere cu orice preţ care l-a cuprins pe "campionul despăgubirilor" nu numai ca ii va face pe viitorii parteneri de afaceri sa fuga de el, dar îl tine departe si de propria familie. Horia Simu va deveni din nou tata, in spatele gratiilor. Devenit unul dintre cei mai bogaţi romani pe banii statului, "bancherul cuprului" a pozat multa vreme in milionarul intangibil. Dar odată cu spargerea "bubei ANRP", Horia Şchiopu Simu a făcut cunoştinţa cu cătuşele, acum aflându-se in arest preventiv. Situaţie ce îl tine departe atât de afaceri, cat si de familie.

Alina Gorghiu s-a lăsat "păcălita" de Dragnea in Parlament

Pe Alina Gorghiu nu a răbdat-o inima sa -l lase cu mana întinsa pe Liviu Dragnea. După ce pesedistul a asigurat-o de bunele sale intenţii, şefa liberalilor a decis sa-i mai dea o şansa. Rezultatul: cei doi politicieni si-au propus sa schimbe împreună imaginea Parlamentului. Liviu Dragnea a prins curaj in relaţia cu Alina Gorghiu. Succesul înregistrat la discuţiile pe marginea Codului fiscal l-au impulsionat pe liderul PSD, determinându-l sa-i ceara colegei de la PNL sa-si unească forţele intr-un nou proiect. Iar răspunsul a fost unul favorabil, Dragnea si Gorghiu fiind acum parteneri într-o misiune dificila: îmbunătăţirea modului in care este perceput Parlamentul României.

In septembrie, Iohannis va efectua prima vizita oficiala in SUA!

Klaus Iohannis va face prima vizita oficiala in Statele Unite ale Americii, de la preluarea mandatului de preşedinte al României. Pana acum, şeful de la Palatul Cotroceni a mai vizitat SUA, dar in calitate de turist. Klaus Iohannis va fi prezent la finalul lunii septembrie la Adunarea Generala ONU si la summit-ul ONU la care va fi adoptata Agenda de dezvoltare post-2015. "Romania va susţine reforma Consiliului de Securitate, principala miza politica fiind, pentru noi, alocarea, într-o configuraţie extinsa, a unui loc suplimentar de membru nepermanent pentru Grupul est-european. Romania trebuie sa îşi păstreze si întărească reputaţia de stat promotor al păcii si stabilităţii internaţionale, al valorilor democraţiei, statului de drept si respectului pentru drepturile omului. ", a spus Iohannis in discursul ţinut in fata ambasadorilor romani.

PUTEREA

"Succes" marca Piedone: Comisarii joacă fotbal pe terenul din Parcul "Lumea Copiilor"

În sectorul 4, terenurile de fotbal sunt ca şi inexistente. Puţinele spaţii dintre blocuri sunt amenajate ca spaţii de joacă pentru copiii mici, de 2-8 ani, cu leagăne şi tobogane. Tot acolo joacă miuţe copiii mai mari, distrugând leagănele, pentru a folosi cadrele acestora pe post de porţi. Se petrec şi accidente, copiii mici fiind loviţi de mingile şutate, în forţă, de cei mari. Dar e greu să le reproşezi ceva acestora din urmă, fiindcă, efectiv, nu au unde să-şi consume energia. Primăria condusă de Popescu Piedone a amenajat, recent, un teren de fotbal în incinta Parcului "Lumea Copiilor", dar acesta este dedicat unei clientele selecte. Fiind terenul Primăriei, te-ai aştepta să poată fi utilizat gratuit, cel puţin de copii. Însă, nu este aşa, iar preţurile afişate par prohibitive. Fiindcă se înţelege că sunt individuale, când, de fapt, sunt pentru echipe. Aşa că, în loc să vezi jucând copii din cartier, găseşti terenul gol. Sau, afli că, dacă ştii "parola", îl poţi închiria la concurenţă cu comisarii de poliţie.

Oficialii de la Bruxelles au rămas "încremeniţi în proiect" în mijlocul crizei

Se discută mult despre imigraţia ilegală, cu precădere despre cea din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. De aici şi percepţia că imigranţii sunt numai libieni sau sirieni. În realitate, imigranţii provin din mai multe zone, cum ar fi Asia (Bangladesh, Afganistan şi Pakistan) sau Africa sud-sahariană (Tanzania, Mali sau Burundi). Majoritatea acestor imigranţi doresc să ajungă în Germania, Belgia, Marea Britanie sau Suedia şi par determinaţi să o facă indiferent de obstacole. Dar nu determinarea lor este aspectul relevant în toată această problemă. Aspectele concludente ţin exclusiv de voinţa şi nivelul de competenţă al factorilor politici din toate statele implicate, mergând de la statele din care aceşti imigranţi provin, până la statele de tranzit şi cele care reprezintă destinaţia. Pe fond, nici unul dintre aceste state nu doreşte să-şi bată prea mult capul cu imigranţii.

Eroare strategică a Comisiei Europene

Răspunsul cu privire la imigranţii care vin prin Turcia este inexistent, deşi aceştia sunt de departe cei mai numeroşi. Uniunea Europeană a propus, in luna mai, prin Federica Mogherini (Înaltul Reprezentant al UE pe probleme de politică externă) măsuri de natură militară, dar care îi priveau exclusiv pe imigranţii care vin din Africa şi intră în Italia - ţara natală a doamnei Mogherini. În alte cuvinte, Uniunea Europeană a propus măsuri doar pentru Italia, care sunt ineficiente şi incomplete. Rezultatul măsurilor a fost o intensificare a cazurilor de tranzit ilegal. Asta pentru că, dacă înainte vasele traficanţilor depindeau în mare parte de noroc pentru a ajunge pe coastele sudice ale Italiei, acum orice potenţial imigrant ştie că este suficient să parcurgă jumătate din drum singur, pentru că restul foarte probabil că va fi parcurs la bordul unei nave militare europene trimisă să intercepteze imigranţii. Practic, Uniunea Europeană a trimis nave militare să blocheze imigraţia ilegală ştiindu-se că, în realitate, mulţi dintre imigranţi nu pot fi deportaţi în ţările de origine şi că problema va fi amplificată.

ROMANIA LIBERA

Faţa ascunsă a noului Cod Fiscal

Codul Fiscal a fost votat, ieri, de Parlament, liderii politici punând accentul pe scăderea TVA de la 24% la 20%. Consultanţii fiscali atrag însă atenţia că legea conţine o serie de majorări de taxe şi impozite. Nu e singura minciună a liderilor politici: Victor Ponta, care nu a votat Codul Fiscal, a ­afirmat că l-a votat în iunie, fapt contrazis de lista de vot şi chiar de contul de Facebook al ­premierului. Ponta pregăteşte o ordonanţă pentru a avea ultimul cuvânt în privinţa Codului Fiscal. Proiectul noului Cod Fiscal, reexaminat în urma cererii şefului statului, a trecut de Parlament, urmând să fie transmis preşedintelui spre promulgare. Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, a aprobat, ieri, legea cu 279 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi 5 abţineri. Prin votul de ieri, deputaţii au decis că reducerea TVA la 20% se va aplica din 2016, dar au amânat pentru 2017 alte măsuri de relaxare fiscală din varianta votată în luna iunie - eliminarea "taxei pe stâlp" şi a supraaccizei, plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor de asigurări de sănătate la cinci salarii medii.

Cum va acţiona noul preşedinte al SUA în politica externă

E imposibil de ştiut pe cine vor alege americanii să le fie următorul preşedinte. Dar e sigur că alegerea va avea consecinţe profunde, de bine şi de rău, pentru întreaga lume. Următorul preşedinte va moşteni o lume într-o dezordine considerabilă. Ce va alege să facă sau cum va alege să o facă va conta foarte mult pentru oamenii de pretutindeni. Prin urmare, este dificil de ştiut ce rol va juca politica externă în stabilirea persoanei care va ocupa în continuare Biroul Oval. Până la alegerile din 2016 mai sunt 15 luni. Două procese politice distincte, dar aflate în legătură - cursele de nominalizare a partidelor Democrat şi Republican - se vor desfăşura în următorul an. Fostul secretar de stat Hillary Clinton este favoritul în cursa democraţilor. În orice caz, politica externă va juca, probabil, un rol mic în decizie, având în vedere că problemele care îi interesează cel mai mult pe alegătorii democraţi sunt interne şi de natură economică. Tabăra republicană este mult mai aglomerată şi mai nesigură şi pare mult mai probabil că politica externă va juca un rol major în alegerea candidatului partidului.

Erdogan maltratează libertatea presei

Preşedintele Erdogan şi partidul său AKP pregătesc alegerile din 1 noiembrie la umbra unei ofensive majore contra militanţilor kurzi şi a media de opoziţie. Autorităţile turce au arestat mai mulţi jurnalişti pe care îi acuză de legături "teroriste" şi au percheziţionat birourile unui grup de presă cu sediul în Ankara şi critic faţă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Doi ziarişti britanici ai sitului Vice News, Jake Hanrahan şi Philip Pendlebury ca şi colegul lor turc, arestaţi la Diyarbakir, în sud-estul Turciei, se află în închisoare, un tribunal local ordonând luni menţinerea lor în detenţie ca şi menţinerea inculpării lor pentru "activităţi teroriste" şi susţinerea Statului Islamic. În spatele acestor acuzaţii, considerate "scandaloase şi stranii" de către Amnesty International, se ascunde deriva autoritară a regimului preşedintelui turc Erdogan care nu priveşte cu ochi buni criticile presei. "Această menţinere în închisoare este fără precedent pentru ziarişti străini de peste 20 de ani în Turcia" explică Johan Bihr, responsabil al biroului Europa pentru Reporteri fără Frontiere (RSF).

ZIARUL FINANCIAR

România - Ungaria, o rivalitate eternă: Economic, ungurii bat România la aproape tot - PIB per capita, companii internaţionale, comerţ şi autostrăzi

O rivalitate eternă, mai ales a or­goliilor, Ro­mânia - Ungaria încinge întot­deauna spi­ritele când este vorba de fotbal. Pe teren, la firul ierbii, victoriile sunt împărţite, dar balanţa înclină mai mult spre Ungaria. La economie, balanţa înclină clar spre Ungaria. Relaţiile comerciale dintre cele două state sunt dominate puternic de exportatorii maghiari, România având constant după 1989 deficit comercial cu Ungaria, şi încă unul mare. PIB-ul per capita nominal al Ungariei este, de asemenea, mai mare. La fel şi PIB-ul per capita raportat la paritatea puterii de cumpărare. Dar aici tendinţa este ca România să se apropie de Ungaria, probabil ca urmare a efectului pe care-l au asupra bugetelor ungurilor - taxele mari cu care guvernul de la Budapesta "pedepseşte companiile". Unele ziare maghiare, pentru a critica guvernul Orban, chiar îi reproşează acestuia că împinge Ungaria înapoi, aducând-o în rândul celor mai sărace economii din UE, România şi Bulgaria.

Mai mult de jumătate din sistemul bancar, pe profit în S1 2015

Un număr de 24 de bănci au fost pe profit în primul semestru, iar 16 au fost pe pierdere. Un număr de 24 de bănci din sistem au fost pe profit în primul semestru, iar 16 au fost pe pierdere, potrivit lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. Situaţia s-a inversat faţă de anul trecut, când doar 16 bănci au obţinut profituri şi restul au fost pe pierdere. Majoritatea băncilor care şi-au anunţat rezultatele financiare din primul semestru au obţinut profituri, primele trei poziţii în topul celor mai mari câştiguri raportate până în prezent fiind ocupate de grupurile BCR - cu 600 mil. lei, BRD - cu 270 mil. lei şi Raiffeisen Bank - cu 213 mil. lei. Cele mai multe bănci raportează în continuare venituri în scădere din dobânzi în condiţiile în care creditarea totală nu reuşeşte să intre în teritoriul pozitiv. Câştigurile mai mari au fost în principal rezultatul unui joc al provizioanelor sau al unor venituri excepţionale.

Aproape de capătul drumului. RAFO Oneşti nu a găsit niciun investitor ca să repornească activitatea după şapte ani

RAFO Oneşti (simbol bursier RAF) se află aproape de finalul definitiv după mai bine de opt luni în care a căutat, fără succes, parteneri pentru relansarea producţiei la rafinăria aflată în conservare din 2008. Iakov Goldovski, omul de afaceri rus care deţine 96% din acţiunile RAFO, a continuat să susţină financiar compania în pofida ultimatumului emis la începutul anului, prin care îi dădea conducerii un termen de trei luni să bată palma cu un investitor. Perspectivele sunt însă sumbre. "Proprietarul încă încearcă să găsească surse de finanţare şi parteneri, dar până acum nu a găsit pe nimeni. Am mai semnat un contract prin care ne-a oferit el finanţare încă un timp, însă în vederea dezvoltării pe viitor nu s-a concretizat nimic", spune Miroslav Dermendjiev, directorul general al RAFO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb