REVISTA PRESEI 04.10.2017

Willy Homner
Revista Presei / 4 octombrie 2017

REVISTA PRESEI 04.10.2017

ADEVARUL

Ce este ROBOR, cum se calculează şi de ce a explodat

ROBOR este un indicator de referinţă pentru dobânzile la creditele în lei. O bancă foloseşte ROBOR la 3 luni sau la 6 luni pentru a vă calcula dobânzile la ratele pe care le plătiţi în fiecare lună, adăugând o marjă pe care o stabileşte în funcţie de riscul pe care consideră că şi-l asumă când vă acordă creditul. Unele bănci au câteodată surplus de bani (lichidităţi), iar altele au nevoie de bani. Aşadar, băncile se împrumută una pe cealaltă, în funcţie de nevoi, iar la aceste împrumuturi aplică dobânzi. Cu cât banii din piaţă sunt mai puţini, cu atât ei devin mai valoroşi, astfel că dobânzile la ei vor creşte. Iar ROBOR este o rată medie a dobânzilor la care băncile din România se împrumută între ele, el calculându-se zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de primele 10 bănci selectate de către Banca Naţională.

PSD şi ALDE fac, din nou, scut în faţa Justiţiei

Ministrul Viorel Ilie a rămas cu imunitate, după ce 77 de senatori au votat "împotriva" solicitării DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale într-un dosar privind organizarea unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici, în care demnitarul e acuzat de procurori de abuz în serviciu. Pe de altă parte, doar 37 de senatori au votat "pentru" solicitarea DNA. În primăvară, tot majoritatea PSD-ALDE a respins ridicarea imunităţii deputatului social-democrat Eugen Bejinariu

Nicolae Limbăşan a obţinut executarea silită a Primăriei Iaşi în baza unei obligaţiuni din 1906

O executare silită de aproape 100 de milioane de euro, încuviinţată împotriva Primăriei Iaşi în vara acestui an, a fost anulată de Judecătoria Iaşi. Judecătorii din Iaşi s-au pronunţat cu privire la o executare silită ce ar fi putut conduce Primăria Iaşi într-un blocaj financiar. Respectiva executare, dispusă în luna iunie în cameră de consiliu, fără citarea părţilor, confirma ca executoriu un document datat în 1906, în timpul Regelui Carol I, despre care proprietarul ei susţine că este o obligaţie de plată nerăscumpărată, emisă acum un secol de Oraşul Iaşi. Nicolae Limbăşan ar fi cumpărat presupusa obligaţiune de pe Internet, au susţinut reprezentanţii Primăriei Iaşi, care s-au văzut nevoişi să conteste executarea silită pentru a nu plăti suma cerută.

Scandal la ICCJ. Dragnea a plecat din sediul instituţiei escortat

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a plecat de la Curtea Supremă după aproape patru ore de audieri, acesta fiind însoţit de mai mulţi indivizi masivi, despre care Codrin Ştefănescu, secretar general-adjunct, a afirmat că ar fi colegi de partid. Anterior, mai mulţi oameni au venit la ÎCCJ să-l critice pe preşedintele PSD. Reprezentanţi din Poliţia Capitalei au precizat faptul că persoanele în cauză au fost conduse de către jandarmi la Secţia 1 Politie în vederea identificării, cadrele Jandarmeriei Bucureşti urmând să dispună măsuri în funcţie de situaţia constatată în teren.

CCR: Kovesi trebuia să vină la Comisie sau să răspundă întrebărilor parlamentarilor

Curtea Constituţională a admis parţial, marţi, sesizarea formulată de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în ceea ce priveşte obligaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind prezidenţialele din 2009. CCR a constatat că nu a existat un conflict juridic între Parlament şi Parchetul General, generat de refuzul procurorului general de a trimite un dosar de anchetă. Ministerul Public afirmă că a luat act de decizia CCR care stabileşte că instituţia nu este obligată să transmită Comisiei parlamentare de anchetă dosarul privind alegerile prezidenţiale din 2009 spunând că aceasta confirmă punctul de vedere al MP.

Poruncă de la UE: adio Facebook pentru copiii sub 16 ani, fără acordul părinţilor

De anul viitor, copiii sub 16 ani nu vor mai putea accesa reţelele sociale fără acordul părinţilor. Este una dintre prevederile noului regulament european privind protecţia datelor personale, care se va aplica inclusiv în România. Specialiştii anticipează o adevărată revoltă în rândul tinerilor. Protecţia datelor personale, reglementată mai dur de Uniunea Europeană, dă o lovitură grea adolescenţilor obişnuiţi să socializeze pe telefoane sau tablete. Din mai 2018, când va fi transpus în legislaţia statelor comunitare, inclusiv în România, noul Regulament privind Protecţia Generală a Datelor va interzice tinerilor sub 16 ani să acceseze, fără consimţământul părinţilor sau tutorilor, serviciile societăţii informaţionale - ceea ce înseamnă social media şi multe alte website-uri.

Florin Iordache, autorul OUG 13, ales preşedinte al Comisiei speciale pentru legislaţia din domeniul Justiţiei

Social-democratul Florin Iordache a fost ales, marţi, preşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei. Membrii comisiei şi-au votat conducerea, din aceasta urmând să facă parte, pe lângă preşedinte, şi Marton Arpad (UDMR), Ioan Cupşa (PNL) - vicepreşedinţi şi Steluţa Cătăniciu (ALDE) - secretar. USR urmează să-şi desemneze un vicepreşedinte al acestui for. Forin Iordache a fost între 4 ianuarie şi 9 februarie 2017 ministru al justiţiei. El a emisionat după protestele împotriva ordonanţe de guvern 13/2017 promovate de el şi care decriminaliza unele fapte de corupţie. La 4 aprilie 2017, Florin Iordache a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Catalonia, bătălia în care orice învingător va ieşi înfrânt. Scenariul unei destabilizări profesioniste

Cel care concepe o asemenea operaţiune, spun manualele, crează un scenariu al cărui scop este ca părţile să ajungă, cât mai rapid posibil, în situaţia "opţiunilor imposibile", adică în acel punct în care oponenţii nu mai au altă cale de ales decât să meargă pe drumul escaladării conflictului. Iar cheia scenariului constă în estimarea corectă a momentului în care urmează să fie folosită violenţa, elementul central de referinţă care schimbă total percepţia, sentimentele şi capacitatea de angajare ulterioară. Nu neapărat în cazul "participanţilor motivaţi" ci mai ales pentru posibilitatea schimbării opţiunilor "majorităţii tăcute". Într-un asemenea scenariu, violenţele nu trebuie nicidecum să fie un sfârşit de scenariu, ci doar începutul celui real.

BANCHERUL

Mugur Isărescu reacţionează diplomatic la asaltul politicienilor asupra BNR in afacerea ROBOR

Mugur Isărescu răspunde diplomatic la asalturile asupra băncii centrale din partea politicienilor, dar si a presei financiare, care au învinovăţit-o pentru creşterea dobânzilor ROBOR, cerându-i să intervină pentru scăderea acestora, ignorând faptul că avem o piaţa financiară liberă, guvernatorul BNR susţinând ca nu a simţit o presiune din partea acestora. Isărescu a subliniat că independenţa unei bănci centrale nu înseamnă o izolare a acesteia, ci o colaborare cu celelalte instituţii ale statului, pentru rezolvarea diverselor probleme: "independenţa unei bănci centrale stă in capacitatea de a negocia, de a-si spune punctul de vedere si de a-si rezolva problemele comune", a spus guvernatorul BNR, in cadrul unui briefing de presa la sediul băncii centrale. El însă a menţionat ca legea de funcţionare Băncii Naţionale va trebui modificată, in sensul întăririi independenţei acesteia, conform normelor europene.

COTIDIANUL

Fezabilitatea şi licitaţiile de pe Dîmboviţa - Cornel Nistorescu

Studiile de fezabilitate sunt ultima tehnică românească în materie de furat bani publici şi de sprijinit tot felul de clienţi politici. Şmecheria asta ţine din 1992-1993. Adică de îndată ce golanii s-au dezmeticit. Nimic nu se poate face fără studiu de fezabilitate. Adică fără o simulare, fără o estimare, fără un proiect prealabil ce poate să fie şi abandonat, şi modificat, şi amînat, şi ingorat. Studiul de fezabilitate a devenit ceva în genul iarba fiarelor. Sparge toate lacătele, vindecă tot, scoate bani şi nu lasă urme. O inginerie legală de subtilizat bani publici. Inginerul Nicolae Noica a ţinut marţi o comunicare despre acestea, descoperind că unele studii de fezabilitate sunt copiate după lucrări de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

Deciziile BNR după şedinţa de politică monetară

Consiliul de administraţie al BNR a decis în şedinţa de marţi, 3 octombrie, să menţină dobânda de politică monetară la 1,75%/an, să crească la 0,5% rata dobânzii pentru facilitatea de depozit şi să scadă la 3% dobânda pentru facilitatea de creditare. Astfel, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit creşte la 0,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la sută. Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a participat la şedinţa BNR de politică monetară, unde s-a discutat şi despre ROBOR. Mişa a precizat, printre altele, că intervenţia sa a fost una strict tehnică, pentru a vedea cum să împletească cel mai bine politicile fiscale cu cele monetare, astfel încât să avem o situaţie cât mai stabilă în piaţă.

O perdea de fum pentru corupţie

Dincolo de istoria naţionalismului catalan, mişcarea pentru independenţă este în egală măsură un vehicul şi o perdea de fum pentru politicienii zilei, atât de la Barcelona, cât şi de la Madrid. Analiştii spanioli arată că naţionalismul catalan nu s-a manifestat radical, precum cel din Ţara Bascilor, iar în perioada democratică ce a început în 1978, aceasta a permis dezvoltarea Cataloniei. În spatele acestei prosperităţi a început să acţioneze "părintele" naţionalismului catalan actual, Jordi Puyol, un politician despre care s-a descoperit că a comis evaziune fiscală. Au urmat multe cazuri de corupţie privind Partidul Democrat Catalan (actualul Partid Catalan European Democratic), care l-a dat pe fostul preşedinte regional, Artur Mas. La Madrid, Partidul Popular al lui Mariano Rajoy a fost în centrul celui mai mare scandal de corupţie din perioada democratică, lăsat cu arestări şi condamnări notorii, lucru care a făcut ca Rajoy să conducă acum un guvern minoritar greu încropit.

Vine potopul! - Stelian Tănase

Guvernul este la ananghie, e clar pentru oricine urmăreşte ce se întâmplă. Dă din colţ în colţ fără soluţii. A deschis prea multe fronturi. Mihai Tudose nu mai ştie deja de unde să facă rost de parale. Scenariul Greciei se vede la orizont fără binoclu. Şi tot pe o guvernare de stânga, ca acolo. Regula e că un asemenea guvern socialist/social-democrat face favoruri în stânga şi în dreapta, face risipă, vinde pielea ursului din pădure. Ia măsuri antieconomice. De ce? Ca să fie popular, chiar dacă are buzunarele goale. Mai ales atunci! După noi potopul, dragi tovarăşi! Ce va face în 2020? Zdrobiţi în alegeri, vor trece în opoziţie, făcând pe democraţii. Îi vor lăsa pe fraierii de liberali să se descurce cu vistieria goală şi cu lumea în stradă. Ceva asemănător s-a petrecut în 1996, când partidul lui Ion Iliescu s-a retras bucuros de la putere în opoziţie şi CDR a preluat un dezastru.

CURENTUL

Primăria a decis să-i plătească lui Codrin Ştefănescu pentru un teren cu 2,5 milioane EURO mai mult decât preţul pieţei

Putred de bogat, hahalera Codrin Ştefănescu e zilnic la televizor unde plânge de mila românilor săraci şi înfierează candidaţii altor partide, absolvenţi de Harvard, Cambridge, Oxford, LSE, UCL etc. şi care se întorc în ţară pentru a aplica ceea ce au învăţat la marile universităţi. Desigur că Ştefănescu are şi el fanii lui cărora acesta li se pare, probabil, inteligent şi cult, preocupat de soarta lor. În anul 2013, o anchetă a evz.ro dezvăluia că pe un teren care pe piaţa liberă avea un preţ de 28 de euro metrul pătrat, negociabil, Primăria Capitalei condusă de Sorin Oprescu, a decis să plătească 161 de euro, în urma unei exproprieri, pentru a realiza "Penetraţia Bulevardul Timişoara", o prelungire a unei străzi, adică o sumă de 3.074.536 euro pentru un teren cumpărat cu 688.000 euro.

CURIERUL NATIONAL

Turismul în creştere, străinii stau puţin

În august 2017, comparativ cu luna corespunzătoare din 2016, atât sosirile cât şi înnoptările în structurile de primire turistică au înregistrat creşteri de 7,8%, respectiv 3,8%. S-au înregistrat 1.693.900 de sosiri în august 2017. Comparativ cu luna august 2016, în august 2017, la punctele de frontieră s-au înregistrat creşteri, atât la sosirile vizitatorilor străini, cu 19,6%, cât şi la plecările în străinătate ale vizitatorilor români, cu 34,4%.

Se pregăteşte o nouă lege a minelor

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică proiectul Legii minelor, care urmează să înlocuiască Legea minelor nr. 85/2003. Proiectul a fost elaborat de către o comisie interministerială, coordonată de Ministerul Economiei. Comisia Interministerială care a conceput noua lege a minelor a fost compusă din reprezentanţi ai Ministerelor Economiei (coordonator), ai Energiei, ai Mediului, Apelor şi Pădurilor, ai Culturii şi Identităţii Naţionale, ai Transporturilor, ai Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, precum şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. La elaborare au participat şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, patronate, sindicate, ai operatorilor economici din domeniul minier, precum şi reprezentanţi ai mediului academic.

Emiratele Arabe Unite au pus ochii pe agricultura românească

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, l-a primit luni, 2 octombrie 2017, pe ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România, E.S. Sheikh Ahmed Ali Hamas Almualla. La întâlnire au participat, de asemenea, Monica Gheorghiţă, secretar de stat, şi Radu Gabriel Safta, director general al Departamentului de Afaceri Globale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În cadrul vizitei, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite şi-a exprimat interesul pentru dezvoltarea relaţiilor de colaborare între cele două state, considerând oportună prezenţa mai multor firme din România la târgurile şi expoziţiile din domeniul agricol care se organizează în Emirate. Totodată, E.S. Sheikh Ahmed Ali Hamas Almualla a dorit să afle care ar fi oportunităţile de investiţii în sectorul agricol în ţara noastră.

Statele Unite expulzează 15 diplomaţi cubanezi, după ce a acuzat Havana ca a folosit arme sonice asupra diplomaţilor americani

Administraţia Trump expulzează 15 diplomaţi cubanezi, acuzând ca guvernul de la Havana ca nu a reuşit sa protejeze personalul american de atacurile misterioase care le-au afectat auzul, relatează Reuters. Diplomaţii cubanezi au la dispoziţie 7 zile pentru a pleca. "Ne menţinem relaţiile diplomatice", a spus secretarul american de stat Rex Tillerson intr-un comunicat de presa, dar "expulzările", au fost hotărâte din cauza "incapacităţii Cubei de a lua masuri pentru a-i proteja pe diplomaţii noştri", a adăugat acesta potrivit AFP. 22 de diplomaţi americani au fost afectaţi de atacurile misterioase, in urma cărora ar fi semnalat probleme de auz.

EVENIMENTUL ZILEI

Partida ROBOR, pierdută de Isărescu. Guvernul a "convins" BNR să intervină în criza dobânzilor

Triplarea indicelui ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în mai puţin de o săptămână, a provocat ieri două premiere în piaţa bancară din România: participarea unui ministru de Finanţe la o şedinţă a conducerii BNR şi faptul că Mugur Isărescu a recunoscut că a făcut o infuzie de bani în sistem pentru a calma creşterea dobânzilor. Intervenţia Băncii Naţionale a venit după cinci zile de creştere constantă a ROBOR, de la 0,69% la 1,8%, şi după ce instituţia a fost acuzată de premierul Mihai Tudose de o lipsă de implicare pentru a stopa creşterea dobânzilor la creditele în lei.

Românii au parte de o nouă minivacanţă. Elevii şi profesorii au liber şi în octombrie

Anul 2017 a fost unul foarte avantajos pentru români, care au avut parte de mai multe mini-vacanţe. Atunci când sărbătorile oficiale au picat în preajma weekend-ului, Guvernul a decis să le lege pentru a oferi mai multe zile libere românilor. Ziua Educaţiei se va sărbători pe 5 octombrie, astfel cadrele didactice împreună cu elevii lor vor avea prilej de relaxare pentru că nu se vor ţine cursuri. Patru zile de vacanţă vom avea şi spre finalul anului, când sărbătorim Sfantul Andrei şi Ziua Naţională, 1 decembrie. Prima şi a doua zi de Crăciun pică luni şi marţi, astfel că şi la finalul anului vom avea 4 zile libere legate.

ŞOC în presa din România! România Liberă a rămas fără angajaţi

Cutremur în redacţia unuia dintre cele mai importante ziare din ţară! Mai mulţi jurnalişti de la România Liberă au anunţat ieri, în redacţie, plecarea de la România liberă, cotidian deţinut de Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu. Conform informaţiilor Paginademedia.ro, este vorba despre Răzvan Chiruţă (redactor-şef) şi senior editorii Mihai Duţă, Mircea Marian, Silviu Sergiu, Cătălin Prisăcariu, Petre Bădică sunt printre cei care şi-au anunţat demisiile. Jurnaliştii s-au alăturat lui Sabin Orcan, căruia i s-a cerut de către patronat să părăsească ziarul, pe fondul problemelor financiare. Contact de Paginademedia.ro, Sabin Orcan a confirmat doar plecarea sa, nu şi a colegilor: "Mă despart în mod amiabil de ziar, cu acordul părţilor. Urmează să mă dedic altor proiect".

Lovitură DURĂ pentru Kim Jong-un! Decizia luată de China, care sperie Coreea de Nord

China ia poziţii, după cel de-al şaselea test nuclear efectuat luna trecută de Coreea de Nord. Preşedintele Xi Jinping a decis să oblige lucrătorii nord-coreeni din China să se întoarcă în ţara natală. China a ordonat stoparea prelungirii vizelor şi impunerea unui proces mai strict de repartizare a permiselor de şedere. Decizia se referă strict la muncitorii din Coreea de Nord care lucrează în China. De asemenea, Beijingul a ordonat ca pe 28 septembrie ca firmele din Coreea de Nord să-şi închidă activitatea în termen de 120 de zile. Imagini apărute în spaţiul virtual arată faptul că nord-coreenii se conformează cu ordinul preşedintelui chinez şi se retrag.

JURNALUL NATIONAL

Fonduri europene: din 30 miliarde , am cerut 5 si am incasat 0,4

România a reuşit să aducă în ţară numai 400 de milioane de euro, din cele aproape 33 de miliarde de euro care ne-au fost alocate de către Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020. Astfel, la jumătatea celui de-al doilea exerciţiu financiar prin care România poate primi fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, rata de absorbţie efectivă este de numai 1,1%. În acelaşi timp, Bulgaria a atras 850 milioane de euro, Cehia 1,38 miliarde de euro, Ungaria 2,14 miliarde de euro, iar Polonia 6,8 miliarde de euro. Banii atraşi de ţările vecine pe proiecte concrete au ajuns în economie, au creat locuri de muncă şi au generat PIB.

Cum ar cheltui românii fondurile de la UE

Un studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii arată că majoritatea românilor ar vrea ca fondurile europene accesate de România să fie cheltuite pentru construirea de şosele şi căi ferate şi dezvoltarea rurală. Sprijinirea grupurilor vulnerabile şi îmbunătăţirea instituţiilor publice, cele mai nepopulare domenii. Potrivit studiului, 52,6% dintre români ar fi de acord ca fondurile europene accesate de statul român să fie utilizate, în primul rând, pentru lucrări de infrastructură în domeniul transporturilor - căi ferate şi şosele, în timp ce dezvoltarea rurală ocupă locul doi pe lista de priorităţi a respondenţilor, cu 40% preferinţe. De asemenea, pregătirea forţei de muncă bine calificată este indicată ca prioritară de 39,8% dintre respondenţi.

Industria auto controlează 47% din exporturile româneşti

Industria auto a devenit în ultimii ani unul dintre principalii piloni ai economiei româneşti, angajând în total peste 150.000 de persoane şi asigurând 47% din exporturi în 2016. Cifra de afaceri a sectorului auto a depăşit 20 de miliarde de euro, determinată de exporturi deoarece piaţa locală este relativ mică şi se concentrează pe vehiculele second-hand. Anul trecut sectorul a înregistrat o rată de creştere de 9% faţă de 2015, iar media globală a avansat cu 1,6%. În acest ritm, se poate vorbi despre o creştere de 6 -7 % pe an până în 2020, se arată într-o analiză de profil. Până acum sectorul a fost condus de producătorii de automobile, unde Dacia-Renault a fost pe locul 11 la nivel european, cu aproape 360.000 de unităţi de produse în 2016. În prezent cea mai mare parte a creşterii provine de la producătorii de piese şi componente auto.

NATIONAL

DNA, gata sa-l salte pe Băsescu!

După cum reiese din informaţiile de ultima ora intrate in posesia National, DNA-ul este gata să ceară reţinerea si arestarea lui Traian Băsescu. Asta după ce, după cum se şuşoteşte la vârful sistemului, s-ar fi luat si OK-ul , fie el si tacit, necesar declanşării unei acţiuni care, cu siguranţă, va zgudui clasa politică si întreg sistemul aşa cum nu a mai fost niciodată până acum. Pentru ca Traian Băsescu nu este doar un fost preşedinte al României, ci si creatorul a ceea ce, acum, chiar el numeşte drept "sistemul ticăloşit". Pentru DNA iminenta inculpare a lui Traian Băsescu ar reprezenta o gură de oxigen uriaşă, care ar putea declanşa astfel o mai ampla operaţiune de recredibilizare.

Dosarul Băneasa, "Cronica unei sentinţe anunţate" !

Daca s-ar paria si pe viitoarele sentinţe pronunţate de către judecători, ceea ce, la ce bulibăşeală generalizată este in sistemul nostru judiciar, aproape că nu ar mai impresiona pe nimeni, cu siguranţa "latura civilă" disjunsa de către judecătorul Ion Bogdan Tudoran din "dosarul Băneasa" ar trebui exclusa din start, întrucât nu trebuie sa fii "Mama Omida" ca sa "ghiceşti" deznodământul de la Curtea de Apel Bucureşti. Fie si pentru simplul fapt ca, după ce i-a dat omului de afaceri Puiu Popoviciu o condamnare penala de şapte ani de închisoare, la care a adăugat "pro bono" si un spor de doi ani, judecătorul Ion Bogdan Tudoran judecă tot el, "in civil", stabilirea prejudiciului pe care de-abia acum trebuie sa-l scoată din burta pentru a-si justifica sentinţa din dosarul penal!

Metroul se extinde pe banii UE

Pare o veste bună: 251,8 milioane de euro din Fondul de coeziune vor fi investite in extinderea liniei 5 de metrou din capitala României. "Datorita Uniunii Europene, Bucureştiul va dispune de o reţea de metrou modernă. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra calităţii aerului din oraş, companiilor locale, turismului si, bineînţeles, asupra locuitorilor din cartierele ce vor fi astfel deservite", a declarat comisarul european pentru politica regionala, Corina Creţu. Odată lucrările terminate, noua secţiune va lega vestul oraşului de centru, de la Raul Doamnei la staţia Eroilor, unde se face conexiunea cu liniile 1 si 3. Linia M5 va deservi locuitorii cartierelor Drumul Taberei si Piaţa Iancului.

PUTEREA

SINDICATELE reîncep PROTESTELE!

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anunţat că, miercuri, de la ora 11.00, sindicaliştii vor picheta sediul Guvernului, nemulţumiţi de măsurile anunţate de Executiv. Protestului se alătură Sindicatul Naţional al Poliţiştilor. Cea mai mare problemă este transferul contribuţiilor de la angajator către angajat, ceea ce va detemina ca majorarea salarială anunţată pentru debutul anului 2018 să nu se regăsească, de fapt, în veniturile nete. Potrivit acestuia, România va avea "încă o bilă neagră", fiind "ţara care încearcă să distrugă modelul european" al asigurărilor sociale. La rândul său, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a precizat că angajaţii din sistem se vor alătura celor de la Cartel Alfa în mişcarea de protest.

ROMANIA LIBERA

Serviciile secrete nu mai au bani pentru contractori

Mira Telecom SRL, o firmă aflată în anturajul serviciilor secrete româneşti a intrat în insolvenţă cu datorii de peste 39.000.000 lei. Asociaţii firmei sunt parteneri de afaceri cu fiica generalului (r) Dumitru Zamfir, fost director adjunct la SRI. Generalul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în 2011, pentru că a luat o casă de la RA-APPS la un preţ subevaluat. Compania Mira Telecom este una dintre societăţile abonate la contractele cu statul care implementează proiecte IT în domeniul securităţii naţionale. În ultimii zece ani, a beneficiat de peste 200 de contracte publice. Valoarea cumulată a acestora se învârte în jurul sumei de 60 milioane de euro. Printre clienţii fideli ai firmei se află Administraţia Prezidenţială, SRI, DNA, SIE, STS, Ministerul Apărării, Ministerul de Interne şi Poliţia de Frontieră.

Regele Spaniei Felipe al VI-lea, despre organizatorii referendumului independenţei Cataluniei: Sunt "în afara legii şi democraţiei"

Regele Spaniei Felipe al VI-lea i-a condamnat marţi seara, într-un discurs televizat, pe organizatorii referendumului de duminică pe tema independenţei în Catalonia, pe care i-a avertizat că s-au plasat "în afara legii şi democraţiei". Suveranul spaniol a subliniat că este necesar ca statul să asigure ordinea constituţională şi statul de drept în Catalonia, relatează The Associated Press, citat de News.ro. În acest discurs către naţiune, Felipe a subliniat că situaţia din Spania este "extrem de gravă" şi a îndemnat la unitate. Sute de mii de persoane protestează, în Catalonia, faţă de violenţele poliţiei în referendumul de duminică, în care au fost rănite aproape 900 de persoane. Guvernul de la Madrid a catalogat referendumul drept ilegal.

ZIARUL FINANCIAR

Zi complicată la BNR: Pentru prima dată ministrul de finanţe solicită participarea la o şedinţă a CA al băncii centrale

La nivelul Guvernului şi al partidului de la putere există o nemulţumire crescândă la adresa băncii centrale în contextul în care s-au acumulat teme în care poziţiile au fost divergente. Astfel, Ministerul Finanţelor afirmă că nu este în regulă ca întreg sistemul bancar, cu active de 80 mld. euro, să plătească impozit pe profit foarte puţin. Conform unor date obţinute anterior de Ziarul Financiar de la Ministerul de Finanţe, sistemul bancar a plătit impozit pe profit aferent anului 2015 în valoare de 306,4 mil. lei (80 mil. euro). Veniturile la bugetul consolidat al statului sunt de 55 mld. euro pe an. Sentimentul din Finanţe şi din Guvern este că BNR nu trage la aceeaşi barcă şi că sunt puşi la punct. Deschiderea unui "front" în relaţia BNR - Guvern nu foloseşte de fapt nimănui şi poate atrage România într-o spirală a neîncrederii pe plan internaţional.

O minune: Israelienii de la Plaza Centers vor să reia proiectul de la Casa Radio, o investiţie de 1,5 miliarde de euro

Plaza Centers, parte a companiei Elbit Imaging, care deţine hotelul Radissson din Capitală, are în plan reluarea proiectului Dâmboviţa Centre Multifunctional Complex ce va fi construit pornind de la Casa Radio, acesta fiind "în faza plan şi de obţinere a autorizaţiilor" potrivit unui raport de pe bursa de la Londra. Investiţia totală în acest proiect este estimată la circa 1,5 miliarde de euro. În proiectul de la Casa Radio Plaza Centers deţine 75% dintr-un joint venture cu statul român, aceasta fiind cea mai mare dezvoltare imobiliară din zona centrală a Bucureştiului. Întreg proiectul ar urma să aibă o suprafaţă de 467.000 mp din care un centru comercial de 90.000 mp, centre de relaxare, birouri, hotel şi săli de conferinţe. Potrivit raportului, compania a obţinut un PUD - Plan Urbanistic de Detaliu şi PUZ - Plan Urbanistic Zonal pentru proiect.

Acţiunile Digi scad la Bursă

Serghei Bulgac, directorul general al Digi Communications (DIGI), spune că va plăti dividende în 2-3 ani, adică după ce compania va finaliza principalele proiecte de investiţii, respectiv dezvoltarea reţelelor de telefonie mobilă din România şi din Ungaria şi integrarea Invitel, operatorul de cablu din Ungaria cumpărat de Digi în iulie pentru 140 mil. euro. RCS&RDS, ultimul venit pe piaţa de telefonie mobilă din România şi din Ungaria, trebuie să investească masiv în propriile reţele de telefonie mobilă pentru a reduce decalajele faţă de liderii pieţei care operează chiar şi din 1997, cum este ca­zul Orange România. Telefonia mobilă a devenit principalul obiectiv de dezvoltare al Digi, iar compania a crescut pe acest segment întrucât clienţii încep să prefere să achiziţioneze pachete complete de servicii fixe şi mobile de la acelaşi furnizor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb