• ADEVARUL
• Mizeria se ascunde sub preş. Medicii din România, penalizaţi dacă semnalează infecţiile nosocomiale
Răsturnare de situaţie în cazul răniţilor din incendiul petrecut în urmă cu mai bine de o lună la Clubul Colectiv din Capitală după ce medicii de la Spitalul de Arşi din Bucureşti au avut curajul să recunoască faptul că o parte din tinerii internaţi aici au murit din cauza infecţiilor pe care le-au luat din spital. "La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorâţi de bacteriile care infectează spitalele şi nimeni dintre şefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta", a spus, iniţial unul dintre medici într-un interviu pentru Cătălin Tolontan. Declaraţia doctorului, făcută sub anonimat, a readus în atenţia opiniei publice un subiect fierbinte despre siguranţa pacienţilor în spitale. Asta pentru că, potrivit studiilor, în toate unităţile medicale pacienţii sensibili se pot contamina cu infecţii nosocomiale, care de cele mai multe ori sunt mortale. Diferenţa, arată specialiştii, e că dacă medicii care lucrează în străinătate sunt încurajaţi să raporteze aceste infecţii, medicii din România sunt penalizaţi dacă o fac.
• Să stârpim minciuna politrucilor: legea alegerii primarilor încă poate fi schimbată
Modificarea legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înainte de alegeri este posibilă legal, în pofida susţinerilor contrare pe care actori politici interesaţi le afirmă public în ultima vreme, arată o analiză realizată de "Adevărul", care a examinat atât exigenţele Comisiei de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale din România. Atât Codul de bune practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale permit modificări legislative în interiorul acestui interval, cu condiţia ca acestea să opereze în sensul lărgirii, şi nu limitării drepturilor electorale consfinţite de Constituţie. În aceste condiţii, deşi a mai rămas mai puţin de un an până la următoarele alegeri locale, încă este posibilă revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, chiar folosind instrumente rapide de legiferare, precum ordonanţele de urgenţă sau asumarea răspunderii Guvernului.
• DNA a deschis un dosar penal pentru nereguli la construirea Autostrăzii Sibiu - Orăştie
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis un dosar penal in rem privind construirea segmentului de drum Cunţa-Sălişte, de pe autostrada Sibiu-Orăştie. Potrivit unor surse judiciare, procurorii anticorupţie au indicii că, în cadrul acestui proiect, unii responsabili s-ar face vinovaţi de abuz în serviciu, fapte de corupţie şi de deturnare de fonduri europene. Deocamdată nu există persoane puse sub acuzare, arată Digi24. Acest caz vizează lotul trei al autostrăzii Sibiu-Orăştie, respectiv cei 22 de kilometri dintre Cunţa şi Sălişte. În ultimele luni, procurorii anticorupţie au ridicat mai multe documente de la sediul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Concret, DNA are suspiciuni că la sediul CNADNR, se află înscrisuri cu privire la derularea contractului de execuţie pentru lotul trei al acestei autostrăzi.
• Gata cu criza imobiliară? Au reînceput vânzările de apartamente încă din fază de proiect
La mai bine de cinci ani de la căderea pieţei imobiliare, proiectele rezidenţiale dau semne de revenire, iar cumpărătorii reîncep să facă achiziţii încă din faza de proiect. 2015 a fost un an bun pentru piaţa locuinţelor, atât pentru vânzători - care au mai urcat puţin preţurile -, cât şi pentru cumpărători - care au beneficiat de programe de creditare mai avantajoase. Preţurile locuinţelor au fost variate, în funcţie de zonă, dar şi de apetitul pentru achiziţii. Cel mai căutat segment de apartamente a fost cel de două camere, unde preţurile au variat de la aproximativ 30.000 de euro în provincie, la o medie de peste 60.000 de euro în Bucureşti. O altă piaţă imobiliară pe care analiştii o consideră în creştere este cea din Cluj-Napoca, susţinută în special de achiziţii făcute de persoane care lucrează în zona de IT. Acelaşi lucru este sesizat şi în Bucureşti, unde marea masă de clienţi vine din zona corporaţiilor.
• Documente-bombă de la Bruxelles: Statele Membre şi-ar putea închide frontierele pentru doi ani!
Un document cu circulaţie limitată (14300/15 din 1 decembrie 2015) redactat de Preşedinţia în exerciţiu a Consiliului European poate crea senzaţia acestui fine de an. Se numeşte "Integrity of the Schengen Area" şi este adresat COREPER (organismul care grupează reprezentanţii Statelor Membre), dar şi Consiliului (posibil şi Consiliului JAI reunit ieri şi azi la Bruxelles). Foarte importante, pentru a înţelege sensul propunerilor excepţionale din concluzia documentului, sunt datele statistice privind dimensiunea fluxului migratoriu care a lovit Europa în ultimele luni. Astfel, se spune în document, "conform datelor oferite de Frontex, în perioada ianuarie-octombrie 2015, la frontierele externe ale UE s-au înregistrat peste 1,2 milioane de treceri frauduloase ale graniţelor, aceasta reprezentând o creştere cu 431% faţă de perioada corespunzătoare din 2014. În plus, nu au fost înregistrate multe dintre trecerile ilegale de frontieră".
• Bugetul pe 2016, primele detalii: Guvernul păstrează majorările salariale şi mizează pe o creştere economică de 4,1%
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat joi proiecţiile macroeconomice care stau la baza alcătuirii bugetului pentru 2016. Dragu a anunţat un deficit ESA de 2,95% şi o creştere economică de 4,1% pentru 2016. Produsul Intern Brut estimat pentru 2016 va fi de 746,6 miliarde de lei. Anca Dragu a anunţat că Executivul va păstra majorările de salarii decise de Parlament şi de Guvernul Ponta pentru angajaţii din sectorul public. Majorările salariale vor duce la o creştere a ponderii cu cheltuielile salariale de la 7,3% din PIB în acest an la 7,7% în 2016. Creşterile salariale vor fi făcute într-o singură tranşă, a spus ministrul Finanţelor. Ministrul Finanţelor a dat detalii şi despre investiţiile publice. Astfel, Anca Dragu a anunţat că valoarea investiţiilor va creşte în 2016 faţă de valoarea care se prognozează a fi atinsă în 2015: de la 33 miliarde de lei estimaţi anterior la 37,7 miliarde de lei prognozaţi în 2016. Din cei 37,7 miliarde de lei alocaţi pentru investiţii în 2016, aproape jumătate vor proveni de la bugetul de stat, iar cealaltă jumătate - din fonduri europene.
• Combustibilul viitorului: un grup românesc a deschis prima staţie de alimentare cu gaz natural comprimat din ţara noastră
Antares Group, care reuneşte mai multe companii cu acţionariat românesc din Râmnicu Vâlcea, inaugurează prima staţie de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat (GNCV) din ţara noastră. Costurile pentru alimentarea unei maşini cu acest combustibil sunt cu 50% mai mici faţă de carburanţii clasici. Staţia se află în Râmnicu Vâlcea, lângă drumul european E81, aproape de o conductă de gaz natural, iar investiţia s-a ridicat la 3,2 milioane de euro. Antares are în plan deschiderea unui număr total de 14 astfel de staţii, nivel apropiat de cel al benzinăriilor Gazprom, următoarea urmând a fi inaugurată în Bucureşti. Reţeaua va permite utilizatorilor să se deplaseze oriunde în ţară şi în Europa, cu atât mai mult cu cât toate ţările din Uniunea Europeană au deja reţele de staţii de GNCV. Automobilele de acest tip poluează cu 30% mai puşin şi sunt cu 50-70% mai silenţioase decât maşinile cu motor diesel. Un vehicul de acest tip are o autonomie de până la 500 de kilometri.
• Falimentul Astra Asigurări nu ajută prea mult clienţii
Tribunalul Bucureşti a decis intrarea Astra Asigurări în faliment la cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), decizia nefiind, însă, definitivă. Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) va prelua plata daunelor, dar numai după ce decizia va rămâne definitivă, astfel că nu va putea face plăţi încă. ASF a decis în august intrarea în faliment a Astra, societate aflată în administrare specială după ce compania nu a reuşit să strângă 425 de milioane de lei necesari pentru o majorare de capital. Compania de asigurări s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având că administrator special KPMG Advisory. La momentul anunţului ASF că va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.
• BANCHERUL
• Programul Prima Casa ar putea fi schimbat, spune noul ministru al Finanţelor, Anca Dragu
Noul ministru tehnocrat al finanţelor, Anca Dana Dragu, spune ca programul de credite ipotecare garantat de stat, Prima Casa, este de succes, însă ar putea fi modificat, in condiţiile in care si creditele ipotecare standard acordate de bănci sunt in creştere. Daca ne gândim însă la ce impact ar putea avea noua lege privind darea in plata asupra creditării imobiliare, s-ar putea ca Programul Prima Casa sa devina mai necesar ca niciodată, poate chiar relaxat, daca băncile vor majora avansul la creditele standard. "A fost un program de succes, avem peste 160.000 de proiecte pe "Prima casă". Luăm în calcul diferite scenarii. Aceste scenarii au în vedere actualele date economice şi macroeconomice, deoarece constatăm o creştere accelerată a creditului, deja, în afara Programului "Prima casă". De asemenea, avem o situaţie a lichidităţii în bănci foarte bună, care nu ar mai necesita atâta sprijin din partea statului. Deci, toate aceste elemente legate de costuri şi oportunităţi sunt luate în considerare în acest moment şi vom anunţa rezultatele într-un scurt timp", a spus Anca Dana Dragu.
• Sindicaliştii de la BRD sunt in greva japoneza
Sindicatul Impact din BRD, care numără 3800 de membri, jumate din numărul total de 7500 de angajaţi ai băncii deţinute de francezii de la Societe Generale, au decis sa intre in greva japoneza, după ce la începutul lunii trecute au protestat fără succes in fata sediului central al băncii din Piaţa Victoriei din Capitala, in speranţa ca vor obţine, printre altele, majorarea salariilor cu 100 de lei si o prima de 700 de lei pentru vestimentaţia obligatorie la serviciu. Sindicatul susţine ca majorarea salariilor de bază cu 100 lei brut pentru toţi salariaţii cu minim 3 ani vechime în BRD reprezintă o cotă parte din inflaţia neacordată în perioada 2009-2014. BRD nu este însă de acord sa le dea angajaţilor atâţia bani pentru asigurarea vestimentaţiei, considerând ca "este o încercare de întoarcere în timp la o prevedere de dinainte de privatizarea băncii." In schimb, banca spune ca-si recompensează angajaţii cu vechime de cinci ani cu cate 40 de acţiuni Societe Generale in valoare de 8.000 de lei, in doua transe: una in martie 2015, iar a doua in martie 2016.
• CURENTUL
• Cine minte? MS contrazice Spitalul de Arşi: există protocoale pentru marii arşi
Ieri la Spitalul de Arşi, dr. Adrian Stănculea şi dr. Cristian Niţescu au susţinut o conferinţă de presă în care au explicat că România nu are un protocoale pentru marii arşi, ceea ce înseamnă că fiecare spital îi tratează pe pacienţi cum consideră de cuviinţă, că protocoalele nu salvează pacientul, ci mai degrabă medicul, că există nişte ghiduri, protocolul adaptându-se la fiecare bolnav în parte, că protocoalele depanează situaţiile de urgenţă, ele nu vor salva bolnavul, ci evită morţile accidentale. Ministerul Sănătăţii a emis ulterior un comunicat care contrazice toate declaraţiile celor doi medici. Adică nu numai că aveau protocoale dar acestea s-au şi retransmis spitalelor după incendiul de la Colectiv: "Spitalele din Romania utilizeaza ghiduri nationale si internationale precum si protocoale specifice de tratament in cazul marilor arsi. Dupa incendiul din data de 30 octombrie, Ministerul Sanatatii a transmis din nou catre unitatile sanitare care au preluat in ingrijire ranitii de la Colectiv aceste protocoale.
• Speculanţi - de Tia Şerbănescu
Şedinţa solemnă a Senatului consacrată Zilei Naţionale, convocată şi condusă de Tăriceanu n-a fost prea convingătoare. Preşedintele Iohannis n-a onorat invitaţia deşi Tăriceanu a dat asigurări că "aici e o şedinţă sobră, nu se bea şi nu se dansează". Aia mai lipsea. Dintre foştii preşedinţi a participat doar Emil Constantinescu - poate fiindcă demult nu mai avusese unde să ţină un discurs. Dânsul ne-a avertizat că "riscăm să câştigăm lupta cu corupţia şi să pierdem lupta cu democraţia". Păi, nu prea vedem de ce să luptăm cu democraţia şi să mai şi câştigăm. E mai bine să câştige democraţia. Dar cam la fel zic şi cei care acuză că lupta cu terorismul afectează democraţia. Şi ce să facem? Nu mai luptăm cu terorismul, nu mai luptăm cu corupţia? Senatul a votat cererea DNA privind arestarea lui Dan Şova. A dispărut Ponta, era clar că Şi-o va lua. Cioloş a dezminţit zvonul că ar urma să preia PNL: "nu mă interesează să mă prezint la alegerile din 2016, cu cât repet mai mult aceste lucruri, cu atât mai mult cresc speculaţiile". Asta-i reţeta speculanţilor: iau de la producător o afirmaţie şi o scot la tarabă cu atâtea adaosuri comerciale încât o vând la preţ de speculă cu titlu de bombă. Nişte tehnocraţi!
• EVENIMENTUL ZILEI
• Putin: Turcia va regreta cu vârf si îndesat cele comise. Vor urma represalii!
Preşedintele rus a atenţionat că Turcia "nu va scăpa doar cu roşii" şi cu restricţii pentru companiile turce din domeniul construcţiilor pentru "uciderea de piloţi ruşi" şi că Ankara "va regreta nu o singură dată cele comise", scrie portalul de stiri Business Insider. Preşedintele Vladimir Putin a declarat ca doborarea de catre Turcia a unui avion militar rusesc a fost o crimă de război şi că Kremlinul va pedepsi Ankara cu sancţiuni suplimentare. Semnalul dat de liderul de la Kremlin este ca incidentul ar fi de lungă durată şi cu consecinte grave. La cateva minute după ce Putin a terminat de vorbit, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat ca Moscova intrerupe discuţiile cu Ankara cu privire la conducta de gaz Turkish Stream, o mutare simbolica conceput pentru a sublinia furia Kremlin-ului. Putin, care a făcut aceste comentarii joi în timpul discursului sau anual in fata natiunii, a spus ca Rusia nu va uita incidentul din 24 Noiembrie, pe care continua să-l considere "o trădare teribilă".
• BOMBĂ în CAZUL COLECTIV. Raed Arafat şi fostul ministru Nicolae Bănicioiu AU FOST ACUZAŢI DE CRIMĂ
Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morţi în spitale, în urma tragediei din Colectiv, este cel care a scris pe Facebook, că politicienii şi şefii de spitale trebuie să îşi asume vina şi să demisioneze pentru că sunt incompetenţi şi i-au ucis fiul. "Domnilor politicieni, domnule Arafat, eu sunt tatăl unui copil de 22 de ani, proaspăt absolvent de ASE, cursuri de zi, care noaptea muncea pentru una dintre cele mai mari companii din lume şi care îşi găsea timp să şi cânte, pentru că asta era pasiunea lui. Copilul ăsta ar fi trăit dacă voi nu va încăpăţânaţi şi nu vă credeaţi de neînvins. Sunteţi nişte incompetenţi, iar incompetenţa voastră a ucis. Vă acuz de crimă domnule Arafat, domnule Bănicioiu, domnilor manageri. Dumneavoastră încercaţi să vă acoperiţi urmele, dar nu veţi reuşi.", a transmis Eugen Iancu, tatăl celui care a fost ucis din cauza incendiului de la Colectiv, Mihai Alexandru Iancu.
• Merkel SFIDATĂ la vârful Europei
Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, îi cere cancelarului german să renunţe la promisiunea de a primi şi mai mulţi refugiaţi. Donald Tusk apreciază că valul de imigranţi " este prea mare pentru a nu fi stăvilit". Într-un interviu pentru şase cotidiene străine, liderul Consiliului European dă asigurări că celelalte ţări din UE refuză să urmeze Germania. Este necesar ca Angela Merkel să revină asupra promisiunii sale de primire a tuturor solicitanţilor de azil. Turcia nu este decât prima za dintr-un lung lanţ. Pentru partea europeană, aceasta înseamnă că fiecare ţară trebuie să respecte şi să aplice codul Schengen, inclusiv regula care impune ca solicitanţii de azil să fie trimişi în ţările de sosire (în spaţiul UE - n.r.), de exemplu Grecia. Trebuie de asemenea să schimbăm starea de spirit: acest val de imigraţie este prea mare pentru a nu fi stăvilit. Cu toţii trebuie să respectăm regulile, fie că este vorba despre codul Schengen, fie despre plafonarea deficitelor bugetare. Nimeni nu se poate eschiva, nici măcar Germania.
• JURNALUL NATIONAL
• Scandalul morţilor cu zile de la Colectiv
Trei dintre tinerii răniţi în Clubul Colectiv au murit la Spitalul de Arşi din cauza infecţiilor nosocomiale, au recunoscut reprezentanţii unităţii medicale din Capitală, după ce un alt medic a afirmat că victimele au pierit contractând germeni extrem de periculoşi. Un medic de la Spitalul de Arşi a provocat un adevărat scandal afirmând, sub protecţia anonimatului, că mulţi dintre răniţii din Colectiv au murit cu zile, în urma infecţiilor cu diverşi germeni periculoşi din spitale, şi că aceştia ar fi putut fi salvaţi dacă erau transportaţi în timp util în străinătate. Infecţiile apar cam din ziua a cincea, a mai spus medicul, precizând că de ani de zile oamenii internaţi mor pe capete din cauza septicemiei dezvoltate de microbi. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, dr. Adrian Stănculea, a confirmat prezenţa infecţiilor: "Am avut 27 de bolnavi internaţi în spital, din care au decedat şase, iar dintre cei care au decedat din cauza infecţiilor sunt trei bolnavi".
• Ioan Oltean: Avem un Parlament condus de DNA! Sunt victima sistemului creat de partidul meu!
Pus la zis de DNA, pe baza denunturilor unui puscarias, care acredita ideea transmiterii unui sac cu 600.000 euro, fostul lider PDL Ioan Oltean, unul dintre artizanii sistemului lui Traian Basescu, iese pentru prima data public la Lumeajustitiei.ro pentru a explica cat de subtiri sunt acuzatiile formulate impotriva sa de procurorii anticoruptie. Dincolo de argumentele prezentate de Ioan Oltean in legatura cu dosarul in care este acuzat, dezvaluirile sale sunt cutremuratoare pentru Romania. Ioan Oltean recunoaste ca sistemul din care face parte DNA a fost unul creat de regimul Basescu, inclusiv cu sprijinul sau, dar ca acest sistem a scapat de sub control si nici chiar Traian Basescu nu il mai poate struni.
• Românii, cei mai cheltuitori europeni de Crăciun
Românii sunt dispuşi să cheltuiască cei mai mulţi bani, raportat la venituri, în perioada Crăciunului, la nivelul Uniunii Europene, se arată într-un studiu. Suma medie pe care românii intenţionează să o aloce târguielilor în perioada Sărbătorilor se ridică la 110 euro, ceea ce reprezintă 32% din veniturile lunare nete. În top suntem urmaţi de cehi şi britanici. În ceea ce priveşte valoarea absolută a cheltuielilor, britanicii se situează pe primul loc, bugetul alocat pentru târguielile de Sărbători fiind de 420 de euro de persoană. Comparativ, bugetul alocat cheltuielilor de Crăciun reprezintă 15% din venitul mediu al unui britanic. În ce-i priveşte pe cehi, aceştia sunt dispuşi să aloce 25% din venituri pentru târguielile de Sărbători. Un studiu realizat anul trecut detalia şi produsele preferate de români în perioada Crăciunului. 28% din bani sunt cheltuiţi pe haine, 15% pe jucării, 15% pe dulciuri, 14% pe aparatură electrocasnică şi 8% pe produse cosmetice. Amortizarea cheltuielilor poate dura două luni în România, faţă de doua saptamani in Europa Occidentala.
• NATIONAL
" Hobbitul" Diacomatu, călăuza DNA spre Pământul de Mijloc al marilor combinaţii transpartinice
De atâta amar de vreme, departe de ochii opiniei publice, in timp ce se certau "ca chiorii" pe la talk show-uri, liderii politici făceau intre ei "afaceri" subterane, unele mai mult decât bănoase. Iar de cele mai multe ori, responsabili de buna funcţionare a reţelelor transpartinice erau tot felul de băieţi descurcăreţi, doldora de bănet, care făceau pe curierii intre numele grele ale politicii. Procurorii Laurei Codruţa Kovesi tocmai ce au declanşat o ampla operaţiune de identificare a acestor veritabili "hobbiti" care îşi derulau afacerile oneroase pe teritoriul Pământului de Mijloc, unde se întâlneau interesele financiare a atâtor politicieni rivali. După ce Sergiu Diacomatu a fost înhăţat de către procurorii DNA, multa lume a zis ca ar fi suficient ca acesta sa strănute, ca Teodor Atanasiu va răci instant. Si, într-adevăr, Diacomatu nu este degeaba perceput drept "săgeata" lui "Tase" Atanasiu. Numai ca, pana la acest statut, acelaşi Diacomatu a fost omul "de combinaţii" a nenumăraţi alţi lideri politici.
• Alina Gorghiu îl alunga pe Cătălin Predoiu din Bucureşti
Rămas premier in umbra pentru vecie, lui Cătălin Predoiu i se trânteşte in nas si poarta Primăriei Capitalei. După ce si-a luat adio de la Palatul Cotroceni, Predoiu si-a îndreptat privirile spre Primăria Generala. Gest care a impresionat-o neplăcut pe Alina Gorghiu, care se aştepta ca fostul pedelist sa fi priceput pana acum ca nu este agreat nici de foştii liberali si nici de Klaus Iohannis. Întrebată cum comentează interesul manifestat de Cătălin Predoiu pentru Primăria Capitalei, Gorghiu a precizat tranşant ca fostul "premier din umbra" poate spera cel mult la postura de "primar din umbra". "Eu il apreciez foarte mult pe Cătălin Predoiu, dar ce vreau eu s-ar putea sa nu coincidă cu părerile electoratului.
• PUTEREA
• Guvernul Cioloş, test important pe 10 decembrie. 7.000 de autovehicule anunţate la mega-greva transportatorilor
Joi, 10 decembrie, circulaţia în Bucureşti va fi paralizată pentru cel puţin patru ore. Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) organizează între orele 10:00 - 14:00 un miting de protest în faţa Guvernului României, urmat de un marş de protest în faţa Primăriei Municipiului Bucureşti şi în faţa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).La acţiunea de protest vor fi mobilizate aproximativ 7.000 de autobuze, autocare şi taxiuri care aparţin patronatelor cu activitate în domeniul transportului public de persoane, anunţă organizatorii. Toate problemele reclamate de COTAR, precum noul program de transport pentru zona metropolitană Bucureşti, plata sumelor restante pentru programele sociale guvernamentale (precum cupoanele pentru pensionari şi persoane cu handicap), audit la Direcţia Transporturi din PMB şi vizarea autorizaţiilor taxi , scutirea transportatorilor de la plata lunară a drepturilor de autor, schimbarea modului de calcul al poliţei RCA, datează de dinaintea instalării Guvernului Cioloş.
• Diversiunea lui Neculai Onţanu. Tribunalul Bucureşti a suspendat lucrările la parcul de distracţii din Plumbuita
Muşchii primarului din sectorul 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, par să se înmoaie. Tribunalul Bucureşti a suspendat autorizaţiile prin care Primăria Sectorului 2 construieşte un parc de distracţii în Parcul Plumbuita pe fonduri europene. Principalul motiv al judecătorului a fost defrişarea a circa 5.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, adică tăierea a 67 de copaci. Cu toate acestea, edilul sectorului 2 nu a oprit lucrările şi riscă o condamnare penală, spun ONG-urile. Cu doar câteva zile înainte de pronunţarea Tribunalului Bucureşti în dosarul 16091/3/2015, Neculai Onţanu anunţa că echipamentele pentru Parcul de distracţii din Plumbuita sunt pe drum. El miza pe faptul că judecătorul a amânat pronunţarea din 2 noiembrie până pe 18 noiembrie 2015 şi se va lăsa influenţat de anvergura lucrărilor. Nu a fost aşa, Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat în favoarea cetăţenilor, reprezentaţi de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Fundaţia Eco-Civica.
• ROMANIA LIBERA
• Abandonat de PSD, Dan Şova a fost încătuşat
Senatul i-a ridicat, ieri, prin vot imunitatea, dar rezultatul din Parlament nu se explică prin respectul deosebit pe care l-ar fi căpătat aleşii faţă de DNA, ci mai degrabă prin jocuri politice. Cu 95 de voturi "pentru" şi 30 de voturi "împotrivă", Senatul a încuviinţat, ieri, reţinerea şi arestarea preventivă a prietenului ex-premierului Victor Ponta. De la vot au lipsit trei sferturi din reprezentanţii UDMR, dar şi unii liberali şi social-democraţi. După publicarea hotărârii Senatului în Monitorul Oficial, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus reţinerea lui Dan Şova, după care acesta a fost prezentat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de arestare preventivă. Senatorul PSD este acuzat, în acest dosar, că a luat 100.000 de euro mită pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură, folosindu-se de influenţa pe care o avea pe lângă directorul general al Centralei, Mihai Bălan.
• Interviu cu Refat Ciubarov, liderul tătarilor din Crimeea: Avem nevoie de un bastion echipat cu sprijinul NATO
Tătarii care luptă la Doneţk şi Lugansk împotriva ruşilor şi-ar dori un batalion care să fie echipat cu sprijinul NATO. Refat Ciubarov, liderul tătarilor din Crimeea, îşi începe argumentaţia pentru poziţia pro-Kiev explicând că toţi tătarii din România sunt din Crimeea şi au venit aici după primul val de agresiune al Rusiei de la 1783 (când are loc prima anexare a Crimeii). Ciubarov, care are interdicţie de a intra în Crimeea vreme de 5 ani, provine dintr-o familie care a fost deportată de Stalin în 1944, "o dată cu toţi ceilalţi tătari" din peninsulă; s-au putut întoarce abia după ce Ucraina a devenit independentă. Mama lui, în vârstă de 82 de ani, nu mai vrea să părăsească încă o dată Crimeea, de teamă că nu s-ar mai putea întoarce. Deputatul ucrainean susţine că tătarii care luptă la Doneţk şi Lugansk împotriva ruşilor şi-ar dori un batalion al tătarilor sau măcar unul al celor din Crimeea, care să fie echipat cu sprijinul NATO. "Dorim şi ajutorul Turciei, dar numai prin NATO", precizează Ciubarov.
• ZIARUL FINANCIAR
• Cum şi-au folosit americanii de la HP poziţia dominantă şi au scos din joc o firmă românească
Subsidiara gigantului american Hewlett-Packard (HP) a fost amendată de Consiliul Concurenţei (CC) pentru abuz de poziţie dominantă deoarece în anul 2011 a decis unilateral să nu mai colaboreze decât cu unul dintre cei patru parteneri ai săi care livrau consumabile către compania OMV-Petrom, punându-i astfel pe ceilalţi trei parteneri în imposibilitatea de a continua colaborarea cu compania petrolieră. "HP România a refuzat să comunice liste de preţ în mod identic către toţi partenerii HP. Au fost 4 furnizori în acel moment, dar HP a decis să susţină doar pe S&T România, filială a S&T Austria ce furniza Petrom şi alte servicii IT", a declarat pentru ZF Ion Şandru, proprietarul ISA SRL, una dintre companiile cu care HP a întrerupt contractele în derulare în 2011 şi cel care a şi reclamat situaţia la Consiliul Concurenţei.
• Consumul creşte cu peste 20% de cinci luni
Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în octombrie cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în primele zece luni avansul s-a ridicat la 7% (ca serie brută), motorul fiind consumul de alimente, băuturi şi tutun care de cinci luni creşte cu peste 20% lunar, arată rapoartele INS. După rate lunare de creştere cuprinse între 7 şi 10% în prima jumătate a anului, cifra de afaceri din comerţul cu alimente, băuturi şi tutun a trecut la salturi de peste 20% începând din iunie 2015, lună care a fost marcată de introducerea TVA de 9% la alimente. Dacă anul trecut creşterile din aceeaşi perioadă a anului erau privite ca "o recuperare" după declinul abrupt din perioada 2010-2012, vânzările din acest an vin să confirme faptul că, la fel ca în perioada de boom economic, consumul a devenit un motor de creştere al PIB-ului.
• BNR: Cine va beneficia de legea dării în plată? În niciun caz cei cu credite mai mici de 150.000 euro
Nicolae Cinteză, şeful supravegherii din BNR: Sunt mai convins ca oricând că DNA ar trebui să analizeze condiţiile în care s-a iniţiat legea. Apariţia legii privind "darea în plată" a imobilelor a generat dezbateri aprinse, subiectul potenţialilor beneficiari şi pretinsul caracter social provocând reacţii contradictorii. Statisticile băncii centrale arată că ipotecarele de peste 150.000 de euro "performează" la restanţe. La împrumuturile mai mici de 150.000 de euro ponderea sumelor restante faţă de cele datorate este de 1,69%. Pe de altă parte, la împrumuturile ipotecare cu o valoare cuprinsă între 150.000 de euro şi 2 mil. euro, ponderea sumelor restante faţă de cele datorate este cuprinsă între 11,67% şi 38,5%, în timp ce la creditele de peste 2 mil. euro procentul ajunge la 46%, potrivit datelor BNR.