REVISTA PRESEI 05.01.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 ianuarie 2016

ADEVARUL

Arabia Saudită suspendă traficul aerian şi relaţiile comerciale cu Iranul

Arabia Saudită întrerupe relaţiile comerciale cu Iranul şi suspendă traficul aerian între cele două state, interzicându-le cetăţenilor saudiţi să călătorească în Iran, a declarat, luni, ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, la o zi după întreruperea relaţiilor diplomatice. Pelerinii iranieni vor fi în continuare bineveniţi în Mecca şi Medina, a precizat al-Jubeir într-un interviu acordat agenţiei de presă Reuters. El a explicat că decizia de suspendare a traficului aerian şi a relaţiilor comerciale cu Iranul a fost luată pe fondul tensiunilor din ultimele trei zile, adăugând că Iranul trebuie să se comporte ca "o ţară normală" şi nu ca una "revoluţionară" şi să respecte normele internaţionale înainte ca relaţiile să fie reluate. Deciziile radicale de luni vin în contextul în care cu o zi înainte Arabia Saudită a anunţat întreruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul.

Noul Război Rece din Orientul Mijlociu: Arabia Saudită, Iranul şi şahul geopolitic

Relaţiile diplomatice dintre Arabia Saudită şi Iran au fost rupte când, în data de 3 ianuarie 2016, Riadul a oferit 48 de ore diplomaţilor iranieni pentru a părăsi Regatul. Comportamentul saudiţilor însă nu este deloc surprinzător, el venind pe fondul unor tensiuni accentuate odată cu Primăvara Arabă, atunci când cele două state s-au poziţionat ca singurii actori ce luptă pentru hegemonia regională, într-un context în care Egiptului îi trebuie ani buni pentru a-şi redresa economia, iar politica externă a Turciei în Orient a eşuat. Deşi Regatul a resimţit efectele Primăverii Arabe, Riadul a reuşit să menţină stabilitatea internă atât în propriile-i graniţe, cât şi în Bahrain, Oman sau Kuweit, erijându-se cu adevărat în statutul de lider al Consiliului de Cooperare a Golfului, aducând totodată inclusiv Qatarul în propria-i sferă de influenţă. Din acel moment, întregul Orient Mijlociu s-a transformat într-o tablă de şah în care saudiţii şi Iranul şi-au urmărit propriile interese geopolitice.

Cum a evoluat relaţia dintre România şi Moldova în era Iohannis

În primul an de preşedinţie, Klaus Iohannis a schimbat total maniera în care România împinge de la spate Republica Moldova pe drumul său către UE. Dacă Traian Băsescu bătea cu pumnul în masă la Bucureşti şi influenţa evenimentele politice de la Chişinău, Klaus Iohannis a fost mai rece în declaraţii, discret în vizite, dar mult mai radical în gesturi. Spre exemplu, a suspendat o finanţare de 150 de milioane de euro până când Republica Moldova nu va începe un proces accelerat de reforme.Totuşi, la Chişinău nu se schimbă nimic, deşi anul trecut s-au schimbat trei guverne. Plecând de la această criză continuă, "Adevărul" face o scurtă trecere în revistă a relaţiei dintre Basarabia şi România în primul an de mandat Iohannis, iar analiştii politici arată ce a făcut bine, unde a greşit şi ce trebuie să facă pe viitor şeful statului pentru românii de peste Prut.

Decizie fără precedent într-o Românie in care construcţiile se fac haotic si cu avize luate pe spaga.

O familie din Cluj a reuşit sa obţină in instanţa despăgubiri in valoare de 65.000 de euro după ce lângă locuinţa lor a fost construit un imobil care blochează lumina soarelui - lucru interzis de un ordin al Ministerului Sănătăţii. Totul a început in 2009 când in spatele casei familiei Roşca a apărut un bloc de 3 etaje plus mansarda la numai câţiva metri de gardul lor. De atunci proprietarii casei au făcut continuu plângeri la primărie si au adus chiar specialişti care sa demonstreze faptul ca locuinţa nu beneficiază de suficienta lumina si ca blocul este mult prea aproape. In urma expertizei tehnice s-a stabilit ca intr-un colt al casei soarele bate doar o ora si 20 de minute. In ceea ce priveşte distanta, aceasta trebuie sa fie mai mare sau cel puţin egala cu înălţimea clădirii mai înalte. In cazul de fata blocul are 14 metri înălţime iar distanta dintre clădiri este de doar 7 metri. Domnul Roşca susţine ca de când a fost ridicat blocul, cheltuielile locuinţei au crescut cu 1000 de lei in fiecare iarna. In plus, oamenii nu au deloc intimitate.

România, legată la mâini în cazul românului din Norvegia rămas fără copii: Document MAE

Un document emis de Ministerul Afacerilor Externe din România aduce clarificări importante referitoare la cazul familiei Bodnariu din Norvegia, rămasă fără cei cinci copii luaţi de autorităţi. În document, MAE arată că posibilităţile de intervenţie în acest caz sunt extrem de limitate, serviciile de protecţie a copilului dn Norvegia fiind complet descentralizate. Cultul Penticostal din România, din care fac parte Marius şi Ruth Bodnariu, a intervenit în cazul familiei rămase fără copii în Norvegia, solicitând puncte de vedere de la Ministerul Afacerilor Externe şi Administraţia Prezidenţială.

Idei de afaceri pentru 2016 -Culturi profitabile pe suprafeţe mici

Cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici rămân, şi în 2016, cele de nişă. Pentru cei care deţin un teren mic, de un hectar, două sau trei, potenţialul de câştig este consistent. Trebuie însă avut în vedere ca afacerea să aibă la bază cererea de pe piaţa locală, deoarece fără o valorificare inteligentă, poate o minimă procesare, profitul se poate lăsa aşteptat, scrie Agrointeligenţa.ro. Cătina şi-a câştigat un loc pe piaţă mulţumită promovării de care a beneficiat în ultimii ani ca fruct-minune pentru imunitate. Costurile cu înfiinţarea şi întreţinerea unui hectar de cătină sunt cuprinse între 1.500 şi 3.500 de euro, investiţie care se recuperează rapid cu ajutorul producţiilor medii de 15 tone la hectar şi un preţ mediu pentru un kilogram de cătina între 10 şi 15 lei. Pentru cultura de căpşun, cultura în câmp este cea mai ieftină, în timp ce la solar, specialiştii recomandă investiţia doar dacă se asigură rotaţia culturilor. Astfel, potrivit lui Nelu Orlaie, proprietarul pepinierelor Hida, un hectar de căpşun "la cheie" ajunge la 55.000 de lei şi va da 80 de tone de fructe în cei trei ani de exploatare.

Legea nescrisă din Mafia Permiselor: romii sunt discriminaţi până şi la şpagă

Preţul minim pentru a trece proba practică, traseul, pentru a obţine fraudulos permisul de conducere era de 300 de euro, potrivit celei mai recente anchete în care sunt implicate 87 de persoane. Este vorba de candidaţi, instructori auto şi şapte agenţi de la Direcţia Permise de Conducere, cercetaţi pentru luare sau dare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă. Şpaga pentru a trece proba de "traseu" putea creşte în patru cazuri: pentru candidaţii de etnie romă, pentru candidaţii care au fost condamnaţi, la examenul pentru redobândirea permisului, sau pentru elevii ale căror dosare de şcolarizare se apropie de data de expirare a valabilităţii.

Tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran pot afecta şi mai mult piaţa petrolului

Tensiunile diplomatice dintre Arabia Saudită şi Iran, doi dintre cei mai mari exportatori de ţiţei din lume, pot afecta eforturile de calmare a pieţei petrolului, scrie Wall Street Journal. Ţiţeiul s-a scumpit cu 3% luni, dar investitorii se aşteaptă ca Iranul să "inunde" lumea cu petrol după ridicarea sancţiunilor privind programul său nuclear. Iranul va începe să exporte circa un milion de barili pe zi după ce sancţiunile occidentale vor fi eliminate. Cotaţiile petrolului au scăzut de la 115 dolari pe baril în 2014 la niveluri situate în jurul a 37 de dolari pe baril din cauza supra-producţiei de pe piaţă, după ce OPEC - organizaţia producătorilor şi exportatorilor de petrol - a abandonat politica de susţinere a preţurilor prin tăierea producţiei. Ulterior, Rusia a acuzat Arabia Saudită că a destabilizat piaţa prin majorarea producţiei.

BANCHERUL

Şefa BCR Banca pentru Locuinţe, Carmen Schuster, înlocuita cu Lucian Anghel, după doar 9 luni de mandat

BCR anunţa ca Lucian Anghel, care din 2012 conduce BCR Pensii, va prelua conducerea BCR Banca pentru Locuinţe de la Carmen Schuster, care a fost numita in fruntea băncii cu doar 9 luni in urma, după ce a deţinut funcţia de vicepreşedinte încă de la înfiinţarea băncii pentru locuinţe, in 2008. Reprezentanţii BCR au precizat, pentru Bancherul.ro, ca lui Carmen Schuster i-a expirat mandatul la conducerea BCR Locuinţe. Schimbarea se produce in contextul in care un raport al Curţii de Conturi a adus recent acuzaţii grave celor doua bănci pentru locuinţe (BCR si Raiffeisen), despre care spune ca au încălcat atât legea privind acordarea primei de stat cat si normele BNR.

Topul judeţelor in care băncile au acordat cele mai multe credite in ultimul an

Cea mai mare creştere a stocului de credite pe parcursul ultimului an (noiembrie 2014-noiembrie 2015) s-a consemnat in regiunea Bucureşti-Ilfov, cu 4,5%, echivalentul a 3,814 miliarde lei, totalul stocului de împrumuturi ajungând astfel la 87,6 miliarde lei, arata datele BNR privind structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor clienţilor nebancari neguvernamentali. La nivelul întregii tari, soldul de credite a crescut cu doar 2,5%, echivalentul a 5,532 miliarde lei, din care aproape 70% este reprezentat de volumul de credite din regiunea Bucureşti-Ilfov. Stocul total al creditelor din Bucuresti-Ilfov (87,6 miliarde lei) reprezintă aproape 40% din totalul soldului de credite acordate de bănci populaţiei si firmelor, respectiv 221 miliarde lei. Cluj este pe locul doi in topul judeţelor cu cele mai ridicate volume de credite, cu 10,7 miliarde lei la finalul lunii noiembrie.

CURENTUL

Fulgi - de Tia Şerbănescu

E rău când nu ninge iarna dar e jale când ninge. Sfidând vremea, politicienii au ieşit la lopată de la primii fulgi. A reieşit că Ponta, care lipseşte cu desăvârşire din peisaj, este de fapt foarte activ şi pune la cale "o alianţă bombă" cu Tăriceanu care însă e ultra solicitat de dna Gorghiu. Toţi suspendacii din 2007 (Felix, Geoană, Tăriceanu) şi 2012 (Ponta, Antonescu) sunt acum la izolare. Doar Tăriceanu a rămas în poartă. După alegeri "vom avea USL" a anunţat dl Băsescu, adică o coaliţie PNL-PSD "care au acum discursul pe care-l aveam eu în 2005". Era un discurs bun. Păcat că a renunţat la el şi poartă acum discursul lui Mihalache din 2005 pe când vajnicul liberal era în PSD. Dar cum 2016 e an crucial pentru numirile în justiţie, tandemul ideal ar fi în opinia sa: "Daniel Morar, căruia nu-i sufla nimeni în ciorbă" procuror general şi Kovesi la DNA cu încă un mandat.

Urdăreanu şi Nichita sunt terminaţi. DNA dezvăluie totul

Ultima piesă din puzzle-ul dosarului penal care le va aduce mulţi ani de închisoare lui Tiberiu Urdăreanu şi Gheorghe Nichita a fost dezvăluită ieri de DNA printr-un comunicat. Astfel s-a descoperit partea din rechizitoriul celor doi care lipsea jurnaliştilor pentru tabloul complet: denunţătoarea! Aceasta a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru complicitate la dare de mită şi va beneficia de suspendarea pedepsei de 2 ani şi şase luni pe care au propus-o procurorii DNA după cum se arată în comunicat: "În perioada 2013-2015, inculpata Roşu Adina, în calitate de angajată a SC Information Bussiness Consulting SRL şi responsabilă din partea acestei societăţi cu derularea proiectului "Managementul sistemului de trafic în mun. Iaşi", cu intenţie, i-a ajutat pe inculpaţii Mardarasevici Iulius Gabriel şi Urdăreanu Tiberiu în comiterea infracţiunii de dare de mită"

EVENIMENTUL ZILEI

Din enigmele lui 2015: A făcut parte şi PSD din Planul de instalare a Guvernului Personal al lui Klaus Iohannis?! - de Ion Cristoiu

Asemenea lui Ion Iliescu din decembrie 1989, Klaus Iohannis nu e surprins o clipă, o singură clipă, de evenimente care, cel puţin teoretic, se supun legii zise şi a hachiţelor vieţii. Ca şi cum ar fi aşteptat deja pregătit Incendiul, el trece rapid, fără să ezite, fără să se întrebe o clipă ce-a fost acolo ( unui om normal i se deschid în faţă, în astfel de împrejurări, multe ipoteze, inclusiv cea a unui atentat terorist), Klaus Iohannis postează pe facebook un text minuţios elaborat şi împinge din start, înainte de primele rezultate ale investigaţiei, ancheta în direcţia corupţiei care ucide, definitorie, desigur, pentru Guvernarea Victor Ponta. Lui Klaus Iohannis, de profesie politruc, i-au trebuit doar cîteva ore pentru a se pronunţa asupra cauzelor. Mai mult, el ştie dinaintea consultărilor de la Cotroceni că PSD nu va propune nici un premier, ba mai mult, că PSD va vota în chip delirant Guvernul Dacian Cioloş şi, prin aceasta, renunţarea de bunăvoie şi nesilit de nimeni la Guvernare.

Surse DNA:Teoria premeditării tragediei de la Colectiv nu are suport în realitate

Stenogramele din dosarul col. STS Ştefan Enache au scos la iveală faptul că inculpatul îi vorbea mituitorului despre premeditarea incendiului de la Club Colectiv. Surse din DNA spun că el doar se dădea mare că ştie secrete, pentru a-l convinge pe mituitor că are influenţă, astfel încât să-i dea şpaga. Singura poziţie oficială cu privire la întrebarea dacă a fost sau nu premeditat incendiul de la Colectiv a venit din partea şefului Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General, procuror Camelia Sutiman. Aceasta a precizat pentru EVZ: "Nu există indicii în sensul afirmaţiilor din acele stenograme".

China a oprit luni tranzacţionarea acţiunilor

China a oprit luni tranzacţionarea acţiunilor, după activarea unui mecanism destinat să prevină volatilitatea, în urma declinului cu peste 7% al indicelui CSI 300 (care cuprinde acţiunile listate la bursele din Shanghai şi Shenzhen), transmit Kyodo şi Bloomberg. Mecanismul 'circuit breaker' fusese anunţat anul trecut de autorităţile de reglementare de la Beijing şi a intrat în vigoare în prima zi de tranzacţionare din 2016. Conform analiştilor financiari, datele publicate luni dimineaţă privind indicele PMI pentru luna decembrie, care arată activitatea industrială, au indicat o scădere mai mare decât se estima, ceea ce a dus la declinul încrederii investitorilor şi la turbulenţe pe pieţele bursiere. Indicele Shanghai Composite a scăzut cu 6,85% în timp ce indicele Shenzhen Composite a înregistrat un declin de 8,2%.

JURNALUL NATIONAL

Anul exasperării. Ne-au scos iarăşi în stradă

În 2015, antagonismul dintre clasa politică şi cetăţenii pe care ar trebui să-i reprezinte a devenit atât de evident, încât se poate spune că reformatorii României sunt cei care şi-au cerut drepturile în stradă. De la rockeri la ciobani, oamenii simpli au reuşit să schimbe ceva, nu cu ajutorul politicienilor, ci în pofida lor. Evenimentul anului, unul tragic, este incendiul de la Colectiv. Proporţiile catastrofei au fost atât de mari, încât explicaţiile circumstanţiale nu au fost suficiente pentru opinia publică. Sloganul "Corupţia ucide" a reprezentat o acuzaţie directă la adresa unui sistem politic profund măcinat de corupţie, incompetenţă şi dezinteres, iar în seara zilei de 3 noiembrie zeci de mii de bucureşteni au ieşit în stradă în memoria victimelor, dar şi pentru a-i da jos pe cei care, indirect, prin nepăsare, se fac vinovaţi de moartea lor.

Greaua moştenire a lui 2015 pentru 2016

Dacă planeta ar fi avut un Guvern unic, iar la 1 ianuarie 2016 s-ar face predarea de mandat, noul Executiv nu ar conteni să se plângă de "greaua moştenire" lăsată de cel vechi. Pentru că în anul ce urmează, tensiuni uriaşe şi provocări majore acumulate în 2015 ar trebui să îşi găsească rezolvarea. Se vor tranşa în 2016 câteva dintre cele mai dificile dosare care împart lumea în tabere şi bisericuţe. Şi e greu de anticipat cu ce efecte. Poate cel mai important pariu al anului 2016 are drept miză Uniunea Europeană. Reuniţi la masa rotundă a negocierilor ca la o masă de pocher, cei 28 de lideri au blufat, au jucat la cacealma, au mizat pe totul sau nimic, au zis "pas", au încercat toate stratagemele în 2015, de când criza refugiaţilor a devenit o criză internă a Uniunii Europene şi o profundă criză de încredere între statele membre. De Europa se leagă câteva dintre cele mai importante provocări ale lui 2016. Europa are de cernut aproape două milioane de migranţi.

De la şosete la ciuperci, ANAF execută tot

Ştim cu toţii că de moarte şi de Fisc nu scapi, mai ales când cel din urmă este în goană mare după recuperarea datoriilor. Aşa se face că, în 2015, ANAF a executat şi a scos la licitaţie de la şosete, măsline şi ciuperci, până la bijuterii din aur, pietre preţioase, ambarcaţiuni, pontoane şi cariere de piatră. Dacă v-aţi întrebat vreodată unde s-a dus industria textilă din România, ei bine, aceasta a fost executată silit şi scoasă la vânzare de Fisc. În vocabularul Fiscului nu există cuvântul "mărunţiş" dacă eşti dator la stat cu 5 bani, Fiscul îţi ia şosetele. DGFP Ilfov are scoase la vânzare aproape 745.000 de perechi de şosete din material sintetic la preţul de 80 de bani perechea şi circa 88.000 de dresuri pentru copii, din material sintetic, la preţ de 2 lei bucata. Şi după ce a lăsat desculţi mai mulţi agenţi economici, ANAF-ul a hotărât să le confişte şi toate maşinile de cusut, astfel că site-urile de specialitate sunt pline cu anunţuri prin care se scot la licitaţie zeci de astfel de aparaturi.

Guvernul se va împrumuta cu 178 milioane de lei pe zi

Statul trebuie să împrumute 5,4 miliarde de lei în fiecare lună din acest an pentru a putea funcţiona. Banii sunt necesari pentru acoperirea deficitului bugetar în creştere, dar şi pentru rostogolirea datoriilor aflate la scadenţă. Guvernul Cioloş trebuie să facă rost de 65 de miliarde de lei în 2016, cu 20 de miliarde de lei mai mult decât în 2015. Ministerul Finanţelor Publice estimează că statul va cheltui mai mult decât are cu 21 de miliarde de lei, dacă se menţine în deficitul cash de 2,8% din PIB, care este prevăzut în bugetul pe 2016. Este cel mai mare deficit atât ca pondere în PIB, cât şi ca valoare nominală din 2012 încoace. Însă cea mai mare parte a banilor care trebuie împrumutaţi provine din datorii ajunse la scadenţă care trebuie refinanţate. Vor ajunge la maturitate, în acest an, titluri de stat de pe piaţa internă în valoare de 38 de miliarde de lei, dintre care 31 de miliarde de lei sunt emisiuni în lei, iar restul în euro.

NATIONAL

Dudu îl unge rege pe Duda!

Constantin Dudu Ionescu nu a făcut niciodată un secret din faptul ca este un monarhist convins. Numai ca, spre deosebire de cei care încă se amăgesc punându-si speranţele in organizarea unui referendum care sa reinstaureze monarhia, in condiţiile in care opţiunea republicana a majorităţii romanilor este arhicunoscuta, actualul consilier pe probleme de siguranţa al preşedintelui României are o cu totul alta optica. Astfel ca Dudu Ionescu nu de puţine ori a susţinut ca nu este nevoie de niciun referendum, ci doar de "viziune". După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, procesul de auto-dizolvare a forţelor politice care au condus Romania ultimelor doua decenii si jumătate va continua in ritm accelerat. Mai ales ca influentul Constantin Dudu Ionescu, cel despre care se spune ca este văzut foarte bine inclusiv peste Ocean, nu a făcut un secret din faptul ca Adunarea Constituanta ar fi cea care ar trebui sa facă pasul înapoi si sa aşeze astfel tara pe calea revenirii la monarhie.

Nicio fapta buna nu rămâne neimpozitata de guvernul Ciolos

Introducerea obligativităţii plaţii asigurărilor de sănătate chiar si de către persoanele care nu au niciun venit nu numai ca ii "falimentează" pe romani, dar si încalcă drepturile conferite de Constituţie - acuza ALDE prin vocea deputatului Cornelia Negruţ. Tehnic vorbind, guvernul încearcă sa mai jupoaie o piele de pe romanii care oricum trăiesc la (sau sub) limita sărăciei, pe care vrea sa ii oblige sa plătească, lunar, asigurări de sănătate. "Cum poţi sa zici «am trăit fără nici un venit» timp de şase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut sa trăieşti şase luni fără sa câştigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul ca nu ai câştigat, ci de faptul ca nu ai declarat?", declara plin de emfaza secretarul de stat la Finanţe Gabriel Biriş.

Executivul amâna cu un an finalizarea restituirii proprietăţilor

Guvernul a decis prorogarea cu un an a unor termene prevăzute de Legea 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania. Guvernul a amânat, prin ordonanţă de urgenţă, pana in 1 ianuarie 2017 termenul pana la care comisiile locale si judeţene de fond funciar sau, după caz, Comisia de Fond Funciar a Municipiului Bucuresti au obligaţia de a soluţiona toate cererile de restituire, de a efectua punerile in posesie si de a elibera titlurile de proprietate. Iniţial, comisiile de fond funciar aveau obligaţia sa soluţioneze cererile de retrocedare a terenurilor confiscate de regimul comunist pana la 1 ianuarie 2016.

PUTEREA

Românii vor avea mai mulţi bani în buzunar. Analiştii economici: 2016 va fi un an bun!

Deşi Guvernul a pregătit multe surprize românilor pentru acest an, din punct de vedere fiscal, cum ar fi reducerile de taxe şi creşterile salariale, analiştii consultaţi de ziarul PUTEREA nu sunt foarte optimişti privind perspectivele pentru 2016. Am intrat într-an an electoral, iar măsurile fiscale aprobate de Guvernul Ponta, şi asumate de Executivul lui Cioloş, ar trebui să îmbunătăţească, teoretic, traiul românilor.Totuşi, specialiştii în economie nu sunt siguri că o creştere economică bazată mai mult pe consum este o soluţie sustenabilă pe termen lung. Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat pentru PUTEREA că o veste bună este aceea că, foarte probabil, vom avea o creştere economică de 4% în 2016, dar vestea proastă este că această creştere se va baza pe consum. Iar deficitul de cont curent va creşte ca urmare a reducerilor de taxe.

Dezinformare publică referitoare la procesul de înmatriculare a autovehiculelor

Mulţi dintre cei care au încercat, în ultimii ani, să înmatriculeze un autovehicul cumpărat la mâna a doua, s-au lovit de o problemă banală, căreia autorităţile nu-i dau de cap. Este vorba de dovada plăţii taxei de primă înmatriculare, oficial numită fie taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule, fie taxă pe poluare pentru autovehicule, fie taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, fie timbru de mediu pentru autovehicule. Legislaţia alambicată i-a zăpăcit de tot şi pe cei care trebuie să o aplice - poliţiştii de la Înmatriculări. În aşa hal, încât nici la aproape trei ani de la modificarea legii prin ordonanţă de urgenţă şi emiterea normelor de aplicare a ordonanţei, nu există o procedură clară, unitară, publică, în relaţia cu cetăţenii plătitori de taxe. De pildă, Direcţia Înmatriculări din cadrul Prefecturii Bucureşti nu ştie ce face Serviciul Înmatriculări, aflat în subordine!

ROMANIA LIBERA

Anul bătăliei pentru guvernare

Liderii politici îşi pregătesc strategia pentru 2016, când vor avea loc alegeri locale şi parlamentare. După alegerile parlamentare, programate la finalul anului, vor începe negocierile pentru viitorul guvern, care ar urma să aibă mandat până în 2020. Preşedintele Klaus Iohannis ar putea să încerce o nouă nominalizare a lui Dacian Cioloş ca premier, dar liberalii vor să intre la guvernare cu premier propriu, iar social-democraţii se tem să rămână încă patru ani în opoziţie. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş intră în anul 2016 de pe poziţii aparent avantajoase. Ambii sunt bine cotaţi în sondajele de opinie şi ambii nu ar urma să nu participe la alegeri, ceea ce i-ar împiedica să fie tentaţi să ia măsuri populiste. Topurile încrederii sunt dominate de Klaus Iohannis, eternul Mugur Isărescu şi Dacian Cioloş, clasaţi cu mult peste liderii partidelor politice Alina Gorghiu, Vasile Blaga sau Liviu Dragnea. Dincolo de aceste elemente oficiale, lucrurile sunt mai complicate.

Orientul Mijlociu, ostaticul conflictului iraniano-saudit?

Criza dintre Iran şi Arabia Saudită, doi actori majori în sectorul petrolului, s-a repercutat asupra preţului aurului negru. Luni, preţurile au crescut brusc după un week-end de tensiuni. Arabia Saudită a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul, duminică, 3 ianuarie, după incendierea şi distrugerea parţială a ambasadei sale din Teheran şi după o manifestaţie violentă în faţa consulatului din oraşul Mach-had. Ministrul saudit de Externe, Abdel Al-Joubeir, a anunţat că personalul diplomatic iranian trebuie să părăsească ţara în termen de 48 ore. El a motivat decizia Riadului, o premieră după 1988, prin "lunga istorie de violare a misiunilor diplomatice străine" în Iran şi a acuzat ţara că furnizează arme explozive celulelor teroriste din regat. Duminică seară, familiile diplomaţilor saudiţi, plecaţi din Teheran cu avionul, au fost primite în Dubai. După Arabia Saudită, Bahrein a anunţat luni ruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul.

ZIARUL FINANCIAR

Dacia se detaşează ca prima companie din România, mergând spre afaceri de 20 miliarde de lei

Modelul Duster, care are un preţ mai mare a fost pariul câştigător al constructorului auto în ultimii ani. Afacerile Automobile Dacia se apropie pentru 2015 de 20 mld. lei (4,5 mld. euro), luând distanţă faţă de OMV Petrom SA care a dominat ani la rând topul companiilor, datorită evoluţiei bune a vânzărilor modelului Duster care are un preţ mai mare şi unde producţia a continuat să se menţină aproape de capacitatea maximă a uzinei. Dacia a avut o creştere de 2,2% în S1 2015 faţă de S1 2014, ajungând la 10,02 mld. lei (2,25 mld. euro). Dacă ritmul se menţine şi în a doua jumătate a anului când producţia s-a menţinut stabilă iar compania a lansat în producţie noi componente, cifra de afaceri ar creşte spre 19,4 mld. lei, fiind astfel prima companie de pe piaţa locală care ajunge aproape de pragul de 20 mld. lei.

Rezervele valutare ale BNR au crescut în decembrie la maximul ultimilor doi ani

Banca Naţională a încheiat anul 2015 cu rezerve valutare în valoare de 32,2 miliarde de euro (echivalentul a 145 mld. lei), în creştere cu circa 20 mil. euro faţă de 2014. Comparativ cu nivelul atins în noiembrie 2015, rezervele valutare au fost mai mari cu aproximativ 100 mil. euro. BNR a încheiat anul 2015 cu cel mai ridicat nivel al rezervelor valutare din aprilie 2014, când acestea se ridicau la 32,4 mld. euro. Rezervele valutare ale BNR afişau în prima lună din 2015 o valoare de 30,6 miliarde de euro pentru ca ulterior să scadă treptat, iar în toamnă să atingă chiar minimul ultimelor 12 luni, respectiv 29,1 miliarde de euro. În cursul lunii decembrie din 2015 au avut loc intrări de 1,07 miliarde de euro, respectiv modificarea rezervelor mi­ni­me în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

Care au fost cele mai profitabile acţiuni în 2015

Acţiunile producătorului de echipamente pentru industria aeronautică IAR Braşov (IARV) sunt lideri la câştiguri în anul 2015 cu un randament total (evoluţie plus dividende) de 292%. Urmează acţiunile producătorului de materiale din tâmplărie PVC Teraplast Bistriţa (TRP) cu un randament de 223% şi titlurile producătorului de cabluri Romcab (MCAB) care au adus investitorilor un profit de 56% anul trecut. Cele trei acţiuni sunt puţin lichide, cu un rulaj anual cuprins între 6,8 mil. lei (Teraplast) şi 14,6 mil. lei (Romcab), astfel că sunt considerate mai riscante decât companiile cu lichiditate ridicată, care înregistrează tranzacţii şi de 1,6 mld. lei pe an. Din rândul acţiunilor lichide, Banca Transilvania (TLV) este lider cu un avans de 45% al acţiunilor anul trecut. Avansul acţiunilor IARV a fost susţinut de transferul de pe piaţa RASDAQ la cota bursei şi de rezultatele financiare în creştere ale companiei alimentate de majorarea cheltuielilor pentru apărare de către stat.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb