REVISTA PRESEI 05.04.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 aprilie 2016

ADEVARUL

Cum vrea Rusia să rupă Moldova de UE

Ieri, Andrei Galbur, viceprim-ministru şi şef al diplomaţiei moldoveneşti, a început o vizită de lucru de două zile la Moscova, dând astfel curs invitaţiei omologului său rus, Serghei Lavrov, de a discuta probleme de interes bilateral. Serghei Lavrov s-a declarat nemulţumit de starea actuală a relaţiilor moldo-ruse, subliniind că Acordul de asociere UE-Republica Moldova a afectat în întregime relaţiile comerciale dintre Moscova şi Chişinău. Totodată, Lavrov a transmis că Federaţia Rusă este gata să fie garantul reglementării problemei între Chişinău şi Tiraspol. Moscova este acum cointeresată ca Chişinăul să nu creeze dificultăţi suplimentare pentru Transnistria, având în vedere situaţia economică şi socială extrem de dificilă în care a nimerit zona separatistă - 42. 500 de oameni, majoritatea din sectorul bugetar, nu şi-au mai primit salariile de câteva luni.

Camelia Bogdan, plângere penală la DNA împotriva unor magistraţi pe care-i acuză că tergiversează confiscarea averii lui Dan Voiculescu din Cipru

Judecătoarea Camelia Bogdan a făcut o plângere la DNA împotriva preşedintelui Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei şi a unor inspectori din cadrul Inspecţiei Judiciare. Magistratul susţine că aceştia ar fi vinovaţi de infracţiunea de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului, potrivit unor surse judiciare. Potrivit surselor citate, Camelia Bogdan arată în plângerea penală că totul a început sub forma unor impedimente ce au survenit pe parcursul punerii în executare a ordinului de indisponibilizare în vederea confiscării sumelor de bani din decizia de condamnare a lui Dan Voiculescu, privind suma de 60 de milioane de euro. În final, Inspecţia Judiciară a deschis trei cercetări disciplinare în doar 10 zile. Intenţia ar fi fost de a tergiversa confiscarea dispusă în cazul Dan Voiculescu.

Inspecţia Judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva judecătoarei Camelia Bogdan

Inspectia Judiciară (IJ) a finalizat etapa verificarilor prealabile şi a constatat ca există indiciile săvârşirii unor abateri disciplinare de către magistratul Camelia Bogdan. Mai exact, magistratul ar fi într-o posibilă stare de incompatibilitate când a pronunţat sentinţa în dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Astfel, IJ a dispus începerea cercetării disciplinare. Purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru a explicat pentru Adevărul care sunt paşii în această procedură. El a spus că în acet moment nu discutăm despre o vinovăţie sau nevinovăţie a Cameliei Bogdan. "S-a făcut o verificare prealabilă, din care au reieşit câteva indicii privind săvârşirea unei abateri disciplinare. Inspectorii Judiciari pot dispune fie admiterea sesizării, fie respingerea (ceea ce ar însemna clasarea sesizării -n.r.). Dacă sesizarea este admisă, va fi sesizată Secţei pentru judecători în materie disciplinară a CSM, care va avea ultimul cuvânt", a explicat Alin Alexandru.

Emanoil Savin, primarul oraşului Buşteni: "80% din funcţionari iau o mică şpăguţă ca să trăiască şi ei

Emanoil Savin, omul care de 12 ani administrează staţiunea prahoveană Buşteni, este un personaj de mare complexitate. Mare complexitate pentru că Savin este prelucrător prin aşchiere şi doctor în economie, bişniţar de căciuli şi pietre de brichetă în comunism, miliardar cu pretenţii în topurile capitaliste. Băgător de cap în poze cu preşedinţi de ţară sau vedete de televiziune, traseist, jucător de poker, epigramist, actor de o singură replică, vânător milos, "suflet-nepereche", "înger-şoim" (pentru mai multe epitete de felul acesta, a se consulta cartea lui Ilie Dobre: "Emanoil Savin, performerul de sub crestele Caraimanului"). Savin e tipul de primar care se împarte între tăieri de porc cu lăutari şi scrierea de tratate academice sub oblăduirea unor profesori de la ASE.

Tactica aleasa de doi bucureşteni pentru a stopa construirea Mega-Moscheii

Uriaşa moschee proiectata sa se construiască in Capitala stârneşte noi proteste: doi bucureşteni cer in instanţă să fie anulată hotărârea de guvern prin care a fost cesionat un teren in zona Romexpo pentru ridicarea lăcaşului de cult musulman. Cei doi spera sa oprească şantierul si au venit cu argumentele lor. Luni de dimineaţa, cei doi au venit la Curtea de Apel Bucureşti, unde au făcut o cerere prin care solicitau anularea hotărârii de guvern prin care statul roman cesionează pentru 49 de ani terenul din zona Romexpo. Pana vor primi un răspuns din partea magistraţilor, cei doi vor sa instaleze sute de cruci in toata Capitala. Dr. Abu Al-Ola Nagi Al-Ghithy: "Ca musulman, mă bucur să avem o moschee, însă dat fiind ce se întâmpla acum, cred că ar fi mai bine sa se amâne construcţia, ca nu e nevoie chiar acum de aşa ceva, nu e grabă."

Elan Schwartzenberg, garantul şpăgii lui Radu Mazăre

Relaţia de prietenie dintre Elan Schwartzenberg şi Radu Mazăre are o latură mai puţin cunoscută. Procurorii susţin că milionarul era intermediarul unei mite date primarului de un afacerist care voia să ia un contract în Constanţa. Schwartzenberg este cercetat pentru complicitate la dare de mită. Milionarul Emilian (Elan) Schwartzenberg (48 de ani), este cercetat la DNA pentru complicitate la dare de mită, pentru că ar fi intermediat o şpagă pentru fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre (47 de ani). Surse judiciare au explicat pentru "Adevărul" că acest lucru apare în rechizitoriul prin care fostul edil constănţean a fost trimis în judecată sub acuzaţia că ar fi primit mită, în 2011, suma de 175.000 de euro de la afaceristul israelian Avraham Morgenstern. Schwartzenberg ar fi acţionat "ca un liant" între mituitor, Avraham Morgenstern, şi mituit, Radu Mazăre, susţin anchetatorii.

Nicuşor Dan cere PNL să-l retragă pe Ludovic Orban din cursa pentru Primăria Capitalei: Câştig în confruntare directă cu PSD

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, spune că are mai multe şanse decât Ludovic Orban să o învingă pe Gabriela Firea, astfel încât cere PNL să-l retragă pe Orban din cursa pentru Primăria Capitalei. "Alina Gorghiu îmi sugerează, într-o emisiune tv, să mă retrag din cursă în favoarea lui Ludovic Orban. Alina Gorghiu greşeşte. Sondajele arată că, într-o confruntare directă cu PSD, voi obţine cele mai multe voturi, aşa încât găsesc că e mai rezonabil ca PNL să-şi retragă candidatul, dacă vrea într-adevăr ca PSD să nu câştige", a scris Nicuşor Dan, pe pagina sa de Facebook. Nicuşor Dan solicită electoratului PNL să voteze cu el. "O invit pe Alina Gorghiu să retragă candidatura domnului Orban. Îi invit pe susţinătorii PNL să voteze cu mine, fiindcă doar aşa vor fi siguri că votul lor este respectat. Iar pe voi, prieteni, vă invit să le spuneţi tuturor că Bucureştiul merită o soartă mai bună", a mai spus Nicuşor Dan.

Scandalul Panama Papers, primele efecte: Anchete, cereri de demisii

Panama Papers. Scandalul declanşat de dezvăluirile privind implicarea unor lideri politici şi a unor personalităţi în ascunderea unor averi în paradisuri fiscale nu a rămas fără urmări. În Islanda se cere demisia premierului, în Ucraina se cere punerea sub acuzare a preşedintelui ucrainean, iar în alte state, fiscul a intrat pe fir şi face anchete. Fostul şef al guvernului islandez, Johanna Sigurdadottir, i-a cerut succesorului său să demisioneze, în condiţiile în care numele acestuia figurează în ancheta internaţională referitoare la averile pe care înalţi demnitari din diferite ţări le deţin în paradisuri fiscale, informează AFP. "Premierul (Sigmundur David Gunnlaugsson) trebuie să demisioneze imediat", a estimat Johanna Sigurdadottir într-un mesaj postat duminică seara pe pagina sa de Facebook.

Investiţie Daimler Mercedes de 300 de milioane de euro la Sebeş

Le Sebeş, în judeţul Alba, 500 de oameni produc una dintre cele mai moderne cutii de viteză automate în 9 trepte din lume. Fabrica a fost inaugurată oficial, luni, 4 aprilie 2016, în prezenţa reprezentanţilor companiei Daimler şi ai Guvernului României. Cifrele investiţiei sunt spectaculoase şi arată faptul că Sebeşul a devenit un punct important pe harta mondială a industriei auto: peste 300 de milioane de euro cheltuiţi pentru ridicarea unei hale echivalentă cu suprafaţa a 10 terenuri de fotbal dotată cu echipamente de ultimă generaţie, 500 de angajaţi, 500 de kilometri de cabluri, 5.000 de tone de metal, 35.000 de metri cubi de beton. Acestea sunt cifrele noii fabrici de la Sebeş denumită Star Assembly, unde se asamblează cutia de viteză automată în 9 trepte (9G-Tronic) ce este folosită pentru 20 de modele de autoturisme Mercedes. Până la sfârşitul anului vor mai fi angajaţi 500 de oameni la Sebeş şi va mai fiinvestită suma de 40 de milioane de euro în extinderea capacităţilor de producţie la Cugir.

BANCHERUL

Carpatica si-a ales noua conducere, cu reprezentanţii Patria Bank

Acţionarii Băncii Carpatica au decis in cadrul AGA din 2 aprilie 2016 trecerea de la un sistem dualist de conducere, format din directorat si consiliu de supraveghere, la un sistem unitar, format doar dintr-un consiliu de administraţie. In consecinţă, au fost aleşi si cinci membri ai consiliului de administraţie: doi din vechea conducere a Carpatica (şeful băncii, Johan Gabriels si fostul membru in consiliul de supraveghere, Ionuţ Patrahau) si trei reprezentanţi ai noului acţionar majoritar, Patria Bank, fosta Nextebank (Horia Manda, Bogdan Merfea si Daniela Iliescu). In cadrul AGA s-a mai aprobat fuziunea prin absorbţie cu Patria Bank (fosta Nextebank).

Este clar că vom avea o lege a dării in plată care se va aplica creditelor in derulare

Comisia juridica a Camerei Deputaţilor ar putea stabili marţi forma finală a legii Piperea privind darea in plată a caselor ipotecate pentru a scăpa de credit, înainte de a fi trimisă plenului Parlamentului pentru a fi votată, din nou, după cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis si criticile virulente din partea tuturor instituţiilor naţionale si europene, inclusiv FMI. In urma dezbaterilor organizate săptămâna trecută de comisia juridica din Camera Deputaţilor, adoptarea retroactiva a legii, adică împrumuturilor acordate pana acum, aflate in derulare, pare a fi sigură, in condiţiile in care atât ARB cât si BNR s-au consolat cu aceasta idee, singurul care a mai protestat fiind Steven van Groningen, şeful Raiffeisen Bank si al Patronatelor Bancare.

CURENTUL

Arhivele Naţionale: Regele Mihai s-a înţeles cu comuniştii să abdice, nu a fost forţat

Regele Mihai a explicat de nenumărate ori că a semnat actul de abdicare din 1947 pentru că a fost ameninţat de Petru Groza că vor fi executaţi 1000 de studenţi. Două documente din arhiva fostului Consiliu de miniştri şi păstrate la secret de comunişti îl contrazic: Regele Mihai ar fi renunţat la tron şi pentru că îşi dorea să se căsătorească cu actuala sa soţie. La Arhivele Naţionale, în fondul Consiliului de miniştri, există trei file, dactilografiate după alte zece foi scrise de mână, carereprezintă notiţele luate la momentul abdicării Regelui Mihai, la o întâlnire dintre Regele Mihai şi Petru Groza, din 22 decembrie 1947. Din transcriere reiese că Regele s-a înţeles cu Petru Groza: "Văd ce e în jurul meu. N-am avut copilărie, tinereţe şi mama va trebui să înţeleagă. Dar nu spune la nimeni. Între noi, mergem înainte...". Sunt cuvinte atribuite Regelui, în documentul din 1947.

Ministrul Muncii posibilă remaniere din cauza legii salarizării

Legea salarizării provoacă nemulţumirea sindicatelor şi o posibilă schimbare în Guvern. Potrivit unor surse politice, prima remaniere guvernamentală îl vizează pe ministrul Muncii, Ana Costea. Proiectul a fost realizat de fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb dar modificat de actualul ministru care spune că i-a adus modificările necesare pentru a putea plăti salariile din lege. Se pare că deşi impactul bugetar ar fi foarte mare dacă s-ar respecta dorinţele sindicatelor, ministrul Ana Costea invocă de fiecare dată în discuţiile cu premierul că acestea sunt pretenţiile sindicatelor, care trebuie respectate, erijându-se într-un reprezentant al acestora. Surse guvernamentale spun că dacă Ana Costea nu demisionează, remanierea va avea loc în mai. Premierul ar mai fi nemulţumit şi de termenele nerespectate de ministrul Muncii.

EVENIMENTUL ZILEI

Cui trebuie să-i ceară voie Dacian Cioloş ca să-l demită pe Ministrul Agriculturii, acest Cocoşilă de bodegă?! - de Ion Cristoiu

Zicerile lui Achim Irimescu se înscriu în categoria teoriilor semidocte, primitive, de locuitori ai suburbiilor europene, teorii înflorite în minţi de bibilici fudule. Chiar zise de un Cocoşilă de bodegă, cele afirmate de ministrul Achim Irimescu ar trebui să ne neliniştească prin conştiinţa că alături de noi, într-o lume a Internetului, a smartfoanelor, a zborurilor cosmice, trăiesc cetăţeni cu astfel de viziuni primitive asupra lumii şi vieţii. Achim Irimescu nu e însă un cetăţean oarecare, venit de pe şantier, la bodegă, să bea un ţoi de alcool falsificat. E ministru în Guvernul tehnocrat Dacian Cioloş. E ministru în Guvernul personal al lui Klaus Iohannis, publicitat de Presa Noii Securităţi drept un Guvern european, primul Guvern cu adevărat european din postdecembrism. Cinci ani de stat la Bruxelles n-au reuşit să facă din el un european minim. N.B. Dacă Dacian Cioloş ar fi premier şi nu un muţunache, ar trebui să-i ceară ministrului demisia. Pentru asta însă, fiind vorba de un Guvern care i s-a dat în plic lui Dacian Cioloş, premierul trebuie să ceară voie de la cei care i l-au vîrît pe gît pe Achim Irimescu: Cei de la SRI sau cei de la SIE.

46 de laureaţi ai Premiului Nobel sunt membri în Academia Română

Membrii Academiei Române şi invitaţii lor au participat la dezvelirea plăcii jubiliare "Academia Română - 150 de ani în serviciul Naţiunii Române". În cadrul sesiunii solemne, Ionel-Valentin Vlad, preşedintele instituţiei, a vorbit despre rolul acesteia: "Academia de azi, ca şi cea de ieri şi cea viitoare priveşte cu deplină încredere în virtuţile şi puterea de viaţă a neamului. Rolul predominant al Academiei este acela de a apăra identitatea noastră, adică valorile ei spirituale profunde, irepetabile". A fost o zi plină de emoţie, pentru că, de 150 de ani, Academia a primit în rândurile sale cele mai strălucite minţi ale românilor, dar şi prieteni de peste hotare, în calitate de membri de onoare. Iar ieri au fost evocaţi. La 15/27 septembrie 1867, calitatea de cel dintâi membru de onoare al Societăţii Academice Române a fost acordată domnitorului Carol I de Hohenzollern- Sigmaringen, viitorul Rege Carol I al României.

Şmecherie sau incompetenţă? Milioane de români, penalizaţi pentru că nu au plătit impozit pe terenul de sub casă

Românii au răsuflat uşuraţi când Guvernul a decis să îi păsuiască la plata impozitului pe casă, teren şi maşină. Mai precis, termenul iniţial, 31 martie, a fost prelungit cu trei luni, până la jumătatea anului. Facilitatea nu este însă pentru toţi. Asta deoarece, cei care stau la bloc trebuia să achite dările pentru terenul aferent locuinţei tot până la 31 martie. Dacă nu au plătit sunt buni de penalizare: 0,02% din impozit, în fiecare zi de întârziere. Confuzia în care au fost induşi românii vine din diferenţa care există între termenul de taxă şi cel de impozit. Amânarea oferită de Guvern este pentru plata impozitelor. Dar impozitul este achitat doar de proprietari. Or, cei mai mulţi dintre românii care locuiesc la bloc nu sunt şi proprietarii terenului aferent apartamentului, ci îl au doar în folosinţă, pentru întreaga durată de existenţă a blocului. Aşadar, nu datorează statului impozit, ci taxă. Pentru taxe însă, Guvernul nu a oferit nicio amânare la plată.

PENNY Market retrage din magazine o ciocolată în care s-au găsit bucăţi de plastic

Rewe România a retras de pe rafturi ciocolata cu lapte cu biscuiţi cu cacao "Crazy Collection", 300g, din cauza identificării unui corp străin în conţinutul unei tablete, mai precis a unei bucăţi de plastic. Societatea a fost notificată în acest sens pe data de 28.03.2016 de către un consumator. Rewe a retras în aceeasi zi produsul respectiv de pe raft, din toate magazinele, aproximativ 3.250 de bucăţi. De asemenea, a notificat ANSVA - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor - şi a declanşat o rechemare voluntară a produsului. Produsul era comercializat în magazinele Penny Market şi XXL Mega Discount şi provine de la un producător polonez, fiind o marcă înregistrată a acestuia, a comunicat Rewe. Potrivit comunicatului, consumatorii care au cumpărat produsul au fost rugaţi să nu îl consume şi să returneze acest produs avand termenul de expirare menţionat, în oricare magazin Penny Market sau XXL Mega Discount, pentru a li se returna contravaloarea acestuia. Nu este obligatorie prezentarea bonului fiscal la returnarea produsului.

JURNALUL NATIONAL

Prună: Sistemul naţional de probaţiune este într-o situaţie mai gravă decât cea a penitenciarelor

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a afirmat, luni seară, că sistemul naţional de probaţiune este într-o situaţie chiar mai gravă decât cea a penitenciarelor, din cauza numărului foarte mic de consilieri raportat la numărul persoanelor aflate sub supraveghere. "Avem şi un sistem naţional de probaţiune care este într-o situaţie încă şi mai gravă decât a penitenciarelor, pentru că avem persoane care, ca efect al noului Cod penal şi noului Cod de procedură penală mai ales, în loc să meargă în penitenciar sunt sub supravegherea unui consilier de probaţiune. (...) Cu 355 de consilieri la nivelul întregii ţări avem 40.000 de persoane sub supraveghere, ceea ce este şi neserios şi aruncă în aer ideea însăşi de probaţiune", a declarat Raluca Prună, la Realitatea TV. Referitor la condiţiile din penitenciare, ministrul a precizat că România riscă să plătească anual aproximativ 80 de milioane de euro dacă nu ia măsuri concrete de îmbunătăţire, aşa cum s-a angajat în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Ce fac aleşii neamului la Bruxelles

În Parlamentul European, cel mai puternic legislativ din Europa, România este reprezentată de 32 europarlamentari, trimişi la Bruxelles prin scrutin direct, o dată la cinci ani. Aleşi dintre toate partidele naţionale, dar şi independenţi, cei 32 au primit votul românilor pentru a le reprezenta interesele la nivel european. Jurnalul Naţional a făcut o analiză a activităţii aleşilor de la începutul mandatului, pentru a vedea care europarlamentar reprezintă cu cinste România şi care a mers acolo pentru a "dormi" pe voturile românilor. Europarlamentarul Dan Nica poate fi considerat cel mai "leneş" dintre români. Cu o prezenţă de 84% şi cu o activitate de 70%, acesta se află pe ultimul loc între europarlamentarii români. La polul opus, cel mai "conştiincios" dintre români este europarlamenarul Doru Frunzulică. Cu o prezenţă de 94% şi cu o participare de 96%, Frunzulică (PSD) a pus 185 de întrebări, a înaintat 140 de moţiuni, a ţinut 710 discursuri.

Documentele Astra Asigurări, găsite

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a reuşit să găsească documentele referitoare la Astra Asigurări şi să le predea procurorilor DNA. Acestea vizează anul 2008, când piaţa era controlată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Pentru găsirea lor a fost nevoie de constituirea unei comisii speciale. Surse din piaţa asigurărilor au declarat că greşeala aparţine firmei de arhivare care a întocmit pentru unele dosare opisuri greşite. Cu toate acestea, o serie de documente, cum ar fi fişele de post ale unor foşti angajaţi ai CSA, nu au fost încă găsite, luându-se în calcul acum chiar posibilitatea ca ele să fi fost sustrase, mai susţin sursele. În perioada 2008, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor era condusă de către Angele Toncescu, ea fiind în prezent cercetată pentru implicarea în dosarul Carpatica, unde procurorii DNA suspectează operaţiuni de spălare a banilor şi evaziune fiscală cu un prejudiciu de 70 de milioane de lei.

România, paradisul mierii contrafăcute de import

Mierea este pentru România un atu considerabil, dar neluat în seamă de decidenţi. În timp ce piaţa este invadată de miere contrafăcută, multă venită din import, apicultorii noştri se descurcă aşa cum pot. Beneficiile acestui produs nu sunt popularizate, fapt ce explică şi consumul extrem de scăzut de la noi. Vorbim de cel mult 500 g de miere consum pe cap de locuitor într-un an. Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România afirmă că se mai găseşte doar 5% miere românească în borcanele comercializate în marile lanţuri de magazine. Restul este acoperit din importuri din China, Argentina, Mexic sau Ucraina.

NATIONAL

Sebastian Ghiţă - tartorul PSD-ului

Deputatul PSD care l-a turnat, sub acoperire, pe Sebastian Ghiţă la DNA, susţine negru pe alb ca acesta din urmă a făcut legea in PSD pe vremea lui Ponta si tot el o face si acum, sub domnia lui Dragnea. Imediat după respingerea cererii DNA de încuviinţare a reţinerii si arestării lui Sebastian Ghiţă, un deputat PSD (căruia i se protejează identitatea) s-a dus glonţ la procurorii anticorupţie si l-a acuzat pe Ghiţă de şantajarea parlamentarilor de toate culorile. "In ziua votului, Ghiţă Sebastian Aurelian a contactat, personal, deputaţii de la toate formaţiunile politice si i-a rugat sa nu voteze cererea, promiţându-le direct sau lăsând-le să se înţeleagă ca atunci când au nevoie, uşa televiziunii RTV le este deschisa, având in vedere si faptul ca urmează doua campanii electorale anul acesta.

" Cupola generalilor" de la MApN merge pe burta!

Armata Romana continua sa ocupe locul de frunte pe care îl merita in fruntea încrederii populaţiei. Iar acest fapt se datorează in primul rând sacrificiilor miilor de militari romani, care, pentru o suma derizorie de vreo mie de euro pe luna, au făcut o figura atât de frumoasa in cele mai fierbinţi teatre de operaţiuni din lume. Însă aceasta este doar fata frumoasa, intens mediatizata, adevărata situaţie din Ministerul Apărării Naţionale fiind cu totul alta. Un minister care, in ultima vreme, fără să aibă vreo importanţă cine s-a aflat scriptic la conducerea sa, nu a reuşit sa iasă de sub "cupola generalilor", cea mai influentă grupare transpartinică din MApN.

Ciolos se spală pe mâini de Irimescu

Premierul Dacian Ciolos l-a poftit pe ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, sa îşi asume întreaga răspundere pentru declaraţiile pe care le-a făcut cu atâta nonşalanţă, dar fără mandat din partea Guvernului. "Domnul Irimescu sa-si asume declaraţiile pe care le-a făcut. Pe mine mă interesează in primul rând ce face domnul Irimescu. I-am spus ca are de accelerat procesul de plată a subvenţiilor de lansare a programului de dezvoltare rurală, astea sunt lucrurile care mă interesează. Restul, declaraţiile dânsului personale, nu sunt in numele Guvernului, pentru ca nu a avut mandat, nu a informat Guvernul legat de aceste lucruri. Sunt declaraţii personale pe care o să si le asume", a decretat, ieri, premierul Ciolos.

Creditorii Astra pretind un miliard de euro

KPMG, lichidatorul Astra Asigurări, a depus ieri la dosarul de faliment, după doua amânări de cate o luna, tabelul preliminar al creditorilor companiei. Sunt înscrise 1.223 de firme si persoane fizice din cele peste 3.600 notificate de lichidator ca potenţiali creditori. O banca este înscrisă cu cea mai mare creanţă din tabel, adică aproximativ 2 miliarde de lei. Fondul de Garantare a Asiguraţilor este al doilea cel mai mare creditor cu 707 milioane de lei. FGA este organismul care urmează să despăgubească toţi clienţii Astra sau terţii păgubiţi de clienţi ai Astra Asigurări. In lista sunt prezenţi, însă, creditori din toate ariile de activitate de la instituţii ale statului, cum sunt ANAF si diverse alte agenţii pana la bănci, societăţi de asigurare si primarii. Nu lipsesc nici marile companii de reasigurare cu care Astra avea contracte. Suma totala solicitata de creditori se ridica la 4,5 miliarde de lei.

PUTEREA

Sectorul energetic românesc, în ochii administratorului Hidroelectrica, Remus Borza

În interviul acordat de juristul specializat în insolvenţe Remus Borza, acesta vorbeşte despre situaţia sectorului energetic românesc, precum şi despre viitorul Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii româneşti. Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă în aprilie sau chiar în luna mai, urmând să fie listată pe bursă în luna noiembrie, susţine el. Borza mai arată că România stă acum foarte bine la capitolul independenţă energetică şi nu are nevoie de noi capacităţi masive de producţie de energie. Consumul actual de energie electrică la nivelul ţării este cu 37% mai mic decât în anul 1989 şi nu va putea reveni niciodată la cifrele din acel an, ca urmare a prăbuşirii industriei. "România stă foarte bine la capitolul independenţă energetică. După Estonia şi Danemarca, România este pe locul 3 în Europa la acest capitol. Avem, cel puţin pe hârtie, o putere instalată de 24.000 MW la un vârf al consumului de 9.000 MWh. Cu alte cuvinte, suntem într-un excedent de capacitate sau de putere.

Patriarhia nu mai vrea discuţii despre moschee sau case pentru pelerini. Catedrala e prioritară

Prioritatea Patriarhiei este finalizarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, nu discuţia despre construirea unei moschei în Bucureşti sau edificarea unei case pentru pelerini în Istanbul, spun reprezetanţii instituţiei bisericeşti. Patriarhia Română a transmis, luni, un comunicat de presă în care face mai multe precizări cu privire la "negocierile" între statul român şi statul turc privind construirea unei moschei la Bucureşti şi a unei case pentru pelerini la Istanbul.

ROMANIA LIBERA

PSD sacrifică proiecte europene şi de infrastructură pentru a câştiga localele

În mai multe consilii locale unde deţine majoritatea, PSD a boicotat proiecte importante şi adoptarea bugetului. Scopul este compromiterea primarilor care provin din partide de opoziţie, aceştia devenind, în ochii alegătorilor, direct responsabili pentru aceste eşecuri. Decontul ar putea fi pierderea alegerilor locale de către primarii în funcţie. PSD este decis să câştige alegerile locale cu orice preţ. În judeţul Dâmboviţa, organizaţia condusă de vicepreşedintele PSD, Adrian Ţuţuianu, sacrifică atât proiectele locale şi europene, cât şi pe proprii membri ori consilieri doar pentru a opri realegerea unor primari de la PNL sau din alte partide. Ca urmare a acestei strategii, trei comune din judeţ: Gura Foii, Dragodana şi Hulubeşti, nu au buget aprobat pe 2016. În schimb, trei viceprimari PSD au fost excluşi din partid pentru că au îndrăznit să voteze pentru finalizarea unor proiecte locale.

Operaţiunea "Panama Papers", un scandal planetar

"Panama Papers" este scurgerea de date cea mai importantă din istoria jurnalismului şi penetrarea cea mai spectaculoasă efectuată vreodată în lumea obscură a finanţelor offshore. Cotidianul Le Monde, asociat Consorţiului internaţional al ziariştilor de investigaţii (ICIJ) din Washington şi cotidianului german Suddeutsche Zeitung, destinatarul datelor, au avut acces la 11,5 milioane de documente care dezvăluie averi ascunse în paradisuri fiscale opace ale unor lideri politici mondiali, reţele criminale, staruri de fotbal sau miliardari. Printre ei figurează apropiaţi ai preşedintelui rus, Vladimir Putin, sau premierul islandez, Sigmundur Gunnlaugsson, dar şi numeroase alte nume de şefi de stat sau de personalităţi politice, fotbalistul argentinian Lionel Messi şi preşedintele suspendat al UEFA, Michel Platini. Aceste documente secrete, extrem de recente, merg până la sfârşitul anului 2015.

ZIARUL FINANCIAR

În România sunt 1.200 de firme venite din Panama, Seychelles sau Insulele Virgine Britanice

Companiile înregistrate în paradisuri fiscale - cum sunt Panama, Seychelles, Antilele Olandeze, Insulele Virgine Britanice sau Insulele Bermude - au în România un capital total de peste 1,1 miliarde de euro şi activează pe piaţa locală cu mai bine de 1.200 de firme, conform datelor de la Registrul Comerţului. Companiile înregistrate în paradisuri fiscale - cum sunt Panama, Seychelles, Antilele Olandeze, Insulele Virgine Britanice sau Insulele Bermude - au în România un capital total de peste 1,1 miliarde de euro şi activează pe piaţa locală cu mai bine de 1.200 de firme, conform datelor de la Registrul Comerţului. Paradisurile fiscale, unde mulţi oameni de afaceri, inclusiv români, îşi ţin businessurile pentru a plăti mai puţine taxe, dar şi departe de ochii autorităţilor şi presei, au devenit subiectul unei anchete jurnalistice la nivel mondial.

Noua tendinţă în banking: indicatori ca şi cei din precriză. Vânzări de credite noi de consum în lei la nivelul celor din februarie 2008

Băncile au vândut în luna februarie credite noi de consum în lei în valoare de 1,4 mld. lei, aproape dublu faţă de volumul înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor BNR. Spre comparaţie, în prima lună a acestui an, volumul vânzărilor pe acest segment a fost de 760 mil. lei. Astfel, vânzările de credite de consum din februarie au echivalat practic cu volumul din a doua lună din 2008, cu puţin timp înainte ca spectrul crizei să învăluie şi economia locală. În februarie 2008, vânzările de credite noi de consum în lei erau de 1,3 mld. lei. După 2008, vânzările din luna februarie s-au ridicat la 300-350 mil. lei, toate fiind sub pragul de un miliard de lei, până anul acesta. De altfel, bancherii au reuşit să vândă credite noi în lei în luna februarie la cel mai ridicat volum al ultimelor şapte luni, evoluţie influenţată şi de dobânda medie care a intrat, pentru prima oară din august 2015, sub pragul de 10%.

Raiffeisen Bank revendică o creanţă de 2,6 mld. lei la Astra Asigurări

Raiffeisen Bank, o bancă plasată pe locul patru pe piaţa locală, figurează cu o sumă de 2,6 mld. lei în tabelul pre­li­mi­nar al creditorilor companiei Astra Asigurări, reprezentând cir­ca jumătate din întreaga masă credală, potrivit tabelului preliminar al creditorilor publicat de lichidator, respectiv de KPMG. Din creanţa totală a Raiffeisen, o sumă de aproape 2,4 mld. lei este înscrisă sub condiţia suspensivă a producerii riscului asigurat, suma devenind creanţă dacă se produce respectivul risc. Fondul de Garantare a Asiguraţilor este al doilea mare creditor potenţial al Astra, în funcţie de suma invocată sub titlul de creanţă, cu suma de 707,6 mil. lei. BCR este al treilea mare creditor potenţial, cu o sumă de peste 200 mil. lei. Printre băncile care mai figurează în tabelul preliminar al creditorilor companiei Astra pot fi amintite CEC Bank, Banca Comercială San Paolo sau Credit Europe Bank

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb