REVISTA PRESEI 05.07.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 iulie 2016

ADEVARUL

Liderii europeni au viziuni diferite despre viitorul UE post Brexit

In căutarea unei soluţii care să asigure unitatea blocului comunitar, liderii europeni sunt dezbinaţi. Nici chiar Germania nu vorbeşte acceaşi limbă. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a propus înlocuirea actualei Comisii Europene cu un "guvern european autentic", care să fie controlat de un parlament bicameral. Potrivit propunerii lui Schulz, una dintre cele două camere ar urma să fie actualul Parlament European, iar cealaltă ar fi alcătuită din reprezentanţi ai guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, susţine că UE ar trebui mai degrabă să progreseze "rapid şi pragmatic" în probleme precum criza refugiaţilor, şomajul în rândul tinerilor, politica energetică comună şi alte chestiuni concrete, a indicat oficialul german. "Nu este momentul potrivit pentru mari viziuni", consideră Schaeuble. Dorinţa cancelarului Angela Merkel , care doreşte mai multă cooperare între statele UE, dar nu şi cedarea de puteri către Bruxelles, intră în conflict cu cea a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Confuzii la BAC. "Enigma Otiliei", roman psihologic în 2013, "retrogradată" în 2016

Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2016 a creat, iarăşi, confuzii şi interpretări în rândul candidaţilor. La profilul Uman, elevii au primit ca temă "Particularităţile de construcţie ale unui personaj dintr-un roman psihologic studiat". Care este acel "roman psihologic" constituie, însă, adevăratul subiect al examenului. Destui candidaţi au considerat că nu doar "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" a lui Camil Petrescu intră în această categorie a romanului psihologic. La indicaţia propriilor profesori de la clasă, liceenii au scris - aşa cum au învăţat la ore - despre romane ca "Ion", "Moromeţii" sau "Enigma Otiliei". În cazul ultimului titlu, confuzia este şi mai mare, creată nu din vina elevilor. La examenul de Bacalaureat al olimpicilor din anul 2013, "Enigma Otiliei" a lui George Călinescu a fost catalogată de Ministerul Educaţiei drept roman psihologic.

NATO si Rusia fac primii paşi spre împăcare

SUA si Rusia au început să se apropie diplomatic, unite de lupta împotriva Statului Islamic. Situaţia ar putea detensiona "noul război rece" anunţat de premierul rus, dar ar putea lasă fără protecţie state ca Romania, Polonia sau tarile baltice, a căror politica a fost constat ostila Kremlinului. NATO si Federaţia Rusa ar urma sa organizeze, "la puţin timp după" summitul Alianţei care va avea loc vineri si sâmbătă la Varşovia, o noua reuniune menită să îmbunătăţească dialogul lor si sa evite incidentele militare, a anunţat luni secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, informează AFP. Analiştii Stratfor vorbesc si despre un posibil acord intre Casa Alba si Kremlin pe tema Siriei. Acesta ar fi fost încheiat pe 27 iunie, după ce americanii ar fi jucat un rol cheie in normalizarea relaţiilor intre Turcia si Rusia.

Povestea uzinei ultrasecrete de diamante a lui Ceauşescu

România ar fi făcut contrabandă cu droguri în Occident, iar după construirea unei fabrici de diamante sintetice, contrabandişti plătiţi de statul român ar fi vândut la negru diamante sintetice în Europa Occidentală, susţine Ion Pacepa, cel mai important dezertor din sistemul comunist de informaţii. Una dintre poveştile relatate de Pacepa a fost despre visul lui Ceauşescu de a avea propria fabrică de diamante. "Stele" - era eufemismul pe care soţii Ceauşescu îi foloseau când vorbeau despre diamente. Amândoi erau fascinaţi de pietrele preţioase care puteau cumpăra orice. Atât de fascinaţi, încât au dezvoltat o relaţie de amiciţie cu Jean Bedel Bokassa, dictatorul centrafrican, doar pentru concesionarea unor mine de exploatare a diamantelor.

Iohannis, după consultările cu partidele: Vom elabora, împreună, un nou proiect de ţară care va stabili rolul României în UE

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la finalul consultărilor cu premierul Dacian Cioloş, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi cu liderii partidelor parlamentare pe tema situaţiei create, că va elabora un proiect de ţară post-aderare. Klaus Iohannis, după consultările cu partidele: Această lucrare, acest proiect de ţară va fi elaborat într-un grup de lucru, care va funcţiona pe lângă Preşedinţia României. Acest grup de lucru poate să funcţioneze, în varianta optimală, aici la Preşedinţie, chiar şi într-un an electoral. Vreau să subliniez caracterul foarte constructiv al discuţiei pe care am avut-o şi faptul că toţi liderii politici şi-au asumat acest proiect. Un astfel de proiect de ţară poate să devină funcţional numai în situaţia în care este adoptat, aprobat, susţinut consensual.

PNL nu mai fuzionează cu UNPR. Liberalii merg singuri la parlamentare

Liberalii au analizat, luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional, variantele de alianţe pentru pregătirea alegerilor parlamentare. "Dacă un ziarist sau un membru de partid a lansat această teorie, că am fi propus o variantă sau alta, domnul sau doamna a minţit. Încă de anul trecut, la Consiliul Naţional de la Piteşti, s-a spus: alianţă pentru a constitui majorităţi, «da». După ce am primit mandatul, am fost contactaţi. Unele discuţii au fost corecte", a declarat copreşedintele PNL, Vasile Blaga. "În unanimitate au votat propunerea pe care eu şi Blaga am făcut-o: singuri în alegerile parlamentare. Suntem un partid cu blazon, un partid puternic. Nu avem nevoie de vreo colaborare instituţională cu altă structură politică", a declarat Alina Gorghiu, după BPN.

Băncile au înăsprit condiţiile de creditare pentru populaţie înainte de aplicarea Legii privind darea în plată

Băncile din România au înăsprit semnificativ standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare acordate populaţiei în primul trimestru al acestui an, în contextul dezbaterilor aprinse privind Legea dării în plată, arată un sondaj publicat luni de Banca Naţională a României (BNR), care relevă că tendinţa de înăsprire a creditării a continuat, cel mai probabil, în trimestrul al doilea. Sondajul mai relevă că băncile au respins mai multe credite ipotecare solicitate de populaţie comparativ cu lunile anterioare, pe fondul unei cereri în creştere.

Nuclearelectrica achiziţionează încă 120 de tone de uraniu din Canada

Producătorul de energie Nuclearelectrica, care operează cele două reactoare ale centralei din Cernavodă, a încheiat un contract pentru achiziţionarea unei cantităţi de 120 de tone de pulbere de dioxid de uraniu cu societatea Cameco din Canada, în timp ce Compania Naţională a Uraniului (CNU) a primit un contract de procesare a manterialului neconform şi sumele depuse drept garanţie. Anterior, la finele anului trecut, Nuclearelectrica reziliat contractul cu CNU, după ce aceasta din urmă a solicitat un preţ mai mare cu 76%, ca urmare a unei decizii definitive din justiţie. Astfel, Compania Naţională a Uraniului a cerut 840 de lei pe kilogramul de pulbere sinterizabilă de uraniu, însă Nuclearelectrica a respins solicitarea şi a organizat o licitaţie. În urma acelei licitaţii, producătorul de energie a acordat contractul de 120 de tone celuilalt furnizor calificat care s-a prezentat la licitaţie, respectiv Cameco, care a oferit 495 de lei/kg.

BANCHERUL

Firmele nu vor credite de la bănci, indiferent de cost, releva un sondaj BNR

Sondajul periodic al BNR printre firmele româneşti arata ca majoritatea acestora nu-si doresc sa obţină credite de la bănci pentru dezvoltarea afacerii, chiar daca le-ar primi fără dobândă. In sondajul realizat in perioada octombrie 2015 - martie 2016 printre peste 10.000 de firme, majoritatea acestora declară că intenţionează să îşi menţină sau să îşi reducă gradul de îndatorare bancară, la fel ca in sondajul din semestrul anterior (martie-octombrie 2015): 57% dintre firme nu ar lua un credit în lei şi 62% dintre firme nu ar lua un credit în euro, indiferent de cost. Din totalul firmelor, 72% nu au credite in derulare, o pondere similară cu semestrul anterior, arată sondajul. Dintre firmele care au aplicat pentru credite în ultimele 6 luni, majoritatea ar contracta totuşi un credit, dar la o rată maximă de dobândă de 3 la sută (45% în cazul creditelor în lei şi 57% în cazul creditelor în euro).

CURENTUL

Firea a deschis gura riscând banii Primăriei în procese de calomnie cu marile case de avocatură

Gabriela Firea a anunţat că "Primăria Capitalei are, în jur de şase mii de litigii pe diferite speţe. În afară de juriştii care lucrează în Primăria Capitalei există contracte cu mai multe case de avocatură. Pe an, Primăria generală a Capitalei plăteşte 10 milioane de euro doar pentru case de avocatură. Este o sumă imensă, este o sumă foarte mare. Sunt convinsă că aceste lucruri pot fi adaptate şi reaşezate şi se poate face o economie în primul rând gândind care sunt orele care trebuie dedicate pentru un anumit proces, pentru o anumită acţiune şi care este încărcarea juriştilor din Primăria Generală a Capitalei, dacă au nevoie de încă 10 milioane de euro pentru ca aceste dosare să fie bine reprezentate. Şi poate că nu sunt nici atât de corect reprezentate, după informaţiile pe care le am", a anunţat Gabriela Firea.

CURIERUL NATIONAL

Elena Georgescu a preluat funcţia de secretar de stat pentru afaceri europene

În noua sa calitate, Elena Georgescu va coordona activitatea legată de preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în perioada iulie - decembrie 2019. Pentru dosarele de pe agenda europeană de care este responsabil, Ministerul Finanţelor Publice, prin noul secretar de stat, va avea responsabilitatea gestionării curente a agendei europene la nivelul formaţiunilor sectoriale ale Consiliului (Consiliul ECOFIN, Coreper şi grupuri de lucru). De asemenea, va conduce dialogul cu celelalte instituţii europene pe domeniile Ministerului Finanţelor Publice - Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European - în cadrul procesului decizional, va fi responsabil de organizarea reuniunilor informale în România (ministeriale, la nivel de înalţi funcţionari, secretari de stat, directori generali, grupuri de lucru etc.) şi a conferinţelor dedicate priorităţilor specifice sau a unor evenimente culturale de promovare a României (inclusiv la Bruxelles şi în statele membre). Elena Georgescu are o experienţă de 16 ani în Ministerul Finanţelor Publice.

Unei bănci i s-au cerut daune morale

Clientul băncii luase un împrumut de peste 100.000 CHF în 2007. În 2016 a depus notificare pe dare în plată, iar banca a depus contestaţie. "Atunci am hotărât să trec şi eu la atac împotriva băncii şi am solicitat daune morale de 100.000 de lei", spune clientul. Cererea reconvenţională depusă la Judecătoria Sectorului 1 invocă atingerea adusă existenţei fizice a persoanei, integrităţii corporale şi sănătăţii, cinstei, demnităţii şi onoarei, prestigiului profesional şi, mai ales, pentru abuzul de drept al băncii care a depus contestaţie doar pentru tergiversarea dosarului

EVENIMENTUL ZILEI

Propaganda rusească în România

Centrul pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning şi partenerii săi din Republica Moldova au realizat un proiect, finanţat de German Marshall Fund of the United States, cu tema "Informational warfare. Identifying the model of aggression" (Războiul informaţional. Identificarea modelului agresiunii). Toate aceste analize ale mediului online, bloguri, site-uri de socializare, presa scrisă, televiziune, radio din România vor fi cuprinse în cartea "Tipizarea Războiului informaţional al Rusiei", de Iulian Chifu si Oazu Nanţoi.

Va supravieţui moneda Euro după Brexit?

Marea Britanie nu este în zona euro, dar votul din Marea Britanie privind ieşirea din Uniunea Europeană sporeşte temerile că o reactie politică anti-europeană ar putea reprezenta o ameninţare pentru supravieţuirea monedei unice, scrie MarketWatch. Analiştii se tem de un anti-Establishment şi de un curent anti-european în creştere în mare parte a continentului, care ar putea face ineficiente instrumentele de politică monetarăale BCE. Acest fapt ar putea ridica, prin urmare, întrebări în privinţa capacităţii Băncii Centrale Europene de a menţine situaţia la suprafaţă. "Există riscul ca oamenii din afara Europei să înceapă să vadă UE ca fiind neguvernabilă, după Brexit", susţine preşedintele BCE. Mario Draghi a solicitat guvernelor să atenueze astfel de temeri prin eforturi comune şi să rezolve problema vulnerabilităţii sectorului bancar.

PNL tergiversează numirile la Bucureşti

Liberalii au amânat pentru încă o săptămână numirile la conducerea PNL Bucureşti şi la sectoare, în condiţiile în care, de patru săptămâni, cea mai mare organizaţie din ţară este condusă interimar de Cristian Buşoi. De altfel, europarlamentarul liberal ar putea prelua conducerea PNL Bucureşti, dar momentan, acesta nu a ajuns la un compromis cu vechii democrat-liberali, în frunte cu Vasile Blaga, privind numirile de la sectoare. Mai exact, Buşoi ar vrea ca la nivelul organizaţiilor din Bucureşti să fie organizate alegeri, în timp ce Blaga ar dori ca aceştia să fie numiţi de Centru în funcţii. De asemenea, democrat-liberalii vor să obţină şefia a trei sectoare din Bucureşti, la egalitate cu vechii liberali, fără a ţine cont de persoanele care ar putea fi numite în organizaţile respective.

Andreea Marin, în război cu câinii de pe stradă

Andreea Marin a avut o reacţie şocantă după ce a fost atacată de câini pe stradă. Fosta zână a surprizelor s-a certat cu iubitorii de animale, nemulţumiţi că aceasta a chemat hingherii. Andreea i-a avertizat că este gata să se folosească de arme pentru a se apăra. "Mi-am luat ce-mi trebuie să mă apăr de ei, arme legale, ca să zic aşa. Îi mai văd afară, mă atacă vreunul, eu acţionez. Să nu vă plângeţi că i-am omorât, dup-aia, arată B1 TV. Zâna spune că a fost atacată de trei câini şi a fost cât pe ce să fie muşcată. A avut noroc cu o prietenă care a venit imediat cu maşina şi a speriat animalele.

Bombă sub masa NATO înainte de summit. Îi dă Erdogan lui Putin o bază militară?

Cu câteva zile înainte de summit-ul de la Varşovia, unde NATO încearcă să găsească răspunsuri la ameninţările Moscovei, Turcia, membră a Alianţei, s-a arătat gata să pună la dispoziţia aviaţiei ruseşti baza de la Incirlîk. Turcia ar putea coopera cu Rusia în lupta împotriva Statului Islamic, a anunţat luni ministrul de Externe de la Ankara, Mevlut Çavuşoglu, la numai câteva zile după ce cele două state au convenit să-şi reia relaţiile diplomatice. Însă oficialul a dezminţit că, într-un interviu acordat cu o zi înainte unui post de televiziune, ar fi declarat că Turcia ar putea permite Rusiei să folosească baza sa sudică de la Incirlîk, pentru raiduri asupra ISIS. "Am spus că am putea coopera cu Rusia în lupta împotriva ISIS, de acum încolo. Nu am spus nimic despre sosirea avioanelor ruseşti la baza aeriană de la Incirlîk", a dezminţit Mevlut Çavuşoglu.

Angela Merkel vrea să scape Europa de Jean-Claude Juncker

Preşedintele Comisiei Europene este considerat responsabil pentru BREXIT, amplificarea crizei REFUGIAŢILOR, a crizei economice din GRECIA şi este acuzat că BEA peste măsură. Presiunea asupra şefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este tot mai mare, în condiţiile în care multe state europene îl consideră responsabil pentru Brexit, dar şi pentru alte crize importante cu care s-a confruntat Uniunea Europeană în ultima vreme. Lovitura de graţie ar putea-o însă primi din partea cancelarului german, Angela Merkel, care respinge ideea unei federalizări şi care, potrivit unui important membru al guvernului german, ar putea muta decisiv, la începutul anului viitor, împotriva luxemburghezului Jean-Claude Juncker. Cehia şi Polonia s-au alăturat Danemarcei, Suediei şi Olandei, care şi-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la felul în care Juncker a gestionat problemele UE, în vreme ce două ţări est-europene i-au cerut deschis demisia.

JURNALUL NATIONAL

"Balaurul cu opt capete" de acuzare controlează activitatea SRI

Trimis în judecată cu opt capete de acuzare, deputatul Sebastian Ghiţă a rămas în continuare membru al Comisiei pentru controlul activităţii SRI. Liberalii susţin că PSD ar trebui să-i retragă sprijinul politic, însă Liviu Dragnea a replicat că Ghiţă nu mai face parte din partid. Cazul lui Ghiţă seamănă izbitor cu cel al fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, dat jos din funcţie după două luni de luptă cu Regulamentele din partea PSD. Două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi conducere fără permis. Sunt cele opt capete de acuzare pentru care procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată de deputatul Sebastian Ghiţă. În ciuda acuzaţiilor aduse de procurori, Ghiţă a rămas în continuare membru în Comisia pentru controlul activităţii SRI, acolo unde a ajuns în 2012 din postura de deputat PSD.

Elena Udrea umblă prin instanţe pentru o datorie de... 403 lei

Firma patronată de Elena Udrea, care a lucrat în arendă cele 291 de hectare de teren arabil de la Nana ale fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost acţionată în judecată pentru fabuloasa sumă de... 403 lei, pe care societatea Agro Green Nana SRL nu a plătit-o furnizorului de apă îmbuteliată. Pentru recuperarea debitului, distribuitorul a fost nevoit să se adreseze instanţei de judecată, judecătorii obligând compania Elenei Udrea să achite datorile restante, dar şi penalităţi pentru întârziere. Aceasta nu este, însă, singura firmă a Elenei Udrea care are probleme zilele acestea. Oana Zamfir a prezentat, vineri, în cadrul emisiunii "Exces de Putere", faptul că alte două societăţi ale fostei blonde de la Cotroceni sunt date în judecată pentru neplata unor datorii.

ANRE îngheaţă preţul gazelor pentru consumatorii casnici

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a stabilit, pentru perioada 1 iulie 2016 - 31 martie 2017, un preţ de 76,64 de lei/MWh pentru gazele de producţie internă destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, la intrarea în sistemul de distribuţie (CUG), se arată într-un document al instituţiei. ANRE mai menţionează că în structura consumului de gaze vor intra doar resurse din producţia internă. Preţul gazelor din producţia curentă va fi de 60 de lei pe MWh în această perioadă, iar cel al gazelor de producţie internă extras din înmagazinare va fi de 81,13 lei pe MWh. Gazele din depozite vor avea o pondere de 31,9% din consumul total.

NATIONAL

SIE plăteşte 8000 de euro pe lună un jurnalist

După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, este gata să "explodeze" in orice moment o serie de dezvăluiri cu privire la existenta unor agenţi de influenta ai SIE, infiltraţi de către serviciul secret condus de Mihai Răzvan Ungureanu in special in presă, societatea civilă si in rândurile formatorilor de opinie. Iar dacă planul va fi pus in acţiune, cei care consideră că s-ar fi saturat de "fariseismul" serviciului lui MRU susţin că odată cu aceste "identificări" vor ieşi la iveala si fapte uluitoare. Cum ar fi, ca sa dam un singur exemplu, recompensarea unui cunoscut jurnalist aflat pe statul de plată al SIE cu nu mai puţin de 8.000 de euro lunar!

ANAF si-a luat-o! Obligată să restituie integral taxa auto

"Minunata" idee a Guvernului României si, implicit, a ANAF de a restitui eşalonat taxa auto pe durata a cinci ani, in transe de cate 20 la sută, a fost tranşata la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Zilele trecute, instanţa europeana a declarat neconformă cu principiile UE năstruşnica idee a autorităţilor de la Bucureşti. Motivul invocat de guvernul român, respectiv insuficienta fondurilor, este considerat inadmisibil, iar restituirea trebuie să fie integrala, a decis CJUE.

Mister Brexit se spală pe mâini

După ce a militat din toţi bojocii pentru ieşirea Marii Britanii din UE, aprobată prin referendumul din 23 iunie, Nigel Farage a anunţat, ieri, că demisionează din fruntea partidului antieuropean si antimigraţie The United Kingdom Independence Party, Ukip. "Obiectivul meu, ieşirea din UE, a fost atins (...) Mi-am îndeplinit misiunea", a declarat Farage, într-o conferinţă de presa la Londra, spunând că va părăsi conducerea Ukip. "Victoria de la referendum înseamnă sfârşitul ambiţiilor mele politice. Am luat parte la aceasta lupta plecând din lumea afacerilor, pentru ca voiam sa devenim o tara independenta, nu sa fac o cariera politica", s-a justificat cel care a făcut o intensa campanie pro Brexit.

PUTEREA

Gabriela Firea a vrut să distrugă viaţa culturală a Capitalei

Primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, a intenţionat să pună punct evenimentelor care se desfăşoară în zona centrală a oraşului. Duminică seara, la Antena 3, Firea a anunţat chiar că le-a trasat directorilor din primării sarcini în acest sens. Reacţiile negative nu au întârziat să apară. La nivel public, chiar ministrul Culturii a anunţat că va încerca să o convingă pe Firea că greşeşte. Neoficial, s-a creat vânzoleală chiar în interiorul PSD, întrucât ar fi fost o măsură foarte nepopulară, care ar fi şifonat serios imaginea partidului. Insensibilă la criticile opozanţilor, Firea nu îşi permite, încă, să-şi pună partidul din care face parte în cap, aşa că a bătut în retragere, organizând o conferinţă de presă în cadrul căreia şi-a anulat, practic, măsurile anunţate la TV, cu o singură excepţie: în Piaţa Constituţiei nu se vor mai organiza concerte.

Scandalul de la Centrul Social Sf. Maria ia amploare

Săptămâna trecută, procurorii au reţinut, pentru 30 de zile, şase persoane, foşti angajaţi ai Centrului Social Sfânta Maria din sectorul 1 al Capitalei, alte şapte fiind cercetate în libertate, pentru rele tratamente împotriva minorilor. Scandalul s-a declanşat pe 23 iunie, când toţi cei 21 de angajaţi, care lucrau la orfelinat, au fost anchetaţi pentru grave abuzuri împotriva celor 28 de minore aflate în instituţie, "13 dintre acestea având patologie psihiatrică". Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DNASPC) sector 1, Dănuţ Fleacă, a sărit în apărarea angajaţilor săi, afirmând că "procurorii s-au pripit în acest caz, pentru că nu se justifică arestul". Printre persoanele reţinute preventiv, se numără "medicul psihiatric Ramona Gheorghe, administratorul centrului de pălasament şi patru educatori specializaţi", a declarat Fleacă.

ROMANIA LIBERA

Licitaţie controversată: grădina de la Cotroceni a lui Iohannis, renovată de consiliera decorată a lui Ion Iliescu

Licitaţia pentru sistemul de irigaţii din curtea Palatului Cotroceni a fost câştigată de firma Garden Center Grup. Un proces de achiziţie cu multe semne de întrebare, la care regulile s-au schimbat în timpul jocului. Abonată de ani buni la contractele cu instituţiile statului, fie din aparatul central sau primării ale unor oraşe mari, compania Garden Center Grup îşi mai adaugă în panoplie încă o lucrare bănoasă. Peste un milion de lei va încasa firma pentru refacerea sistemului de irigaţii din curtea Palatului Cotroceni, după ce a câştigat o licitaţie cu numeroase semne de întrebare şi al cărei caiet de sarcini părea a fi făcut cu dedicaţie. Administraţia Prezidenţială a anunţat că licitaţia a fost câştigată de ofertantul cu preţul cel mai mic, acesta fiind principalul criteriu de atribuire. În ceea ce priveşte actuala licitaţie, patronii firmei nu sunt deloc străini de Palatul Cotroceni. Garden Center Grup SRL este deţinută de o fostă consilieră a ex-preşedintelui Ion Iliescu, Iuliana Madlen Lazăr, împreună cu soţul său, Ion Olteanu.

Darea în plată a bulversat băncile şi imobiliarele

Aproape jumătate dintre cei care au retur­nat băncilor locuinţele luate cu credite, în baza legii dării în plată, nu aveau restanţe, a susţinut guvernatorul Băncii Naţionale a României. Acest fenomen are loc în condiţiile în care actul normativ îi viza pe cei cu probleme financiare. Ce s-a întâmplat? Ion Radu Zilişteanu, profesor de Finanţe-Bănci, a explicat că din moment ce jumătate dintre cei ce au apelat la darea în plată nu aveau datorii la bănci, deci nu erau cazuri sociale, înseamnă că legea dării în plată nu este una socială, ci una pentru "băieţii" care "vor" să scape de locuinţele luate scump. "Rata creditelor neperformante la Prima Casă, pentru că aceiaşi domni pregătesc o lege a dării în plată pentru acest program, este de 0, un pic la sută. Egal cu zero. Nimic. Legiuitorii doresc să facă o lege socială pentru acest procent? Asta sună a dedicaţie", a susţinut Ioan Zilişteanu pentru "România liberă".

ZIARUL FINANCIAR

Turcii fac poduri suspendate de 3 km, noi producem strategii de competivitate

Guvernul şi Banca Naţională urmează să prezinte un plan economic pentru următorii ani, în condiţiile în care nimic din ce s-a întâmplat - bun sau rău - în România în ultimele decenii nu a fost planificat anterior în cadrul unui proiect de ţară. Nici cei 2-3 milioane de români din Italia şi Spania care trimit şi azi mai mulţi bani în ţară anual decât investiţiile străine directe, nici salvarea economiei din anii '90 datorată lohnului în textile, nici investiţiile în auto din vestul ţării. Şi nici efervescenţa actuală a sectorului de IT&C, care dintr-o dată are valoare adăugată mai mare decât agricultura şi construcţiile. Nimeni nu a scris nici în 1992, nici în 1996, nici în 2000 şi nici în 2004, când s-au schimbat guverne şi s-au făcut programe şi strategii, că acestea sunt posibile traiectorii pentru economia românească. România este o ţară care înaintează bâjbâind, nesigură ca în toată istoria sa, să nu supere la stânga sau la dreapta şi se adaptează 10-20 de ani mai târziu la orice trend global.

Topul celor mai mari 100 de companii SRL-D. 30.000 de firme mici înfiinţate şi 60.000 de locuri de muncă create

Peste 90% dintre afacerile pornite de antreprenorii debutanţi sunt profitabile. Cele mai mari 100 de companii de tip SRL-D au încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri cumulată de peste 180 de milioane de lei, profituri de 12 milioane de lei şi un efectiv mediu total de 730 de angajaţi, arată datele obţinute de ZF de la Registrul Comerţului. Raul Ionuţ Chira, 35 de ani, este unul dintre tinerii antreprenori care au accesat, în 2013, finanţarea de 10.000 de euro de la stat pentru a-şi deschide propria afacere în domeniul comerţului cu materiale de construcţii. Anul trecut, compania sa, Eisen Art SRL-D, cu sediul în Baia Mare, a raportat o cifră de afaceri de 5,9 milioane de lei, ajungând astfel pe locul 4 în topul celor mai mari SRL-D-uri din România.

Deţinerile de aur cresc odată cu îngrijorarea investitorilor

La nivel mondial, deţinerile de aur au crescut cu peste 500 de tone din luna ianuarie, când acestea erau la cel mai scăzut nivel, semn al intensificării temerilor investitorilor cu privire la încetinirea avansului economiei, al incertitudinilor privind politica băncii centrale americane şi al turbulenţelor generate de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Unii analişti cred că avansul de până acum al preţurilor aurului este doar începutul. Activele ETF-urilor bazate pe aur au crescut cu 6,6 tone doar vineri, la 1.959,1 tone, comparativ cu 1.458,1 tone pe 6 ianuarie. Deţinerile au avansat cu 37 de tone săptămâna trecută pe fondul reacţiei faţă de votul Marii Britanii şi au înregistrat creşteri semnificative în cinci din şase luni în primul semestru, scrie Bloomberg. Bănci importante ca Goldman Sachs şi-au majorat aşteptările privitoare la aur după votul Marii Britanii, în timp ce randamentele titlurilor americane de trezorerie pe 10 şi 30 de ani au atins minime record.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb